FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 12 januari 2014

'Microsoft en 343 Industries werken aan nieuwe Halo titel'

Bij ontwikkelaar 343 Industries zijn vacatures opgedoken waarin men zoekt naar personeel voor een nieuwe game in het Halo-universum. Specifiek wordt er genoemd dat de game een triple-A titel is en dat er verscheidene 'online and connected features' zijn.

De game is echter nog niet aangekondigd en we hebben dan ook geen flauw idee wat voor game het zou kunnen zijn. Een korte samenvatting van de vacatureomschrijving: 

343 Industries is searching for a rock star engineer to join the team developing a new experience in the Halo universe. Work on one of the most exciting and creative intellectual properties in the industry; we are gathering an incredible team to help drive the future of Halo.

We are looking for a talented software developer with the skills and drive to help us deliver the online and connected features of a AAA game title. As a candidate, you should work well in a highly collaborative, cross-group role, should be able to make appropriate engineering decisions to meet requirements and mitigate issues, and should be passionate about delivering a quality experience and overall product.

RESPONSIBILITIES:
As an online and connected experiences developer, you will collaborate with designers, services developers, and other developers to deliver polished code that powers the online and connected features of the game. You will author design specs, write prototype code, extend existing code, and implement new code. You will fix bugs and solve issues in code and design. You will collaborate to resolve problems with dependent systems.

QUALIFICATIONS/SKILLS:
-Bachelor’s degree in Computer Science or equivalent
-At least 5 years of professional C++ experience
-Experience with services development (as a consumer of service features from client code)
-Strong communication and problem-solving skills
-Experience shipping a current generation AAA game title

Halo

'PSV heeft deal met Ruiz afgerond'

Niets lijkt een terugkeer van Bryan Ruiz in de Eredivisie meer in de weg te staan. Het Eindhovens Dagblad meldt zondag dat de deal door PSV is afgerond en de Costa Ricaan voor vijf maanden wordt gehuurd van Fulham. Ruiz zou eerder zondag medisch goedgekeurd zijn.

Ruiz is terug naar Londen gevlogen om het laatste papierwerk in orde te maken. Hij sluit waarschijnlijk dinsdag of woensdag aan bij de groepstraining en zou in de kraker tegen Ajax komende zondag meteen inzetbaar zijn.

Ruiz speelde tussen 2009 en 2011 in de Eredivisie voor FC Twente en verkaste daarna voor acht miljoen euro naar Fulham. Daar komt hij de laatste tijd onder trainer René Meulensteen amper aan spelen toe. PSV betaalt naar verluidt ongeveer een miljoen euro om Ruiz voor een halfjaar te huren. Er is geen sprake van een optie tot koop.

Pamela Anderson getrouwd met ex

Pamela Anderson heeft opnieuw eeuwige trouw beloofd aan haar ex-man Rick Salomon. "We zijn heel gelukkig", zei de 46-jarige actrice tegen entertainmentzender E! "Onze families zijn gelukkig, en dat is het enige dat telt."

Anderson gaf in de talkshow van Ellen DeGeneres al toe dat ze het weer gezellig had met Salomon. De twee waren even getrouwd in 2007, maar dat huwelijk duurde slechts een paar maanden. De actrice stapte eerder in het huwelijksbootje met Tommy Lee en Kid Rock.

Paus noemt namen 19 nieuwe kardinalen

Paus Franciscus heeft zondag de namen van negentien mannen genoemd die in februari als kardinaal zullen worden geïnstalleerd. De nieuwe kardinalen komen onder meer uit Azië, Afrika en Noord- en Zuid-Amerika. De benoeming van geestelijken uit Haïti en Burkina Faso is een weerspiegeling van Franciscus' aandacht voor de armen.

Zestien van de tot kardinaal te benoemen mannen zijn jonger dan 80 jaar, wat betekent dat ze het recht hebben om een nieuwe paus te kiezen, de belangrijkste taak van een kardinaal. Op 22 februari creëert de paus de kardinalen in een officiële ceremonie in het Vaticaan.

Insomniac veilt Xbox One voor gewonde werknemer

Kort geleden verloor een stagiaire van Insomniac Games haar been toen ze werd aangereden door een auto. Niet zo prettig natuurlijk, maar daarbovenop kwam ook nog eens een vette rekening van anderhalve ton van het ziekenhuis.

Haar werkgever besloot daarop om een gesigneerde Xbox One-console te veilen om zo veel mogelijk geld op te halen voor de stagiaire. De console bevat de handtekeningen van verscheidene werknemers en wordt wereldwijd verstuurd. Tevens zijn enkele games inbegrepen. Hoewel het bod pas op tweeduizend dollar staat, zijn er nog zeven dagen te gaan tot het einde van de veiling. Als je een paar duizend euro over hebt, is dit zeker een mooie manier om toch een Xbox One te kopen in dit kouwe kikkerlandje.

Voor kleine donaties is er een website beschikbaar waar je kan doneren.

Insomniac Xbox One

Britse eurosceptici willen veto tegen EU-regels

Een kleine honderd eurosceptische Britse parlementsleden hebben premier David Cameron in een brief verzocht om vetorecht voor het Lagerhuis over regelgeving van de Europese Unie. Downing Street 10 liet weten het plan te zullen bestuderen, 'maar we moeten ook bekijken wat dit in de praktijk zou betekenen'.

Het Britse parlement kan regelgeving uit Brussel momenteel niet met een veto tegenhouden. De regering kan dat alleen op bepaalde beleidsterreinen, zoals defensie en begrotingszaken.

De 95 ondertekenaars van de brief - leden van de Conservatieve Partij - zeggen de onderhandelingspositie van Groot-Brittannië in Brussel met hun voorstel te willen vergroten en op die manier bijvoorbeeld zeggenschap houden over zaken als 'immigratie vanuit de EU'.

Vicepremier Nick Clegg liet in een reactie weten dat de Conservatieven nu eindelijk eens moeten besluiten of ze eigenlijk nog wel in de EU willen blijven. Hij kreeg bijval van minister van buitenlandse zaken William Hague, die het plan 'onrealistisch' noemde en waarschuwde voor het voortbestaan van de interne markt.

Groot-Brittannië beschikt al over een 'rode kaart-systeem', waarmee parlementen ongewenste regels uit Brussel kunnen tegenhouden, zei Hague. "Als nationale parlementen in de EU geregeld en unilateraal kiezen welke EU-regels ze willen en welke niet, dan kan de interne markt niet werken. (...) We zullen realistisch moeten zijn over dit soort zaken."

Omvangrijke grafschennis Puerto Rico

Vandalen hebben in Puerto Rico bij ten minste vier mausolea en een begraafplaats botten gestolen. Dat heeft de politie zondag gezegd. Een motief is onduidelijk.

Bij twee mausolea in de stad Ponce werden hele skeletten meegenomen, bij twee andere grafkelders en op een begraafplaats werden delen van lijken weggenomen.

Vorig jaar werd het gebeente van zo'n veertig lijken ontvreemd van een begraafplaats in het bergstadje Gurabo.

Overvaller schiet winkelmedewerker in been

Een 52-jarige winkelmedewerker is zaterdagavond in Zoetermeer gewond geraakt toen hij bij een overval op straat in zijn been werd geschoten. De kogel werd afgevuurd toen hij niet snel genoeg inging op de eis om de koffer die hij bij zich had af te geven. Het slachtoffer verkeert niet in levensgevaar.

De overval vond plaats toen de winkelmedewerker uit Zevenhuizen iets na 20.00 uur de winkel waar hij werkte verliet. Hij werd volgens de politie op de kruising van de Paul Scholtenrode en de Leopoldhove aangesproken door twee jonge mannen op een scooter. Toen ze na het schot de koffer te pakken hadden gekregen, vluchtten ze weg.

De politie is op zoek naar getuigen van de overval.

Natuurclubs willen hardere aanpak dumpen drugsafval

Het illegaal dumpen van drugsafval in de natuur moet harder worden aangepakt. Dat vinden vijftig natuurorganisaties. De organisaties zeggen dat natuurvandalisme toeneemt, terwijl het toezicht in het buitengebied afneemt. In Lelystad en Venlo werden dit weekeinde tientallen vaten met drugsafval gevonden.

Toezicht en handhaving zijn voor dieren en planten van groot belang, laat Natuurmonumenten namens de organisaties zondag weten. Een betere, eenvoudigere en realistischere natuurwet zou handvatten moeten bieden om de natuur beter te beschermen.

De vijftig natuurclubs, waaronder onder meer Vogelbescherming Nederland, het Wereld Natuur Fonds en de Faunabescherming, pleiten voor een einde aan de plezierjacht. "Afschot van dieren mag alleen plaatsvinden in het kader van schadebestrijding en beheer."

De natuur moet volgens de initiatiefnemers niet passief maar actief worden beschermd. Het vergroten en verbinden van natuurgebieden zou in de wet moeten worden vastgelegd. Bovendien moeten de leefgebieden van bedreigde dier- en plantensoorten worden beschermd en hersteld.

De verantwoordelijk bewindspersoon, staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA), bereidt een nieuwe natuurwet voor. Maandag vindt in Den Haag een bijeenkomst plaats over de ideeën van de vijftig natuurorganisaties, die samen circa vier miljoen leden tellen.

Drankrijder mogelijk geraakt door politiekogel

Een 23-jarige automobilist die zaterdagnacht bij een alcoholcontrole in Amsterdam inreed op agenten en daarna een motoragent aanreed is mogelijk gewond geraakt toen de politie op hem schoot. De man, die buiten levensgevaar is, wordt verdacht van poging tot doodslag. Hij had te veel gedronken.

Dat de man te diep in het glaasje had gekeken bleek bij een alcoholcontrole van de politie. Daarop ging hij ervandoor, waarbij een politieagent het voertuig van de man maar net kon ontwijken. De politie zette de achtervolging in, waarbij de motoragent werd aangereden.

Hoewel de politie toen het vuur opende, ontkwam de drankrijder. Zijn auto werd korte tijd later gevonden aan de Haarlemmer Houttuinen, in het centrum van Amsterdam. De bestuurder zelf werd enige tijd later een flink eind verderop aangetroffen, aan de Hestiaweg in Amsterdam-Zuid. Hij bleek schotwonden te hebben.

De Rijksrecherche onderzoekt nu of de man inderdaad is geraakt door politiekogels. Ook probeert ze te achterhalen hoe hij bij de Hestiaweg terecht is gekomen. De politie is op zoek naar getuigen.

[Dakar] Nikolaev wint, De Rooy loopt uit

Gerard de Rooy heeft goede zaken gedaan in het vrachtwagenklassement van de Dakar Rally. De Nederlander eindigde vandaag in de zevende etappe als derde achter de Kamazzen van Eduard Nikolaev en Dmitry Sotnikov, maar liep uit op grote concurrent Sergey Karginov.

Nikovaev had in het rondje Salta aan de streep bijna vier minuten voorsprong op Sotnikov. De Rooy eindigde hier 49 tellen achter als derde. Ook Peter Versluis kende een goede dag met een vierde positie op acht minuten van Nikolaev. Karginov leverde ruim dertien minuten in op de dagwinnaar. Hans Stacey eindigde vlak hierachter als achtste, terwijl Martin van den Brink negende werd. Ook Frits van Eerd had met een elfde positie een uitstekende dag.

In het klassement heeft De Rooy een voorsprong van bijna 38 minuten op Karginov. Nikolaev bezet op ruim een uur de derde positie. Stacey staat 1.45 uur achter De Rooy op plaats vijf. Ook Rene Kuipers (achtste) en Marcel van Vliet (tiende) staan nog bij de eerste tien in het klassement.

Doden bij ongeluk met vliegtuigje in Duitsland

In het westen van Duitsland is zondag een klein vliegtuig neergestort met vier mensen aan boord. Alle inzittenden zijn om het leven gekomen, zei de politie.

Het toestel stortte neer in de buurt van Trier, doordat het tegen een elektriciteitsmast langs de spoorweg tussen Trier en Koblenz was gevlogen. De Cessna Citation was opgestegen in het zuiden van Engeland en onderweg naar het vliegveld van Föhren.

Toen de brandweer arriveerde stond het wrak in brand en waren de inzittenden - een 61-jarige zakenman, zijn 60-jarige vrouw, de piloot en de copiloot - niet meer in leven.

Snookeraars Higgins en Selby winnen op openingsdag Masters

Op dag één van de Masters hebben Mark Selby en John Higgins zijn geplaatst voor de kwartfinales. Het toernooi met de top zestien snookeraars van de wereld heeft plaats in het Alexandra Palace te Londen. 

Ten opzichte van een jaar geleden zijn Mark Allen, Ali Carter en Greame Dott uit de top zestien gevallen. Ronnie O'Sullivan, Marco Fu en Joe Perry zijn er deze editie wel bij. 

Mark Selby leek eerst geen moeite te hebben met Mark Davis. Hij stond 4-0 en 5-2 voor. Uiteindelijk was een beslissend frame nodig om uit te maken wie er door zou gaan. Beide spelers misten kansjes na een langdurig safetygevecht, maar Selby bleek zijn zenuwen het best in bedwang te hebben, al miste hij aanvankelijk wel een matchbal.

Higgins had geen moeite om Stuart Bingham naar huis te sturen. Het werd 6-2. Selby en Higgins teffen elkaar donderdag in de kwartfinale. Op dag twee zal Judd Trump het opnemen tegen Marco Fu en Stephen Maguire speelt tegen Joe Perry. 

[Serie A] Berardi verpest debuut Honda bij Milan

AC Milan blijft kwakkelen in de Serie A. De Milanezen gingen zondag met 4-3 onderuit bij Sassuolo. Domenico Berardi scoorde vier keer voor de promotus.

Milan begon met aanwinst Keisuke Honda op de bank. Nigel de Jong en Urby Emanuelson begonnen wel vanaf de aftrap. De bezoekers uit Milaan leken een eenvoudige avond tegemoet te gaan in Stadio Braglia. Na dertien minuten stonden de Rossoneri op een 0-2 voorsprong. Op aangeven van De Jong opende Robinho de score in Sassuolo. Mario Balotelli maakte de tweede treffer voor de gasten.

Een grote overwinning leek in de maak, maar Sassuolo knokte zich terug. Berardi bracht de thuisploeg kort na de goal van Balotelli terug in de wedstrijd. Het bleek de opmaat voor een onvergetelijke avond voor de spits. De 19-jarige Berardi velde eigenhandig het vonnis over Milan. De jonge aanvaller, voor de wedstrijd op zeven goals en vijf assists in dertien duels, bleek een plaag voor de Milan-defensie.

Dankzij een hattrick van Berardi ging Sassuolo met een voorsprong de rust in: 3-2. Daarmee was het sprookje voor de Italiaan nog niet voorbij. Ook in de tweede helft vond Berardi het net. Twee minuten na de hervatting moest doelman Christian Abbiati opnieuw de bal uit het net halen. Allegri besloot rond het uur twee aanvallende krachten het veld in te sturen.

Honda maakte zijn debuut in het shirt van Milan en Giampaolo Pazzini kwam de aanvalslinie versterken. Honda was in de slotfase dicht bij zijn eerste doelpunt. De paal stond zijn eerste doelpunt in de Serie A in de weg. Vlak nadat Berardi een publiekswissel kreeg, kwam Milan alsnog terug tot 4-3. Riccardo Montolivo zorgde voor een spannende slotfase, maar Sassuolo hield stand omdat de lat een laat doelpunt van Pazzini voorkwam.

