Noordoosten VS geteisterd door sneeuw en ijzel

Redactie

Het noordoosten van de Verenigde Staten is donderdag opnieuw getroffen door hevige sneeuwval en ijzel en de verwachting is dat het ook vrijdag winters blijft. In het zuiden van het land zitten nog altijd honderdduizenden mensen zonder stroom nadat Koning Winter daar eerder deze week had huisgehouden. Het winterweer heeft tot dusver al 21 slachtoffers gemaakt.

Door de winterse neerslag bleven meer dan 6500 vluchten aan de grond. Scholen en bedrijven bleven dicht. De storm trok deze week vanuit het zuiden naar het noordoosten. Zo'n 1,2 miljoen mensen kwamen zonder stroom te zitten. Er zijn vooral problemen in de staten South Carolina en Georgia, waar nog altijd honderdduizenden mensen het zonder elektriciteit moeten stellen.

Het lijkt erop dat deze winter de Amerikaanse boeken ingaat als een recordwinter. Begin deze maand was er in Washington, Detroit, Boston, Chicago, New York en St. Louis al twee of drie keer zoveel sneeuw gevallen als normaal. De reeks stormen en koufronten wordt toegeschreven aan een verandering in de straalstroom, de zeer sterke wind op grote hoogte die grotendeels het weerbeeld bepaalt.