FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 14 februari 2014

[Serie A] Balotelli schiet AC Milan naar benauwde zege

Mario Balotelli heeft het AC Milan van Clarence Seedorf opnieuw uit de brand geholpen. De aanvaller verzorgde in het treffen met Bologna een zeldzaam hoogtepunt. Vier minuten voor tijd joeg hij de bal van grote afstand in de kruising. Die goal betekende een 1-0 zege voor Milan dat nu negende staat. Bologna is de nummer zestien in de Serie A.

In de Bundesliga won FSV Mainz met 2-0 van Hannover 96. Yunus Malli opende in de 51e minuut de score, maar Mainz kon niet doordrukken. Pas diep in de blessuretijd besliste Eric Maxim Choupo-Moting de wedstrijd in het voordeel van de thuisclub. Mainz staat nu zevende, Hannover tiende.

In de Primera Division speelden Elche en Osasuna vrijdagavond met 0-0 gelijk. De beide clubs staan dankzij dat resultaat in de middenmoot van de Spaanse competitie. Elche is de nummer twaalf, Osasuna staat een plaatsje lager. Beide clubs hebben 26 punten na 24 wedstrijden.

Duizenden moslims proberen Bangui te ontvluchten

Duizenden moslims hebben vrijdag geprobeerd Bangui, de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek, te ontvluchten. Ze klommen aan boord van een konvooi van trucks en auto's, maar werden door soldaten van de Afrikaanse vredesmacht teruggestuurd.

De moslims zijn op de vlucht geslagen voor geweld van christelijke strijdgroepen die hen van een verijdelde staatsgreep beschuldigen. De afgelopen maanden kwamen veel moslims om het leven bij sektarisch geweld. Eerder deze week noemde mensenrechtenorganisatie Amnesty International de exodus van moslims nog een 'etnische zuivering'.

In sommige auto's zaten wel tien mensen gepropt. De rij voertuigen strekte zich uit zo ver het oog reikte. Groepen christenen langs de kant van de weg joelden dat de moslims allemaal zouden worden gedood.

Het konvooi werd tegengehouden in de wijk Miskine, waar een voertuig in een greppel kieperde. Op bevel van een kapitein uit Burundi gingen soldaten van de Afrikaanse vredesmacht van auto tot auto om iedereen te instrueren terug te keren naar een lokale moskee. De vredesmacht hield de vluchtende moslims tegen voordat ze door buurten zouden komen waar vrijdag opnieuw was gevochten; de soldaten vreesden dat ze anders zouden worden aangevallen.

Frankrijk heeft vrijdag een versterking van zijn troepenmacht in de voormalige Franse kolonie aangekondigd. Het contingent wordt met vierhonderd militairen uitgebreid tot tweeduizend. Van de kant van de christelijke milities klinken nu ook anti-Franse geluiden.

Het hoofd van de Franse missie in Bangui heeft de christelijke milities als 'vijanden van de vrede' bestempeld, ook al waren ze in het begin alleen opgezet om christenen tegen de aanvallen van de islamitische Seleka-rebellen te beschermen.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zei vrijdag dat in de CAR 'het weefsel van de samenleving dat in generaties is gevormd, uiteen wordt gescheurd. Voor de Veiligheidsraad riep hij op tot 'snel en robuust' handelen. "Wij kunnen niet claimen ons zorgen te maken over massale gruweldaden, om vervolgens terug te schrikken voor wat het inhoudt om ze te voorkomen", zei Ban.

Voor de crisis vormden moslims ongeveer vijftien procent van de 4,6 miljoen inwoners van de CAR. Het merendeel van de ontheemde moslims is naar het islamitische buurland Tsjaad gevlucht, waarvan het leger voor een gewapend escorte van de konvooien heeft gezorgd.

Buiten de hoofdstad Bangui is een onbekend aantal moslims omgebracht. In een afgelegen dorp ten westen van Bangui troffen medewerkers van Amnesty International een 11-jarig meisje levend te midden van een groot aantal lijken. Haar ouders behoorden tot het twintigtal mensen dat bij een aanval enkele dagen geleden was gedood.

"Het meisje zat gehurkt in een hoek van een verlaten en leeggelunderd huis", zei Donatella Rovera van Amnesty. "Ze was doodsbang en kon nauwelijks wat zeggen. Ze had zich verstopt sinds de massamoord, vier dagen eerder."

Andere moslims zijn ondergedoken in dorpen die door de Antibalaka-milities worden beheerst. Sommigen hebben toevlucht gezocht in kerken. In Carnot in het zuidwesten worden ongeveer duizend mensen bedreigd, meldt Artsen zonder Grenzen.

"Gewapende mannen hebben aangekondigd dat ze alle moslims in de stad zullen vinden en vermoorden. Iedereen die moslims verbergt loopt eveneens gevaar", waarschuwde AzG. Militieleden zijn ziekenhuizen binnengegaan om moslims te zoeken. Doordat de landingsstrip van het stadje door strijders is bezet kunnen gewonde patiënten niet door de lucht worden geëvacueerd.

Van der Voort en Kist winnen op Dutch Dart Masters

De PDC is neergestreken in Veldhoven voor de Dutch Dart Masters. Het tweede toernooi van de Europese Tour. 48 darters strijden om de hoofdprijs van 20.000 Britse pond, een kleine 25.000 Euro. Vincent van der Voort en Christian Kist plaatsten zich voor de tweede ronde. 

Kist won met 6-2 van Mensur Suljovic. Van der Voort rekende af met Michael Barnard (6-5). Ook Dimitri van den Bergh mag zaterdag terugkomen. Van den Bergh won van Josh Payne met 6-2. Kevin Voornhout en Jelle Klaasen verloren hun eerste ronde partij. Voornhout, die in de kwalificatie nog Raymond van Barneveld uitschakelde, verloor met 6-3 van Ronny Huybrechts. Klaasen verloor met 6-4 van Terry Jenkins.  

In de tweerde ronde speelt Van der Voort tegen Gary Anderson. Kist zal spelen tegen Kevin Painter en Van den Bergh neemt het op tegen Mervyn King. Ook Michael van Gerwen zal in actie komen. De wereldkampioen speelt tegen Steve Maish, die Jamie Lewis uitschakelde. 

Uitslagen eerste ronde Dutch Dart Masters

Speler Speler Uitslag
Josh Payne Dimitri van den Bergh 2-6
Stuart Kellett Bernd Roith 6-2
Max Hopp Michael Mansell 3-6
Darren Webster Mick Todd 6-2
Steve Maish David Pallett 6-5
Glenn Spearing Jamie Lewis 4-6
Mark Walsh Jarkko Komula 4-6
Richie Burnett Jyhan Artut 6-2
Andy Smith Fabian Herz 6-0
Kevin Thomas Wayne Jones 6-1
Michael Barnard Vincent van der Voort 5-6
Kevin Voornhout Ronny Huybrechts 3-6
Peter Hudson Joe Cullen 5-6
Terry Jenkins Jelle Klaasen 6-4
Mensur Suljovic Christian Kist 2-6
Terry Temple Dean Winstanley 4-6

Kamp: gevolgen accijnsverhoging afwachten

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) wil niet vooruitlopen op mogelijke plannen van het kabinet om de accijnsverhoging op brandstof terug te draaien. Volgens hem is het daar nog te vroeg voor. Wel bevestigde hij vrijdagavond in Nieuwsuur dat er momenteel een onderzoek loopt naar de gevolgen van de verhoging.

"Die verhoging van de accijns daar is pas net op besloten. We moeten kijken hoe zich dat ontwikkelt. Ik denk dat we op zijn vroegst medio mei kunnen gaan beslissen wat we gaan doen", zei Kamp. Dat het kabinet al bezig zou zijn om de accijnsverhoging terug te draaien is hem niet bekend. "Alleen dat we dat gaan onderzoeken."

Volgens Kamp zie je bij dergelijke invoeringen altijd dat er veel negatieve reacties komen. "Mensen moeten er ook aan wennen. We zullen zien hoe het uiteindelijk uitpakt."

De NOS meldde vrijdag op basis van bronnen dat in plaats van de accijnsverhoging een andere lastenverhoging zou komen. Dat denkt de minister ook. "Het is duidelijk dat als je de ene maatregel niet doorvoert, je de andere wel moet doorvoeren. Het geld moet toch opgebracht worden. Wat de een niet betaalt, moet de ander betalen", aldus Kamp.

Kamp herhaalde in de uitzending verder blij te zijn dat het de goede kant op gaat met de Nederlandse economie. In reactie op de groeicijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek zei hij dat het goed te zien was dat 'we harder gewerkt hebben'. "De ondernemers hebben zich er doorheen geknokt en zijn erin geslaagd om het wat beter te doen."

Koeman: "Spel aantrekkelijker dan Ajax"

Feyenoord wil dit weekend profiteren van het resultaat bij het duel tussen FC Twente en Vitesse. Trainer Ronald Koeman gaat zondag op bezoek bij NAC Breda.

Feyenoord staat na 23 wedstrijden derde in de Eredivisie. Het verschil met koploper Ajax is vijf punten. FC Twente heeft één punt meer en Vitesse verzamelde net als de Rotterdammers 43 punten. Koeman wil niet ingaan op de rol van Feyenoord in de titelrace.

"Gezien het soms onvoorspelbare verloop van deze competitie heb ik geleerd niet te ver vooruit te kijken", zei Koeman vrijdag op de persconferentie. "Alles staat zo dicht bij elkaar. Wij moeten ons puur richten op het duel vanzondag en doen waar we goed in zijn. Dan is de kans groot dat we een goed resultaat kunnen boeken."

De coach van Feyenoord vindt niet dat Ajax er met kop en schouders bovenuit steekt in de Eredivisie. Ook niet wat betreft de speelwijze. "Ik vind dat wij aantrekkelijker spelen dan Ajax. Zij hebben één speelwijze, met veel geduld. Wij variëren meer", aldus Koeman.

Feyenoord kan tegen NAC weer een beroep doen op Joris Mathijsen, Samuel Armenteros en Jordy Clasie. Ruud Vormer is nog niet fit genoeg en Bruno Martins Indi ontbreekt vanwege een schorsing. Als Feyenoord een strafschop krijgt in Breda, zal Graziano Pellè niet meer achter de bal gaan staan.

De captain en topscorer van Feyenoord miste meerdere penalty's dit seizoen, zoals vorige week tegen N.E.C. Nijmegen. "Graziano is geen specialist, dat weet hij zelf ook. Juist daarom vind ik het knap dat hij de afgelopen tot dusver altijd de verantwoordelijkheid heeft genomen om achter de bal te gaan staan. Maar Tonny (Vilhena, red.) is een betere nemer, dus hij zal ze vanaf nu nemen."

ROM CHECK FAIL!

Retro-gaming blijft ontzettend populair en heeft Nintendo zelfs geïnspireerd om hun NES-games in de remix te gooien en verschillende elementen uit verschillende games bij elkaar te gooien. Het kan echter nog uitgebreider en wel in ROM CHECK FAIL!

Rom check fail is een 'game' waarin allerlei oude games voorbij komen, maar dan door elkaar geschud. Je moet bijvoorbeeld met je Space Invaders-schip een Goomba neerschieten en met Pac-Man aliens opeten. Speel het zelf op deze website: *klik*.

Meulensteen: "Statement boeit me niet"

René Meulensteen is niet helemaal verrast door het besluit van clubleiding van Fulham om hem te ontslaan. Felix Magath neemt het roer over op Craven Cottage. Meulensteen (49) kwam in oktober naar Fulham.

De voormalig assistent van Sir Alex Ferguson bij Manchester United begon al veldtrainer onder manager Martin Jol. Na het ontslag van Jol in december nam Meulensteen het roer over bij de Londenaren.

Met Meulensteen aan het roer zakte Fulham naar de laatste plaats in de Premier League. De clubleiding heeft geen vertrouwen in een goed slot van het seizoen met de Nederlander aan het roer. De Duitser Magath (60) is aangesteld om Fulham richting lijfsbehoud te leiden.

"Ik weet dat de eigenaars bang waren dat er een kans was dat de club ten onder ging", zei Meulensteen tegen de BBC. "De weg vooruit, waarover we het hadden met de club, ging over de lange termijn. Mijn ontslag is een duidelijke daad uit angst. Ze waren in paniek en handelden uit emotie, maar dit hoort ook bij het voetbal."

De thuiswedstrijd tegen Liverpool was voor Meulensteen de laatste keer op de bank bij Fulham "De mensen die naar de wedstrijden tegen Manchester United (2-2) en Liverpool (2-3 nederlaag) zijn gekomen, hebben gezien dat ik geprobeerd heb om de situatie te verbeteren."

De naam van de Nederlandse trainer werd niet genoemd in het statement van Fulham waarin de aanstelling van Magath vrijdagavond wereldkundig werd gemaakt. "Om eerlijk te zijn boeit het me helemaal niets wat er in dat statement staat", besluit Meulensteen.

Februari-update voor Xbox One wordt uitgerold

Bij gamers met een Xbox One wordt vanaf dit moment de nieuwe firmware-update uitgerold. Je kunt de update handmatig installeren, of hij wordt automatisch geïnstalleerd als je de console in standby hebt staan.

Nieuw in deze update zijn onder andere de mogelijkheid om savegames te verwijderen en usb-toetsenborden aan te sluiten. Ook is de batterij-indicator terug zodat je kunt zien hoeveel power er nog in je controller zit.

De complete lijst met verbeteringen is als volgt:

  • Update to My Game & Apps to allow sorting of games and application lists, and separate queue lists for games, applications and installs
  • Ability to delete game and application save data
  • Improved installation and DLC management
  • Addition of the controller battery power indicator
  • Improved UI for accessing friends, achievements, messages, and party chat
  • Game DVR app to be included in the Xbox OneGuide as an app channel
  • Update to the boot progress indicators for system update
  • Improve consistency of UX for update & install progress
  • Separate game, application, and install queue lists
  • Addition of USB keyboard support
  • Stability and performance update 
  • Improved NAT detection
  • Network Troubleshooter improvements
  • Blu-ray quality improvements
  • Significant performance and stability improvements

[JL] VVV-Venlo wint derde periode

VVV-Venlo heeft vrijdag de derde periodetitel in de Eerste Divisie veroverd. De Noord-Limburgse club stond bij het ingaan van de laatste speelronde nog gelijk met Willem II, maar de Tilburgers speelden met 2-2 gelijk bij MVV. VVV maakte geen fout en won met 3-0 van Jong FC Twente.

In de reguliere stand deed VVV ook goede zaken. Koploper FC Dordrecht speelde vrijdag met 1-1 gelijk tegen Jong Ajax en dus kruipen de Venlonaren, die derde staan, dichterbij. Het verschil is nog zes punten. Willem II, dat tweede staat, heeft vier punten minder dan de Dordtenaren.

Nummer vier Eindhoven ging hard onderuit bij nummer vijf Excelsior: 5-2. Lars veldwijk scoorde drie keer voor Excelsior, Jordan Botaka deed dat twee keer. Door de nederlaag van Eindhoven groeit het gat met VVV naar vier punten. Excelsior staat een punt achter Eindhoven op 43 punten.

FC Volendam speelde met 2-2 gelijk bij De Graafschap en heeft 42 punten. Daarmee staat de club zesde. Sparta Rotterdam verloor met 2-1 bij FC Den Bosch en staat nu met 41 punten op de zevende positie. Helmond Sport klopte FC Oss met 3-1 en staat achtste met veertig punten. Nummer negen De Graafschap en nummer tien Den Bosch hebben er 39.

Almere City FC kreeg thuis klop van FC Emmen: 4-1. Telstar speelde met 2-2 gelijk tegen Jong PSV. Ook bij Achilles '29 - Fortuna Sittard was er geen winnaar. Het bleef daar 0-0.

'Tomb Raider volgende maand bij PlayStation Plus'

Volgens GamePoints Now krijgen gamers met een PlayStation Plus-abonnement volgende maand Tomb Raider voor PlayStation 3 gratis. Aangezien GPN vorige maand ook goed zat met hun aankondiging is de kans groot dat Lara daadwerkelijk gratis te spelen zal zijn.

Volgens GamePoints Now is dit de volledige lijst met gratis games voor maart:

PS4: Dead Nation
PS3: Tomb Raider, Brothers a Tale of Two Sons
Vita: Smart As, Pixeljunk Monsters Ultimate HD

Voorlopig geen Borderlands 3

Randy Pitchford, CEO van Gearbox, maakte zopas in een interview bekend dat er voorlopig geen sequel uitkomt voor Borderlands. In het interview met Polygon meldde Pitchford wel dat de game er zeker nog kan komen.

"We love Borderlands, and we know customers do too," Pitchford says. "So we will be doing more in Borderlands. But the thing that – when you think of what Borderlands 3 should be...no. We are not developing that right now. We don't know what that is yet. We can imagine what it must achieve, but we don't know what it is yet."


Pitchford vertelde ook dat Gearbox nog werkt aan twee onaangekondigde nieuwe IP's voor de next-gen consoles, alsook aan een nieuwe Homeworld.

The Evil Within komt eind augustus

The Evil Within, de nieuwe survival horror game van director Shinji Mikami, releaset op vrijdag 29 augustus in Europa. The Evil Within wordt ontwikkeld voor Xbox One, Xbox 360, PlayStation 3, PlayStation 4 en last but not least: pc.

De game wordt ontwikkeld door Shinji Mikami en het team bij Tango Gameworks, en belooft pure survival horror. Gedetailleerde omgevingen, gruwelijke angst en een gecompliceerd verhaal vormen een innemende wereld. Met beperkte middelen tot je beschikking zul je vechten om te overleven en pure angst doorstaan in deze perfecte mix van horror en actie. 

Breivik wil nieuwe spelcomputer

De Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik dreigt met een nieuwe hongerstaking als hij geen Playstation 3 krijgt. In een brief aan persbureau AFP meldt de gedetineerde Noor dat hij zijn oude spelcomputer, een Playstation 2, ervaart als "marteling".

Verschillende media melden vrijdag dat Breivik in zijn brief schrijft ook zijn eigen spellen uit te willen kiezen, omdat het huidige aanbod "te kinderachtig" is.

Breivik zit een gevangenisstraf van 21 jaar uit voor de bomaanslag in Oslo en het bloedbad op het vakantie-eiland Utøya in 2011. In totaal kwamen bij die aanslagen 77 mensen om het leven.

Breivik: oude Playstation 2 is marteling
Breivik: oude Playstation 2 is marteling (Foto: ANP)

Uitslag PSV - Heracles Almelo

Het eerste duel uit de 24e speelronde was PSV tegen Heracles Almelo. De thuisclub won met 2-1. PSV klimt met deze overwinning naar de vijfde plaats. Heracles staat momenteel elfde. 

PSV

2 - 1

Heracles Almelo

 5' Depay
 63' Ruiz
   42' Linssen 
 
 Gele kaart: Te Wierik (Heracles Almelo)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 32.500
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias
Bruma
Rekik
Willems
Hiljemark
Schaars
Park (Hendrix/88)
Ruiz
Locadia (Narsingh/78)
Depay (Jozefzoon/90+2)
  Pasveer
Te Wierik (Powel/84)
Schenkeveld
J.Veldmate
Davidson
Bel Hassani
Rienstra
Cziommer (Bruns/73)
Rosheuvel
Uth
Linssen (Tannane/66)

[Overzicht] Uitslagen Sochi dag 7

Vandaag was de zevende dag van Olympische Winterspelen in Sochi. FOK!sport geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Vandaag kwamen er geen Nederlanders in actie in Sochi, dus kijken we nu naar andere onderdelen. Bij het Alpineskiën was er een verrassende winnaar op de super combinatie. De Zwitser Sandro Viletta was pas veertiende na de afdaling, maar dankzij een goede slalom veroverde hij het goud. Het zilver ging naar de Kroaat Ivica Kostelic, die in 2006 en 2010 ook al zilver won. Het brons was voor de Italiaan Christoph Innerhofer, die eerder al zilver won op de afdaling.

Bij het langlaufen werd de 15 kilometer klassieke stijl gewonnen door Dario Cologna, die eerder ook al goud won op de dertig kilometer skiatlon. Hij bleef vandaag de Zweden Johan Olssen en Daniel Richardsson voor. Wit-Rusland mocht vandaag twee gouden medailles bijschrijven. Darja Domratsjeva won bij de biatlon de 15 kilometer individueel en bij het freestyleskiën won Alla Tsoeper het onderdeel Aerials. Ook voor Domratsjeva is het haar tweede goud deze Spelen, ze won eerder de tien kilometer achtervolging.

Uitslagen finales:

Sport Onderdeel man/vrouw Goud Zilver Brons
Alpineskiën Super Combinatie mannen Sandro Viletta (Zwi) Ivica Kostelic (Kro) Christoph Innerhofer (Ita)
Biatlon 15 km individueel vrouwen Darja Domratsjeva (Wru) Selina Gasparin (Zwi) Nadezjda Skardino (Wru)
Freestyleskiën Aerials vrouwen Alla Tsoeper (Wru) Xu Mengtao (Chi) Lydia Lasilla (Aus)
Kunstschaatsen mannen mannen Yuzuru Hanyu (Jap) Patrick Chan (Can) Denis Ten
Langlaufen 15 km (klassieke stijl) mannen Dario Cologna (Zwi) Johan Olsson (Zwe) Daniel Richardsson (Zwe)
Skeleton Individueel vrouwen Elizabeth Yarnold (GB) Noelle Pikus-Pace (VS) Jelena Nikitina (Rus)

Medaillespiegel:

# Land
1 Duitsland 7 2 1 10
2 Zwitserland 5 1 1 7
3 Canada 4 5 2 11
4 Noorwegen 4 3 6 13
- Verenigde Staten 4 3 6 13
6 Nederland 4 3 5 12
7 Wit-Rusland 3 0 1 4
8 Rusland 2 5 5 12
9 China 2 2 0 4
10 Frankrijk 2 0 2 4

[WTT] Cilic zet Murray de voet dwars in Rotterdam

Marin Čilić heeft het ATP-toernooi van Rotterdam van Andy Murray beroofd. De Kroaat klopte de als tweede geplaatste Schot in de kwartfinale van het ABN AMRO World Tennis Tournament met 6-3 en 6-4. Het is de tweede grote verrassing vrijdag nadat eerder Juan Martin del Potro door Ernests Gulbis was uitgeschakeld.

Čilić treft in de halve eindstrijd Igor Sijsling of Philipp Kohlschreiber. Zij spelen later vrijdag hun kwartfinaleduel in Ahoy. Gulbis neemt het in de halve eindstrijd op tegen Tomáš Berdych (3). De Tsjech schakelde met de nodige moeite Jerzy Janowicz uit.

Ruime zeges ijshockeyers Canada en Finland

De ijshockeyers van Canada en Finland hebben vrijdag ruime zeges geboekt bij de Olympische Spelen. Canada was met 6-0 te sterk voor Oostenrijk, Finland klopte Noorwegen met 6-1. In poule B zijn Canada en Finland na twee duels beiden nog ongeslagen. Zondag treffen ze elkaar.

Canada had tegen Oostenrijk ruim vijf minuten nodig om de score te openen. Uiteindelijk was het Drew Doughty die de 1-0 voor zijn rekening nam. Vijf minuten later verdubbelde Shea Weber de score. Jeff Carter toonde zich in de tweede periode belangrijk. Hij tilde de score met drie goals naar 5-0. Ryan Getzlaf maakte laat in de tweede periode de zesde goal.

Finland kwam flitsender uit de startblokken. Binnen zeven minuten hadden Teemu Selänne en Lauri Korpikoski voor 2-0 gezorgd. Nog in de eerste periode werd het 3-0 dankzij Jori Lehtera. Korpikoski scoorde halverwege de tweede periode ook de 4-0. Olli Jokinen was goed voor de vijfde treffer. Per-Åge Skrøder deed aan het begin van de derde periode iets terug voor de Noren, maar het slotakkoord kwam van Olli Määttä: 6-1.

Japanner Hanyu wint goud bij kunstrijden

De Japanse kunstschaatser Yuzuru Hanyu heeft vrijdag olympisch goud gewonnen. In Sochi kreeg hij voor zijn vrije kür 178,64 punten, de beste score van de dag. Hanzu was na de korte kür ook al de nummer één. Zijn totaalscore van 280,09 is bijna 4,5 punt beter dan de 275,62 waarmee de Canadees Patrick Chan zilver pakte.

Achter Hanyu en Chan was het gat immens. De bronzenmedaillewinnaar, Denis Ten uit Kazachstan, haalde 255,10 punten. Zijn prestatie was echter opmerkelijk omdat hij na de korte kür nog negende was. De Belg Jorik Hendrickx werd zestiende.

Sochi dag 8, de leukste tweets

Elke dag verzamelen we hier op FOK!sport de leukste tweets over de Olympische Spelen in Sochi. Een overzicht van de leukste, grappigste en opmerkelijkste berichten op Twitter zie je hieronder.

Vandaag kwamen er geen Nederlanders in wedstrijdverband in actie, maar Ireen Wüst en Margot Boer moesten nog wel hun medailles voor de 1000 meter op komen halen.

Morgen gaat het schaatstoernooi verder met de zwaarste afstand die er is.

Maar dan wel zonder Sven Kramer die afgezegd heeft en zich voorbereidt op de 10.000 meter. Voor die afstand heeft hij een onverwachte uitdager gekregen.

De Noorse curlingmannen kwamen weer in actie. Ditmaal niet met hun vertrouwde broeken.

Marianne Timmer mocht vandaag live de column Lieve Marianne van Peter Heerschop aanhoren.

Daarna vond ze tijd om haar medecoach Gianne Romme te dollen.

We kunnen er niet omheen, vandaag is Valentijnsdag. Een kleine compilatie.

De bovengenoemde sporters hebben vanzelfsprekend fans. Zij dossen zich allerlei fraaien manieren uit.

Iemand die de aanmoedigingen nodig heeft is Thomas Morgenstern. De Oostenrijkse schansspringer maakte vlak voor de Spelen een dramatische val, maar is gelukkig op tijd hersteld.

De Canadezen hebben wel iets anders aan hun hoofd.

