Tennissters loten Slowakije in Fed Cup

Frank (franklop)

Het Nederlandse Fed Cup-team speelt volgend jaar in de eerste ronde van de Wereldgroep II thuis tegen Slowakije. Dat heeft de loting woensdag uitgewezen. De Nederlandse tennissters komen voor het eerst sinds 1999 uit in Wereldgroep II, de een na hoogste divisie.

Het team van captain Paul Haarhuis promoveerde in april van groep I van de Europees-Afrikaanse zone naar Wereldgroep II door Japan te verslaan met 3-1. Het team bestond toen uit Kiki Bertens, Arantxa Rus, Richel Hogenkamp en Michaëlla Krajicek.

Slowakije kan met Dominika Cibulkova beschikken over een tennisster uit de top tien van de wereldranglijst. Ook Daniela Hantuchova (31) en Magdalena Rybarikova (34) staan in de top vijftig van de ranking. Bij Nederland is Rus op de 144e plaats de hoogst geplaatste tennisster. In april degradeerde Slowakije uit Wereldgroep I.

Captain Paul Haarhuis spreekt van een zware loting. "Slowakije heeft de beschikking over een aantal topspeelsters en was vooraf de sterkst mogelijke tegenstander in deze groep. De uitdaging is dus groot voor ons, maar daar tennis je voor, dit soort wedstrijden", vertelt hij. "De meiden hebben in april tegen Japan aangetoond dat ze klaar zijn voor een stapje hogerop."

De wedstrijd vindt plaats op 7 en 8 februari. De ondergrond en locatie moeten nog worden vastgesteld.

Nederland speelde twee keer eerder tegen Slowakije. In 1996 won Nederland, in 2006 bleek Slowakije een maatje te groot. Beide ontmoetingen vonden plaats op gravel.