PVV grootste partij, PvdA zakt verder weg

De PvdA heeft nog vijftien zetels over in de laatste peiling van TNS NIPO. Vergeleken met twee maanden geleden zijn dat er drie minder voor de coalitiepartij, die afgelopen week minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk bijna het veld zag ruimen.

De PvdA haalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van september 2012 38 zetels. De sociaaldemocraten zijn nu in grootte de zesde partij. De VVD haalde er toen 41, waarvan er in de peiling nog 24 resteren.

Koploper is de PVV, die uitkomt op dertig zetels. De partij van Geert Wilders zou daarmee het huidige aantal zetels in de Tweede Kamer verdubbelen. Dat geldt ook voor D66, dat werd gepeild op 24 zetels.

De SP komt uit op negentien zetels en blijft daarmee het CDA voor, dat op zestien zetels staat. Pas daarna volgt de PvdA. De ChristenUnie gaat van vijf naar zes, 50Plus van twee naar zes. GroenLinks blijft op vier en SGP en Partij voor de Dieren zouden er drie halen. De Piratenpartij blijft steken op nul.

Verder blijkt uit het onderzoek dat veertien procent van de bijna negenhonderd ondervraagden vertrouwen heeft in de regering van VVD en PvdA. 42 procent van hen denkt dat het kabinet dit jaar valt. Ongeveer een derde verwacht dat de hele termijn wordt volgemaakt.