Dan moet je echter wel weten hoe je het vast wil leggen.

De langlaufers hebben hun eigen manier om met de koude omstandigheden om te gaan.

De internationale skifederatie geeft zo mogelijk een nog betere beschrijving van hoe het er aan toe gaat.

In die warme temperaturen werd er gewoon getraind.

Tot slot waarschuwt Koen Verweij iedereen nog even voor zijn zus Dorien.

Journalist Ferry Hoogendijk (80) overleden

Journalist en voormalig LPF-Kamerlid Ferry Hoogendijk is vrijdag overleden. Dat meldt zijn voormalige werkgever Elsevier. Hoogendijk was al enige tijd ziek. Hij is 80 jaar geworden.

Hoogendijk was tussen 1962 en 1985 actief voor Elsevier, toen nog bekend onder de namen Elseviers Weekblad en Elseviers Magazine. Hij was ruim tien jaar hoofdredacteur. Na zijn vertrek bij Elsevier richtte hij het magazine European Affairs op.

Van 2002 tot 2003 was Hoogendijk korte tijd actief als politicus toen hij werd gevraagd om Kamerlid te worden voor de LPF.

Vredesoverleg Syrië in impasse

De besprekingen in Genève over een uitweg uit de burgeroorlog in Syrië zijn na vijf dagen bakkeleien over wie verantwoordelijk is voor het toenemende geweld en over de toekomst van president Bashar Assad in een impasse geraakt. Mogelijk wordt zaterdag een laatste zitting gehouden, maar of de gesprekken daarna nog een vervolg krijgen is verre van zeker.

Een hooggeplaatste Amerikaanse zegsman gaf toe dat 'besprekingen voor de show geen zin hebben', maar meende niettemin dat er nog 'enorme' energie was voor een politieke oplossing. Misschien dat 'een paar dagen reces' genoeg zijn om de partijen tot bezinning te laten komen, zei hij.

Het overleg wankelt al sinds het vorige maand begon. Amerikaanse en Russische diplomaten hebben het gaande gehouden, in het besef dat het vooralsnog de enige optie is. Maar ook de Amerikanen en Russen maken elkaar verwijten over wie verantwoordelijk is voor de impasse. Zo beticht de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov de Amerikanen dat zij de gesprekken misbruiken om een regimeverandering tot stand te brengen, terwijl de Amerikaanse minister John Kerry Moskou verwijt op eerdere toezeggingen terug te komen.

Op het slagveld lijkt geen van beide kampen aan de winnende hand te zijn. De Amerikanen hebben na het inslikken van hun dreigement met militaire actie na een gifgasaanval in augustus weinig andere keus dan de diplomatieke weg te bewandelen. De oppositie, die maar zeer beperkt invloed heeft op de veelheid aan rebellengroepen in Syrië, staat onder druk om een deal te sluiten, in plaats van het risico te lopen dat Assad in een uitputtingsoorlog aan de macht blijft.

"Helaas zijn wij op een doodlopende weg beland", zei oppositiewoordvoerder Louay Safi vrijdag. 'Ik hoop dat wij nog steeds een opening kunnen vinden in die muur', maar voorlopig blokkeert de 'oorlogszuchtige' opstelling van de regering vooruitgang, voegde hij eraan toe. Safi zei dat het nog te vroeg is om te zeggen of er een volgende gespreksronde komt.

De Syrische onderminister van buitenlandse zaken Faisal Mekdad stelde 'met diepe spijt' vast dat de gesprekken nergens toe leiden. "Wij zijn naar Genève gekomen om een politieke oplossing voor de crisis te bereiken. De andere kant is jammer genoeg gekomen met een andere agenda, een onrealistische agenda", zei hij.

SteamWorld Dig naar PS4 en PS Vita

SteamWorld Dig, de 2D platformer waar je heel wat moet ondergronds moet graven, komt volgende maand naar PS4 en PS Vita. De game kwam eerder uit voor de 3DS, pc, Mac en Linux. Het is nog onduidelijk of de game cross-buy ondersteunt.

"Now that SteamWorld Dig is coming to PlayStation 4 and PS Vita, we’re so proud we could cry. Having the game on a console is a long-standing dream, and we’re very pleased that console will be the magnificent PS4. SteamWorld Dig has already proved itself as a great handheld game, and it feels like the Vita was made for it. The crisp, vibrant graphics almost pop off the hi-res screen, and the controls are super-solid," aldus de trotse ontwikkelaars.

Geen letsel aan knie Matavz

PSV-aanvaller Tim Matavz heeft geen letsel meer aan zijn knie. De Sloveen werd eerder vandaag in Rotterdam doorgelicht voor een second opinion. Daarbij vonden de artsen echter alleen sporen die passen bij een normaal herstel na een meniscusoperatie, meldt de Eindhovense club vandaag.

Matavz leek op weg naar Rubin Kazan, maar kwam daar niet door de medische keuring. PSV blijft hopen dat de transfer doorgaat en stuurde de resultaten van de second opinion naar Rusland. De club wacht nog altijd op bericht over de reden dat Matavz niet door de medische keuring kwam, maar Roebin reageert niet.

"Op dit moment weten wij dus niet wat de status van de overeenkomst is", laat technisch directeur Marcel Brands weten.

Calderwood per direct weg bij De Graafschap

Jimmy Calderwood heeft zijn contract bij De Graafschap per direct ingeleverd. Eerder vandaag kwam de oefenmeester van De Superboeren flink in botsing met de directie van de club.

De aanleiding voor de confrontatie is de rol van assistent Richard Roelofsen. Bij de aanstelling van Calderwoord werd hem verzocht Roelofsen te offeren. Volgens de directie zou hij een stoorzender binnen de selectie zijn. De Schot gaf gehoor aan dit verzoek, waarna de assistent-trainer naar de beloften werd teruggezet.

Het frappante aan de situatie is nu dat diezelfde directie in de afgelopen dagen aan Calderwoord vroeg om Roelofsen weer terug te nemen. Daarnaast werd de suggestie gewekt dat de andere assistent-trainers geen vertrouwen meer in de schot zouden hebben. Vanmiddag werd hem dan ook verzocht zichzelf ziek te melden, waarna de overbekende bom barstte.

Calderwoord heeft zich in zijn gehele loopbaan als trainer nog nooit ziek gemeld en was dit nu ook niet van plan. Bovendien weigerde hij mee te werken aan de machtsstrijd binnen de club. De Schot zou nog tot het einde van het seizoen in dienst zijn en ontving geen salaris. Hij wilde alleen een vergoeding, als de ploeg erin slaagde de play-offs te bereiken.

Bovenstaande is tekenend voor het huidige seizoen van De Graafschap. Niet alleen in sportief opzicht zakt de ploeg steeds verder weg. Ook financieel gaat het de club zeker niet voor de wind.

Villeneuve: "F1 zelfdestructief bezig"

Jacques Villeneuve is nooit weg van een stevige uitspraak over de Formule 1 en ook ditmaal houdt de Canadees zich niet in. Tegenover Autosport verklaarde de Canadees dat de sport zelfdestructief bezig is en hij ziet de toekomst dan ook verre van rooskleurig in.

"Ik maak me zorgen over de staat van de Formule 1. Ik hoop maar dat ik het mis heb. Ik begrijp het concept gewoon niet, snap niet wat ze proberen te doen. De Formule 1 is niet meer episch, de coureurs zijn geen helden meer. De maatregelen zijn te kunstmatig en het werkt niet. Het is misschien leuk voor zes maanden, maar daarna is de lol er van af. Het probleem is dat wanneer je eenmaal hiervoor hebt gekozen, je niet meer terug kan."

Villeneuve snapt niet dat de ontwikkeling van de motoren in de toekomst weer bevroren zal gaan worden en ook de manier waarop brandstof bespaard wordt zint hem niet. Zo hoeft de coureur weinig te doen om dit voor elkaar te krijgen en ook het inhalen gebeurt door op een knopje te drukken, terwijl je vroeger echt je best moest doen om een andere rijder te passeren.

Ook moet de sport kijken naar welke fans ze willen bedienen. "Ze richten zich op het verkeerde publiek. Ze proberen een milieuvriendelijk karakter op te bouwen en een jong publiek aan te spreken. Maar de jeugd van tegenwoordig kan zich nergens lang op concentreren en wil elke twee seconden een inhaalactie. De oudere fans waardeerden gewoon de actie op de baan en respecteerden de heldendaden die de rijders verrichtten."

Meulensteen ontslagen bij Fulham, Magath treedt aan

René Meulensteen is ontslagen als trainer van Fulham. De Londense club heeft de Duitser Felix Magath aangesteld als nieuwe hoofdtrainer. De club heeft op de clubwebsite alleen bericht over de aanstelling van Magath. Meulensteen vertelde aan de BBC dat hij ontslagen was. 

"Ze hebben de paniekknop ingedrukt. Maar hé, dat is voetbal", zei de Nederlander over de Fulham-leiding. "Ik weet dat de eigenaren zich zorgen maakten dat de club zou kunnen degraderen. Dit is duidelijk een daad die voortkomt uit angst. Het kan me niet schelen wat ze in de verklaring hebben gezet, eerlijk gezegd." Meulensteen volgde begin december de ontslagen Martin Jol op. Onder de leiding van Meulensteen heeft de Londense club slecht drie duels gewonnen en ze staan laatste in de Premier League.

Magath werd deze week nog genoemd als opvolger van Bert van Marwijk, wiens positie bij Hamburger SV wankel is. Hij zal bij Fulham een contract tekenen voor achttien maanden. "Ik ben erg gelukkig met de komst van Felix Magath", vertelt clubeigenaar Shahid Khan op de clubsite van Fulham. "Felix is een manager met een goede staat van dienst. Iemand die prijzen heeft gewonnen in de Bundesliga en met Fulham honger heeft naar succes."

"Onze club heeft progressie getoond in de laatste wedstrijden, maar het is een feit dat wij sinds 1 januari geen wedstrijd mee hebben gewonnen. We kunnen niet langer alleen maar hopen op geluk. Met nog twaalf wedstrijden te gaan en op vier punten van een veilige plaats kunnen we geen tegenvallende resultaten meer gebruiken. Het was tijd om in te grijpen."


Liefdesbaby op Valentijnsdag

Een bijzondere Valentijnsdag voor dierenpark Emmen. Daar is namelijk een liefdesbaby geboren. Ringstaartmaki Brenda is vandaag bevallen van een kleine spruit. Het geslacht van de kleine is nog ongewis.

Hoe het diertje gaat heten, is dan ook nog niet bekend. Maar het wordt Valentino of Valentina, als verwijzing naar diens geboorte op Valentijnsdag 2014.

De kleine is de eerste ringstaartmakibaby van dit jaar, maar zeker niet de laatste: er worden er nog een stuk of tien verwacht. De pasgeborene is overigens reeds te bewonderen in dierenpark Emmen.

Kit Harington sluit Game of Thrones-film niet uit

Kit Harington sluit niet uit dat de serie Game of Thrones ooit wordt verfilmd. "Ik denk dat dat best een optie is", zegt de acteur, die in de serie te zien is als Jon Snow, in het Amerikaanse filmvakblad Variety.

"De stijl van de serie is al vrij filmisch, dus het is een mogelijkheid", vervolgt de 27-jarige Harington. Game of Thrones wordt uitgezonden op de tv-zender HBO. Eerder werd ook al de HBO-serie Sex and the City verfilmd en ook wordt een film gemaakt van de show Entourage.

Game of Thrones is gebaseerd op de door George R. R. Martin geschreven boekenreeks A Song of Ice and Fire. Het vierde seizoen van de serie, waarin ook Carice van Houten te zien is, is vanaf april op de buis. In de vierde reeks is voor het eerst ook Michiel Huisman te zien.

Arabische Donald Duck is antisemiet

Bij Disney waren ze het gesnater van de Egyptische radiopresentator Wael Mansour spuugzat. Bij Disney zijn ze immers gewend aan een wereld vol immer lachende, steeds zwaaiende, zoete liedjes zingende muizen, honden of mensen die een raar pak dragen. Antisemitische opmerkingen en oproepen tot bombardementen komen niet in het sprookjesvocabulaire voor. Toen ontdekt werd dat de Arabische 'stem' van Donald Duck het nodig vond om een zijn haat richting Israel maar eens op twitter te zetten, hebben ze hem op straat gekwakt.

Zeven jaar is ie voor Arabische kinderen de stem van de eend in het matrozenpakje geweest. Desondanks was Abigail Disney, een achternicht van Walt, onverbiddelijk. Zij noemde de tweet aanstootgevend. Toch legde de tweet hem qua populariteit geen windeieren; zijn hoeveelheid volgelingen steeg van vijfduizend naar het zesvoudige.

Echt verassend is dat laatste niet te noemen. Ondanks dat Egypte op papier het 'beste Arabische vriendje' van Israel is, kan je veilig stellen dat de bevolking niet bepaald welwillend tegenover het buurlandje staat. In Egypte gaan de wildste complottheorieën rond over (de daden van) Joden en is antisemitisme de normaalste zaak van de wereld. Eerder betitelde Morsi Israëliërs als "bloedzuigers die de Palestijnen aanvallen, die oorlogshitsers, die afstammingen van apen en varkens".

Mansour heeft later zijn bericht verdedigd. Hij typeerde in zijn pleidooi Israëliërs als "een hoopje Poolse/Ethiopische migranten, ruwweg zeventig jaar oud". Verder heeft hij laten weten trots te zijn op de tweet.

Julianne Moore en Ellen Page lesbiennes in drama

Julianne Moore heeft een van de hoofdrollen bemachtigd in het drama Freeheld. De 53-jarige actrice speelt de lesbische vriendin van het personage van de 26-jarige Ellen Page, die al eerder voor de film tekende. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Freehand vertelt het op feiten gebaseerde verhaal van Laurel Hester, de rol van Moore, een politieagente in New Jersey die doodziek werd en haar weduwepensioen niet mocht overdragen aan haar vriendin. Het werd eerder al verfilmd als korte documentaire, ook Freehand genaamd, die in 2007 een Oscar won.

Zach Galifianakis is te zien als Steven Goldstein, een activist van de homobeweging Garden State Equality. Hesters conservatieve politiepartner, die zich wezenloos schrok toen hij hoorde dat ze lesbisch is, besloot zich in te zetten voor gelijke rechten voor homostellen. Die rol moet nog worden gecast.

Het scenario is van Ron Nyswaner, vooral bekend van het op feiten gebaseerde homodrama Philadelphia, waarmee Tom Hanks in 1994 een Oscar won. Peter Sollett, bekend van Raising Victor Vargas en Nick and Norah's Infinite Playlist, gaat de film regisseren. De opnames moeten ergens deze zomer van start gaan. Wanneer de film verschijnt, is nog onbekend.


Julianne Moore en Ellen Page lesbiennes in drama (Foto: Novum)

[vid] Yoshi in kleurrijke werelden

Nintendo heeft nieuwe beelden van Yoshi's New Island vrijgegeven. Wat blijkt, Yoshi kan vuur spuwen, in een soort drilboor en in een onderzeeër transformeren en zelfs vliegen.

In de Yoshi's Island-games speel je met Yoshi, Baby Mario zit op zijn rug. De games zien eruit alsof ze met waterverf en krijtjes zijn getekend. De regisseur van de SNES-game, Takashi Tezuka, is bij dit project betrokken.

Sauber opent deur voor De Silvestro

Het is mogelijk dat er in 2015 voor het eerst sinds lange tijd weer een vrouw aan de start van een Formule 1-race verschijnt. De Zwitserse Simona de Silvestro heeft bij Sauber een contract getekend om haar klaar te stomen voor een racezitje.

De 25-jarige De Silvestro is voor autosportvolgers geen onbekende. De Zwitserse racete sinds 2010 in de IndyCar Series en haar beste resultaat behaalde ze vorig jaar met een podiumplaats op het circuit van Houston. In een verder verleden won ze wedstrijden in de Formule BMW en Formule Atlantic. Nu wil ze de sprong naar de Formule 1 wagen en Sauber biedt haar middels een trainingsprogramma de kans om haar droom uit te laten komen.

Sauber-teambaas Monisha Kaltenborn: "Na vier jaar in de IndyCars wil Simona in 2015 haar debuut maken in de Formule 1. Wij beschouwen haar als een zeer getalenteerde coureur en willen haar graag helpen zich voor te bereiden voor de hoogste tak van autosport."

De Silvestro is blij met de kans die het team uit Hinwil haar geeft. "Het is mijn droom om de Formule 1 te bereiken en dit brengt me weer een stapje dichterbij. Ik ben enorm blij dat Monisha Kaltenborn en Peter Sauber mij deze kans geven om me op zo’n professionele manier voor te bereiden op deze uitdaging."

Staking gevangenispersoneel houdt aan

De acties van de private gevangenisbewaarders van G4S Care & Justice Services houden aan. Ongeveer 150 stakers trekken maandag naar Amsterdam om te protesteren bij het hoofdkantoor van G4S. Dat melden de vakbonden FNV Beveiliging, De Unie Security en CNV Beveiliging vrijdag in een gezamenlijke verklaring.

De medewerkers van G4S willen een beter sociaal plan voor de vierhonderd werknemers die komende zomer op straat komen te staan. Zo willen ze een hogere ontslagvergoeding en hulp bij het zoeken van een nieuwe baan. Volgens G4S is er echter geen geld voor een betere regeling.

De medewerkers van het beveiligingsbedrijf legden afgelopen week al elke dag het werk neer. Waar aanvankelijk alleen werknemers van een detentiecentrum in Rotterdam actievoerden, kregen zij al snel hulp van collega's in Alphen aan den Rijn en Schiphol. De afgelopen dagen kwamen daarbij steeds 150 tot 200 stakers opdraven.

Barack Obama reageert op geruchten affaire Beyoncé

Barack Obama heeft vrijdag laten weten dat hij Valentijnsdag met niemand liever dan zijn vrouw Michelle Obama doorbrengt. De Amerikaanse president refereert daarmee aan de recente geruchten over hem en Beyoncé. Hij zou een affaire hebben met de zangeres.

"Hier is de waarheid: Michelle Obama is nog altijd de beste Valentijn", laat Obama weten via Twitter. De president plaatste bij het bericht een foto waarop is te zien dat hij zijn vrouw trakteert op een dikke kus op haar wang. De twee zijn sinds 1992 getrouwd.

Haase geeft op in kwartfinale Buenos Aires

Tennisser Robin Haase heeft vrijdag in de kwartfinale van het ATP-toernooi van Buenos Aires geblesseerd de strijd gestaakt. De als zesde geplaatste Hagenaar stond toen al met 1-6 en 0-2 achter tegen Tommy Robredo (3) uit Spanje. Haase won zijn eerste game, maar werd daarna vier keer op rij gebroken.

Haase koos er dit jaar voor om het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam aan zich voorbij te laten gaan. In plaats daarvan koos hij voor een trip naar Zuid-Amerika waar hij een aantal graveltoernooien speelt.

Wielrenner Nizzolo breekt sleutelbeen

De Italiaanse wielrenner Giacomo Nizzolo heeft vrijdag zijn sleutelbeen gebroken. De 25-jarige sprinter van Trek Factory Racing zette zijn röntgenfoto op Twitter. Hij mist daardoor waarschijnlijk de opening van het Noord-Europese wielerseizoen. Dat gaat 1 maart van start met de Omloop Het Nieuwsblad.

Nizzolo had vorige maand al zijn eerste succes van het jaar geboekt. In de derde etappe van de Ronde van San Luis mocht hij zijn handen ten hemel heffen. Het was de zevende zege uit zijn profcarrière.

Hayböck wint opnieuw kwalificatie schansspringen

Michael Hayböck heeft ook de kwalificatie op de grote schans gewonnen, zoals hij dat eerder tijdens de Spelen op de kleine schans deed. Dit keer versloeg hij twee Japanners, Daiki Ito en Reruhi Shimizu. Laatstgenoemde werd tijdens de vorige kwalificatie ook al derde.

Hayböck kwam tot een totaal van 124,8 punten, bijna drie punten meer dan Ito. Ook dit keer waren er geen grote slachtoffers te noteren bij hen die de kwalificatie niet wisten te halen. De top-10 in de World Cup was zoals altijd automatisch gekwalificeerd, Severin Freund, Noriaki Kasai en olympisch kampioen op de kleine schans Kamil Stoch lieten deze sprong dan ook aan zich voorbij gaan.

'Oude' Tsuper wint verrassend goud op aerials

Alla Tsuper heeft bij het olympische freestyleskiën op het onderdeel aerials verrassend de olympische titel gepakt. In de finale was de 34-jarige Wit-Russin de beste met een score van 98,01. Mengtao Xu pakte het zilver, brons ging naar de Australische Lydia Lassila.

Voor Tsuper was het alweer haar vijfde deelname aan de Olympische Winterspelen. Tijdens haar eerste Winterspelen van 1998 in Nagano werd ze vijfde, haar beste resultaat in al haar deelnames tot nu toe.

De Chinese Nina Li, één van de kanshebsters voor een medaille vandaag, won op de eerdere Spelen van Vancouver en Turijn zilver, maar kwam vandaag in de finale ten val. Ook Lassila, die de titel vier jaar geleden won, kwam bij de landing ten val. Mengtao Xu, ook uit China, kende ook geen vlekkeloze landing.

Doden door autobom bij Syrische moskee

Een autobom heeft vrijdag een bloedbad veroorzaakt bij een moskee in een dorp in het zuiden van Syrië. Volgens het Observatorium voor de Mensenrechten zijn in Yadouda 32 mensen om het leven gekomen en tientallen gewond geraakt. De Syrische staatstelevisie bevestigde de explosie, maar maakte melding van ten minste drie doden.

Een activist in het zuiden van Syrië, Jamal al-Golani, zei dat de bom ontplofte op het moment dat mensen de moskee na het vrijdaggebed verlieten. Hij zei een lijst te hebben met de namen van achttien mensen die door de explosie zijn omgekomen.

President Uganda wil antihomowet ondertekenen

De Ugandese president Yoweri Museveni heeft besloten een wet die levenslange gevanggenisstraf stelt op homoseksualiteit te ondertekenen. Dat heeft regeringswoordvoerder Ofwono Opondo vrijdag via Twitter laten weten. De partij van de president heeft de mededeling van Opondo bevestigd, meldt Buzzfeed.

Nadat de wet in december was aangenomen, had Museveni leden van het parlement nog laten weten dat hij tot de overtuiging was gekomen dat homoseksualiteit een biologische 'abnormaliteit' was, maar niet iets wat strafbaar zou moeten zijn. In een gesprek met westerse mensenrechtenactivisten zei hij vorige maand dat hij de wet zou afwijzen.

Museveni maakte zijn besluit om de wet wél te ondertekenen bekend op een bijeenkomst met leden van zijn NRM-partij. De vergadering ging voornamelijk over de leiding van de partij in de aanloop naar de verkiezingen in 2016. Museveni werd door zijn partijgenoten zwaar onder druk gezet om de wet te aanvaarden.

Mogelijk liet Museveni zich overtuigen door een panel van partijleden met medische achtergronden, dat in een door Museveni opgedragen onderzoek naar de oorzaak van homoseksualiteit concludeerde dat homoseksualiteit niet aangeboren is. Museveni zei dat hij de wet zou ondertekenen 'als ik van geleerden de bevestiging krijg dat deze aandoening niet genetisch bepaald is'.

De voorzitter van de commissie zei donderdag tegen Buzzfeed dat hij 'als arts' kan verklaren dat 'homoseksualiteit alleen afwijkend gedrag is. Het kan worden aangeleerd en het kan worden afgeleerd'.

Spectaculaire 2D-beat 'em up naar Europa

Battle Princess of Arcadias komt dit jaar naar Europa. De PS3-game speelt en ziet eruit als een meer cartooneske versie van Vanillaware-beat 'em ups zoals Odin Sphere. Het spel bevat zowel Engelse als Japanse audio.

The game follows Battle Princess Plume, out to restore her once peaceful and beautiful kingdom of Schwert, since overrun by monsters. Players will battle enemy skirmishes and bosses, and upgrade their characters with new weapons, materials, and skills.


[vid] Betast anime-meisjes

In Hyperdimension Neptunia Producing Perfection is de speler de manager van een aantal vrouwelijke 'idols'. In Japan zijn idols heel belangrijk in de entertainment industrie. In de game moet je dus hun carrieres managen. Dit spel is gemaakt voor viezerieken, dus uiteraard mag je de idols aanraken.

  • Produce: Guide the CPUs’ idol careers! Raise stats through lessons and increase their fanbase through PR events. Know when to take a break, too!
  • Events: Enjoy the silly character-driven story! Enjoy the zany Neptunia cast as they talk your ears of in event scenes! The more you hang out with them, the higher their stats will climb.
  • Concerts: Boost stats and put on concerts. Increase the CPUs’ shares by putting on concerts. Choose a song, outfit, and master the stage directions to throw fans into a frenzy!
  • Viewer: Tap the screen and the characters will react! Sure, you can have some private time with the Neptunia cast and tap them in various areas, but they’ll get pissed if you tap them the wrong way!

Veltman: "Ik blijf sowieso nog twee jaar bij Ajax"

Als we de kranten mogen geloven staat Joël Veltman in de belangstelling van meerdere Europese topclubs. Maar de verdediger ziet een overstap niet zitten. Hij wil bij Ajax blijven. Veltman brak dit seizoen definitief door bij Ajax en maakte zelfs al zijn debuut in het Nederlands elftal.

Onder trainer Frank de Boer heeft de 22-jarige Ajacied een vaste basisplaats en geniet hij belangstelling van clubs als Manchester United, Manchester City, Chelsea, Arsenal en AC Milan. De talentvolle verdediger blijft nuchter onder alle belangstelling en denkt nog lang niet aan een vertrek uit Amsterdam. "Ik blijf sowieso nog twee jaar bij Ajax", zegt Veltman in gesprek met AT5. "Ik ben nu nog niet klaar om naar het buitenland te gaan."

Veltman heeft bij Ajax een contract tot 2017, maar is in gesprek over een nieuwe verbintenis. "Ik heb een gesprek met Ajax gehad, we gaan er sowieso uitkomen", stelt Veltman.

