Kinderarbeid in Gouda

Jan (Bakoenin)

Ik zag bij EenVandaag dat de gemeente Gouda minderjarige kinderen wil verplichten om hun hulpbehoevende ouders te helpen bij allerlei klusjes. Kinderen van vijf tot en met twaalf jaar moeten helpen met opruimen, tafeldekken en afwassen. Kinderen van dertien tot en met zeventien jaar moeten ook stofzuigen en bedden verschonen.

Jezus, wat erg! Die kinderen worden als slaven gebruikt. Dat dit soort dingen anno 2013 nog kunnen voorkomen. Verschrikkelijk! Kinderarbeid! Ze moeten zich doodschamen in Gouda!
Ik zag in Indonesië al veel uitbuiting van kinderen. Die moesten na schooltijd nog helpen op het land. Maar de afwas doen of opruimen is natuurlijk de allerergste kinderarbeid die er op de wereld is. Stel je voor!

Kinderen horen te spelen. Met hun mobieltjes op de bank, bijvoorbeeld. Je moet er toch niet aan denken dat je als tiener net aan het stofzuigen bent en je mist een paar berichtjes op WhatsApp of een leuke foto op Facebook of Instagram? Verschrikkelijk. Dat kan echt niet, hoor.
En hebben die ouders er wat aan? Stel je voor dat je zwaar diabeet bent en je bed bijna niet meer uit kan komen. Je dochter van zestien moet voor je gaan koken, maar heeft dat nooit zelf hoeven doen. Wat denk je dat er op je bord komt? Een lekkere pizza uit de diepvries van Appie Heijn of een bestelde Domino's pizza. Of misschien een lekkere kant-en-klaarmaaltijd?

Eefje is alleenstaande moeder en heeft al een jaar een dwarslaesie. Ze is aangewezen op huishoudelijke hulp, maar die krijgt ze niet meer omdat ze in Gouda woont. Gelukkig is haar dochtertje van tien erg sociaal voelend en ze vindt het niet erg dat zij nu voor haar moeder moet zorgen.
'Lisa, hoe komt dat grote pak zout nu al leeg? Het is pas vorige week gekocht.'
'Er brandde een rood lampje bij de vaatwasser, mam. Er stond 'zout' bij en dat heb ik dus maar in de vaatwasser gegooid.'
Het is dus niet alleen kinderarbeid, maar het is ook nog eens gevaarlijk. De kinderen van tegenwoordig kunnen dat natuurlijk allemaal niet. Stel je voor dat ze je was verpesten!

Trots op Gouda vindt dat de investering in het kind voor de toekomst op deze manier tekort schiet. Hoezo? Moet je later niet een eigen huishouding kunnen voeren? Dan moet je dus ook weten hoe je moet koken, stofzuigen en de was moet doen. Ook Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers en zorgvrijwilligers, maakt zich grote zorgen. Stel je voor dat een kind van vijf jaar al de tafel moet afruimen en moet helpen bij de afwas! Of zouden ze bang zijn voor hun inkomsten?
De Telegraaf kwam natuurlijk ook weer met een opruiende kop: Gouda verplicht vijfjarigen thuis de afwas te doen. So what? Even een theedoek pakken en de borden afdrogen. Ze zeggen trouwens ook vaak: een kind kan de was doen. En dan wil Gouda dat in praktijk brengen en dan kan het ineens niet meer.

Heel Nederland valt dus over Gouda heen. Volkomen onnodig. EenVandaag heeft ook een vreemd voorbeeld genomen. Een alleenstaande vader met drie kinderen. Eentje van acht, eentje van dertien en eentje van zestien. De man krijgt nu drieëneenhalf uur huishoudelijke hulp, terwijl hij die drie kinderen heeft. Kinderen, die volgens hem al de taken doen die de gemeente nu voorschrijft dat ze moeten doen. Maar straks zouden ze dan ook nog eens de wc en de badkamer moeten schoonmaken en dat kan echt niet. Dat moet een huishoudelijke hulp doen.
EenVandaag en de man zelf zien echter iets over het hoofd, volgens mij. In het protocol huishoudelijke hulp van de gemeente staat dat kinderen van vijf tot twaalf jaar simpele huishoudelijke klusjes moeten doen. Kinderen van dertien tot zeventien moeten tafeldekken en rotzooi opruimen en achttien tot drieëntwintig hebben alle taken, zoals koken en de was doen. EenVandaag zegt dan dat het voor de man betekent dat hij geen huishoudelijke hulp meer krijgt. Hoezo? Zijn oudste dochter is zestien. Lees nog even hierboven wat die dan wel niet allemaal moet doen. Tafel dekken en rotzooi opruimen. Ja, als ze volgend jaar zeventien is, dan moet ze ook koken en de was doen. Maar dat doet ze volgens haar vader al. Het gaat er gewoon om dat hij zelf naast zijn werk geen mogelijkheden ziet om ook nog het huishouden te doen. Nee, dat moeten wij dan maar betalen. De man mankeert verder niets. Hij gaat om zes uur 's morgens naar zijn werk en komt om tussen vijf en zes uur 's middags weer thuis. Dus dan heeft hij geen zin meer om ook nog eens de badkamer en de wc schoon te maken. Dat zullen alle werkende ouders wel met hem eens zijn. Maar krijgen die allemaal hulp op kosten van de gemeenschap? Slecht voorbeeld dus, EenVandaag. Als ze geen beter voorbeeld konden vinden, zal het allemaal wel meevallen, denk ik dan.

Waar het natuurlijk om gaat, zijn mensen die echt van huishoudelijke hulp afhankelijk zijn. En weet je wat ik denk? Dat hun kinderen al heel veel doen. Het gaat natuurlijk om taken die de kinderen niet kunnen doen en die voor hen wel nodig zijn. Anders dan die man van EenVandaag kunnen zij het niét zelf doen. Als Gouda van die mensen de huishoudelijke hulp afpakt, dan is er echt iets mis met onze samenleving. Maar juist in het voorbeeld van EenVandaag hebben ze iemand die het gewoon samen met de kinderen best zelf kan. De badkamer en de wc in het weekend of als je andere dagen vrij bent. Het kost je minder dan een uurtje om die schoon te maken.

Maar er zijn ook mensen die echt afhankelijk zijn van huishoudelijke hulp. Die vrijwel niets in huis kunnen doen en ook niet de deur uit kunnen. Hun kind of kinderen worden al zwaar belast en doen die huishoudelijke taken al, maar kunnen vanwege school of werk niet alles overnemen. Die mensen moeten natuurlijk gewoon recht blijven houden op huishoudelijke hulp. Dat moeten ze in Gouda toch ook wel snappen. Dat zijn echter geen alleenstaande ouders die zelf ook hun steentje kunnen bijdragen en drie kinderen hebben. Daar zijn onze sociale voorzieningen niet voor bedoeld.