FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 18 oktober 2013

Opnieuw protest voor migrantenkinderen Frankrijk

Duizenden scholieren hebben vrijdag in Parijs opnieuw gedemonstreerd tegen de uitzetting van migrantenkinderen en hun familieleden. Op een gegeven moment besloot de politie traangas in te zetten.

De regering legt de laatste hand aan een onderzoeksrapport over de behandeling door de politie die een 15-jarig Kosovaars meisje te beurt viel. Het meisje en haar familieleden verbleven illegaal in Frankrijk en zijn het land uitgezet. In het geval van het meisje betekende dat dat zij ten overstaan van haar klasgenoten door de politie in de kraag werd gevat.

Donderdag kwam het al tot protestacties van verontwaardigde scholieren, vrijdag hielden zij opnieuw een, vreedzame, protestactie. Toen enkelen van hen echter met stenen en pennen naar de politie begonnen te gooien, besloot die hen met traangas uiteen te drijven.

Mexico geeft nieuwe coach kort contract

Mexico heeft in Miguel Herrera een nieuwe bondscoach gevonden. De trainer, die bij de Mexicaanse club America wordt weggeplukt, heeft een kort contract gekregen. Hij ligt vast voor de twee play-offduels tegen Nieuw-Zeeland om een WK-ticket. Daarna wordt bekeken hoe hij het heeft gedaan.

Herrera is de vierde Mexicaanse bondscoach in minder dan twee maanden. Hij vervangt Victor Manuel Vucetich die slechts twee wedstrijden aan het roer stond. Jose Manuel de la Torre werd begin september ontslagen. Interim-coach Luis Fernando Tena werd vervolgens al snel opgevolgd door Vucetich.

[Serie A] AS Roma wint topper van Napoli

AS Roma blijft zonder puntverlies in de Serie A. De koploper won vrijdag, met Kevin Strootman in de ploeg, met 2-0 van nummer twee Napoli. Miralem Pjanic scoorde in de blessuretijd van de eerste helft en benutte na rust een strafschop waardoor de Romeinse supporters voor de achtste keer dit seizoen konden juichen. Paolo Cannavaro van Napoli kreeg na zeventig minuten rood.

Indrukwekkender dan de acht zeges is het doelsaldo van Roma. De Giallorossi scoorden dit seizoen al 22 keer en kregen pas een treffer tegen.

Op de ranglijst heeft Roma met 24 punten nu vijf punten voorsprong op Juventus en Napoli. Juve komt zondag nog in actie tegen Fiorentina en kan dan het gat weer verkleinen naar twee.

[JL] Tien man koploper Dordrecht winnen ruim

Koploper FC Dordrecht heeft vrijdag een ruime 4-2 zege geboekt op FC Emmen in de Eerste Divisie. In eigen huis moesten de Dordtenaren al na acht minuten met tien man verder na rood voor Josimar Lima.

Een minuut later zette Shkodran Metaj Emmen vanaf de strafschopstip op voorsprong. Paul Galdon en Rihairo Meulens poetsten dat vlekje voor rust al weg, Giovanni Korte voerde de score op naar 4-1. Frank Olijve scoorde nog laat voor de bezoekers.

FC Eindhoven blijft in het spoor van Dordrecht met een 4-0 uitzege bij Almere City FC. Nayib Lagouireh en Jens van Son scoorden in de eerste helft, Donny de Groot deed dat twee keer na de thee. Almere City speelde de laatste twaalf minuten met een man minder na rood voor Fabian Serrarens, maar dat had geen invloed meer op de eindstand.

Sparta Rotterdam liet punten liggen in Maastricht. Uit bij MVV werd het 1-1. Sven Braken zette de thuisploeg op voorsprong, maar Steef Nieuwendaal voorkwam met een late treffer een nederlaag voor Sparta.

FC Den Bosch won door een hattrick van Alexander Mols met 3-2 van Excelsior en klimt van de negentiende naar de vijftiende plaats. Jong PSV speelde met 1-1 gelijk bij Helmond Sport. Luciano Narsingh scoorde opnieuw voor de Eindhovenaren en lijkt bijna terug. Telstar en Fortuna Sittard scoorden niet: 0-0.

1,8 miljoen jaar oude mensenschedel gevonden

Bij opgravingen in het Georgische dorpje Dmanisi is een menselijke schedel van 1,77 miljoen jaar oud gevonden en de versteende resten van vier andere mensen. De vondst kan tot de conclusie leiden dat de menselijke stamboom minder vertakt is dan tot nu toe werd gedacht, schrijven wetenschappers vrijdag in Science. De schedel is van het geslacht homo, waartoe ook de huidige mens behoort.

"Dit is de meest complete homoschedel die ooit ter wereld gevonden is", zei onderzoeksleider David Lordkipanidze van het Georgische Nationaal Museum in Tbilisi. Hij gaat ervan uit dat menselijke resten die eerder zijn gevonden in Afrika en Azië, van hetzelfde geslacht zijn.

Hij gaat ervan uit dat menselijke resten die eerder zijn gevonden in Afrika en Azië, van hetzelfde geslacht zijn.
Zo zou uit de overeenkomsten tussen de Georgische schedel en resten van een homo erectus (lopende mens) die zijn gevonden op het Indonesische eiland Java, blijken dat er genetische ''continuïteit over grote geografische afstanden'' was.

De onderzoekers constateren zelfs dat de verschillende geslachten die in het verleden zijn benoemd, eigenlijk allemaal behoren tot het geslacht homo erectus en alleen variaties zijn, in plaats van echt verschillende soorten.
De menselijke resten uit Dmanisi hadden lange benen en korte armen. De opgraving in het dorpje is al tientallen jaren bezig.

FOK!toen: The Traveling Wilburys - Traveling Wilburys Vol. 1

Vandaag gaat FOK!toen terug naar 18 oktober 1988. Op die dag verscheen namelijk Traveling Wilburys Vol. 1, het debuutalbum van de Engels-Amerikaanse supergroep The Traveling Wilburys. The Traveling Wilburys was met alle recht een supergroep te noemen. Want zeg nou zelf; welke muziekliefhebber had ooit kunnen verwachten dat ex-Beatle George Harrison, Electric Light Orchestra-voorman Jeff Lynne, Bob Dylan, Roy Orbison en Tom Petty samen een band zouden gaan vormen?

Traveling Wilburys – Volume One

Het ontstaan van een supergroep

De allereerste keer dat George Harrison de naam The Traveling Wilburys liet vallen was in een interview met Bob Coburn op Rockline Radio in februari 1988. Toen Coburn aan Harrison vroeg wat hij van plan was om te gaan doen na het uitkomen van zijn plaat Cloud Nine, gaf de ex-Beatle aan dat het hem wel wat leek om opnames te gaan maken met zijn nieuwe band genaamd The Traveling Wilburys. Wilbury was een term die ontstaan was tijdens de opnames van Cloud Nine. Het album werd geproduceerd door Jeff Lynne, die bij een opname een aantal foutjes in een opname ontdekte, die ontstaan waren door haperende apparatuur. Harrison maakte vervolgens de opmerking "We'll bury them in the mix." Vanaf dat moment gebruikten ze de term, als er een fout werd gemaakt tijdens de opnames en de naam Wilbury dook ook weer op toen de supergroep voor het eerst bij elkaar was.

Traveling Wilburys – Volume One INSIDE 1

Begin april 1988 was George Harrison in Los Angèles om een B-kant op te nemen voor zijn nieuwe single 'This Is Love'. Jeff Lynne was op datzelfde moment ook in Los Angèles om zowel een aantal opnames van Roy Orbison als het eerste solo-album van Tom Petty te produceren. Harrison nodigde Lynne en Orbison uit voor een etentje en liet hen weten dat hij wanhopig op zoek was naar goede muzikanten voor een opname. Zowel Lynne als Orbison boden meteen hun hulp aan. George Harrison stelde vervolgens voor om Bob Dylan op te bellen, aangezien die een eigen thuisstudio had. Na het etentje ging Harrison naar Tom Petty om zijn gitaar op te halen en vroeg aan de muzikant of hij ook zin had om aan de groep mee te doen. We hoeven natuurlijk aan niemand uit te leggen wat daar het antwoord op was.

Traveling Wilburys – Volume One INSIDE 2

De daaropvolgende dag toog het gezelschap naar het huis van Dylan in Malibu en in vijf uur werd het nummer 'Handle With Care' geschreven en op de gevoelige band vastgelegd. Harrison was van mening dat het nummer veel te goed was om als B-kant van een single te dienen en stelde de rest van de groep om nog een stuk of negen liedjes te gaan maken om daar een volwaardig album mee te vullen. In mei van dat jaar zouden de mannen nogmaals negen dagen in de studio van Dave Stewart opnames maken voor het debuutalbum. Deze opnames zouden later afgemixt worden in de Friar Park Studio van Harrison in Henley-on-Thames.

Traveling Wilburys Vol. 1

De groep The Traveling Wilburys bestond op hun eerste album uit Nelson Wilbury (Harrison), Otis Wilbury (Lynne), Lucky Wilbury (Dylan), Lefty Wilbury (Orbison) en Charlie T. Jr. Wilbury (Petty), aangevuld met drummer Buster Sidebury (Jim Keltner), Jim Horn (op saxofoon), Ray Cooper en Ian Wallace (op percussie). Harrison had vanaf Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band wel vaker gebruik gemaakt van alter ego's zoals L'Angelo Misterioso, George O'Hara en Hari Georgeson, maar bij deze conceptband ging men nog een stap verder en waren de echte namen van de grote sterren op deze plaat nergens terug te vinden.


Traveling Wilburys – Volume One BACK

Kant 1:
01 Handle With Care 3:20     
02 Dirty World 3:30     
03 Rattled 3:00     
04 Last Night 3:48     
05 Not Alone Any More 3:24     


Traveling Wilburys – Volume One A

Kant 2:
01 Congratulations 3:30     
02 Heading For The Light 3:37     
03 Margarita 3:16     
04 Tweeter And The Monkey Man 5:30     
05 End Of The Line 3:30

Traveling Wilburys – Volume One B
Een label van een illegale Russische persing van de elpee

Toen op 18 oktober 1988 Traveling Wilburys Vol. 1 verscheen, was dat een verrassing voor velen. Van het album werden alleen in Amerika al zo'n 2 miljoen exemplaren verkocht in zes maanden. Alhoewel de single 'Handle With Care' geen grote hit werd - de single bleef in Amerika steken op de 46e plaats - zou het album in Amerika op nummer 3 en in Groot Brittannië op nummer 16 eindigen. In Amerika zou Traveling Wilburys Vol. 1 50 weken in de hitlijsten te vinden zijn en kreeg daarmee een drievoudige platina-status. Zowel Dylan, Orbison als Lynne hadden al in tijden niet zo hoog in de charts gestaan. Sterker nog, Bob Dylan had nog nooit een elpee gemaakt waarvan 2 miljoen exemplaren verkocht waren. Roy Orbison kon echter niet zolang meer genieten van zijn nieuwe succes. De zanger overleed onverwacht op 6 december 1988 aan de gevolgen van een hartaanval.

Traveling Wilburys – Volume One TAPE

[Video] Bayer Leverkusen wint mede door spookdoelpunt

Bayer Leverkusen staat minimaal een dag op de eerste plaats in de Bundesliga. De club verschalkte Hoffenheim met 1-2 en gaat Borussia Dortmund en Bayern München voorbij. Het was evenwel niet de koppositie, maar een enorme arbitrale misser waarover werd gesproken na afloop.

De eerste helft bood veel vertier voor de voetballiefhebber. Kansen gingen over en weer, maar Bayer nam de leiding. Sidney Sam bepaalde eigenhandig de ruststand op 1-0. Hij maakte een soloactie, Het was al de zevende treffer van het seizoen voor de spits, die nu de topscorerslijst in de Bundesliga aanvoert.

Na zeventig minuten kopte Stefan Kiessling de bal uit een corner op doel. De bal ging duidelijk naast, de spits greep zelfs naar zijn hoofd omdat hij zo dicht bij de tweede goal was. Maar door een gat in het net rolde de bal alsnog in het doel. Arbiter Felix Brych keurde de treffer goed, waarmee het duel direct beslist was. Voor Kiessling was het zijn zesde doelpunt dit Bundesligaseizoen. 

In de slotfase kwam Hoffenheim via Sven Schipplock nog wel terug tot 1-2. Even daarvoor had Roberto Firmino óók nog een strafschop gemist. Leverkusen ontsnapte aan puntenverlies. Des te pijnlijker was dat het spookdoelpunt van Kiessling de winnende bleek. 

Spooktreffer van Stefan Kiessling(Bayer Leverkusen). De club wordt daarmee koploper in de Bundesliga(Bron: YouTube).

Wie is de Mol? wint televizierring

Wie is de Mol? heeft de televizierring 2013 gewonnen. Het televisieprogramma is de afgelopen jaren zeven keer genomineerd.

Na vijf jaar achtereen te zijn genomineerd is het Wie is de Mol? eindelijk gelukt een televizierring te bemachtigen. Het televisieprogramma kreeg ruim 49% van de stemmen. Het programma dat gepresenteerd wordt door Art Rooijakkers liet daarmee medegenomineerden Flikken Maastricht en Divorce op grote afstand achter zich.

Het televiziergala was een groot mollenfestijn. Linda de Mol won de Televizier-Ster bij de vrouwen, terwijl Johnny de Mol in de categorie mannen won.

Het Sinterklaasjournaal won de Gouden Stuiver en de prijs voor groots aanstormend talent werd gewonnen door Kees Tol.

Europese titel puntenkoers voor Wild

Kirsten Wild is vrijdag in Apeldoorn Europees kampioene op de puntenkoers geworden. Op het EK baanwielrennen pakte de Twentse vijftien punten. Daarmee bleef ze de Britse Dani King en de Spaanse Leire Olaberria voor. Roxane Knetemann ging in de slotfase onderuit.

Eerder op de dag had de Nederlandse mannenachtervolgingsploeg al brons gewonnen. Groot-Brittannië won dat onderdeel voor Rusland. De Britse vrouwen wonnen ook de ploegenachtervolging in een wereldrecord van 4.26,453 minuten. Polen werd hier tweede voor Frankrijk.

De Duitse teamsprinters troefden in de finale in Apeldoorn Frankrijk af. Rusland won het brons. Bij de vrouwen moest Duitsland genoegen nemen met het zilver na een nederlaag tegen Rusland. Hier werd de Britse ploeg derde door Nederland te verslaan in de strijd om het brons.

Tsonga tegenstander Haase in Wenen

Jo-Wilfried Tsonga is de tegenstander van Robin Haase in de halve finale van het ATP-toernooi in Wenen. De als eerste geplaatste Fransman had vrijdagavond drie sets nodig om zich de thuisspelende Dominic Thiem af te schudden: 6-4, 3-6 en 7-6 (3). Haase bereikte eerder op de dag de laatste vier ten koste van Fabio Fognini (3).

In de andere halve eindstrijd staan Lukas Rosol (8) en Tommy Haas (2) tegenover elkaar. Rosol versloeg de Belgische qualifier Ruben Bemelmans met 6-3, 1-6 en 6-3. Haas voorkwam een Tsjechische halve finale door Radek Stepanek met 7-6 (10) en 6-3 te kloppen.

Russen uitgespeeld in Moskou

De Russische tennissers zijn bij het toernooi om de Kremlin Cup in de kwartfinale uitgeschakeld. Teymuraz Gabashvili boog met 6-3 en 6-2 voor de als eerste geplaatste Fransman Richard Gasquet. Karen Khachanov redde het niet tegen Ivo Karlovic uit Kroatië: 4-6 en 0-6. Gasquet en Karlovic treffen elkaar in de halve eindstrijd.

Mikhail Kukushkin bereikte de laatste vier door een Kazachs onderonsje van Andrey Golubev te winnen. Na een kleine anderhalf uur stond de 6-4 en 7-6 (4) op de borden. In de halve finale is Andreas Seppi (2) de opponent van Kukushkin. De Italiaanse zag Édouard Roger-Vasselin uit Frankrijk bij een 5-2 stand opgeven.

In het vrouwentoernooi staan er wel twee Russinnen in de halve eindstrijd. Anastasia Pavlyuchenkova klopte de Slowaakse Daniela Hantuchova met 6-0 en 6-4 en neemt het nu op tegen Simona Halep. De als vijfde geplaatste Roemeense schakelde de thuisspelende Alisa Kleybanova met tweemaal 6-1 uit.

Samantha Stosur (7) versloeg Ana Ivanovic (4) uit Servië met 7-5 en 6-4. De Australische moet in de halve finale afrekenen met Svetlana Kuznetsova. De nummer acht van de plaatsingslijst stuurde Roberta Vinci (2) uit Italië naar huis: 6-2 en 6-3.

Boek over dood grensrechter uit de schappen

Een boek over de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen dat deze week werd gepresenteerd wordt morgenochtend uit de schappen gehaald. De uitgever erkent dat de namen van de minderjarige verdachten niet in het boek hadden moeten staan, zegt hun advocaat Vincent van der Velde vrijdag.

Het boek met de titel Wat een kutvoetbal hè van auteur Maarten Bax werd woensdag gepresenteerd. "Het lukte ons vandaag een exemplaar te bemachtigen. Toen zagen we tot onze verbazing dat de namen van onze cliënten er voluit in staan", zegt Van der Velde.

