Piratenpartij gaat achter BUMA/Stemra aan

Piraten zijn historisch gezien ordinaire dieven. Ironisch genoeg is het tegenwoordig andersom: de Nederlandse Piratenpartij gaat juist achter dieven aan. Ze onderzoeken namelijk of BUMA illegaal heeft gehandeld door heffingen op embedden en hyperlinken te eisen.

Aanleiding tot het onderzoek is een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Dat bepaalde onlangs dat hyperlinken en embedden, ook van auteursrechtelijk materiaal, gewoon toegestaan zijn. Iets waarvoor BUMA tot op heden 'beschermingsgeld' vraagt en zelfs sites succesvol voor heeft aangeklaagd.

Kandidaat-EU-parlementslid Janmaarten Batstra legt uit waarom het afschaffen van de heffingen goed nieuws is: "Los van het feit dat een vrije media-cultuur goed is voor artiesten en consumenten, is het natuurlijk ook zo dat het niet vrij kunnen linken een bedreiging vormt voor het open en vrije karakter van het internet."

De Piratenpartij roept bedrijven en particulieren op om per direct te stoppen met het betalen van de heffingen. Ze vragen iedereen die de afgelopen jaren de heffing betaald heeft om zich bij hen te melden via dit e-mailadres.

Als de Piratenpartij vaststelt dat de heffingen buitenwettelijk waren, volgt er een gezamenlijke rechtszaak. Die moet leiden tot een schadevergoeding voor alle onrechtmatig betaalde heffingen.