In de eerste seizoenshelft speelde Veltman bijzonder sterk, terwijl het na de winterstop allemaal wat minder is. Voor Veltman een bevestiging dat hij er nog lang niet is. "De laatste wedstrijden gaat het wat minder met me. Daaraan zie je dat ik nog niet stabiel genoeg ben."

Aanstaande zondag mag Veltman met Ajax weer aantreden. Het sc Heerenveen van Marco van Basten komt op bezoek in de Amsterdam ArenA. Veltman verwacht dat de drie punten in Amsterdam blijven. "Als we spelen zoals tegen PEC Zwolle, krijgen we ze om de oren. Maar we trainen scherp en de passing is goed. Ik maak me dus geen zorgen"

AEX wint na goede groeicijfers

De Amsterdamse beurs heeft vrijdag de week in stijl afgesloten, aangejaagd door de boven verwachting hoge groei van de Nederlandse economie. De AEX-index won een half procent en steeg naar 398,95 punten. Ook de Midkap-index voor de iets minder grote fondsen sloot met winst. De graadmeter ging met 0,2 procent omhoog naar 640,39 punten.

Op de beurzen elders in Europa waren beleggers eveneens optimistisch gestemd. De Duitse beurs won 0,7 procent, terwijl de beurs van Parijs een plusje van 0,6 procent noteerde. Aan de overzijde van de Atlantische Oceaan stonden de beurzen van Wall Street halverwege de handelsdag ook op bescheiden winsten.

Maar liefst zeventien van de 25 fondsen in de AEX-index sloten vrijdag met zwarte cijfers. Air France-KLM was met een dagwinst van 2,3 procent koploper, op de voet gevolgd door Randstad en Fugro. Dat laatste bedrijf maakte voorbeurs bekend een opdracht van 250 miljoen te hebben gekregen van Shell.

Grootste daler op de Amsterdamse hoofdgraadmeter was KPN. Het telecombedrijf verloor 1,7 procent. DSM, Gemalto en SBM Offshore kwamen ook uit in de rode cijfers, maar die waren kleiner lager dan die van KPN. De verliezen van het drietal kwamen uit tussen de 0,7 en 0,9 procent.

In de Midkap ging het kleine Pharming met ruime voorsprong aan kop met een winst van 11,5 procent. Tomtom en USG People sloten de dag af als tweede en derde. De navigatiebouwer won 2,5 procent, terwijl het uitzendbureau 1,7 procent hoger sloot. Staalbedrijf Aperam verloor twee procent.

Yarnold wint skeletongoud

Elizabeth Yarnold heeft het goud op de skeleton gepakt. De Britse was een dag eerder al de beste in de eerste en tweede run, op vrijdag was ze opnieuw in beide runs de snelste. Uiteindelijk won ze met een grote voorsprong op de Amerikaanse Noelle Pikus-Pace.

In de derde run kwam Yarnold met 57,91 tot een nieuw baanrecord. Alleen de Russische Olga Potylitsina kon een beetje in de buurt blijven, zij schoof daardoor op naar de vierde plek. Tweede stond nog altijd Pikus-Pace, voor de eveneens Russische Elena Nikitina.

In de vierde run veranderde er niet veel meer bovenin het klassement. Katie Uhlaender uit de Verenigde Staten haalde Potylitsina nog in, en even leek het erop dat ook Nikitina langzamer zou gaan. De Russische kon onderin de baan echter nog genoeg snelheid vinden om het brons veilig te stellen en de wereldkampioene van 2012 naar de vierde plek te verdringen. De strijd om goud en zilver was zoals verwacht werd niet spannend meer. Pikus-Pace kon relatief rustig naar het zilver sleeën, terwijl Yarnold ondanks een run met meerdere fouten een totale voorsprong opbouwde van 0,97 seconden.

Pikus-Pace klom direct na haar run het publiek in om haar man en kinderen te omhelzen. In 2005 werd ze door een bobslee aangereden en brak ze haar been, waardoor ze als één van de grote favorieten de Spelen van 2006 aan zich voorbij moest laten gaan. In 2010 greep ze één tiende van een seconde naast het brons, waarna ze stopte met de sport. Na een miskraam in 2012 besloot ze toch de sport weer op te pakken, met als resultaat eindelijk een olympische medaille.

Rutte vindt biertje koning en Poetin 'prima'

Premier Mark Rutte (VVD) was ervan op de hoogte dat de Russische president Vladimir Poetin het Holland Heineken House in Sochi zou bezoeken, waar hij een biertje heeft gedronken met koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Dat zei Rutte vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

"Ja, ik wist dat ze elkaar zouden ontmoeten. Ik was daar een groot voorstander van", zei Rutte. Dat het drietal een biertje heeft gedronken, noemde hij 'prima'. "Het logo was goed zichtbaar", grapte de premier over de foto's van de bijeenkomst.

Het bezoek past volgens Rutte in de relatie tussen Nederland en Rusland. Daarbij worden kritische noten gekraakt over de homorechten. Maar het hoort ook bij de relatie dat Poetin 'natuurlijk' wordt ontvangen als hij wil langskomen in het Holland Heineken House.

Rutte haalde verder hard uit naar critici die vinden dat Willem-Alexander zich te veel liet gaan bij het aanmoedigen van de Nederlandse olympische schaatsers. "Ik vind dat nou echt zeurpieten die daar kritiek op hebben", zei hij. "Hij had zeker met somber gezicht in driedelig grijs pak met horlogeketting op de tribune moeten zitten? Ik snap daar helemaal niets van."

"Wees nou blij dat we een koning en een koningin hebben die echt van sport houden", vervolgde de premier. De betrokkenheid van de koning wordt zeer gewaardeerd door de sporters die jaren naar de Spelen hebben toegewerkt, stelde Rutte.

Wüst en Boer gehuldigd op Medal Plaza

Ireen Wüst en Margot Boer hebben vrijdag hun tweede medaille ontvangen op Medal Plaza in Sochi. Wüst kreeg zilver omgehangen vanwege haar prestatie op de 1000 meter. Boer werd derde op die afstand en nam haar tweede bronzen plak in ontvangst. De Chinese Hong Zhang won goud.

Wüst en Boer deden Medal Plaza voor de tweede keer aan. Wüst veroverde op de 3000 meter haar derde opeenvolgende gouden medaille op die afstand. Boer bezorgde Nederland zijn eerste olympische medaille bij de vrouwen ooit op de 500 meter.

Kernreactor Petten weer in bedrijf

De kernreactor in Petten is weer opgestart na ruim vier maanden te hebben stilgelegen. Exploitant NRG laat vrijdag weten de productie van medische isotopen te hebben hervat.

Bij de reactor was in september tijdens een onderhoudsbeurt een afwijking ontdekt. Daarop werd een onderzoek ingesteld. De afgelopen maanden zijn volgens NRG verbeteringen doorgevoerd in 'de techniek, het veiligheidssysteem en in de organisatie'.

De hogefluxreactor in de Noord-Hollandse plaats is verantwoordelijk voor een groot deel van de wereldproductie van medische isotopen, die worden gebruikt om kanker op te sporen. In 2008 was de reactor langere tijd dicht vanwege problemen.

Met de reactor wordt al vijftig jaar gewerkt. Hij wordt vervangen door de eerste generatie Pallas-reactoren. De nieuwe reactor moet in 2022 operationeel zijn.

FloraHolland ziet omzet stijgen in stakingsperiode

FloraHolland heeft in de dagen in aanloop naar Valentijnsdag drie procent meer omzet gedraaid dan in de zelfde periode een jaar eerder. De bloemenveiling uit Aalsmeer, Rijnsburg en Naaldwijk meldt vrijdag dat ze afklokte op 250 miljoen euro, terwijl een groot deel van de werknemers aan het begin van de week staakte voor een beter sociaal plan.

Dat plan kwam er, maar pas toen veel werknemers enkele dagen niet hadden gewerkt. Woensdag bereikten de vakbonden een akkoord met de directie, dat door het veilinghuis direct werd omgedoopt tot 'het valentijnsakkoord'. FloraHolland was ondanks de 'roerige tijden' in staat de processen op gang te houden, zegt de veiling vrijdag.

Volgens FloraHolland was de roos de populairste valentijnsbloem, 'die tientallen miljoenen keren zijn weg vond naar bestaande, nieuwe en soms geheime liefdes'.

Eind vorig jaar maakte FloraHolland bekend tweehonderd banen te schrappen. Sindsdien lag het bedrijf met de bonden overhoop over de vergoeding voor de werknemers.

Degenkolb wint weer in Ronde van Middellandse Zee

John Degenkolb heeft vrijdag ook de tweede etappe in de Ronde van de Middellandse Zee gewonnen. De Duitse sprinter van Giant-Shimano bleef vrijdag de Fransen Yannick Martinez (La Pomme Marseille) en Armindo Fonseca (Bretagne-Séché Environnement) voor in de massasprint.

Omdat Degenkolb donderdag ook de openingsrit al had gewonnen, blijft hij in de leiderstrui. Ook in het puntenklassement is hij ongenaakbaar.

De Ronde van de Middellandse Zee duurt nog twee dagen waarin drie etappes worden afgelegd. Zaterdagochtend is er een 63 kilometer lange rit in lijn en zaterdagmiddag een tijdrit van 18,2 kilometer. Zondag wordt de race weer afgesloten met een rit in lijn, deze keer een met een lengte van 192,7 kilometer.

Napolitano aanvaardt ontslag Letta

De Italiaanse president Giorgio Napolitano heeft vrijdag het ontslag van premier Enrico Letta aanvaard. Napolitano gaat nu de politieke leiders consulteren. De verwachting is dat Napolitano over enkele dagen Matteo Renzi, de voorzitter van de Democratische Partij, vraagt een regering te vormen.

Letta zat vrijdag voor de laatste keer een zitting van de Italiaanse ministerraad voor. Donderdag maakte hij bekend af te treden en plaats te maken voor Renzi. De 39-jarige Renzi, op dit moment burgemeester van Florence, kreeg donderdag in een vertrouwensstemming de steun van de Democratische Partij. Letta dolf het onderspit, omdat hij volgens een meerderheid van de partijleden er niet in is geslaagd om de economische en politieke crisis in Italië te bezweren.

Titelverdedigster Lassila verder bij freestyleskiën

Titelverdedigster Lydia Lassila heeft bij het olympische freestyleskiën op het onderdeel aerials de finaleronde bereikt. De Australische was vrijdag met 66,12 punten in de eerste kwalificatieronde niet goed genoeg. In de tweede kwalificatieronde kwam ze beter voor de dag en werd ze met 90,65 eerste.

De Chinese Nina Li won op de Spelen in Vancouver en Turijn zilver. Met een score van 86,71 kwalificeerde ze zich in de eerste kwalificatieronde als nummer twee. Ashley Caldwell was veruit de beste. De Amerikaanse scoorde 101,25 punten.

De finaleronde staat vrijdagavond op de planning.

Chef'Special bovenaan albumlijst

Chef'Special komt deze week met zijn nieuwe plaat vanuit het niets binnen op de hoogste positie van de Album Top 100. Passing Through, dat vorige week uitkwam, is de eerste plaat van de Haarlemse band die de top van de hitlijst bereikt.

Op Passing Through staat de single In Your Arms, die deze week op nummer 39 van de Single Top 100 staat. One For the Mrs., de debuutplaat van Chef'Special uit 2011, schopte het in de Album Top 100 nooit verder dan de 25e plek.

Chef'Special stoot Within Temptation van de koppositie van de albumlijst. De symfonische metalband kwam vorige week vanuit het niets op één binnen met zijn nieuwe schijf Hydra. Within Temptation staat deze week op de tweede plek. Racine Carrée van de Belg Stromae maakt de top drie compleet.

De top drie van de Single Top 100 verandert nauwelijks. All of Me van John Legend voert de hitlijst net als vorige week aan. Pharrell Williams en Katy Perry doen aan stuivertje wissel. Williams' Happy staat deze week op de derde plek, Perry's duet met Juicy J stijgt een plek naar de tweede positie.

Rambam en Harry Slinger 'manipuleren' hitlijst

Harry Slinger heeft een hit te pakken dankzij Rambam. Het televisieprogramma en de zanger hebben zich met succes vastgebeten in de afgelopen tijd veelbesproken hitlijstmanipulatie, menen zij vrijdag. Schijn Een Lichie op Mij van Slingers band Drukwerk 2 komt deze week vanuit het niets binnen op plaats 32 in de Single Top 100.

Artiesten zouden een hoge notering kunnen scoren door hun eigen singles op te kopen. Rambam onderzocht dat met de hulp van Harry Slinger, die naar verluidt zogenoemde 'hitmakers' bereid vond tegen betaling zijn single de hitlijsten binnen te helpen. De aflevering waarin het onderwerp aan bod komt wordt maandagavond uitgezonden door de VARA.

Oldman benieuwd naar Afflecks Batman

Gary Oldman mag dan hebben gespeeld in de Batman-films met Christian Bale als de gemaskerde held, hij is erg benieuwd naar wat Ben Affleck van de rol gaat bakken. "Hij heeft er een flinke kluif aan omdat Christian zo zijn stempel op de rol heeft gedrukt", zegt Oldman tegen entertainmentzender E!. "Maar Ben is een geweldige acteur, dus ik ben erg benieuwd."

Oldman was in de Batman-trilogie met Bale in de titelrol te zien als politiecommissaris James Gordon. Affleck tekende vorig jaar voor de rol van Batman in de officieus getitelde superheldenfilm Batman vs. Superman.

Meteen nadat bekend werd dat Affleck Batman zou gaan spelen, barstte de ongezouten kritiek op internet los. Oldman raadt Affleck aan zich daar vooral niets van aan te trekken. "Dat gezeur heb je altijd. Als je altijd naar de fans luistert, zou er nooit een film worden gemaakt. Dan waren er ook nooit Batman-films geweest. Ik denk dat Ben het prima gaat doen."

Oldman is binnenkort zelf te zien in een film die bij veel fans in het verkeerde keelgat schoot. In de remake van Robocop speelt hij de wetenschapper die de robotman ontwerpt. De film draait sinds donderdag in de Nederlandse bioscopen.


Oldman benieuwd naar Afflecks Batman (Foto: Novum)

[WTT] Titelverdediger Del Potro uitgeschakeld in Rotterdam

Juan Martín Del Potro heeft zijn titel op het World Tennis Tournament niet kunnen verdedigen. De Argentijn moest vandaag in de kwartfinale zijn meerdere erkennen in de Let Ernests Gulbis, de nummer 23 van de wereld.

Gulbis liet al de hele week goed tennis zien en dat was tegen Del Potro niet anders. Hij sloeg 37 winners tegen slechts veertien onnodige fouten en had aan een uur en achttien minuten genoeg om de titelverdediger te verslaan. De Let mag zich nu opmaken voor een halve finale tegen Tomas Berdych, die eerder vandaag Jerzy Janowicz versloeg 

Het is voor het eerst in drie jaar dat Del Potro er niet in slaagt om de finale in Rotterdam te bereiken. In 2012 verloor hij de finale van Roger Federer.  De Argentijn levert kostbare punten in op de wereldranglijst, en moet de vierde plek nu afstaan aan David Ferrer. Ook voor plek vijf moet Del Potro nog vrezen, want als Andy Murray de finale bereikt, neemt de Schot die positie van hem over. 

Hulpverlener de cel in voor ontucht met cliënten

Een 49-jarige man die als hulpverlener verbonden was aan een evangelische instelling voor maatschappelijke zorg moet de gevangenis in wegens het plegen van ontucht met twee cliënten. De rechtbank in Arnhem legde hem vrijdag een celstraf van zes maanden op en een voorwaardelijke celstraf van nog eens zes maanden.

De man moet zijn slachtoffers verder in totaal een schadevergoeding van bijna 2300 euro betalen. De hulpverlener lijdt volgens deskundigen aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis en is verminderd toerekeningsvatbaar. De man is al begonnen met een behandeling voor zijn stoornis.

De officier van justitie had zestien maanden celstraf geëist plus een voorwaardelijke straf van acht maanden. De rechter besloot tot een lagere straf omdat de behandeling van de persoonlijkheidsstoornis naar verwachting een moeizaam en langdurig traject wordt. Om die reden heeft de rechtbank de man wel een proeftijd van vijf jaar opgelegd.

De hulpverlener had gedurende periodes in 2010, 2011 en 2012 ontucht met twee aan hem toegewezen cliënten. Dit vond plaats bij een evangelische organisatie in 't Harde.

Alle Oekraïense demonstranten vrijgelaten

Alle Oekraïense demonstranten die de afgelopen drie maanden bij protesten werden opgepakt zijn onder de nieuwe amnestiewet vrijgelaten. Dat heeft de Oekraïense oppositiegroep Hoofdkwartier van het Nationaal Verzet vrijdag gezegd.

Vorige maand nam de regering van de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj een amnestiewet aan in de hoop de demonstranten tegemoet te komen en de onvrede te sussen. Een voorwaarde voor de vrijlating was dat de demonstranten alle door hen bezette overheidsgebouwen zouden verlaten. Het was vrijdag niet bekend of aan deze eis gehoor is gegeven.

Volgens het Hoofdkwartier werden 234 demonstranten op vrije voeten gesteld. De groep vertegenwoordigt de drie grootste oppositiepartijen van Oekraïne.

Demonstraties tegen de Oekraïense regering begonnen eind november nadat Janoekovitsj had besloten om een samenwerkingsverdrag met de Europese Unie op het laatste moment niet te ondertekenen. De pro-Europese protesten veranderden al snel in protesten tegen de regering van Janoekovitsj. Vier demonstranten kwamen tot nu toe om het leven. Janoekovitsj heeft nog veel politieke steun in het oosten van het land.

Tien Chinezen omgekomen op bruiloft

Tien mensen zijn in Oost-China om het leven gekomen toen een trouwzaal instortte. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua vrijdag gemeld.

Er waren meer dan tweehonderd mensen aanwezig bij de ceremonie. Eenennegentig werden met verwondingen in het ziekenhuis opgenomen. Van elf van hen was de toestand kritiek.

De oorzaak van de instorting was vrijdag nog niet bekend. Wel zei Xinhua dat de structuur van het gebouw oud was en dat het dak zwaar belast was door hevige sneeuwval.

Dancefestival Extrema Outdoor krijgt extra podium

Extrema Outdoor krijgt dit jaar een extra podium. Dat maakte het dancefestival, dat daarmee uit zeven zogenoemde area's bestaat, vrijdag bekend. Extrema Outdoor vindt op 12 juli voor de negentiende keer plaats bij Eindhoven.

Het nieuwe podium biedt ruimte aan het futurefunkgeluid. "Startend met kwalitatieve deephouse, langzaam overgaand in een drijvende opzwepende funky tech house. Een ritmische, sexy trein die doordendert", omschrijft festivaldirecteur Marcel Mingers future funk. "Kwaliteitshouse van de toekomst."

Extrema Outdoor voegt dit jaar niet alleen een nieuw podium toe. Ook komen er drie extra muziekarea's, waar een divers programma staat gepland. "Plekken om even te ontsnappen aan alle beats en omringd door barretjes en catering tot rust te komen", legt Mingers uit.

Verder herintroduceert Extrema Outdoor op veler verzoek de eindshow en krijgt techno weer een eigen podium. Welke dj's en danceacts dit jaar van de partij zijn tijdens het festival, wordt volgende maand bekendgemaakt. Kaarten voor Extrema Outdoor zijn sinds december te koop. Het festival hoopt in juli 35.000 bezoekers te verwelkomen.

Omroep mag berichten over criminele jeugd politicus

Omroep Brabant heeft niet verkeerd gehandeld door te publiceren over de criminele jeugd van het Bredase kandidaat-raadslid Paul de Jong. Wel moet de zender alle berichten verwijderen die verwijzen naar een nooit gehouden psychologisch onderzoek. Dat heeft de kortgedingrechter in Den Bosch vrijdag bepaald.

De omroep meldde vorige maand op basis van een anoniem toegestuurd reclasseringsrapport dat een psycholoog zich ernstige zorgen maakte over de geestelijke gezondheid van De Jong. Maar dit berust niet op feiten, aldus de rechter. "In het reclasseringsrapport staat vermeld dat het ging om een intakegesprek. Het zou voor Omroep Brabant duidelijk moeten zijn dat er nooit een psychologisch onderzoek heeft plaatsgevonden."

Deze berichten moeten binnen een week van de site zijn verwijderd, anders moet de zender een dwangsom aan De Jong betalen.

In het rapport stond ook dat De Jong als tiener werd veroordeeld voor diefstallen, inbraak, poging tot diefstal met bedreiging en aanranding. Het kandidaat-raadslid, nummer twee op de lijst van Gemeentebelangen Breda, betwistte de juistheid van deze informatie. Hij stelde bovendien hier reputatieschade van te ondervinden in aanloop naar de raadsverkiezingen van maart.

Maar de rechtbank gaat hier niet in mee. Een kandidaat-raadslid zal 'meer moeten dulden aan media-aandacht dan iemand die geen publieke functie ambieert', aldus de rechter. "Voorstelbaar is dat de kiezers erbij gebaat zijn informatie te krijgen over het strafrechtelijk verleden van de kandidaat op wie zij mogelijk gaan stemmen. Het feit dat het kandidaat-raadslid in zijn eer en goede naam wordt aangetast vanwege publicaties die op feiten zijn gebaseerd, maakt publicatie nog niet onrechtmatig."

De Jong is tevreden over het vonnis van de rechter. "Omroep Brabant is willens en wetens te ver gegaan in haar publicaties. Van een kandidaat-raadslid mag verwacht worden dat diegene eerlijk is over zijn of haar verleden, maar ook de media moet zorgvuldig zijn en hoor- en wederhoor toepassen. Dat is in dit geval niet gebeurt", stelt De Jong. Hij wil in een bodemprocedure de geleden imagoschade verhalen op de omroep.

In januari kwam overigens ook naar buiten dat inmiddels 26-jarige De Jong in 2006 werd veroordeeld wegens carjacking en in 2010 voor dronken rijden. Hij reed toen in op een groep mensen, waarbij een persoon zwaargewond raakte. Deze feiten bestrijdt De Jong niet.

Ritsen verplicht op Belgische snelwegen

Nederlanders die met de auto naar België reizen moeten binnenkort rekening houden met een nieuwe wet die correct ritsen verplicht stelt. De nieuwe wet is vanaf 1 maart van kracht. Wie zich er niet aan houdt kan rekenen op een boete van 55 euro, aldus Belgische media.

Ritsen, waarbij op een aangegeven locatie voertuigen van twee rijstroken invoegen of juist moeten plaatsmaken, wordt bijvoorbeeld ingezet bij wegwerkzaamheden of drukke plekken in het verkeer om de doorstroming van het verkeer te verbeteren.

Doden bij vulkaanuitbarsting Indonesië

De uitbarsting van de vulkaan Kelud in de Indonesische provincie Oost-Java heeft aan drie mensen het leven gekost. De vulkaan barstte donderdag uit en braakte enorme hoeveelheden stenen en gruis de lucht in. Als gevolg van de enorme aswolk die na de uitbarsting ontstond moesten zeven luchthavens worden gesloten.

De drie slachtoffers waren allen ouderen. Zij kwamen om het leven toen hun huizen bezweken onder de as- en stenenregen. Vulkanisch gesteente kwam na de eruptie tot op tien kilometer afstand van de vulkaan terecht. Soerabaja, de tweede stad van Indonesië, werd bedekt onder een laag as van 2,5 centimeter. Zelfs verder weg, in Jogjakarta, moesten automobilisten hun lichten ontsteken omdat de asdeeltjes de zon verduisterden. Sommige gebieden werden bedekt door een laag as van twintig centimeter.

De luchthavens van Solo, Jogjakarta, Soerabaja, Malang, Bandoeng, Semarang en Cilacap zijn gesloten omdat het zicht te beperkt is. Bovendien is de vulkanische as gevaarlijk voor vliegtuigmotoren, aldus minister van transport Bambang Ervan.

De vulkaan is nog altijd niet tot rust gekomen, maar wetenschappers verwachten dat het niet tot een tweede eruptie komt. Donderdag werden honderdduizend mensen geëvacueerd, maar een deel is alweer teruggekeerd om de schade op te nemen.

In 1990 vonden meer dan dertig mensen de dood bij een uitbarsting van de Kelud. In 1919 zou een eruptie honderden kilometers verderop gehoord zijn. Meer dan vijfduizend mensen kwamen dat jaar om het leven door het natuurgeweld.

Mourinho noemt Wenger 'specialist in falen'

Chelsea-trainer José Mourinho vindt collega Arsène Wenger een specialist in falen. Dat schrijft de Engelse krant The Guardian vrijdag. De Portugese coach reageerde daarmee op een uitspraak van de Arsenal-coach. Die had gezegd dat 'de angst om te falen' de reden was dat Chelsea zichzelf niet tot de titelkandidaten rekent.

"Hij is een specialist in falen, ik niet", aldus Mourinho. "Veronderstel dat hij gelijk heeft en ik wel bang ben om te falen, dan is dat omdat ik niet vaak faal. Hij heeft misschien wel gelijk, ik ben niet gewend aan mislukkingen."

De controversiële Portugees liet niet na Wenger nog een trap na te geven. "De realiteit is dat hij een specialist in verliezen is. Acht jaar zonder prijzen, dat is falen. Als ik dat voor elkaar zou krijgen bij Chelsea, dan zou ik vertrekken en niet meer terugkomen."

Chelsea staat momenteel aan kop in de Premier League, op een punt gevolgd door Arsenal. Daaronder staan Manchester City en Liverpool op respectievelijk drie en vier punten van de koploper.

Ministerie wil 86.000 euro van examendieven

De drie hoofdrolspelers in de examenfraudezaak moeten opdraaien voor de kosten die door hun toedoen zijn gemaakt voor onder meer het maken van nieuwe examens. Ze moeten samen ruim 86.000 euro ophoesten, laat een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs weten. De drie hebben daarover vrijdag een brief gekregen.

De drie scholieren van de inmiddels failliete Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun moeten zelf bepalen hoe ze het bedrag verdelen. Als ze niet betalen stapt staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) naar de rechter. Hoeveel tijd de drie hebben om te betalen wist de zegsman niet.

