Internationale druk op Syrische oppositie opgevoerd

Harry

De druk op de belangrijkste Syrische oppositiegroep om deel te nemen aan vredesonderhandelingen met de Syrische regering is verder opgevoerd. Zondag komen hoge afgevaardigden van zo'n tien landen, onder wie de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry, in Parijs bijeen voor twee dagen van gesprekken over Syrië. Volgende week vindt in Genève een vredesconferentie plaats.

De door het Westen gesteunde Syrische Nationale Coalitie staat op instorten en kampt met onderlinge strijd, internationale druk en onenigheid over het al dan niet onderhandelen met president Bashar Assad. De gematigde rebellen vechten bovendien op twee fronten: tegen Assads leger aan de ene kant en Al-Qaidastrijders aan de andere. Maar ondanks de lage verwachtingen voor de vredesconferentie in Genève, zeggen diplomaten dat het de enige kans is om een einde te maken aan het geweld dat al aan meer dan honderddertigduizend mensen het leven heeft gekost.

Zaterdag kwamen bij aanvallen door het Syrische regeringsleger op Homs meer dan twintig mensen om het leven. Vermoedelijk loopt het dodental verder op, omdat tientallen mensen ernstig gewond zijn geraakt, zei het Syrische Observatorium van de Mensenrechten zondag. Er dient opgemerkt te worden dat dit orgaan niet onafhankelijk en nogal op de hand van het Westen is.

Het leger van Assad heeft de afgelopen weken het aantal aanvallen op opstandelingen flink opgeschroefd.