Dat de namen voluit zijn geschreven, is volgens de advocaat laakbaar omdat het proces nog loopt en omdat het om minderjarigen gaat. "We hebben direct contact opgenomen met de uitgever. In eerste instantie wilde die de boeken niet terughalen. Daarom dreigden we aanstaande maandag een kort geding aan te spannen. Vanavond kregen we te horen dat de boeken worden teruggehaald."

De boeken worden vervangen door exemplaren waar de namen van de verdachten niet in staan. Nieuwenhuizen werd op 2 december belaagd door spelers van de Amsterdamse voetbalclub Nieuw Sloten tijdens een wedstrijd tegen Buitenboys in Almere. Hij overleed een dag later aan zijn verwondingen. In de zaak worden vijf jongens van rond de 16 jaar en een destijds 50-jarige man verdacht.

'Chelsea 21 miljoen rijker dankzij Mutu'

Livorno en Juventus moeten samen 21 miljoen euro naar de bankrekening van Chelsea storten voor de transfer die Adrian Mutu in 2005 maakte. Mutu gebruikt als speler van Chelsea doping, waarop zijn vertrek naar Italië volgde.

Livorno kocht de speler, maar deed hem dezelfde winter over aan Juventus. Destijds kwam het erop neer dat Mutu zijn eigen transfersom moest betalen, maar volgens La Gazzetta dello Sport zijn de rollen nu omgedraaid.

De claim is volgens het Italiaanse medium doorgeschoven naar de twee Italiaanse clubs. Als vanzelfsprekend zijn Juventus en Livorno het niet eens met het besluit. Juve heeft al beroep aangetekend bij sporttribunaal CAS, terwijl Livorno enige betrokkenheid tegenspreekt.

De transfer tussen Livorno en Juventus in de winter van 2005 kwam tot stand via een constructie, waarbij Juve alsnog een speler van buiten Italië aan de selectie kon toevoegen. Mutu's avontuur in Turijn liep uit tot een teleurstelling. Tegenwoordig speelt hij voor het Franse AC Ajaccio.

Opgestapte bondscoach San Marino 'trots'

Giampaolo Mazza neemt met trots afscheid als bondscoach van San Marino, het land waarmee hij in vijftien jaar één punt verzamelde. De oefenmeester zat 85 interlands op de bank bij San Marino. Daarin won hij één keer met 1-0 van Liechtenstein in een vriendschappelijk duel.

Tegen Letland werd in 2001 het enige officiële punt veiliggesteld onder het bewind van Mazza. Na de 8-0 nederlaag tegen Oekraïne nam hij ontslag. "Het is jammer dat we nooit een officiële wedstrijd hebben gewonnen. Maar het maakt me trots dat we nooit een speler hebben laten naturaliseren om wél succesvol te zijn", zegt Mazza tegen Mediaset.

"Het team heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld. We bieden altijd veel strijd", besluit de coach .Zijn ploeg scoorde in vijftien jaar evenzoveel doelpunten. Het lukte slechts één keer om twee doelpunten in één duel te maken; de confrontatie tegen Letland (2-2).

Brama wil in februari terug zijn bij Twente

Wout Brama rekent erop dat hij in februari eindelijk zijn rentree kan maken in het shirt van FC Twente. De middenvelder ligt er al meer dan zes maanden uit door een mysterieuze hielblessure. Na verschillende pogingen om de kwetsuur te verhelpen, lijkt hij nu op de goede weg.

Volgens NOS wil hij aan het begin van het komende kalenderjaar zijn comeback maken. De hielblessure van Brama staat ook wel te boek als een geirriteerde 'haglund exotose'; een vergroeiing aan het hielbeen. Hij hield de klachten over aan het dragen van te kleine sportschoenen, meldt het Nederlandse medium.

Brama is doorgaans een vaste waarde bij Twente. De Tukkers doen het op dit moment uitstekend in de Eredivisie. Tegen de verwachtingen in staat de club op dit moment op de eerste plaats in de Eredivisie. Dit weekend staat de confrontatie met Ajax op het programma.

'PSV wil Rekik nog een seizoen huren'

Karim Rekik speelt mogelijk ook volgend seizoen bij PSV. De 18-jarige verdediger wordt deze jaargang gehuurd van Manchester City.

PSV hoopt volgens Voetbal International Rekik ook voor volgend seizoen over te nemen van Manchester City. Bij The Citizens komt het talent nog niet in aanmerking voor een basisplaats. Delegaties van PSV en City gaan binnenkort in gesprek over een langer verblijf van Rekik, in een al eerder geplande evaluatie tussen de clubs.

Rekik staat voorlopig nog aan de kant met een enkelblessure. De Hagenaar wekte voor zijn blessure indruk bij PSV. Dat leverde hem een uitverkiezing voor de voorselectie van Oranje op. De pijnlijke enkel voorkwam een mogelijke oproep voor het Nederlands elftal. Rekik speelde tot op heden vier competitiewedstrijden voor PSV.

Nederlandse colleges die jij snapt!

Op de site van Universiteit van Nederland zie je gratis colleges door hoogleraren in het Nederlands. Elke werkdag komt er een nieuw college online, en elke week een nieuwe hoogleraar. Ze presenteren interessante onderwerpen op een makkelijk niveau.

Gaat je geheugen kapot, als je teveel voor je computer hangt? Wat gebeurt er in je hersenen als je muziek luistert? Waarom is het zo goedkoop om iemand dood te maken? Inmiddels zijn er 2x 5 colleges te zien van Erik Scherder (neuropsycholoog) en Edgar du Perron (rechtsgeleerde).

Vrouw smokkelt juwelen in gebraden kip

Op de luchthaven van Moskou is een vrouw gearresteerd omdat ze 30.000 dollar (22.000 euro) aan juwelen het land probeerde binnen te smokkelen die waren verstopt in een gebraden kip. Dat meldde het Russische persbureau Ria Novosti vrijdag.

De vrouw was in New York op het vliegtuig gestapt en liep eenmaal in Rusland aangekomen door de 'groene' douane-uitgang, alsof ze geen bagage had aan te geven (wat verplicht is bij meer dan 10.000 euro aan eigendommen). Douaniers roken echter onraad en besloten haar koffer te controleren.

Bij een röntgenscan van haar spullen ontdekten zij de juwelen, die niet alleen in de gebraden kip, maar ook in jam-, koffie- en melkpoederpotten en in loempia's verstopt zaten. Het betrof onder meer oorbellen, kettingen, tien ringen en zeven horloges, aldus de douane. De vrouw verklaarde dat de in Amerika gekochte sieraden voor haarzelf bedoeld waren.

Vrouw smokkelt juwelen in gebraden kip
Vrouw smokkelt juwelen in gebraden kip (Foto: ANP)

Revelatie Townsend langer bij Spurs

Andros Townsend heeft aan zijn uitstekende prestaties aan het begin van het seizoen een nieuw contract tot medio 2018 bij Tottenham Hotspur overgehouden. De middenvelder maakte in de eerste wedstrijden van het seizoen dusdanig veel indruk, dat hij van bondscoach Roy Hodgson een kans kreeg in de Engelse nationale ploeg. Bij zijn debuut tegen Montenegro scoorde hij gelijk zijn eerste interlanddoelpunt.

Het bestuur van Spurs zag de bui voor de komende transferperiodes hangen en anticipeerde met een langdurig nieuw contract. De Londenaren bevestigden vandaag via de officiële kanalen dat de 22-jarige Townsend langer aan de club verbonden blijft.

Tottenham stoomde Townsend de voorbije seizoenen klaar door hem voortdurend aan andere clubs uit te lenen. Zo speelde hij vorig seizoen op huurbasis bij Queens Park Rangers. Bij QPR legde hij de basis voor een eerste succesvolle seizoen als speler van zijn Engelse werkgever.

Cruijff: Bergkamp kon eigenlijk alles

Dennis Bergkamp was een complete voetballer die alles kon. Dat zei Johan Cruijff vrijdag tijdens de presentatie van de biografie van de oud-voetballer. "Hij was een 'gentleman footballer', op elk onderdeel." Een beste kwaliteit heeft Bergkamp niet. "Je kunt beter zeggen dat zijn slechtste eigenschap is dat hij niet tegen zijn verlies kon", lachte Cruijff.

Bergkamp heeft volgens Cruijff alles uit zijn loopbaan gehaald. "Het enige wat hij er niet uit heeft gehaald is een vliegbrevet. Maar dat zij hem vergeven."

Cruijff had altijd door dat Bergkamp een bijzondere voetballer was. "Hij had natuurlijk de normale situatie die nette jongens vaak hebben dat hij pas in zijn tweede seizoen doorbrak. Maar zijn talent stond buiten kijf." Omdat Bergkamp te net was besteedde Cruijff als Ajax-trainer extra aandacht aan hem. "De rest waren straatjongens. Zo'n jongen moet je dan helpen."

Toch is Bergkamp geen lieve jongen. "Als je denkt dat je de kaas van zijn brood kan eten, dan moet je oppassen, hoor", waarschuwt de eeuwige nummer veertien over zijn vriend. "Hij is een van de beste die er is. Hij is wat mij betreft in ieder geval een heel goede vriend, een heel goede voetballer en een heel goed mens."

Nobelprijswinnaar: bezuinigingen zijn fout

Overheden slaan de plank mis met hun bezuinigingsbeleid. In de recessie moeten de uitgaven worden verhoogd om de economie te stimuleren. Dat stelde Robert Shiller, eerder deze week winnaar van de Nobelprijs voor Economie, vrijdag tijdens een lezing in Amsterdam.

"Het bezuinigingsbeleid is een grote fout’’, zei Shiller tegen een omvangrijk publiek in het gebouw van De Nederlandsche Bank. "We zouden met behulp van hogere belastingen de uitgaven, bijvoorbeeld aan infrastructuur, moeten verhogen om zo de economie te stimuleren. Maar kennelijk is het onmogelijk om belastingen te verhogen, vooral in de Verenigde Staten. In dat geval vind ik dat we ons niet zo druk moeten maken om de staatsschuld.’’

Nobelprijswinnaar: bezuinigingen zijn fout
Nobelprijswinnaar: bezuinigingen zijn fout (Foto: ANP)

Rutte zegt: blijf cool

De incidenten met Rusland kunnen worden opgelost als iedereen het hoofd koel houdt. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad. "We moeten als verstandige mensen deze problemen aanpakken."

Rutte zei dat de kwesties die nu spelen, zoals de mishandeling van de Nederlandse diplomaat in Moskou en de inbraak in een Russisch pand in Den Haag, niets met elkaar te maken hebben. Het gaat om 'verschillende dossiers', die 'stuk voor stuk en stap voor stap' op een verstandige manier moeten worden afgewikkeld.

De mishandeling van de Nederlandse diplomaat Onno Elderenbosch in Moskou noemde de premier verder een 'ernstig incident', maar er is volgens hem geen enkele aanwijzing dat de Russische politiek daar iets mee te maken heeft. Het is goed dat Rusland een strafrechtelijk onderzoek heeft aangekondigd naar de zaak, vindt Rutte.

Er is daarom ook nog geen enkele reden om het bezoek van koning Willem-Alexander te schrappen, zei de premier. Hij hoopt dat het Ruslandjaar nog steeds op een goede manier af te sluiten.

Ook de kwestie met het Greenpeace-schip staat los van alle andere ontwikkelingen. Het 'feitencomplex' geeft geen aanleiding om anders te vermoeden, zei Rutte. De Nederlandse bemanningsleden die gevangen zitten, krijgen consulaire bijstand. Ook stapt Nederland waarschijnlijk maandag naar het VN-zeerechttribunaal in Hamburg om het schip en de opvarenden vrij te krijgen.

Rusland eist nog steeds dat de politieagenten worden gestraft die de Russische diplomaat Dmitri Borodin hebben opgepakt. Maar dat zal niet gebeuren. Nederland heeft excuses aangeboden voor de arrestatie, maar daar blijft het bij. Er is geen reden om deze agenten te vervolgen. "Dat gaan we niet doen."

Nazi (90) veroordeeld wegens massamoord

Een militair tribunaal in Rome heeft vrijdag een 90-jarige ex-nazi veroordeeld voor zijn rol bij de executie van honderdtwintig Italiaanse militairen op het Griekse eiland Kefalonia in 1943. De ex-nazi, de in Duitsland geboren Alfred Stork, werd bij verstek veroordeeld.

Bij het bloedbad op Kefalonia, in september 1943, werden naar schatting tussen de drie- en vierduizend Italiaanse militairen vermoord. De Italiaanse troepen, die Griekenland samen met hun Duitse bondgenoten hadden bezet, bevonden zich plots in vijandelijk gebied nadat Italië, na de val van Benito Mussolini, een wapenstilstand had gesloten met de Geallieerden. De moordpartij nam een week in beslag.

Het is de eerste keer dat in Italië iemand veroordeeld is voor de massaslachting op Kefalonia. Eerder pogingen verantwoordelijken te berechten, strandden door gebrek aan bewijs of doordat verdachten overleden.

Late abortus om handicap beter mogelijk in België

Nederlandse vrouwen die langer dan 24 weken zwanger zijn van een zwaar gehandicapt kind en een abortus willen, wijken daarvoor uit naar België. De Nederlandse Gynaecologen Vereniging (NVOG) wil een einde maken aan de Nederlandse limiet van 24 weken. Dat schrijft de club in een brief aan minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD), meldt tv-programma Brandpunt.

In België is abortus legaal tot de geboorte als de zwangerschap een gevaar vormt voor de zwangere vrouw of als het kind zwaar gehandicapt is. In Nederland is abortus na 24 weken verboden.

De Nederlandse gynaecologen willen een wet om late abortussen mogelijk te maken bij zwaar gehandicapten foetussen. Daarbij wil de NVOG dat artsen die een dergelijke abortus wel uitvoeren niet meer voor een commissie en justitie moeten verschijnen.

Hoeveel Nederlandse vrouwen uitwijken naar België voor een late abortus is niet bekend. Uit gegevens van twee ziekenhuizen in Leuven en Antwerpen blijkt dat in vijf jaar tijd zeventien Nederlandse vrouwen na 24 weken een abortus liet uitvoeren.

Mosterdgas in kelderbox woningen ontruimd

Een appartementencomplex met vijftig woningen in Ede is ontruimd na de mogelijke vondst van mosterdgas. Omwonenden hadden tot 18.45 uur om hun huis uit te gaan en kunnen pas zaterdag weer terug. De gemeente Ede noemt het zeer gevaarlijke mosterdgas als een van de mogelijkheden van wat er is gevonden. Specialisten van defensie onderzoeken de gevonden stoffen.

De vondst werd gedaan in een kelderbox van het complex aan de straat Bijsterveld. In het complex wonen 110 mensen. De politie was vrijdag in de kelderbox gaan kijken na een tip van de broer van de recent overleden eigenaar.

De eigenaar had zijn broer een verzegelde brief nagelaten, waarin stond dat hij diverse gevaarlijke stoffen in zijn kelderbox bewaarde. De broer schakelde de brandweer in, die de politie erbij haalde.

De overleden eigenaar had een achtergrond als natuurkundige. Daarom had hij volgens de gemeente de nodige kennis en de ingrediënten om onder meer mosterdgas te maken. Defensie onderzoekt nu of de situatie stabiel genoeg is om de stoffen af te voeren.

Uit voorzorg is aangenomen dat de stoffen erg gevaarlijk en giftig zijn. De buurtbewoners kunnen voor opvang terecht in een buurthuis. Tijdens de ontruiming hebben ze een brief met uitleg gehad.

Mosterdgas werd in de Eerste Wereldoorlog door de Duitsers ingezet op het slagveld. Het is niet direct dodelijk, maar wel zeer agressief en kan onder meer blindheid en doofheid veroorzaken.

VN willen voor meer Syriërs asiel in Europa

De vluchtelingenorganisatie van de VN wil dat Europese landen meer vluchtelingen uit Syrië asiel verlenen. Volgens de Unhcr kunnen de buurlanden van Syrië de vluchtelingenstroom uit het door oorlog verscheurde Arabische land niet meer aan.

Ook landen verderop in de regio hebben grote moeite met het opvangen van de vluchtelingen. Die proberen steeds vaker vanuit Egypte en Libië de Middellandse Zee over te steken naar Europa.

Volgens de Unhcr zijn alleen al in augustus meer dan 6000 Syriërs en Palestijnen, die als vluchteling in Syrië waren, in Italië aangekomen. In heel 2012 ging het om 350 Syriërs.

VN willen voor meer Syriërs asiel in Europa
VN willen voor meer Syriërs asiel in Europa (Foto: ANP)

Strenger asielbeleid in Noorwegen

Het asielbeleid in Noorwegen wordt flink strenger. Illegalen en criminelen moeten sneller worden uitgezet. Gezinshereniging wordt bovendien moeilijker. Wie wel mag blijven, moet meer integreren. "Doel van het integratiebeleid moet zijn dat immigranten het gevoel krijgen dat ze thuishoren in de Noorse samenleving", heeft de nieuwe premier Erna Solberg vrijdag gezegd in haar eerste verklaring.