Milan staat na de nederlaag nog altijd op de elfde plek. Het gat met lijstaanvoerder Juventus is inmiddels dertig punten na negentien wedstrijden. Het verschil met hekkensluiter Catania is negen punten. Sassuolo staat na de historische avond voor de club én Berardi zestiende. De spits van Sassuolo meldt zich dankzij de vierklapper in de top van het topscorersklassement. Giuseppe Rossi (Fiorentina), waarschijnlijk de rest van het seizoen uitgeschakeld met een blessure, voert het klassement voorlopig aan met veertien treffers.

Samsom: Rutte liever niet naar Sochi

PvdA-leider Diederik Samsom had premier Mark Rutte (VVD) liever niet naar Rusland zien afreizen voor de Olympische Winterspelen. "Ik had een andere afweging gemaakt", zo zei hij zondagavond in Nieuwsuur. Rutte zou wat Samsom betreft alles op alles moeten zetten om Rusland aan te spreken op het mensenrechtenbeleid.

De leider van de sociaaldemocraten had liever gezien dat alleen de koning, als erelid van het internationaal olympisch comité IOC, en minister van Sport Edith Schippers (VVD) naar Sochi zouden zijn gegaan. "Ik had de regeringsleider niet afgevaardigd", zo oordeelde hij over het besluit van zijn coalitiepartner.

Nu Rutte heeft besloten toch met een zware delegatie naar Sochi te gaan verwacht Samsom dat hij zijn aanwezigheid maximaal benut. Zo zou de Nederlandse delegatie bijvoorbeeld kunnen gaan praten met Russische homoactivisten of naar de protestzones kunnen gaan die het gastland heeft ingericht voor kritische geluiden.

Rutte maakte vrijdag bekend dat koning Willem-Alexander, koningin Máxima, hijzelf en minister Schippers naar Sochi gaan. Nederland loopt daarmee uit de pas met andere landen, die uit protest tegen onder meer de Russische antihomopropagandawet, hun staatshoofd of regeringsleider niet afvaardigen.

Rutte zegt dat door wel te gaan juist de mogelijkheid ontstaat om Rusland te confroneren met de Nederlandse visie. Rusland en Nederland hebben een turbulent jaar achter de rug. Het vriendschapsjaar waarmee vierhonderd jaar betrekkingen werden gevierd werd geplaagd door diplomatieke incidenten.

[Dakar] Sainz zegeviert in rondje Salta

Carlos Sainz heeft bij de auto's de zevende etappe van de Dakar Rally op zijn naam geschreven. De Spanjaard had met zijn Buggy na 533 kilometer een voorsprong van bijna vijf minuten op Nasser Al-Attiyah. Klassementsleider Nani Roma werd op bijna negen minuten vierde.

Roma heeft in het klassement een ruime voorsprong op zijn naaste belagers die na de rustdag de aanval willen openen op de Spanjaard. Sainz en Al-Attiyah hebben dit in ieder geval gedaan en ook Stephane Peterhansel liep vandaag ruim een minuut in op Roma. Beste Nederlander werd Bernhard ten Brinke met een tiende positie op bijna twintig minuten van Sainz. Erik van Loon eindigde met vijf minuten meer een positie lager. Ook Erik Wevers deed het met een zestiende positie goed.

In het klassement heeft Roma ruim een half uur voorsprong op Peterhansel. Giniel de Villiers staat op ruim 48 minuten derde. Al-Attiyah en Sainz staan met een ruimere achterstand vijfde en zesde. Van Loon is met vijf uur achterstand en plaats zestien de beste Nederlander.

FOK!hitlist: 'Timber' wereldwijd op één

Voor de derde week op rij staat het voor Pitbull- en Ke$ha-begrippen bijzonder geslaagde nummer 'Timber' deze week op één in de Nederlandse Top 40. John Legends 'All Of Me' en Eminem en Rihanna's 'The Monster' maken het podium compleet.

Ook in o.a. de VS, Duitsland, Canada, Oostenrijk, Zweden en Noorwegen staat 'Timber' op de eerste plaats. Bij de Britten en Ieren staat het nummer op twee, vlak achter Pharrell Williams' 'Happy'. 

Noemenswaardige platen in de Top 40 zijn nog steeds onder andere 'Royals' en 'Wizard'. Ook Klingande's 'Jubel', een Franse single die doet denken aan de nieuwe golf jazzy elektropop die 'Sonnentanz' ontketende, doet het goed en stijgt naar de zeventiende plek. Het nummer staat in Italië op één en bij de Belgen op plek twee.

Meer dan tien plaatsen gestegen zijn deze week (behalve het eerder genoemde John Legendnummer) Beyoncé's 'XO', Afrojack's 'The Spark', Marco Borsato en Trijntje Oosterhuis' 'Ik Zou Het Zo Weer Overdoen' en Armin van Buurens 'This Is What It Feels Like'.

'Hold On, We're Going Home' van Drake is noemenswaardig omdat het al negentien weken in de Top 40 staat en inmiddels was gezakt tot plaats 40. Nu is de plaat weer vier plekjes omhoog gekropen, hetgeen zelden gebeurt met singles die tot de veertigste plek gedaald zijn.

Tot slot wat historische singles: 40 jaar geleden, op 12 januari '74, piekte Gerard Cox in de Nederlandse hitlijsten met ''t Is Weer Voorbij, Die Mooie Zomer.'

35 jaar geleden was dat Meat Loaf met de klassieker 'Paradise By The Dashboard Light.' Precies twee decennia gelee topte Laura Pausini's 'La Solitudine' de lijst en in 1999 stond Emilia's 'Big Big World' op één.

Vandaag exact tien jaar terug had Marco Borsato dé hit te pakken met 'Afscheid Nemen Bestaat Niet' en alweer vijf jaar geleden stond Katy Perry's single 'Hot 'N Cold' bovenaan.

Atoomakkoord met Iran

De zes mogendheden die met Iran in gesprek zijn over het Iraanse atoomprogramma zijn net als de Islamitische Republiek zelf akkoord over een overeenkomst die in november werd bereikt. De overeenkomst zal op 20 januari in werking treden. Dat deelde het Iraanse ministerie van buitenlandse zaken zondag mee. De Europese Unie en de Verenigde Staten bevestigden het nieuws.

Onder de overeenkomst worden de economische sancties tegen Iran versoepeld in ruil voor inperking van het atoomprogramma. Iran stemde in november in met inperking van de productie van laagverrijkt uranium - tot vijf procent. Dit wordt vooral gebruikt voor het opwekken van energie. De productie van twintig procent verrijkt uranium, geschikt voor verdere verwerking en toepassing in kernwapens, wordt onder het akkoord stilgelegd. De bestaande voorraad hoogverrijkt uranium moet worden geneutraliseerd.

Iran verschaft inspecteurs van de Verenigde Naties toegang tot zijn nucleaire faciliteiten om te bepalen of het land inderdaad meewerkt. Zij zullen op ieder moment van de dag toegang hebben tot dit soort faciliteiten en maandelijks een rapport met hun bevindingen presenteren.

In ruil hiervoor worden economische sancties tegen Iran voor een periode van een halfjaar versoepeld. In die periode moet verder worden onderhandeld over een permanent akkoord.

Volgens de Iraanse onderminister van buitenlandse zaken Abbas Araghchi worden onder andere 3,1 miljard euro aan in beslag genomen olieopbrengsten vrijgegeven. Leden van de Amerikaanse regering spreken van 5,1 miljard euro.

Iran krijgt bovendien de mogelijkheid onderdelen aan te schaffen voor zijn burgerluchtvaart en zijn petrochemische en auto-industrie. Ook de im- en export van goud wordt weer mogelijk en het land krijgt toegang tot internationale humanitaire en medische hulp. De meeste sancties blijven vooralsnog echter van kracht.

Het akkoord toont het succes van de diplomatie, liet de Amerikaanse president Barack Obama weten. Een Iraanse atoombom is dankzij de overeenkomst weer een stap verder weg, zei hij.

EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton prees het akkoord, de Duitse minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier sprak van een 'cruciale stap voorwaarts'. Ook zijn Amerikaanse collega John Kerry was positief gestemd, maar benadrukte dat verdere onderhandelingen vereist zijn.

Sommige Amerikaanse Congresleden willen echter nog steeds meerdere Iraanse bedrijven op een zwarte lijst plaatsen als Teheran zich niet aan zijn afspraken houdt. In Iran roepen haviken van een 'gifbeker'. Zij dreigen met invoering van wetgeving die de verrijking van uranium verder opvoert. Het akkoord gaat de prullenbak in als er nieuwe sancties komen, zei Araghchi.

[BDO WK] Bunting pakt wereldtitel na zege op Norris

Stephen Bunting is de nieuwe wereldkampioen darts bij de BDO. In een volledig Engelse finale was hij met 7-4 te sterk voor Alan Norris. Het is de eerste wereldtitel voor de als eerste geplaatste darter. De 28-jarige Bunting won vorig jaar ook al de Winmau World Masters. 

Bunting mocht aan de partij beginnen, maar Norris pakte de eerste set. Bunting zette die achterstand een set later direct recht. Op 2-2 in set drie stond Norris op 25 en gooide na een negen voor dubbel acht op de set te pakken. Hij gooide echte dubbel zestien gooide zich dood. The Bullit mocht toen aanleggen om de set te pakken en deed dat ook om een 2-1 voorsprong te nemen.

Beide spelers hielden daarna hun eigen sets en met een 3-3 tussenstand volgde een onderbreking. Na de pauze is het Bunting die toesloeg en uitliep naar een 6-3 voorsprong. Norris gaf niet op en met een 140 finish werd het 6-4. In set elf werd het 2-0 voor Bunting. Chuck mocht nog één keer 116 uitgooien en een leg later was het Bunting die de partij uitgooide. 

[PD] Pepe kopt Real naar nipte zege bij Espanyol

Real Madrid heeft zondag goede zaken gedaan in de Primera División. De ploeg van coach Carlo Ancelotti won door een goal van Pepe met 1-0 bij Espanyol en profiteerde daarmee optimaal van de remise tussen Atlético Madrid en Barcelona een dag eerder. Real naderde door de zege de twee koplopers tot op drie punten.

Ditmaal waren de schijnwerpers eens niet gericht op Ronaldo. De Portugese vedette, de grote kanshebber om maandag in Zürich te worden verkozen tot wereldvoetballer van het jaar, liet een aantal goede kansen liggen om te scoren. Ronaldo wist in de achttiende minuut een afgemeten voorzet niet op waarde te schatten en testte later in de eerste helft met een afstandsschot de vuisten van doelman Kiko Casilla.

In de 55e minuut brak uitgerekend een verdediger de ban. Ronaldo's landgenoot Pepe kopte raak uit een corner. Ronaldo kreeg nog drie goede kansen om de marge te verdubbelen, maar scoren bleek eens niet aan hem besteed.

Eerder op de dag leden ook Getafe en Real Betis thuisnederlagen. Zij verloren respectievelijk van Rayo Vallecano (0-1) en Osasuna (1-2).

Sneijder wint met Galatasaray Antalya Cup

Galatasaray heeft zondag de Antalya Cup gewonnen. De Turken waren in de finale na strafschoppen met 5-4 te sterk voor Celtic. James Forrest miste als enige. In de reguliere speeltijd was niet gescoord. Er werd geen verlenging gespeeld.

Wesley Sneijder speelde de tweede helft mee, oud-PSV'er Nordin Amrabat alleen de eerste. Bij Celtic stond Derk Boerrigter 83 minuten binnen de lijnen. Virgil van Dijk ontbrak bij de Schotse landskampioen.

Sneijder hield een tevreden gevoel over. "Wij willen gewoon dezelfde lijn doortrekken als waarmee we geëindigd zijn de eerste seizoenshelft", vertelt hij tegen Novum Nieuws. "Het is wel belangrijk dat je dit soort wedstrijden wint om deze lijn door te trekken."

Ajax eindigde als vierde en laatste bij de Antalya Cup. De Amsterdammers verloren van Galatasaray en speelden gelijk tegen Trabzonspor.

[Dakar] Barreda Bort wint ingekorte zevende etappe

Joan Barreda Bort heeft na enkele mindere dagen toegeslagen in de Dakar Rally. De Spanjaard pakte in de ingekorte zevende etappe tussen Salta en Uyuni vier minuten terug op klassemenstleider Marc Coma. Cyril Despres werd vlak hierachter derde.

De etappe werd ingekort doordat laaghangende bewolking de helikopters van de organisatie verhinderden om op te stijgen. Barreda Bort liet zich hier niet van de wijs brengen en pakte in Boliva wederom een dagzege. Beste Nederlander was Henk Knuiman op een 24e positie met bijna 25 minuten achterstand. Robert van Pelt eindigde hier één plaats achter.

In het klassement heeft Coma nu 38 minuten voorsprong op zijn naaste belager Barreda Bort. De derde positie is voor Jordi Viladoms die al op 1.16 uur staat. Knuiman is met positie achttien en een achterstand van ruim vier uren de beste Nederlander.

Bij de quads ging de dagzege naar Ignacio Casale. De Chileen had een voorsprong van bijna acht minuten op de Nederlander Sebastian Husseini. Door dit resultaat nam Casale de leiding in het klassement over van Sergio Lafuente die vandaag derde werd. Het verschil tussen de twee bedraagt nu ruim zes minuten. De Pool Rafal Sonik staat op bijna een half uur derde, terwijl Husseini met ruim drie uur achterstand vierde is.

Dief auto V. Williams bekent en vlucht

De dief die recentelijk tennisster Venus Williams' auto stal, heeft dit zaterdag tegenover de politie ruiterlijk erkend. Dat schrijft TMZ.

De Fiat 500 reed nabij het Staples Center door rood, waarna agenten de bestuurder tot stoppen maanden. Dief Gabriel Vella gaf direct bij het zien van de agenten toe dat hij de auto zelf gestolen had in een wijk in westelijk Los Angeles.

Hij werd vervolgens tegen de grond gewerkt en gehandboeid, maar werkte zich los en rende weg. Enkele blokken verderop werd hij in een steegje ingesloten door de agenten, die inmiddels versterking hadden ingeroepen.

Saillant detail: Williams had de auto volgens het politierapport niet eens gestolen gemeld.

Golfer Luiten derde in Zuid-Afrika

Golfer Joost Luiten is gedeeld derde geworden bij de Volvo Golf Champions in Zuid-Afrika. De overwinning in Durban ging naar thuisspeler Louis Oosthuizen die net als vorig jaar de beste was.

Luiten liet eerder deze week van zich horen door een albatross te slaan, maar vandaag was hij iets minder op dreef. De Nederlander begon met twee bogeys die hij op de eerste negen holes weer wegpoetste. In het vervolg kon hij slechts één birdie maken, waardoor hij in 71 slagen (-1) het clubhuis bereikte.

Na tien holes stond Luiten nog gedeeld eerste, maar Oosthuizen sloeg in de slotfase toe door met twee birdies het toernooi met -12 af te sluiten. Ook Brendan Grace ging nog onder de -10 van de Nederlander door, terwijl Tommy Fleetwood op de laatste hole gelijk met hem kwam. Luiten en Fleetwood verdienen hierdoor ieder 174.000 euro, terwijl winnaar Oosthuizen 507.000 euro bijgeschreven ziet worden.

