Alle Oekraïense demonstranten vrijgelaten

Alle Oekraïense demonstranten die de afgelopen drie maanden bij protesten werden opgepakt zijn onder de nieuwe amnestiewet vrijgelaten. Dat heeft de Oekraïense oppositiegroep Hoofdkwartier van het Nationaal Verzet vrijdag gezegd.

Vorige maand nam de regering van de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj een amnestiewet aan in de hoop de demonstranten tegemoet te komen en de onvrede te sussen. Een voorwaarde voor de vrijlating was dat de demonstranten alle door hen bezette overheidsgebouwen zouden verlaten. Het was vrijdag niet bekend of aan deze eis gehoor is gegeven.

Volgens het Hoofdkwartier werden 234 demonstranten op vrije voeten gesteld. De groep vertegenwoordigt de drie grootste oppositiepartijen van Oekraïne.

Demonstraties tegen de Oekraïense regering begonnen eind november nadat Janoekovitsj had besloten om een samenwerkingsverdrag met de Europese Unie op het laatste moment niet te ondertekenen. De pro-Europese protesten veranderden al snel in protesten tegen de regering van Janoekovitsj. Vier demonstranten kwamen tot nu toe om het leven. Janoekovitsj heeft nog veel politieke steun in het oosten van het land.