FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 7 september 2013

MS Rotterdam trekpleister Wereldhavendagen

Ook tijdens de tweede dag van de Wereldhavendagen waren er veel mensen op de been in Rotterdam. De organisatie houdt rekening met een bezoekersrecord, als het zondag net zo druk wordt als vrijdag en zaterdag.

"Vanaf een uur of twee 's middags was het volle bak op het hele festivalterrein. Van de marine op de Parkkade via het Willemsplein bij de Spido, over de Erasmusbrug tot aan het World Port Center, het hoofdkantoor van het Havenbedrijf", aldus een woordvoerster. "Er zijn 30.000 excursies geboekt, een record."

Een van de topattracties was het Rotterdamse vlaggenschip de MS Rotterdam van de Holland America Line. Aan het eind van de middag werd het schip vanaf de kade en langs de Nieuwe Maas door duizenden bezoekers uitgewuifd.

[US Open] Djokovic naar finale na zege op Wawrinka

Novak Djokovic heeft ten koste van Stanislas Wawrinka de finale van de US Open bereikt. De nummer één van de wereld knokte zich zaterdag in vijf sets langs de verrassende Zwitser: 2-6, 7-6 (4), 3-6, 6-3, 6-4. Het is voor Djokovic de derde keer op rij dat hij in de eindstrijd staat in New York.

De als negende geplaatste Wawrinka schakelde in de kwartfinale al titelverdediger Andy Murray uit en begon ook tegen Djokovic voortvarend. Hij profiteerde optimaal van de vele fouten van de Serviër en trok daardoor vrij eenvoudig de eerste set naar zich toe.

Ook in het tweede bedrijf kwam Wawrinka al snel een break voor. Djokovic wist zijn foutenlast echter omlaag te brengen en knokte zich terug. Hij sleepte een tiebreak uit het vuur en trok daarin aan het langste eind. Die vorm kon hij in de derde set niet doortrekken, waardoor zijn opponent weer op voorsprong kwam.

De Zwitser kreeg in de vierde set last van een bovenbeenblessure en daarmee leek hij zijn kansen op een finaleticket in rook te zien opgaan. Hij gaf zijn voorsprong uit handen en had vervolgens alle moeite op zijn eigen opslag.

In de meer dan twintig minuten derde game van de beslissende set toonde Wawrinka zich nog wel strijdlustig door vijf breakpunten weg te slaan, maar twee games later forceerde Djokovic alsnog de beslissing.

De winnaar van 2011 neemt het maandag in de finale op tegen de winnaar van de partij tussen Rafael Nadal (2) en Richard Gasquet (8).

[JL] Dordrecht haalt uit in topper tegen VVV

Koploper FC Dordrecht heeft naaste belager VVV-Venlo op een ruime nederlaag getrakteerd in de Eerste Divisie. De ploeg van coach Harry van den Ham was voor eigen publiek aan de Krommedijk met 5-0 te sterk voor de Limburgers. Omdat Telstar met 3-0 onderuit ging bij De Graafschap is Dordrecht nu zes punten los.

Yoëll van Nieff, Paul Gladon en Rihairo Meulens beslisten het duel in Dordrecht al voor rust. Na de pauze was Van Nieff nogmaals trefzeker, waarna Giovanni Korte voor het slotakkoord zorgde. De Schapenkoppen staan na zeven speelronden op negentien punten. Alleen FC Eindhoven, dat maandag speelt, kan de koploper nog tot drie punten naderen.

Telstar kwam in Doetinchem niet in het stuk voor. Tim Bakens, Tim Vincken en Jerry van Ewijk zorgden voor de doelpunten namens De Graafschap, dat nu vijfde staat met elf punten.

Excelsior won met 1-0 bij MVV Maastricht. Lars Veldwijk werd een kwartier voor tijd de matchwinner, waardoor de Kralingers naar de tiende plaats klimmen met negen punten. MVV verkeert met zes punten en een vijftiende plaats in de gevarenzone.

Titelverdediger Hanson niet op KLM Open

Golfer Peter Hanson kan zijn titel op de KLM Open volgende week niet verdedigen. De 35-jarige Zweed kampt met een rugblessure, die hij vorige week tijdens een training opliep. Hanson ondervindt al het hele jaar hinder van zijn rug. In juli miste hij daardoor het Brits Open.

"Hanson had graag zijn titel willen verdedigen, maar de weer opspelende rugblessure maakt dat echt onmogelijk", vertelt toernooidirecteur Daan Slooter. "Gelukkig ziet het deelnemersveld er ook zonder Hanson nog indrukwekkend uit."

De KLM Open wordt van 12 tot en met 15 september gehouden op de Kennemer Golf en Country Club in Zandvoort.

'Obama weet niet of hij VN-rapport afwacht'

De Amerikaanse president Barack Obama heeft nog niet besloten of hij het rapport van de VN-inspecteurs afwacht, voordat hij tot militaire acties tegen het bewind in Syrië besluit. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, zaterdag gezegd. De VN-inspecteurs hebben onderzocht of er ruim 2 weken geleden bij aanvallen op dorpen bij de Syrische hoofdstad Damascus chemische wapens zijn gebruikt. Hun rapport wordt binnen enkele weken verwacht.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de 28 EU-landen riepen de VS zaterdag in de Litouwse hoofdstad Vilnius op het rapport af te wachten voordat zij militaire acties uitvoeren. Volgens betrokkenen bij het overleg zou Kerry hebben gezegd dat zijn regering dat inderdaad zou doen, maar dat werd door onder anderen de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Guido Westerwelle, niet bevestigd.

'Obama weet niet of hij VN-rapport afwacht'
'Obama weet niet of hij VN-rapport afwacht' (Foto: ANP)

Regering benadeelt voedselbankgezin

Tienduizenden gezinnen in Nederland die afhankelijk zijn van de voedselbank, worden fors benadeeld door de overheid, die al jaren weigert om gebruik te maken van de miljoenensubsidies voor voedselhulp van de Europese Unie. Er is een te grote toestroom van nieuwe klanten om aan de vraag te kunnen voldoen. Ook het aanbod van voedsel door bedrijven en producenten neemt af door de recessie.