De nieuwe Noorse coalitie wil verder de belastingen verlagen, meer geld in de infrastructuur steken en bureaucratie voor bedrijven terugdringen. Die aanpak moet de economie stimuleren en de stijgende werkloosheid onder controle brengen. Ook de zorg voor ouderen en zieken wordt volgens Solberg beter.

Solberg is sinds woensdag premier. Haar conservatieve partij Høyre vormt een minderheidsregering met de rechts-populistische Vooruitgangspartij. Samen hebben ze 77 van de 169 leden in het Noorse parlement.

Nederlandse tieners worden braaf

Anti-alcoholcampagnes gericht op jongeren lijken hun vruchten af te werpen. Het alcoholgebruik van Nederlandse tieners tussen 12 en 15 jaar is sinds 2007 gedaald. Ook roken en blowen de jongeren minder en vertonen ze minder seksueel riskant gedrag. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Utrecht. De universiteit bracht de resultaten vrijdag naar buiten.

Volgens onderzoekster Margreet de Looze zijn ook de ouders strenger geworden op gebruik van alcohol bij hun kinderen onder de 16. Ze praten gemakkelijker met hun kind over alcohol en stellen vaker regels voor alcoholgebruik. Dat heeft volgens de onderzoeker ook effect op het rook- en blowgedrag van de jongeren en hun seksuele activiteit.

Nederlandse tieners drinken minder
Nederlandse tieners drinken minder (Foto: ANP)

GTA V verkoopt beter dan Pokémon-games

Pokémon X en Pokémon Y zijn minder vaak verkocht dan Grand Theft Auto V voor de PlayStation 3. De twee rollenspellen voor de Nintendo 3DS staan deze week tweede en derde in de verkooptoptien. Dat blijkt vrijdag uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK. Om hoeveel exemplaren het gaat, wordt nooit bekendgemaakt.

Het is niet bekend of de twee spellen samen wel meer verkocht hebben dan Grand Theft Auto V. Grand Theft Auto V staat inmiddels vijf weken in de top tien, waarvan het vier weken aan kop heeft gestaan. Door de release van de twee Pokémon-games zijn de Xbox 360-versie van GTA V en het voetbalspel FIFA 14 twee plaatsen gezakt.

Wereldwijd zijn de nieuwe Pokémon-spellen een grote hit. In Japan waren de twee spellen gezamenlijk goed voor ruim 1,8 miljoen verkochte exemplaren. In de rest van de wereld gingen in het openingsweekend 2,2 miljoen stuks over de toonbank. Hoe vaak de spellen in Nederland verkocht zijn, is niet bekend.

Grote afwezige in de top tien is het avonturenspel Skylanders: Swap Force. Het derde deel in de Skylanders-reeks is sinds vrijdag verkrijgbaar, maar is in de voorverkoop niet genoeg besteld om een plaats in de top tien te kunnen veroveren.

De volledige top tien van week 42 ziet er als volgt uit;

01. Grand Theft Auto V (PlayStation 3)
02. Pokémon Y (Nintendo 3DS)
03. Pokémon X (Nintendo 3DS)
04. FIFA 14 (PlayStation 3)
05. Grand Theft Auto V (Xbox 360)
06. FIFA 14 (Xbox 360)
07. Just Dance 2014 (Nintendo Wii)
08. Beyond: Two Souls (PlayStation 3)
09. FIFA 14 (Nintendo Wii)
10. Skylanders: Giants (Nintendo Wii)


GTA 5 verkoopt beter dan Pokémon-games

Dna veelpleger gevonden na inbraak in Russisch pand

In het Russische pand in de Banstraat in Den Haag is dna gevonden van een zeer actieve Haagse veelpleger. Het gaat om een man zonder vaste woon- of verblijfplaats, meldt de politie.

De man is nog niet aangehouden. De politie laat weten dat alles in het werk wordt gesteld om hem achter de tralies te krijgen. De Russische autoriteiten zijn door inmiddels over de vorderingen in het onderzoek op de hoogte gebracht.

Griekse politie zoekt ouders meisje uit Roma-kamp

De Griekse autoriteiten hebben Interpol en andere internationale instanties ingeschakeld om de identiteit te achterhalen van een 4-jarig meisje dat in een Roma-kamp woonde bij twee mensen die niet haar ouders zijn. Het stel is inmiddels aangehouden op verdenking van ontvoering.

Het kind werd volgens een verklaring van de politie woensdag tijdens een landelijke actie tegen illegale activiteiten van Roma aangetroffen in een kamp bij Farsala in Midden-Griekenland. Het blonde, bleek getinte kind had helemaal niets weg van het Griekse stel, dat volgens de politie tegenstrijdige verklaringen gaf, zoals dat het kind in een deken gevonden was of door een onbekende aan hen was gegeven.

De politie zei vrijdag dat uit dna-onderzoek is gebleken dat het kind en de 39-jarige man en 40-jarige vrouw geen familie zijn. Op grond van haar trekken vermoedt de politie dat zij afkomstig is uit Noord- of Oost-Europa.

Het stel beweerde volgens de politie ten onrechte ook veertien kinderen te hebben, maar bij de autoriteiten in drie verschillende delen van Griekenland hadden zij steeds andere aantallen ingeschreven. Bij hen woonden nog drie andere kinderen; zij lijken wel familie te zijn, maar dit is nog niet door dna-onderzoek bevestigd.

Het meisje is ondergebracht bij een kinderopvangorganisatie. De directeur daarvan, Kostas Giannopoulos, toonde zich geschokt over het gemak waarmee mensen kinderen als die van henzelf kunnen inschrijven. "Er is nog veel uit te zoeken, er zijn andere kinderen die wel ingeschreven waren maar niet gevonden zijn in het kamp en ik vrees dat de politie iets boven tafel gaat krijgen dat veel verder gaat dan alleen dit meisje."

Dekker brons, Kromo vierde op 50m vlinderslag

Op de laatste individuele afstand tijdens de wereldbekerwedstrijden in Dubai heeft Inge Dekker de bronzen medaille op de 50m vlinderslag in de wacht gesleept. Dekker deed dat in 25,88.

De Deense Jeanette Ottesen pakte het goud in 25,03. Zilver was er voor Li Tao uit Singapore in 25,55. Ranomi Kromowidjojo werd vierde in een nieuw persoonlijk record van 25,93. 

De volgende wereldbekerwedstrijd vindt plaats in Doha op 20 en 21 oktober. Ook daar zullen een aantal Nederlandse zwemmers aan de start verschijnen. 

Bal spelen boven schouder wordt toegestaan in het hockey

Per 1 november wordt er een regelwijziging doorgevoerd in de Hoofdklasse hockey. Vrouwen- en mannenploegen mogen voortaan de bal met de stick boven schouderhoogte spelen. Dat heeft het bondsbestuur van de KNHB besloten.

De FIH besloot onlangs al dat tijdens aankomende toernooien deze regel zou worden toegepast. Ook tijdens de Hockey World League in Rotterdam werd er al zonder 'sticks' gespeeld. De internationale hockeybond wil 'm in ieder geval tot en met het WK van volgend jaar blijven toepassen.

Door de wijziging in het internationale hockey, heeft de KNHB besloten om het voortaan toe te staan dat er met de stick boven schouderhoogte wordt gespeeld. De wijziging geldt zowel voor de reguliere Hoofdklassewedstrijden, als voor de play-off- en play-out-duels. "Zo krijgen de spelers uit de nationale teams de gelegenheid om op clubniveau te oefenen met deze internationale toernooiregel", aldus de bond. De formele regel die voortaan wordt gehanteerd luidt: Spelers mogen de bal met hun stick boven schouderhoogte spelen mits dit niet gevaarlijk is of leidt tot gevaarlijk spel.

Rutte: kom niet aan Zwarte Piet

Premier Mark Rutte (VVD) voelt er weinig voor om een einde te maken aan de traditie van Zwarte Piet. "Zwarte Piet is zwart, daar kunnen we weinig aan veranderen", zei hij vrijdag tijdens de persconferentie na afloop van de ministerraad. "Als hij wit zou zijn heette hij Witte Piet, maar de historische parabel gaat over Zwarte Piet."

De discussie over of Zwarte Piet discriminerend is wordt dit jaar heviger dan ooit gevoerd. Donderdag vond in Amsterdam een emotionele hoorzitting plaats, waarbij werd opgeroepen om de traditie aan te passen. Burgemeester Eberhard van der Laan zei dat hij in gesprek wil blijven over de bezwaren, maar hij wil de sinterklaastraditie geen geweld aandoen.

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker (PvdA) stelde vrijdag in antwoord op Kamervragen van de PVV dat het sinterklaasfeest 'onderdeel is van de Nederlandse cultuur en op verschillende manieren wordt gevierd'. "De regering is zich ervan bewust dat de opvattingen over dit feest verschillen. Tot de Nederlandse cultuur behoort ook dat verschillende opvattingen naast elkaar kunnen bestaan."

Of bij de intocht van Sinterklaas in Amsterdam Zwarte Pieten mogen figureren laat zij zich niet uit. "De intocht van Sinterklaas is een lokale aangelegenheid." Ook Rutte vindt dat Zwarte Pieten geen zaak zijn van de regering, maar van de samenleving.

Ook brons voor Moniek Nijhuis in Dubai

Tijdens de tweede dag van de vierde World Cup reeks heeft Moniek Nijhuis, na vierde te zijn geworden op de 50m schoolslag, het brons behaald op de 200m schoolslag. De zwemster uit Overdinkel zwom naar een tijd van 2.25,42.

Nijhuis moest de huidige wereldkampioen op de lange baan op deze afstand voor zich dulden. De Russische Iuliia Efimova pakte het goud in 2.19,73. Zilver was voor Sophie Allen (GBR) in 2.24,85.

FOK!filmtip van de dag: From Paris with Love (2010)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

From Paris with Love

Vandaag moest er even getost worden tussen een tweetal prima films met John Travolta in de hoofdrol. Zo hadden we kunnen kiezen voor RTL6, waar om 20.30 uur de film The Taking of Pelham 123 te zien is. Voor de FOK!filmtip van de dag gaan we echter voor de door Pierre Morel geregisseerde actiefilm From Paris With Love, die vanavond eveneens om 20.30 uur te zien is op SBS6.

From Paris with Love 1

In het door Luc Besson geschreven verhaal draait het om James Reese (Jonathan Rhys Meyers), een man die het allemaal goed voor elkaar heeft. Hij heeft een leuke baan bij de Amerikaanse ambassade in Parijs, heeft een knappe vriendin en een leuke bijbaan als CIA-correspondent. Reese hoopt dat hij ooit een echte agent zal worden en zijn wens lijkt uit te komen als een Amerikaanse CIA-agent naar Parijs komt om een terreurgroep aan te pakken. Reese ontdekt echter al snel dat special agent Charlie Wax (John Travolta) een grofgebekte hufter is, die hem niet meer dan als zijn chauffeur ziet. Wax neemt Reeves mee op een explosieve tocht door de achterbuurten van Parijs, die de jonge agent zullen doen snakken naar zijn saaie kantoorbaantje. Daarvoor zal hij echter wel eerst de komende 48 uur met Wax moeten zien te overleven.

From Paris with Love 2

Vijftien jaar na Pulp Fiction keert Travolta terug in een ijzersterke rol als de onberekenbare Amerikaanse CIA-agent Charlie Wax, die in meerdere opzichten terug doet denken aan het personage van Vincent Vega, die de acteur zo prachtig in beeld bracht in Tarantino's meesterwerk. Als we Travolta in deze film dan ook een 'Royale With Cheese' zien wegwerken weten we al dat de cirkel weer volkomen rond is. Liefhebbers van spetterende actiefilms, boordevol spannende achtervolgingen en veel expliciet geweld mogen deze film eigenlijk niet ongezien laten.

From Paris with Love 3

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Wii U-versie Batman: Arkham Origins uitgesteld

Uitgever Warner Bros. heeft bekendgemaakt dat zowel de Wii U-versie als de fysieke pc-versie van Batman: Arkham Origins twee weken later dan voorzien verschijnen in Europa. Beide versies liggen vanaf 8 november in de winkelrekken.

Waarom Warner Bros. dit beslist heeft, is onduidelijk. In de VS staan alle versies nog steeds gepland op de oorspronkelijke releasedatum van 25 oktober. De verschijningsdatum van de versies voor Xbox 360 en PlayStation 3 worden niet beïnvloedt door het uitstel.

Batman Arkham Origins

Poes opgepakt wegens smokkel marihuana

Oplettende bewakers in een gevangenis in Moldavië hebben een kat aangehouden voor het smokkelen van marihuana. De cipiers zagen het poezelige dier al met enige regelmaat door een gat in het hek verschijnen, maar begonnen de zaak te wantrouwen toen men zag dat het dier een opvallende halsband droeg. Bij nader onderzoek werden er twee zorgvuldig verstopte zakjes wiet aangetroffen.

Volgens het Departement van Penitentiaire Inrichtingen werkte de viervoeter voor een inwoner van het stadje Pruncul en werd regelmatig als koerier met geestverruimende middelen naar de lokale bajes gestuurd. Het misbruiken van een kat voor dergelijke criminele activiteiten is niet nieuw. Afgelopen juni werd in Syktyvkar, in het noordoosten van Rusland, ook al een poes betrapt toen deze mobiele telefoons en telefoonladers bij gevangenen af zou gaan leveren.

Rieneke Terink brons op 400m vrijeslag Dubai

Tijdens de finales van de tweede dag van de wereldbekerwedstrijden zwemmen in Dubai heeft Rieneke Terink een medaille gehaald op de 400m vrijeslag. Terink zwom naar het brons in een persoonlijk record van 4.03,05.

De zwemster uit Doetinchem, die de reis naar Dubai zelf heeft bekostigd, moest alleen de twee Spaanse dames Melani Costa en Mireia Belmonte Garcia voor zich dulden. Costa en Belmonte finishten in 4.00,39 en 4.02,29. 

Advocaat: "Ze krijgen iets meer vrijheid"

Dick Advocaat wil AZ frivool laten spelen. De Hagenaar is niet iemand die zijn spelers vol stopt met tactische aanwijzingen. AZ speelt zondagmiddag tegen SC Cambuur. In aanloop naar dat duel werd Advocaat deze week aangesteld als opvolger van Gertjan Verbeek. Het is niet zo dat de nieuwe coach direct alles gaat veranderen. "Ze krijgen iets meer vrijheid van me", aldus Advocaat op de clubsite van AZ.

De ervaren trainer wil AZ 'vrijuit' laten spelen. "Het zal wel even duren voordat ik dat erin heb geslepen. In het verleden heb ik dat ook gedaan bij Zenit Sint-Petersburg. Andrei Arshavin stond ‘op tien’, maar die verdedigde voor geen pepernoot mee. Toen zette ik hem linksbuiten, met de vrijheid om te zwerven. Dat ging geweldig."

Advocaat, die in het seizoen 2009/10 al bij AZ werkte, heeft nog altijd een zwak voor AZ-middenvelder Celso Ortiz. "Ik heb nooit begrepen waarom die jongen niet meer in het stuk voorkwam. In mijn ogen zou het een grote concurrent voor Stijn Schaars worden. Ortiz ziet het goed, heeft een geweldige pass en wil graag de bal hebben. Dat zie ik graag."

Dijsselbloem wil meer inspraak bij staatsbedrijven

Het kabinet wil de invloed op het beleid van staatsbedrijven vergroten. Dat maakte minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) vrijdagmiddag bekend na afloop van de ministerraad.

"We gaan als aandeelhouder echt wat actiever worden", ze Dijsselbloem. "Ik wil dat we betrokken worden bij grote strategische beslissingen, bij grote investeringsbeslissingen, bij benoemingen en dus ook bij het beloningsbeleid." Op die vier punten gaat de overheid 'strakker sturen'.

Reden voor de bemoeienis is dat het de afgelopen jaren een aantal keer mis is gegaan, waarbij miljarden zijn verspild. "En dat is natuurlijk toch maatschappelijk vermogen. Die bedrijven zijn van ons allemaal." Als voorbeeld gaf hij een investering van de Gasunie in Duitsland, die op een miljardenverlies is uitgedraaid. Ook het debacle van de NS met de hogesnelheidstrein Fyra noemde de minister.

"Als een staatsbedrijf voor miljarden gaat investeren, willen wij daar voortaan vroegtijdig bij worden betrokken", zei de bewindsman. De drempel voor de staat als aandeelhouder om mee te beslissen ligt nu vaak zo hoog dat de overheid zelden bij besluitvorming wordt betrokken. Dijsselbloem wil per bedrijf bekijken hoe de overheidsbemoeienis wordt vormgegeven.

De minister kondigde verder aan dat hij het bonusbeleid bij staatsbedrijven aan banden gaat leggen. Die mogen niet meer bedragen dan twintig procent van het vaste salaris van de top. Hiermee wil Dijsselbloem bereiken dat bestuurders zich niet langer richten op rendement op de korte termijn, maar dat ze de publieke functie van het bedrijf voor de langere termijn borgen. "En kortetermijnbonussen najagen past daar niet bij."

Grote brand in pakhuizen haven Brazilië

In zeker drie pakhuizen in de haven van de Braziliaanse stad Santos is een grote brand uitgebroken. Dat hebben de Braziliaanse autoriteiten vrijdag gezegd. De loodsen zijn eigendom van Copersucar, een van de grootste suiker- en ethanolfabrieken van Brazilië.