Strengere controle goede doelen

Goede doelen waar de Belastingdienst de boeken inspecteert blijken bij controle vaak niet aan de eisen van een goed doel te voldoen. Dat was vorig jaar bij een op de vier controles het geval, bevestigt de Belastingdienst na berichtgeving van de NOS. Sinds 2009 zijn ongeveer 1500 organisaties de status van goed doel kwijtgeraakt.

In Nederland zijn ongeveer 35 duizend organisaties geregistreerd als 'algemeen nut beogende instelling' (anbi). Hoe vaak sprake is van fraude kan de Belastingdienst niet zeggen. De controles blijven ook dit jaar plaatsvinden.

Voorbeelden van organisaties die de afgelopen jaren hun goededoelenstatus verloren zijn volgens de NOS muziekverenigingen en dorpshuizen. Maar ook een bed and breakfast bleek volgens de omroep onterecht een anbistatus te hebben.

Een goed doel kan bij de Belastingdienst het anbipredicaat aanvragen om fiscale voordelen te krijgen. Zo kan een schenking aan een anbi worden afgetrokken van de belasting. Er zijn ook voordelen bij erfenissen en de energiebelasting.

Sinds 1 januari zijn de eisen voor anbi's aangescherpt. Zo moeten ze op een internetsite hebben waarop ze een aantal gegevens publiceren. Volgens de fiscus heeft minder dan de helft van de goede doelen een websiteadres doorgegeven.

Eisen waaraan een anbi moet voldoen zijn onder meer dat ze het algemeen belang geheel of bijna geheel moeten dienen, geen winstoogmerk mogen hebben en geen beloning mogen uitkeren aan bestuurders.

Wie te goeder trouw aan een goed doel schenkt waarvan de anbistatus later - al dan niet met terugwerkende kracht - wordt ingetrokken krijgt van de fiscus geen naheffing, benadrukt een woordvoerder van de Belastingdienst. "De burger wordt niet de dupe."

'Kanye wil met Kim de ruimte in'

'Kanye West, Kanye oost, kan je ook omhoog', moet de hedendaagse reïncarnatie van Jezus, Kanye West, hebben gedacht toen hij zijn huwelijksreis plande. Naar verluidt wil hij namelijk met Kim de ruimte in, nadat het als 'Kimye' bekendstaande koppel eenmaal getrouwd is.

Kanye zou volgens een bron van National Inquirer nog gekker zijn op het heelal, dan het heelal op hem is. "Kanye is geobsedeerd door de ruimte en alles wat sci-fi is. Hij heeft veel ruimteschip-gerelateerde muziekvideo's uitgebracht en overwoog zelfs om zichzelf om te laten scholen tot astronauttechnicus."

De bron vervolgt: "Klaarblijkelijk was Kim aanvankelijk niet overtuigd, maar Kanye heeft haar om gekregen en er wordt zelfs gespeculeerd dat haar realityshow het gaat uitzenden."

De CSS Skywalker, ofwel het Bigelow Next-Generation Commercial Space Station, is het eerste private ruimtestation ter wereld en opent haar deuren (of luchtsluizen) naar planning in 2015. Per persoon per nacht zou Kanye het geintje een miljoen dollar kosten, omgerekend allejezus veel geld.

Indien het duo inderdaad besluit zichzelf de ruimte in te laten schieten, wenst FOK! hen niet alleen een behouden vaart, maar zo ontzettend veel vreugde en geluk dat ze besluiten er voorlopig te blijven. Het zou per wereldbewoner slechts een dubbeltje per jaar kosten om ze daar te houden.

[PL] Liverpool wint doelpuntrijk duel bij Stoke

Liverpool heeft zondag een uitzege geboekt op Stoke City. De thuisploeg kwam terug van een 0-2 achterstand, maar moest uiteindelijk toch met 3-5 het onderspit delven. Luis Suárez was met twee treffers wederom de grote man voor Liverpool en tilde zijn seizoenstotaal in de Premier League naar 22.

Aanvankelijk leek er geen vuiltje aan de lucht voor Liverpool. De ploeg leidde na ruim een halfuur comfortabel met 0-2 door een eigen goal van Stoke-aanvoerder Ryan Shawcross en een treffer van Suárez. In een tijdsbestek van zes minuten kwam de thuisploeg terug. In de 39e minuut scoorde Peter Crouch en even later Charlie Adam.

Vlak na rust herstelde Liverpool de verhoudingen. Steven Gerrard benutte een strafschop, waarna Suárez op aangeven van de teruggekeerde Daniel Sturridge de marge naar twee tilde. In de slotfase scoorden nog Stoke-aanvaller Jonathan Walters en Sturridge voor Liverpool.

Bij Stoke speelde Erik Pieters de gehele wedstrijd mee. Oussama Assaidi zat noodgedwongen op de tribune. Een clausule in zijn contract staat niet toe dat de huurling tegen Liverpool in actie mag komen. Liverpool stijgt door de zege naar de vierde plek, vijf punten achter koploper Manchester City. Stoke staat met 22 punten twaalfde.

Robben sluit in Doha aan bij groepstraining Bayern

Arjen Robben heeft zondag in Doha de groepstraining van Bayern München hervat. Dat heeft de Duitse club bekendgemaakt. De Nederlander liep begin december in het bekerduel tegen FC Augsburg een knieblessure op toen hij hard werd geraakt door doelman Marwin Hitz.

De 29-jarige aanvaller hield aan die charge een ingedeukt bot en een diepe vleeswond over. Hij miste onder anderen het WK voor clubs in Marokko. Bayern, dat een trainingskamp heeft belegd in Qatar, hervat de competitie op 24 januari met een uitwedstrijd bij Borussia Mönchengladbach.

Hollande heeft vriendin uitgeput

De president van Frankrijk, François Hollande, heeft volgens The Guardian zijn partner Valérie Trierweiler uitgeput. Ze is vrijdag in het ziekenhuis opgenomen en mag naar verwachting maandag weer naar huis.

Het uitputten heeft François zoals verwacht gedaan middels geslachtsgemeenschap, maar helaas niet met zijn vriendin zelf. Recentelijk was er namelijk veel media-aandacht voor zijn vrijpartij met actrice Julie Gayet. Thuis op de bank leverde dit klaarblijkelijk veel stress voor vriendin Valérie op.

De dokters constateerden uitputting en adviseerden -niet geheel onverwacht- rust. Hoewel Hollande het vreemdgaan niet heeft ontkend, heeft hij wel gedreigd L'Express voor de rechter te slepen wegens privacyschending. Daarop heeft de krant een artikel over de affaire van de site verwijderd.

Een recent onderzoek onder Fransen wijst uit dat 77 procent van hen vindt dat de affaire een privé-aangelegenheid is. Tevens geeft 84 procent van de zuiderburen van onze zuiderburen aan dat de buitenboordseks hun mening over de president niet heeft veranderd.

FOK!kers kiezen GTA V als Game of the Year 2013

In een online enquete hebben bezoekers van de website FOK!games overduidelijk gekozen voor Grand Theft Auto V als beste game van 2013. Met maar liefst 35,3% van de stemmen liet het nummer twee The Last of Us (19,8%) ver achter zich. 

Grand Theft Auto V werd ook door de redactie van FOK!games verkozen tot beste game van 2013 en daarmee lijkt de gehele FOK!community eensgezind. Na GTA V en The Last of Us kozen FOK!kers voor Bioshock Infinite, de Tomb Raider-reboot en A Link Between Worlds. De optie 'anders' werd ook veel gekozen en in de reacties worden games als Ni No Kuni en DOTA2 vaak genoemd als favoriete game van 2013.

Voor 2014 lijken de grootste kansen voor Fallout 4 en Watch Dogs zoals bleek uit een eerdere poll.

Darter Kist naar PDC

Darter Christian kist maakt de overstap van de BDO naar de concurrerende bond PDC. De winnaar van de Lakeside in 2012 heeft zich ingeschreven voor de Qualifying School, die woensdag in Wigan begint. Daar kunnen 16 spelers een Tour Card verdienen.

Mocht Kist daar niet in slagen kan hij terecht in de Challenger Tour. Als er spelers in de PDC Tour uitvallen worden deze vervangen door de beste spelers op de ranglijst van de Q School.

Ook Benito van der Pas maakt de overstap naar de PDC. Co Stompé bewandelt juist de omgekeerde weg, hij gaat terug naar de BDO.

Gemeenten: andere vuurwerkregels

Vier op de vijf gemeenten willen dat er iets verandert aan de vuurwerkregels. Dat meldt de NOS zondag op basis van een rondgang langs bijna de helft van de Nederlandse gemeenten. 58 procent van de gemeenten zou een Europees verbod op zwaar vuurwerk verwelkomen. Bijna de helft zou illegaal vuurwerk strenger bestraft willen zien.

Nog niet een op de vijf gemeenten vindt de regels zoals ze nu zijn prima. De rest van de 193 ondervraagde gemeenten wil strengere regels of meer mogelijkheden om rond de jaarwisseling zelf te bepalen wat voor de eigen gemeente het beste is. Voor een verbod op consumentenvuurwerk pleitte slechts acht procent van de gemeenten.

Onder meer de vier grote steden willen zelf kunnen bepalen waar en wanneer consumenten vuurwerk kunnen afsteken. Ook bij de verkoop - die nu landelijk is vastgelegd op de drie laatste dagen van het jaar - willen ze hun eigen lijn kunnen trekken.

Van de ondervraagde gemeenten zou 33 procent vuurwerkvrije zones willen instellen. Tot nu toe deed slechts een handvol gemeenten dat. Ook meer politie-inzet tegen illegaal vuurwerk ziet een op de drie gemeenten wel zitten.

Minder geliefd waren het organiseren van een centraal vuurwerkevenement (achttien procent) of de verlaging van de hoeveelheid vuurwerk die een consument mag hebben (zestien procent).

Bij het Meldpunt Vuuwerkoverlast, een initiatief van vijftien lokale GroenLinks-fracties, kwamen rond afgelopen jaarwisseling bijna negentigduizend klachten binnen.

Zeiler Postma gaat voor Volvo Ocean Race

Zeiler Pieter-Jan Postma wil proberen deel te gaan nemen aan de Volvo Ocean Race. Hij aast op een plek aan boord van de Nederlandse boot van Team Brunel.

Postma zal bij dat team, onder leiding van schipper Bouwe Bekking, komende week deelnemen aan de eerste ronde van bemanningsselectie. Postma, die bij Olympische Spelen in Londen vierde werd, blijft echter de Spelen van 2016 Rio als hoofddoel houden. "Rio 2016 blijft met dikke letters in mijn agenda staan", aldus de Finn-zeiler vandaag. "Maar mijn coach Jacco Koops en de beleidsmakers van de Delta Lloyd-kernploeg geven me de ruimte om verder te kijken naar het Volvo Ocean Race-project met Team Brunel. Ze zien het voor mij als waardevolle ontwikkeling in mijn Finn-campagne."

FOK!toen: Super Smash Bros.

Vijftien jaar geleden in, januari 1999, verscheen er een game voor Nintendo 64 waarin vrijwel alle bekende Nintendo-personages aanwezig waren. In Super Smash Bros. speelde je echter geen vrolijke platformer of spannend avontuur, maar mocht je de ander in elkaar meppen.

Een vechtgame met die schattige Nintendo-personages was natuurlijk een vreemde gewaarwording. Nintendo wordt over het algemeen toch wel gezien als kindvriendelijk en vechtgames vallen normaliter niet in die categorie. Nintendo zou Nintendo echter niet zijn als ze het niet toch voor alle leeftijden geschikt zouden maken.

In Smash Bros. wordt bijvoorbeeld geen bloed getoond en er gaat ook niemand dood. De personages hebben ook geen levensmeter zoals andere vechtgames, maar een schademeter. Deze meter toont in percentages hoeveel klappen je hebt gehad en hoe hoger het percentage, hoe gemakkelijker je van het speelveld geslagen kan worden. Dat is namelijk het doel van de game: de ander van het platform afslaan.

 
Screenshots uit de vorige eeuw hadden een lage resolutie

Als je eenmaal van het platform geslagen was hoefde dat overigens nog niet het einde te betekenen. Vaak kon je nog proberen terug te springen. Hierbij hadden verschillende personages verschillende eigenschappen. De zwaardere personages, zoals bijvoorbeeld Bowser, waren lastiger uit het veld te slaan, maar konden ook weer moeilijker terugkeren.

Naast het feit dat er niemand doodgaat en er geen bloed vloeit is ook de besturing gericht op spelers van elke leeftijd. Waar je in Street Fighter of Tekken soms met je duimen in de knoop raakt kent Smash Bros. een simpele besturing die ook nog eens voor elk personages nagenoeg hetzelfde is. Toch kent iedereen in de game zijn eigen aanvallen en zijn er verschillende unieke en minder unieke wapens te gebruiken.

Dat de formule een succes was blijkt uit de verkoopcijfers. In totaal gingen er wereldwijd meer dan vijf miljoen exemplaren van de game over de toonbank. In Amerika was de game het populairst, ruim 2,9 miljoen units kwamen in de handen van Amerikaanse gamers.

Na het succes van de eerste Smash Bros.-game verschenen er uiteraard ook vervolggames. Het tweede deel was Super Smash Bros. Melee voor Nintendo GameCube en voor Wii verscheen Super Smash Bros. Brawl. Welke van de drie games tot nu toe het beste is, is nog altijd voer voor discussie onder de fans. Qua verkoopcijfers is het in ieder geval Brawl met bijna 11 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd. 

 
Links Melee, rechts Brawl

Dit jaar verschijnt het vierde deel uit de serie voor zowel Wii U als Nintendo 3DS. Op dit moment zijn er al een aantal personages onthuld voor die game, waaronder Mario, Donkey Kong, Link en nieuwkomer Mega Man. Voor het nieuwste deel krijgt Nintendo hulp van Namco Bandai voor de ontwikkeling van de game. Namco Bandai maakt zelf onder andere de Tekken-en Soul Calibur-vechtgames

Als afsluiter gaan we echter nog heel even terug naar 1999 met de originele Amerikaanse tv commercial voor Super Smash Bros. Zo maken ze die niet meer...

Barcelona verwacht geblesseerde Iniesta snel terug

FC Barcelona hoeft niet te vrezen voor een lange absentie van Andrés Iniesta. De middenvelder viel zaterdag geblesseerd uit in de topper tegen Atletico Madrid (0-0). Uit onderzoek bleek dat zijn linkerknie zwaar gekneusd is, maar verder was er geen schade aan het gewricht te zien. Dat maakten de Catalanen zondag bekend.

De 29-jarige Spaans international werd in de rust gewisseld door coach Gerardo Martino, die Lionel Messi inbracht als vervanger. Hoelang Iniesta precies is uitgeschakeld, is nog niet duidelijk.

Defoe verlaat Tottenham voor Toronto FC

Jermain Defoe (31) vervolgt zijn loopbaan in de Major League Soccer (MLS). De spits gaat aan de slag bij Toronto FC uit Canada.