Diverse voedselbanken zijn genoodzaakt om wachtlijsten in te voeren en de voedselpakketten worden kleiner en kleiner. Hannie Verweij van de voedselbank in Zuid-Limburg vertelt: “ik moet tegen moeders zeggen dat ze over drie maanden terug kunnen komen”.

De toestroom van nieuwe klanten lijkt vooral uit zzp’ers te bestaan. Jaarlijks zijn zo'n 70 duizend huishoudens afhankelijk van de voedselbank. Een woordvoerder van staatssecretaris Jetta Klijnsma heeft als oplossing aangedragen dat voedselbanken, bedrijven en gemeenten intensiever moeten gaan samenwerken om voedselverspilling tegen te gaan en zodoende extra voedsel voor de voedselbank beschikbaar te stellen.

Leo Wijnbelt, voorzitter van voedselbanken Nederland geeft hierover te kennen: “Een ten hemel schreiend standpunt, als je weet dat veel armen in Nederland nu niet geholpen kunnen worden door de voedselbank. Tienduizend kinderen gaan ’s morgens met honger naar school. Dat zou niet nodig hoeven zijn.

De Europese Unie stelde het afgelopen jaar 500 miljoen euro beschikbaar voor voedselhulp. Frankrijk maakte hier gretig gebruik van en gebruikte er 71 miljoen van. Ook België wist het fonds te waarderen en gebruikte 12 miljoen euro om armlastige gezinnen te helpen. Nederland wijst het fonds echter resoluut van de hand. Sterker nog, Nederland wilde samen met Duitsland dat de subsidie voor voedselhulp zou worden afgeschaft. De Europese Commissie staat er echter op om de subsidie te continueren.

Paus waarschuwt voor militaire acties Syrië

Paus Franciscus heeft zaterdag de wereldleiders opnieuw opgeroepen militaire acties tegen Syrië te vermijden. "Geweld en oorlog leiden slechts tot de dood. Geweld en oorlog zijn de taal van de dood", zei hij tot tienduizenden mensen die zich voor een 5 uur durende gebedswake voor Syrië op het St. Pietersplein in Rome hadden verzameld.

De paus had de 1,2 miljard rooms-katholieken opgeroepen zaterdag te bidden en te vasten voor vrede in het Arabische land. Onder meer de kerken in Utrecht gaven aan die oproep gehoor. De paus heeft eerder gewaarschuwd dat het conflict in Syrië "alle ingrediënten heeft om in een wereldoorlog te ontploffen".

De Olympische Spelen van 2020 naar Tokio

De Olympische Spelen in 2020 zullen worden georganiseerd door Tokio. De Japanse hoofdstad kreeg in de beslissende tweede ronde de voorkeur boven Istanbul. Het is de tweede keer dat Tokio de Spelen mag organiseren. De eerste keer was in 1964.

Er waren twee stemronden nodig, want Tokio had geen absolute meerderheid na de eerste stemronde. Madrid viel als eerste af na een tiebreak tegen Istanbul. Beide steden kregen in de eerste ronde een gelijk aantal stemmen. Na de tweede ronde was duidelijk dat Tokio een meerderheid van de IOC-leden achter zich heeft weten te scharen.

De eerstvolgende Olympische Spelen in 2016 worden georganiseerd door Rio de Janairo. Tokio is vier jaar later aan de beurt. Op het IOC-congres zullen de komende dagen nog twee belangrijke beslissingen worden genomen. Worstelen, Honkbal/softbal en squash strijden om een olympische status voor 2020. Ook zal een nieuwe IOC-voorzitter worden gekozen. Jaques Rogge is aan het eind van zijn derde termijn en zal niet meer verkiesbaar zijn.

'Nieuwe Afghaanse oorlog in 2016'

Opstandelingen in Pakistan bereiden zich voor op een etnische burgeroorlog in Afghanistan. Die zou kunnen uitbreken zodra de internationale troepenmacht over zestien maanden definitief uit het land verdwenen is. Dat zeggen analisten en een leider van de opstandelingen.

De afgelopen twee jaar is het aantal militanten in de grensregio's langs Afghanistan verdrievoudigd. Het gaat inmiddels om duizenden strijders, zegt analist Mansur Mehsud van het FATA Instituut, een denktank in Islamabad. In de wetteloze stammengebieden langs de grens opereren volgens hem meer dan honderdvijftig opstandelingengroepen. Vooral in het bergachtige en zwaar beboste Noord-Waziristan zou de concentratie groot zijn.

Hoewel strijders in de provincie Punjab zich lang schuilhielden in de stammenregio's en daar trainingen ondergingen, richtten zij zich aanvankelijk vooral op Pakistans aartsvijand India. Maar dat lijkt nu te veranderen.

"Voorheen hielden ze zich rustig. Maar de laatste twee à drie jaar zijn er honderden uit Punjab gekomen", aldus Mehsud. "Iedereen weet dat wanneer de NAVO en de Amerikaanse troepen Afghanistan verlaten er zal worden gevochten tussen Pashtuns en niet-Pashtuns."

De militanten uit Punjab scharen zich in dat geval aan de zijde van de Afghaanse Taliban, die overwegend behoren tot de Pashtun. Deze bevolkingsgroep is dominant in Afghanistan en vormt een meerderheid in de noordwestelijke Pakistaanse regio die aan Afghanistan grenst. Net als veel Taliban houden militanten uit Punjab er een radicale en aartsconservatieve interpretatie van de islam op na.

"We zullen naar Afghanistan gaan om aan de zijde van de Taliban te strijden, zoals we in het verleden hebben gedaan", zegt Ahmed Zia Siddiqui, een lid van de Lashkar-e-Jhangvi (LeJ), een militante soennitische groepering. Ahmed Zia Siddiqui is zijn nom de guerre.

De Taliban hebben nog niet om hulp gevraagd, zegt hij in een interview met Associated Press, maar op de vraag of Punjab-strijders zich voorbereiden op oorlog in Afghanistan antwoordt hij bevestigend: "Absoluut."