Codesp, de Braziliaanse havendienst, zei dat de brand vrijdag uitbrak in een suikerpakhuis. Verdere details ontbreken vooralsnog. Ook is niet duidelijk hoe de brand is ontstaan. Zeker drie mensen hebben verwondingen opgelopen. Zij zijn naar een ziekenhuis gebracht.

Paardenman (72) bestraft voor betasten meisjes

Een 72-jarige heeft vrijdag tien dagen cel opgelegd gekregen omdat hij meisjes van 11 of 12 jaar die op zijn terrein in Oldebroek kwamen paardrijden jarenlang bij omhelzingen of tijdens stoeipartijen in de billen kneep of bij de borsten pakte. Hij deed dit volgens de rechtbank in Zutphen op 'geniepige wijze'.

De man deed alsof hij de meisjes steeds toevallig op intieme plaatsen aanraakte, maar dat neemt het ontuchtige karakter van zijn handelingen volgens de rechtbank niet weg. De vijf slachtoffers verklaarden dat de man steeds wilde knuffelen als zijn dochter of vrouw niet in de buurt waren. Hij zou de meisjes regelmatig hebben klemgezet tegen een paard om ze te betasten.

Justitie had vijf maanden cel geëist, maar omdat de verdachte een autistische stoornis heeft is hij volgens de rechtbank verminderd toerekeningsvatbaar. Ook weegt de rechtbank mee dat de zaak verregaande consequenties voor zijn sociale leven heeft gehad. Daarom is maar tien dagen cel opgelegd. Daarnaast kreeg de man honderd uur werkstraf.

Justitie had ook gevraagd de man vijfduizend euro te laten storten in een fonds voor slachtoffers, maar dat zou volgens de rechtbank vergaande gevolgen hebben voor de man, die het niet ruim heeft. Daarom hoeft hij alleen de slachtoffers een schadevergoeding te betalen aan twee slachtoffers; de een krijgt 600 euro en de ander 530.

Comeback Björkman zet zich voort

De eenmalige comeback die Jonas Björkman maakt op het dubbeltoernooi van Stockholm krijgt een vervolg. Nadat hij samen met landgenoot Robert Lindstedt de eerste ronde al overleefde, was het duo vandaag te sterk voor Ernests Gulbis en Dimitri Tursunov; 4-6, 6-1 en 10-8.

Björkman was jarenlang de oudste speler in de top honderd van de wereldranglijst in het enkelspel. De inmiddels 41-jarige Zweed maakte echter vooral furore in het dubbelspel, waarin hij maar liefst negen Grand Slam-titels veroverde, waaronder de Australian Open met Nederlander Jacco Eltingh.

In de finale wacht met Jean-Julien Rojer wellicht een andere Nederlander. Hij en zijn partner Aisam Qureshi kregen een walkover van David Marrero en Fernando Verdasco. Lindstedt en Björkman moeten zich morgen in de halve finale echter eerst langs het duo Gonzalez/Lipsky worstelen.

Ook Joachim Johansson maakte in eigen land een relatief succesvolle comeback in het enkelspel, maar moest na vier gewonnen wedstrijden uiteindelijk het hoofd buigen voor Milos Raonic. Het Zweedse servicekanon verloor gisteravond met 2-6 en (3)6-7.

Heerenveen mist Kum tegen Vitesse

Christian Kum moet zaterdag de thuiswedstrijd van zijn ploeg sc Heerenveen tegen Vitesse missen. De verdediger is ziek.

Coach Marco van Basten kan tegen de Arnhemmers verder over een fitte ploeg beschikken. Wie er zaterdag aan de aftrap staan, wil Van Basten echter nog niet zeggen. 

Doordat de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag twee weken geleden werd afgeblazen, heeft Heerenveen al drie weken geen officieel duel gespeeld. Van Basten ziet daar geen probleem in. "We hebben goed getraind en de internationals hebben een normaal programma gedraaid. Bovendien, wat is ritme?"

Nintendo wil fout uit nieuwe Pokémon halen

Nintendo wil de programmeerfout in Pokémon X en Pokémon Y met een update herstellen. In een verklaring op de Japanse website van het gamebedrijf laat het weten dat niet alleen de programmeerfout, maar ook beschadigde opgeslagen bestanden hersteld zullen worden. Wanneer de fout hersteld wordt, is nog niet bekend.

De update voor het spel zal online verspreid worden. Gamers moeten hun Nintendo 3DS via wifi met internet verbinden om de update te kunnen installeren.

Na de lancering van de nieuwe Pokémon-spellen zaterdag doken in de loop van de week meldingen op van beschadigde opgeslagen bestanden. De fout treedt op wanneer spelers in de stad Lumiose City hun voortgang willen opslaan.

Pokémon X en Pokémon Y gingen zaterdag en zondag wereldwijd vier miljoen keer over de toonbank. Nooit eerder verkocht een spel voor 3DS in zijn openingsweekend zo veel exemplaren.


Nintendo wil fout uit nieuwe Pokémon halen (Foto: Novum)

Vrouw op hoorns genomen door net bevallen koe

Een net bevallen koe heeft in Almelo een 67-jarige vrouw op de hoorns genomen. De vrouw uit Den Ham liep op een looppad in een gebied van de gemeente waar koeien loslopen, meldt de politie.

De koe stormde plots op de vrouw af en gaf haar een kopstoot, waardoor ze de lucht in werd geslingerd. Hierna wist de vrouw over een hek te klimmen. Ze is met pijn in haar schouder door een ambulance naar een ziekenhuis gebracht. De politie heeft de omgeving met linten afgezet om meer ongevallen te voorkomen. De koe en het kalf worden opgehaald door de eigenaar.

Het gaat volgens de Twentse krant Tubantia overigens om een koe van het ras brandrood rund, die worden daar ingezet voor de begrazing. Fokkersvereniging Het Brandrode Rund meldt op haar website dat het een rustige, degelijke en duurzame koe is.

Vermoeide Nadal laat ATP-toernooi Basel schieten

Rafael Nadal heeft zich afgemeld voor het tennistoernooi van Basel volgende week. De Spaanse wereldlijstaanvoerder heeft een korte rustpauze ingepland. "Na een aantal zeer vermoeiende weken moet ik mijn conditie en lichaam laten herstellen", zei Nadal vrijdag op zijn Facebook-pagina.

De 27-jarige Spanjaard maakte dit seizoen na zeven maanden blessureleed een ongekend sterke comeback op de tennisbaan. Nadal won sinds zijn terugkeer in februari tien toernooien, waaronder de US Open en Roland Garros. Vorige week onttroonde hij Novak Djokovic aan kop van de wereldranglijst.

Het seizoen is overigens nog niet ten einde voor Nadal. Volgende maand wachten nog de ATP World Tour Finals in Londen, het officieuze wereldkampioenschap.

Smartphone voor zeven op tien mobiele bellers

Van de Nederlanders met een mobiele telefoon had in het derde kwartaal 72 procent een smartphone. Een jaar eerder was dat 56 procent. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Telecompaper onder twintigduizend consumenten.

Het marktaandeel van Samsung op de Nederlandse smartphonemarkt nam in het derde kwartaal toe van 42 procent vorig jaar tot 47 procent dit jaar. Voor het eerst is Samsung daarnaast ook het grootst onder de consumenten met een gewone telefoon, met een percentage van 41 procent. Dat was altijd Nokia. Het Finse merk is nu tweede met 38 procent.

Mede door de opkomst van Samsung nam ook de populariteit van het besturingssysteem Android toe. In het derde kwartaal een jaar geleden had Android een aandeel van 62 procent. Dit jaar is dat 69 procent. Dat ging vooral ten koste van Symbian van Nokia en Blackberry. Windows hield het marktaandeel op peil. Het aandeel van het systeem dat op de iPhone draait, steeg naar 22 procent.

Wederom goud voor Kromowidjojo, zilver voor Heemskerk

In de finales op de tweede dag van de wereldbekerwedstrijden zwemmen in Dubai heeft Ranomi Kromowidjojo wederom een gouden medaille behaald. Nadat 'Kromo' gisteren op de 50m vrijeslag het goud behaalde, deed de Sauwerdse dat dit keer op de 100m.

Kromowidjojo tikte aan in een tijd van 52,48. Femke Heemskerk pakte het zilver achter Kromowidjojo in 52,79. Derde was Jeanette Ottesen (DEN) in 52,85. Inge Dekker werd uiteindelijk zesde in 53,85. Alle Nederlandse dames waren in de finales sneller dan in de series. 

Hondenbelasting mag van Hoge Raad

Gemeenten mogen de opbrengsten van hondenbelasting vrij besteden. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald in een zaak die was aangespannen door een hondenbezitter uit Sittard-Geleen. Zij was naar de rechter gestapt omdat ze het niet eerlijk vindt dat hondenbelasting een algemene belasting is.

Het gerechtshof in Den Bosch bepaalde eerder dit jaar dat de vrouw de aanslag niet hoefde te betalen omdat er geen 'objectieve grond bestaat voor het onderscheid dat de gemeente maakt tussen hondenbezitters en niet-hondenbezitters'. Het hof ziet daarin een schending van het gelijkheidsbeginsel. De Limburgse gemeente ging tegen die uitspraak in cassatie.

De Hoge Raad vernietigt de uitspraak van het hof nu en is van mening dat het heffen van hondenbelasting voor de algemene middelen niet in strijd is met het discriminatieverbod. Het onderscheid tussen hondenbezitters en mensen zonder hond is volgens de raad gerechtvaardigd. Het is niet nodig dat de gemeente een relatie legt tussen de opbrengst van de hondenbelasting en de kosten die voor de gemeente aan de bevuiling door honden zijn verbonden, aldus de hoogste rechter.

De rechtbank had in april 2012 ook geoordeeld dat de gemeente de opbrengsten van hondenbelasting vrij mag besteden. Nu het oordeel van het hof door de Hoge Raad is vernietigd, is die uitspraak weer van kracht van geworden.

Haase via Fognini naar laatste vier in Wenen

Robin Haase is vandaag doorgedrongen tot de halve finale van het ATP-toernooi in Wenen. De Hagenaar was op het Oostenrijkse hardcourt in drie sets te sterk voor de als derde geplaatste Italiaan Fabio Fognini: 6-7 (4), 6-1 en 6-1. Haase stond de gehele wedstrijd geen enkel breekpunt af.

In de halve finale kan Haase de als eerst geplaatste Jo-Wilfried Tsonga tegen komen of de Oostenrijkse Dominic Thiem. 

Sparta - Achilles '29 begin november ingehaald

De eerstedivisiewedstrijd tussen Sparta Rotterdam en Achilles '29 wordt ingehaald op dinsdag 5 november. Dat heeft de KNVB vrijdag bekendgemaakt. Het duel werd zondag afgelast vanwege de hevige regenval.

Het is voor het eerst dat Sparta en Achilles '29 elkaar treffen in competitieverband. De Groesbekers gingen in op een aanbod van de KNVB om onder versoepelde voorwaarden te promoveren, waardoor er dit seizoen voor het eerst amateurs uitkomen in de Eerste Divisie.

Achilles '29 staat vijftiende, dertien plaatsen onder Sparta. De Rotterdammers zijn momenteel de ploeg met de minste verliespunten in de Jupiler League.

Dag Zwarte Piet!

Het lijkt erop dat de traditionele Zwarte Piet de komende jaren langzaam gaat verdwijnen. Diverse Sinterklaasorganisaties hebben vandaag aangegeven dat ze zich gaan beraden op het uiterlijk van de knechten van Sinterklaas. Dit als reactie op de hoog oplopende meningsverschillen tussen de voor- en tegenstanders van de traditie.

Volgens de voorzitter van het Amsterdamse Sinterklaascomité dreigt het kinderfeest uit te draaien op een jaarlijkse ruzie. Daar zijn kinderen de dupe van en dat wil hij voorkomen. Hij wil in januari in overleg met verschillende partijen om te bespreken welke uiterlijke veranderingen Zwarte Piet in de toekomst zal ondergaan.

De veranderingen zullen niet ineens doorgevoerd worden. Voorgesteld wordt om bijvoorbeeld het eerste jaar een vijfde van de Pieten in de nieuwe stijl uit te dossen en dat aantal ieder jaar iets te verhogen. Dit jaar zullen de Pieten er nog gewoon uitzien zoals ieder jaar.

Zwarte Piet is Racisme, de actiegroep van kunstenaar Quinsy Gario, heeft verheugd gereageerd op het nieuws. Op hun Facebookpagina noemt hij het nieuws ‘breaking’. Zijn achterban laat in de reacties duidelijk merken dat ze verwachten dat het niet lang meer zal duren totdat Zwarte Piet uitsluitend tot de geschiedenis behoort.

Lid Pussy Riot naar andere gevangenis

Zangeres Nadezjda Tolokonnikova van de Russische punkband Pussy Riot wordt overgebracht naar een ander strafkamp. Dat hebben de Russische gevangenisautoriteiten vrijdag gezegd.

Tegen haar verblijf in het huidige strafkamp is Tolokonnikova nu voor de tweede keer in hongerstaking gegaan. Nadat ze zich een eerste keer voedsel ontzegde, belandde ze na een week in het ziekenhuis. Toen ze eenmaal weer werd teruggestuurd naar de gevangenis besloot ze tot een tweede protestactie.

Volgens de federale gevangenisautoriteiten wordt de eis van Tolokonnikova ingewilligd en wordt ze 'voor haar eigen veiligheid' overgeplaatst.

Twee jaar geleden werden Tolokonnikova en medebandlid Maria Alechina - en in eerste instantie ook Jekaterina Samoetsevitsj - tot twee jaar strafkamp veroordeeld, omdat zij in de belangrijkste kathedraal van Moskou een protestlied tegen Vladimir Poetin ten gehore hadden gebracht. Samoetsevitsj kreeg in hoger beroep een voorwaardelijke straf en haar bleef dus het strafkamp bespaard.

Tolokonnikova begon haar hongerstaking op 23 september om te protesteren tegen de werkregels in de strafkolonie waar ze zit. Ze zei dat ze zestien uur per dag moest werken en sprak van 'slavenarbeid'. In het ziekenhuis onderbrak zij haar actie.

Ook campagneleider Arctic Sunrise blijft in de cel

De Nederlandse campagneleider van het Greenpeace-schip de Arctic Sunrise moet langer in de cel blijven. Het verzoek tot voorlopige vrijlating van de 26-jarige Faiza Oulahsen werd vrijdag afgewezen door de rechtbank in Moermansk. Donderdag gebeurde hetzelfde met het verzoek van de andere Nederlandse opvarende, machinist Mannes Ubels.

Greenpeace reageert teleurgesteld. "We hadden het uiteraard wel verwacht, maar het blijft een hele teleurstelling, zeker nu we weten onder wat voor slechte omstandigheden ze in de gevangenis verblijft", laat een woordvoerder weten.

Een eerder verzoek tot vrijlating was al afgewezen. De zegsman liet vrijdagochtend al weten de kans op vrijlating klein te achtten. Naast dat van Ubels worden hoogstwaarschijnlijk ook de verzoeken van zeventien andere opvarenden afgewezen.

Naar omstandigheden gaat het goed met Oulahsen, schrijft zij in een vrijdag gepubliceerde brief aan de Volkskrant. Ze zit alleen in een smerige cel, waar ze af en toe ratten ziet. Ook schrijft ze te zijn afgevallen. Een uur per dag mag Oulahsen 'luchten', waarbij ze in een betonnen ruimte met amper daglicht mag rondlopen.

De campagneleider schrijft verder dat was ingeschat welke scenario's konden voorvallen na het protest. "Dat we met dertig man in de cel zouden belanden met een celstraf van vijftien jaar boven het hoofd had ik niet verwacht."

Oulahsen, Ubels en 28 andere opvarenden werden aangehouden na een protest tegen een olieboorplatform op de Petsjorazee, tussen Rusland en de Noordpool in. Zij worden vervolgd voor piraterij. Daar staat in Rusland een gevangenisstraf van maximaal vijftien jaar op.

Tonnen cash in laptoptas en streekbus

In verschillende onderzoeken heeft de politie sinds vorige week bijna 1,3 miljoen euro aan contant geld in beslag genomen. Drie mannen en een vrouw zijn aangehouden, meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie vrijdag.

Bij de doorzoeking van een woning in Amsterdam-West stuitte de politie op ruim 219 duizend euro, verpakt in plastic tassen. In schoenendozen vonden de agenten twee kilo cocaïne. Een 46-jarige man en een 47-jarige vrouw uit Colombia werden aangehouden.

Een dag later werd in het centrum een 26-jarige Libanees uit een streekbus gehaald. Hij had plastic boodschappentassen bij zich waar 470 duizend euro aan contant geld in was verpakt. Hij had volgens justitie geen geloofwaardig verhaal hoe hij aan zo veel geld was gekomen en is aangehouden.

Dinsdag werd in de lobby van een Rotterdams hotel een 54-jarige man uit Zevenbergen aangehouden. Hij had een zwarte laptoptas met zeshonderdduizend euro bij zich. Justitie vermoedt dat dit geld ook van een misdrijf afkomstig is.

