Griekse politie zoekt ouders meisje uit Roma-kamp

De Griekse autoriteiten hebben Interpol en andere internationale instanties ingeschakeld om de identiteit te achterhalen van een 4-jarig meisje dat in een Roma-kamp woonde bij twee mensen die niet haar ouders zijn. Het stel is inmiddels aangehouden op verdenking van ontvoering.

Het kind werd volgens een verklaring van de politie woensdag tijdens een landelijke actie tegen illegale activiteiten van Roma aangetroffen in een kamp bij Farsala in Midden-Griekenland. Het blonde, bleek getinte kind had helemaal niets weg van het Griekse stel, dat volgens de politie tegenstrijdige verklaringen gaf, zoals dat het kind in een deken gevonden was of door een onbekende aan hen was gegeven.

De politie zei vrijdag dat uit dna-onderzoek is gebleken dat het kind en de 39-jarige man en 40-jarige vrouw geen familie zijn. Op grond van haar trekken vermoedt de politie dat zij afkomstig is uit Noord- of Oost-Europa.

Het stel beweerde volgens de politie ten onrechte ook veertien kinderen te hebben, maar bij de autoriteiten in drie verschillende delen van Griekenland hadden zij steeds andere aantallen ingeschreven. Bij hen woonden nog drie andere kinderen; zij lijken wel familie te zijn, maar dit is nog niet door dna-onderzoek bevestigd.

Het meisje is ondergebracht bij een kinderopvangorganisatie. De directeur daarvan, Kostas Giannopoulos, toonde zich geschokt over het gemak waarmee mensen kinderen als die van henzelf kunnen inschrijven. "Er is nog veel uit te zoeken, er zijn andere kinderen die wel ingeschreven waren maar niet gevonden zijn in het kamp en ik vrees dat de politie iets boven tafel gaat krijgen dat veel verder gaat dan alleen dit meisje."