Hoewel zijn groepering in Pakistan verboden is, is LeJ een van de meest actieve en gewelddadigste bewegingen. Zij levert zelfmoordterroristen voor aanslagen in zowel Pakistan als Afghanistan en eist de verantwoordelijkheid op voor tientallen aanslagen die in Pakistan aan honderden sjiieten het leven hebben gekost.

LeJ was ook betrokken bij enkele van de spectaculairste aanslagen in Pakistan, waaronder de bomaanslag in 2008 op een vijfsterrenhotel in Islamabad en een moordaanslag op voormalig dictator en bondgenoot van de Verenigde Staten Pervez Musharraf.

Volgens Zahid Hussain, die in zijn boeken de opkomst van opstandelingenactiviteiten in Pakistan voorspelt, hebben enkele tientallen opstandelingengroepen hun hoofdkwartier in Punjab. In Waziristan zouden hun aantallen eveneens toenemen nu religieuze partijen als Jamaat-e-Islami jongeren rekruteren om voor hen te strijden.

"Zelfs als er een vredesovereenkomst wordt bereikt in Afghanistan zijn er nog steeds velen die door willen blijven vechten en degenen die waarschijnlijk het sterkst tegen een vredesovereenkomst zijn, zijn Pakistaanse opstandelingen", aldus Hussain. Tijdens een reis naar Noord-Waziristan hoorde hij plaatselijke stammen spreken over de toestroom van Punjab-opstandelingen. Buitenlandse journalisten worden niet toegelaten tot de stammengebieden.

De nieuwe burgerregering van Pakistan heeft beloofd tegen de militanten op te treden. "Pakistan kan dit niet langer tolereren", zei premier Nawaz Sharif vorige maand.

Analisten beschuldigen de regering echter van politieke onwil om achter de opstandelingen aan te gaan. De Pakistaanse Moslimliga van Sharif bestuurt Punjab, zeggen zij. In de provincie zijn de hoofdkwartieren van de opstandelingen makkelijk aan te wijzen, maar ze worden met rust gelaten.

In de stad Bahawalpur breidt de aan Al-Qaida gelieerde beweging Jaish-e-Mohammed bijvoorbeeld haar hoofdkwartier uit en worden grotere religieuze scholen gebouwd voor haar volgelingen, zegt Ayesha Saddiqa, een defensieanalist die uit de stad afkomstig is. De plaatselijke bevolking wordt geradicaliseerd en de leider van de groep, Azhar Masood, kan zich vrijelijk bewegen, zegt ze.

Punjab 'wordt geteisterd door jihadi's die de Taliban in de stammengebieden van tijd tot tijd steunen', aldus Saddiqa. "Dit is niet alleen een verzet tegen buitenlandse aanwezigheid in een moslimland, maar onderdeel van een grotere oorlog die ze hopen te vechten om de islam volgens hun eigen interpretatie en inbeelding in te voeren."

Simbal Khan, veiligheidsdeskundige aan het Islamabad Policy Research Institute, zegt dat Pakistan niet wil dat Afghanistan terugkeert naar de jaren negentig. Na een burgeroorlog kwam toen een Taliban-bewind aan de macht die op zijn beurt opstandelingen in Pakistan versterkte. Pakistan heeft echter maar weinig keuzemogelijkheden, aldus Khan.

"We weten waar ze zijn. We kunnen het hele gebied bombarderen, met de grond gelijk maken. Dat zou het Afghaanse probleem oplossen, maar waar blijven wij dan? We kunnen het Afghaanse probleem misschien wel oplossen, maar ons probleem zou veel groter worden. We zouden de volgende veertig jaar lijden."

'Veel fraude met declaratiecodes artsen'

Fraudeurs dienen met persoonlijke codes van echte artsen op grote schaal valse declaraties in bij zorgverzekeraars. Ze ontvangen zo geld voor behandelingen die nooit hebben plaatsgevonden, meldt RTL Nieuws zaterdag. Het misbruik van artsencodes is volgens de nieuwsrubriek inmiddels een van de grootste fraudevormen geworden.

Zorgverzekeraars Achmea en DSW zeggen tegen RTL Nieuws honderden dossiers te hebben liggen over dit soort fraude. In een zaak bleek een vrouw in Rotterdam zelf een GGZ-instelling te zijn begonnen, terwijl ze geen gediplomeerd behandelaar is en zelf met psychische klachten kampt. Toch ontving ze patiënten. Ze stuurde rekeningen tot twintigduizend euro per gesprek naar zorgverzekeraars. Volgens DSW ging het gewoon om babbeltjes. De verzekeraar spande een zaak tegen haar aan en won die.

De declaraties wekten aanvankelijk geen argwaan omdat de vrouw een persoonlijke code gebruikte van een echte arts. Een bedrijf van zorgverzekeraars, Vektis, controleert of iemand die een persoonlijke code aanvraagt ook echt arts is. Maar als die eenmaal is afgegeven, wordt niet opnieuw gecontroleerd. Gepensioneerde, overleden of geschorste artsen kunnen hierdoor nog steeds declaraties indienen. Zo kan het dus ook gebeuren dat iemand de code van een gepensioneerde arts gebruikt.

De Rotterdamse fraudeur gebruikte een code van een psychiater die op dat moment in de gevangenis zat voor een andere grote fraudezaak. Hij zei in een verhoor dat hij niets met haar valse declaraties te maken had, maar het komt ook voor dat artsen bewust hun code laten misbruiken. Ze laten dan een percentage van het onterecht gedeclareerde geld aan zichzelf uitbetalen.

Een Kamermeerderheid van PvdA, CDA, SP en PVV wil volgens RTL Nieuws dat minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) ingrijipt. Zo zou het toezicht op het gebruik van artsencodes moeten worden verbeterd.

[Vuelta] Garate nam pauze in auto Belkin

Juan Manuel Garate nam zaterdag tijdens de veertiende etappe van de Ronde van Spanje even plaats in de ploegleiderswagen van Belkin om op te warmen. De Spaanse renner had flink te lijden van de regen en kou in de Pyreneeën, maar mede dankzij de korte rustpauze haalde hij de finish in Andorra.

