Britse eurosceptici willen veto tegen EU-regels

Een kleine honderd eurosceptische Britse parlementsleden hebben premier David Cameron in een brief verzocht om vetorecht voor het Lagerhuis over regelgeving van de Europese Unie. Downing Street 10 liet weten het plan te zullen bestuderen, 'maar we moeten ook bekijken wat dit in de praktijk zou betekenen'.

Het Britse parlement kan regelgeving uit Brussel momenteel niet met een veto tegenhouden. De regering kan dat alleen op bepaalde beleidsterreinen, zoals defensie en begrotingszaken.

De 95 ondertekenaars van de brief - leden van de Conservatieve Partij - zeggen de onderhandelingspositie van Groot-Brittannië in Brussel met hun voorstel te willen vergroten en op die manier bijvoorbeeld zeggenschap houden over zaken als 'immigratie vanuit de EU'.

Vicepremier Nick Clegg liet in een reactie weten dat de Conservatieven nu eindelijk eens moeten besluiten of ze eigenlijk nog wel in de EU willen blijven. Hij kreeg bijval van minister van buitenlandse zaken William Hague, die het plan 'onrealistisch' noemde en waarschuwde voor het voortbestaan van de interne markt.

Groot-Brittannië beschikt al over een 'rode kaart-systeem', waarmee parlementen ongewenste regels uit Brussel kunnen tegenhouden, zei Hague. "Als nationale parlementen in de EU geregeld en unilateraal kiezen welke EU-regels ze willen en welke niet, dan kan de interne markt niet werken. (...) We zullen realistisch moeten zijn over dit soort zaken."