Hardere acties in grootmetaal op stapel

De vakbondsacties in de grootmetaal worden eind deze maand harder als een akkoord met de werkgevers uitblijft. Dat zegt bestuurder van FNV Bondgenoten Jos Brocken vrijdag. Maandag wordt nog op kleinere schaal actiegevoerd.

Brocken was vrijdag bij de staking bij carrosseriefabrikant Polynorm in Bunschoten. Ongeveer tweehonderd medewerkers hebben daar hun werk neergelegd. Maandag wordt actiegevoerd in Sneek en Etten-Leur.

De bonden overwegen bedrijven voor 48 uur stil te leggen, meerdere vestigingen van één bedrijf stil te leggen of per dag bij meer bedrijven te staken. Met de actievoerende werknemers wordt nog overlegd over de precieze invulling.

De medewerkers in de metaal voeren al bijna een maand actie, steeds bij andere bedrijven in verschillende regio's. Vorige week bereikten de bonden met de werkgevers in de kleinmetaal een cao-akkoord. Toen werd al aangekondigd dat de acties in de grootmetaal, waaronder auto- en machinefabrikanten en scheepsbouwers, harder zouden worden.

De werkgevers, verzameld in werkgeversorganisatie FME-CWM, noemen de acties onverantwoord. "De stakingen zijn niet goed voor de bedrijvigheid en de werkgelegenheid", zegt een woordvoerder, die hekelt dat de werkgevers worden geacht te tekenen bij het kruisje. "Dit is geen manier van onderhandelen, via stakingen en de media."

De werkgevers blijven de bonden wel uitnodigen om weer aan de onderhandelingstafel plaats te nemen. Volgens Brocken van Bondgenoten heeft FME-CWM hiervoor echter nog altijd onvoldoende opening geboden.

De bonden willen meer loon en 'waardering voor het vakmanschap' van de werknemers. In de kleinmetaal krijgen de werknemers er 3,5 procent bij in de komende 22 maanden. FME-CWM biedt namens de grootmetaalwerkgevers eenmalig een half procent meer loon per december, en volgend jaar in totaal anderhalf procent structurele loonsverhoging.