Tweede langlaufgoud voor Cologna

Dario Cologna heeft in Sochi ook op de 15 kilometer klassiek de gouden medaille veroverd. De Zwitser, eerder al de beste op de skiatlon, pakte daarmee zijn derde olympische titel. In Vancouver was hij vier jaar geleden ook de beste op de afstand van vandaag, maar dat was in de vrije stijl.

Cologna begon relatief rustig in de eerste kilometer, maar daarna trok hij het gas open en wist hij op elk meetpunt zijn voorsprong uit te breiden. De strijd om het zilver ging tussen de jonge Fin Iivo Niskanen en de Zweed Johan Olsson. Niskanen was lang sneller, maar in het laatste deel slaagde Olsson er in om de Finse wereldkampioen bij de junioren in te halen. Hij kwam uiteindelijk met 28,5 seconden achterstand op Cologna over de streep, en was daarmee tien seconden sneller dan Niskanen.

Voor de Fin was het echter nog niet voorbij, want Daniel Richardsson, wederom een Zweed, kwam onverwacht zeer dichtbij. In de laatste meters kon de Zweed er nog een sprint uitpersen, waardoor hij 0,2 seconden sneller dan Niskanen over de streep kwam. Voor Richardsson was het de eerste individuele medaille op de Olympische Spelen of een wereldkampioenschap. In Vancouver was hij wel onderdeel van het gouden Zweedse estafetteteam. 

De grootste tegenvallers waren Martin Johnsrud Sundby uit Noorwegen en de Kazakh Alexey Poltoranin. Vooraf werden ze gezien als serieuze kanshebbers op het goud, maar ze moesten 1:37 en 1:13 toegeven op Cologna.