Foodwatch wil stop verkoop Becel pro-activ

Harry

Foodwatch wil dat Unilever stopt met de verkoop van Becel pro-activ. Dat heeft de consumentenorganisatie vrijdag laten weten. De Europese Unie heeft Unilever verplicht tot een nieuwe waarschuwingstekst op de cholesterolverlagende halvarine, maar dat gaat Foodwatch niet ver genoeg.

De waakhond heeft kritiek op het feit dat de EU alleen maar een 'onopvallende, klein afgedrukte waarschuwing voorschrijft, maar de vrije verkoop van onvoldoende geteste voedingsmiddelen blijft toelaten'.

Becel pro-activ wordt in de supermarkt aangeboden in het schap naast de gewone margarine. Volgens Foodwatch is dat waar het gevaar ontstaat. "Talloze consumenten gebruiken het product zonder te weten hoe hoog hun cholesterolgehalte is. Ze bedrijven daarmee zelfmedicatie zonder de diagnose van een arts."

De organisatie stelt dat aan de halvarine het hooggeconcentreerde en omstreden bestanddeel plantensterolen is toegevoegd. "Unilever kan de veiligheid van het product niet garanderen. De daarvoor dringend vereiste, maar kostbare langetermijnonderzoeken heeft het concern tot nu toe niet uitgevoerd", aldus directeur van Foodwatch Nederland Hilde Anna de Vries.

De Vries vindt dat als een 'voedingsmiddel niet honderd procent veilig is niet alleen met een voetnoot voor het gebruik moet worden gewaarschuwd. Dan moet het uit de markt worden genomen'.

Unilever was vrijdagochtend nog niet bereikbaar voor een reactie.