Ov-staking Brussel zorgt niet voor problemen

Een grootschalige staking van het openbaar vervoer heeft vrijdag in de Belgische hoofdstad Brussel niet voor grote problemen gezorgd. De ochtendspits verliep relatief probleemloos.

Medewerkers van de Brusselse trams, metro's en bussen staakten tegen een uitspraak van de rechter in een zaak over de moord op een controleur. Ook waren alle vakbonden aanwezig.

In april 2012 werd Iliaz Tahiraj nadat hij een busongeval had gefotografeerd met een vuistslag om het leven gebracht. Maandag veroordeelde de rechter de dader tot 40 maanden cel voorwaardelijk, een veel te licht vonnis volgens de collega's van Tahijai.

"Deze straf is te mild en met een zwaardere straf zou justitie ook een signaal geven dat dergelijke misdrijven absoluut niet kunnen", zegt B. Ayoub van de socialistische vakbond FGTB. "Maar we willen met de grote opkomst ook in stilte onze steun en ons respect betuigen aan zijn nabestaanden."

De actie heeft niet tot extra problemen geleid tijdens de ochtendspits in Brussel. Volgens BrusselMobiliteit hadden de files op de Brusselse kleine ring en in de tunnels dezelfde lengte als op andere dagen. De taxidienst draaide daarentegen overuren.

"De toestand is rampzalig", zei de directeur van Taxi Bleus, een van de grootste taxibedrijven in Brussel. "Sinds 07.30 uur moeten we de helft van de oproepen weigeren, vooral omdat er te weinig voertuigen zijn."

De meeste vroeger reizigers bleken goed op de hoogte te zijn van de actie van het personeel, die al op maandag werd aangekondigd. Velen kunnen ook begrip opbrengen voor het protest van het personeel.