Rutte zegt: blijf cool

De incidenten met Rusland kunnen worden opgelost als iedereen het hoofd koel houdt. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad. "We moeten als verstandige mensen deze problemen aanpakken."

Rutte zei dat de kwesties die nu spelen, zoals de mishandeling van de Nederlandse diplomaat in Moskou en de inbraak in een Russisch pand in Den Haag, niets met elkaar te maken hebben. Het gaat om 'verschillende dossiers', die 'stuk voor stuk en stap voor stap' op een verstandige manier moeten worden afgewikkeld.

De mishandeling van de Nederlandse diplomaat Onno Elderenbosch in Moskou noemde de premier verder een 'ernstig incident', maar er is volgens hem geen enkele aanwijzing dat de Russische politiek daar iets mee te maken heeft. Het is goed dat Rusland een strafrechtelijk onderzoek heeft aangekondigd naar de zaak, vindt Rutte.

Er is daarom ook nog geen enkele reden om het bezoek van koning Willem-Alexander te schrappen, zei de premier. Hij hoopt dat het Ruslandjaar nog steeds op een goede manier af te sluiten.

Ook de kwestie met het Greenpeace-schip staat los van alle andere ontwikkelingen. Het 'feitencomplex' geeft geen aanleiding om anders te vermoeden, zei Rutte. De Nederlandse bemanningsleden die gevangen zitten, krijgen consulaire bijstand. Ook stapt Nederland waarschijnlijk maandag naar het VN-zeerechttribunaal in Hamburg om het schip en de opvarenden vrij te krijgen.

Rusland eist nog steeds dat de politieagenten worden gestraft die de Russische diplomaat Dmitri Borodin hebben opgepakt. Maar dat zal niet gebeuren. Nederland heeft excuses aangeboden voor de arrestatie, maar daar blijft het bij. Er is geen reden om deze agenten te vervolgen. "Dat gaan we niet doen."