De zaken staan volgens een woordvoerder van justitie los van elkaar. De drie verdachten die vorige week werden aangehouden zijn vorige week voorgeleid en door de rechtbank in Zwolle voor twee weken in bewaring gesteld. De man die deze week werd aangehouden wordt vrijdag voorgeleid.

Doden door beschietingen Syrië

Bij beschietingen in de noordelijke Syrische provincie Aleppo zijn ten minste negentien mensen om het leven gekomen. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten vrijdag gezegd.

Volgens het Observatorium werd het dorp Tel Aran onder vuur genomen. Daarbij kwamen twaalf burgers om het leven. Nog eens zeven burgers werden gedood toen hun auto onder vuur werd genomen door regeringstroepen.

De afgelopen dagen is de strijd in Tel Aran steeds feller geworden.

Onderdelen circuit Valencia naar New Jersey

Voor wat, hoort wat, zo blijkt nu ook in de Formule 1. Valencia kon gratis af van het 54 miljoen euro waard zijnde contract met F1-baas Bernie Ecclestone, maar moet in ruil hiervoor wel een tegenprestatie leveren. Het nog aan te leggen circuit in New Jersey profiteert hiervan.

Volgens de krant Marca zal het materiaal voor het stratencircuit van Valencia aan Ecclestone overgedragen worden, waaronder meer dan tien kilometer aan hekwerk en barrières. De spullen hebben een waarde van enkele miljoenen euro en moeten een boost vormen voor New Jersey dat nog steeds moeite heeft om de financiële eindjes aan elkaar te knopen. Mocht die race doorgaan dan wordt er op 1 juni voor de eerste maal geracet.

Huntelaar drie tot vier maanden eruit

Klaas-Jan Huntelaar gaat opnieuw onder mes. De spits van Schalke 04 blijft last houden van zijn knie en hoopt rond februari terug te keren. Huntelaar meldt op zijn Twitter-account dat hij het geen eenvoudig beslissing was om opnieuw een operatie te ondergaan.

"Het is moeilijk, maar ik heb besloten om een operatie te ondergaan. De revalidatietijd is drie tot vier maanden. Het is moeilijk, maar een noodzakelijke beslissing", schrijft de spits.

De 30-jarige Huntelaar liep halverwege augustus de knieblessure op en keerde vorige week bij Schalke terug op het trainingsveld. Daar ging het weer mis voor de ex-speler van onder meer Ajax, Real Madrid en AC Milan. Na een botsing met ploeggenoot Sead Kolasinac zocht Huntelaar de kleedkamer op.

Nader onderzoek wees uit dat de Oranje-international opnieuw onder het mes moet. Het wordt voor Huntelaar daarmee ook lastig om in beeld te blijven bij het Nederlands elftal. Bondscoach Louis van Gaal zei onlangs dat hij vanaf maart met een vaste groep naar het WK wil toewerken.

DriveClub uitgesteld; Contrast gratis

Na The Crew en Watch_Dogs is deze week een derde game lang uitgesteld: DriveClub. Er gingen al wat geruchten de ronde, en Shuhei Yoshida, president van SCE Worldwide Studios, laat weten dat DriveClub inderdaad definitief is uitgesteld tot volgend jaar.

"SCE Worldwide Studios and the team at Evolution Studios have made the difficult decision to delay the release of DRIVECLUB and DRIVECLUB PlayStation Plus Edition until early 2014. DRIVECLUB will be a truly innovative, socially connected racing game, but the team requires more time in order to deliver on their vision — and I’m fully confident the game will surpass your expectations," aldus Yoshida.

Een speciale PlayStation Plus-editie van DriveClub zou eigenlijk met de launch van de PlayStation 4 gratis beschikbaar gesteld worden voor leden van deze dienst, maar nu krijgen leden van PlayStation Plus een andere game die gratis te spelen zal zijn.

"This decision also affects PlayStation Plus members’ Instant Game Collection for launch. To be clear, DRIVECLUB PlayStation Plus Edition will still be part of the Instant Game Collection when it is released. For the PS4 launch, in addition to Resogun, I’m pleased to announce that Contrast, the highly anticipated game from Compulsion Games will also be available to PlayStation Plus members for free as part of Instant Game Collection. If you’re not aware of Contrast, it will whisk you away to a surreal vaudevillian, film-noir inspired reality full of performance, intrigue, shadow-play and drama. Please check out the trailer below. I’m sure you’ll agree that it is unlike anything you will have played before"

PlayStation Plus-leden krijgen ook toegang tot een gratis 'open weekend' van de multiplayer van Killzone Shadow Fall op 28 en 29 december.

[OS 2014] Dinosaurus op de schans

Op 7 februari gaan de Olympische Spelen in Sochi van start. In aanloop naar de Winterspelen brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van dit grootse evenement. Elke vrijdag kun je een special lezen die gaat over Sochi, Nederlandse sporters, olympische historie en andere mooie verhalen rond dit grote evenement.

Vaak gebruikt men muziek of nieuws uit een bepaalde tijd om aan te geven hoe lang iets eigenlijk al geleden is. In dit geval is dat ook goed te doen, dit verhaal begint namelijk in een tijd dat Tina Turner samen met David Bowie bovenaan de hitlijsten stond en dat George Bush sr. net beëdigd was als nieuwe president van de Verenigde Staten. De Muur stond nog overeind en Nederland genoot nog na van de fantastische prestatie van Rinus Michels en zijn mannen. 

WvW -update in Guild Wars 2

ArenaNet kondigt een nieuwe feature aan voor de aankomende World vs. World – The Edge of the Mists-map voor Guild Wars 2. De map wordt vooral gebouwd om de wachtrijen voor World vs World-events aan te pakken.

Spelers kunnen meteen meedoen in de WvW in The Edge of Mists, zonder eerst naar de Borderlands- of Eternal Battleground-mappen te moeten gaan.

De details van de nieuwe map:

  • Je kunt nog steeds World XP verdienen, in sieges en skirmishes vechten
  • Je krijgt geen punten voor jouw wereld in de matchup. Op deze manier krijgen drukke servers geen voordeel ten opzichte van minder drukke servers.
  • Er blijft minimaal één Edge of the Mists-instantie draaien, zodat je altijd kunnen joinen. Als er een instantie vol is, dan wordt er een tweede geopend, zodat er altijd een The Edge of the Mists-map beschikbaar is voor World vs World.

"With the new innovation this map brings, and the league starting today, there is no better time to play World vs. World! If you haven’t logged in for a while, or haven’t at all, get in there and fight in a league with hundreds of players in epic-scale PvP the likes of which can only be found in Guild Wars 2", geeft ArenaNet aan. Om de map te testen kondigen ze ook een publieke bèta aan, die in november start. Toch moet je nog uitgenodigd daarvoor worden, maar details over hoe de bèta in zijn werk gaat komen later.

Jan Smit negeert gezin bij muziekkeuze

Jan Smit laat met liefde en plezier zijn muziek horen aan zijn vrouw en kinderen, maar zit niet te wachten op hun inbreng. "Ik ken natuurlijk alle liedjes die ik gemaakt heb en ik heb daar een gevoel bij", zegt de zanger voor de camera van Novum Nieuws. "De enige die dat weet ben ik, dus dat wat betreft luister ik niet."

De 27-jarige Smit is vanwege zijn werk vaak op pad, maar meent niet dat hij belangrijke gebeurtenissen binnen zijn gezin mist. "Tegenwoordig hoef je met alle social media niks meer te missen", aldus de Volendammer. "Vroeger had je flessenpost en brieven, tegenwoordig kun je whatsappen."

Hoewel Smit regelmatig in het buitenland vertoeft, is hij naar eigen zeggen vaker overdag thuis dan de gemiddelde vader. "Ik probeer het aardig onder controle houden, zodat ik niet te lang achter elkaar weg ben. Maar dat gaat meer dan goed."

Modebedrijf Robbie Williams failliet

Het modebedrijf van Robbie Williams is failliet. De zanger startte het label Farrell in 2011 en opende zes weken geleden een pop-upwinkel in Londen, schrijft de Britse krant Daily Telegraph. De winkel sloot maandag zijn deuren.

De Bijenkorf zou de kledinglijn ook gaan verkopen, meldt AT5. Williams zou een bezoek brengen aan de Amsterdamse vestiging van het warenhuis om zijn producten te promoten, maar dat is nu afgeblazen.

"De internationale steun van fabrieken en winkels is vanaf het begin geweldig geweest en ik wil ze bedanken", zei Williams in een verklaring. Ook is de zanger blij dat hij met een getalenteerde modeontwerper aan de kleding kon werken.

Williams vernoemde zijn modelabel naar zijn opa Jack Farrell. De kleding wordt verkocht in warenhuizen in Groot-Brittannië. De 39-jarige zanger was donderdagavond in Paradiso in Amsterdam voor het programma College Tour, dat wordt uitgezonden op Nederland 3.

Yab Yum mag geen seksclub meer zijn

Het voormalig luxe bordeel Yab Yum in Amsterdam mag geen seksclub meer worden. Een aanvraag voor een vergunning hiervoor heeft burgemeester Eberhard van der Laan afgewezen. Dat heeft een woordvoerster van de burgemeester vrijdag gezegd.

Yab Yum moest begin 2008 zijn deuren sluiten, nadat de gemeente de vergunning had ingetrokken. De eigenaar diende vervolgens een nieuwe vergunningaanvraag in. Het Landelijk Bureau Bibob bekeek de aanvraag en oordeelde dat er "ernstig gevaar voor misbruik met de vergunningen" is, aldus de burgemeester in een brief aan de gemeenteraad.

Schwarzenegger wil president worden

Arnold Schwarzenegger, filmheld en voormalig gouverneur van Californië, wil in 2016 een gooi doen naar het presidentschap van de Verenigde Staten. Er staat hem maaréén ding in de weg: de bepaling in de grondwet dat alleen wie in de VS is geboren president van Amerika kan worden.

Schwarzenegger, een geboren Oostenrijker, zou nu een poging willen wagen die bepaling geschrapt te krijgen. ,,Hij staat op het punt juridische stappen in die richting te zetten", zo heeft een bron uit zijn omgeving vrijdag gemeld aan The New York Post.

De bepaling kan echter alleen worden aangepast als een tweederdemeerderheid in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat daarmee akkoord gaat, en ook dan is 'The Terminator' nog niet binnen. Driekwart van de staten moet een dergelijk amendement vervolgens ratificeren voordat de verandering een feit is, een proces dat doorgaans jaren in beslag neemt. 2016 lijkt dus wat hoog gegrepen, zelfs voor de actieheld.

De acteur zou intussen een lobby zijn begonnen en sprak openlijk over zijn presidentiële ambities tijdens de promotie van zijn meest recente film, Escape Plan, waarin hij speelt met Sylvester Stallone. Schwarzenegger is sinds 1983 Amerikaans staatsburger.

Schwarzenegger wil president worden
Schwarzenegger wil president worden (Foto: ANP)

Blizzard verandert naam Blizzard All-stars

Blizzard is de weg, of naam, een beetje kwijt, want ze veranderden eerder de naam van Dota naar Blizzard All-Stars en nu heet het dus Heroes of the Storm. 

Als we dat afkorten krijgen we HotS, dat ook weer kan verwijzen naar Heart of the Swarm, dat ook van Blizzard is. Enfin, we wachten maar af of er nog een wijziging komt om deze verwarring op te lossen. Naast deze 'First world problems' heeft Jon Burton van Carbot Animations een trailer gemaakt in opdracht van Blizzard. Je zou de studio al kunnen kennen van eerdere filmpjes met Blizzard-figuren in de hoofdrol.

Tijdens Blizzcon, dat op 8 en 9 november wordt gehouden, moet er meer bekend worden gemaakt over deze game die al in 2011 aangekondigd is.

Ajax zonder Moisander naar Twente

Ajax moet het zaterdagavond in de uitwedstrijd tegen FC Twente stellen zonder Niklas Moisander. De verdediger is nog niet helemaal fit en ontbreekt daardoor in de 18-koppige wedstrijdselectie, meldt Ajax vrijdag. Moisander trainde donderdag nog wel volledig mee.

De Fin raakte begin deze maand tegen AC Milan geblesseerd aan zijn linkerknie. Lerin Duarte, die in hetzelfde duel een enkelblessure opliep, is eveneens niet van de partij in Enschede.

Twente gaat momenteel samen met PSV aan kop in de Eredivisie. Ajax volgt op slechts één punt.

Ancelotti verwijt Bale gebrek aan training

Volgens Carlo Ancelotti is niet Gareth Bales rug, maar een gebrek aan training in de voorbereiding reden voor diens huidige gekwakkel. Dat zei de coach van Real Madrid vrijdag op een persconferentie. De recordaankoop van honderd miljoen speelde sinds zijn komst nog geen enkel volledig duel.

Over Bales fysieke gesteldheid was de afgelopen weken veel te doen. De linkspoot miste het duel tegen Levante en twee interlands van Wales door een hamstringblessure.

Bovendien berichtte de Spaanse krant Marca zaterdag dat Bale met een hernia kampt. Real ontkende dat bericht meteen in alle toonaarden, iets wat Ancelotti vrijdag nogmaals deed. Volgens de Italiaan is Bale inmiddels wel weer fit en klaar om zaterdag te spelen tegen Malaga.

Ancelotti zei verder dat Karim Benzema twijfelachtig is voor het duel in Bernabeu en dat hij 'nodig moet praten' met Iker Casillas. Het clubicoon zei eerder deze week dat hij een vertrek overweegt als hij niet meer speeltijd krijgt.

RKC-coach Koeman krijgt alsnog wedstrijd schorsing

RKC-trainer Erwin Koeman moet zaterdag het thuisduel tegen Roda JC vanaf de tribune bekijken. De Waalwijkse coach is vrijdag door de tuchtcommissie van de KNVB alsnog voor een duel geschorst.

Koeman ging eerder deze week in beroep tegen het schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal, die duizend euro boete en een voorwaardelijke wedstrijd schorsing wilde. De boete is komen te vervallen, maar daar kwam een onvoorwaardelijke schorsing voor in de plaats.

Aanleiding voor de boete zijn uitlatingen die Koeman bijna twee weken geleden deed over de arbitrage na afloop van het duel bij PSV. De oud-international wond zich op over de tweede gele kaart van aanvoerder Sander Duits wegens tijdrekken en zei onder meer zich 'genaaid' te voelen. In blessuretijd incasseerden de Waalwijkers de 2-1 van PSV.

RKC heeft besloten niet opnieuw in beroep te gaan en zegt zich 'schoorvoetend neer te leggen' bij de straf.

Wüst past voor World Cups Astana en Berlijn

Ireen Wüst laat eind november en begin december de wereldbekerwedstrijden in Astana en Berlijn schieten. De Goirlese heeft besloten na de eerste twee World Cups een rustpauze in te lassen. "De tweede helft van het seizoen telt pas", zegt Wüst in gesprek met NUsport. "Voor mij is dit de beste route naar Sochi."

"Door de ervaringen van vorig jaar heb ik het vertrouwen dat het goed is", weet Wüst. Voor Wüst telt, net als voor alle Nederlandse topschaatsers, vooral het olympisch kwalificatietoernooi, dat eind december in Thialf plaatsheeft.

Wüst hoopt in Rusland haar olympische titel op de 1500 meter te kunnen verdedigen. In 2006 veroverde ze ook al eens een gouden plak op de 3000 meter.

Huisvrouw is vaak dikzak

In het kader van 'open deur is open' heeft een Britse professor onderzoek gedaan naar de relatie tussen het huishouden en overgewicht. En wat blijkt nu? Huisvrouwen zijn vaak veel dikker dan vrouwen die gewoon een fulltime baan hebben.

Professor Marie Murphy van de Universiteit van Ulster heeft maar liefst 4.563 volwassenen onder de loep genomen. Zij heeft ontdekt dat met name vrouwen en bejaarden het huishouden zien als een belangrijk onderdeel van hun sportieve activiteiten. Pech gehad, afwassen, de ramen lappen en stofzuigen maken van een dik mokkel nu eenmaal niet een lekker wijf.

"We hebben ontdekt dat wie veel doet in het huishouden, vaak minder slank is", concludeert Murphy. "Daaruit leiden we af dat mensen die poetsen of afwassen vinden dat ze voldoende gesport hebben en geen extra beweging meer nodig hebben." Ook vinden de huisvrouwen dat ze als beloning voor hun inspanning, zichzelf op de bank mogen volstoppen met chocola en chips.

Deel reisbureaus Globe definitief dicht

Een groot deel van de 73 nog overgebleven Globe-reisbureaus van het failliete Oad gaat definitief dicht. Dat meldden de curatoren van het reisconcern vrijdag.

De Nederlandse tak van de Duitse Raiffeisen Touristic Group, RTN, is bereid gevonden om een klein deel van de nog overgebleven reisbureaus van Globe over te nemen. Het bedrijf verwacht er uiteindelijk ongeveer vijftien in te lijven, maar dat is afhankelijk van de levensvatbaarheid.

De circa zestig resterende reisbureaus worden gesloten, meldden de curatoren. Volgens curator Jacques Daniëls was dat te verwachten. "Laten we niet vergeten dat de Oad Groep al vóórdat zij failliet ging had besloten om een groot aantal reisbureaus te gaan sluiten omdat zij niet rendabel waren", ligt Daniëls toe. "Dat is na het faillissement niet anders geworden."