"Juanma heeft tien minuten bij Erik Dekker in de ploegleiderswagen gezeten. De auto stond stil en Juanma heeft zich omgekleed, opgewarmd aan de stoelverwarming en is toen weer doorgegaan", laat ploegleider Merijn Zeeman weten.

De Nederlandse equipe moest wel toezien hoe Luis Leon Sanchez door de kou genoopt was op te geven, terwijl hij meezat in de kopgroep. "We dachten echt dat Luis kans had op de winst, maar hij kon op een gegeven moment niks meer. Hij donderde zo van zijn fiets en kon echt niet verder."

De overige renners van Belkin krijgen zondag waarschijnlijk opnieuw met slecht weer te maken. "Als het echt net zo koud wordt als vandaag moet de jury zijn verantwoordelijkheid nemen", stelt Zeeman.

[EK] Volleybalsters geven voorsprong weg tegen Duitsland

De Nederlandse volleybalsters hebben ook hun tweede duel op het EK in het Duitse Halle nipt verloren. De ploeg van bondscoach Gido Vermeulen kwam zaterdag tegen Duitsland met 2-1 voor in sets, maar dolf toch het onderspit: 25-27, 25-20, 25-22, 23-25, 9-15. Vrijdag zorgde Oranje al bijna voor een stunt tegen medaillekandidaat Turkije.

Nederland had de eerste set al kunnen winnen, maar liet daarin een setpunt onbenut. In het tweede bedrijf ging het beter lopen en werden vanaf 20-20 vijf punten op rij gemaakt. Ook de derde set was een prooi voor Oranje, dat vervolgens vergat door te drukken en het gastland, dat negen plaatsen hoger staat op de wereldranglijst, liet terugkomen.

In de beslissende set wist Nederland tot twee keer toe een gaatje van twee punten te dichten, maar vanaf 8-10 was Duitsland ongenaakbaar. Bij winst op Spanje zondag, plaatst de equipe van Vermeulen zich voor de tussenronde. Alleen de poulewinnaar gaat gelijk naar de kwartfinale.

[OS 2020] Het wordt Tokio of Istanbul, Madrid uitgeschakeld

Madrid is niet meer in de race om de Olympische Spelen van 2020 de organiseren. De Spaanse stad kreeg in de eerste ronde de minste stemmen. Er was nog wel een tie-break nodig met Istanbul om uit te maken welke stad als eerste zou afvallen. 

Tokio en Istanbul hebben nog de kans om de Spelen van 2020 te organiseren. Alle IOC-leden die mochten stemmen hebben hun stem uitgebracht. Om 22.00 uur Nederlandse tijd begint de uitslagsceremonie en zal IOC-voorzitter Jacques Rogge bekendmaken welke stad gewonnen heeft.  

'Erg druk op Wereldhavendagen'

Als het zondag bij de Wereldhavendagen net zo druk is als zaterdag, stevenen de Wereldhavendagen af op een bezoekersrecord. Dat schrijft directeur van de organisatie Sabine Bruijnincx in een verklaring.

Het wordt moeilijk om na te gaan of het record daadwerkelijk wordt gebroken, want de organisatie geeft sinds 2010 geen schattingen meer van het aantal bezoekers. In 2009 werd het aantal bezoekers nog op vierhonderdduizend geschat.

Wel weet de organisatie te melden dat het aantal verkochte excursies zaterdag een recordaantal van dertigduizend heeft bereikt. Rond 17.00 uur wuifden de bezoekers vanaf de kade de MS Rotterdam uit. Het Rotterdamse vlaggenschip van de Holland America Line nam deel aan de Wereldhavendagen. Zondag is de derde en laatste dag van de editie van dit jaar.

Miss World-verkiezing naar Bali verplaatst

De Indonesische regering heeft de finaleronde van de Miss World-verkiezing verplaatst van Java naar Bali. Dat heeft minister voor volkswelzijn Agung Laksono zaterdag bekendgemaakt. Conservatieve moslims dreigden het evenement met protestacties te verstoren.

De missverkiezingen, die zondag van start gaan, worden nu in hun geheel op Bali gehouden. De finaleronde zou aanvankelijk op 28 september worden gehouden in Sentul, aan de rand van Jakarta. "De veranderingen zijn gemaakt in lijn met de wil van het volk en omwille van de ontwikkeling van de Indonesische toerismesector", zei Laksono. "Het hele evenement wordt op Bali gehouden."

Conservatieve moslims riepen op tot annulering van de missverkiezing. Het tonen van de naakte huid, zoals gebeurt bij dergelijke verkiezingen, is in strijd met de islamitische leer, zei de invloedrijke Indonesische Ulemaraad, een groep van hoge geestelijken.

Bali is de enige overwegend hindoeïstische provincie in Indonesië, het grootste moslimland ter wereld.

Syrische rebellen doden VN-medewerkers

De humanitaire chef van de VN, Valerie Amos, gaf vrijdag aan dat 'mensenrechtenschendingen en geweld [tegen onschuldigen] toenemen' in Syrië. Dat schrijft Russia Today. 

Amos zei na een bezoek aan Damascus dat geweld en bedreigingen steeds vaker voorkomen bij VN-medewerkers in de afgelopen weken en maanden.

11 doden, enkele gijzelaars
De obstructies, ontvoeringen en moordpartijen komen van de (voor een deel aan Al-Qaida gelieerde) rebellen en hebben inmiddels minstens 11 VN-medewerkers het leven gekost. Daarnaast werden verschillende ontvoeringen genoemd, waarbij nog onzeker is of de gijzelaars de ontvoering zullen overleven. 

Amos: "We nemen alle bedreigingen serieus." Ze gaf aan dat 'ondanks de moeilijke en gevaarlijke omstandigheden' humanitaire hulp gegeven blijft worden aan de burgers in Syrië.

4500 VN-medewerkers, noodplannen opgesteld
De aanwezige VN-organisaties blijven ondanks het gevaar van fanatiekelingen en terrorisme aan het werk. Ongeveer 4500 medewerkers zijn in Syrië werkzaam in zowel gebieden die door de rebellen zijn veroverd, als regio's waar de Syrische overheid de macht behoudt.

