'Turkse wapen-ambulances naar Syrië'

Terwijl Erdogan de revolutie en protesten in eigen land de kop in drukt en zo veel mogelijk negeert, zouden de Turken de islamistische strijders in Syrië juist helpen. Dat schrijft het Syrische staatsmedium Sana zondag.

Volgens het verontwaardigde Sana zou begin januari in de zuid-Turkse stad Karlisu een heuse ceremoniële hal volgepropt zijn met 50 Britse jihadisten. Daarnaast citeren de Syriërs naar eigen zeggen betrouwbare bronnen die claimen dat de Turken de jihadisten aan tientallen ambulances hebben geholpen, die stuk voor stuk tot de nok toe gevuld zouden zijn met wapens.

Een anonieme bron stelt: “Veel van de ambulances zijn inmiddels al in Syrië, maar twintig andere wachten nog op de parkeerplaats van de ceremoniezaal.” Turkije heeft vorige maand de grenzen met haar zuiderbuur potdicht gegooid, maar zou voor de wapen-ambulances dus een uitzondering maken.

Het bericht schrijft tevens over de aanhoudende protesten in Turkije tegen de corruptieschandalen in het Turkse staatsapparaat, stelt dat tienduizenden zaterdag de straat op gingen en citeert diverse slogans als “de revolutie zal al het vuil van de partij wassen, het zijn dieven!”

Daarnaast wordt de voorzitter van de Turkse vakbond voor de publieke sector geciteerd, die zou hebben gezegd: “De instellingen van het verrotte regime vallen als dominostenen, terwijl regeringspartij AKP probeert bewijzen voor corruptie te verbergen en fascisme te promoten.”