RTN heeft in Nederland al 250 reisbureaus onder de namen Thomas Cook en VakantieXperts. De overgenomen bureaus krijgen die laatste naam op de gevel.

Oad had in totaal 150 reisbureaus onder de naam Globe. D-Reizen nam daar vorige maand al 77 vestigingen van over.

Timmermans: 'gewone inbraak' grondig onderzoeken

Het onderzoek naar de donderdagavond gepleegde inbraak bij een Russisch pand in Den Haag wordt grondiger onderzocht dan een normale inbraak. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vrijdagochtend voorafgaand aan de ministerraad. Hij sprak desondanks van een 'gewone inbraak'. Volgens hem berust de zaak waarschijnlijk op toeval.

De inbraak in de woning aan de Banstraat, die wordt beheerd door de Russische ambassade, is het zoveelste incident in korte tijd tussen Nederland en Rusland. "Gisteravond dat ik echt van 'nee hè', maar het is waarschijnlijk allemaal toeval", zei Timmermans. "Het is wel erg vervelend wat hier allemaal gebeurt, maar in dit geval denk ik: wie heeft hier nu in hemelsnaam belang bij?"

Timmermans heeft al laten weten het incident te betreuren. Hij heeft nog geen direct contact met Rusland gehad, maar dat verwacht hij vrijdag of in de komende dagen wel te hebben.

Ook de politie laat weten dat het gaat om een 'reguliere woninginbraak'. Hierbij zijn enkele persoonlijke eigendommen van een ambassademedewerkster weggenomen. "De inbraak past qua modus operandi in het beeld dat de politie heeft van recente inbraken in dit deel van de stad", laat de politie weten.

De inbrekers zijn door de voordeur de woning binnengekomen. Daarbij werd geen schade aangericht.

Hardere acties in grootmetaal op stapel

De vakbondsacties in de grootmetaal worden eind deze maand harder als een akkoord met de werkgevers uitblijft. Dat zegt bestuurder van FNV Bondgenoten Jos Brocken vrijdag. Maandag wordt nog op kleinere schaal actiegevoerd.

Brocken was vrijdag bij de staking bij carrosseriefabrikant Polynorm in Bunschoten. Ongeveer tweehonderd medewerkers hebben daar hun werk neergelegd. Maandag wordt actiegevoerd in Sneek en Etten-Leur.

De bonden overwegen bedrijven voor 48 uur stil te leggen, meerdere vestigingen van één bedrijf stil te leggen of per dag bij meer bedrijven te staken. Met de actievoerende werknemers wordt nog overlegd over de precieze invulling.

De medewerkers in de metaal voeren al bijna een maand actie, steeds bij andere bedrijven in verschillende regio's. Vorige week bereikten de bonden met de werkgevers in de kleinmetaal een cao-akkoord. Toen werd al aangekondigd dat de acties in de grootmetaal, waaronder auto- en machinefabrikanten en scheepsbouwers, harder zouden worden.

De werkgevers, verzameld in werkgeversorganisatie FME-CWM, noemen de acties onverantwoord. "De stakingen zijn niet goed voor de bedrijvigheid en de werkgelegenheid", zegt een woordvoerder, die hekelt dat de werkgevers worden geacht te tekenen bij het kruisje. "Dit is geen manier van onderhandelen, via stakingen en de media."

De werkgevers blijven de bonden wel uitnodigen om weer aan de onderhandelingstafel plaats te nemen. Volgens Brocken van Bondgenoten heeft FME-CWM hiervoor echter nog altijd onvoldoende opening geboden.

De bonden willen meer loon en 'waardering voor het vakmanschap' van de werknemers. In de kleinmetaal krijgen de werknemers er 3,5 procent bij in de komende 22 maanden. FME-CWM biedt namens de grootmetaalwerkgevers eenmalig een half procent meer loon per december, en volgend jaar in totaal anderhalf procent structurele loonsverhoging.

Kijkcijferrecord voor Geer en Goor

Gerard Joling en Gordon hebben donderdagavond een kijkcijferrecord behaald. De heren scoorden met de derde aflevering van hun programma, Geer en Goor: Effe Geen Cent Te Makken, ruim 2,1 miljoen kijkers, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

De debuutaflevering van de show was goed voor twee miljoen kijkers en naar de tweede aflevering keken 1,9 miljoen mensen. Het programma was donderdagavond het best bekeken programma.

Geer en Goor worden op de voet gevolgd door Johnny de Mol. De presentator trok met Syndroom ruim 1,8 miljoen mensen. Voor Goede Tijden, Slechte Tijden kropen ook ruim 1,8 miljoen mensen voor de televisie.

Stallone geeft haat Schwarzenegger toe

Sylvester Stallone had in de jaren tachtig zo'n hekel aan Arnold Schwarzenegger dat hij regelmatig wenste dat de Oostenrijkse Eik niet bestond. "Ik vond het simpel gezegd vreselijk dat hij überhaupt op de planeet rondliep", vertelt de 67-jarige Stallone op de website Yahoo Movies.

Toch was de wederzijdse hekel ook ergens goed voor. "Die competitie zorgde ervoor dat we allebei extra ons best deden", vertelt Stallone. "Zoals Arnold zou zeggen: het dwong je te accelereren."

"Na een tijdje begon ik die rivaliteit zelfs leuk te vinden", gaat Sly verder. "We probeerden elkaar steeds te overtreffen. Had hij een groter geweer, dan maakte ik in één film meer mensen af. Maar na een tijdje ging hij sciencefictionfilms maken, waardoor ik een beetje achterbleef."

Dat Stallone en Schwarzenegger jarenlang niet door een deur konden, is bekend. De twee spierbundels van weleer hebben echter al jaren geleden de strijdbijl begraven. In de jaren negentig zetten ze, met Bruce Willis, de restaurantketen Planet Hollywood op, die overigens inmiddels ter ziele is. Ook waren ze recenter in de twee Expendables-films te zien, zij het in slechts een paar scènes.

Deze week ging Escape Plan in première, de eerste film waarin ze werkelijk elkaars tegenspelers zijn. In de actiefilm zijn de beide bejaarden ruige gedetineerden in een hypermoderne gevangenis. Alleen met elkaars hulp kunnen ze de sadistische baas en zijn bewakers te slim af zijn en uit de bajes ontsnappen.

BMC verlengt met vijftal renners

BMC heeft een vijftal renners langer aan zich gebonden. De wielerploeg maakte vrijdag bekend dat Brent Bookwalter, Marcus Burghardt, Yannick Eijssen, Martin Kohler en Danilo Wyss hebben bijgetekend. Over de duur van de contracten deed BMC geen uitlatingen.

Volgens teambaas Jim Ochowicz speelt het vijftal een belangrijke rol in het team. "Ze kennen onze patronen, ons systeem en ze begrijpen onze racestijl", zei hij. "Onze leiders kunnen altijd rekenen op hun vaardigheden om zo hun resultaten te verbeteren."

Bookwalter, Kohler en Wyss rijden al sinds 2008 voor BMC. Burghardt kwam in 2010 het team versterken, gevolgd door Eijssen een jaar later.

Messi claimt weer volledig hersteld te zijn

Lionel Messi is naar eigen zeggen weer volledig de oude. De Argentijnse vedette plaatste vrijdag een bericht op Instagram om duidelijk te maken dat hij volledig is hersteld van zijn dijbeenblessure. Messi postte een foto waarop hij tegen een bal trapt, met daaronder de tekst "klaar om terug te komen".

Messi raakte vorige maand tegen Almeria geblesseerd aan zijn dijbeen. Door de blessure miste hij de Champions Leaguewedstrijd tegen Celtic en het duel met Real Valladolid in de Primera Division. Ook moest hij passen voor twee kwalificatieduels van Argentinië, dat al geplaatst was voor het WK.

De 26-jarige Messi hervatte maandag al de groepstraining. De rentree van de sterspeler komt voor Barça op een welkom moment. Voor de Spaanse landskampioen staan volgende week duels tegen AC Milan en Real Madrid op de rol. Als opwarmer speelt Barcelona zaterdag eerst uit bij Osasuna.

Löw blijft tot 2016 bondscoach van Duitsland

Joachim Löw blijft ook na het WK in Brazilië bondscoach van Duitsland. De Duitse voetbalbond maakte vrijdag bekend dat de verbintenis van de 53-jarige trainer met twee jaar is verlengd tot het EK van 2016. Löw is sinds 2006 bondscoach en staat op 15 november bij de oefeninterland tegen Italië in Milaan voor de honderdste keer aan het roer bij de Duitsers.

De Duitse voetbalbond maakte Löws contractverlenging al in een vroeg stadium bekend om onnodige afleiding in de aanloop naar en tijdens het WK te voorkomen. De Duitsers gelden als een voorname kanshebber voor de mondiale titelstrijd.

Low, die eerder assistent was onder Jürgen Klinsmann, kreeg al veel lof voor zijn werk, maar wacht nog altijd op een grote prijs. Hij was op het EK 2008 verliezend finalist en sneuvelde vervolgens op het WK 2010 en EK vorig jaar in de halve eindstrijd.

Opnieuw finales voor Nederland bij World Cup zwemmen

Op de tweede dag van de wereldbekerwedstrijden zwemmen in Dubai zijn er opnieuw finales behaald door het Nederlandse team. Vanmiddag om 16.00 uur Nederlandse tijd gaan deze finales van start.

Op het eerste onderdeel voor Nederland werden gelijk drie finaleplaatsen behaald. Op de 100m vrijeslag plaatsten Ranomi Kromowidjojo (1e), Femke Heemskerk (2e) en Inge Dekker (8e) zich voor de finales. De Nederlandse dames deden dit in respectievelijk 53,39, 53,40 en 54,38. 

Sebastiaan Verschuren plaatste zich vandaag wel voor de finales van de 200m vrijeslag. Nadat Verschurem gisteren met een dertiende plek de finales miste op de 100m vrijeslag, gaat de zwemmer uit Amsterdam nu als tweede door met een tijd van 1.47,43. Op de 50m vrijeslag redde Verschuren het niet. De tijd van 22,72 was goed voor een zestiende plaats. Geert Lantink werd 25e in 23,58. Voor de finales was een tijd onder de 22,00 nodig. 

Bij de schoolslag was het voor Moniek Nijhuis weer raak. De zwemster uit Overdinkel plaatste zich voor beide schoolslagfinales. Op de 50m deed Nijhuis dat in 30,91. Op de 200m zwom Nijhuis naar de eerste plaats in de series in 2.28,95. 

Rieneke Terink, de nummer vier van gisteren in de 200m vrijeslagfinale, heeft zich als tweede geplaatst voor de finales van de 400m vrijeslag. In een tijd van 4.06,59 mag Terink het vanmiddag opnemen tegen onder andere de Spaanse Belmonte Garcia en de Hongaarse Katinka Hosszu.

Op het laatste onderdeel van de ochtend hebben Kromowidjojo en Dekker zich ook geplaatst voor de finales. Op de 50m vlinderslag gaan de Nederlandse dames door in 26,42 (6e) en 26,24 (3e).

Games with Gold gaat voorlopig door

Op de E3 2012 werd er aangekondigd dat Microsoft tot aan de lancering van de nieuwe Xbox One elke maand twee gratis spellen te verschikking zou stellen voor Xbox Gold leden. Microsoft heeft besloten om hiermee voorlopig door te gaan.

Volgens Microsoft is de Games with Gold-actie een doorslaand succes. Zij geven aan dat de gratis  games nu al twintig miljoen keer zijn gedownload en meer dan 120 miljoen minuten mee gespeeld is. Tevens zou 97% van de deelnemers positief op de actie hebben gereageerd.

Doutzen doet aan webcamseks

Doutzen Kroes heeft afgelopen nacht een webcamseksavontuurtje gehad met Sunnery James. Voor de webcam kleedde de mooie Friezin zich uit, waarna ze een naaktfoto van zichzelf op Instagram zette.

Blijkbaar mag de hele wereld meegenieten van de geile chatsessie. "What happens on Skype stays on Skype, right?", zette ze bij het ondeugende kiekje.

Op de foto is ook Sunnery te zien, in de rechterbovenhoek. Manlief kijkt breed grijnzend toe bij al het moois op zijn beeldscherm. Zelf was de dj te schijterig om zijn kleren uit te trekken.

Saudi's weigeren zetel Veiligheidsraad

Saudi-Arabië heeft vrijdag geweigerd zijn roulerende zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in te nemen. Volgens het Arabische land is de Veiligheidsraad niet in staat oorlogen te beëindigen of conflicten op te lossen.

"Het koninkrijk (Saudi-Arabië) ziet dat de methodes en mechanismes en de dubbele standaard van de Veiligheidsraad voorkomen dat de raad echt de verantwoordelijkheid voor wereldvrede kan dragen", verklaarde het ministerie van Buitenlandse Zaken tegen het staatspersbureau SPA.

Het land wil pas zitting nemen in de raad als er hervormingen zijn doorgevoerd, maar heeft niet duidelijk gemaakt wat die hervormingen zouden moeten behelzen.

De Veiligheidsraad heeft zich verdeeld getoond over de burgeroorlog in Syrië, waar Westerse landen aandrongen op scherpere sancties tegen president Bashar al-Assad en Rusland resoluties van de strekking tegenhield.

Saudi-Arabië steunt de rebellen in Syrië.

De Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland en China hebben een permanente zetel in de VN-Veiligheidsraad en vetorecht. Andere landen rouleren als lid.

Saudi-Arabië weigert zetel in Veiligheidsraad
Saudi-Arabië weigert zetel in Veiligheidsraad (Foto: ANP)

Tijdens slaap wordt brein 'gewassen'

Tijdens de slaap komen er in onze hersenen processen op gang die lijken op een wasbeurt. Dat hebben Amerikaanse onderzoekers ontdekt. Ze schrijven erover in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Tijdens de slaap krimpen de hersencellen, waardoor lichaamsvloeistoffen vrij spel hebben tussen de cellen. Op die manier worden gifstoffen opgeruimd die zich tijdens de waakperiode hebben opgehoopt.

Het schoonmaakproces lijkt een van de belangrijkste redenen om te slapen. Als de hersenen daarbij wakker zouden zijn, zou dat te veel energie kosten. ,,Vergelijk het met een feestje bij je thuis. Je kunt de gasten entertainen of de rommel opruimen, maar niet allebei tegelijk", zegt onderzoeker Maiken Nedergaard van de universiteit van Rochester.


Presentatie eerste onderzoeksresultaten in 2012

UWV: banengroei detail- en groothandel op komst

De komende vijf jaar neemt het aantal banen in de detailhandel en de groothandel met tienduizenden toe. Die verwachting spreekt het UWV vrijdag uit, na onderzoek in samenwerking met het Kenniscentrum Handel.

In de detailhandel komen er tot 2018 naar verwachting dertienduizend banen bij, boven op de 780 duizend mensen die nu in de sector werken. Het aantal vacatures stijgt naar verwachting met twintigduizend tot 140 duizend.

De groei van het aantal banen komt volgens het UWV onder meer doordat er nieuwe functies ontstaan door de opkomst van webwinkelen. Hierdoor komt er meer behoefte aan bijvoorbeeld transportmedewerkers en inpakkers.

In de detailhandel zijn door de opkomst van webwinkelen dan ook voor goede perspectieven voor lager opgeleiden, denkt het UWV. Dat komt daarnaast ook door de vergrijzing, waardoor vacatures ontstaan voor mbo'ers en wajongers. Voor het middenkader zijn er juist steeds minder vacatures. Dat komt doordat van managers in de detailhandel steeds meer gevraagd, zoals ict-vaardigheden en gastheerschap.

In de groothandel neemt het aantal banen volgens het UWV met twintigduizend toe tot en met 2018, tot in totaal een half miljoen. Het aantal vacatures stijgt van 43 duizend nu naar 54 duizend in 2018, zo verwacht het UWV.

De groothandel heeft nu en de komende jaren te maken met veranderingen in de bedrijfsvoering, constateert het UWV. Zo worden processen gecentraliseerd, neemt het aantal vestigingen af en worden de openingstijden verlengd.

Groothandelsbedrijven gaan mede hierdoor de komende jaren meer taken uitbesteden, verwacht het UWV. De taken die werknemers moeten gaan uitvoeren worden complexer, is de verwachting. Nu al heeft vijftig procent van de medewerkers een hbo-opleiding of hoger. De behoefte aan middenkader neemt de komende jaren verder af.

Pot: "Vloet aardig, maar een alleenheerser"

Cor Pot stapte woensdag uit de Raad van Commissarissen van Sparta omdat hij niet door één deur kon met algemeen- en technisch directeur Wiljan Vloet. Pot is echter ook teleurgesteld in Willem Bröcker, president-commissaris van de RvC.

"Ik denk dat hij blij was toen ik stopte", zegt de verbitterde oud-bondscoach van Jong Oranje tegen RTV Rijnmond. "Vloet en ik waren aan het wachten op een gesprek dat nooit heeft plaatsgevonden. Hij (Bröcker, red.) heeft er alles aan gedaan, zegt hij, ik geloof er niets van."