"Dit is voor mij het juiste moment om een transfer te maken", zegt Defoe tegen Sky Sports. "Ik speel negen jaar bij Tottenham en iedereen weet hoe ik over de club denk. Ik heb een speciale band met de supporters, maar in de voetbalwereld gaan spelers nu eenmaal verder. Ik ben nu 31 jaar oud en dit was een geweldige kans voor mij en mijn familie."

"Mijn contract bij Tottenham liep nog maar een jaar door. Als er dan een club komt die je voor vier seizoenen wil vastleggen, dan denk je daar goed over na. Zo simpel is het. Of clubs uit de Premier League geïnteresseerd waren? Daar houd ik me niet mee bezig. Ik richt me gewoon op het voetbal en laat dat soort dingen over aan mijn zaakwaarnemer."

Defoe maakte zaterdag zijn laatste doelpunt voor Tottenham. De aanvaller scoorde tegen Crystal Palace de 2-0 voor het team van manager Tim Sherwood. De opvolger van André Villas-Boas kiest vooral voor Roberto Soldado en Emmanuel Adebayor in de aanval.

De Londenaar speelde sinds 2004 voor Tottenham Hotspur. Defoe kwam over van West Ham United en kwam tussendoor nog een seizoen uit voor Portsmouth. De ervaren aanvaller kwam tot op heden 55 keer uit voor de Engelse nationale ploeg.

Jermain Defoe
Jermain Defoe verhuist naar Toronto FC in Canada. (Foto: Pro Shots)

Dordrecht-verdediger Lima naar VAE

Josimar Lima (24) gaat aan de slag in de Verenigde Arabische Emiraten. De verdediger heeft voor anderhalf jaar getekend bij Al-Shaab.

"Zo'n kans als deze op financieel gebied krijg je niet altijd als 24-jarige terwijl je bij Dordrecht speelt. Dus ik heb 'm met beide handen aangepakt", zei de Kaapverdiaan tegen Voetbal International. Lima komt bij Al-Shaab trainer ´eljko Petrović tegen. "Ik heb een paar goede gesprekken gehad met Petrović en dat klikte gelijk."

"Het is altijd mijn bedoeling geweest het seizoen af te maken en voor het kampioenschap te gaan, maar dit is een uitzonderlijke mogelijkheid", aldus de centrale verdediger. "Ik hoop dat Dordrecht alsnog kampioen wordt, zodat ik het in mei met ze mee kan vieren."

Het is niet bekend hoeveel Dordrecht ontvangt voor voormalig steunpilaar Lima. "Ik weet niet wat de clubs hebben afgesproken over de transfersom. Ik kreeg alleen bericht dat ik mocht gaan praten. Er is straks een persconferentie waarop ik word gepresenteerd. Komende vrijdag spelen we thuis tegen Al-Nasr. Als alles goed gaat, maak ik dan mijn debuut."

Lima kijkt uit naar zijn nieuwe avontuur. "Ik weet niet of ik ooit nog in de Eredivisie in Nederland zal spelen. Plannen heeft geen zin. Dit heb ik ook nooit zien aankomen. Ik ga gewoon hard werken hier en mijn wedstrijden spelen. Ik zie wel waar ik uiteindelijk beland."

[Serie A] Juventus blijft winnen, Roma herstelt zich

Juventus en AS Roma hebben zondag eenvoudige overwinningen geboekt. Juventus was met 1-4 te sterk voor Cagliari en Roma klopte Genoa met 4-0.

Juventus kende een moeizame start op Sardinië. De ploeg van trainer Antonio Conte keek na ruim twintig minuten spelen tegen een achterstand aan. Mauricio Pinilla bracht Cagliari verrassend aan de leiding. De doelpuntenmaker was kort daarna dicht bij een tweede goal, maar keeper Gianluigi Buffon hield Juventus van een grotere achterstand af.

Aan de andere kant kwam Juventus na een half uur spelen op gelijke hoogte. Fernando Llorente scoorde op aangeven van Stephan Lichtsteiner. Cagliari hield tot twintig minuten voor tijd stand, maar moest toch de meerdere erkennen in Juventus. In een tijdsbestek van zeven minuten werd de wedstrijd beslist door de koploper in Serie A.

Claudio Marchisio, Llorente en Lichtsteiner zorgden voor een ruime overwinning in de slotfase. Cagliari kende nog een tegenvaller in de slotfase. Pinilla haalde het einde van de wedstrijd niet. De Chileen ging vlak voor tijd met rood van het veld. Juventus behoudt door de 1-4 zege een voorsprong van acht punten op achtervolger AS Roma.

Het AS Roma van Kevin Strootman herstelde zich van de nederlaag tegen Juventus. De Romeinen verloren vorige week zondag met 3-0 van De Oude Dame, maar won overtuigend van Genoa. Alessandro Florenzi was verantwoordelijk voor de openingstreffer. Met een prachtige omhaal zette hij Roma op het goede spoor. Vijf minuten later schoot Francesco Totti de 2-0 binnen.

Nog voor rust liep Roma uit. Maicon rondde van dichtbij een voorzet van doelpuntenmaker Florenzi simpel af. Genoa hoefde zich geen illusies te maken voor de tweede helft en kreeg nog een keer de deksel op de neus. Mehdi Benatia bepaalde zeven minuten na rust de eindstand op 4-0. Kort daarna moest Genoa met tien man verder. Matuzalem kreeg zijn tweede gele kaart omdat hij het publiek provoceerde bij zijn wissel.

[PL] City wint moeizaam bij Newcastle United

Door goals van D¸eko en Negredo heeft Manchester City de punten meegenomen op St. James' Park. De ploeg van Pellegrini speelde matig en de thuisclub vocht als leeuwen, maar dat mocht niet baten.

Na een rustig begin van de wedstrijd kwam City al in de achtste minuut op voorsprong. Het was een goal waar de klasse vanaf droop. David Silva stuurde met een bekeken passje Kolarov aan de linkerkant weg. De back gaf een lage voorzet, die door Edin D¸eko werd afgewerkt, wat de 0-1 voor City betekende. Op dat moment waren de bezoekers duidelijk de betere partij en was het voor Newcastle United oppassen dat de achterstand niet snel groter werd.

In de 34e minuut leek Newcastle United, eigenlijk uit het niets, op gelijke hoogte te komen. Cheikh Tioté, aanvoerder van The Magpies, schoot een afgeslagen corner van buiten het zestienmetergebied fantastisch binnen. Lang duurde de vreugde voor de ploeg van Alan Pardew niet, want het doelpunt werd afgekeurd. Volgens de scheidsrechter stonden er enkele spelers van Newcastle United hinderlijk buitenspel, een discutabele beslssing.

In het restant van de eerste helft maakte de boosheid en opwinding zich meester van St. James' Park. Aangemoedigd door het publiek zette Newcastle United er een tandje bij. City probeerde de thuisploeg uit te laten razen. In het begin van het tweede bedrijf ging de thuisploeg op dezelfde voet verder, maar meer dan een schotje van Vurnon Anita en een verprutste kans van Rémy leverde dat niet op.

Daarna kreeg Negredo twee kansen namens City, maar onder meer een kopbal uit een corner werd door Tim Krul met een mooie relfex gepareerd. Newcastle United bleef ongelofelijk veel energie in de wedstrijd leggen. Dat leverde evenwel geen grote uitgespeelde kansen op, de thuisploeg probeerde het vooral vanuit de tweede lijn. Yanga-Mbiwa mocht namens Newcastle United blij zijn dat hij geen rood kreeg. Hij schopte Nasri uit de wedstrijd die ogenschijnlijk zwaar geblesseerd van het veld ging.

In de slotfase kreeg City kansen om de wedstrijd te beslissen. Dat lukte pas diep in blessuretijd. Eerst kopte Fernandinho nog op de lat, voordat Álvaro Negredo in de 95e minuut voor de 0-2 zorgde. James Milner stuurde de spits weg met buitenkant rechts, waarna de aanvaller in twee instanties en met het nodige geluk de tweede treffer voor City maakte. De goal zorgde er samen met de vroege treffer van D¸eko voor dat City voor de zesde keer op rij won.

[PL] Bony baalt: "Gat is niet meer zo groot"

Swansea City hield zaterdag een helft lang stand tegen Manchester United. Wilfried Bony had The Mancunians graag meer pijn gedaan.

Na een goede eerste helft van Swansea-zijde, moest de formatie van Michael Laudrup al snel na de rust een doelpunt incasseren. Die treffer, van Antonio Valencia, kwam de ploeg niet meer te boven. Danny Welbeck verdubbelde de score even later: 2-0.

Bony baalt van het feit dat Swansea een goed resultaat uit handen liet glippen. "In de eerste helft deden we het goed", reageert de Ivoriaans krachtpatser op de officiële clubsite. "We waren tevreden over ons optreden als team."

Na de treffer van Valencia kreeg de thuisploeg vleugels. "Zij gingen de tweede helft fel van start. Na het doelpunt ging het aanwezige publiek achter Manchester United staan, en gingen zij steeds beter voetballen. We probeerden nog terug te vechten, maar na het tweede doelpunt was het voorbij."

Als gevolg van die nederlaag vindt Swansea zichzelf terug op de dertiende plek op de ranglijst. Het gat met de hekkensluiters, Sunderland en Crystal Palace, bedraagt een zorgwekkende vier punten.

Bony weet dat er punten gehaald moeten worden. "We moeten ons terugknokken van dit verlies en punten bij elkaar sprokkelen. In de aankomende twee wedstrijden, tegen Tottenham Hotspur en Fulham, krijgen we de mogelijkheid daartoe. Het is belangrijk dat we punten pakken, want het gat met de onderste drie is niet meer zo groot."

Tyson bijt oor Brit af

Simon McKinley is gebeten door zijn hond. Zijn geliefde 'dat doet ie anders nooit' StaffordShire Bull Terriër deed zijn naam eer aangedaan en het heeft oor van de 38-jarige Brit eraf gevroten. De hond is vernoemd naar bokser Mike Tyson die in tijdens een gevecht met Evander Holyfield hetzelfde deed.

De man lag tijdens Nieuwjaar lekker op zijn bed te meuren, terwijl hij de Tyson aaide. Uit het niets en zonder aanwijsbare oorzaak ging de 'beste vriend van de mens' vol in de aanval. Het duurde een kwartier voordat Simon kon worden bevrijd. In dat kwartier raakte hij zijn oor kwijt, had hij diverse verwondingen op zijn arm en ook zijn vriendin kwam, in een poging haar vriend te ontzetten, niet zonder kleerscheuren uit de strijd.

De hondenliefhebber verloor 50 procent van zijn gehoor aan de linkerkant. De hond is naar een dierenasiel gebracht. Het stel vermoedt dat de hond opeens zo agressief geworden is door een virusje dat het beest heeft opgelopen. Een paar weken eerder vocht Tyson nog met een andere hond.

[EK Allround] Blokhuijsen kampioen na strijd met Verweij

Jan Blokhuijsen is na een zege op de tien kilometer Europees kampioen allround geworden. Hij begon met 5.12 seconden achterstand op Koen Verweij aan de slotafstand, maar maakte die in een spannend rechtstreeks duel goed. Blokhuijsen won in 13:07.22, terwijl Verweij in 13:13.45 tweede werd.

Na drie keer een tweede plaats achter Ivan Skobrev en Sven Kramer (2x) mag Blokhuijsen nu het de hoogste trede van het podium staan. Voor Verweij is het zijn tweede medaille op het EK allround. In 2011 werd hij al eens derde.

De Belg Bart Swings werd derde op de slotafstand en werd uiteindelijk vierde in het algemeen klassement. Håvard Bøkko ging na een vierde plek op de tien kilometer met het brons vandoor in het eindklassement. Renz Rotteveel en Douwe de Vries werden zowel op de tien kilometer als in het eindklassement respectievelijk zesde en zevende. 

10.000 meter

# Schaatser Land Tijd
1 Jan Blokhuijsen Ned 13:07.22
2 Koen Verweij Ned 13:13.45
3 Bart Swings Bel 13:17.41
4 Sverre Lunde Pedersen Noo 13:20.50
5 Håvard Bøkko Noo 13:22.09
6 Renz Rotteveel Ned 13:26.75
7 Douwe de Vries Ned 13:28.99
8 Jan Szymanski Pol 13:53.34

Algemeen Klassement 

# Schaatser Land Tijd
1 Jan Blokhuijsen Ned 149.196
2 Koen Verweij Ned 149.251
3 Håvard Bøkko Noo 149.894
4 Bart Swings Bel 150.272
5 Sverre Lunde Pedersen Noo 150.302
6 Renz Rotteveel Ned 150.842
7 Douwe de Vries Ned 151.479
8 Jan Szymanski Pol 152.118

Moslims willen herinvoering gescheiden zwemmen

Als het aan de Haagse islamitische Partij van de Eenheid ligt, gaan mannen en vrouwen weer gescheiden van elkaar zwemmen. Dit is te lezen in het verkiezingsprogramma van de partij, die als lijsttrekker voormalig PVV'er Arnoud van Doorn heeft.

De mannen van de partij spreken namelijk namens de vrouwen en weten wat goed voor hen is. Zo weten de godvrezende baarden te vertellen dat vrouwen zich niet prettig voelen wanneer ze het zwembad moeten delen met het andere geslacht. Stomtoevallig komt dit overigens helemaal overeen met de levensovertuiging van de volgelingen van boodschapper Mohammed.

De beweging is ook van mening dat de islamitische opvoedmethoden, waar de Nederlandse maatschappij dagelijks de vruchten van plukt, erkend zou moeten worden door pedagogische instituten. Tevems is de partij van mening dat argeloze kindertjes normen en waarden zouden moeten oppikken door islamitisch onderwijs.

De standpunten van de partij zijn hier te vinden.

Legend of Hercules afgemaakt door critici

De nieuwe film van Die Hard 2-regisseur Renny Harlin wordt niet gewaardeerd door de critici. Eigenlijk beter gezegd: er wordt gehakt van gemaakt. Dit melden Metascore en Rotten Tomatoes.

De film, die het verhaal vertelt van de Griekse held, wist op Rotten Tomatoes niet hoger te komen dan 2%. Ook op Metacritic waren de critici niet enthousiast, de film wist daar tot nu maar 24 uit 100 te behalen.

The Legend of Hercules moest het dit weekend in Amerika opnemen tegen de nieuwe actiefilm The Lone Survivor. Deze strijd werd in ieder geval op vrijdag verloren. Hercules wist maar 3,8 miljoen dollar in het laatje te brengen.

De film draait vanaf 6 februari in de Nederlandse bioscopen.

Filmposter The Legend of Hercules (Foto: IMDb)Filmposter The Legend of Hercules (Foto: IMDb)

Haïti herdenkt catastrofale aardbeving

De bevolking van Haïti staat zondag stil bij de zware aardbeving die het land exact vier jaar geleden trof. Meer dan driehonderdduizend mensen kwamen bij de natuurramp om het leven.

De regering van president Michel Martelly heeft zondag tot een dag van herdenking en reflectie uitgeroepen. De radio- en televisiestations van Haïti is gevraagd om passende programma's en muziek uit te zenden ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

Op 12 januari 2010 vond buiten de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince een aardbeving met een kracht van 7,0 plaats. Duizenden gebouwen in de stad en in omliggende steden stortten in. Volgens de autoriteiten kwamen meer dan driehonderdduizend mensen om het leven, maar niemand weet precies hoeveel. Na de aardbeving kwamen 1,5 miljoen mensen in tentenkampen terecht. Dat aantal is gedaald tot 146 duizend.

