President Uganda wil antihomowet ondertekenen

Chuck-N0rr1s

De Ugandese president Yoweri Museveni heeft besloten een wet die levenslange gevanggenisstraf stelt op homoseksualiteit te ondertekenen. Dat heeft regeringswoordvoerder Ofwono Opondo vrijdag via Twitter laten weten. De partij van de president heeft de mededeling van Opondo bevestigd, meldt Buzzfeed.

Nadat de wet in december was aangenomen, had Museveni leden van het parlement nog laten weten dat hij tot de overtuiging was gekomen dat homoseksualiteit een biologische 'abnormaliteit' was, maar niet iets wat strafbaar zou moeten zijn. In een gesprek met westerse mensenrechtenactivisten zei hij vorige maand dat hij de wet zou afwijzen.

Museveni maakte zijn besluit om de wet wél te ondertekenen bekend op een bijeenkomst met leden van zijn NRM-partij. De vergadering ging voornamelijk over de leiding van de partij in de aanloop naar de verkiezingen in 2016. Museveni werd door zijn partijgenoten zwaar onder druk gezet om de wet te aanvaarden.

Mogelijk liet Museveni zich overtuigen door een panel van partijleden met medische achtergronden, dat in een door Museveni opgedragen onderzoek naar de oorzaak van homoseksualiteit concludeerde dat homoseksualiteit niet aangeboren is. Museveni zei dat hij de wet zou ondertekenen 'als ik van geleerden de bevestiging krijg dat deze aandoening niet genetisch bepaald is'.

De voorzitter van de commissie zei donderdag tegen Buzzfeed dat hij 'als arts' kan verklaren dat 'homoseksualiteit alleen afwijkend gedrag is. Het kan worden aangeleerd en het kan worden afgeleerd'.