"Er zou een soort van bemiddelingspoging komen tussen Vloet en mij en dat was ook echt gelukt. Op zich vind ik Wiljan een hartstikke aardige vent. Alleen is hij een beetje een alleenheerser en kan hij niet goed tegen kritiek. Verder mag ik hem wel. De president-commissaris heeft het gewoon niet goed opgepakt en dat neem ik hem heel erg kwalijk", aldus Pot.

De Rotterdammer heeft alweer een nieuwe baan gevonden. Hij wordt tijdelijk hoofdtrainer van zaterdaghoofdklasser XerxesDZB.

Afrojack noemt optreden HMH 'financiële zelfmoord'

Afrojack heeft diep in de buidel getast voor zijn optreden tijdens het Amsterdam Dance Event. "Deze show is financiële zelfmoord", zegt de dj in Spits over Jacked Homecoming, vrijdagavond in de Heineken Music Hall. "Iedereen denkt dat ik gestoord ben."

Volgens de 26-jarige Afrojack, die werd geboren als Nick van de Wall, is zijn optreden de duurste productie ooit in de HMH. Naar eigen zeggen verdient hij er waarschijnlijk niets aan. "Ik ben in Nederland geboren en groot geworden. Ik heb de afgelopen jaren over heel de wereld gereisd en nu wil ik hier wel eens laten zien wat ik allemaal heb meegemaakt en gezien."

De dj wil verschillende vormen van entertainment combineren in zijn show. "Danseressen die een choreografie doen in plaats van een beetje rondhuppelen, vuurspuwers op een beat, een ledscherm tot aan het plafond. Dance moet het voortouw nemen en andere vormen van entertainment omarmen", legt Afrojack uit. "Ik wil dat mensen aan het eind van de avond zeggen: wow, ik wist niet dat dit mogelijk was. Daar word ik gelukkig van, niet van mijn Lamborghini die hier buiten staat."

Of Afrojack zaterdagavond tot beste dj van de wereld wordt verkozen door het toonaangevende DJ Mag, interesseert hem niet zo veel. "Ik hoef geen nummer één te staan. Ik wil mijn publiek hun nummer één avond van het jaar bezorgen."

Aldi op vingers getikt door inspectie

Supermarktketen Aldi is door de Inspectie SZW op de vingers getikt vanwege zijn personeelsbeleid. De werkdruk bij de Aldi is te hoog en er is sprake van 'ongewenste omgangsvormen'. Verder spant Aldi zich onvoldoende in om gezondheidsschade door zware lichamelijke belasting te beperken. Dat staat in een brief aan de supermarkt die de NOS vrijdag online heeft gezet.

De inspectie deed van juni tot en met augustus onderzoek bij zowel het distributiecentrum als enkele filialen van de Duitse keten. In alle delen van het bedrijf ontbreekt een 'actuele, deugdelijke en volledige inventarisatie' van het risico op werkdruk. Leidinggevenden en medewerkers krijgen verder onvoldoende voorlichting en instructies over werkdruk en fysieke belasting en maatregelen die zij kunnen treffen om dit tegen te gaan.

Verder heeft de vertrouwenspersoon in het bedrijf nog een andere functie, waardoor deze onvoldoende onafhankelijk zou zijn. Ook ontbreekt het aan een regeling voor slachtoffers van interne ongewenste omgangsvormen en voor de aanpak van personeelsleden die zich schuldig maken aan ongewenst gedrag.

Een inspectiewoordvoerder laat weten dat de brief 'onlangs' is verstuurd. "Aldi heeft twee weken de tijd om haar reactie daarop te geven. Daarna stelt de inspectie haar definitieve eisen op", aldus de zegsman.

Aldi laat vrijdag in een verklaring weten dat inmiddels een begin is gemaakt met het implementeren van de verbeterpunten die de inspectie heeft aangedragen. "Wij nemen de uitkomsten van het onderzoek dan ook serieus en benadrukken dat wij naar structurele oplossingen streven."

De inspectie begon het onderzoek naar aanleiding van een zwartboek dat CNV Dienstenbond in juni aanbood aan de inspectie. Medewerkers kampen geregeld met rugklachten en pijn aan nek en armen, zei CNV-bestuurder Ben Hoogendam vrijdag tegenover de NOS.

Inwonertal Caribisch Nederland naar 23 duizend

De bevolking van Caribisch Nederland is de afgelopen drie jaar toegenomen met 2400 tot 23 duizend mensen. Op Bonaire woonden op 1 januari 17.400 duizend mensen, op Sint Eustatius 3900 en op Saba tweeduizend. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De toename kan vrijwel geheel worden toegeschreven aan immigratie. Die lag in 2011 en 2012 met respectievelijk 2200 en 2300 mensen wat hoger dan in 2010. Toen waren het er 1800.

Meer dan een kwart van de immigranten komt uit Nederland en nog eens een kwart uit de Verenigde Staten en Canada. Saba is populair onder Amerikanen en Canadezen. Er komen veel studenten naar het eiland om geneeskunde te studeren aan de universiteit, die samenwerkt met Amerikaanse en Canadese ziekenhuizen. Bonaire trekt relatief veel Nederlanders.

Nederland is populair bij emigranten uit Caribisch Nederland. Ook vertrekken relatief veel emigranten naar een ander eiland van het Caribisch deel van het koninkrijk. Van de emigranten op Bonaire vertrekt de helft naar Nederland.

Consumentenvertrouwen op hoogste niveau in 2 jaar

Consumenten zijn in oktober iets positiever gestemd over het economische klimaat dan een maand eerder. Het consumentenvertrouwen komt deze maand uit op -27, zes punten beter dan in september. Het vertrouwen bereikt daarmee het hoogste niveau in ruim twee jaar, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend.

Vooral over de economische ontwikkeling in de komende twaalf maanden waren consumenten optimistischer, maar ook over het afgelopen jaar waren ze minder negatief. De deelindicator economisch klimaat steeg met tien punten naar -34. Bij een stand van nul antwoorden evenveel consumenten positief als negatief op de door het CBS gestelde vragen.

Ook de koopbereidheid van consumenten steeg in vergelijking met een maand eerder. De index kwam uit op -23, waar de bereidheid in september nog uitkwam op -26. Consumenten dachten onder meer positiever over hun eigen financiële situatie en de mogelijkheid om grote aankopen, zoals televisies en wasmachines, te doen.

Twitter wil eigen chatapplicatie lanceren

Twitter is van plan een eigen chatapplicatie te maken waarmee privéberichten kunnen worden verstuurd. Het Amerikaanse bedrijf wil daarmee de concurrentie aangaan met onder meer Whatsapp. Dat schrijft het doorgaans goed ingelichte techweblog All Things Digital op basis van anonieme bronnen.

De chatapp zou los van de normale twitterapp moeten functioneren. Of de twee apps vriendengroepen delen of juist informatie uit de contactpersonenlijst op een telefoon haalt, is nog niet bekend.

Via Twitter is het op dit moment al mogelijk privéberichten te sturen. De zogeheten direct messages worden in de regel echter niet voor uitgebreide chatsessies gebruikt.

Sinds kort is het in sommige gevallen ook mogelijk berichten per direct message te sturen naar mensen die de verstuurder niet volgt, maar deze functie verkeert nog in de testfase.

Een woordvoerder van het bedrijf wilde geen commentaar leveren op de toekomstige functies.

Sinds donderdag heeft Twitter last van een storing. Hierdoor werkt het versturen van privéberichten via Twitter niet goed. Berichten met links in de tekst werden veelal geweigerd.

Heracles voorlopig zonder verdediger Koenders

Heracles Almelo moet het voorlopig stellen zonder Milano Koenders. De 27-jarige verdediger liep deze week tijdens de training een knieblessure op. "Tijdens een scan in het ziekenhuis is een scheurtje in de binnenband van de rechterknie geconstateerd", zegt fysiotherapeut Niki Leferink vrijdag op de clubsite van Heracles.

Het wegvallen van Koenders is een gevoelig verlies voor Heracles. De voormalig jeugdinternational had in alle negen competitiewedstrijden een basisplaats. Hoelang Koenders precies uit de roulatie is, is nog onbekend.

Koenders is bezig aan zijn tweede seizoen bij Heracles. Daarvoor speelde de Amsterdammer bij RKC, AZ en op huurbasis bij NEC, Sparta en NAC Breda.

Mexico ontslaat opnieuw bondscoach

De Mexicaanse voetbalbond heeft opnieuw een bondscoach op straat gezet. Victor Manuel Vucetich heeft nauwelijks zes weken na zijn aanstelling alweer de zak gekregen, meldt hij vrijdag aan sportzender ESPN. Vucetich is de derde Mexicaanse bondscoach in anderhalve maand tijd die de laan uit wordt gestuurd.

Vucetich had slechts twee wedstrijden de leiding over Mexico. Hij won vorige week vrijdag van Panama, maar verloor vier dagen later van Costa Rica. Omdat de Verenigde Staten in blessuretijd wonnen van Panama, hield Mexico zicht op deelname aan het WK. Op 15 en 19 november wordt met Nieuw-Zeeland in een play-off gestreden om één WK-ticket.

De 58-jarige Vucetich volgde vorige maand Luis Fernando Tena op, die slechts een paar dagen aan het roer stond. Even daarvoor had José Manuel de la Torre zijn congé gekregen.

San Marino na vijftien jaar zonder bondscoach

Voor het eerst in vijftien jaar moet San Marino op zoek naar een nieuwe bondscoach. Giampaolo Mazza houdt na de zoveelste mislukte kwalificatiereeks het voor gezien bij de Europese voetbaldwerg. Sinds 10 oktober 1998 stond de Italiaan aan het roer bij de nationale ploeg van San Marino.

In 85 wedstrijden behaalde Mazza twee succesjes. Liechtenstein werd in 2004 met 1-0 verslagen in een oefeninterland en Letland werd in 2001 op een 1-1-gelijkspel gehouden. San Marino leed vooral hele grote nederlagen, tegen Duitsland bijvoorbeeld (0-13). Ook Nederland won in 2011 ruim van het land: 11-0.

Wakker Dier boos over plofkipaanbiedingen

Supermarkten stunten nog steeds vaak met plofkip. Grote ketens als Albert Heijn, Aldi, Plus en C1000 hadden de goedkope kip dit jaar vaker in de reclame dan een jaar eerder, blijkt uit onderzoek van Wakker Dier. De dierenwelzijnsorganisatie is boos omdat de supermarkten eerder dit jaar nog beloofden dat de plofkip uit de schappen zou verdwijnen.

Vooral bij Albert Heijn is plofkip vaak in de aanbieding. Bij de super was kip in de eerste helft van dit jaar 58 keer in de reclame, tegenover 21 keer in dezelfde periode een jaar eerder. Wakker Dier noemt het onbegrijpelijk dat de supermarkten nog steeds veel stunten met plofkip, kippen die zo snel groeien dat hun welzijn er ernstig onder lijdt.

Veel bekende merken, producenten van babyvoeding, kantines van gerenommeerde bedrijven en ziekenhuizen besloten eerder al van de plofkip af te stappen. Wakker Dier belooft campagne te blijven voeren voor plofkipvrije schappen.

'Wie is de Mol? heeft dit jaar grotere winkans'

Art Rooijakkers denkt dat Wie is de Mol? vrijdagavond meer kans maakt op de Gouden Televizier-Ring dan vorig jaar omdat The Voice of Holland toen op hetzelfde moment als de uitreiking van de tv-prijzen live werd uitgezonden. Het programma is al voor het vijfde achtereenvolgende jaar genomineerd.

"Voordeel voor ons is nu dat alle drie de genomineerde programma's niet op televisie zijn", zegt presentator Rooijakkers in De Telegraaf. Naast Wie is de Mol? maken Divorce en Flikken Maastricht kans op de Gouden Televizier-Ring. Om Wie is de Mol? wat meer onder de aandacht te brengen werden de namen van deelnemers aan het programma, dat in januari weer op televisie komt, via verschillende media al naar buiten gebracht. "Door de namen druppelsgewijs bekend te maken, hopen we dat de kijker terugdenkt aan hoe leuk het afgelopen seizoen ook alweer was."

Naast Rooijakkers heeft ook Victor Reinier goede hoop. De acteur van Flikken Maastricht heeft stiekem al nagedacht over een toespraak, geeft hij toe. "Dat is niet voorbarig, want de kans is 33,3 procent dat we winnen. Wanneer iemand je dat zou zeggen bij het kopen van een staatslot ga je 'm toch ook kopen?"

Volgens acteur Dirk Zeelenberg moet de serie Divorce winnen omdat 'in Nederland iedereen te maken heeft met scheidingen'. "Het is dan gewoon lekker om over de situaties die ontstaan te kunnen lachen", licht hij toe. "Alle mensen herkennen wat wij meemaken." Zeelenberg roept fans van Divorce dan ook op om de serie een handje te helpen. "RTL is een commerciële zender en drama is duur, dus je kunt er niet zomaar van op aan dat een successerie doorgaat. Zo'n ring geeft een welkom steuntje in de rug."

Hero Brinkman terug in de politiek

Voormalig PVV-Kamerlid Hero Brinkman wil terugkeren in de politiek. Dat zegt hij vrijdag in een interview met de Volkskrant. Brinkman blijft bij de politie werken, maar kan het 'toch niet laten politiek actief te blijven'.

Doel van Brinkman is om met zijn partij in de Eerste Kamer te komen door deelname aan de Provinciale Statenverkiezingen van 2015. Als het kabinet valt gaat hij voor de Tweede Kamer, schrijft de krant. Brinkman weet nog niet of hij zelf lijsttrekker wordt.

De nog naamloze partij richt zich op een specifieke groep: kleine ondernemers en zelfstandigen. 'Deze groepen moeten ons uit de crisis helpen en zijn door het kabinet in de steek gelaten', aldus Brinkman in een toelichting op BNR.

Over een naam voor zijn partij moet Brinkman 'goed nadenken', zonder tijdsdruk. Maar vast staat dat 'ondernemers centraal staan'.

Ziggo ziet winst groeien

Ziggo heeft in de afgelopen drie maanden flink meer winst geboekt dan in dezelfde periode van 2012. De kabelaar hield aan het einde van het derde kwartaal 86,5 miljoen euro over, negentien procent meer dan vorig jaar. De winst steeg vooral omdat Ziggo minder belasting hoefde te betalen, zo maakte het bedrijf vrijdag voorbeurs bekend.

De aanbieder van televisie maakte aan het einde van het eerste kwartaal afspraken met de Belastingdienst over de hoogte van het belastingtarief, zo schrijft Ziggo in de kwartaalcijfers. Als gevolg daarvan betaalde Ziggo iets meer dan achttien miljoen euro aan inkomstenbelasting. Zonder de afspraken was dat bijna 27 miljoen geweest.

Ook boekte het kabelbedrijf vorig kwartaal een lichte omzetgroei. De inkomsten van het bedrijf liepen tussen juli en augustus met 2,9 procent naar ruim 390 miljoen euro. Die groei is volledig te danken aan de televisie- en internetdiensten die Ziggo aan de zakelijke markt aanbiedt. Het aantal aansluitingen bij zakelijke klanten groeide met ruim een kwart.

Op de consumentenmarkt liep het aantal aansluitingen juist wat terug, met een krimp van ongeveer een half procent. Wel ziet Ziggo dat klanten steeds vaker voor digitale televisie kiezen. Ook de populariteit van alles in één-pakketten is groeiende. Daar steeg het aantal aansluitingen met 8,2 procent op jaarbasis.

Topman Bernard Dijkhuizen was positief over de resultaten. "Wij hebben het sterkste kwartaal met de sterkste winstgroei sinds 2010 achter de rug", aldus Dijkhuizen. "De groei in het aantal klanten dat internet en alles in één afneemt is verdubbeld sinds vorig kwartaal."

Op een eventuele overname van zijn bedrijf door het Amerikaanse Liberty Global wilde de topman niet ingaan bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Eerder deze week werd bekend dat Liberty Global een bod heeft gedaan op Ziggo, dat door het Nederlandse kabelbedrijf werd afgewezen omdat het te laag was.

Ziggo sloot op dat moment niet uit dat in de toekomst een beter bod zou volgen, maar wilde niet verder op de zaak ingaan. Tijdens de presentatie van de jaarcijfers verwees topman Dijkhuizen naar die eerdere uitlatingen.

'Vlaamse Syriëganger zit in Nederland'

Een 18-jarige Vlaamse Syriëganger verblijft al een week in Nederland. Dat melden Vlaamse media vrijdag. Inlichtingendienst AIVD is van zijn aanwezigheid in Nederland op de hoogte volgens de kranten.

Hoe Jejoen Bontinck uit Syrië is weggegaan en hoe het komt dat hij nu in Nederland verblijft, is onduidelijk. De vader van de jongen zou bij hem zijn.

Volgens de vader is zijn zoon slachtoffer van de fundamentalistische moslimorganisatie Sharia4Belgium en werd hij door voorman Fouad Belkacem geradicaliseerd en in de val gelokt. Belkacem zou hem naar Syrië hebben gedreven. Vader Bontinck zou zijn zoon naar eigen zeggen onlangs in Turkije hebben opgehaald.

Uit verklaringen van andere teruggekeerde Syriëstrijders zou echter blijken dat de 18-jarige zelf een actieve rol speelde in het ronselen van strijders in Antwerpen. Of Bontinck eenmaal terug in België wordt aangehouden is onduidelijk.