Schansspringer Prevc pakt eerste zege

Schansspringer Peter Prevc heeft de eerste individuele World Cup-zege in zijn nog jonge carrière geboekt. Tijdens het skivliegen in Tauplitz-Bad Mitterndorf troefde hij de Oostenrijkse thuisfavoriet Gregor Schlierenzauer en de Japanner Noriaki Kasai af.

Na de eerste ronde ging de Zwitser Simon Ammann ruim aan de leiding. Prevc, Schlierenzauer en Kasai volgden de viervoudig olympisch kampioen. Van de favorieten mocht Kasai als eerste aan de bak in de tweede ronde. Zijn vlucht bleek uiteindelijk de beste van de finale en goed voor de derde plek in de wedstrijd. 

Ook de sprong van Schlierenzauer was goed, maar niet goed genoeg om Prevc in te halen. Als laatste mocht Ammann naar beneden, maar hij kon niet nog een keer overtuigen en viel terug naar de vierde plek. Prevc, die een dag eerder tweede werd, neemt de leiding in het skivliegklassement over van Kasai, de winnaar van zaterdag. 

Golden Eye uitspelen in een recordtijd

Er zullen altijd mensen zijn die beter willen zijn dan de rest. Deze keer wagen twee gamers, Ryan White en Alex Anderson, zich aan Nintendo 64-game, James Bond 007 Golden Eye. Om deze game in een zo snel mogelijk tijd uit te spelen.

Het lukt ze de game uit te spelen in net iets meer dan vierentwintig minuten. Hierbij maakte ze wel gebruik van de truc waar Trevelyan de granaat laat vallen op zichzelf.

Herzog derde in halve marathon van Egmond

Adriënne Herzog is zondag als derde geëindigd bij de halve marathon van Egmond. De 28-jarige Amersfoortse finishte de wedstrijd over strand en duinen tussen Egmond aan Zee en Castricum in 1:12,58 uur. De Duitse Guteni Schone won in 1:11.55, voor Flomena Chepchirchir uit Kenia (1:12.32).

Bij de mannen ging de zege naar Ayele Abshero. De Ethiopiër klokte een tijd van 1:02.52. Hij bleef de Keniaan Gideon Kipketer vier seconden voor. Ezrah Sang, eveneens uit Kenia, completeerde het podium met 1:03.02.

Beste Nederlander was Abdi Nageeye op de vijfde plaats. Hij finishte in 1:03.48. Jesper van der Wielen finishte daar zeven seconden achter als zesde.

Skiër Hirscher wint in Adelboden

Skiër Marcel Hirscher heeft in Adelboden zijn vierde World Cup-overwinning geboekt. Op de beruchte Chuenisbärgli was de Oostenrijker de beste op de slalom.

Na de eerste run ging de Zweed Mattias Hargin aan de leiding, voor Felix Neureuther uit Duitsland en Hirscher. De Zweed Andre Myhrer, Manfred Moelgg uit Italië, Mario Matt uit Oostenrijk en de Noor Henrik Kristoffersen waren verder de enige skiërs die binnen een seconde van Hargin konden blijven.

In de tweede run liet de Italiaan Patrick Thaler veruit de snelste tijd noteren. Dit bracht hem van de zeventiende naar de zesde plek. Ook de run van Kristoffersen was indrukwekkend en bracht hem uiteindelijk naar het podium, hij werd derde. Hirscher pakte met zijn tweede manche de leiding, waarna het de beurt was aan Neureuther.

De Duitser, een dag eerder als eerste Duitser in meer dan veertig jaar winnaar van de reuzenslalom, was snel onderweg en leek de tijd van Hirscher aan te vallen. Hij maakte echter een grote fout en haalde de finish niet. Als laatste ging Hargin naar beneden, maar hij moest teveel toegeven en werd vierde. De tweede plek ging naar Myhrer.

'Turkse wapen-ambulances naar Syrië'

Terwijl Erdogan de revolutie en protesten in eigen land de kop in drukt en zo veel mogelijk negeert, zouden de Turken de islamistische strijders in Syrië juist helpen. Dat schrijft het Syrische staatsmedium Sana zondag.

Volgens het verontwaardigde Sana zou begin januari in de zuid-Turkse stad Karlisu een heuse ceremoniële hal volgepropt zijn met 50 Britse jihadisten. Daarnaast citeren de Syriërs naar eigen zeggen betrouwbare bronnen die claimen dat de Turken de jihadisten aan tientallen ambulances hebben geholpen, die stuk voor stuk tot de nok toe gevuld zouden zijn met wapens.

Een anonieme bron stelt: “Veel van de ambulances zijn inmiddels al in Syrië, maar twintig andere wachten nog op de parkeerplaats van de ceremoniezaal.” Turkije heeft vorige maand de grenzen met haar zuiderbuur potdicht gegooid, maar zou voor de wapen-ambulances dus een uitzondering maken.

Het bericht schrijft tevens over de aanhoudende protesten in Turkije tegen de corruptieschandalen in het Turkse staatsapparaat, stelt dat tienduizenden zaterdag de straat op gingen en citeert diverse slogans als “de revolutie zal al het vuil van de partij wassen, het zijn dieven!”

Daarnaast wordt de voorzitter van de Turkse vakbond voor de publieke sector geciteerd, die zou hebben gezegd: “De instellingen van het verrotte regime vallen als dominostenen, terwijl regeringspartij AKP probeert bewijzen voor corruptie te verbergen en fascisme te promoten.”

Creëer je eigen strip op je 3DS

Comic Studio, de aankomende Nintendo 3DS-software waarmee gebruikers hun eigen manga of strips kunnen maken, zal naast een release in Japan ook worden uitgebracht in Europa en Amerika.

Collavier, de Japanse ontwikkelaar achter de software, heeft bevestigd dat een westerse release staat gepland, maar een releasedatum is nog niet bekend. In Japan zal Comic Studio op 15 januari verschijnen voor een bedrag van 800 Yen; omgerekend ongeveer zes euro.

Comic Studio 3DS

Comic Studio

Vos pakt vierde Nederlandse titel veldrijden

Marianne Vos heeft zondag haar vierde Nederlandse titel veldrijden op rij behaald. De 26-jarige Brabantse bleef in het Drentse Gasselte Sophie de Boer en Sabrina Stultiens voor. Vos, die tevens zesvoudig wereldkampioen is, won zaterdag ook al de strandrace Egmond-Pier-Egmond.

Bij de beloften zegevierde Mathieu van der Poel. Zijn broer David, vorig jaar nog de beste, eindigde nu als tweede, voor wereldkampioen Mike Teunissen. Mathieu van der Poel, die volgende week zijn negentiende verjaardag viert, maakt indruk in zijn eerste seizoen bij de beloften.

'Ridley Scott bezig met Halo-film'

Volgens Production Weekly is Ridley Scott (Alien, Prometheus) op dit moment bezig met een nog naamloze Halo-productie. De Halo-film zou geschreven worden door Paul Scheuring (Prison Break). Over eventuele acteurs is nog niets bekend.

De Halo-film zit er al jaren aan te komen en in het verleden zou Peter Jackson er bezig mee zijn geweest, maar dat project is nooit doorgezet. Op dit moment zijn de tweets waarin Scott en Halo genoemd worden weer verwijderd, maar gelukkkig zijn er nog screenshots.

[EK Allround] Wüst prolongeert titel in Hamar

Ireen Wüst is in Hamar voor de derde keer in haar loopbaan Europees kampioen allround geworden. De 27-jarige Brabantse eindigde op de vijf kilometer als derde, maar titelprolongatie kwam na haar zeges op de 500, 1500 en 3000 meter geen moment in gevaar. Yvonne Nauta pakte bij haar EK-debuut zilver en Martina Sábliková werd derde.

Wüst was in 2008 en 2013 al eens de beste allroundschaatsster van Europa. Ze is de eerste Nederlandse sinds Atje Keulen-Deelstra die haar titel prolongeert. Keulen-Deelstra won het evenement in 1972, 1973 en 1974.

De afsluitende 5000 meter is gewonnen door Sábliková (6:58.13). Nauta werd tweede in 6:59.32 en Wüst derde (7:03.40). Diane Valkenburg werd vijfde op de vijf kilometer en vierde in het eindklassement. De vierde Nederlandse Marije Joling noteerde de zevende tijd op de 5000 meter en werd achtste overall. 

5000 meter

# Schaatser Land Tijd
1 Martina Sábliková Tsj 6:58.13
2 Yvonne Nauta Ned 6:59.32
3 Ireen Wüst Ned 7:03.40
4 Claudia Pechstein Dui 7:05.44
5 Diane Valkenburg Ned 7:09.41
6 Olga Graf Rus 7:12.57
7 Marije Joling Ned 7:17.43
8 Yuliya Skokova Rus 7:22.09

Algemeen klassement 

# Schaatser Land Punten
1 Ireen Wüst Ned 159.736
2 Yvonne Nauta Ned 162.253
3 Martina Sábliková Tsj 162.559
4 Diane Valkenburg Ned 163.120
5 Yuliya Skokova Rus 163.605
6 Olga Graf Rus 163.825
7 Claudia Pechstein Dui 163.862
8 Marije Joling Ned 164.179

Syrische hackers kapen blog en Twitter-account Microsoft

Het Syrian Electronic Army heeft een tijd lang het officiële Microsoft-blog en Twitter-account weten te hacken. Dit laat de groep Syrische hackers, trouw aan president Assad, via Twitter weten. Inmiddels zijn de accounts weer in handen van Microsoft zelf.

Het SEA heeft zich waarschijnlijk ook toegang weten te verschaffen tot interne berichten. Op hetzelfde Twitteraccount zien we screenshots van communicatie. Rond de jaarwisseling waren de Syrische hackers ook actief. Naast de Microsoft-blog en hun Twitter-account wist men toen ook een aantal Amerikaanse nieuwssites over te nemen en werd er ingebroken op de wervingssute van de Amerikaanse mariniers.

Microsoft-blog gehackt (Beeld: SEA)

Titel nieuwe Tarantino-film bekendgemaakt

De titel van de nieuwe Tarantino-film is bekend gemaakt. De film zal The Hateful Eight gaan heten, dit meldt The Playlist. 

Net als zijn hit van het afgelopen jaar, Django Unchained, zal de film een western worden. Insiders melden dat Tarantino de eerste versie van het script heeft afgerond en dat hij het aan het uitdelen is aan acteurs die hij in de film zou willen hebben.

Oscarwinnaar Christoph Waltz, die deze onder meer won voor Django Unchained, wordt genoemd. Ook Bruce Dern, bekend van de film Nebraska zou de aandacht getrokken hebben van Tarantino.

Er is nog geen releasedatum bekend gemaakt.

Quentin Tarantino
Titel nieuwe Tarantino-film bekendgemaakt (foto: www.filmschoolrejects.com)

Nieuwe versies Android in opmars

Android Jelly Bean en Android KitKat, de twee meest recente versies van het Android-besturingssysteem blijven groeien. De groei gaat ten koste van oudere versies van Android als Gingerbread en Ice Cream Sandwich, al houden die een behoorlijk aandeel.

Android KitKat (Android 4.4) is de allernieuwste versie en draait momenteel op 1,4% van alle gebruikte Android-apparaten (smartphones, tablets, gameconsoles, etc). Jelly Bean (Android 4.1, 4.2 en 4.3) steeg van 54,5% naar 59,1% en is momenteel de meest gebruikte versie.

Oudere versies Ice Cream Sandwich (Android 4.0) daalde van 18,6% naar 16,9% en Gingerbread (Android 2.3) zakte van 24,1% naar 21,2%. Gingerbread wordt vooral gebruikt door oudere toestellen die niet meer geüpdated kunnen worden. 

In onderstaande Pacman-grafiek kun je zien hoe de verdeling van verschillende versies van Android is.


Grafiek voor verdeling Android-versies (Bron: Android Developers)

'Windows 9 komt in april 2015'

Nog iets meer dan een jaar tot april 2015, de datum dat de volgende versie van Windows, Windows 9 op de markt zal verschijnen. Dit meldt Windows Super Site naar aanleiding van bronnen dichtbij Microsoft. De codenaam voor Windows 9 zou op dit moment 'Treshold' (drempel) zijn.

De verwachting is dat de plannen op Build 2014 in april dit jaar worden aangekondigd, zodra zowel Windows 8.1 als Windows Phone 8.1 zijn geüpdated. Build 2014 vindt enkele weken na de reorganisatie bij Microsoft plaats en er zal veel nadruk liggen op de drie grote platformen en hun integratie: Windows, Windows Phone en Xbox.

Geruchten gaan dat Windows 9 in eerste instantie een update voor Windows 8 zou zijn, maar de negativiteit rondom Windows 8 heeft Microsoft ervoor doen kiezen direct over te gaan naar W9. Verschillende bronnen melden dat in Windows 9 het startmenu weer terugkeert en dat Metro-apps in 'gewone' desktopomgeving kunnen draaien.

Internationale druk op Syrische oppositie opgevoerd

De druk op de belangrijkste Syrische oppositiegroep om deel te nemen aan vredesonderhandelingen met de Syrische regering is verder opgevoerd. Zondag komen hoge afgevaardigden van zo'n tien landen, onder wie de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry, in Parijs bijeen voor twee dagen van gesprekken over Syrië. Volgende week vindt in Genève een vredesconferentie plaats.

De door het Westen gesteunde Syrische Nationale Coalitie staat op instorten en kampt met onderlinge strijd, internationale druk en onenigheid over het al dan niet onderhandelen met president Bashar Assad. De gematigde rebellen vechten bovendien op twee fronten: tegen Assads leger aan de ene kant en Al-Qaidastrijders aan de andere. Maar ondanks de lage verwachtingen voor de vredesconferentie in Genève, zeggen diplomaten dat het de enige kans is om een einde te maken aan het geweld dat al aan meer dan honderddertigduizend mensen het leven heeft gekost.

Zaterdag kwamen bij aanvallen door het Syrische regeringsleger op Homs meer dan twintig mensen om het leven. Vermoedelijk loopt het dodental verder op, omdat tientallen mensen ernstig gewond zijn geraakt, zei het Syrische Observatorium van de Mensenrechten zondag. Er dient opgemerkt te worden dat dit orgaan niet onafhankelijk en nogal op de hand van het Westen is.

Het leger van Assad heeft de afgelopen weken het aantal aanvallen op opstandelingen flink opgeschroefd.

L. de Jong open voor transfer: "Dit is niet leuk meer"

Luuk de Jong heeft het gehad. Hij voelt geen vertrouwen van trainer Lucien Favre en spreekt openlijk over zijn wens om te vertrekken bij Borussia Mönchengladbach.

Borussia is bezig aan een uitzonderlijk goed seizoen, met de derde plaats op de ranglijst als bewijs. Aan dat succes heeft De Jong echter maar bitter weinig bijgedragen. Tijdens de eerste seizoenshelft mocht hij niet eenmaal vanaf de aftrap starten.

Anderhalf jaar geleden maakten Die Fohlen nog een recordsom van twaalf miljoen euro over aan FC Twente, maar de torenhoge verwachtingen die gepaard gaan met zijn prijskaartje kon De Jong nog niet inlossen. Inmiddels ziet hij weinig perspectief om het tij te keren.

