Ministerie wil 86.000 euro van examendieven

De drie hoofdrolspelers in de examenfraudezaak moeten opdraaien voor de kosten die door hun toedoen zijn gemaakt voor onder meer het maken van nieuwe examens. Ze moeten samen ruim 86.000 euro ophoesten, laat een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs weten. De drie hebben daarover vrijdag een brief gekregen.

De drie scholieren van de inmiddels failliete Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun moeten zelf bepalen hoe ze het bedrag verdelen. Als ze niet betalen stapt staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) naar de rechter. Hoeveel tijd de drie hebben om te betalen wist de zegsman niet.

De extra kosten zijn gemaakt doordat het vwo-examen Frans op internet werd gezet. Het College voor Examens zorgde ervoor dat leerlingen een dag later dan de oorspronkelijke datum alsnog examen konden doen, maar daarvoor moesten wel nieuwe opgaven worden gemaakt, geproduceerd en gedistribueerd.

Het schadebedrag is daarna nog opgelopen doordat spijtoptanten die examens hadden ingezien laten een nieuwe kans kregen. Het College voor Examens sprak eerder van een schadepost van minstens een ton.

Dekker wil het geld terug omdat het gaat om belastinggeld 'van u en mij'. "Dieven moeten het echt in hun portemonnee voelen", zegt de staatssecretaris.

Safae K., Kamal El B., en Anass B. werden donderdag veroordeeld tot celstraffen van een maand en werkstraffen van 170 uur. Ze hoeven niet meer terug de cel in omdat ze al ruim een maand in voorarrest hebben gezeten.