Wotherspoon mist startbewijs eerste WB's

Schaatser Jeremy Wotherspoon heeft zich donderdag (lokale tijd) bij kwalificatiewedstrijden niet kunnen plaatsen voor de eerste wedstrijden om de wereldbeker op de 500 meter. De Canadees eindigde als 11e en had bij de eerste vijf moeten finishen.

De 36-jarige Wotherspoon kondigde in juni zijn rentree aan. Hij wil in Sochi nog een keer meedoen aan de Olympische Spelen. Ondanks zijn mislukte optreden van donderdag blijft hij positief. "Ik had graag die wedstrijden gereden, maar dat is niet mijn belangrijkste doel. Ik heb nog steeds een paar maanden voor de olympische kwalificatiewedstrijden. Ik heb nog veel tijd om te groeien", aldus Wotherspoon.

De kwalificatiewedstrijden voor de Spelen zijn eind december.

Wotherspoon mist startbewijs eerste WB's
Wotherspoon mist startbewijs eerste WB's (Foto: ANP)

'PSV haalt jonge Montenegrijnse aanvaller'

Aleksandar Boljevic vervolgt zijn voetbalcarrière met ingang van januari bij PSV. Dat meldt De Telegraaf vrijdag. De 17-jarige aanvaller uit Montenegro komt over van FK Zeta en zou al medisch gekeurd zijn. Boljevic debuteerde op zijn zestiende in de hoofdmacht en heeft al 37 competitieduels en zes doelpunten achter zijn naam.

In navolging van Boljevic zou landgenoot Boris Cmiljanic in de zomer de overstap maken. De 17-jarige spits van Buducnost Podgorica werkte onlangs naar tevredenheid zijn tweede testperiode af.

Het is niet bekend hoe veel met de transfers gemoeid is. PSV was vrijdagochtend niet voor een reactie bereikbaar.

FOK!filmblik: Barbarella (1968)

In het FOK!filmblik van vandaag treffen we een fijne sciencefictionfilm uit het einde van de zestiger jaren aan. Barbarella was een heerlijk avontuurlijke rolprent van Roger Vadim, met Jane Fonda, John Phillip Law en Anita Pallenberg in de belangrijkste rollen.

 Barbarella

Het verhaal van Barbarella speelt zich af in het jaar 40.000. Als de jonge wetenschapper Durand Durand (Milo O'Shea) het plan heeft opgevat om de heersende wereldvrede te verstoren, wordt Barbarella (Jane Fonda) ingeschakeld door de president van de wereld (Claude Dauphin) om daar wat aan te gaan doen. Is Barbarella nog op tijd om Durand-Durand te stoppen?

Barbarella 2

Barbarella was een absolute cult-klassieker, gebaseerd op de gelijknamige strip van Jean-Claude Forest. Het door Roger Vadim verfilmde verhaal had een nikszeggend plot, maar dat werd ruimschoots gecompenseerd door de aanwezigheid van Jane Fonda, die in een zeer spannend kostuum van Paco Rabanne te zien was.

Barbarella was de eerste superheld die in een speelfilm te aanschouwen was. Zowel Flash Gordon als Buck Rogers waren ook al het witte doek te zien geweest, maar dat betrof in beide gevallen een serial in plaats van een film. Barbarella was gewoon een prima cult-film met alle onderdelen waar de liefhebbers zo van kunnen genieten; veel stomende seks, heerlijk goedkope filmsets, waanzinnige personages en een verhaal dat fijn over de top ging.

Meisjes shoppen met babylijkje in tas

De politie van New York heeft gisteren een 17-jarig meisje in de kraag gevat. Het kind liep te winkelen met een dooie foetus in een plastic tas.

Het tienermeisje wilde met een vriendin nieuwe slipjes kopen bij een filiaal van Victoria's Secret in Manhattan. Een beveiliger van de lingeriewinkel vond dat het duo zich nogal vreemd gedroeg. Hierop besloot hij hun tassen te inspecteren.

In de tas van een van hen vond de security een plastic tas met daarin het babylijkje. Toen de duimschroeven werden aangedraaid, bekende het ene tienermeisje dat ze woensdag was bevallen van het jongetje. Omdat ze niet wist wat ze ermee aan moest, besloot ze het lijkje met zich mee te dragen.

Nederlander vast in Spanje voor speedsmokkel

De Guardia Civil heeft een 37-jarige Nederlander opgepakt voor de smokkel van 34 kilo speed met een straatwaarde van 850 duizend euro. Dat melden Spaanse media donderdagavond.

Een 27-jarige Spanjaard en een 39-jarige Belg waren ook betrokken bij de smokkel. Het drietal werd vorige week maandag aangehouden bij een tolhuisje nabij de plaats Sagunto in de provincie Valencia. Zij hadden de drugs in een dubbele bodem in hun auto verstopt.

De drie wilden de speed vanuit Valencia naar Barcelona vervoeren. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zitten er in Spanje 153 Nederlanders in de gevangenis voor een drugsdelict.

'Veel klaslokalen aanslag op gezondheid'

Het binnenklimaat in scholen scoort een ruime onvoldoende. Dat blijkt uit onderzoek van van het Centrum voor Gezonde Scholen naar schoolgebouwen in België, Nederland en Luxemburg, meldt Trouw vrijdag. In zeventig procent van de scholen is het zomers te warm, in veertig procent in de winter te koud.

Een kwart van de schoolleiders geeft een dikke onvoldoende voor het binnenklimaat in de klas. Een op de drie scholen klaagt over tocht en vochtplekken. Van de duizend bevraagde scholen vindt 43 procent de ventilatie onvoldoende: er wordt geklaagd over een muffe en onaangename lucht in de lokalen.

De luchtkwaliteit in een gemiddeld schoolgebouw is veel slechter dan op kantoor of zelfs in de gevangenis, concluderen de onderzoekers. De onderzoekers wijzen erop dat een slecht binnenklimaat in klassen negatieve effecten heeft op de gezondheid. Het kan onder meer zorgen voor hoofdpijn en vermoeidheid en de kans op extra astma-aanvallen vergroten. De gezondheidsklachten kunnen zorgen voor ziekteverzuim en slechtere leerprestaties, aldus de onderzoekers. Tussen de drie Benelux-landen werden geen grote verschillen geconstateerd.

Het Centrum voor Gezonde Scholen werd vier jaar geleden opgericht om de toestand in schoolgebouwen in de Benelux onder de aandacht te brengen. Deze studie bevat de eerste bevindingen na een groot onderzoek.

Tientallen bosbranden in Australië

De Australische staat New South Wales wordt geteisterd door bijna honderd bosbranden. Een man die donderdagavond probeerde een brand te blussen overleed aan een hartaanval. Honderden mensen zijn op de vlucht geslagen.

De branden woeden over een gebied van 86 duizend hectare. Tientallen huizen zijn in vlammen opgegaan, maar een exact aantal hebben de autoriteiten nog niet. Het werk van de brandweer werd donderdag bemoeilijkt door extreem hoge temperaturen en sterke winden. De weersomstandigheden zijn inmiddels iets verbeterd, maar zondag wordt het warmer en trekt de wind aan. De brandweer heeft laten weten niet alle branden voor die tijd te kunnen blussen.

In de nacht van donderdag op vrijdag woedden er nog meer dan honderd branden. Dat aantal was vrijdag gedaald tot 94. Op 28 van de branden heeft de brandweer echter nog geen grip weten te krijgen.

Nieuwe minister binnenlandse veiligheid VS

De Amerikaanse president Barack Obama draagt vrijdag een voormalig topadvocaat van het ministerie van defensie voor als de nieuwe minister van binnenlandse veiligheid. Dat heeft een bron bij de Amerikaanse regering gezegd. Jeh Johnson moet Janet Napolitano vervangen, die in augustus terugtrad. De Senaat moet de voordracht van Johnson nog wel goedkeuren.

Johnson was tijdens de oorlogen in Irak en in Afghanistan de hoogste advocaat van het Pentagon. Hij was nauw betrokken bij een aantal omstreden kwesties, zoals de alsmaar groeiende inzet van drones. Daarnaast voerde hij het beleid door waardoor terroristen door militaire tribunalen werden berecht in plaats van burgerrechtbanken.

Johnson voerde ook de afschaffing van 'Don't Ask Don't Tell' door, het beleid binnen de Amerikaanse krijgsmacht dat voorschreef dat homoseksuelen hun geaardheid geheim moesten houden.

Rutte: koning ontmoet Poetin wellicht

Koning Willem-Alexander zal tijdens zijn aanstaande bezoek aan Rusland mogelijk de Russische president Vladimir Poetin ontmoeten. Dat zegt premier Mark Rutte in een interview met De Telegraaf dat zaterdag verschijnt. "Er wordt gekeken of dat mogelijk is", aldus de minister-president.

Het kabinet wil met het bezoek van de koning, ondanks de hoogopgelopen diplomatieke spanningen van de laatste weken, de goede relaties tussen de landen onderstrepen, schrijft de krant. Wat de precieze rol van koning Willem-Alexander is in het verbeteren van de onderlinge betrekkingen wil Rutte niet zeggen. Wel stelt hij dat 'we de koning niet als pion moeten gebruiken'.

Rutte benadrukt in het interview verder dat Nederland geen gehoor zal geven aan de Russische eis om de Haagse agenten te straffen die de Russische diplomaat Dmitri Borodin oppakten. "Dat is niet aan de orde", aldus de premier. Het feitenrelaas van de politie geeft daar volgens Rutte geen reden toe.

De afgelopen weken zijn de gemoederen tussen Nederland en Rusland hoog opgelopen door een reeks incidenten. Naast de arrestatie van Borodin enterde de Russische kustwacht een schip van Greenpeace en werd een Nederlandse diplomaat in Moskou mishandeld. Donderdag werd bekend dat er is ingebroken in een pand in Den Haag dat onder beheer is van de Russische ambassade.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) liet eerder weten te vinden dat het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Moskou, dat gepland staat voor 9 november, vooralsnog gewoon door kan gaan.

Partysquad bouwt 'gezellig' feestje in Amsterdam

Partysquad heeft zin in het feest dat ze vrijdag organiseren in kader van het Amsterdam Dance Event. "Het wordt niet al te groot. Een gezellig feestje in Jimmy Woo", vertelt dj Jerry Leembruggen aan Novum Nieuws.

Leembruggen en mc Ruben Fernhout, die samen Partysquad vormen, hebben vrienden en collega's uitgenodigd in de Amsterdamse club Jimmy Woo. "Het is eigenlijk een soort netwerkfeestje. We dachten: we nodigen gewoon iedereen uit", legt Jerry uit. "Lekker draaien samen met wat vrienden."Naast Partysquad staan diverse andere dj's op het podium.

De achttiende editie van het Amsterdam Dance Event wordt gehouden van woensdag tot en met zondag. In totaal worden vierhonderd evenementen georganiseerd op negentig locaties. Tiësto, Afrojack, Carl Cox en Dave Clarke zijn een paar van de pakweg tweeduizend namen die een optreden verzorgen.

Timmermans betreurt inbraak Russische woning

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) betreurt de inbraak in een woning in Den Haag die onder beheer is van de Russische ambassade. Dat laat een woordvoerder van de minister weten in een verklaring.

De politie is direct een onderzoek gestart om de daders op te sporen, meldt het ministerie verder. Daarbij werkt de politie samen met de Russische ambassade. Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken staat 'in nauw contact' met de Russische ambassade over de kwestie.

Een politiewoordvoerder bevestigde donderdagavond dat er was ingebroken in de woning aan de Banstraat. Het is onduidelijk of er iets werd gestolen. Het pand is geen diplomatieke vestiging.

FOK! wat een weer... Wolkenvelden

Na een erg winderige dag, en dan vergeten we de bruine bonen er even bij, is de wind vandaag weer tot rust gekomen. Zowel in het noorden als in het zuiden vielen er een aantal buien. De zwaarste toch wel in Limburg en nét over de grens waren ze nóg zwaarder. Ook de buien zijn op deze vrijdag allemaal verdwenen, maar we houden wel vrij veel bewolking over.

Er zijn waarschijnlijk wel een paar opklaringen, echter een groot deel van het land zal toch een bewolkte dag gaan krijgen. Koud is het met 15 tot 17 graden beslist niet en deze temperatuurstanden houden we de komende dagen gewoon vast. De wind kiest vandaag voor een oostelijke richting en is zwak tot matig. Een heel verschil met gisteren dus.

De komende dagen blijft het vrij zacht en licht wisselvallig. Er trekken af en toe wel wat storingen over, maar of die erg actief zullen zijn dat is nog maar de vraag. 

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 Zska1

De foto's van KlapMongeaul blijven altijd weer mooi. Er zijn maar weinig mensen die vroeg opstaan en dan....

Zska2
deze plaatjes maken in de nazomer en aan het begin van de herfst.

 

 

Horner stapt niet over naar Trek

Chris Horner zal volgend jaar niet voor de Amerikaanse ploeg Trek uitkomen, de opvolger van RadioShack-Leopard. Dat maakte de 41-jarige renner, die vorige maand verrassend de Ronde van Spanje won, donderdag bekend op Twitter. "Ik bedank de staf, de renners en de sponsors voor vier geweldige jaren. Ik ga in 2014 ergens anders heen."

Horner, die tevens twee etappes in de Vuelta op zijn naam schreef, liet niet los of hij al een andere ploeg heeft gevonden. Eerder deze maand toonde de Amerikaan zich verrast dat hij nog geen contract had voor het nieuwe seizoen. Zijn zaakwaarnemer verklaarde toen dat er wel gesprekken gaande zijn met een team uit de World Tour.

Voordat Horner in 2010 bij RadioShack aan de slag ging, reed hij onder meer voor Lotto en Astana. Trek legde onder anderen al de Luxemburgse broers Andy en Fränk Schleck, de Zwitser Fabian Cancellara en de Nederlandse broers Danny en Boy van Poppel vast.

[Upd] Inbraak in pand ambassade Rusland

De politie doet onderzoek na een inbraak in een woning in Den Haag die onder beheer valt van de Russische ambassade. Een woordvoerder van de politie laat weten dat de woning geen diplomatieke vestiging is en dat toestemming is verkregen voor het onderzoek.

De woning ligt aan de Banstraat. Volgens de zegsvrouw wordt forensisch sporenonderzoek gedaan. Wanneer de inbraak precies plaatsvond en of iets is gestolen, weet de zegsvrouw niet. Ook is onbekend van wie precies toestemming is verkregen het onderzoek uit te voeren.

Update 01:39
Minister Frans Timmersmans van Buitenlandse Zaken betreurt de inbraak donderdag in een woning in Den Haag die valt onder het beheer van de Russische ambassade. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse zaken laten weten.

Volgens het ministerie is de politie, die daarbij samenwerkt met de Russische ambassade, direct een onderzoek gestart om de daders op te sporen. ,,Ook Buitenlandse Zaken en de Russische ambassade staan in nauw contact met elkaar over deze zaak", aldus het ministerie.

Timmermans betreurt inbraak in Russische pand
Timmermans betreurt inbraak in Russische pand (Foto: ANP)

Den Haag wil sloop van deel pier

Een deel van de pier van Scheveningen moet waarschijnlijk worden gesloopt als de attractie een nieuwe eigenaar krijgt. Een van de vier armen, het zogeheten 'stalen eiland', staat niet op het bestemmingsplan dat de Haagse gemeenteraad donderdagavond heeft aangenomen. Dat betekent dat een ondernemer er pas weer iets kan neerzetten als Den Haag een ommezwaai maakt.

Het stalen eiland is al sinds de jaren 80 ontoegankelijk voor het publiek. Het raakte daarna ernstig in verval. Tegenwoordig is het overwoekerd en zitten er gaten in de vloer.

Volgens het Haagse college van burgemeester en wethouders waren er al in 1998 afspraken gemaakt over de sloop, maar is dat nooit gebeurd.

[Upd] Rosberg wil gestolen helm terug

Nico Rosberg heeft op zijn site en op Twitter een oproep geplaatst om een van hem gestolen helm terug te krijgen. Het incident gebeurde eerder dit jaar al tijdens het grandprixweekend in Duitsland toen een dief in de Mercedes-garage toesloeg.

Rosberg: "Een van mijn helmen is op zondag rond 01.51 uur 's nachts uit de pitbox van Mercedes gestolen. Bekijk de dief op de foto van de FIA. Laat ons weten wanneer je een Rosberg-helm aantreft op eBay of een andere veilingsite. Ik heb nog nooit een originele helm weggeven. Dus geef een seintje als je zoiets aangeboden ziet worden. Alvast bedankt!"

Om het zoeken te vergemakkelijken gaf Rosberg allerlei details over de helm prijs. Hij hoopt zo dat de dief in de kraag kan worden gevat en hij zijn helm terugkrijgt.

Update 0.05 uur
Het lijkt erop dat het om een viral gaat. Het beeld is te onduidelijk voor een Formule 1-team dat miljoenen aan een bolide spendeert en daarom de pitbox goed beveiligd wil hebben. Bovendien vond de 'inbraak' al in juli plaats, waardoor als de helm echt gestolen zou zijn geweest het meteen wel bekend was geworden. Welke sponsor er gepromoot moet worden is nog niet bekend.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.