Amos gaf ook aan dat de VN inmiddels noodplannen gemaakt heeft voor een eventuele aanval op Syrië. "We updaten onze noodplanning voortdurend. (...) In Syrië zelf is het beschermen van burgers het allerbelangrijkste. De toename in sektarisch geweld, verkrachtingen en mensenrechtenschendingen wordt zeer serieus genomen."

100.000 doden, 6.000.000 vluchtelingen
Sinds het conflict in 2011 uitbrak, zijn er ruim 100.000 mensen vermoord en meer dan 6 miljoen Syriërs uit hun huizen gedwongen, verjaagd of gevlucht. Amos zei 'positieve ontmoetingen' te hebben gehad in Damascus met Assads officials. De gesprekken gingen over 'de uitdagingen rondom goedkeuring voor veldoperaties, konvooien en visa's voor humanitaire medewerkers.'

Het Syrische volk gaf volgens Amos aan dat ze "zich in de steek gelaten voelen door de internationale gemeenschap en dat ze graag zouden zien dat de internationale gemeenschap samen actie onderneemt om een politieke oplossing te vinden in Syrië. Mensen blijven angstig en een hoop mensen zijn bang omdat de toekomst zo onzeker is."

D66 doet aangifte tegen oud-wethouder Vlissingen

De D66-fractie in Vlissingen doet volgende week aangifte van valsheid in geschrifte tegen oud-wethouder Jacques Damen (VVD). De partij vindt het niet genoeg dat hij heeft toegezegd onterecht gedeclareerde reiskosten terug te betalen. "Dan kun je zeggen: zand erover, je betaalt het terug en het is klaar. Nee, je hebt gewoon iets gedaan wat niet kan, dat moet maar eens worden uitgezocht door de officier van justitie", zei D66-gemeenteraadslid Niek Peters zaterdag op Omroep Zeeland.

Donderdag vergaderde de gemeenteraad van Vlissingen over een rapport waaruit bleek dat de afgelopen jaren een declaratiecultuur was ontstaan bij de burgemeester en wethouders van Vlissingen. Uit het onderzoek bleek onder meer dat het een gewoonte was de drank rijkelijk te laten vloeien bij etentjes en de rekening vervolgens naar de gemeente te sturen.

Burgemeester René Roep maakte kort voor de vergadering bekend op te stappen. Hij zei in een verklaring dit te doen om de stad bestuurbaar te houden na de commotie rond zijn persoon. Eerder werd al bekend dat Roep 4500 euro aan onterecht ontvangen vergoeding voor dubbele woonlasten moet terugbetalen.

D66 probeerde bij de vergadering al een meerderheid te vinden voor een aangifte, maar vond die niet. De partij wil de komende week kijken of met twee andere oppositiepartijen, GroenLinks en SP, aangifte kan worden gedaan. Als dat niet lukt, stapt D66 alleen naar justitie.

Als voorbeeld noemde Damen een rit heen en terug van Vlissingen naar Utrecht, waar hij een vergadering had. Voor dezelfde dag declareerde hij ook een reiskostenvergoeding voor de heen- en terugreis van zijn huis in Leersum naar Vlissingen. "Na die vergadering is hij niet eerst helemaal naar Vlissingen gereden om van daar weer naar Leersum te rijden. Hij is gewoon naar huis gegaan."

AIPAC lobbyt in VS voor Syrië-oorlog

De lobby-organisatie AIPAC is naar eigen zeggen 'a major blitz' begonnen om een oorlog in Syrië door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en de Senaat te loodsen. Dat schrijft de Jerusalem Post.

AIPAC, ofwel het American Israel Public Affairs Committee, verdedigt en bepleit van oudsher in Washington de belangen van Israël. AIPAC zal vóór de stemming van aanstaande maandag 'rond de 250 Joodse leiders' op de Kamerleden afsturen. Daarmee hopen ze dit weekeinde 'praktisch elk Congreslid te benaderen.'

De organisatie heeft veel invloed op een aantal belangrijke personen, waaronder de leider van de oppositie en de Minority Whip. Dat is de man die de Republikeinen de goede (stem)richting op dient te sturen, een positie die in de Nederlandse Grondwet expliciet verboden is maar welig tiert in het VK, de VS, Ierland, Canada en een aantal andere (ex-)leden van het Britse Gemenebest.

Van de 100 Senaatsleden zijn er 24 vóór een aanval op Syrië en 24 tegen. 52 senatoren weten het nog niet. Het Huis, de evenknie van onze Tweede Kamer, telt 433 leden waarvan er 103 nog onzeker zijn of oorlog de juiste koers is. Dat zijn er genoeg om het tij te keren.

Of de lobbycampagne zal slagen kom je in de loop van de komende week vanzelf te weten.

[WK Kwalificatie] Ook Nigeria en Burkina Faso naar play-offs

Ook Nigeria en Burkina Faso zullen in oktober en november strijden om een plekje op het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië. Nigeria won met 2-0 van Malawi en werd daarmee groepswinnaar van groep F.

Bij Nigeria scoorden Emmanuel Emenike en Victor Moses. Malawi speelde de laatste veertig minuten met tien man. Burkina Faso won met 1-0 van Gabon door een treffer van Prejuce Nakoulma. Het land had plaatsing niet in eigen hand als Congo won bij Niger was Congo naar de play-offs gegaan. Het werd in Niger echter 2-2. Burkina Faso heeft groep E met twaalf punten na zes wedstrijden gewonnen. Congo heeft tien punten, Gabon acht en Niger twee. 

Met Nigeria en Burkina Faso zijn nu zeven van de tien groepswinnaars bekend. Eerder hadden Ethiopië, Ghana, Ivoorkust, Egypte en Algerije zich al geplaatst voor de play-offs. De tien groepswinnaars zullen in de play-offs uitmaken welke vijf Afrikaanse teams naar Brazilië mogen. 

Docu over ADHD wint NTR Radioprijs

Celine de Mulder heeft de NTR Radioprijs gewonnen. De jaarlijkse aanmoedigingsprijs voor aankomende radiomakers werd zaterdag voor de 22e keer uitgereikt. De Mulder won de prijs voor haar radiodocumentaire ADHD.

