Haast bij kostenbesparingen in Formule 1

In de Formule 1 wordt haast gemaakt met de pogingen om afspraken te maken over kostenbesparingen. FIA-president Jean Todt wil dat nog deze maand zaken op papier worden gezet, anders is het te laat om voor 2015 meegenomen te worden.

Todt wilde een budgetlimiet invoeren, maar dat werd afgeschoten door de grote teams die vertegenwoordigd zijn in de Strategy Group. De kleine teams hebben hier hun ongenoegen over geuit, maar tot nu toe is er weinig progressie geboekt. Dit terwijl er over drie weken al een vergadering is van de World Motor Sport Council van de FIA waarin de afspraken vastgelegd moeten worden.

Red Bull-teambaas Christian Horner geeft dit ook toe. "Ik denk dat we tot nu toe ongeveer 10.000 euro bespaard hebben, maar de gesprekken gaan de goede kant op." Hij behoort met zijn renstal tot het gilde van de grote spendeerders van geld.

Mochten de topteams er niet uitkomen dan kan de FIA voor 2016 grote veranderingen afdwingen, zonder dat de renstallen er iets over te zeggen hebben. Horner is hier vreemd genoeg wel voorstander van. "De promotor en regelgever zouden bij elkaar moeten gaan zitten en zeggen 'zo moet de Formule 1 eruit gaan zien'. Het is dan aan de teams om zich in te schrijven voor het kampioenschap of niet."

De kleinere teams zullen het in ieder geval toe gaan juichen. Zij kampen met financiële problemen en zijn niet in staat op te boksen tegen het geld van de grote teams. De huidige gang van zaken jaagt sponsoren weg en in 2009 zelfs fabrikanten.