Dat komt voor een groot deel door trainer Favre. "De trainer geeft me niet het gevoel dat hij met mij verder wil bouwen", zo citeert Bild am Sonntag De Jong. "Hij praat niet veel meer met mij. Het afgelopen half jaar was een half jaar om snel te vergeten."

De spelers die in tegenstelling tot De Jong wekelijks aan de aftrap staan betalen het vertrouwen van hun trainer terug. De goede prestaties maken de situatie voor de Nederlandse spits er evenwel niet rooskleuriger op. "Ik kan me voorstellen dat ik hier wegga. De trainer zal in de tweede seizoenshelft weinig veranderen."

Waar hij voorheen terughoudend was om een transfer aan te kondigen, laat de jeugd-international nu dus weten dat er wat hem betreft iets moet veranderen. De obligate invalbeurten van drie of vijf minuten zijn onvoldoende om zijn honger naar speeltijd te stillen. "Dit is niet leuk meer. Ik wil meer spelen."

Dit seizoen kwam De Jong tijdens dertien van de zeventien wedstrijden als invaller binnen de lijnen. Cumulatief bedraagt zijn speeltijd echter niet meer dan 85 minuten. Hij heeft nog tot 1 februari de tijd om van werkgever te wisselen. Onder meer Newcastle United wordt genoemd als mogelijke bestemming.

[EK Allround] Verweij grijpt de macht

Koen Verweij heeft bij het Europees Kampioenschap allround de schaatsmijl gewonnen. In een rechtstreeks gevecht versloeg hij Jan Blokhuijsen en pakte tevens de leiding in het algemeen klassement. Verweij zegevierde in 1.45,93.

De Pool Konrad Niedzwiedzki kwam in 1.46,16 over de meet wat goed was voor plek twee. Diens landgenoot Zbigniew Bródkaw eindigde als derde in 1.46,19.

Op de afsluitende 10.000 meter later vandaag heeft Verweij een voorsprong van vier seconden op Håvard Bøkko, de nummer twee. Jan Blokhuijsen staat derde op iets meer dan vijf tellen van de schaatser van TVM.

Uitslag 1.500 meter:

# Naam Land Tijd
1 Koen Verweij Ned 1.45,93
2 Konrad Niedzwiedzki Pol 1.46,16
3 Zbigniew Bródka Pol 1.46,19
4 Sverre Lunde Pedersen Noo 1.46,28
5 Jan Szymanski Pol 1.46,39
6 Håvard Bøkko Noo 1.46,51

Algemeen klassement na 5.000 meter:

# Naam Land Punten 10.000m
1 Koen Verweij NED 109.579  
2 Håvard Bøkko Noo 109.790 4,22
3 Jan Blokhuijsen NED 109*.835 5,12
4 Sverre Lunde Pedersen Noo 110.277 13,96
5 Bart Swings Bel 110.402 16,46
6 Jan Szymanski Pol 110.451 17,44
7 Renz Rotteveel Ned 110.505 18,52
10 Douwe de Vries NED 111.030 29,02

Vliegticket blijkt geen koopje te zijn

Een stelletje uit Leicester, Engeland was zeer in hun nopjes toen ze een koopje hadden gevonden. Voor iets meer dan 950 euro zou het namelijk mogelijk zijn gezamenlijk vanuit Birmingham naar het Caribische eiland Trinidad te vliegen. De teleurstelling was nogal groot toen ze op het vliegveld erachter kwamen dat het niet vliegveld Birmingham in de Engelse Midlands betrof, maar Birmingham-Shuttlesworth, gelegen in de Amerikaanse staat Alabama.

Een verschilletje van een kleine 7000 kilometer. Ondanks de overeenkomsten tussen beide vliegvelden (ze werden gelijktijdig in gebruik genomen en hebben ongeveer dezelfde grootte) werd dit net eventjes te gortig. Er zat niets anders op dan weer in de auto te springen en weer naar huis te rijden. Het stel heeft nu een –goedkope- reis naar Benidorm geboekt, zoals de meeste Britten doen.

Het is niet de eerste keer dat er een dergelijk 'foutje' gemaakt is. Drie maanden geleden stapte een halfbezopen bejaarde nog uit op het eiland Grenada, een eiland voor de kust van Venezuela, terwijl zij toch echt in de veronderstelling was dat ze een reisje had geboekt naar Granada in Spanje.
Ook ambtenaren uit het Engelse Birmingham hebben ooit 720.000 folders laten drukken waarop de skyline van een zonnig Birmingham, Alabama te zien was, in plaats van de grijze fabrieksrook die ze gewend zijn.

Eerste Duitse televisiefilm over Anne Frank

De Duitse producent Oliver Berben gaat het leven van Anne Frank verfilmen. De opnamen beginnen in de zomer. De film zal volgend jaar in twee delen op televisie worden uitgezonden. Volgens Berben zijn er al veel films over het joodse meisje gemaakt maar is er nog geen enkele volledig Duitse productie van.

De film zal de periode belichten tussen 1942 en 1944 toen Anne en haar familie en kennissen onder andere zaten ondergedoken in het Achterhuis in Amsterdam. Het eindigt met de deportatie van de toen 15-jarige Anne door de nazi's. Berben volgt niet haar verblijf in het concentratiekamp Bergen-Belsen waar zij uiteindelijk sterft. "Wat daar is gebeurd, weten we. Ik geloof niet dat we dat ook nog moeten tonen."

De film wordt opgenomen in de studio waar het beroemde huis wordt nagebouwd. Het is nog niet duidelijk wie de rollen voor hun rekening gaan nemen.

Eerste Duitse televisiefilm over Anne Frank
Eerste Duitse televisiefilm over Anne Frank (Foto: ANP)

Wim Kok naar herdenkingsdienst Ariel Sharon

Oud-premier Wim Kok reist namens Nederland af naar Israël om de herdenkingsdienst voor de Israëlische oud-premier Ariel Sharon bij te wonen. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) zondag gezegd in het tv-programma Buitenhof. Rutte heeft Kok gevraagd Nederland te vertegenwoordigen, omdat Kok in dezelfde tijd premier was als Sharon.

PVV-leider Geert Wilders laat ook weten onderweg te zijn naar Jeruzalem. "Eervol daarbij te kunnen zijn", twittert hij. Sharon overleed zaterdag op 85-jarige leeftijd na jarenlang in coma te hebben gelegen.

Bij de dienst worden veel hoogwaardigheidsbekleders verwacht, onder wie de voormalige Britse premier Tony Blair, de Amerikaanse vicepresident Joe Biden en de Duitse minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier.

Bizarre aanklacht tegen J-lo

Een man heeft in Los Angeles een absurde aanklacht ingediend tegen zangeres Jennifer Lopez. Hij beweert dat Lopez hem dwong naaktfoto's van zichzelf te sturen, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. Het adres waar hij zijn post naartoe stuurde staat echter niet op naam van Lopez, maar een andere vrouw.

De man, Rodrigo Ruiz, zegt dat de zangeres hem in 2008 ineens een brief stuurde en dat ze daarin eiste dat hij pikante kiekjes zou terugsturen en een demo-cd. Ruiz geloofde daardoor naar eigen zeggen dat hij kans had op succes in de muziekindustrie én op een relatie met Lopez. Toen er vervolgens niks van de grond kwam, raakte Ruiz depressief.

Ruiz overhandigde drie brieven aan TMZ die hij van Lopez zou hebben gekregen. Het adres waarnaar hij zijn eigen brieven stuurde, staat echter niet op naam van Lopez maar een 53-jarige vrouw in Los Angeles. Een woordvoerder van de zangeres stelt dat de 44-jarige Lopez niks met de zaak te maken heeft. "Ze heeft de aanklager nooit gezien of met hem gecommuniceerd."

[NBA] Portland en Oklahoma houden aansluiting met Spurs

Portland Trail Blazers en Oklahoma City Thunder blijven in het spoor van koploper San Antonio Spurs in de Western Conference van de NBA. De basketballers uit Portland waren zaterdag met 112-104 te sterk voor Boston Celtics. Oklahoma versloeg Milwaukee Bucks met 101-85.

Bij de Trail Blazers had LaMarcus Aldridge een belangrijk aandeel in de zege met 21 punten en dertien rebounds. De ploeg kwam in het tweede kwart terug van een achterstand van tien punten. In Oklahoma City was Kevin Durant de uitblinker met 33 punten.

San Antonio, Portland en Oklahoma boekten dit seizoen elk 28 overwinningen. Die laatste twee teams hebben echter een verliespartij meer.

Dirk Nowitzki bewees zijn waarde voor Dallas Mavericks. De 35-jarige Duitser leidde zijn ploeg met veertig punten langs New Orleans Pelicans: 110-107. Hij was vooral op dreef in het derde kwart, waarin hij twintig punten maakte.

Denver Nuggets zette zijn opmars voort. Zaterdag werd tegen Orlando Magic de vijfde zege op rij behaald, nadat het eerst acht duels achtereen had verloren. Voor eigen publiek trok Denver met 120-94 aan het langste eind.

Alle uitslagen van zaterdag:

Toronto - Brooklyn 96 - 80
Washington - Houston 107 - 114
Detroit - Phoenix 110 - 108
Philadelphia - New York 92 - 102
Chicago - Charlotte 103 - 97
Oklahoma - Milwaukee 101 - 85
Dallas - New Orleans 110 - 107
Denver - Orlando 120 - 94
Portland - Boston 112 - 104

[EK Allround] Wüst ook de snelste op schaatsmijl

Bij het Europees Kampioenschap allround in Hamar heeft Ireen Wüst de 1.500 meter voor vrouwen gewonnen. De schaatsster van TVM was met 1.54,87 verreweg de beste. Het was voor de regerend Europees Kampioene haar derde afstandszege dit EK na de zeges op de 500 en 3.000 meter.

Joelija Skokova werd tweede in 1.57,02, Yvonne Nauta eindigde in 1.57,28 als derde.

Wüst gaat na drie afstanden ruim aan de leiding. Ze heeft op de afsluitende 5.000 meter een voorsprong van twintig seconden op Skokova en 26 seconden op Jekaterina Sjichova, de nummers twee en drie.

Uitslag 1.500 meter

# Naam Land Tijd
1 Ireen Wüst Ned 1.54,87
2 Yuliya Skokova Rus 1.57,02
3 Yvonne Nauta NED 1.57,28
4 Olga Graf Rus 1.57,40
5 Martina Sábliková Tsj 1.57,46
6 Yekaterina Shikhova Rus 1.57,47
7 Diane Valkenburg NED 1.57,76
11 Marije Joling NED 1.58,92

Klassement 

# Naam Land Punten
1 Ireen Wüst Ned 117.396
2 Yuliya Skokova Rus 119.396
3 Yekaterina Shikhova Rus 119.987
4 Diane Valkenburg NED 120.179
5 Yvonne Nauta NED 120.321
6 Marije Joling NED 120.436
8 Martina Sáblíková Tsj 120.746

Horner kan bij bescheiden Deense ploeg aan de slag

De Amerikaanse wielrenner Chris Horner lijkt een nieuwe ploeg te hebben gevonden. De winnaar van de Ronde van Spanje staat op het punt een driejarig contract te tekenen bij Christina Watches. Dat zei eigenaar Claus Hembo van de bescheiden Deense formatie zondag tegen de Deense zender TV2.

Een groot deel van het salaris van de 42-jarige Horner wordt betaald door een buitenlandse sponsor. Zodra beide partijen het eens zijn over de voorwaarden, wordt de overgang afgerond. De ervaren klimmer koerste sinds 2010 voor Radioshack. Hij verhuisde deze winter echter niet mee naar opvolger Trek. Christina Watches komt uit in de Continental Tour, het derde niveau in het wielrennen.

De Boer: "Klein smetje op trainingskamp"

Ajax eindigde zaterdag als vierde en laatste op de Antalya Cup. Coach Frank de Boer is desondanks tevreden over het trainingskamp van zijn ploeg in Turkije.

"Natuurlijk baal ik van deze laatste plaats, maar het is het enige smetje op dit verder fantastische trainingskamp", reageerde De Boer volgens het ANP. Ajax speelde met 1-1 gelijk tegen Trabzonspor, dat vervolgens de strafschoppenserie won. "We hebben onder perfecte omstandigheden op hoog niveau getraind."

"Ricardo Kishna heeft een aardig debuut gemaakt. Hij heeft deze week laten zien dat hij heel dicht tegen het eerste elftal aanzit. Een debuut is leuk, maar je moet het dag in dag uit laten zien", aldus de Ajax-trainer. "Als hij bij Jong Ajax ook een goed signaal afgeeft, heeft hij de kwaliteiten om dit jaar ook zijn officiële debuut te maken."

Net als vrijdag tegen Galatasaray (1-2 nederlaag) gaf Ajax ook tegen Trabzonspor makkelijk een doelpunt weg. Na de blunder van doelman Jasper Cillessen was het zaterdag Joël Veltman die in de fout ging. De Boer: "Ik baal van van de twee comedy capers. Dit soort fouten moet je uit je systeem proberen te schrappen."

Ajax hervat de competitie volgende week zondag tegen PSV. De bezoekers uit Eindhoven hebben elf punten minder dan de Amsterdammers. Ondertussen is Ajax nog altijd koploper op basis van een beter doelsaldo ten opzichte van Vitesse.

Simeone over Barcelona: "Klein verschil van 400 miljoen"

De strijd om de Spaanse koppositie eindigde zaterdagavond onbeslist. Diego Simeone is trots op de strijdlust die zijn spelers aan de dag legden tegen FC Barcelona.

De succesvolle oefenmeester van Atlético Madrid had zaterdag de mogelijkheid om de koppositie over te nemen van de Catalaanse grootmacht, maar bleef in eigen huis steken op een doelpuntloos gelijkspel. Beide ploegen blijven qua puntensaldo gelijk.

Sinds Simeone twee jaar geleden de teugels in handen kreeg bij Atlético gaat het opwaarts met de club. Zo werd vorig seizoen beslag gelegd op de Copa del Rey, en presteert de ploeg ook in de Primera División boven verwachting.

Simeone benadrukt dat het niet vanzelfsprekend is dat Atlético zich met Barcelona kan meten. Hij wijst op de financiële verschillen. "Wij hebben veel respect voor Barcelona. Er is maar een klein verschil van 400 miljoen euro", knipoogt hij tegenover AS. "Wij hebben hard gevochten en dat is goed."

Volgens de Argentijnse oud-international ligt de sleutel tot het succes van Atlético besloten in de bereidwilligheid van de spelers om voor elkaar door het vuur te gaan. "Met deze groep spelers, die elke wedstrijd hun leven willen geven, hebben we iedere wedstrijd een kans op succes."

Ofschoon het resultaat voor menig supporter teleurstellend was, kon Simeone wel genieten van de krachtmeting met de formatie van Gerardo Martino. "Oké, het was een schaakwedstrijd. Maar ook wedstrijden die in 0-0 eindigen kunnen voor professionals interessant zijn. De fans willen doelpunten zien, wij willen een slimme wedstrijd spelen. Barcelona heeft veel doelpunten gemaakt, en als je ze een kans geeft dan kunnen ze je pijn doen. We hebben onze kansen gehad, maar ik ben blij met de inspanningen van mijn team."

