Lid Pussy Riot naar andere gevangenis

anoniem_22072019025900

Zangeres Nadezjda Tolokonnikova van de Russische punkband Pussy Riot wordt overgebracht naar een ander strafkamp. Dat hebben de Russische gevangenisautoriteiten vrijdag gezegd.

Tegen haar verblijf in het huidige strafkamp is Tolokonnikova nu voor de tweede keer in hongerstaking gegaan. Nadat ze zich een eerste keer voedsel ontzegde, belandde ze na een week in het ziekenhuis. Toen ze eenmaal weer werd teruggestuurd naar de gevangenis besloot ze tot een tweede protestactie.

Volgens de federale gevangenisautoriteiten wordt de eis van Tolokonnikova ingewilligd en wordt ze 'voor haar eigen veiligheid' overgeplaatst.

Twee jaar geleden werden Tolokonnikova en medebandlid Maria Alechina - en in eerste instantie ook Jekaterina Samoetsevitsj - tot twee jaar strafkamp veroordeeld, omdat zij in de belangrijkste kathedraal van Moskou een protestlied tegen Vladimir Poetin ten gehore hadden gebracht. Samoetsevitsj kreeg in hoger beroep een voorwaardelijke straf en haar bleef dus het strafkamp bespaard.

Tolokonnikova begon haar hongerstaking op 23 september om te protesteren tegen de werkregels in de strafkolonie waar ze zit. Ze zei dat ze zestien uur per dag moest werken en sprak van 'slavenarbeid'. In het ziekenhuis onderbrak zij haar actie.