Viletta stunt met combinatiegoud

Sandro Viletta heeft voor een daverende verrassing gezorgd door het goud te pakken op de supercombinatie. De Zwitser, veertiende na de afdaling, liet een zeer sterke slalom zien. Hiermee kwam hij tot een tijd waar iedereen zich op stuk beet.

De leiding was lang in handen van de als derde gestarte Slowaak Adam Zampa, die uiteindelijk de snelste slalom van iedereen liet noteren. Niet veel later was het de beurt aan Alexis Pinturault. De Fransman, vooraf één van de grote favorieten op goud, maakte echter een grote fout en haalde de finish niet. De andere favoriet, Ted Ligety, stelde ook teleur. De Amerikaan haalde weliswaar de finish, maar deed dat slechts op de uiteindelijk twaalfde plek.

Vervolgens mocht Viletta naar beneden, en hij wist zijn hoofd wel koel te houden en de leiding over te nemen. Bode Miller haalde het niet, maar de Italiaan Christof Innerhofer slalomde één van de beste runs uit zijn carrière en ging naar de tweede plek. Ivica Kostelic, wiens vader de slalom gestoken had, slaagde er ook niet in Viletta van de troon te stoten, maar ging wel naar het zilver. 

Voor Viletta is het pas de tweede keer dat hij een wedstrijd op het hoogste niveau wint, in 2011 was hij in Beaver Creek de beste op de super-G. Kostelic was duidelijk niet blij. Na de afdaling was hij de favoriet voor goud, maar net als in 2006 en 2010 was het zilver voor hem, zijn vierde olympische zilveren medaille. Innerhofer pakte zijn tweede medaille, nadat hij ook op de afdaling brons pakte.