[AO] Rafter vormt surprisekoppel met Hewitt

De voormalige Australische tennisheld Patrick Rafter stort zich in een gewaagd avontuur. De inmiddels 41-jarige tweevoudig winnaar van de US Open maakt een verrassende comeback in de Australian Open, 11 jaar na zijn laatste partij in een ATP-toernooi.

De huidige captain van het Australische Daviscupteam vormt in het dubbelspel een koppel met zijn 32-jarige landgenoot Lleyton Hewitt. "Ik denk nog steeds dat hij het in zich heeft", zei Hewitt bij de onverwachte presentatie van zijn partner. "Hij slaat de ballen nog aardig raak."

Rafter en Hewitt speelden voor het laatst samen 2001, in de finale van de Daviscup tegen Frankrijk. Het duo verloor de cruciale wedstrijd tegen Cedric Pioline en Fabrice Santoro. Het was meteen Rafters laatste wedstrijd. "Ik ben veruit de slechtste speler in het veld, maar ik wil wel lol hebben. En ik speel samen met een van de beste tennissers in de competitie", aldus Rafter.

Front National wil anti-homowet

Juliën Rochedy, een prominent lid van de extreemrechtse politieke partij Front National zou graag willen zien dat homo’s en lesbiennes zich ook in Frankrijk gaan schikken naar een anti-homowet à la Rusland. De 25-jarige leider van de jeugdafdeling van de partij deed zijn uitspraken in een radioprogramma.

Juliën is een kiezersmagneet voor de partij. De man die zich naar eigen zeggen door Nietzsche heeft laten inspireren, weet vooral veel jongeren naar de stembus te lokken.

Volgens de rijzende ster zou homopropaganda binnen publieke ruimtes en scholen strafbaar moeten zijn. Berichten over geweld en zelfs moord op Russische andersgeaarden doet hij af als 'complete onzin'.

Vorig jaar al gaven de vrienden van Wilders aan tegen openstelling van het huwelijk voor homoseksuelen te zijn. Ook is de partij nu niet bepaald een voorstander van pride-demonstraties. Marine le Pen, opperhoofd van de beweging, is van mening dat dergelijke manifestaties provocatief voor christenen zijn.

Blaak ziet af van deelname aan Hockey India League

Pirmin Blaak zal toch niet deelnemen aan de Hockey India League. De goalie van Rotterdam geeft de voorkeur aan herstel en rust, zoals hij zelf op zijn Twitteraccount aangeeft. Hiermee schaart Blaak zich alsnog achter bondscoach Paul van Ass, die zijn spelers afraadt deel te nemen in verband met de voorbereiding op het WK van komende zomer.

Jaap Stockmann en Sander Baart doen vooralsnog wel mee aan de lucratieve competitie. Stockmann verdedigt de kleuren van de Punjab Warriors, Baart komt uit voor de Uttar Pradesh Wizards waar ook Teun de Nooijer, afgelopen zomer gestopt met hockeyen, zijn opwachting zal maken.

Man koopt vergunning voor afschieten neushoorn

Rhino's afschieten? Dat kan, maar dan moet je er wel wat centjes voor neerleggen. Op een veiling in Dallas, Amerika is een vergunning verhandeld voor het schieten van een zwarte neushoorn. Deze 'license to kill' ging voor bijna 260.000 euro onder de hamer.

De naam van de gelukkige is niet bekend gemaakt. Met dit schietbewijs mag de -waarschijnlijk niet onbemiddelde- jager in Namibië een oude neushoorn afknallen. Het smoesje excuus voor het omleggen van de reus is dat het een oud, chagrijnig exemplaar betreft, dat mogelijk een gevaar zou kunnen zijn voor andere, jongere neushoorns.

Volgens leden van de Dallas Safari Club is het af en toe nodig om individu van een bedreigde diersoort kapot te schieten, teneinde de soort in stand te houden. Op de hele wereld zijn nog iets van 5000 zwarte neushoorns te vinden, een derde daarvan voelt zich thuis in Namibië.

Zowel de zwarte als witte neushoorns zijn bedreigde diersoorten geworden door de grote vraag naar hun hoorns. In Azië wordt het verdedigingswapen van het dier gezien als medicijn, het poeder zou libido-verhogend zijn en sommigen geloven zelfs dat het een probaat middel is tegen kanker.

[AO] Bertens tegen Krajicek in dubbelspel

Kiki Bertens en Michaëlla Krajicek staan op de Australian Open tegenover elkaar in de eerste ronde van het dubbelspel. Dat heeft de loting in Melbourne dinsdag uitgewezen. Bertens vormt een gelegenheidsduo met de Belgische Kirsten Flipkens, terwijl Krajicek aantreedt met haar vaste partner Lucie Hradecka uit Tsjechië.

Laatstgenoemde koppel bereikte vorige week in Auckland de finale. Hradecka geldt als specialiste met een dertiende plaats op de wereldranglijst voor dubbelspelers. Krajicek is op deze ranking de nummer 96. Bertens (353) en Flipkens (117) lijken op papier de underdog. Beide duo's zijn ongeplaatst bij het eerste grandslamtoernooi van het jaar.

Bij de mannen werd Jean-Julien Rojer met zijn Roemeense dubbelpartner Horica Tecau gekoppeld aan de Rus Teymuraz Gabashvili en de Kazach Mikhail Kukushkin. Rojer en Tecau zijn als tiende geplaatst in Melbourne.

Igor Sijsling en Jesse Huta Galung spelen in de eerste ronde tegen de Oostenrijker Philipp Oswald en Simon Stadler uit Duitsland. Robin Haase neemt het met de Duitser Christopher Kas op tegen de Rus Nikolay Davydenko en Andrey Golubev uit Kazachstan.

Mochten Haase en Kas de tweede ronde halen, dan treffen ze de als eerste geplaatste Amerikanen Bob en Mike Bryan. De tweelingbroers zijn de titelverdedigers.

Cruijff: "Contract Bale is overdreven"

Profvoetballers verdienen tegenwoordig veel te veel geld. Dat zegt Johan Cruijff in een interview met El Pais.

"98 Procent van de sporters is straatarm. Wij zien alleen de 2 procent, we zien de Messi van dit moment en degenen die buitensporig veel verdienen. Dat is niet eerlijk", vertelt Cruijff volgens de NOS. "Het maakt mij niet uit wat ze verdienen, maar de grootste inkomstenbron is de reclame."

Cruijff noemt Tiger Woods en Gareth Bale als voorbeeld. "Woods verdient door zijn contract met Nike duizend keer meer dan wat hij op de golfbaan verdient. Het is een heel andere dynamiek. Dus deze mensen hoeven niet zoveel te verdienen. Het contract van Bale is ook overdreven. En het is mentaal ook moeilijk voor hem."

Op zijn geheel eigen wijze praat de voetballegende in het interview ook over social media. Met 'Factbook' en 'Twister' heeft hij weinig. Verder vertelt Cruijff dat hij last heeft van hoogtevrees. "Vijftien jaar geleden durfde ik op de tweede verdieping niet in de buurt van de ramen te komen. Als ik in een skilift zit, doe ik altijd mijn ogen dicht en dan ben ik in mijn hoofd ergens anders. Je zult me ook nooit in een metro zien."

Ook zijn overleden vader speelt nog steeds een belangrijke rol in het leven van de Amsterdammer. "Ik spreek vaak met mijn vader. Als ik met een probleem zit, vraag ik hem: ben je het ermee eens of niet? Als ik de volgende dag wakker word, weet ik vervolgens wat ik moet doen."

"Op een dag heb ik hem getest. Ik zei: veel mensen denken dat ik gek ben omdat ik met je spreek terwijl je dood bent, dus waarom laat je het me niet zien door de klok te laten stoppen? Ik ging slapen en de volgende dag stond de klok stil."

Een reparateur kreeg het uurwerk weer aan de praat, maar daarna stopte de tijd opnieuw. "Toen zei ik 's avonds tegen mijn vader: ik weet nu dat je er bent, het is niet nodig om hem weer te stoppen. Vervolgens bleef de klok het doen."

'Duits leger moet gezinsvriendelijker'

Het Duitse leger moet veel gezinsvriendelijker worden. Dat zei minister Ursula von der Leyen van Defensie tegenover de krant Bild am Sonntag. "Mijn doel is om het leger een van de aantrekkelijkste werkgevers in Duitsland te maken", aldus de minister. Ze wil "dienst en familie verenigbaar maken".

Volgens Von der Leyen moeten de militairen familietijd en diensttijd beter op elkaar afstemmen. Dat wil zij mogelijk maken door onder meer deeltijdwerk te introduceren en militairen ouderschapsverlof te geven. Ook wil ze de kinderopvang in de kazernes uitbreiden.

Von der Leyen is na minister van Werk en Sociale Zaken en minister van Gezin geweest te zijn in december aangesteld als eerste vrouwelijke minister van Defensie. In Duitsland staat ze echter vooral bekend om het feit dat ze zeven kinderen heeft en erg betrokken is bij sociaal beleid.

Geen tranen in Sabra en Shatila

Overlevenden van de bloedbaden in 1982 in de Palestijnse vluchtelingenkampen Sabra en Shatila zijn niet rouwig om de dood van de Israëlische oud-leider Ariel Sharon. "Ik zou willen dat hij had geleden zoals wij hebben geleden. Wij lijden al 32 jaar", zei de 70-jarige vrouw Milany Boutros Alha Bourje zaterdag.

Haar man en zoon werden doodgeschoten. Bourje is te zien op een iconische foto, terwijl ze het uitschreeuwt bij een rij lijken. Ze heeft de foto's van haar afgeslachte familieleden nog aan de muur hangen in haar huis, niet ver van het massagraf.

De dood van Sharon maakt haar niet optimistische over de toekomst. "De situatie waar we in leven verandert niet", zegt ze.

Sharon was ten tijde van het bloedbad dat werd aangericht door Libanese milities minister van Defensie. Volgens een Israëlisch onderzoek in 1983 was hij "persoonlijk verantwoordelijk", omdat hij het bloedbad niet had voorkomen.

Geen tranen in Sabra en Shatila
Geen tranen in Sabra en Shatila (Foto: ANP)

'2014 zwaar jaar voor kabinet'

Het wordt een pittig jaar voor het kabinet Rutte-II. Dat voorspellen verschillende politicologen. Ook voor de Tweede Kamer, die dinsdag voor het eerst sinds het kerstreces weer bijeen is, kan het een bewogen jaar worden, zeggen zij.

De komende maanden worden volgens politicologen Rinus van Schendelen en Kees Aarts vooral gekleurd door de twee verkiezingen die dit jaar worden gehouden: De gemeenteraadsverkiezingen in maart en de verkiezingen voor het Europese parlement ruim twee maanden later. Dergelijke verkiezingen werken altijd door op de landelijke politiek en dus op het kabinet, stelt Van Schendelen, tevens hoogleraar politicologie aan de Erasmus Universiteit.

Mocht het CDA bij de gemeenteraadsverkiezingen - net als bij de vorige landelijke verkiezingen - positie verliezen, zegt de politicoloog, 'dan kan de positie van Buma (partijleider Sybrand van Haersma Buma, red.) gaan wankelen'. "En verliest de PvdA, dan zal dat ook Samsom (partijleider Diederik Samsom, red.) kwalijk worden genomen, ook al haalde die in 2012 nog een prachtige zege", zegt hij. Beide voorbeelden zijn realistische scenario's, meent Van Schendelen. En reken maar, vervolgt hij, dat een knauw voor Samsom weer zal leiden tot een 'stevige confrontatie tussen Samsom en Rutte' (VVD-leider Mark Rutte, red.).

Uit een peiling van Maurice de Hond bleek zaterdag dat bijna twee derde van de Nederlanders geen volgend kabinet wil met VVD en PvdA. Het is nu al niet bijster goed gesteld met de populariteit van het kabinet, zegt Van Schendelen daarom. Of het kabinet gestaag kan door blijven regeren, wordt dan ook mede bepaald door de verkiezingen, stelt hij.

Akkoorden Ook van invloed is hoe het kabinet de vele gesloten akkoorden in de praktijk uitwerkt, zegt Van Schendelen verder. "Balkenende IV deed in honderd dagen een rondje Nederland voordat het echt aan de slag ging, maar Rutte II kwam pas na twaalf maanden terug met elf akkoorden die ook nog eens geen stand hielden." Het kabinet, en met name Rutte krijgen het nog zwaar om zijn plannen alsnog goed uit te werken, voorziet hij.

Kees Aarts, politicoloog en hoogleraar politicologie aan de Universiteit van Twente, beaamt dat. Daarnaast kunnen ook de Europese verkiezingen in mei spanningen met zich meebrengen, zegt hij. Wordt de PVV de grootste, dan is dat een signaal dat de anti-Europastroming in Nederland groot is, vertelt hij. Dat is moeilijk voor de PvdA die pro-Europa is.

Met veel stemmen voor de PVV weten regeringspartijen VVD en PvdA tegelijkertijd dat ze voorlopig nog even op elkaar zijn aangewezen, zegt Aarts. "Het alternatief is namelijk een coalitie met de PVV en dat wil niemand." Maar valt het mee met de stemmen voor de PVV, dan zullen beide partijen alvast wat om zich heen gaan kijken met welke andere partijen ze zaken kunnen gaan doen, stelt hij.

Hoe het kabinet en de regeringspartijen 2014 doorkomen, wordt ook sterk bepaald door hoe de economie zich ontwikkelt, zegt Aarts. "Met regeren in een tijd van bezuinigingen, valt immers weinig te winnen."

Reuring Bepalend voor de politieke gang van zaken komend jaar is ook de keuze voor de Nederlanders die een stoel krijgen in Europa, vervolgt politicoloog Van Schendelen. Dat zijn volgens hem doorgaans zittende bewindslieden. Het gevolg is dat er binnen het kabinet weer verschuivingen kunnen plaatsvinden.

Daarnaast kunnen ook de Olympische Spelen in Sochi en het bezoek eraan door Rutte en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) nog voor extra reuring zorgen, voorspellen de deskundigen. Al zullen dergelijke kwesties, vermoeden zij, slechts tijdelijk van invloed zijn en amper effect hebben op de politieke verhoudingen in het land.

Wilders PVV-leider Geert Wilders liet vrijdag alvast weten waar 2014 wat hem betreft om draait. Via een filmpje op YouTube liet hij weten dat het, met de verkiezingen voor het Europarlement in zicht, het jaar zou worden van 'de bevrijding' van Nederland dat in zijn ogen in de greep is van Brussel. "Op 22 mei krijgen we een unieke kans het Brusselse monster een nachtmerrie te bezorgen", sprak Wilders.

Politie rijdt vluchtende verdachte aan

Politieagenten hebben zondagochtend een vluchtende verdachte aangereden in het Noorderpark in Utrecht. Twee jongens waren in een gestolen auto op de vlucht voor de politie. De 16-jarige bestuurder sprong uit de auto en werd daarop geraakt door de politiewagen. Dat meldt de politie.

De verdachte moest door de brandweer onder de politiewagen uit worden gehaald. Daarna werd hij met klachten aan zijn enkel naar het ziekenhuis gebracht. De15-jarige bijrijder uit Utrecht werd meteen meegenomen naar het politiebureau voor verhoor. De verkeersdienst van de politie verrichtte ter plekke onderzoek naar de aanrijding.

