Vredesoverleg Syrië in impasse

Redactie

De besprekingen in Genève over een uitweg uit de burgeroorlog in Syrië zijn na vijf dagen bakkeleien over wie verantwoordelijk is voor het toenemende geweld en over de toekomst van president Bashar Assad in een impasse geraakt. Mogelijk wordt zaterdag een laatste zitting gehouden, maar of de gesprekken daarna nog een vervolg krijgen is verre van zeker.

Een hooggeplaatste Amerikaanse zegsman gaf toe dat 'besprekingen voor de show geen zin hebben', maar meende niettemin dat er nog 'enorme' energie was voor een politieke oplossing. Misschien dat 'een paar dagen reces' genoeg zijn om de partijen tot bezinning te laten komen, zei hij.

Het overleg wankelt al sinds het vorige maand begon. Amerikaanse en Russische diplomaten hebben het gaande gehouden, in het besef dat het vooralsnog de enige optie is. Maar ook de Amerikanen en Russen maken elkaar verwijten over wie verantwoordelijk is voor de impasse. Zo beticht de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov de Amerikanen dat zij de gesprekken misbruiken om een regimeverandering tot stand te brengen, terwijl de Amerikaanse minister John Kerry Moskou verwijt op eerdere toezeggingen terug te komen.

Op het slagveld lijkt geen van beide kampen aan de winnende hand te zijn. De Amerikanen hebben na het inslikken van hun dreigement met militaire actie na een gifgasaanval in augustus weinig andere keus dan de diplomatieke weg te bewandelen. De oppositie, die maar zeer beperkt invloed heeft op de veelheid aan rebellengroepen in Syrië, staat onder druk om een deal te sluiten, in plaats van het risico te lopen dat Assad in een uitputtingsoorlog aan de macht blijft.

"Helaas zijn wij op een doodlopende weg beland", zei oppositiewoordvoerder Louay Safi vrijdag. 'Ik hoop dat wij nog steeds een opening kunnen vinden in die muur', maar voorlopig blokkeert de 'oorlogszuchtige' opstelling van de regering vooruitgang, voegde hij eraan toe. Safi zei dat het nog te vroeg is om te zeggen of er een volgende gespreksronde komt.

De Syrische onderminister van buitenlandse zaken Faisal Mekdad stelde 'met diepe spijt' vast dat de gesprekken nergens toe leiden. "Wij zijn naar Genève gekomen om een politieke oplossing voor de crisis te bereiken. De andere kant is jammer genoeg gekomen met een andere agenda, een onrealistische agenda", zei hij.