Dijsselbloem wil meer inspraak bij staatsbedrijven

Het kabinet wil de invloed op het beleid van staatsbedrijven vergroten. Dat maakte minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) vrijdagmiddag bekend na afloop van de ministerraad.

"We gaan als aandeelhouder echt wat actiever worden", ze Dijsselbloem. "Ik wil dat we betrokken worden bij grote strategische beslissingen, bij grote investeringsbeslissingen, bij benoemingen en dus ook bij het beloningsbeleid." Op die vier punten gaat de overheid 'strakker sturen'.

Reden voor de bemoeienis is dat het de afgelopen jaren een aantal keer mis is gegaan, waarbij miljarden zijn verspild. "En dat is natuurlijk toch maatschappelijk vermogen. Die bedrijven zijn van ons allemaal." Als voorbeeld gaf hij een investering van de Gasunie in Duitsland, die op een miljardenverlies is uitgedraaid. Ook het debacle van de NS met de hogesnelheidstrein Fyra noemde de minister.

"Als een staatsbedrijf voor miljarden gaat investeren, willen wij daar voortaan vroegtijdig bij worden betrokken", zei de bewindsman. De drempel voor de staat als aandeelhouder om mee te beslissen ligt nu vaak zo hoog dat de overheid zelden bij besluitvorming wordt betrokken. Dijsselbloem wil per bedrijf bekijken hoe de overheidsbemoeienis wordt vormgegeven.

De minister kondigde verder aan dat hij het bonusbeleid bij staatsbedrijven aan banden gaat leggen. Die mogen niet meer bedragen dan twintig procent van het vaste salaris van de top. Hiermee wil Dijsselbloem bereiken dat bestuurders zich niet langer richten op rendement op de korte termijn, maar dat ze de publieke functie van het bedrijf voor de langere termijn borgen. "En kortetermijnbonussen najagen past daar niet bij."