Rutte niet bezorgd over stabiliteit coalitie

Premier Mark Rutte (VVD) maakt zich geen zorgen over de stabiliteit in de coalitie of de samenwerking met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Volgens Rutte is het juist goed dat het af en toe 'knettert'.

Rutte heeft begrip voor de woede bij PvdA-leider Diederik Samsom over de motie van wantrouwen die D66-leider Alexander Pechtold afgelopen week indiende tegen minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA), zo zei hij vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie.

Rutte denkt niet dat de relaties tussen Samsom en Pechtold blijvend beschadigd zijn. "Het zijn mensen van vlees en bloed, maar ook ervaren politici die een stootje kunnen hebben. Als er spanning is, is het juist goed om dat uit te spreken. Dat maakt het leven veel prettiger en is ook goed voor je hart."

De motie tegen Plasterk zorgde voor spanning tussen de PvdA en D66, de grootste van de drie oppositiepartijen waarmee het kabinet samenwerkt. Samsom was woedend. Hij noemde de motie 'onbegrijpelijk'. Na een gesprek tussen Samsom en Pechtold op donderdag zou inmiddels de lucht weer zijn geklaard.

Vrijdag meldde De Telegraaf dat de positie van Samsom in zijn eigen partij onderwerp van discussie is geworden. Volgens Rutte is dat niet meer dan normaal. "Als een partij er niet florissant voorstaat in de peilingen is het niet meer dan normaal dat er discussie is. Dat verandert vanzelf weer, dat heb ik zelf ook meegemaakt. Daardoor moet je je niet uit de rails laten rijden."