Mosterdgas in kelderbox woningen ontruimd

Een appartementencomplex met vijftig woningen in Ede is ontruimd na de mogelijke vondst van mosterdgas. Omwonenden hadden tot 18.45 uur om hun huis uit te gaan en kunnen pas zaterdag weer terug. De gemeente Ede noemt het zeer gevaarlijke mosterdgas als een van de mogelijkheden van wat er is gevonden. Specialisten van defensie onderzoeken de gevonden stoffen.

De vondst werd gedaan in een kelderbox van het complex aan de straat Bijsterveld. In het complex wonen 110 mensen. De politie was vrijdag in de kelderbox gaan kijken na een tip van de broer van de recent overleden eigenaar.

De eigenaar had zijn broer een verzegelde brief nagelaten, waarin stond dat hij diverse gevaarlijke stoffen in zijn kelderbox bewaarde. De broer schakelde de brandweer in, die de politie erbij haalde.

De overleden eigenaar had een achtergrond als natuurkundige. Daarom had hij volgens de gemeente de nodige kennis en de ingrediënten om onder meer mosterdgas te maken. Defensie onderzoekt nu of de situatie stabiel genoeg is om de stoffen af te voeren.

Uit voorzorg is aangenomen dat de stoffen erg gevaarlijk en giftig zijn. De buurtbewoners kunnen voor opvang terecht in een buurthuis. Tijdens de ontruiming hebben ze een brief met uitleg gehad.

Mosterdgas werd in de Eerste Wereldoorlog door de Duitsers ingezet op het slagveld. Het is niet direct dodelijk, maar wel zeer agressief en kan onder meer blindheid en doofheid veroorzaken.