L. de Jong open voor transfer: "Dit is niet leuk meer"

Luuk de Jong heeft het gehad. Hij voelt geen vertrouwen van trainer Lucien Favre en spreekt openlijk over zijn wens om te vertrekken bij Borussia Mönchengladbach.

Borussia is bezig aan een uitzonderlijk goed seizoen, met de derde plaats op de ranglijst als bewijs. Aan dat succes heeft De Jong echter maar bitter weinig bijgedragen. Tijdens de eerste seizoenshelft mocht hij niet eenmaal vanaf de aftrap starten.

Anderhalf jaar geleden maakten Die Fohlen nog een recordsom van twaalf miljoen euro over aan FC Twente, maar de torenhoge verwachtingen die gepaard gaan met zijn prijskaartje kon De Jong nog niet inlossen. Inmiddels ziet hij weinig perspectief om het tij te keren.

Dat komt voor een groot deel door trainer Favre. "De trainer geeft me niet het gevoel dat hij met mij verder wil bouwen", zo citeert Bild am Sonntag De Jong. "Hij praat niet veel meer met mij. Het afgelopen half jaar was een half jaar om snel te vergeten."

De spelers die in tegenstelling tot De Jong wekelijks aan de aftrap staan betalen het vertrouwen van hun trainer terug. De goede prestaties maken de situatie voor de Nederlandse spits er evenwel niet rooskleuriger op. "Ik kan me voorstellen dat ik hier wegga. De trainer zal in de tweede seizoenshelft weinig veranderen."

Waar hij voorheen terughoudend was om een transfer aan te kondigen, laat de jeugd-international nu dus weten dat er wat hem betreft iets moet veranderen. De obligate invalbeurten van drie of vijf minuten zijn onvoldoende om zijn honger naar speeltijd te stillen. "Dit is niet leuk meer. Ik wil meer spelen."

Dit seizoen kwam De Jong tijdens dertien van de zeventien wedstrijden als invaller binnen de lijnen. Cumulatief bedraagt zijn speeltijd echter niet meer dan 85 minuten. Hij heeft nog tot 1 februari de tijd om van werkgever te wisselen. Onder meer Newcastle United wordt genoemd als mogelijke bestemming.