Advocaat: "Ze krijgen iets meer vrijheid"

Dick Advocaat wil AZ frivool laten spelen. De Hagenaar is niet iemand die zijn spelers vol stopt met tactische aanwijzingen. AZ speelt zondagmiddag tegen SC Cambuur. In aanloop naar dat duel werd Advocaat deze week aangesteld als opvolger van Gertjan Verbeek. Het is niet zo dat de nieuwe coach direct alles gaat veranderen. "Ze krijgen iets meer vrijheid van me", aldus Advocaat op de clubsite van AZ.

De ervaren trainer wil AZ 'vrijuit' laten spelen. "Het zal wel even duren voordat ik dat erin heb geslepen. In het verleden heb ik dat ook gedaan bij Zenit Sint-Petersburg. Andrei Arshavin stond ‘op tien’, maar die verdedigde voor geen pepernoot mee. Toen zette ik hem linksbuiten, met de vrijheid om te zwerven. Dat ging geweldig."

Advocaat, die in het seizoen 2009/10 al bij AZ werkte, heeft nog altijd een zwak voor AZ-middenvelder Celso Ortiz. "Ik heb nooit begrepen waarom die jongen niet meer in het stuk voorkwam. In mijn ogen zou het een grote concurrent voor Stijn Schaars worden. Ortiz ziet het goed, heeft een geweldige pass en wil graag de bal hebben. Dat zie ik graag."