De extra kosten zijn gemaakt doordat het vwo-examen Frans op internet werd gezet. Het College voor Examens zorgde ervoor dat leerlingen een dag later dan de oorspronkelijke datum alsnog examen konden doen, maar daarvoor moesten wel nieuwe opgaven worden gemaakt, geproduceerd en gedistribueerd.

Het schadebedrag is daarna nog opgelopen doordat spijtoptanten die examens hadden ingezien laten een nieuwe kans kregen. Het College voor Examens sprak eerder van een schadepost van minstens een ton.

Dekker wil het geld terug omdat het gaat om belastinggeld 'van u en mij'. "Dieven moeten het echt in hun portemonnee voelen", zegt de staatssecretaris.

Safae K., Kamal El B., en Anass B. werden donderdag veroordeeld tot celstraffen van een maand en werkstraffen van 170 uur. Ze hoeven niet meer terug de cel in omdat ze al ruim een maand in voorarrest hebben gezeten.

Danganronpa 2 komt snel

Danganronpa 2: Goodbye Despair komt aan het eind van dit jaar nog naar Europa. Dat terwijl het eerste deel vandaag verschijnt. De games kwamen wel al heel lang geleden uit in Japan, het eerste deel in 2010 en het tweede deel in 2012.

Danganronpa, van dezelfde ontwikkelaar van Virtue's Last Reward, is een visual novel. In game-vorm betekent dat dat het een verhaal is met lichte interactieve elementen. In Danganronpa moeten een aantal leerlingen een moordzaak oplossen.

Advocaat overweegt B-elftal tegen PEC

AZ-trainer Dick Advocaat overweegt sterk om in het competitieduel tegen PEC Zwolle met een B-elftal aan te treden. Dat duel staat in het weekeinde voor de halve finales van de KNVB-beker op het programma, waarin AZ het op moet nemen tegen Ajax.

Advocaat is ontevreden over het beleid van de KNVB. Zo moet AZ een paar dagen voor de halve finale wel spelen tegen PEC, terwijl het duel tussen Ajax en RKC Waalwijk van datzelfde weekeinde is uitgesteld vanwege de nucleaire top in Den Haag. "Het is onrechtvaardig wat er nu gebeurt. Zeker als je bedenkt dat het voor AZ misschien wel de belangrijkste wedstrijd van het jaar is", aldus Advocaat op de website van AZ.

"Het is nu een optie om tegen PEC met een andere basisformatie te gaan spelen", zo vervolgt Advocaat. "Want of we nu vijfde, zesde of zevende worden, maakt niet veel uit."

Verweij sluit 1500 meter af, Tuitert in rit dertien

Koen Verweij komt zaterdag op de olympische 1500 meter in Sochi in de laatste rit in actie. De Nederlander treft in zijn race de Amerikaan Joey Mantia. Titelverdediger Mark Tuitert schaatst in rit dertien tegen Haralds Silovs uit Letland.

Mantia won de wereldbekerwedstrijd in Berlijn dit seizoen op de 1500 meter. Verweij won in Calgary en werd een keer tweede en een keer derde. Tuitert heeft dit seizoen alleen op het olympisch kwalificatietoernooi van zich laten spreken. Daar eindigde hij verrassend als eerste.

Jan Blokhuijsen, de vervanger van Sven Kramer, komt al in de tweede rit in actie. De Italiaan Mirko Nenzi is zijn tegenstander. Olympisch kampioen op de 1000 meter Stefan Groothuis treft in de zevende rit Aleksandr Zjigin uit Kazachstan. Leider in het wereldbekerklassement Shani Davis neemt het in de drie na laatste rit op tegen de Pool Zbigniew Brodka.

Rus Tretiakov leidt bij skeleton

Alexander Tretiakov heeft de leiding gegrepen in de skeletoncompetitie bij de mannen. De Rus was in beide runs duidelijk te snel voor zijn grootste concurrent, favoriet Martins Dukurs uit Letland. Hij is op zijn beurt ook al vrijwel zeker van het podium, de achterstand van de rest is te groot.

In de eerste run kwam Tretiakov tot een nieuw baanrecord van 55,95, waarmee hij 0,23 seconden sneller was dan Dukurs. De Let, winnaar van de World Cup in de laatste vijf seizoenen, was op zijn beurt weer veel sneller dan de Amerikaan Matthew Antoine, die op de derde plek stond. Hij had al een achterstand van 0,94 seconden op Tretiakov. Tomass Dukurs, broer van Martin en de nummer twee in de World Cup, viel tegen en stond op 1,08 seconden op de zesde plek.

De tweede run was opnieuw een prooi voor Tretiakov. Dit keer was hij ruim drie tienden sneller dan Martins Dukurs, waardoor hij met een voorsprong van 0,56 seconden de tweede dag in gaat. Antoine raakte zijn derde plek kwijt aan landgenoot John Daly, die nu op brons staat met een achterstand van 1,59 seconden op Tretiakov. Tomass Dukurs was zeer snel onderweg, maar maakte een grote fout en kon alsnog geen enkele plek winnen.

Wederom goud voor biatlete Domracheva

De olympische titel op de 15 kilometer individueel bij het biatlon is gewonnen door Darya Domracheva. De Wit-Russin maakte slechts één schietfout in vier beurten. Eerder deze week was Domracheva ook al de beste op de achtervolging.

Domracheva was foutloos bij de eerste maal schieten. Bij de tweede maal schieten maakte Domracheva een fout en bezette de tweede plaats achter de Russin Zaitseva die tot dan foutloos bleef. Na de derde keer schieten, waar Domracheva weer foutloos bleef, pakte ze de leiding in de wedstrijd  en omdat ze ook in de laatste schietbeurt geen fouten wist te maken en bovendien snel langlaufde, stond ze de eerste plaats ook niet meer af. Ze kwam uiteindelijk in een tijd van 43:19,6 over de meet.

Ook het brons was voor Wit-Rusland, met dank aan Nadezdha Skardino. Zij had slechts de vijftiende tijd bij het langlaufen, maar omdat ze foutloos bleef kon ze toch het brons pakken. Ze stond pas twee keer eerder in haar carrière op het podium. Tussen de twee landgenoten was het zilver voor de Zwitserse Selina Gasparin. Ook zij bleef foutloos, en kwam uiteindelijk op ruim één minuut en vijftien seconden van Domracheva over de streep. Het was de eerste olympische medaille ooit voor Zwitserland bij het biatlon. Tora Berger, de olympisch kampioen van vier jaar geleden, miste te vaak waardoor ze kansloos was in de strijd om de medailles.

Zweedse ijshockeyers nipt te sterk voor Zwitserland

De Zweedse ijshockeyers hebben vrijdag bij het olympisch toernooi in Sochi een benauwde overwinning geboekt. Zwitserland werd met het kleinst mogelijke verschil verslagen: 1-0. De Zweden waren woensdag al met 4-2 te sterk voor Tsjechië. Door de twee zeges heeft het Scandinavische land de leiding in groep C.

Het duel tussen Zweden en Zwitserland leek lang op een 0-0 en dus een verlenging af te stevenen. Acht minuten voor tijd scoorde Daniel Alfredsson uiteindelijk de beslissende treffer. Zwitserland zette daarna nog alles op alles om een verlenging af te dwingen, maar zelfs de keeper wisselen voor een veldspeler bracht niet het gewenste resultaat.

Eerder op de dag werd bekend dat Zweden het de rest van het olympisch ijshockeytoernooi zonder aanvoerder Henrik Zetterberg moet doen. De speler van Detroit Red Wings kampt met een rugblessure. Voorafgaand aan het toernooi moesten Henrik Sedin en Johan Franzen al afhaken.

[WTT] Berdych via Janowicz naar halve finale in Rotterdam

Tomas Berdych heeft zich geplaatst voor de halve finale op het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam. De als derde geplaatste Tsjech was vrijdag in de kwartfinale met 6-7 (9), 6-2 en 6-4 te sterk voor de Pool Jerzy Janowicz.

Berdych, vorige maand halvefinalist op de Australian Open, speelt in de halve finale mogelijk tegen titelverdediger Juan Martin del Potro. De als eerste geplaatste Argentijn moet dan wel de Let Ernests Gulbis verslaan.

Neymar keert terug in selectie Barcelona

Neymar kan zaterdag in de thuiswedstrijd tegen Rayo Vallecano zijn rentree maken bij FC Barcelona. De Braziliaanse aanvaller is hersteld van een enkelblessure, laten de Catalanen weten. Hij miste door de kwetsuur acht wedstrijden.

Neymar is uitstekend op dreef dit seizoen. In 25 duels scoorde de 22-jarige aanvaller elf keer. Barça moet Vallecano verslaan om de concurrentie in Spanje bij te blijven. De regerend kampioen staat op punten gelijk met Atletico Madrid en Real Madrid. Na het treffen met Vallecano wacht dinsdag een uitwedstrijd bij Manchester City in de Champions League.

Terpstra schrijft Ronde van Qatar op zijn naam

Niki Terpstra heeft vrijdag de Ronde van Qatar op zijn naam geschreven. De leiding in het klassement kwam tijdens de laatste etappe niet meer in gevaar voor de 29-jarige Noord-Hollander. De Fransman Arnaud Démare won de 113 kilometer lange slotrit door in een massasprint de Italiaan Daniele Bennati en de Oostenrijker Bernhard Eisel voor te blijven.

Terpstra won zondag de openingsrit en gaf in de daaropvolgende vijf etappes de leidende positie in het klassement niet meer weg. Het is de eerste keer dat de wielrenner zegeviert in een ronde. Wel werd hij tweemaal wereldkampioen ploegentijdrit met zijn team Omega Pharma-Quick-Step en twee keer Nederlands kampioen op de weg.

Terpstra wordt op het podium in Qatar geflankeerd door de Belgen Tom Boonen en Jürgen Roelandts. Viervoudig winnaar Boonen, ploeggenoot van Terpstra, won afgelopen week twee etappes in het oliestaatje. Daarmee komt zijn totaal aantal ritzeges in Qatar op 24.

Rutte niet bezorgd over stabiliteit coalitie

Premier Mark Rutte (VVD) maakt zich geen zorgen over de stabiliteit in de coalitie of de samenwerking met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Volgens Rutte is het juist goed dat het af en toe 'knettert'.

Rutte heeft begrip voor de woede bij PvdA-leider Diederik Samsom over de motie van wantrouwen die D66-leider Alexander Pechtold afgelopen week indiende tegen minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA), zo zei hij vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie.

Rutte denkt niet dat de relaties tussen Samsom en Pechtold blijvend beschadigd zijn. "Het zijn mensen van vlees en bloed, maar ook ervaren politici die een stootje kunnen hebben. Als er spanning is, is het juist goed om dat uit te spreken. Dat maakt het leven veel prettiger en is ook goed voor je hart."

De motie tegen Plasterk zorgde voor spanning tussen de PvdA en D66, de grootste van de drie oppositiepartijen waarmee het kabinet samenwerkt. Samsom was woedend. Hij noemde de motie 'onbegrijpelijk'. Na een gesprek tussen Samsom en Pechtold op donderdag zou inmiddels de lucht weer zijn geklaard.

Vrijdag meldde De Telegraaf dat de positie van Samsom in zijn eigen partij onderwerp van discussie is geworden. Volgens Rutte is dat niet meer dan normaal. "Als een partij er niet florissant voorstaat in de peilingen is het niet meer dan normaal dat er discussie is. Dat verandert vanzelf weer, dat heb ik zelf ook meegemaakt. Daardoor moet je je niet uit de rails laten rijden."

PVV grootste partij, PvdA zakt verder weg

De PvdA heeft nog vijftien zetels over in de laatste peiling van TNS NIPO. Vergeleken met twee maanden geleden zijn dat er drie minder voor de coalitiepartij, die afgelopen week minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk bijna het veld zag ruimen.

De PvdA haalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van september 2012 38 zetels. De sociaaldemocraten zijn nu in grootte de zesde partij. De VVD haalde er toen 41, waarvan er in de peiling nog 24 resteren.

Koploper is de PVV, die uitkomt op dertig zetels. De partij van Geert Wilders zou daarmee het huidige aantal zetels in de Tweede Kamer verdubbelen. Dat geldt ook voor D66, dat werd gepeild op 24 zetels.

De SP komt uit op negentien zetels en blijft daarmee het CDA voor, dat op zestien zetels staat. Pas daarna volgt de PvdA. De ChristenUnie gaat van vijf naar zes, 50Plus van twee naar zes. GroenLinks blijft op vier en SGP en Partij voor de Dieren zouden er drie halen. De Piratenpartij blijft steken op nul.

Verder blijkt uit het onderzoek dat veertien procent van de bijna negenhonderd ondervraagden vertrouwen heeft in de regering van VVD en PvdA. 42 procent van hen denkt dat het kabinet dit jaar valt. Ongeveer een derde verwacht dat de hele termijn wordt volgemaakt.

Hagenaar neergeschoten in growshop

Een 38-jarige man uit Den Haag is donderdag gewond geraakt bij een schietpartij in een growshop in zijn woonplaats. Hij en vijf andere Hagenaren zijn aangehouden voor betrokkenheid, laat de politie vrijdag weten.

De schietpartij vond rond 17.30 uur plaats op de Jupiterkade. Er ging een ruzie aan vooraf, maar de politie weet nog niet waar die over ging. Het slachtoffer zou door een van de mannen in zijn been zijn geschoten.

Duikers van de politie troffen later in het water van de Jupiterkade een vuurwapen aan. De verdachten, in de leeftijd van 30 tot en met 45, zitten nog vast. De politie onderzoekt welke rol ze hebben gespeeld bij de schietpartij.

Eindhoven door stof om vergoeding Sytze van der V.

Sytze van der V. wacht al een jaar op een schadevergoeding van de gemeente Eindhoven. De gemeente heeft zijn verontschuldigingen aangeboden aan de pedoseksueel en belooft het bedrag van 1649 euro plus rente zo snel mogelijk over te maken.

Het gerechtshof in Den Bosch bepaalde vorig jaar maart dat Eindhoven het bedrag moest betalen wegens het gebiedsverbod dat de gemeente Van der V. had opgelegd. Van der V. stelt dat hem was toegezegd dat hij het geld binnen twee weken zou ontvangen.

Een jaar later staat het geld echter nog altijd niet op zijn rekening. Hij heeft hierover contact gezocht met de gemeente. Die zou aanvankelijk hebben geclaimd dat het geld wel was overgemaakt, maar kwam daar afgelopen week in een mailwisseling met Van der V. op terug.

De gemeente maakt daarin excuses en erkent een fout te hebben gemaakt. Het bedrag van 1649 euro plus 46 euro rente zou alsnog en zo snel mogelijk worden gestort. Van der V. doet het gedrag van de gemeente af als 'Sytze pesten'.

Een woordvoerder van de gemeente bevestigt vrijdagmiddag dat deze week contact is geweest met Van der V., maar wil verder geen commentaar leveren op de kwestie. "Van der V. bedenkt telkens wel weer iets om ons in een kwaad daglicht te stellen." De zegsman zei er geen begrip voor te hebben dat media aandacht aan de kwestie besteden.

Sytze van der V. is veroordeeld tot drie jaar cel wegens ontucht met minderjarige jongens in de Eindhovense wijk Woensel. Na zijn vrijlating in 2009 wilde hij zich weer in de wijk vestigen, maar hier stak de gemeente een stokje voor.

Volgens het hof was het opleggen van het gebiedsverbod niet onrechtmatig, maar was het verbod wel te uitgebreid en te lang van kracht. Van der V. zei materiële en immateriële schade te hebben geleden en had 220.000 euro geëist.

Ov-staking Brussel zorgt niet voor problemen

Een grootschalige staking van het openbaar vervoer heeft vrijdag in de Belgische hoofdstad Brussel niet voor grote problemen gezorgd. De ochtendspits verliep relatief probleemloos.

Medewerkers van de Brusselse trams, metro's en bussen staakten tegen een uitspraak van de rechter in een zaak over de moord op een controleur. Ook waren alle vakbonden aanwezig.

In april 2012 werd Iliaz Tahiraj nadat hij een busongeval had gefotografeerd met een vuistslag om het leven gebracht. Maandag veroordeelde de rechter de dader tot 40 maanden cel voorwaardelijk, een veel te licht vonnis volgens de collega's van Tahijai.

"Deze straf is te mild en met een zwaardere straf zou justitie ook een signaal geven dat dergelijke misdrijven absoluut niet kunnen", zegt B. Ayoub van de socialistische vakbond FGTB. "Maar we willen met de grote opkomst ook in stilte onze steun en ons respect betuigen aan zijn nabestaanden."

De actie heeft niet tot extra problemen geleid tijdens de ochtendspits in Brussel. Volgens BrusselMobiliteit hadden de files op de Brusselse kleine ring en in de tunnels dezelfde lengte als op andere dagen. De taxidienst draaide daarentegen overuren.

"De toestand is rampzalig", zei de directeur van Taxi Bleus, een van de grootste taxibedrijven in Brussel. "Sinds 07.30 uur moeten we de helft van de oproepen weigeren, vooral omdat er te weinig voertuigen zijn."

De meeste vroeger reizigers bleken goed op de hoogte te zijn van de actie van het personeel, die al op maandag werd aangekondigd. Velen kunnen ook begrip opbrengen voor het protest van het personeel.

Chinese curlingvrouwen boeken eenvoudige zege

De Chinese curlingvrouwen hebben vrijdag eenvoudig hun vijfde partij op de Winterspelen gewonnen. Zuid-Korea werd met acht punten verschil verslagen: 11-3. De bronzen medaillewinnaar van vier jaar geleden klimt door de winst naar de derde plek in het klassement. Groot-Brittannië, Rusland en Denemarken wonnen eveneens.

De 6-3 overwinning van het op papier lager ingeschaalde Rusland op Zwitserland is opmerkelijk. De Zwitsers stonden voorafgaand aan het duel derde in het klassement en bereikten vier jaar geleden in Vancouver de halve finale. Groot-Brittannië rekende overtuigend af met Japan: 12-3. De Verenigde Staten werden met 9-2 door Denemarken verslagen.

De tien teams in het curlingtoernooi spelen allemaal tegen elkaar, waarna de eerste vier plekken in de rangschikking goed zijn voor een halvefinaleplaats. De finalisten in Vancouver, Canada en Zweden, staan op dit moment op nummer een en twee in het klassement. Daarachter volgen, dankzij hun zeges van vrijdag, China en Groot-Brittannië. 

Uitslagen

Land Land Uitslag
Zuid-Kora China 3-11
Groot-Brittannië Japan 12-3
Verenigde Staten Denemarken 2-9
Rusland Zwitserland 6-3

Stand 

# Land Gespeeld Gewonnen Verloren
1 Canada 5 5 0
2 Zweden 5 4 1
3 China 5 3 2
3 Groot-Brittannië 5 3 2
5 Rusland 6 3 3
5 Zwitserland 6 3 3
7 Japan 5 2 3
7 Zuid-Korea 5 2 3
9 Denemarken 6 1 5
9 Verenigde Staten 6 1 5

Programma - Sessie VIII - Zaterdag 06:00 (Nederlandse tijd)

Land Land
Canada Japan
China Zweden
Groot-Bittannië Zuid-Korea

Taakstraf voor trucker die vier mensen doodreed

Een vrachtwagenchauffeur die in 2010 een ongeluk veroorzaakte waarbij een vrouw en drie kinderen om het leven kwamen is veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur. De rechtbank in Breda legde hem vrijdag ook een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar op.

De trucker veroorzaakte op de A59 bij Waalwijk een kettingbotsing doordat hij te dicht op zijn voorganger zat. Een auto met een moeder en haar dochter en drie andere kinderen kwam klem te zitten tussen twee vrachtwagens. Vier inzittenden kwamen om het leven. Het vierde kind raakte ernstig gewond en ondervindt nog steeds de gevolgen van het ongeluk.

Justitie had een werkstraf van 228 uur, een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden geëist.

Bèta Titanfall nu live

Als je jezelf hebt ingeschreven voor de bèta van Titanfall is nu het moment om je inbox te checken. De Titanfall-bèta is vanaf nu te downloaden via Origin.

De shooter van Respawn Entertainment is een Microsoft exclusive en zal op Xbox 360, Xbox One en pc te spelen zijn. In de tweede week van maart zal de game uitkomen, alleen mensen die de game voor Xbox 360 willen halen zullen nog twee weken langer moeten wachten.

Chinese agenten doden 'terroristen'

Chinese agenten hebben vrijdag acht 'terroristen' gedood die hen hadden aangevallen in de onrustige regio Xinjiang. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua vrijdag gemeld.

De aanvallers kwamen met motors en auto's op de politie af gereden. Zij droegen machetes en hadden gasflessen bij zich die zij als bommen wilden gebruiken. Zij vielen in Aksu een politieteam aan dat zich verzameld had voor een patrouille. De agenten wisten meerdere aanvallers neer te schieten.

Volgens Xinhua waren zij van plan een serie zelfmoordaanslagen te plegen. Bij het geweld raakten twee politieagenten en twee omstanders gewond. Vijf politieauto's werden beschadigd. De bestorming is het laatste incident in een reeks gewelddadige aanvallen in de onrustige regio Xinjiang.

De etniciteit van de aanvallers werd niet bekendgemaakt, maar de laatste maanden komen de islamitische Oeigoeren steeds vaker in opstand tegen de Chinese heerschappij over wat zij als hun grondgebied beschouwen. Ook demonstreren ze tegen economische en sociale discriminatie en de culturele en religieuze beperkingen die de Chinese regering hen oplegt. Bij eerdere gevechten met de Chinese politie kwamen tientallen mensen om het leven.

Volgens woordvoerder voor het Wereld Oeigoerencongres Dilxat Raxit omschrijft de Chinese politie Oeigoeren opzettelijk als 'terroristen' om het gewelddadige optreden tegen deze bevolkingsgroep te rechtvaardigen. "De Oeigoeren komen in opstand vanwege de gewelddadige aanvallen en provocaties van de Chinese strijdkrachten", aldus Raxit. "Niemand kan de Chinese repressie nog langer verduren."

Friese appartementen ontruimd om verdacht pakketje

In Sint Annaparochie is vrijdag een appartementencomplex ontruimd vanwege de vondst van een verdacht pakketje. De bewoners van zestien appartementen, 21 mensen, zijn opgevangen in het gemeentehuis, laat de Friese politie weten.

Een bewoner van het complex aan de Grietmansstraat kreeg vrijdagochtend een pakketje waarvan hij de inhoud niet vertrouwde. Hij schakelde de politie in, die daarop besloot het appartement te ontruimen.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie doet onderzoek naar het pakketje. Wanneer de bewoners weer naar huis kunnen is nog niet bekend.

Oud-winnaar Gesink aan de start in Oman

Robert Gesink rijdt volgende week de Ronde van Oman. De winnaar van 2011 krijgt op het Arabische schiereiland gezelschap van zijn Belkin-ploeggenoten Lars Boom, Stef Clement, Maarten Tjallingii, Jetse Bol, Jos van Emden, Barry Markus en Robert Wagner. Dat laat de Nederlandse equipe vrijdag weten.

Gesink, die toewerkt naar de Tirreno-Adriatico, hoopt zijn vijfde plek in de Tour Down Under een goed vervolg te geven in Oman. "Als oud-winnaar wil ik graag iets moois laten zien. Het niveau is hoog, maar ik ga proberen een goed klassement te rijden."

De Ronde van Oman duurt van 18 tot en met 23 februari. Chris Froome van Team Sky verdedigt zijn titel. De zevendaagse Tirreno-Adriatico begint op 12 maart in het Italiaanse Donoratico.

Wim Kok spreekt bij herdenking Borst

Voormalig minister-president Wim Kok houdt zaterdag tijdens de herdenkingsdienst voor oud-minister Els Borst een toespraak. Ook onder anderen D66-leider Alexander Pechtold en de dochter van de maandag dood gevonden minister van Staat zullen spreken, laat D66 vrijdag weten.

Borst was minister van Volksgezondheid in de kabinetten-Kok 1 en 2. De D66-politica was ook erelid van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde. Voorzitter van die vereniging Margo Andriessen is ook een van de sprekers.

Bij de herdenkingsdienst in de Domkerk in Utrecht zijn onder anderen ook premier Mark Rutte, ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker (PvdA) aanwezig. Borst wordt na de dienst in besloten kring begraven.

'70 Congolezen in stukken gehakt'

In de onrustige Oost-Congolese regio Masisi zijn ten minste zeventig mensen vermoord. Het grootste deel hiervan werd met machetes doodgehakt. Dat zeiden vredestroepen die namens de Verenigde Naties in Congo dienen vrijdag.

Er is momenteel een team van de vredesmissie ter plaatse om de moorden te bevestigen en onderzoeken. De VN lieten in het midden wanneer de aanvallen in de dorpen Nyamaboko I en II hadden plaatsgevonden. VN-woordvoerder Martin Nesirky liet weten dat de VN-missie bezorgd is.

De instabiele regio Masisi is rijk aan grondstoffen, waar al jaren hevig om wordt gestreden. Het is een van de meest gewelddadige delen van Congo. Er zijn meerdere gewapende groeperingen in het gebied actief.

FOK!toen: De Rostov Ripper

Voor de FOK!toen van vandaag gaan we precies twintig jaar terug in de tijd. Het was namelijk op 14 februari 1994 dat een kogel achter het rechteroor van Andrei Chikatilo een einde aan het leven van de beruchte Russische seriemoordenaar, kannibaal en necrofiel maakte. Met minstens 52 slachtoffers op zijn naam was hij de meest actieve en beruchtste seriemoordenaar in de geschiedenis van Rusland. Wie was dit monster, dat ook bekend stond als Citizen X, de Russische Hannibal Lecter en de Slager van Rostov?

Let op: Het hieronderstaande verhaal bevat details die door sommigen als zeer schokkend kunnen worden ervaren.