"Als luisteraar ga je snappen wat ADHD is en wat het betekent om hiermee te leven", laat de jury weten in een verklaring. "Dat wordt nog versterkt door de vorm van de documentaire: zelfs de montage is ADHD."

De Mulder kreeg de prijs uitgereikt in een live-uitzending op Radio 1 vanuit Desmet Studio's in Amsterdam. De winnares, studente van het RITS, Erasmus Hogeschool Brussel, heeft zelf ADHD en onderzocht hoe ze daar dan aan komt en wat het voor haar betekent.

Ine Verhaert kreeg de tweede prijs voor haar documentaire Later Word Ik Nederlander. Daarin verkent ze de soms moeizame relatie tussen Nederlanders en Belgen aan de hand van haar eigen relatie met een Nederlander. De publieksprijs was voor Nelleke Arnout van de Fontys Hogeschool Tilburg met een portret van haar vader, die lp's verzamelt, Pap's platen.


Celine de Mulder volgt haar vader op zijn weg naar een diagnose

[JL] Den Bosch verliest thuis van Volendam

FC Den Bosch wacht nog altijd op de eerste overwinning van het seizoen in de Eerste Divisie. De Bosschenaren gingen zaterdag voor eigen publiek met 4-2 onderuit tegen FC Volendam. Na zeven duels staat de ploeg voorlaatste met vijf punten. De Noord-Hollanders wisten het dubbele aantal punten te behalen.

Ondanks veerkracht van Den Bosch bleven de bezoekers steeds aan de goede kant van de score. Treffers van Ludcinio Marengo, Tom Overtoom, Robert Mühren en Soufiane Laghmouchi waren voldoende voor drie punten. De thuisploeg kwam niet verder dan goals van Alexander Mols en Jordy Thomassen.

Sparta Rotterdam revancheerde zich enigszins voor de nederlaag van maandag in de stadsderby tegen Excelsior. Bij Almere City FC werd met 4-2 gewonnen, waardoor de Rotterdammers nu vijfde staan met elf punten. Almere staat achttiende met vijf punten.

De Spartanen namen dankzij twee doelpunten van Mario Bilate afstand. Charles Dissels bood zijn ploeg na de pauze nog enige hoop met de aansluitingstreffer, maar daar maakte Donovan Deekman met twee goals een einde aan. Jason Oost zorgde in de slotfase voor de eindstand.

[Vuelta] Ook Michel Kreder houdt het voor gezien in Spanje

Michel Kreder heeft de Ronde van Spanje in de veertiende etappe verlaten. De Nederlandse renner raakte zateradag onderkoeld. Op de Port de Envalira, het dak van deze Vuelta, was het slechts vijf graden. "Dat is dertig minder dan waarbij we gisteren koersten", zegt Kreder. "Daarnaast regende het ook de hele dag."

De afdaling van de klim van de buitencategorie bleek een riskante onderneming. "Ik ben eigenlijk naar beneden gegleden", vertelt de renner van Garmin-Sharp, die bovenop de volgende col afstapte. "Ik was zo verschrikkelijk koud, ondanks de vele extra lagen kleding die ik toen nog heb aangekregen. Ik voelde gewoon helemaal niets meer."

Na de loodzware etappe zijn er nog drie Nederlanders in koers: Bauke Mollema, Johnny Hoogerland en Tom Stamsnijder. Ook Ramon Sinkeldam haalde zaterdag de finish niet. Eerder werd al duidelijk dat Wout Poels en Lieuwe Westra in de remmen hadden geknepen.

Verkoop sterke drank sterk gedaald

De verkoop van sterke drank in Nederland is in de eerste helft van het jaar met 10 procent gedaald tot zo’n 25 miljoen liter. Dat heeft SpiritsNL, de vereniging van importeurs en producenten van gedistilleerd, zaterdag bekendgemaakt.

Joep Stassen, directeur van de organisatie, schrijft de daling volledig toe aan de accijnsverhoging van 6 procent, ingevoerd aan het begin van het jaar. "De belastinginkomsten zijn daardoor niet gestegen, maar met 5 miljoen euro gedaald’’, zegt Stassen. Hij vreest dat de tweede helft van het jaar een soortgelijke daling zal laten zien.

De door het kabinet beoogde accijnsverhoging van 5 procent voor volgend jaar noemt hij "onwenselijk en uiterst onverstandig.’’

'IOC benoemt Willem-Alexander tot erelid'

Koning Willem-Alexander wordt dit weekeinde op het congres in Buenos Aires benoemd tot erelid van het internationaal olympisch comité IOC. Dat meldt de NOS zaterdag. Willem-Alexander was sinds 1998 lid van het IOC. Hij legde zijn functie neer toen hij in april koning werd.

Camiel Eurlings wordt namens Nederland benoemd tot nieuw IOC-lid. Zaterdagavond wordt tijdens het congres in de Argentijnse hoofdstad duidelijk welke stad de Olympische Zomerspelen van 2020 mag organiseren. Madrid, Tokyo en Istanbul zijn de kandidaten.

Pechtold vaag over 'zomerflirt'

D66-leider Alexander Pechtold wil niet veel kwijt over de gesprekken die hij deze zomer zou hebben gevoerd met de VVD over het uitbreiden van de coalitie met D66. "Ik herken me niet in het beeld", zei Pechtold donderdag in de wandelgangen van de Tweede Kamer.

Pechtold zei dat er gesprekken zijn geweest over de verhouding tussen kabinet en oppositie en de bijdrage die D66 zou kunnen leveren. De gesprekken waren volgens Pechtold inhoudelijk. Bovendien hebben ze tot niets geleid. Daarom wilde Pechtold er verder niets over kwijt. "Als iets lukt, leg ik er verantwoording over af, maar anders niet." Pechtold zei zich niet beschadigd te voelen door de berichten.

De Telegraaf meldde donderdag dat afgelopen zomer is gesproken over uitbreiding van de coalitie met D66 en CDA. Daarmee zou het kabinet het probleem oplossen dat de coalitie geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer. De gesprekken zouden echter zijn stukgelopen na een strandwandeling van Pechtold en PvdA-leider Diederik Samsom.

