Cruijff: "Contract Bale is overdreven"

Tiede-Jan Breevaart

Profvoetballers verdienen tegenwoordig veel te veel geld. Dat zegt Johan Cruijff in een interview met El Pais.

"98 Procent van de sporters is straatarm. Wij zien alleen de 2 procent, we zien de Messi van dit moment en degenen die buitensporig veel verdienen. Dat is niet eerlijk", vertelt Cruijff volgens de NOS. "Het maakt mij niet uit wat ze verdienen, maar de grootste inkomstenbron is de reclame."

Cruijff noemt Tiger Woods en Gareth Bale als voorbeeld. "Woods verdient door zijn contract met Nike duizend keer meer dan wat hij op de golfbaan verdient. Het is een heel andere dynamiek. Dus deze mensen hoeven niet zoveel te verdienen. Het contract van Bale is ook overdreven. En het is mentaal ook moeilijk voor hem."

Op zijn geheel eigen wijze praat de voetballegende in het interview ook over social media. Met 'Factbook' en 'Twister' heeft hij weinig. Verder vertelt Cruijff dat hij last heeft van hoogtevrees. "Vijftien jaar geleden durfde ik op de tweede verdieping niet in de buurt van de ramen te komen. Als ik in een skilift zit, doe ik altijd mijn ogen dicht en dan ben ik in mijn hoofd ergens anders. Je zult me ook nooit in een metro zien."

Ook zijn overleden vader speelt nog steeds een belangrijke rol in het leven van de Amsterdammer. "Ik spreek vaak met mijn vader. Als ik met een probleem zit, vraag ik hem: ben je het ermee eens of niet? Als ik de volgende dag wakker word, weet ik vervolgens wat ik moet doen."

"Op een dag heb ik hem getest. Ik zei: veel mensen denken dat ik gek ben omdat ik met je spreek terwijl je dood bent, dus waarom laat je het me niet zien door de klok te laten stoppen? Ik ging slapen en de volgende dag stond de klok stil."

Een reparateur kreeg het uurwerk weer aan de praat, maar daarna stopte de tijd opnieuw. "Toen zei ik 's avonds tegen mijn vader: ik weet nu dat je er bent, het is niet nodig om hem weer te stoppen. Vervolgens bleef de klok het doen."