Andrei Chikatilo - de Russische Hannibal Lecter
Andrei Chikatilo - de Russische Hannibal Lecter

De jonge jaren
Op 16 oktober 1936 wordt Andrei Romanovich Chikatilo geboren in het plaatsje Jablotsjnaja in de Oekraïne, dat in die jaren nog deel uitmaakte van de Sovjet-Unie. Alle opbrengsten van de landbouw werden in beslag genomen door de troepen van kameraad Stalin, waardoor grote hongersnood in het land zou heersen. Mensen uit het dorp verdwenen op raadselachtige wijze en er werd gefluisterd dat ze werden opgegeten bij gebrek aan normaal voedsel.

Ook de kleine Andrei had geen gemakkelijke kindertijd en jeugd. Tot zijn 12e had de jonge Rus nog nooit een brood gezien en moest met de rest van het gezin gras en bladeren eten om aan de hongersdood te ontkomen. Gedurende zijn kinderjaren kreeg Andrei vaak van zijn moeder Anna het verhaal te horen dat hongerige mensen uit de omgeving zijn oudere broer Stepan hadden ontvoerd en opgegeten. Niemand heeft ooit kunnen bevestigen dat deze broer heeft bestaan maar het verhaal was zeker van invloed voor de latere daden van Chikatilo.

Andrei Chikatilo en zijn ouders
Andrei Chikatilo en zijn ouders

Toen de Sovjet-Unie betrokken raakte in de Tweede Wereldoorlog moest ook vader Roman Chikatilo in het Russische leger dienen. In 1941 zou hij gewond raken bij een aanval van de nazi's en werd in een Duits krijgsgevangenenkamp opgesloten. Tussen 1941 en 1944 was Andrei meerdere malen getuige van de enorme wreedheden die de Duitse soldaten in de Oekraïne begingen. Zo zag hij de gruwelijke gevolgen van bombardementen, branden en de constante beschietingen door de nazi's.

Terwijl vader aan het front was, sliepen moeder en zoon Chikatilo in één bed. Andrei was door de situatie een chronische bedplasser geworden en kreeg daar ook regelmatig een fiks pak slaag voor van moeder. In 1943 werd het gezin Chikatilo uitgebreid door de geboorte van het meisje Tatyana. Aangezien vader al van 1941 niet meer thuis was geweest denkt men dat de vrouw zwanger was geworden nadat ze was verkracht door een Duitse soldaat.

Nadat vader Chikatilo uit gevangenschap was vrijgelaten, werden alle leden van het gezin bekeken als landveraders en lafaards. Ook werd Andrei op school vaak uitgescholden door leeftijdsgenoten. De jongen begon zich steeds meer terug te trekken en vulde zijn dagen met het lezen van allerlei boeken. In zijn tienerjaren was Chikatilo een modelstudent en een fervent aanhanger van het communisme. Zo was hij op zijn 14e al eindredacteur van een schoolkrant en zou twee jaar later president van de studentenraad worden.

Chikatilo stond bekend als een lezer van communistische literatuur en zo duurde het ook niet lang voordat men hem ging vragen om optochten voor de grote leider te organiseren. Alhoewel hij later zou verklaren dat het harde leren hem moeilijk was afgegaan, wegens migraineaanvallen en een slecht geheugen, slaagde Andrei met indrukwekkende eindcijfers voor zijn studie in 1954.

Schoolfoto Andrei Chikatilo
Schoolfoto Andrei Chikatilo

Impotent
Als Andrei 17 jaar is ontmoet hij Lilya Barysheva. De jongen is tot over zijn oren verliefd op de knappe Russin, maar is doodnerveus zo gauw ze in zijn buurt is en durft haar zodoende ook niet te vragen voor een date. Andrei leed aan chronische impotentie, waardoor hij zichzelf steeds meer begon te haten. Datzelfde jaar bespringt de jongen een 11-jarig vriendinnetje van zijn jongere zusje en merkt dat zijn middelste vinger toch meer kon dan pissen alleen. Terwijl het meisje aan zijn grip probeerde te ontkomen merkte Andrei dat hij voor de allereerste keer klaarkomt.

Andrei wilde gaan studeren aan de universiteit van Moskou maar werd vanwege zijn cijfers afgewezen. Hij dacht dat dit te danken was aan het oorlogsverleden van zijn vader, uit later onderzoek bleken andere leerlingen uit zijn klas gewoon beter werk af te hebben geleverd. Andrei verhuist naar de stad Koersk waar hij enkele maanden werkt. In die tijd heeft hij ook voor het eerst een relatie. Het koppel probeerde in de daaropvolgende 18 maanden driemaal seks te hebben maar elke keer weigerde Andrei's viergranenknuppel om zijn werk te doen. Andrei was daarna snel weer vrijgezel.

Van 1957 tot 1960 zit Andrei bij een communicatie-eenheid van de KGB in Oost-Berlijn. Enkele maanden nadat de Rus uit militaire dienst is gekomen vindt hij een baan in de stad Rostov aan de Don. Datzelfde jaar studeert ook zijn jongere zusje Tatyana af en komt een half jaar bij Andrei in huis wonen. Tatyana merkt dat haar broer extreem verlegen is en zorgt ervoor dat hij toch een vriendin krijgt. In 1963 trouwt Andrei met Feodosia Odnacheva, een gescheiden vrouw die hij via zijn zus twee weken daarvoor heeft ontmoet.

Ondanks zijn seksuele impotentie slaagden Andrei en Feodosia erin om twee kinderen te krijgen. Hij trok zich terug met een pornoblaadje en werkte handmatig zijn sperma bij zijn vrouw naar binnen. In 1965 wordt dochtertje Lyudmila geboren gevolgd door haar broertje Yuri in 1969. Twee jaar daarna rond Andrei zijn opleiding Russische Literatuur af en gaat aan het werk als leraar.

In mei 1973 vergrijpt Chikatilo zich aan een 15-jarige leerling. Tijdens zwemles grijpt hij het pubermeisje bij haar borsten en in haar kruis, maar wordt hiervoor niet bestraft. Een paar maanden later probeert hij zich weer te vergrijpen aan een studente en krijgt van de directeur van de school te horen dat het beter is dat hij ergens anders een baan gaat zoeken. Chikatilo verhuist naar Novoshakhtinsk waar hij al snel een baan als leraar vindt. Na nog een aantal klachten over seksuele intimidatie verliest Andrei in 1978 zijn baan. Hij verkast naar de stad Sjachty, waar hij een kantoorbaan bij een grote fabriek vindt.


Andrei Chikatilo in zijn jonge jaren

De eerste moord
Op 22 december 1978 lokt Chikatilo de 9-jarige Yelena Zakotnova naar een oud huis dat hij stiekem had gekocht. Chikatilo was van plan om het meisje te verkrachten, maar faalde omdat hij wederom geen erectie kon krijgen. Nadat Yelena een poging deed om te ontsnappen wurgde de opgewonden Rus het meisje en stak haar daarna ook nog driemaal met een mes. Daarna dumpte hij het dode lichaam in een lokale rivier waar ze twee dagen later terug werd gevonden.

Veel aanwijzingen linkten Chikatilo aan de gruwelijke moord op Yelena Zakotnova. Zo werden bij het huis van de man bloedsporen in de sneeuw aangetroffen; buren had bevestigd dat Chikatilo op de avond van 22 december thuis was geweest. Ook werd de schooltas van het meisje in de buurt van de dumpplek teruggevonden en was er een getuige die een gedetaileerde beschrijving wist te geven van Chikatilo, die hij bij een bushalte met het meisje had gezien. De politie richtte haar vizier echter op de 25-jarige Aleksandr Kravchenko, die als tiener eens was aangehouden voor vandalisme.

Kravchenko had een waterdicht alibi voor de middag en avond van 22 december. Samen met zijn vrouw en een vriendin van de vrouw was hij de hele dag thuis geweest. Dit werd ook bevestigd door meerdere buren van het stel. Na aandringen van de politie veranderden de vrouw en de vriendin hun verhaal en gaven aan dat Aleksandr pas laat op de avond thuis was gekomen. Nadat hij de nieuwe verklaringen had aangehoord bekende Kravchenko dat hij het meisje had vermoord en werd tot 15 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Nadat familieleden protesteerden tegen de strafmaat werd de zaak opnieuw bekeken en kreeg de jonge Rus alsnog de doodstraf en werd in juli 1983 geëxecuteerd voor een kindermoord die hij niet had gepleegd.

Slachtoffers van Chikatilo 1

Het beest ontwaakt
Op 3 september 1981 komt Chikatilo bij een bushalte de 17-jarige studente Larisa Tkachenko tegen. Met een fles wodka lokt hij het meisje mee naar een bos bij de rivier de Don. Nadat het tweetal in een afgelegen gebied waren aangekomen, gooide Chikatilo het meisje tegen de grond, scheurde de kleren van haar lichaam en deed een poging om geslachtsgemeenschap te hebben met het meisje. Nadat Chikatilo ontdekte dat hij wederom geen stijve kon krijgen reageerde hij dit furieus af op het doodsbange meisje. Nadat hij eerst modder in de mond van het kind had gestopt, zodat ze niet meer kon gillen, beukte het monster niet zolang op het arme kind in tot ze niet meer bewoog. Bij latere autopsie bleek dat het lichaam na de dood nog met een stok was bewerkt en ook was een tepel van het slachtoffer afgebeten. Ook trof men meerdere bijtwonden op het lichaam aan, die niet waren toegebracht door dieren.

Negen maanden na de moord op Tkachenko reist Chikatilo naar Rostov om groenten te gaan kopen. Omdat hij in het dorpje Donskoi over moet stappen op een andere bus, besluit hij het laatste stukje te gaan lopen. Vlakbij het busstation komt hij het 13-jarige meisje Lyubov Biryuk tegen. Het lichaam van Biryuk wordt op 27 juni gevonden. Het meisje is in haar hoofd en over haar hele lichaam meer dan 20 keer met een mes gestoken. Ook ontbreken de ogen van het kind.

Na de moord op Biryuk was het hek van de dam. Chikatilo had bloed geproefd zou tussen juli en september nog vijfmaal toeslaan, met slachtoffers in de leeftijd van 9 tot 19 jaar oud. Chikatilo had een voorkeur voor jonge slachtoffers en joeg op zijn 'prooi' op het plaatselijke busstation in Rostov. Daar kwam hij regelmatig weggelopen kinderen tegen. Naast kinderen lokte Chikatilo ook vaak prostituees en dakloze vrouwen naar zijn huis, met de belofte van drank of geld. Het zou nog tot begin 1983 duren alvorens men in de gaten kreeg dat er een seriemoordenaar rondliep in de omgeving van Rostov.

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 23 april 1992
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 23 april 1992

Het onderzoek begint
Begin 1983 wordt een politieteam uit Moskou naar Rostov gestuurd, nadat men bij een viertal moorden een patroon heeft ontdekt. Bij alle slachtoffers ontbraken de ogen en men begon te vermoeden dat er wel eens een seriemoordenaar actief kon zijn in de miljoenenstad. In april 1983 wordt het levenloze lichaam van de 10-jarige Olga Stalmachenok in de bossen bij Rostov aangetroffen. Het meisje is niet alleen meer dan vijftig keer met een mes gestoken, ook ontbreken de ogen en diverse organen uit het lichaam.

Vanwege het gruwelijke karakter van de moorden stond de politie voor een raadsel. Waren de moorden gepleegd door een satanische sekte, was het een bende die zich bezighield met illegale orgaanhandel of was er sprake van een psychopatische eenling? Bij het daaropvolgende onderzoek richtte de politie haar vizier vooral op geestelijk gestoorden, homofielen, pedofielen en personen die voorheen in een psychiatrische kliniek opgenomen waren geweest. Ook deed men onderzoek naar mensen die eerder voor seksmisdrijven waren opgepakt.

Uit de Leeuwarder Courant van 24 april 1992
Uit de Leeuwarder Courant van 24 april 1992

Vanaf september 1983 werden meerdere mannen opgepakt die bekenden dat ze gemoord hadden. Veel van deze verklaringen werden letterlijk uit de verdachten geslagen, veelal mannen met een niet al te hoge intelligentie. Tijdens de verhoringen zouden drie homofielen en een eerder veroordeelde aanrander uit angst voor de politie zelfmoord plegen. Uiteindelijk zou men wel vruchten plukken van de hardhandige aanpak van deze zaak. Door de massaverhoringen zouden de daders van meer dan 1000 onopgeloste zaken, waaronder 95 moorden en 245 verkrachtingen, opgepakt worden.

Ondanks dat men meerdere keren het idee had dat men de seriemoordenaar te pakken had, bleven er lichamen van vermoorde kinderen en jongeren opduiken. Eind 1983 raakte de politie op een dwaalspoor, nadat Chikatilo zijn werkwijze had veranderd en niet langer de ogen van zijn slachtoffers uitstak.

Slachtoffers van Chikatilo 2

Opgepakt en vrijgelaten
Op 13 september 1984, een paar weken nadat hij zijn vijftiende moord van dat jaar heeft gepleegd, wordt Chikatilo aangehouden door de politie, nadat hij is betrapt op het lastigvallen van jonge vrouwen op een busstation in Rostov. De sterke arm der wet was al op zijn spoor gekomen omdat een voormalige werkgever hem verdacht van diefstal uit zijn bedrijf. Nadat Chikatilo bloed had afgestaan ontdekte men dat zijn bloedtype afweek van sporen die bij een zestal gruwelijke moorden was aangetroffen. De Rus werd veroordeeld voor de diefstal en moest een jaar de gevangenis in. Drie maanden later werd Chikatilo wegens goed gedrag weer vrijgelaten.

Na de moord op 6 september op Irina Luchinskaya waren geen lichamen meer aangetroffen die de kenmerken van de nog onbekende Rostov Ripper droegen en de politie ging er van uit dat de seriemoordenaar verhuist was naar een ander deel van de Sovjet-Unie. Naar alle politieeenheden in de Sovjet-Unie werden telegrammen gestuurd met de vraag of er een specifiel soort misdrijven had plaatsgevonden in hun district, maar geen van de aangeschreven districten had een positief antwoord. De politie van Oezbekistan verkeek zich daarbij op een tweetal moorden in Tasjkent die Chikatilo wel degelijk had gepleegd. In het eerste geval was het lichaam namelijk onthoofd, in het tweede geval was het lichaam van het slachtoffer zo gruwelijk verminkt dat de politie dacht dat de jonge vrouw in een oogstmachine terecht was gekomen.

Begin augustus 1985 vindt de politie het levenloze lichaam van een jonge vrouw genaamd Natalia Pokhlistova bij het Domodedovo vliegveld in Moskou. De luchthavenpolitie was er van overtuigd dat de moordenaar per vliegtuig in Moskou moest zijn aangekomen en doet grondig onderzoek naar alle passagierslijsten van de Russische burgerluchtmacht Aeroflot, zonder enig resultaat. Later zou blijken dat Chikatilo zich in die tijd per trein verplaatste, omdat daar geen documentatie van bij werd gehouden.

Slachtoffers van Chikatilo 3

Kat en muis
Chikatilo hield al het nieuws rondom het onderzoek naar de seriemoordenaar van Rostov goed in de gaten. Na de moord op Irina Gulyaeva in augustus 1985 werden er bijna een jaar geen lichamen meer gevonden die de kenmerken van de beruchte seriemoordenaar toonden. Op 18 augustus 1986 vindt de politie het lichaam van de 18-jarige Irina Pogoryelova. Het lichaam is opgesneden van de nek tot aan de genitaliën, één van de borsten is spoorloos en ook de ogen ontbreken. In 1987 zou de Rostov Ripper nog driemaal toeslaan. Omdat hij dit telkens tijdens zakenreizen deed, werden de moorden niet aan het conto van de beruchte seriemoordenaar toegeschreven.

Terwijl Chikatilo door bleef gaan met moorden werd de druk op de politie steeds groter. Politieofficier Viktor Burakov, die al vanaf januari 1983 op de moordenaar had gejaagd, ontdekte een nieuw patroon. Alle moorden die werden toegeschreven aan de seriemoordenaar van Rostov, vonden plaats in steden waar grotere bus- en treinstations aanwezig waren. Alle stations van het openbare vervoer in de omgeving van Rostov werden vanaf dat moment 23 uur per dag in de gaten gehouden door zo'n 360 poltieagenten en agenten in burger.

Op 30 oktober vindt de politie het lichaam van de 16-jarige Vadim Gromov in de omgeving van het station van Donleskhoz. De jongen was tien dagen eerder om het leven gebracht. Op dezelfde dag dat Gromov werd gevonden, lokte Chikatilo de eveneens 16-jarige Viktor Tishchenko uit een trein in Kirpichnaya en slachtte hem in een nabijgelegen bos af.

Slachtoffers van Chikatilo 4

De laatste moord
Op 6 november 1990 vermoord Chikatilo de 22-jarige Svetlana Korostik in een stuk boerenland in de omgeving van het station van Donleskhoz. Toen Andrei de plaats van de moord verliet had hij niet in de gaten dat hij werd gespot door een agent in burger. De enige reden waarom mensen het boerenland ingingen was om wilde paddestoelen te plukken en Chikatilo was daar duidelijk niet op gekleed. Ook had hij modder en gras aan de ellebogen van zijn jas zitten en er zit een rode veeg op zijn wang. De agent noteerde de gegevens van Chikatilo maar zag verder geen reden om hem aan te houden.

Het zou nog een week duren voordat het lichaam van Korostik werd gevonden. Ze was op papier het 36e slachtoffer van de gevreesde seriemoordenaar. Er werd een onderzoek gedaan naar de mannen die in de voorgaande weken waren ondervraagd op het station van Donleskhoz en daarbij dook ook de naam van Chikatilo op. Ook ontdekte de politie dat deze man in 1984 ook al eens werd ondervraagd over deze zaak en ook in 1987 was Chikatilo op een lijst van verdachte mannen neergezet. Ook werden er connecties gevonden tussen moorden en zakenreizen die Chikatilo in diezelfde tijd had gemaakt en ook sprak de politie met oud-collega's die wisten te melden dat Chikatilo gedwongen ontslag had genomen na meldingen van seksuele intimidatie.

Vanaf 14 november 1990 hielden politieagenten in burger Chikatilo nauwlettend in het oog. Ze zagen hoe de man gesprekken probeerde aan te knopen met jonge vrouwen en kinderen. Na zes dagen surveillance had de politie genoeg bewijs verzameld en werd Chikatilo door een viertal agenten in burger aangehouden.

Chikatilo is boos op iedereen (Nieuwsblad van het Noorden van 16 oktober 1992)
(Nieuwsblad van het Noorden van 16 oktober 1992)

De gruwelijke bekentenissen van Chikatilo
Bij zijn aanhouding zweerde Chikatilo dat de politie dezelfde vergissing beging als in 1984. Bij lichamelijk onderzoek van de man vond de politie echter al meteen bewijs. Chikatilo had een wond aan één van zijn vingers, welke veroorzaakt was door een beet van een mens. Bij één de laatste moorden was de Rus hard in zijn vingers gebeten, waarbij een vingernagel was afgebeten en ook een bot in de vinger was gebroken. Chikatilo had echter nagelaten om hiermee naar zijn arts te gaan.

Bij zijn aanhouding had de Rus een mes en twee stukken touw bij zich. Chikatilo werd samen met een informant van de politie opgesloten in een cel in het hoofdkwartier van de KGB. Op 21 november begon formeel gezien het verhoor van Chikatilo. De politie wist dat ze hard bewijs moesten leveren anders stond Chikatilo over tien dagen weer als een vrij man op straat. Op 21 november werd opnieuw een bloedproef gedaan en weer werd geconstateerd dat Chikatilo type A had. Nadat men ook zijn sperma had getest werd ontdekt dat deze met type AB afweek van zijn bloedtype. In 1988 hadden wetenschappers al ontdekt dat verschijnsel zeer zelden voorkwam.

Het gereedschap van Chikatilo (Nieuwsblad van het Noorden van 16 oktober 1992)
(Nieuwsblad van het Noorden van 16 oktober 1992)

Op 29 november 1990 wist ook Chikatilo dat langer ontkennen geen nut meer had en bekende alle 35 moorden waarvoor hij was aangeklaagd. Daarnaast bekende de gestoorde Rus nog eens 22 moorden die nog niet eens bekend waren bij de politie. Nadat Chikatilo aanwijzingen had gegeven werden meerdere lichamen op de aangewezen plaatsen aangetroffen. Andrei verhaalde in geuren en kleuren hoe hij zijn slachtoffers mee had gelokt om ze daarna met bruut geweld af te slachten. Veel van de slachtoffers werden meer dan vijftig keer met een groot mes gestoken. Ook beet hij lippen, tongen en tepels van zijn slachtoffers af, alsof hij een wild beest was. Ook gaf Chikatilo toe meerdere keren bij zowel zijn mannelijke als vrouwelijke slachtoffers in hun geslachtsdelen te hebben gebeten.

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 16 oktober 1992
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 16 oktober 1992

De veroordeling
Op 14 oktober 1992 werd Chikatilo schuldig verklaard aan 52 van de 53 moorden waarvoor hij was aangeklaagd. Ook werd hij veroordeeld voor een vijftal zaken van seksuele intimidatie. De zwaar gestoorde Rus werd veroordeeld tot de doodstraf. Op 4 januari 1994 deed Chikatilo nog een verzoek voor gratie, welke uiteraard werd afgewezen door de Russische president Jeltsin. Op 14 februari 1994 maakte een welgericht schot achter het rechteroor van Chikatilo een einde aan het leven van één van de meest gevreesde seriemoordenaars uit de geschiedenis van Rusland.

Chikatilo dood
Uit de Leeuwarder Courant van 16 februari 1994

Alle slachtoffers in chronologische volgorde
Lenochka Zakotnova.
9 jaar oud.
Vermoord op 22 December 1978.
Gevonden op 24 December 1978.

Larisa Tkatsjenko.
17 jaar oud.
Vermoord op 3 September 1981.
Gevonden op 4 September 1981.

Ljoeba Birjoek.
13 jaar oud.
Vermoord op 12 Juni 1982.
Gevonden op 27 Juni 1983.

Ljoeba Voloboejeva.
14 jaar oud.
Vermoord op 25 Juli 1982.
Gevonden op 7 Augustus 1982.

Oleg Pozjidajev.
9 jaar oud.
Vermoord op 13 Augustus 1982.
Zijn lichaam is nooit gevonden.

Olga Koeprina.
16 jaar oud.
Vermoord op 16 Augustus 1982.
Gevonden op 27 Oktober 1982.

Ira Karabelnikova.
9 jaar oud.
Vermoord op 8 September 1982.
Gevonden op 20 September 1982.

Sergej Koezmin.
15 jaar oud.
Vermoord op 15 September 1982.
Gevonden op 12 Januari 1983.

Olga Stalmatsjenok.
10 jaar oud.
Vermoord op 11 December 1982.
Gevonden op 11 April 1983.

Laura Sarkisjan.
15 jaar oud.
Vermoord rond 18 Juni 1983.
Lichaam werd nooit gevonden.

Ira Doenenkova.
13 jaar oud.
Vermoord in Juli 1983.
Gevonden op 8 Augustus 1983.

Ljoeda Koetsjoeba.
24 jaar oud.
Vermoord in Juli 1983.
Gevonden op 12 Maart 1984.

Igor Goedkov.
7 jaar oud.
8 Augustus 1983.
Gevonden op 28 Augustus 1983.

Valja Tsjoetsjoelina.
22 jaar oud.
Vermoord rond 19 September 1983.
Gevonden op 27 November 1983.

Onbekend Slachtoffer.
Tussen de 18 en 25 jaar oud.
Vermoord in de zomer van 1983
Gevonden op 28 Oktober 1983.

Vera Sjevkoen.
19 jaar oud.
Vermoord op 27 Oktober 1983.
Gevonden op 30 Oktober 1983.

Sergej Markov.
14 jaar oud.
Vermoord op 27 December 1983.
Gevonden op 1 April 1984.

Natalja Sjalapinina.
17 jaar oud.
Vermoord op 9 Januari 1984.
Gevonden op 10 Januari 1984.

Marta Riabjenko.
44 jaar oud.
Vermoord op 21 Februari 1984.
Gevonden op 22 Februari 1984.

Dima Ptasjnikov.
10 jaar oud.
Vermoord op 24 Maart 1984.
Gevonden op 27 Maart 1984.

Dubbel moord in Mei 1984.
Tanja Petrosjan (moeder). 32 jaar oud.
Gevonden op 27 Juli 1984.
Sveta Petrosjan (dochter). 11 jaar oud.
Gevonden op 5 Juli 1984.

Jelena Bakoelina.
22 jaar oud.
Vermoord Juni 1984.
Gevonden op 27 Augustus 1984.

Dmitri Illarjonov.
13 jaar oud.
Vermoord op 10 Juli 1984.
Gevonden op 12 Augustus 1984.

Anna Lemesjeva.
19 jaar oud.
Vermoord op 19 Juli 1984.
Gevonden op 25 Juli 1984.

Sveta Tsana.
20 jaar oud.
Vermoord in Juli 1984.
Gevonden op 9 September 1984.

Natasja Golosovskaja.
16 jaar oud.
Vermoord op 2 Augustus 1984.
Lichaam nooit gevonden.

Ljoeda Aleksejeva.
17 jaar oud.
Vermoord op 7 Augustus 1984.
Gevonden op 10 Augustus 1984.

Akmaral Sejdaljeva.
12 jaar oud.
Vermoord op 13 Augustus 1984.
Lichaam nooit gevonden.

Alexander Tsjepel.
11 jaar oud.
Vermoord op 28 Augustus 1984.
Lichaam gevonden op 2 September 1984.

Irina Loetsjinskaja.
24 jaar oud.
Vermoord op 6 September 1984.
Lichaaam gevonden op 7 September 1984.

Natalja Pochlistova.
18 jaar oud.
Vermoord op 1 Augustus 1985.
Lichaam gevonden op 3 Augustus 1985.

Inessa Goeljajeva.
18 jaar oud.
Vermoord op 27 Augustus 1985.
Gevonden op 28 Augustus 1985.

Oleg Makarenkov.
13 jaar oud.
Vermoord op 16 mei 1987.
Gevonden nadat Chikatilo was gearresteerd.

Ivan Bilovetski.
12 jaar oud.
Vermoord op 29 Juli 1987.
Lichaam werd 2 dagen later gevonden.

