FOK!toen: The Traveling Wilburys - Traveling Wilburys Vol. 1

Vandaag gaat FOK!toen terug naar 18 oktober 1988. Op die dag verscheen namelijk Traveling Wilburys Vol. 1, het debuutalbum van de Engels-Amerikaanse supergroep The Traveling Wilburys. The Traveling Wilburys was met alle recht een supergroep te noemen. Want zeg nou zelf; welke muziekliefhebber had ooit kunnen verwachten dat ex-Beatle George Harrison, Electric Light Orchestra-voorman Jeff Lynne, Bob Dylan, Roy Orbison en Tom Petty samen een band zouden gaan vormen?

Traveling Wilburys – Volume One

Het ontstaan van een supergroep

De allereerste keer dat George Harrison de naam The Traveling Wilburys liet vallen was in een interview met Bob Coburn op Rockline Radio in februari 1988. Toen Coburn aan Harrison vroeg wat hij van plan was om te gaan doen na het uitkomen van zijn plaat Cloud Nine, gaf de ex-Beatle aan dat het hem wel wat leek om opnames te gaan maken met zijn nieuwe band genaamd The Traveling Wilburys. Wilbury was een term die ontstaan was tijdens de opnames van Cloud Nine. Het album werd geproduceerd door Jeff Lynne, die bij een opname een aantal foutjes in een opname ontdekte, die ontstaan waren door haperende apparatuur. Harrison maakte vervolgens de opmerking "We'll bury them in the mix." Vanaf dat moment gebruikten ze de term, als er een fout werd gemaakt tijdens de opnames en de naam Wilbury dook ook weer op toen de supergroep voor het eerst bij elkaar was.

Traveling Wilburys – Volume One INSIDE 1

Begin april 1988 was George Harrison in Los Angèles om een B-kant op te nemen voor zijn nieuwe single 'This Is Love'. Jeff Lynne was op datzelfde moment ook in Los Angèles om zowel een aantal opnames van Roy Orbison als het eerste solo-album van Tom Petty te produceren. Harrison nodigde Lynne en Orbison uit voor een etentje en liet hen weten dat hij wanhopig op zoek was naar goede muzikanten voor een opname. Zowel Lynne als Orbison boden meteen hun hulp aan. George Harrison stelde vervolgens voor om Bob Dylan op te bellen, aangezien die een eigen thuisstudio had. Na het etentje ging Harrison naar Tom Petty om zijn gitaar op te halen en vroeg aan de muzikant of hij ook zin had om aan de groep mee te doen. We hoeven natuurlijk aan niemand uit te leggen wat daar het antwoord op was.

Traveling Wilburys – Volume One INSIDE 2

De daaropvolgende dag toog het gezelschap naar het huis van Dylan in Malibu en in vijf uur werd het nummer 'Handle With Care' geschreven en op de gevoelige band vastgelegd. Harrison was van mening dat het nummer veel te goed was om als B-kant van een single te dienen en stelde de rest van de groep om nog een stuk of negen liedjes te gaan maken om daar een volwaardig album mee te vullen. In mei van dat jaar zouden de mannen nogmaals negen dagen in de studio van Dave Stewart opnames maken voor het debuutalbum. Deze opnames zouden later afgemixt worden in de Friar Park Studio van Harrison in Henley-on-Thames.

Traveling Wilburys Vol. 1

De groep The Traveling Wilburys bestond op hun eerste album uit Nelson Wilbury (Harrison), Otis Wilbury (Lynne), Lucky Wilbury (Dylan), Lefty Wilbury (Orbison) en Charlie T. Jr. Wilbury (Petty), aangevuld met drummer Buster Sidebury (Jim Keltner), Jim Horn (op saxofoon), Ray Cooper en Ian Wallace (op percussie). Harrison had vanaf Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band wel vaker gebruik gemaakt van alter ego's zoals L'Angelo Misterioso, George O'Hara en Hari Georgeson, maar bij deze conceptband ging men nog een stap verder en waren de echte namen van de grote sterren op deze plaat nergens terug te vinden.


Traveling Wilburys – Volume One BACK

Kant 1:
01 Handle With Care 3:20     
02 Dirty World 3:30     
03 Rattled 3:00     
04 Last Night 3:48     
05 Not Alone Any More 3:24     


Traveling Wilburys – Volume One A

Kant 2:
01 Congratulations 3:30     
02 Heading For The Light 3:37     
03 Margarita 3:16     
04 Tweeter And The Monkey Man 5:30     
05 End Of The Line 3:30

Traveling Wilburys – Volume One B
Een label van een illegale Russische persing van de elpee

Toen op 18 oktober 1988 Traveling Wilburys Vol. 1 verscheen, was dat een verrassing voor velen. Van het album werden alleen in Amerika al zo'n 2 miljoen exemplaren verkocht in zes maanden. Alhoewel de single 'Handle With Care' geen grote hit werd - de single bleef in Amerika steken op de 46e plaats - zou het album in Amerika op nummer 3 en in Groot Brittannië op nummer 16 eindigen. In Amerika zou Traveling Wilburys Vol. 1 50 weken in de hitlijsten te vinden zijn en kreeg daarmee een drievoudige platina-status. Zowel Dylan, Orbison als Lynne hadden al in tijden niet zo hoog in de charts gestaan. Sterker nog, Bob Dylan had nog nooit een elpee gemaakt waarvan 2 miljoen exemplaren verkocht waren. Roy Orbison kon echter niet zolang meer genieten van zijn nieuwe succes. De zanger overleed onverwacht op 6 december 1988 aan de gevolgen van een hartaanval.

Traveling Wilburys – Volume One TAPE