De Tweede Kamer wil dat premier Mark Rutte (VVD) voor 18.00 uur schriftelijk opheldering geeft. Dat gebeurt op initiatief van PVV-leider Geert Wilders. Die wil onder meer weten of Rutte op de hoogte was van de gesprekken, wie het initiatief heeft genomen en wat er precies is besproken.

Rutte zei donderdag tegen RTL dat de coalitie geen initiatief heeft genomen om andere partijen bij de coalitie te halen. Ook zouden D66 geen ministersposten zijn aangeboden. Ook VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei dat er geen initiatieven zijn ondernomen vanuit het kabinet of de coalitiepartijen om de coalitie te verbreden.

De oppositie ziet in de berichten bevestiging dat de coalitie in problemen verkeert. "Het kabinet is in paniek. De coalitiepartijen proberen van alles om steun te krijgen", stelde SP-leider Emile Roemer.

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma zei dat hij geen gesprekken heeft gevoerd met coalitiepartijen of het kabinet. "Ik vind het treurig dat het kabinet bezig is met de vraag hoe ze zelf verder moeten, en niet met de vraag hoe het land verder moet."

'Arts moet indiscreter zijn bij soagesprek'

Bij soaconsulten moeten artsen meer doorvragen naar onder meer seksueel gedrag en herkomst. Als blijkt dat iemand bijvoorbeeld homoseksuele contacten heeft, veel bedpartners heeft of uit een gebied komt waar veel hiv en hepatitis B voorkomt, kunnen sneller specifieke tests worden aangeboden. Daarvoor pleiten het instituut voor gezondheidszorg Nivel en het RIVM.

Huisartsen krijgen vaker te maken met consulten over seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Zo'n consult begint met navraag bij de patiënt om zo in te schatten welke tests nodig zijn. Chlamydia is bij de meeste mannen bijvoorbeeld op te sporen in de urine, maar bij mannen die anale seks hebben gehad moeten ook anale uitstrijkjes worden afgenomen, schrijft Nivel-projectleider Gé Donker.

Na het consult is iemands seksuele gedrag of zijn herkomst bij de huisarts vaak nog steeds niet bekend. Daardoor kan het gebeuren dat iemand uit een gebied met veel hiv daar niet op wordt getest. Ook worden soms dure tests gedaan terwijl die eigenlijk niet nodig zijn, stelt Donker. Artsen zouden daarom 'indiscretere' vragen moeten durven stellen.

Volgens een nieuwe richtlijn van het Nederlands Huisartsen Genootschap moeten mensen uit risicogroepen, zoals jongeren met wisselende seksuele contacten, worden gecontroleerd op de vijf meest voorkomende soa's. Dat gebeurt volgens de onderzoekers met maar twintig procent van de mensen uit risicogroepen die op consult komen.

Rodman geeft geen zier om gevangen Amerikaan

De Amerikaanse oud-topbasketballer Dennis Rodman is zaterdag teruggekeerd van zijn bezoek aan Noord-Korea. Hij heeft daar voor de tweede keer de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un ontmoet.

De hoop bestond dat de 'basketbaldiplomatie' tot de vrijlating zou leiden van de Amerikaans-Koreaanse Kenneth Bae, maar dat gebeurde niet.

"Het is niet mijn taak om vragen te stellen over Bae. Bevraag Obama daarover. Vraag het Hillary Clinton," aldus de flamboyante en ruim 2 meter lange Rodman op het vliegveld van Peking. "Het kan mij geen zier schelen", voegde hij daar aan toe.

Bae is in Noord-Korea veroordeeld tot 15 jaar dwangarbeid omdat hij propagandamateriaal zou hebben verspreid en "de staat omver wilde werpen".

Simon Cowell hoopt dat kind niet op hem lijkt

Simon Cowell hoopt dat zijn kind anders wordt dan hij. "Als kind was ik afschuwelijk", vertelde de 53-jarige talentenscout in de talkshow van Jay Leno.

"Als het een jongen wordt hoop ik dat hij op mij lijkt nu ik ouder ben, maar niet op mij als een kind", vertelt Cowell. De tv-persoonlijkheid, die begin volgend jaar voor de eerste keer vader wordt, werd op jonge leeftijd een keer gearresteerd toen hij met een neppistool en bus aanhield. "Toen ik 48 werd, ben ik volwassen geworden", lacht Cowell.

Cowell krijgt een kind met Lauren Silverman, die tot voor kort getrouwd was met een goede vriend van de platenbaas. "De zwangerschap was een beetje een schok", vertelt Cowell. "De omstandigheden waren een beetje ongemakkelijk. Maar alles is goed nu en ik ben gelukkig. Ze is heel erg schattig."

Het jurylid van onder meer X Factor weet al of hij een zoon of dochter krijgt, maar houdt zijn lippen stijf op elkaar. Volgens geruchten wordt hij vader van een jongen. "Ik weet wat het wordt en ik ben heel erg gelukkig."

Mexico zet bondscoach op straat

José Manuel de la Torre is zaterdag ontslagen als bondscoach van Mexico. Het land ging vrijdag pijnlijk onderuit in de WK-kwalificatie, waardoor de eindronde ver weg is. Mexico werd op eigen terrein met 2-1 verslagen door Honduras, waardoor de ploeg zakte naar de vierde plaats in de WK-kwalificatiepoule.

Onder leiding van De la Torre verzamelden de Mexicanen slechts acht punten in zeven wedstrijden. Het verlies tegen Honduras werd de coach dus fataal. De nationale voetbalbond maakte via de officiële website bekend dat Luis Fernando Tena de taken tijdelijk op zich neemt. Hij was de assistent van De la Torre, die in 2011 aan de slag ging als bondscoach. Op de Confederations Cup werd Mexico afgelopen zomer uitgeschakeld in de poulefase.

Komende dinsdag speelt Mexico een belangrijke wedstrijd tegen de Verenigde Staten, de nummer twee uit de poule. Alleen de nummers één tot en met drie plaatsen zich rechtstreeks voor de mondiale eindronde in Brazilië. Als de Mexicanen vierde worden, volgt een lastige play-off tegen Nieuw-Zeeland.