Joera Teresjonok.
16 jaar oud.
Vermoord op 15 September 1987.
Lichaam werd nooit gevonden.

Slachtoffer Onbekend.
Vermoord in April 1988.
Gevonden op 6 April 1988.

Ljosja Voronko.
9 jaar oud.
Vermoord op 14 mei 1988.
Het lichaam werd diezelfde dag nog gevonden.

Zjenja Moeratov.
15 jaar oud.
Vermoord op 14 Juli 1988.
Gevonden op 11 April 1989.

Tatjana Rizjova.
16 jaar oud.
Vermoord in Maart 1989.
Gevonden op 9 Maart 1989.

Sasja Djakonov.
8 jaar oud.
Vermoord op 11 Mei 1989.
Gevonden op 14 Juli 1989.

Ljosja Mojsejjev.
10 jaar oud.
Vermoord op 20 Juni 1989.
Gevonden op 6 September 1989.

Jelena Varga.
19 jaar oud.
Vermoord op 19 Augustus 1989.
Gevonden op 1 September 1989.

Aljosja Chobotov.
10 jaar oud.
Vermoord op 28 Augustus 1989.
Gevonden op 12 December 1990.

Andrej Kravtsjenko.
11 jaar oud.
Vermoord op 14 Januari 1990.
Gevonden op 19 Februari 1990.

Jaroslav Markarov.
10 jaar oud.
Vermoord op 7 Maart 1990.
Gevonden op 8 Maart 1990.

Ljoebov Zoejeva.
30 jaar oud.
Vermoord in April 1990.
Gevonden op 24 Augustus 1990.

Vitja Petrov.
13 jaar oud.
Vermoord op 28 Juli 1990.
Lichaam werd 2 maanden later gevonden.

Ivan Fomin.
11 jaar oud.
Vermoord op 14 Augustus 1990.
Gevonden op 17 Augustus 1990.

Vadim Gromov.
16 jaar oud.
Vermoord op 17 Oktober 1990.
Gevonden op 21 Oktober 1990.

Viktor Tisjtsjenko.
16 jaar oud.
Vermoord op 30 Oktober 1990.
Lichaam werd 3 dagen later gevonden.

Svetlana Korostik.
22 jaar oud.
Vermoord op 6 November 1990.
Gevonden op 13 November 1990.

Boete voor Haagse oud-PVV'er Van Doorn

Het Haagse gemeenteraadslid Arnoud van Doorn heeft een boete van duizend euro gekregen voor verboden wapenbezit, het verkopen van wiet aan jongeren en schending van een raadsgeheim. Ook krijgt de oud-PVV'er een voorwaardelijke werkstraf van veertig uur, heeft de rechtbank Den Haag vrijdag bepaald.

Justitie had een gevangenisstraf van zes maanden geëist en wilde dat Van Doorn ook zou worden bestraft voor het stelen van een geheim gemeenteraadsstuk. Maar de rechter oordeelt dat de lijsttrekker van de islamitische Partij van de Eenheid (PvdE) hier geen schuld aan heeft.

De rechtbank verklaart wel bewezen dat Van Doorn een geladen alarmpistool onder zijn bed had liggen en noemt dat zeer onvoorzichtig.

Van Doorn heeft tussen juli en oktober 2012 een aantal keren wiet verkocht aan een groepje jongeren. De politicus beweerde dat hij hiermee vertrouwen wilde winnen om zo hun dealer te ontmaskeren. Maar de rechtbank gaat hier niet in mee, omdat hij als gemeenteraadslid juist een voorbeeldfunctie heeft.

Deze voorbeeldfunctie heeft hij ook geschonden, door als raadslid in januari 2013 een vertrouwelijk stuk openbaar te maken. Hiermee heeft Van Doorn volgens de rechtbank het vertrouwen dat de gemeenteraad 'ernstig beschaamd'.

De rechtbank concludeert dat Van Doorn er eigen regels op na lijkt te houden en dat hij bepaalt wanneer hij zich wel of niet aan de wet houdt. "De boodschap die hij daarmee uitdraagt, ook gelet op zijn voorbeeldfunctie als gemeenteraadslid, is de verkeerde", aldus de rechtbank.

Een eerdere veroordeling is niet meegenomen in de strafmaat, omdat het een 'oud feit' betreft.

De Boer laat De Jong voorlopig in de spits staan

Siem de Jong blijft de komende tijd als centrumspits fungeren bij Ajax. Dat zei trainer Frank de Boer vrijdag op de persconferentie in aanloop naar het thuisduel van zondag tegen sc Heerenveen. "En ik ben blij dat ik iemand als Kolbeinn achter de hand heb", zei hij over Kolbeinn Sigthórsson. De IJslander moet voorlopig genoegen nemen met een plek op de bank.

Sigthórsson startte het seizoen als eerste keus, maar wist niet altijd indruk te maken. Door de doorbraak van Davy Klaassen is er op het Amsterdamse middenveld geen plek meer voor aanvoerder De Jong, die onder meer daarom de aanval mag aanvoeren.

Ajax is weliswaar koploper, maar speelt sinds de winterstop niet naar behoren. Desondanks gaat De Boer niet veel aan zijn team veranderen. "Ik heb vertrouwen in de spelers. Ik zie het nut niet om mijn elftal om te gaan gooien."

De strijd op de linkerflank tussen Viktor Fischer en Bojan Krkic is wat betreft De Boer nog niet gestreden. "Het verschil tussen Fischer en Bojan is klein. Voor wie ik kies kan per week verschillen." Tegen Heerenveen kan de coach weer beschikken over Jasper Cillessen. De doelman stond vanwege een kneuzing in de borstkas twee duels aan de kant.

De Boer ziet Heerenveen, de nummer vijf van de competitie, als een serieuze uitdager. "Heerenveen zit goed in elkaar. We weten waar hun kwaliteit zit, daar zijn we op voorbereid", zei hij over de ploeg van Marco van Basten. In augustus eindigde het duel in Friesland in 3-3.

Sochi vandaag - vrijdag 14 februari

De Olympische Spelen zijn bijna halverwege met de komende negende dag. Het zal de eerste dag sinds de openingsdag waarop geen schaatsafstand bij de mannen of de vrouwen wordt verreden. Ook is er geen shorttrack, bobsleeën of snowboarden, waardoor er geen enkele Nederlander in actie zal komen.

Overzicht evenementen

Tijd (NL) Sport Onderdeel Medaille
06:00 Curling Mannen voorronde: Zweden - China Nee
06:00 Curling Mannen voorronde: Verenigde Staten - Duitsland Nee
06:00 Curling Mannen voorronde: Canada - Noorwegen Nee
08:00 Alpineskiën Mannen Supercombinatie: Afdaling Nee
09:00 IJshockey Mannen voorronde Groep C: Tsjechië - Letland Nee
11:00 Curling Vrouwen voorronde: Verenigde Staten - Denemarken Nee
11:00 Curling Vrouwen voorronde: Groot-Brittannië - Japan Nee
11:00 Curling Vrouwen voorronde: Zuid-Korea - China Nee
11:00 Curling Vrouwen voorronde: Rusland - Zwitserland Nee
11:00 Langlaufen Mannen 15 km klassieke stijl Ja
12:30 Alpineskiën Mannen Supercombinatie: Slalom Ja
13:30 IJshockey Mannen voorronde Groep C: Zweden - Zwitserland Nee
13:30 Skeleton Mannen Serie 1 Nee
14:45 Freestyleskiën Vrouwen aerials: kwalificatie 1 Nee
15:00 Biatlon Vrouwen 15 km individueel Ja
15:00 Skeleton Mannen serie 2 Nee
15:30 Freestyleskiën Vrouwen aerials: kwalificatie 2 Nee
16:00 Curling Mannen voorronde: Rusland - Verenigde Staten Nee
16:00 Curling Mannen voorronde: China - Noorwegen Nee
16:00 Curling Mannen voorronde: Groot-Brittannië - Denemarken Nee
16:00 Curling Mannen voorronde: Zwitserland - Duitsland Nee
16:00 Kunstschaatsen Mannen vrije kür Ja
16:40 Skeleton Vrouwen heat 3 Nee
17:50 Skeleton Vrouwen heat 4 Ja
18:00 IJshockey Mannen voorronde groep B: Noorwegen - Finland Nee
18:00 IJshockey Mannen voorronde groep B: Canada - Oostenrijk Nee
18:30 Freestyleskiën Vrouwen Aerials: Finale 1 Nee
18:30 Schansspringen Mannen grote schans: kwalificatieronde Nee
18:55 Freestyleskiën Vrouwen Aerials: Finale 2 Nee
19:12 Freestyleskiën Vrouwen Aerials: Finale 3 Ja


Nederlanders in actie

Na alle medailles die de Nederlandse equipe de afgelopen dagen binnen heeft geharkt is er een welverdiend rustmoment. Er komen geen Nederlanders in actie op de disciplines waarop vandaag wordt gestreden.

Prominenten

Biatlete Darya Domracheva kan haar aantal gouden medailles verdubbelen op het enige onderdeel waar ze vier jaar geleden ook al een medaille won, de individuele vijftien kilometer in het biatlon. In Tora Berger vindt ze echter een belangrijke concurrent. De Noorse wist in Vancouver al het goud te behalen en deed hetzelfde op de afgelopen twee wereldkampioenschappen, en is daarmee de andere grote favoriete voor het behalen van het goud.

(PRO SHOTS/GEPA)Domracheva wint goud op 10 kilometer achtervolging (PRO SHOTS/GEPA)


Opmerkelijk


Bij het freestyleskiën zouden de Braziliaanse vrouwen Laís Souza en Joseline Santos meedoen aan de aerials. De oud-gymnasten (Souza is zelfs tweevoudig olympiër) werden in de zomer van 2013 door de bond geselecteerd na een try-out. Op het nippertje hadden ze zich voor de Spelen geplaatst, maar eind januari sloeg het noodlot toe. Tijdens een rustige rit skiede Souza hard tegen een boom, waarna ze in levensgevaar in het ziekenhuis belandde. Dat gevaar is inmiddels geweken, maar ze kan nog steeds haar armen en benen niet bewegen, en het is niet duidelijk of ze dat ooit weer zal kunnen. Enkele dagen na het ongeval maakte een zeer aangeslagen Josi Santos bekend wel naar de Spelen te gaan, speciaal voor haar zwaargewonde vriendin.

VN leggen evacuaties uit Homs stil

De Verenigde Naties hebben de evacuatie van burgers uit de belegerde stad Homs stilgelegd. Dat heeft Matthew Hollingworth van de VN vrijdag gezegd. De VN willen eerst duidelijkheid over het lot van de mannen die vastzitten om verhoord te worden.

Tientallen mannen en jongens in de leeftijd tussen de 15 en 55 jaar die uit Homs werden geëvacueerd worden nog altijd ondervraagd door de Syrische autoriteiten. De Syrische regering ziet iedere man in die leeftijdscategorie als een mogelijke strijder. Voordat ze op vrije voeten komen, moeten ze eerst worden gehoord.

Hollingworth zei dat er pas weer burgers worden geëvacueerd als voor alle mannen de procedure is doorlopen. De afgelopen week zagen de VN toe op de evacuatie van ongeveer veertienhonderd mensen uit Homs. Onder hen waren vierhonderd mannen.

Noordoosten VS geteisterd door sneeuw en ijzel

Het noordoosten van de Verenigde Staten is donderdag opnieuw getroffen door hevige sneeuwval en ijzel en de verwachting is dat het ook vrijdag winters blijft. In het zuiden van het land zitten nog altijd honderdduizenden mensen zonder stroom nadat Koning Winter daar eerder deze week had huisgehouden. Het winterweer heeft tot dusver al 21 slachtoffers gemaakt.

Door de winterse neerslag bleven meer dan 6500 vluchten aan de grond. Scholen en bedrijven bleven dicht. De storm trok deze week vanuit het zuiden naar het noordoosten. Zo'n 1,2 miljoen mensen kwamen zonder stroom te zitten. Er zijn vooral problemen in de staten South Carolina en Georgia, waar nog altijd honderdduizenden mensen het zonder elektriciteit moeten stellen.

Het lijkt erop dat deze winter de Amerikaanse boeken ingaat als een recordwinter. Begin deze maand was er in Washington, Detroit, Boston, Chicago, New York en St. Louis al twee of drie keer zoveel sneeuw gevallen als normaal. De reeks stormen en koufronten wordt toegeschreven aan een verandering in de straalstroom, de zeer sterke wind op grote hoogte die grotendeels het weerbeeld bepaalt.

Amsterdammer mag huis verhuren aan toerist

Amsterdammers mogen hun woning tijdelijk verhuren aan toeristen. De gemeenteraad heeft donderdag ingestemd met nieuwe regels daarvoor.

Het verhuren van huizen via online marktplaatsen als airbnb.com mag in sommige buitenlandse steden niet. De gemeente Amsterdam was eerst ook geen voorstander, maar heeft nu nieuwe regels opgesteld waardoor de verhuur de reguliere markt niet verstoort.

Een van de voorwaarden is dat mensen hun huis maximaal twee maanden per jaar verhuren. Ook moet de verhuurder toestemming hebben van de woningcorporatie of vereniging van eigenaren. Verder mag er geen overlast zijn en moet toeristenbelasting worden betaald.

Volgens de mensen achter Airbnb is Amsterdam een voorloper op het gebied van woningverhuur aan toeristen. "De nieuwe regeling maakt het niet alleen gemakkelijker voor lokale bewoners om de woning waarin ze leven te delen met anderen, maar maakt tegelijkertijd ook korte metten met illegale hotels die misbruik maken van het systeem", aldus de Amerikaanse website.

CNV noemt baanloze groei 'nachtmerrie'

Werknemers in Nederland merken nog maar weinig van het herstel van de economie. Dat zegt voorzitter van vakcentrale CNV Maurice Limmen vrijdag in een reactie op de groei van de Nederlandse economie in het vierde kwartaal. De baanloze groei is volgens hem 'een nachtmerrie voor werknemers'.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde vrijdag dat het bruto binnenlands product met 0,7 procent is gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder. Het aantal banen nam echter in de laatste drie maanden van het jaar nog wel met achtduizend af en de consumptie nam opnieuw af.

Volgens Limmen kan de economie pas weer echt groeien als er meer banen komen. "Bij het bestrijden van de crisis hebben de overheidsfinanciën de meeste aandacht gekregen, terwijl keer op keer blijkt dat het achterblijven van de aankopen van gewone mensen de belangrijkste reden is dat de Nederlandse economie in een dal zit", verklaart Limmen. "De consumptie daalt nu al drie jaar op een rij."

Vakcentrale FNV zegt in een verklaring verheugd te zijn met de groei, maar de slechte cijfers over de arbeidsmarkt stemmen FNV somber. "Nog steeds zitten bijna zevenhonderdduizend mensen thuis zonder werk. Heel veel mensen moeten sappelen en zijn bang hun baan kwijt te raken", zegt FNV-voorzitterTon Heerts in een verklaring. "Ondertussen blijken de investeringen door het bedrijfsleven te groeien. Als ze die investeringen nu in hun mensen gaan stoppen trekt het consumentenvertrouwen ook weer aan."

FNV wil dat werkgevers de groei gebruiken om hun werknemers te helpen. "De groei die geboekt wordt verdwijnt in de zakken van de grote exportbedrijven", aldus Heerts.

Ook voorzitter van vakbond De Unie Reinier Castelein zegt in een reactie dat in de politiek er te weinig aandacht is voor de werkloosheid. Hij pleit voor een 'deltaplan'. "Den Haag moet nu echt wat doen. Geen overleg, geen gepraat; aanpakken, want de nood is echt hoog."

Limmen roept bedrijven die succes hebben dit te delen met de werknemers. "Meer koopkracht, levert meer bestedingen op door consumenten, en daar help je de hele economie mee."

Verweij enige rijder zonder olympische plak

Van de tien Nederlandse schaatsers (mannen) op de Olympische Spelen, is Koen Verweij nu nog de enige die geen olympische medaille achter zijn naam heeft staan. De rijder van TVM kan daar morgen op de 1.500 meter verandering in brengen.

Sven Kramer won twee keer de vijf kilometer en heeft ook zilver op die afstand. Daarnaast eindigde hij op het onderdeel ploegachtervolging twee keer als derde. Jorrit Bergsma eindigde zaterdag als derde op de 5.000 meter. Jan Blokhuijsen verzamelde zilver (tweede op de 5 kilometer in Sochi) en brons (ploegachtervolging Vancouver).

Michel Mulder was in Sochi succesvol succesvol op de 500 en 1.000 meter: goud en brons. Zijn tweelingbroer Ronald Mulder finishte op de 500 meter als derde en Jan Smeekens werd tweede.

Mark Tuitert verzekerde zich 4 jaar terug van goud op de Olympische Spelen. Stefan Groothuis won woensdag de 1.000 meter. Bob de Jong tenslotte staat al op drie olympische medailles: goud, zilver en brons op de 10.000 meter.

Spanje sluit grens Melilla om migranten

Spanje heeft vrijdag de grens rond de Spaanse enclave Melilla in Marokko gesloten. Daartoe is besloten nadat de Marokkaanse autoriteiten hadden gewaarschuwd dat een grote groep migranten van plan zou zijn om de oversteek te wagen.

Een bron bij het ministerie van binnenlandse zaken in Melilla kon niet zeggen uit welk land de migranten afkomstig zijn.

Melilla wordt omringd door Marokko en grenst aan de Middellandse Zee. Migranten proberen geregeld om via Melilla voet op Europese bodem te krijgen. Ceuta, de tweede Spaanse enclave in Marokko, kampt met hetzelfde probleem. Vorige week verdronken nog elf migranten toen ze probeerden via zee Ceuta te bereiken.

Viletta stunt met combinatiegoud

Sandro Viletta heeft voor een daverende verrassing gezorgd door het goud te pakken op de supercombinatie. De Zwitser, veertiende na de afdaling, liet een zeer sterke slalom zien. Hiermee kwam hij tot een tijd waar iedereen zich op stuk beet.

De leiding was lang in handen van de als derde gestarte Slowaak Adam Zampa, die uiteindelijk de snelste slalom van iedereen liet noteren. Niet veel later was het de beurt aan Alexis Pinturault. De Fransman, vooraf één van de grote favorieten op goud, maakte echter een grote fout en haalde de finish niet. De andere favoriet, Ted Ligety, stelde ook teleur. De Amerikaan haalde weliswaar de finish, maar deed dat slechts op de uiteindelijk twaalfde plek.

Vervolgens mocht Viletta naar beneden, en hij wist zijn hoofd wel koel te houden en de leiding over te nemen. Bode Miller haalde het niet, maar de Italiaan Christof Innerhofer slalomde één van de beste runs uit zijn carrière en ging naar de tweede plek. Ivica Kostelic, wiens vader de slalom gestoken had, slaagde er ook niet in Viletta van de troon te stoten, maar ging wel naar het zilver. 

Voor Viletta is het pas de tweede keer dat hij een wedstrijd op het hoogste niveau wint, in 2011 was hij in Beaver Creek de beste op de super-G. Kostelic was duidelijk niet blij. Na de afdaling was hij de favoriet voor goud, maar net als in 2006 en 2010 was het zilver voor hem, zijn vierde olympische zilveren medaille. Innerhofer pakte zijn tweede medaille, nadat hij ook op de afdaling brons pakte.

Piratenpartij gaat achter BUMA/Stemra aan

Piraten zijn historisch gezien ordinaire dieven. Ironisch genoeg is het tegenwoordig andersom: de Nederlandse Piratenpartij gaat juist achter dieven aan. Ze onderzoeken namelijk of BUMA illegaal heeft gehandeld door heffingen op embedden en hyperlinken te eisen.

Aanleiding tot het onderzoek is een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Dat bepaalde onlangs dat hyperlinken en embedden, ook van auteursrechtelijk materiaal, gewoon toegestaan zijn. Iets waarvoor BUMA tot op heden 'beschermingsgeld' vraagt en zelfs sites succesvol voor heeft aangeklaagd.

Kandidaat-EU-parlementslid Janmaarten Batstra legt uit waarom het afschaffen van de heffingen goed nieuws is: "Los van het feit dat een vrije media-cultuur goed is voor artiesten en consumenten, is het natuurlijk ook zo dat het niet vrij kunnen linken een bedreiging vormt voor het open en vrije karakter van het internet."

De Piratenpartij roept bedrijven en particulieren op om per direct te stoppen met het betalen van de heffingen. Ze vragen iedereen die de afgelopen jaren de heffing betaald heeft om zich bij hen te melden via dit e-mailadres.

Als de Piratenpartij vaststelt dat de heffingen buitenwettelijk waren, volgt er een gezamenlijke rechtszaak. Die moet leiden tot een schadevergoeding voor alle onrechtmatig betaalde heffingen.

Slijterij Mitra sluit winkels

Mitra sluit het komende jaar winkels. De slijterijketen biedt winkeliers aan voor eigen rekening en risico verder te werken. Als ze dat niet willen worden de slijterijen verkocht of gesloten. Dat heeft directeur René Wissink vrijdag gezegd.

"Het zal zo zijn dat winkels sluiten", zegt Wissink. Maar hij hoopt dat veel slijterijen doorstarten als franchiseonderneming. "Als een zaak goed draait, proberen we binnen of buiten het bedrijf een ondernemer te vinden."

Mitra verkeert al langer in moeilijkheden. Volgens Wissink komt dat door de zwakke economie, teruglopende verkopen van binnenlands gedistilleerd en concurrentie met de supermarkt en internet. Dit jaar en vorig jaar kwamen daar accijnsverhogingen op alcohol bovenop.

Volgende week praat het bedrijf met de vakbonden over een sociaal plan. Het hoofdkantoor wordt kleiner en bij de slijterijen verdwijnen banen. Mitra heeft ongeveer vijfhonderd werknemers in dienst. De keten heeft ongeveer 125 eigen zaken en negentig franchisers.

DayZ-maker praat met Microsoft

DayZ-maker Dean Hall heeft uitgebreide gesprekken gevoerd met Microsoft over de hardware van de Xbox One. Dit betekent overigens niet meteen dat DayZ ook op Xbox One uit gaat komen. Op het moment vindt hij dat ontwikkelen voor pc de juist keuze is en dat de nieuwe consoles zich eerst maar eens moeten bewijzen.

“We’d certainly consider release on any feasible platform with a realistic publishing model. It seems like currently both of the next-gen consoles should provide an environment we can develop inside,” aldus Dean 'Rocket' Hall.

Voorlopig vindt hij de consoles nog niet dermate sterk dat ze echt kunnen concurreren met pc's. “I personally feel the new consoles have yet to prove themselves able to rival the PC experience, however I feel there is the potential from both. I’ve not personally had the opportunity to view the full details of the PS4 whereas I have had the opportunity to talk extensively with Microsoft. The next-gen consoles show very exciting promise. I’m hopeful that they can deliver on that.”

“An important part of that, from my perspective, is encouraging and supporting third-party creative development to bring the ‘edginess’ of PC creative development into the console. I think if the role of Kinect/voice expands to where it is desired it could do some awesome things. I just think it’s too early to say at this point.”

DayZ is momenteel in een alfa-versie beschikbaar via Steam Early Access.

TU Delft: stel verbreding A27 paar jaar uit

Het is verstandig om de beslissing om de A27 bij Utrecht te verbreden een aantal jaar uit te stellen. Dat advies geeft de TU Delft aan minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) in een vrijdag verschenen onderzoeksrapport. Uit het onderzoek in opdracht van een lokale actiegroep is gebleken dat de verbreding van de snelweg meer kost dan opbrengt.

Volgens de onderzoekers rekent Schultz met een onrealistisch groeiscenario. Alleen bij sterke economische groei kan verbreding van de weg een positief saldo van 160 miljoen euro opleveren. Waarschijnlijker is volgens de studie het scenario van geen tot matige economische groei. In dat geval gaat het om een negatief saldo tussen de 764 en 866 miljoen euro.

Onderzoekers van de TU Delft 'lijkt het verstandig' als het plan voor het verbreden van de snelweg een aantal jaar wordt uitgesteld. In die tijd kan worden herberekend of de cijfers die in eerste instantie werden gegeven de toets doorstaan. Daarbij moet rekening worden gehouden met de economische situatie op dat moment, waarschuwen de onderzoekers.

GroenLinks roept Schultz op het rapport ter harte te nemen. "De minister gebruikt totaal verouderde cijfers om de aanleg van extra asfalt rond Utrecht door te drukken. Als er niet genoeg geld is voor ouderen of onderwijs dan moet je als minister wel heel zeker weten wat je doet voor je miljarden uitgeeft aan een paar kilometer snelweg", reageert Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren.

De verbreding van de snelweg, waartoe in december 2010 in principe werd besloten, staat al langer ter discussie. Zowel partijen in de Tweede Kamer als in Utrecht hebben zich verzet tegen het plan. Een deel van landgoed Amelisweerd moet wijken voor het asfalt. Uit berekeningen van Rijkswaterstaat is gebleken dat 0,86 hectare van natuur wordt vernietigd.

Brandstofaccijns mogelijk omlaag

Het kabinet onderzoekt serieus of de accijnsverhoging op brandstof kan worden teruggedraaid. Daarvoor in de plaats zou een andere lastenverhoging komen, meldt de NOS vrijdag op basis van Haagse bronnen.

Tegen de maatregel die op 1 januari werd ingevoerd wordt massaal geprotesteerd. Zo meldde Transport en Logistiek Nederland vrijdag nog dat de maatregel het kabinet meer kost dan oplevert: het zou een gat van 180 miljoen euro in de schatkist slaan.

Donderdag trokken de provincies al aan de bel bij verantwoordelijk staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD). Eerder luidde ook de Bovag de noodklok.

Een woordvoerder Wiebes kon het bericht niet bevestigen. Zij wijst erop dat de net aangetreden Wiebes druk bezig is om zich in het dossier te verdiepen. Eerder kondigde het kabinet aan dat de maatregel voor de zomer wordt geëvalueerd.

