[RG] Nadal ondanks stroeve start eenvoudig verder

Boris (borisz)

Rafael Nadal ligt nog altijd op koers voor zijn negende titel op Roland Garros. De als eerste geplaatste Spanjaard won in een herhaling van de finale van vorig jaar met 4-6, 6-4, 6-0 en 6-1 van zijn landgenoot David Ferrer (5) en voegde zich daarmee bij de laatste vier. Nadal speelt in de halve finale tegen Andy Murray (7), die in vijf sets won van Gaël Monfils: 6-4, 6-1, 4-6, 1-6 en 6-0.

Voor Nadal is het zijn tiende deelname aan het grandslamtoernooi in Parijs. Alleen in 2009 greep hij naast de eindzege.

Ferrer, die in de eerste ronde Igor Sijsling uit het toernooi knikkerde, begon nog wel uitstekend aan de partij. Hij snoepte als eerste speler dit toernooi een set af van Nadal, maar kon dat hoge niveau niet volhouden. In de tweede set wist de verliezend finalist van vorig jaar zijn landgenoot nog enigszins bij te benen, maar daarna pakte hij nog maar één game.

Voor Murray, de nummer zeven van de plaatsingslijst, is het de tweede keer dat hij de halve finale haalt op Roland Garros. Eerder lukte hem dat in 2011. Zijn partij tegen Monfils was dit toernooi al zijn tweede gewonnen vijfsetter. Tegen de Duitser Philipp Kohlschreiber sleepte hij de zege binnen door de beslissende set met 12-10 te winnen.

Novak Djokovic (2) en Ernests Gulbis (18) strijden in Parijs om de andere finaleplaats. Zij wonnen dinsdag van respectievelijk Milos Raonic en Tomas Berdych.