[Upd] WK pas vanaf kwartfinale op megaschermen

Chuck-N0rr1s

Voetballiefhebbers in vier grote steden in Nederland moeten zeker tot de kwartfinale wachten voor ze op megaschermen naar Oranje kunnen kijken. De gemeenten Eindhoven, Utrecht, Rotterdam en Groningen lieten aan Novum Nieuws weten dat ze geen schermen toestaan tijdens de poulefase van Oranje, maar dat ze wel openstaan voor initiatieven mocht Nederland ver komen. Amsterdam maakt eind deze week zijn beleid bekend.

In geen van de steden zijn nu al concrete plannen om in de binnenstad schermen neer te zetten. Horecagelegenheden kunnen in elke stad wel extra schermen plaatsen op de terrassen, mits het beeldscherm naar binnen is gekeerd. Hierdoor ontstaan er geen opstoppingen op de openbare weg. De gemeenten passen hun alcoholbeleid niet aan tijdens het WK.

Oranjefans in Eindhoven kunnen mogelijk op het Stationsplein, het 18 Septemberplein, de Markt en het Stadhuisplein naar het Nederlands elftal kijken. Op die locaties werd in 2010 de finale gekeken. Er is nog wel extra overleg nodig, aldus een woordvoerder van de gemeente. "Op de dag dat Nederland de kwartfinale zou spelen vieren wij Roze Zaterdag in Eindhoven. We gaan kijken of we dat in een gezamenlijk plan kunnen samenbrengen."

De gemeente Utrecht plaatst in eerste instantie geen megaschermen, maar roept mensen op zelf straatfeesten te organiseren. "Kleine evenementen op straat worden aangemoedigd", aldus een woordvoerder van de gemeente. "Dan verspreidt de massa zich over de stad en is het beter te controleren." Mocht Nederland ver komen in het toernooi, dan kan worden gekeken naar een megascherm op de Neude. "Dat is gezien de concentratie van horecagelegenheden een logische plek", aldus de woordvoerder.

In Rotterdam gaat de gemeente zelf geen initiatief nemen voor het plaatsen van schermen. Rotterdam Festivals, het bedrijf dat helpt met de coördinatie en organisatie van feesten in de stad, zegt nog geen aanvraag voor een groot scherm te hebben gekregen. "Rotterdam had tijdens het EK van 2012 het Oranjeplein", aldus een woordvoerder. "Alle wedstrijden van Oranje waren te zien. Helaas ging die organisatie de mist in. Mede daarom zijn er nu geen initiatieven." In 2010 werd de finale van het WK in het centrum uitgezonden op de Binnenrotte. Er zijn nog geen plannen om daar ook deze keer een scherm neer te zetten.

De kans is klein dat supporters in de binnenstad van Groningen het WK op een groot scherm kunnen volgen. De gemeente voert streng beleid als het gaat om een grote groep mensen in de binnenstad. "Het is in de stad allemaal wat nauwer, waardoor we niet heel veel mensen kunnen hebben", aldus een woordvoerder. Groningen volgt de in 2012 ingevoerde beleidslijn over videoschermen in de binnenstad. Schermen zijn toegestaan op de Vismarkt en de Grote Markt, maar alleen als het terrein wordt aangemerkt als evenemententerrein. "Op dit moment weten we nog niet wat de stand van zaken is", aldus de woordvoerder.

Update 19:35 uur
De wedstrijden van Oranje op het WK in Brazilië zijn op megaschermen te volgen in Amsterdam. Dat bevestigt de gemeente woensdag. Op het Museumplein zijn alle poulewedstrijden van Nederland te zien op meerdere schermen, vanaf de achtste finale staat het initiatiefnemers vrij aanvragen in te dienen voor locaties in de rest van Amsterdam.

De Amsterdamse horeca mag tijdens het WK ook een uur langer openblijven dan normaal. Cafés mogen op het terras schermen hangen om de wedstrijden van Nederland te laten zien. Deze schermen moeten wel naar het café toewijzen.

Mocht Oranje de poulefase overleven, dan wordt het evenemententerrein op het Museumplein mogelijk verplaatst naar het Olympisch Stadion of de Amsterdam Arena. "De wedstrijden die Nederland vanaf dan zou kunnen spelen, beginnen om 22.00 uur. Vanaf het Museumplein zijn dan na de wedstrijd weinig mogelijkheden tot vervoer", aldus een woordvoerder.