Celstraf voor poging doodslag op ex-zwager

Chuck-N0rr1s

Een 23-jarige man uit Sint-Oedenrode is woensdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 42 maanden voor een poging tot doodslag op zijn ex-zwager. De rechtbank verwierp het verweer dat hij handelde uit zelfverdediging. Ook moet de Brabander een schadevergoeding van bijna 36 duizend euro betalen.

De jongeman kwam november vorig jaar de ex-man van zijn zus in Eindhoven op straat tegen. De mannen raakten in gevecht en de verdachte stak daarop het slachtoffer meerdere malen, onder andere in zijn hals en buik. Het slachtoffer raakte zwaargewond en overleefde ternauwernood.

De straf is lager dan de zes jaar die het Openbaar Ministerie had geëist. De rechtbank stelt dat de verdachte een blanco strafblad had en dat de bloederige ontmoeting niet zijn eigen keuze was. De rechtbank gaat ervan uit dat deze toevallig was en dat er sprake was van veel opgekropte emoties die er in alle hevigheid uitkwamen bij de verdachte.

De rechtbank gaat ervan uit dat de Brabander in het verleden door het slachtoffer is vernederd, onder druk is gezet en met de dood is bedreigd. Zo stuurde het slachtoffer 'beledigende en bedreigende' sms-berichten aan de verdachte die volgens de rechters tekenend waren voor de verziekte verhoudingen.