Minder reizigers tevreden over 'zwaar jaar' NS

De tevredenheid over de dienstverlening van de Nederlandse Spoorwegen is vorig jaar gedaald. Was in 2012 nog 49 procent van de reizigers tevreden, vorig jaar nam dat af tot 47 procent. De NS, die zelf spreekt van een 'zwaar jaar', erkent dat de treinen in het vierde kwartaal veel te vol waren. Dat blijkt vrijdag uit publiceerde jaarcijfers van het spoorbedrijf.

Ook reden in 2013 minder treinen op tijd dan het jaar daarvoor. Het punctualiteitscijfer was vorig jaar 93,6 procent, terwijl een jaar eerder 94,2 procent van de treinen nog op tijd reed. In de beleving van reizigers is dat cijfer veel lager, aangezien 47 procent maar tevreden is over het op tijd rijden van de treinen. Een op de tien reizigers had vorig jaar problemen om zijn aansluiting te halen.

Volgens de reizigersbelangenorganisatie Rover komt dat verschil doordat veel treinen vorig jaar uitvielen door sein- en wisselstoringen en geplande werkzaamheden. Dan rijden de treinen wel op tijd, maar zijn reizigers toch langer onderweg dan in de oorspronkelijke dienstregeling. Rover hekelt verder de overvolle treinen waar veel mensen last van hebben gehad.

Het was volgens de NS een 'zwaar jaar', voornamelijk door het uitvallen van de Fyra. Dat kostte de vervoerder veel geld en zorgde voor een verslechterde verbinding tussen Nederland en België. NS leed in 2013 dan ook een verlies van 43 miljoen euro. Wel is de vervoerder tevreden over de vaak bekritiseerde winterdienstregeling, die er mede voor zorgde dat 97,6 procent van de treinen volgens schema konden blijven rijden.

De vervoerder maakte in december bekend te willen stoppen met de gele borden op stations, omdat de meeste reizigers gebruikmaken van digitale borden en van hun smartphone of tablet. In de jaarcijfers staat dat 1,8 miljard keer reisinformatie via digitale reisplanners werd opgevraagd. Er werden vorig jaar zeventien miljard reizigerskilometers afgelegd door dagelijks zo'n 1,2 miljoen reizigers.

Nummerdor heeft nieuwe volleybalpartner

Reinder Nummerdor heeft een nieuwe beachvolleybalpartner gevonden. De 19-jarige Steven van de Velde vormt voortaan een duo met de 37-jarige olympisch kampioen zaalvolleyballen, liet bondscoach Gijs Ronnes vrijdag via Twitter weten. Nummerdor was op zoek naar een nieuwe partner sinds Richard Schuil vorige maand zijn carrière beëindigde.

De voorbereiding van Nummerdor op het nieuwe seizoen begint 25 februari in het programma van Beach Team Holland. Nummerdor en Schuil speelden in januari voor het laatst samen bij het NK indoor.

In de halve finale werd Van de Velde met diens toenmalige partner Michiel van Dorsten verslagen. Nummerdor en Schuil pakten vervolgens de titel.

125 kilo cocaïne gevonden in container met bananen

De douane heeft vorige week een forse cocaïnevondst gedaan in de haven van Rotterdam. In een container met bananen lag 125 kilo van de harddrugs. Maandag zijn vijf mannen aangehouden voor betrokkenheid bij de drugssmokkel, laat het OM vrijdag weten.

De drugs zaten verstopt in de bodem van de container, die afkomstig was uit Ecuador. Een arrestatieteam viel maandagochtend een loods aan de Van Riemsdijkweg in Rotterdam binnen waar de vijf bezig waren de container open te slijpen. Ze hadden al een deel van de pakketten uit de bodem gehaald.

De vijf, vier Rotterdammers en een man zonder vast woon- of verblijfplaats, zitten voorlopig vast.

Moordzaak Maastricht na zestien jaar heropend

Het onderzoek naar de gewelddadige moord op Ria Simons uit Maastricht is na zestien jaar heropend. Voor de tip die leidt tot oplossing van de zaak is een nieuwe beloning van tienduizend euro uitgeloofd. Dat hebben politie en Openbaar Ministerie besloten.

De dossiers in de zaak zijn opnieuw bekeken en op de nog beschikbare sporen zijn nieuwe forensische technieken toegepast. De uitkomsten daarvan hebben ertoe geleid dat de recherche en het OM voldoende aanleiding zagen om het onderzoek te heropenen.

Getuigen worden opnieuw gehoord en de politie hoopt dat er nieuwe informatie binnenkomt die leidt tot het oplossen van de moord. De 52-jarige Ria Simons werd in juli 1997 om het leven gebracht in haar woning aan de Widelanken in Maastricht. Een familielid dat geen contact met haar kreeg, vond de vrouw uiteindelijk.

De nabestaanden van Simons zijn op de hoogte gesteld van het heropende onderzoek.

Lucht tussen Samsom en Pechtold geklaard

PvdA-leider Diederik Samsom en fractieleider Alexander Pechtold (D66) hebben donderdag een goed gesprek gehad waarin het 'een en ander' is opgehelderd. De lucht is geklaard, melden Haagse bronnen vrijdag.

De twee lagen met elkaar overhoop nadat Pechtold deze week een motie van wantrouwen indiende tegen minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) vanwege de manier waarop hij het afluisterschandaal heeft aangepakt. Samsom noemde het indienen van deze motie 'onbegrijpelijk'.

De opstelling van D66 raakt de stabiliteit van de coalitie, aangezien Pechtold samen met de ChristenUnie en SGP het kabinet in de Eerste Kamer aan een meerderheid helpt. De ChristenUnie en SGP steunden de motie van wantrouwen niet.

Nederlandse pompen zeker maand bezig in Engeland

De pompen van het Nederlandse bedrijf die deze week in het zuiden van Engeland zijn geplaatst, blijven nog zeker een maand actief. Per seconde kunnen de grootste pompen zo'n tweeduizend liter water weghalen en zo het peil laten zakken, laat het pompbedrijf vrijdag aan Novum Nieuws weten. Inmiddels zijn miljoenen liters weggepompt.

Het Friese bedrijf Van Heck krijgt in het overstroomde gebied, maar ook via sociale media, een 'storm van bedankjes'. "We krijgen hele blije reacties van mensen", zegt een woordvoerder. "Het is leuk om te horen dat je dankbaar werk doet. Maar het is daar dan ook hard nodig, want veel mensen hebben door het water hun huis moeten verlaten." Twintig mensen van het bedrijf zijn momenteel aan het werk om het water te laten zakken.

Zo'n twintig pompen van het bedrijf werden aan het begin van de week geleverd in dertig vrachtwagens. Acht van die pompen zijn bezig het water naar de zee te krijgen. De pompen staan op vier verschillende plekken aan de Engelse kust. Wat de operatie kost, kan het bedrijf niet zeggen, vanwege afspraken met het Britse Environment Agency.

Niet alleen werknemers van Van Heck, maar ook Nederlandse waterveiligheidsexperts zijn vrijdag in het Engelse Bristol aan het werk gegaan in het ondergelopen gebied. Ze gaan hun Engelse collega's helpen met het inspecteren van de dijken.

De vier dijkexperts, twee van Rijkswaterstaat en twee van de Unie van Waterschappen, moeten hun Engelse collega's die al weken aan het werk zijn ontlasten, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. "Het is nu heel belangrijk dat alle inspecties doorgang vinden. Wij hebben de expertise, zij ook, maar zijn aan aflossing toe." De experts gaan in Nederlands-Britse duo's op pad.

Rijkswaterstaat verwacht dat vrijdagavond conclusies kunnen worden getrokken uit de inspecties. Het team wordt minstens een week ingezet ten behoeve van de Environment Agency om de Engelsen te helpen en de Nederlandse kennis over waterveiligheid te delen.

Een groep Nederlandse experts was zondag al in Engeland om over hulp te overleggen met de Britse overheid. Die hulp accepteerden de Britten. Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) benadrukte in een reactie het belang van het delen van kennis en ervaring op watergebied.

Engeland onderging dit jaar de natste januari sinds weergegevens bijna 250 jaar geleden voor het eerst werden bijgehouden. Sinds december wordt het land onderworpen aan wind, regen en overstromingen. Ook andere delen van Groot-Brittannië gaan gebukt onder het noodweer.

Patiënt kan niet bij eigen medisch dossier

Huisartsen blijken vaak moeilijk te doen als patiënten vragen om een kopie van hun medisch dossier. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek van de Consumentenbond. Voor het onderzoek werkte de organisatie samen met vijftig mysterypatiënten.

Dertig van de vijftig huisartsen bleken drempels op te werpen toen patiënten om een kopie van hun dossier vroegen. Acht patiënten lukte het zelfs helemaal niet om inzage in hun dossier te krijgen.

De Consumentenbond noemt de uitkomsten 'onacceptabel', omdat patiënten wettelijk het recht hebben om hun medische gegevens in te zien. "Artsen horen juist aan te moedigen dat patiënten van hun rechten gebruikmaken en een actieve rol willen spelen bij het opbouwen van hun dossier", stelt de organisatie.

Vijftien patiënten moesten eerst uitleggen waarom ze hun dossier eigenlijk wilden hebben. Om inzage in het dossier te krijgen, moesten zes patiënten eerst op een persoonlijk gesprek bij de huisarts komen.

Vier artsen weigerden de patiënten een papieren kopie mee te geven. Ze mochten hun dossier alleen in de praktijk komen bekijken. Dat is niet zoals de artsen horen te handelen. Een patiënt moet altijd de mogelijkheid krijgen zijn medisch dossier thuis nog eens rustig na te lezen.

Ook komt het geregeld voor dat de assistente van de arts aangeeft dat ze eerst moet overleggen om vervolgens niets meer van zich te laten horen. In sommige gevallen zijn drie tot vier telefoontjes nodig om het proces in werking te stellen. Als een patiënt dan na lang aandringen het dossier krijgt, blijkt dat vaak niet volledig te zijn, informatie is gewist.

De Landelijke Huisartsenvereniging heeft de Consumentenbond laten weten niet inhoudelijk te kunnen reageren op het onderzoek.

Economie eurozone groeit met 0,3 procent

De economie in de eurozone is het laatste kwartaal van 2013 gegroeid met 0,3 procent in vergelijking met een kwartaal eerder. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.

In de gehele Europese Unie was de groei van het bruto binnenlands product (bbp) 0,4 procent. In vergelijking met eind 2012 groeide de economie in de eurozone met 0,5 procent en in de Europese Unie met een procent.

Over heel 2013 was nog wel een lichte krimp van 0,4 procent te zien in de eurozone, De EU-economie groeide juist, met 0,1 procent.

Vrijdagochtend maakte het CBS al bekend dat de Nederlandse economie de laatste drie maanden van 2013 groeide met 0,7 procent. Daarmee troeft Nederland Duitsland en Frankrijk af, die met respectievelijke 0,4 en 0,3 procent groeiden. De Italiaanse economie groeide met 0,1 procent.

Roemenië was met 1,7 procent de grootste stijger in de EU, gevolgd door Tsjechië met 1,6 procent en Litouwen met 1,2 procent. Nederland stond op een gedeelde vierde plaats met Groot-Brittannië en Letland. Grootste daler was Cyprus, met een krimp van een procent.

De Nederlandse economie deed het eind 2013 relatief goed door een groei in investeringen van meer dan vijf procent. Ook de uitvoer steeg, met 0,4 procent. Wel waren er achtduizend banen minder. Over heel 2013 kromp de Nederlandse economie met 0,8 procent.

In Frankrijk, de tweede economie van de eurozone, was de groei lager dan in Nederland. Lagere bedrijfsvoorraden dempten de groei. De Fransen consumeerden wel een half procent meer dan een kwartaal eerder, terwijl de consumentenbestedingen in Nederland met 0,8 procent daalden.

De Duitse economie groeide door sterke exportcijfers, maar ook in Duitsland liepen de consumentenbestedingen terug. Hoewel Nederland Duitsland in het vierde kwartaal overtrof waren de Duitsers over heel 2013 stabieler, met een groei van 0,4 procent.

'Justin Bieber wil huis in Atlanta'

Justin Bieber is op zoek naar een huis in Atlanta in de Amerikaanse staat Georgia. Ingewijden vertellen aan de Amerikaanse entertainmentsite TMZ dat het Canadese tieneridool wil verhuizen omdat hij het fijn vindt om in een stad te wonen waar hiphop heel belangrijk is en minder paparazzi zijn.

De zanger is sinds vorige week in de stad, waar artiesten als Soulja Boy, 2 Chainz en Akon vandaan komen, en werd meerdere malen gespot terwijl hij met verschillende rappers aan het feesten is. Zo werd hij zonder T-shirt gefotografeerd terwijl hij met Diddy een feestje bezocht. Ook had hij het gezellig met rappers T.I. en Rick Ross.

De 19-jarige zanger zou zich graag willen richten op een hiphopcarrière. Zo veranderde hij op Instagram zijn naam in Dizzle en zou dat de naam zijn waarmee hij wil doorbreken als rapper. Bieber is ook op zoek naar een nieuwe woning in Los Angeles.

Medailles Wüst en Boer goed gevierd

Ireen Wüst heeft haar zilveren medaille op de 1.000 meter donderdag goed gevierd. "Wat een feest weer in HHH", twitterde de drievoudig olympisch kampioene. Ook Margot Boer nam het ervan na haar tweede bronzen plak. "We gaan lekker een wijntje drinken. Hihoe", schreef haar coach Marianne Timmer bij een foto van een poserende Boer.

Wüst voegde een filmpje toe waarop ze springend en juichend het Holland Heineken House binnenkomt. Even later verscheen ook een foto van de tegel die ze ontving voor in de befaamde Legendary Lane in de Oranje-zaal. Inmiddels zijn er al twaalf tegels neergelegd in het pad voor de Nederlandse medaillewinnaars.

Tweede langlaufgoud voor Cologna

Dario Cologna heeft in Sochi ook op de 15 kilometer klassiek de gouden medaille veroverd. De Zwitser, eerder al de beste op de skiatlon, pakte daarmee zijn derde olympische titel. In Vancouver was hij vier jaar geleden ook de beste op de afstand van vandaag, maar dat was in de vrije stijl.

Cologna begon relatief rustig in de eerste kilometer, maar daarna trok hij het gas open en wist hij op elk meetpunt zijn voorsprong uit te breiden. De strijd om het zilver ging tussen de jonge Fin Iivo Niskanen en de Zweed Johan Olsson. Niskanen was lang sneller, maar in het laatste deel slaagde Olsson er in om de Finse wereldkampioen bij de junioren in te halen. Hij kwam uiteindelijk met 28,5 seconden achterstand op Cologna over de streep, en was daarmee tien seconden sneller dan Niskanen.

Voor de Fin was het echter nog niet voorbij, want Daniel Richardsson, wederom een Zweed, kwam onverwacht zeer dichtbij. In de laatste meters kon de Zweed er nog een sprint uitpersen, waardoor hij 0,2 seconden sneller dan Niskanen over de streep kwam. Voor Richardsson was het de eerste individuele medaille op de Olympische Spelen of een wereldkampioenschap. In Vancouver was hij wel onderdeel van het gouden Zweedse estafetteteam. 

De grootste tegenvallers waren Martin Johnsrud Sundby uit Noorwegen en de Kazakh Alexey Poltoranin. Vooraf werden ze gezien als serieuze kanshebbers op het goud, maar ze moesten 1:37 en 1:13 toegeven op Cologna. 

Tsjechische ijshockeyers verslaan Letland

De Tsjechische ijshockeyploeg heeft zijn tweede duel op de Spelen wel weten te winnen. Letland werd vrijdag met 4-2 verslagen. Eerder verloor Tsjechië met dezelfde cijfers van Zweden. Letland ging voor de tweede achtereenvolgende wedstrijd onderuit in Sochi.

Letland wist tot twee keer toe een achterstand goed te maken. Vlak na het begin van de tweede periode kwamen de Letten op 2-2, maar in het kwartier dat volgde liepen de Tsjechen uit naar 2-4. Jaromir Jagr, Martin Erat, Jakub Voracek en Marek Zidlicky scoorden voor Tsjechië.

De twee andere ploegen in de poule, Zweden en Zwitserland, spelen later op de dag nog tegen elkaar. Beide teams wonnen hun eerste duel.

Spelen Sochi passeren grens een miljoen tickets

De Olympische Spelen in Sochi zijn de grens van een miljoen verkochte tickets gepasseerd. Dat maakte de organisatie vrijdag bekend. De mijlpaal werd bereikt doordat het Russische ijshockeyteam donderdag zijn debuut maakte op de Spelen in Sochi. Liefst 106 duizend mensen zagen op het olympisch park hoe de Russen met 5-2 afrekenden met Slovenië.

Lid van het organisatiecomité Dmitri Tsjernysjenko zegt dat het aantal verkochte tickets in lijn is met de verwachting. Meer dan vijfhonderdduizend fans hebben volgens de organisatie al een bezoek gebracht aan de Spelen. "We zijn blij met de sfeer die we hebben bij de locaties", liet Tsjernysjenko weten.

Rusland: VS misbruiken vredesoverleg Syrië

De Verenigde Staten misbruiken het Syrische vredesoverleg om de installatie van een andere regering in Damascus te bewerkstelligen. Dat heeft de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov vrijdag gezegd.

Volgens Lavrov moet de vorming van een overgangsregering in Syrië niet het enige doel zijn van de vredesonderhandelingen die in Genève plaatshebben. Donderdag spraken Russische en Amerikaanse afgevaardigden nog met speciaal gezant voor Syrië Lakhdar Brahimi in een poging te voorkomen dat de vredesbesprekingen op niets uitlopen.

Brahimi spreekt vrijdag met delegaties van de oppositie en de Syrische regering. Donderdag zei een woordvoerder van de oppositie nog dat het geen zin heeft om de gesprekken voort te zetten, omdat ze niet tot resultaten leiden.

Lammers inderdaad nieuwe presentatrice RTL Nieuws

Daphne Lammers volgt inderdaad Margreet Spijker op bij het RTL Nieuws. Dat maakte RTL vrijdagochtend bekend. De geruchten dat Lammers de nieuwe presentatrice van het nieuws wordt deden al de ronde. Donderdag werd bekend dat Spijker na bijna zestien jaar moest vertrekken bij het RTL Nieuws omdat de hoofdredactie een nieuwe weg inslaat.

De 41-jarige Lammers vormt samen met Roelof Hemmen het nieuwe presentatieduo. De presentatrice was de afgelopen jaren al geregeld te zien in het RTL Nieuws als vervanger van Suzanne Bosman. Ook presenteerde ze Editie NL.

Lammers is blij met haar nieuwe vaste positie. "Dit voelt voor mij als een heel bijzondere stap in mijn carrière", laat ze weten in een verklaring. "De laatste paar jaar heb ik met veel plezier als invaller het nieuws gepresenteerd. Dat ik nu de vaste anchor word, mag je gerust een droom die uitkomt noemen."

AT5-presentatrice Jetske Schrijver volgt Lammers op bij Editie NL. "Na acht jaar met veel plezier voor AT5 te hebben gewerkt als verslaggever en presentator, is de overstap naar de RTL Nieuwsorganisatie een geweldige kans om mijn journalistieke ambities verder te verwezenlijken", verklaart Schrijver. De presentatrice is niet de enige van de Amsterdamse zender die overstapt naar RTL. Merel Westrik is vanaf april te zien als een van de presentatoren van het halfachtnieuws.

De 49-jarige Spijker werkte bijna zestien jaar op de redactie van het RTL Nieuws. Zo was ze in het verleden onder meer verslaggever en eindredacteur. De laatste uitzending met de presentatrice is op 29 maart te zien.

[Eredivisie] Preview speelronde 24

Komend weekend is het alweer tijd voor speelronde 24. Dat betekent ook dat er nog elf speelronden te gaan zijn tot het einde van het seizoen. Zoals gebruikelijk blikken we ook deze week weer vooruit op een wedstrdijd. Deze week hebben we gekozen voor sc Cambuur Leeuwarden tegen PEC Zwolle.

Het duel tussen sc Cambuur Leeuwarden en PEC Zwolle werd nooit eerder in de Eredivisie gespeeld. Toch hebben beide ploegen een onderling verleden, aangezien de teams hun wedstrijden vooral in de Jupiler League hebben afgewerkt. Sinds dit seizoen komen zowel de Leeuwarders als de Zwollenaren uit op het allerhoogste niveau in ons land.


Lucas Bijker (r) probeert zijn directe tegenstander van de bal te houden (Foto: PROSHOTS / Jan Kanning)

Eerder dit seizoen won PEC Zwolle, dat destijds koploper in de Eredivisie was, nog met 2-0 van sc Cambuur Leeuwarden. De goals kwamen in dat duel van oud-Feyenoorder Guyon Fernández en de inmiddels vertrokken Rochdi Achenteh. De laatstgenoemde speler verkaste in de winterstop naar Vitesse.

Voor de trainer van sc Cambuur Leeuwarden, Dwight Lodeweges, wordt het overigens een weerzien met zijn oude werkgever. Lodeweges stond in de periode tussen 1998 en 2001 aan het roer van PEC Zwolle.

De hoogste uitslag tijdens een wedstrijd tussen PEC Zwolle en sc Cambuur Leeuwarden dateert van 9 november 2011. In de Eerste Divisie werd het uiteindelijk 4-1 voor de ploeg uit Zwolle door treffers van Anton Jongsma (2), Erik Bakker en Marcel Kleizen. Koen Brack redde de eer voor de Friezen en scoorde tegen.


Halil Colak met Rob van der Sluijs om duel om de bal (Foto: PROSHOTS / Henk-Jan Dijks)

Naast de eerdergenoemde wedstrijd worden natuurlijk nog veel meer duels gespeeld. Wat dacht je bijvoorbeeld van de kraker tussen FC Twente en Vitesse? Daarnaast neemt RKC Waalwijk het in eigen huis op tegen N.E.C. Nijmegen, kruisen Ajax en sc Heerenveen de degens en moet AZ in eigen huis zien af te rekenen met FC Utrecht. Hoe de stand er na de 24e speelronde uitziet, weten we zondagavond omstreeks 18.30 uur.

Welk programma/duel wordt waar uitgezonden?

Aanvang Wedstrijd/Programma Zender
14 feb om 20.00 uur PSV - Heracles Almelo FOX Sports 1
14 feb om 20.30 uur Voetbal International RTL7
14 feb om 23.05 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 2
15 feb om 18.45 uur FC Twente - Vitesse FOX Sports 1
15 feb om 19.45 uur Roda JC Kerkrade - ADO Den Haag FOX Sports 3
15 feb om 19.45 uur RKC Waalwijk - N.E.C. Nijmegen FOX Sports 5
15 feb om 20.45 uur AZ - FC Utrecht FOX Sports 1
15 feb om 22.30 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 1
16 feb om 00.35 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 3
16 feb om 12.30 uur sc Cambuur Leeuwarden - PEC Zwolle FOX Sports 1
16 feb om 14.30 uur NAC Breda - Feyenoord FOX Sports 1
16 feb om 14.30 uur FC Groningen - Go Ahead Eagles FOX Sports 3
16 feb om 16.30 uur Ajax - sc Heerenveen FOX Sports 1
16 feb om 19.00 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 1
16 feb om 20.00 uur 90 Minutes FOX Sports 1
16 feb om 22.15 uur NOS Studio Voetbal Nederland 1

FC Groningen ontbindt contract doelman Luciano

Luciano da Silva gaat FC Groningen verlaten. Het komende zomer aflopende contract van de 33-jarige Braziliaan wordt per direct ontbonden. De doelman keert terug naar zijn geboorteland om daar een knieoperatie te ondergaan. Luciano speelde sinds 2007 voor Groningen. Sinds een jaar moest hij Marco Bizot voor zich dulden.

Luciano krijgt zondag rond de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles een officieel afscheid en vertrekt twee dagen later naar Brazilië. De goalie speelde eerder zeven seizoenen voor GBA.

Manager technische zaken Henk Veldmate vindt het jammer dat Luciano vertrekt. "Naast een voorbeeldig prof en zijn verdienste voor de club óp het veld, is Luciano ook een bijzonder prettig mens", zegt hij op de clubsite. "Een goede keeper, een publiekslieveling en een fijn mens verlaat na bijna zeven jaar FC Groningen en dat is best even slikken."

Blu-Ray: R.I.P.D. - Rest in Peace Department

De film gaat over Nick Walker (Reynolds), een politieagent die op een dag verraden wordt door zijn partner en hierbij om het leven komt. Na zijn dood wordt hij gelijk gerekruteerd door R.I.P.D., het Rest In Peace Department. Deze geheime organisatie beschermt de levenden op aarde tegen de doden die zijn blijven rondwaren. De samenvatting van het verhaal zegt alles al. De film is in feite Men in Black met geesten in plaats van aliens. Dezelfde ingrediënten zijn er. De ervaren rot, de rookie, een complot en vreemde wezens die leiden naar een effects walhalla. Tóch is de film ontzettend vermakelijk. Er zijn leuke vondsten (Department of Eternal Affairs), Bridges heeft duidelijk de grootste lol tijdens het filmen gehad en de visuals zijn leuk. Al met al past de blu-ray prima bij de film: een vermakelijk, maar niet echt memorabel niemendalletje.

Geschepte bobsleebaanwerker in stabiele stoestand

De Russische arbeider die donderdag gewond raakte op de olympische bobsleebaan maakt het naar omstandigheden goed. De baanwerker verkeert na zijn operatie in stabiele toestand, liet een woordvoerder van het organisatiecomité vrijdag weten. De man brak beide benen nadat hij in het remgedeelte door een bobslee was geraakt.

De bobslee die de baanwerker in Sanki raakte was een vooruitgestuurde slee. Die wordt voor elke wedstrijd en training gebruikt om te zien hoe de baan eraan toe is en of de baan veilig is. Na de botsing moesten stukken puin van de baan worden gehaald en werd een kapotte lamp gerepareerd.

Voor de baan in Sanki zijn na een dodelijk ongeluk vier jaar geleden in Vancouver extra veiligheidsmaatregelen genomen. De Georgische rodelaar Nodar Kumaritashvili verongelukte in Canada tijdens een training.