De achtervolging ontstond rond 06.15 uur in de buurt van het Noorderpark. Agenten zagen na controle van het nummerbord dat de auto gestolen was. De jongens vluchtten van de politie en reden het park in.

Chef de mission bezorgd over veiligheid Spelen

Maurits Hendriks is bezorgd over de veiligheid op de Olympische Spelen in het Russische Sochi. De chef de mission noemt de situatie na de aanslagen in Rusland in een interview met de nieuwssite nu.nl 'zorgelijk'. "De veiligheid is echt iets waar we op moeten letten", aldus Hendriks.

"Helaas is dat wat we hebben gezien geen uitzondering in Rusland", gaat Hendriks verder. "We willen daar mooie resultaten neerzetten, maar het is natuurlijk veel belangrijker dat iedereen gezond thuiskomt."

Hendriks heeft zijn zorg over de veiligheid in Sochi nog niet met de sporters gedeeld. "Nee, wij moeten ze geruststellen en zorgen dat ze zich veilig voelen." Bij twee aanslagen in december vielen in Volgograd in Rusland tientallen doden en gewonden. Rusland heeft extra veiligheidsmaatregelen genomen. De Spelen gaan op 7 februari van start en duren tot en met de 23e.

Koeman kijkt tevreden terug op oefenduel

Feyenoord verloor weliswaar met 1-0 van FC Basel gisteren maar toch is Ronald Koeman tevreden. Met zijn vaste elftal speelde de Rotterdammers goed tegen de regerend kampioen van Zwitserland, nadat Koeman het hele elftal wisselde werd het spel minder.

"We waren niet de mindere tegen een technisch en fysiek sterke tegenstander. In aanvallend opzicht zag het er goed uit bij ons, maar in de laatste fase waren we onnauwkeurig en ongelukkig. Ik heb goede dingen gezien, al kregen we te simpel een tegendoelpunt om onze oren," aldus de oefenmeester.

Koeman was onder de indruk van FC Basel: "Zij spelen niet voor niets al jaren in de Champions League. Dit team weet hoe het een wedstrijd moeten winnen. Vanuit een afwachtende speelstijl hebben ze de klasse om vanuit het juiste moment toe te slaan. Zeker in dat opzicht was deze wedstrijd een goede les en een nuttige test voor ons."

In Marbella hebben ze hard gewerkt sprak Sneeuwvlokje: "Daarom is dit een goed trainingskamp voor ons geweest. Het gevoel waarmee we richting de herstart van de competitie gaan is goed, al zullen we volgende week in Utrecht echt moeten laten zien dat we er klaar voor zijn."

Feyenoord speelt 19 januari in en tegen FC Utrecht het eerste duel na de winterstop. De woensdag erop treffen ze Ajax voor de beker in de ArenA.

Pérez is optimistisch over zijn loopbaan

Ondanks dat die weggestuurd is bij McLaren denkt Sergio Pérez dat hij ooit aan de top in de Formule 1 zal staan. Komend jaar zal hij zijn stuurmans kunsten voor de renstal van Force India vertonen.

Op F1.com zegt de Mexicaan dat hij wel veel geleerd heeft bij McLaren. "Ik heb nergens spijt van. McLaren is een geweldig team en ik zal altijd respect voor ze hebben. Helaas ging het vorig jaar om verschillende redenen niet zoals we verwacht hadden en hebben we het seizoen zonder podiumplaatsen afgesloten. De situatie waarin ik nu zit, is anders, maar net zo spannend. Ik ben zelf niet van mening dat mijn carrière aan het stagneren is. Dit maakt gewoon deel uit van het pad dat ik aan het afleggen ben in de F1. Ik ben ervan overtuigd dat mijn succesvolle periode nog gaat komen."

Hij wil verrassen en denkt dat dat kan met een Force India: "Force India is een team dat constant vooruitgang boekt. Ik denk dat dit gewoon een geweldige kans voor me is. Vorig jaar waren ze erg sterk en dit jaar liggen er kansen voor ons om samen nog veel sterker te zijn."

[Serie A] Ballardini begint met gelijkspel bij Bologna

Davide Ballerdini heeft in zijn eerste wedstrijd als trainer van Bologna een puntje gepakt. De nummer zeventien van de Serie A speelde thuis tegen Lazio, dat acht plaatsen hoger staat, met 0-0 gelijk. Ballardini werd deze week aangesteld als opvolger van Stefano Pioli, die het veld moest ruimen wegens slechte resultaten.

Livorno blijft voorlopig stevig op de laatste plaats staan. De hekkensluiter ging zaterdag thuis kansloos met 3-0 onderuit tegen Parma. Amauri scoorde twee keer voor de nummer zeven van de Serie A.

De top van de ranglijst komt zondag pas in actie. Juventus speelt uit tegen Cagliari, AS Roma ontvangt Genoa en Napoli moet op bezoek bij Hellas Verona.

Paffett denkt dat Magnussen kan stunten

Kevin Magnussen zal dit jaar zijn debuut maken in de Formule 1. McLaren laat hem Sergio Pérez vervangen, een goede keuze aldus testrijder van het team Gary Paffett.

Jenson Button blijft wel bij het team waardoor ze een ex-wereldkampioen en een talent in huis hebben. "Vorig jaar waren de rijders aan elkaar gewaagd. Wat we bij McLaren willen zien, is dat Jenson harder wordt gepusht. Hij heeft iemand nodig die sneller is dan hij. Jenson werkte keihard om bij te blijven toen Lewis Hamilton zijn teamgenoot was. Ik denk echt dat Kevin dat kan brengen,” aldus de DTM-coureur.

Tijdens diverse testdagen was Paffett getuige van de kunsten van de 21-jarige Deen: "Wat we tot nu toe hebben gezien tijdens het testen, is dat hij extreem snel is. Kevin heeft geen ervaring met Formule 1-races, maar de laatste twee jaar is hij een stuk beter geworden. In 2012 was hij snel maar had hij ook veel aanvaringen, in 2013 was hij een zeer complete coureur."

De regerend kampioen van de World Series by Renault wil graag startnummer 20, Button heeft om 22 gevraagd.

Gerrans wegkampioen Australië

In het Australische Buninyong heeft Simon Gerrans (Orica-Greenedge) de wegtitel bij de Australische wielrenelite gewonnen. In een sprint was hij Cadel Evans (BMC) en Richie Porte (Sky) te snel af.

De koers was behoorlijk pittig, waardoor op het einde een kopgroep van zeventien man overbleef. Porte, die afgelopen seizoen nog Parijs-Nice won, deed een poging door op twee kilometer voor de streep aan te vallen, maar Simon Gerrans zette de tegenaanval in. In zijn wiel kwam Cadel Evans mee, maar die slaagde er niet meer in de winnaar van Milaan-San Remo 2012 te passeren.

Voor Gerrans is het zijn tweede titel en duidt het op een goed begin van het seizoen 2014. 2013 was ook al een goed seizoen voor hem met onder andere twee zeges in de Tour de France, waarvan één in de ploegentijdrit, en enkele dagen de gele trui als toetje daarbij.

Talent Kishna wil aansluiten bij eerste van Ajax

Ricardo Kishna hoopt na de winterstop regelmatig speelminuten te krijgen in het eerste van Ajax. De deze maand 19 jaar geworden aanvaller maakte zaterdag in de oefenwedstrijd tegen Trabzonspor zijn officieuze debuut voor de Amsterdammers. "Ik hoop dit seizoen nog aan te kunnen haken bij het eerste en het beste van mezelf te laten zien", vertelde hij aan Novum Nieuws.

Kishna maakte een goede indruk, al faalde hij in de penaltyreeks door de bal hoog over te schieten. De aanvaller, die onlangs een mondeling akkoord bereikte over een nieuw contract, liet zijn humeur er niet door bederven. "Ik heb een goede week gehad en voelde me lekker. Hier had ik lang naar uitgekeken."

Ajax sluit het uitstapje naar Turkije zondag af met een uitlooptraining op het strand. Rond 14.00 uur vliegt de selectie terug naar Amsterdam, waar volgende week zondag de competitie wordt hervat met een wedstrijd tegen PSV.

Handballers Oranje ontbreken op WK

De Nederlandse handballers doen volgend jaar niet mee aan het WK in Qatar. Oranje speelt zondag weliswaar nog een kwalificatiewedstrijd tegen Israël, maar door een gelijkspel (30-30) zaterdag tussen concurrenten Griekenland en België is de eerste plaats in de poule voor de formatie van bondscoaches Mark Schmetz en Joop Fiege onbereikbaar geworden.

Nederland leed woensdag een nederlaag tegen Griekenland en had de situatie daarom niet meer in eigen hand. Alleen de groepswinnaars mogen in juni deelnemen aan de play-offs voor een WK-ticket. Oranje kan bij een zege in Sittard op Israël nog hooguit als tweede eindigen.

FOK! wat een weer... weer even wat anders!

Goedemorgen deze zondagmorgen! Stephan5 is even de hort op, we hopen hem snel weer terug te mogen verwelkomen! Hou je taai hé!

Het weer gaat vandaag zijn zoals het hoort, alleen is zoals het hoort wel eh... ja, kut, deze tijd van het jaar. In de nachten vriest het (nee echt, afgelopen nacht hier in Tilburg, BAM, zomaar bijna -1), en overdags is het ook gewoon bestwel koud. Hou deze ochtend de weg goed in de gaten, het kan glad zijn. Ook kan het wat mistig zijn, maar zodra dat is opgelost zal de zon doorgaans wel schijnen.

Morgen zal het her en der wat regenen, maar het blijft vooral gewoon koud. Meh

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Dienstmededeling: Bij gebrek aan weerfoto's vandaag een donzig kattenplaatje.

(Foto: Flickr / Helene Jacoba)
(Foto: Flickr / Helene Jacoba)

 

Nederlander vindt guillotine nazi's in depot

De Nederlandse kunsthistoricus Sybe Wartena heeft in het depot van het Beiers Nationaal Museum in München de guillotine gevonden waarmee waarschijnlijk de Duitse verzetsstrijders Hans en Sophie Scholl werden geëxecuteerd. De Nederlander is de nieuwe hoofdcurator van het museum.

De guillotine werd voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi's gebruikt om vele honderden tegenstanders te doden. Wartena heeft de website nieuws-wo2.tk laten weten niet geheel zeker te zijn van de authenticiteit van het werktuig. Hij hoopt dat bij aanvullend onderzoek foto's van de executieplaats opduiken of dat forensisch onderzoek met mogelijk dna definitief uitsluitsel kan worden gegeven.

Het werktuig blijkt al sinds 1947 in de opslagruimte te hebben gestaan. Geruchten dat de guillotine zich daar zou bevinden, deden al langer de ronde. Bij zijn indiensttreding besloot Wartena onderzoek in te stellen. Hoe de guillotine in het depot terecht is gekomen, is onduidelijk.

Bij de guillotine werden ook een aantal houten schragen gevonden, waarop veroordeelden werden vastgebonden. Ook troffen ze twee dozen met valbijlen aan. Of het werktuig tentoongesteld wordt, is nog onbekend.

Hans en Sophie Scholl, twee studenten uit München, maakten deel uit van de verzetsgroep Witte Roos. In februari 1943 werden ze gearresteerd toen ze anti-nazipamfletten uitdeelden. Een pamflet dat via het Duitse verzet Londen had bereikt, werd daar in de herfst van 1943 gedrukt en door Britse vliegtuigen over heel Duitsland afgeworpen.

Een paar dagen na hun arrestatie werden de broer en zus ter dood veroordeeld en een paar uur later omgebracht. Het leven van de Scholls werd meerdere keren verfilmd.

JOVD: Pechtold Liberaal van het Jaar

D66-leider Alexander Pechtold is zaterdag door de JOVD, de onafhankelijke jongerenorganisatie van de VVD, uitgeroepen tot Liberaal van het Jaar 2013. Pechtold kreeg de prijs vanwege zijn inzet voor economische hervormingen. Ook roemt de JOVD zijn pleidooien voor privacy en het openbreken van het sociaal akkoord.

JOVD-voorzitter Christiaan Kwint stelt dat Pechtold afgelopen jaar vooraan stond met zijn pleidooi voor lastenverlichtingen en 'tegen het uitstelgedrag van de polder'. "Helaas heeft het kabinet met deze liberale handreikingen te weinig gedaan."

De Liberaal van het Jaar is een prijs die jaarlijks door de JOVD wordt uitgereikt aan een persoon die zich heeft ingezet voor 'belangrijke liberale kernpunten'. Eerdere winnaars waren onder anderen Hans Teeuwen, Neelie Kroes, Gerrit Zalm en Femke Halsema.

Asscher denkt aan hoger beroep kinderbijslag

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) denkt erover in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter over kinderbijslag in het buitenland. De rechtbank in Amsterdam bepaalde dat Nederland kinderbijslag die naar Marokko gaat niet mag verlagen vanwege afspraken tussen Nederland en Marokko.

Maar Asscher zei zaterdag tegen de NOS vast te willen houden aan het uitgangspunt dat de hoogte van de kinderbijslag aan de levensstandaard van een ander land aangepast mag worden. "Ik leg me er niet zo maar bij neer dat dit belangrijke beginsel opeens niet meer zou kunnen."

Zes stellen uit Marokko, drie uit Turkije en één uit Egypte spanden een zaak aan, omdat ze minder kinderbijslag ontvangen. Met Turkije zijn er geen afspraken over kinderbijslag, dus daar mag die wel worden verlaagd, besliste de rechter. In alle gevallen wonen de Turkse ouders in Turkije. Het Egyptische stel woont in Nederland. In hun geval bepaalde de rechter dat de kinderbijslag niet mag worden verlaagd, omdat de verplichte onderhoudsbijdrage ook niet wordt verlaagd.

Sinds januari 2013 wordt de kinderbijslag voor kinderen buiten de Europese Unie verlaagd op basis van het woonlandbeginsel. De toelage wordt aangepast aan de kosten van het levensonderhoud waar het kind woont. Dat gold overigens ook voor de nabestaandenuitkering, maar daarover besliste de rechter vorig jaar al dat die niet mag worden verlaagd.

Asscher denkt aan hoger beroep kinderbijslag
Asscher denkt aan hoger beroep kinderbijslag (Foto: ANP)

'Alle aanvallers winkelcentrum Kenia zijn dood'

De schutters die vorig jaar een winkelcentrum in de hoofdstad van Kenia aanvielen zijn waarschijnlijk allemaal omgekomen bij de aanval. Dat heeft de FBI, die Kenia assisteert bij het onderzoek, gezegd. Bij de aanval op winkelcentrum Westgate kwamen zeker 67 mensen om het leven.

De aanval op 21 september was het werk van strijders van Al-Shabab, een aan Al-Qaida gelieerde groepering uit Somalië. Volgens Al-Shabab was het een vergelding voor het feit dat het Keniaanse leger in Somalië de strijd heeft aangebonden met strijders van de beweging.

In een interview dat vrijdag werd gepubliceerd zei FBI-attaché Dennis Brady dat het onwaarschijnlijk is dat een of meerdere aanvallers zijn ontsnapt. De autoriteiten sloten het winkelcentrum hermetisch af nadat de aanval was begonnen. Daarnaast zou Al-Shabab hebben opgeschept als een of meerdere aanvallers waren ontkomen, denkt Brady.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.