FOK!filmblik: Barbarella (1968)

dekatophetspek

In het FOK!filmblik van vandaag treffen we een fijne sciencefictionfilm uit het einde van de zestiger jaren aan. Barbarella was een heerlijk avontuurlijke rolprent van Roger Vadim, met Jane Fonda, John Phillip Law en Anita Pallenberg in de belangrijkste rollen.

 Barbarella

Het verhaal van Barbarella speelt zich af in het jaar 40.000. Als de jonge wetenschapper Durand Durand (Milo O'Shea) het plan heeft opgevat om de heersende wereldvrede te verstoren, wordt Barbarella (Jane Fonda) ingeschakeld door de president van de wereld (Claude Dauphin) om daar wat aan te gaan doen. Is Barbarella nog op tijd om Durand-Durand te stoppen?

Barbarella 2

Barbarella was een absolute cult-klassieker, gebaseerd op de gelijknamige strip van Jean-Claude Forest. Het door Roger Vadim verfilmde verhaal had een nikszeggend plot, maar dat werd ruimschoots gecompenseerd door de aanwezigheid van Jane Fonda, die in een zeer spannend kostuum van Paco Rabanne te zien was.

Barbarella was de eerste superheld die in een speelfilm te aanschouwen was. Zowel Flash Gordon als Buck Rogers waren ook al het witte doek te zien geweest, maar dat betrof in beide gevallen een serial in plaats van een film. Barbarella was gewoon een prima cult-film met alle onderdelen waar de liefhebbers zo van kunnen genieten; veel stomende seks, heerlijk goedkope filmsets, waanzinnige personages en een verhaal dat fijn over de top ging.