Bijna 3 miljoen kijkers voor 1.000m dames

Gisteren hebben ruim 2,9 miljoen Nederlanders de olympische 1.000 meter voor vrouwen gezien. Dit blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

Op de kilometer won Ireen Wüst een zilveren en Margot Boer een bronzen plak. De nabeschouwing en de huldiging trokken zelfs nog iets meer kijkers.

Van de 25 meest bekeken programma's van gisteren speelden de eerste vier programma's zich af in Sochi.

Minder Nederlanders aan het werk

Minder Nederlanders hadden vorig jaar een betaalde baan van twaalf uur per week of meer. Bijna 7,3 miljoen mensen hadden in 2012 werk, ruim honderdduizend minder dan in 2012. De arbeidsparticipatie liep terug van 67,2 naar 66,1 procent. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag gemeld.

De arbeidsparticipatie loopt terug doordat het aantal banen krimpt. Gemiddeld over heel 2013 waren er 138 duizend werknemersbanen minder dan in 2012. Nog niet eerder was er in een jaar tijd zo'n forse daling van de werkgelegenheid.

Zowel bij mannen als bij vrouwen nam de arbeidsdeelname vorig jaar af. Van de mannen werkte 72,3 procent, van de vrouwen bijna zestig procent. Bij mannen daalt de arbeidsdeelname al sinds de verslechtering van de economie eind 2008. Bij vrouwen nam deze tot vorig jaar nog licht toe.

Bijna vijf miljoen werknemers hadden vorig jaar een vaste baan, 169 duizend minder dan in 2012. Het aantal werknemers met flexibel werk nam juist toe: met 38 duizend tot ruim 1,2 miljoen. Ook het aantal zelfstandigen groeide in 2013 en kwam uit op ruim 1,1 miljoen.

Promotor: "Sochi zal klaar zijn voor F1-race"

Half oktober staat in Rusland de eerste Grand Prix van Rusland op het programma. In en rond het park waar momenteel de Olympische Winterspelen worden gehouden zullen als het aan de organisatie ligt straks eenmaal per jaar de Formule 1-bolides ronken.

Voor de atleten lijkt alles vrij goed geregeld te zijn, maar veel faciliteiten voor de journalisten zijn verre van af zoals in de afgelopen weken duidelijk werd. Dit geld ook voor de gebouwen die gebruikt zullen gaan worden voor de Formule 1. Veel troep is letterlijk over de schutting gegooid en Reuters omschrijft deze week het F1-circuit als een 'ommuurde bouwplaats' waar veel troep ligt. De gebouwen staan er, maar moeten nog volledig afgewerkt worden, terwijl aan de baan zelf nog veel gesleuteld moet worden.

Promotor Oleg Zabara heeft er alle vertrouwen in dat de baan op tijd gereed is voor de verplichte homologatie van de FIA. Zo zijn de pitboxen voor de teams en de medische ruimte volgens hem al af. "De bouw van het circuit in Sochi gaat gewoon verder en het werk ligt op schema. Het circuit is op dit moment voor 91 procent voltooid. Alles verloopt volgens plan en we hebben geen last van de Olympische Winterspelen."

Happy Birthday Colin

Toen haar zoon zei dat hij niemand voor zijn verjaardag wilde uitnodigen, omdat hij niemand had om uit te nodigen, besloot de moeder van Colin een facebookpagina te maken waar familie en vrienden een berichtje voor hem konden achterlaten. Het doel: om op 9 maart 2014 aan Colin te kunnen laten zien dat er wel mensen zijn die om hem geven. Maar wat ze niet verwacht had, was dat de pagina viral zou gaan. Inmiddels staat de pagina op 1,7 miljoen likes en komen van over de hele wereld de felicitaties binnen. Colin leeft nog in onwetendheid tot 9 maart 2014 dat zoveel mensen van zijn verjaardag weten. 

Happy Birthday Colin

Zweden-captain niet meer in actie op Winterspelen

Henrik Zetterberg moet de rest van het olympisch ijshockeytoernooi missen. De aanvoerder van Zweden kampt met een rugblessure. Zetterberg scoorde woensdag nog in het gewonnen openingsduel tegen Tsjechië. De speler van Detroit Red Wings kon donderdag tijdens de training al niet in actie komen.

De Zweedse bond maakte het nieuws vrijdagochtend bekend, een paar uur voor de start van het tweede groepsduel tegen Zwitserland. Zetterberg moest als gevolg van zijn rugklachten ook al elf duels in de NHL missen.

De 33-jarige Zetterberg was bezig aan zijn vierde Winterspelen. In 2006 veroverde hij met Zweden goud. De Scandinaviërs zagen voor het toernooi al Henrik Sedin en Johan Franzen afhaken.

Curlingers Zweden na extra end langs China

De curlingers uit Zweden hebben het tot voorheen ongeslagen China verslagen. Er was wel een extra end voor nodig om een beslissing te forceren. Het werd uiteindelijk 6-5 voor Zweden. De ploeg kan de halve finales bijna niet meer ontgaan. 

De Verenigde Staten wonnen met 8-5 van Duitsland. Canada bleef in de race voor de play-offs door Noorwegen met 10-4 te verslaan. Vanmiddag komen de heren weer in actie. China zal het op gaan nemen tegen Noorwegen en de Britten spelen tegen Denemarken.

Uitslagen

Land Land Uitslag
Zweden China 6-5 (na extra end)
Verenigde Staten Duitsland 8-5
Canada Noorwegen 10-4

Stand 

# Land Gespeeld Gewonnen Verloren
1 Zweden 6 5 1
2 China 5 4 1
2 Groot-Brittannië 5 4 1
4 Canada 6 4 2
5 Noorwegen 5 3 2
6 Denemarken 5 2 3
6 Verenigde Staten 5 2 3
8 Rusland 5 1 4
8 Zwitserland 5 1 4
10 Duitsland 5 0 5

Programma - Sessie VIII - Vrijdag 16:00 (Nederlandse tijd) 

Land Land
Rusland Verenigde Staten
China Noorwegen
Groot-Brittannië Denemarken
Zwitserland Duitsland

Australiër Davis beëindigt wielerloopbaan

Allan Davis stopt met wielrennen. Aanleiding is dat de Australiër geen werkgever voor het lopende wielerseizoen heeft kunnen vinden. Davis zat zonder ploeg na zijn vertrek bij Greenedge. Een tweede plaats in Milaan-San Remo in 2007 en een derde plaats op het wereldkampioenschap van 2010 zijn Davis' belangrijkste wapenfeiten uit zijn loopbaan.

De spoeling is voor wielrenners een stuk dunner geworden nu ploegen als Vacansoleil en Euskaltel uit het peloton zijn verdwenen. "Het is gewoon pech en een slechte timing", zegt Davis tegen het Australische persbureau AAP. "Ik moet een bron van inkomsten voor mijn familie vinden en verder gaan."

Davis begon in 2001 zijn carrière bij Mapei en reed vervolgens ook voor onder meer ONCE, Astana, Discovery Channel en Quick Step.

[NBA] Durant schenkt Oklahoma zege op Lakers

Kevin Durant heeft Oklahoma City Thunder in de NBA naar een uitzege op Los Angeles Lakers geleid. De forward had met 43 punten een riant aandeel in de 107-103 zege van de koploper van de Western Conference. Ploeggenoot Reggie Jackson kwam tot zestien punten. Alle basisspelers van de Lakers eindigden in de dubbele punten.

Oklahoma boekte zijn 43e zege van het seizoen. Daar staan twaalf nederlagen tegenover. De Lakers kennen een rampzalig seizoen en zijn samen met Sacramento Kings de slechtste ploeg van het westen.

Het enige andere NBA-duel van donderdag werd door Chicago Bulls gewonnen. De ploeg zegevierde in eigen huis met 92-76 over Brooklyn Nets.

Foodwatch wil stop verkoop Becel pro-activ

Foodwatch wil dat Unilever stopt met de verkoop van Becel pro-activ. Dat heeft de consumentenorganisatie vrijdag laten weten. De Europese Unie heeft Unilever verplicht tot een nieuwe waarschuwingstekst op de cholesterolverlagende halvarine, maar dat gaat Foodwatch niet ver genoeg.

De waakhond heeft kritiek op het feit dat de EU alleen maar een 'onopvallende, klein afgedrukte waarschuwing voorschrijft, maar de vrije verkoop van onvoldoende geteste voedingsmiddelen blijft toelaten'.

Becel pro-activ wordt in de supermarkt aangeboden in het schap naast de gewone margarine. Volgens Foodwatch is dat waar het gevaar ontstaat. "Talloze consumenten gebruiken het product zonder te weten hoe hoog hun cholesterolgehalte is. Ze bedrijven daarmee zelfmedicatie zonder de diagnose van een arts."

De organisatie stelt dat aan de halvarine het hooggeconcentreerde en omstreden bestanddeel plantensterolen is toegevoegd. "Unilever kan de veiligheid van het product niet garanderen. De daarvoor dringend vereiste, maar kostbare langetermijnonderzoeken heeft het concern tot nu toe niet uitgevoerd", aldus directeur van Foodwatch Nederland Hilde Anna de Vries.

De Vries vindt dat als een 'voedingsmiddel niet honderd procent veilig is niet alleen met een voetnoot voor het gebruik moet worden gewaarschuwd. Dan moet het uit de markt worden genomen'.

Unilever was vrijdagochtend nog niet bereikbaar voor een reactie.

'Accijnsverhoging kost schatkist 180 miljoen'

De in januari doorgevoerde accijnsverhoging op diesel kost de Nederlandse schatkist twee keer zoveel als ze dachten dat het op zou leveren. Dat meldt Transport en Logistiek Nederland (TLN) vrijdag op basis van een eerste inventarisatie onder haar leden.

Doordat vervoerders vaker diesel in het buitenland gaan tanken lopen de accijnsinkomsten met ongeveer 180 miljoen euro terug dit jaar, stelt de belangenclub. Het kabinet rekende juist op 90 miljoen aan extra opbrengsten.

TLN heeft voor de inventarisatie bij 20 internationale transportondernemingen navraag gedaan naar het tankgedrag. De organisatie heeft in totaal 5500 leden.

Leger gaat vijftien hackers opleiden

Het leger gaat vijftien hackers opleiden om aanvallen op vijandige computers uit te kunnen voeren. De hackers beginnen dit jaar met een opleiding bij computerbeveiligingsbedrijf Fox-It in Delft. Dat meldt de Volkskrant vrijdag.

De nieuwe 'militairen' gaan deel uitmaken van een cybermacht van zo'n tweehonderd man. Ze moeten volgens commandant der strijdkrachten Tom Middendorp, 'niet alleen aanvallen kunnen pareren, maar ook zelf kunnen uitvoeren'.

De vijftien hackers zijn als winnaars uit de bus gekomen bij een interne competitie binnen het leger. Hieraan deden vierhonderd militairen mee. Als er geen missies zijn, zullen de hackers bij de militaire inlichtingen- en veiligheidsdienst MIVD worden ondergebracht.

De opleiding van de hackers gaat een jaar duren en is de eerste stap richting 'offensieve digitale operaties'. Toenmalig minister van Defensie Hans Hillen (CDA) kondigde die anderhalf jaar geleden al aan.

Releasedatum MLB 14 is geen grap

Sony heeft de releasedatum bekendgemaakt voor het laatste grote honkbalspel dat de gameswereld nog heeft en het is geen grapje. MLB 14: The Show is vanaf 1 april te koop voor PlayStation 3 en PlayStation Vita. De PlayStation 4-versie verschijnt een maand later in mei.

Tezamen met deze aankondiging heeft de uitgever ook een aantal nieuwe screenshots en een trailer uitgebracht. MLB 14: The Show heeft ten opzichte van het vorige deel zo'n vijftig verbeteringen en aanpassingen gekregen. Dit zijn onder andere een nieuwe user interface en een quick count-optie. Met deze laatste is het mogelijk kortere wedstrijden te spelen door het aantal innings te verminderen. Ook wordt het mogelijk om je savegames cross-platform in te zetten.

 

 

Jansrud leidt in supercombinatie, Kostelic favoriet

De Noor Kjetil Jansrud heeft de leiding gepakt na het eerste deel van de olympische supercombinatie, de afdaling. De winnaar van het brons op de afdaling was 0,14 seconden sneller dan de Tsjech Ondrej Bank. Matthias Mayer, kampioen op de afdaling, staat derde op 0,37 seconden.

Van de favorieten staat Ivica Kostelic er het beste voor. De Kroaat, zowel in 2006 als in 2010 goed voor olympisch zilver, heeft een achterstand van 0,93 seconden op Jansrud, maar heeft een veel betere slalom in de benen. De twee andere favorieten deden het een stuk minder. De Amerikaan Ted Ligety, olympisch kampioen in 2006 en regerend wereldkampioen, staat achttiende op 1,93 seconden van Jansrud en moet dus een seconde goedmaken op Kostelic. Alexis Pinturault uit Frankrijk staat op 2,44 seconden, en moet hopen dat zijn vroege start in de slalom hem een voordeel kan geven.

Ongeluk skiër Neureuther op weg naar Sochi

Skiër Felix Neureuther heeft in Duitsland een ongeval gehad terwijl hij onderweg was naar het vliegveld van München. De Duitser zou daar vertrekken naar Sochi, waar hij één van de kanshebbers is op de olympische reuzenslalom en slalom. Over letsel is nog niet veel bekend.

Volgens Markus Wasmeier, de expert voor het alpineskiën bij de Duitse zender ARD, heeft Neureuther een whiplash opgelopen. In het ziekenhuis in München wordt de Duitser hiervoor onderzocht. Neureuther won dit seizoen de World Cup-slaloms in Bormio en Kitzbühel, evenals de reuzenslalom in Adelboden. Ook in Wengen en Schladming haalde hij op de slalom het podium.

IAAF stapt naar CAS voor olympisch kampioene

De Turkse atlete Asli Cakir Alptekin is voorlopig geschorst. De internationale atletiekfederatie IAAF is naar het CAS gestapt om de vrijspraak van de olympisch kampioene op de 1500 meter door de Turkse atletiekbond aan te vechten. Tot het internationaal sporttribunaal uitspraak heeft gedaan mag Cakir Alptekin niet in actie komen.

De Turkse atletiekbond sprak Cakir Alptekin in december vrij omdat de bond geen schendingen van de dopingregels had kunnen vinden. De specialiste op de middenafstand was in mei voorlopig geschorst vanwege abnormale waarden in haar bloedpaspoort. Cakir Alptekin miste daardoor in augustus het WK in Moskou.

De 28-jarige Cakir Alptekin riskeert een lange uitsluiting. In 2004 werd ze al eens voor twee jaar geschorst nadat ze tijdens het WK junioren een positieve dopingtest had afgelegd.

Titelhouder Ferrer naar laatste acht Buenos Aires

David Ferrer is doorgedrongen tot de kwartfinale van het tennistoernooi in Buenos Aires. De als eerste geplaatste Spanjaard, die de laatste twee edities op het Argentijnse gravel won, rekende in twee sets af met de Colombiaan Santiago Giraldo: 6-4 en 7-6 (1).

Ook Robin Haase is nog in de Argentijnse hoofdstad actief. De Hagenaar is in tegenstelling tot Ferrer ingedeeld in het onderste deel van het schema en zou de mondiale nummer vijf daardoor pas in de finale kunnen tegenkomen.

Haagse ex-PVV'er hoort of hij cel in moet

Een gemeenteraadslid in Den Haag hoort vrijdag waar hij de komende maanden doorbrengt: in de raadszaal of in een cel. De rechtbank spreekt zich dan uit over Arnoud van Doorn, een ex-PVV’er die zich tot de islam heeft bekeerd. Hij wordt verdacht van het lekken van geheime stukken. Ook zou hij drugs aan minderjarigen hebben verkocht en een verboden alarmpistool in bezit hebben gehad. Het Openbaar Ministerie vindt dat Van Doorn 6 maanden celstraf moet krijgen, waarvan 2 maanden voorwaardelijk.

Van Doorn zit nu voor de islamitische Partij van de Eenheid in de gemeenteraad. Hij zegt dat hij het slachtoffer is van een "schandalig politiek proces". Hij heeft wel toegegeven dat hij drugs verkocht aan jongens van 14 en 15, maar dat was volgens hem een undercoveroperatie om hun 'echte dealer' te ontmaskeren. Het OM vond dat "zeer ongeloofwardig".

De geheime stukken die dankzij Van Doorn naar buiten kwamen, gingen over het World Forum, het voormalige Congresgebouw. Den Haag zou die voor 25 miljoen euro willen kopen en opknappen. Van Doorn legde het rapport erover op zijn bureau in het stadhuis en gaf zijn toegangspasje aan een journalist van het AD. Van Doorn vond dat de plannen niet langer geheim mochten zijn.

Ook de AD-verslaggever hoort vrijdag of hij straf krijgt. Tegen hem is een boete van 1000 euro geëist.

Haags raadslid hoort of hij cel in moet
Haags raadslid hoort of hij cel in moet (Foto: ANP)

Lidl roept forellenfilet met knoflook terug

Wie de laatste tijd een pakje forellenfilet met knoflook van Ocean Sea heeft gekocht bij de Lidl kan dat beter terugbrengen. De houdbaarheidsdatum klopt niet. Op de verpakking staat 14 december 2014 als uiterste datum, maar dat moet 14 februari zijn. Na die datum is het product "niet meer geschikt voor consumptie", schreef Lidl vrijdag in een waarschuwing.

Klanten kunnen het pakje met 125 gram filet terugbrengen naar een filiaal van de Lidl. Ze krijgen de aankoopprijs dan terug. Het gaat alleen om forellenfilet met knoflook, benadrukt Lidl. De smaken peper en naturel zijn in orde.

Lidl roept forellenfilet met knoflook terug
Lidl roept forellenfilet met knoflook terug (Foto: ANP)

UPC Nederland verliest klanten

UPC Nederland heeft zijn totale klantenbestand in het vierde kwartaal zien afnemen ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat maakte het onderdeel van het Amerikaanse kabelconcern Liberty Global, dat een overnamebod heeft gedaan op kabelaar Ziggo, vrijdag bekend.

Aan het eind van het vierde kwartaal had UPC Nederland 1.634.000 klanten, 21.000 minder dan aan het eind van de derde verslagperiode. Het totaal aantal internetabonnementen steeg met 14.500 naar 1.068.000 terwijl het aantal abonnementen gelijk bleef op 3.683.000. De omzet van UPC Nederland kwam uit op 234,4 miljoen euro, 1,7 procent meer dan een kwartaal eerder.

Over heel 2013 zag UPC het aantal internetabonnementen met 43.000 stijgen. Het aantal klanten dat 2 of 3 producten afneemt, dikte met 30.000 aan naar 1,1 miljoen. De opbrengsten daalden van bijna 956 miljoen euro in 2012 naar ruim 935 miljoen euro, volgens de onderneming door "aanhoudende concurrentiedruk".

Moederbedrijf Liberty Global, het bedrijf van de Amerikaanse miljardair John Malone, rapporteerde over het laatste kwartaal van 2013 een omzet van bijna 4,5 miljard dollar. Dat is zo'n 71 procent meer dan een jaar eerder en werd onder meer veroorzaakt door de overname van Virgin Media. Het verlies kwam uit op 121,2 miljoen dollar, tegen 331,3 miljoen dollar een jaar eerder.

Volumeknop teruggedraaid bij concerten

De muziek tijdens concerten en dancefeesten moet zachter worden gezet. Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Martin van Rijn (PvdA) tekent hiervoor vrijdag een convenant met organisatoren van muziekevenement en poppodia. Ook moeten bezoekers actief worden voorgelicht over de risico's van harde muziek voor hun gehoor zodat ze zich daar tegen kunnen beschermen.

"Muziek kan tegenwoordig zo hard dat bij sommige concerten alleen oordoppen voor bouwvakkers veilig genoeg zijn. Daar moeten we echt vanaf", aldus Van Rijn. De staatssecretaris zegt het te waarderen dat organisatoren 'hun verantwoordelijkheid nemen en een voortrekkersrol vervullen bij het tegengaan van gehoorschade'. "Ik streef ernaar dat meer partijen zich aansluiten bij het convenant."

Van 810.500 Nederlanders is bij de huisarts bekend dat zij problemen hebben met hun gehoor. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. Uit datzelfde onderzoek is gebleken dat gehoorschade door harde muziek onder jongeren een groeiend probleem is.

Het vermoeden bestaat dat jongeren meer worden blootgesteld aan hard geluid, bijvoorbeeld via muziekspelers, telefoons en tijdens het uitgaan. Van de jongeren die hebben meegedaan aan een test geeft zestig procent aan dat ze wel eens een piep horen na het uitgaan. Bij zo'n twintig procent gaat de piep niet meer weg. Dat wijst op een onherstelbare gehoorbeschadiging.

FOK! wat een weer... Na zonneschijn komt regen

Op de dag van de liefde beginnen we heel aardig met ons weer. Een rug van hogedruk trekt vanochtend over ons land en deze zal dan weer opgevolgd worden door de zoveelste storing. Vooruit, we beginnen dus redelijk met brede opklaringen en een droog intermezzo. Afgelopen nacht koelde het in de heldere lucht nog enigszins af, maar vanmiddag is het gewoon weer 8 graden.

Later op de dag neemt de bewolking dan weer toe en tegen de avond begint het voor de verandering weer eens te regenen. De zuidelijke wind neemt toe tot (vrij) krachtig en later zelfs tot hard.

Morgen staat er nog meer wind, want langs de kust staat er een stormachtige wind en die kan later nog verder toenemen naar stormkracht. Overal in het land moeten we rekening gaan houden met zware windstoten. De temperaturen lopen daarbij erg hoog op, hoewel er geen records gebroken gaan worden. Het wordt morgenmiddag ongeveer 11 graden. Verder vallen er een aantal buien.

Na het weekend neemt de wisselvalligheid langzaamaan wat af en krijgen we wat vaker de zon te zien. 

 Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 KB1
Kuikenbiefstuk maakte weer een mooie reportage over de lente die in opkomst is.

 KB2
De bomen komen ook al in bloei.

KB3
Verder bracht Kuiken een bezoekje aan de kinderboerderij.

 KB4
De krokusjes schieten ook overal de grond uit.

 

 

 

 

 

De next-gen van Project CARS

Slightly Mad Studios is bezig met Project CARS, een racegame dat gebruikmaakt van een next-gen engine en een crowd-powered WMD Portal-engine, wat dat ook moge betekenen.

Het spel bevat in ieder geval een dynamisch weer en dag- en nachtcyclus. Online racen is mogelijk en er is heel wat te tunen aan de wagens. De engine ondersteunt de 4K-resolutie op platformen die dat kunnen en zelfs aan de Oculus VR-bril is gedacht.

Project CARS komt ergens in 2014 uit voor Playstation 4, Xbox One, pc, Steam OS en Wii U.

Arts schuldig aan waterboarden stiefdochter

Een prominente Amerikaanse kinderarts en bestsellerauteur is donderdag (lokale tijd) door een jury in Dover, in de staat Delaware, schuldig bevonden aan het toepassen van de omstreden marteltechniek waterboarding bij zijn stiefdochter. Melvin Morse kan een gevangenisstraf tot tien jaar krijgen.

Waterboarding is een marteltechniek waarbij de ondervraagde het gevoel krijgt te verdrinken. Morse zou dat vier keer hebben toegepast in een badkuip in 2011, toen het meisje 11 jaar oud was. Volgens de arts, die boeken schreef over bijna-doodervaringen en daar onder andere bij Oprah Winfrey over mocht vertellen, wilde hij alleen de haren van zijn stiefdochter wassen. Hij zou daarbij de term waterboarding als grap hebben gebruikt, omdat het meisje dat niet leuk vond.

Op 11 april hoort Morse welke straf hij krijgt.

Arts schuldig aan waterboarden stiefdochter
Arts schuldig aan waterboarden stiefdochter (Foto: ANP)

NES Remix 2 aangekondigd

NES Remix is een game waarin stukjes van oude NES-spellen net even anders zijn ingedeeld dan in de originele versies. Nu heeft Nintendo een sequel aangekondigd, waarin ze hetzelfde doen met iets oudere NES-spellen zoals Super Mario Bros. 3.

NES Remix, dat op 25 uitkomt op de Wii U eShop, bevat bovendien een 'nieuwe' game: Super Luigi Bros. In dit spel kun je met de hoger springende Luigi levels uit de originele Super Mario Bros. van rechts naar links spelen (andersom dus).

[WTT] Sijsling rekent af met Berrer

Igor Sijsling heeft met weinig moeite de kwartfinale bereikt van het ATP-toernooi in Rotterdam. De Amsterdammer versloeg de Duitse qualifier Michael Berrer donderdag met 6-1 en 6-2. Hij had daar minder dan een uur voor nodig.

Berrer, de nummer 147 van de wereld, had in de eerste ronde nog voor een verrassing gezorgd door Jesse Huta Galung (91) uit te schakelen.

Sijsling (64) treft in de kwartfinale opnieuw een Duitser. Philipp Kohlschreiber, de nummer 27 op de wereldranglijst, is daarin zijn opponent. De kansen voor de Nederlander lijken uitstekend. Sijsling won de eerdere twee ontmoetingen met de Duitser.

Oeroude mummie opgegraven in Egypte

Spaanse archeologen hebben in de Egyptische stad Luxor een 3600 jaar oude mummie opgegraven. Dat heeft het Egyptische ministerie van oudheden donderdag gezegd.

De houten sarcofaag dateert van 1600 voor Christus en stamt uit de tijd van de zeventiende dynastie, zei minister Mohammed Ibrahim. De mummie zou een hoge functionaris zijn geweest. De sarcofaag is versierd met hiëroglyfen en gravures van vogelveren.

Ondertussen deelde de Egyptische justitie mee dat drie Duitsers worden gezocht voor het smokkelen en vernielen van oudheden. De drie, die Egypte inmiddels al verlaten hebben, zouden onderdelen van piramides hebben gestolen. Het zou gaan om Duitse onderzoekers die hun hypothese - de piramides zijn niet door de oude Egyptenaren, maar door een volk van voor hun tijd gebouwd - met de smokkelwaar wilden onderbouwen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.