Zoon trouwt en bezwangert moeder

 Een 40-jarige vrouw uit Zimbabwe geeft moederliefde een geheel nieuwe dimensie. Ze is zes maanden geleden bezwangerd door een nieuwe liefde: haar 23-jarige zoon. Ze draagt dus zowel haar aankomend kind als kleinkind in haar buik.

Betty Mbereko is sinds twaalf jaar weduwe. Een groot deel van de opvoeding van haar zoon Farai heeft zij alleen voor haar rekening genomen. Ook stuurde ze Farai naar school. Farai heeft hier veel profijt van gehad en heeft inmiddels een leuke baan gevonden. De rekeningen kunnen worden betaald en de bruidschat, die papa Mbereko nooit heeft ingelost, kan ook eindelijk geregeld worden. Betty vindt dat zij best de vruchten mag plukken van de tijd en moeite die zij in Farai heeft gestopt en is dus van mening dat het heel goed idee was dat Farai letterlijk iets in haar zou stoppen. Naar eigen zeggen is het stel heftig verliefd op elkaar.  Bij een lokale rechtbank hebben ze inmiddels verklaard met elkaar te willen trouwen.

Het stamhoofd heeft hier een mening over: 'in het verleden hadden we ze allebei vermoord, maar helaas krijgen we dan de politie op ons dak'. Het stel, dat al drie jaar elkaars lichaam besnuffelt, heeft de keuze gekregen om het dorp te verlaten, of het huwelijk te annuleren. Men koos voor het eerste.

De broers van Betty’s voormalige echtgenoot lagen ook op de loer om haar te verschalken, maar dat zag ze niet zo zitten. Volgens Farai is het noodzakelijk om met zijn moeder te trouwen want 'anders ziet men haar als een slet'.

Schoorel en Gimeno-Traver bereiken finale Alphen

Thomas Schoorel heeft zich zaterdag naar de finale van het challengertoernooi in Alphen aan den Rijn geslagen. De tennisser was met 6-3 en 6-2 te sterk voor de als derde geplaatste Jesse Huta Galung. Daniel Gimeno-Traver (1) is in de finale zijn tegenstander. De Spanjaard versloeg Thiemo de Bakker (4) met 6-3, 6-7 (7) en 6-3.

Schoorel, de mondiale nummer 253, en Gimeno-Traver (61) troffen elkaar nooit eerder. De geboren Amsterdammer kan in Alphen zijn eerste challenger sinds 2011 winnen. In dat jaar zegevierde hij in Rome en Napels.

Pareltjes rond etenstijd: Samantha

Vanaf vandaag kunnen jullie regelmatig rond etenstijd genieten van de pareltjes die ons kikkerlandje heeft voortgebracht. Leuke, pakkende nummers gebracht door Neerlands' beste nog onbekende artiesten. Dankzij de FOK!blog blijf je op de hoogte!

Samantha bijt het spits af met haar Doe de Waddy Waddy. Haar overtuigende zang en schitterende achtergrondzangeressen op een leuk kunstmatig strand maken dit tot een absolute topper.

 

'Seksist' wordt premier van Australië

De Australische conservatief Tony Abbott heeft zaterdag met zijn Liberal Party de verkiezingen gewonnen. Hij profiteerde optimaal van een machtsstrijd in de regering, aanhoudende loftuitingen van mediamagnaat Rupert Murdoch, en zijn belofte om miljarden te steken in een ruime toeslag tijdens zwangerschapsverlof.

De 55-jarige conservatief is nooit echt populair geweest en wordt vaak polariserend genoemd. Julia Gillard, de eerste vrouwelijke premier van Australië, omschrijft Abbott als een 'vrouwenhater en een seksist'. Tijdens de vorige verkiezingen in 2010 won ze met haar Labor Party nipt van Abbott.

In juni werd Gillard vervangen door de zeer populaire ex-premier Kevin Rudd. Het leek een poging de partij een dusdanige oppepper te geven dat ook dit jaar de verkiezingswinst zou worden binnengesleept. Dat bleek dus vergeefs.

Volgens Labor komt het succes van Abbott grotendeels door News Corp, het bedrijf van Rupert Murdoch dat zeventig procent van de kranten in Australië bezit. Met krantenkoppen als 'Australia Needs Tony' is actief campagne gevoerd voor Abbott, terwijl Rudd belachelijk werd gemaakt. Murdoch, die met Fox ook in Nederland voet aan de grond krijgt, liet zelf duidelijk weten fan te zijn van Abbott.

Enkele flaters uit het recente verleden tastten Abbott in de peilingen niet aan. Nadat hij het 'seksappeal' van een vrouwelijke kandidaat een politieke troef had genoemd kreeg hij er flink van langs. Maar Abbott zei dat het om een 'charmant compliment' ging. De hoofdredactrice van een studentenkrant daagde een destijds 20-jarige Abbott voor de rechter, omdat hij haar in 1977 zou hebben betast. De aanklacht werd door de rechter afgewezen.

Tijdens de verkiezingscampagne probeerde Abbott een beeld van zichzelf te schetsen als een voorvechter van vrouwenrechten die zich niet door de regels van de kerk laat leiden. Zijn stafchef, Peta Credlin, zei in een interview dat Abbott haar pogingen via ivf-behandeling zwanger te raken steunt. Hij zou haar zelfs toestaan haar vruchtbaarheidsmedicijnen in zijn kantoorkoelkast te bewaren.

Zijn grootste troef was de belofte om jaarlijks 5,5 miljard Australische dollar (3,8 miljard euro) uit te trekken voor volledig betaald zwangerschapsverlof. Moeders krijgen dan zes maanden verlof met behoud van salaris. De maximale toeslag is 75 duizend dollar. Nu ontvangen moeders achttien weken het minimumloon van 622 dollar per week. Zelfs Abbotts politieke bondgenoten noemen het plan onhaalbaar. Het zou te duur zijn en de rijken te veel tegemoet komen.

De Australische feministe Eva Cox is in principe voorstander maar noemt Abbott desondanks 'verschrikkelijk'. "Hij heeft er een specifiek plan uitgepikt om vrouwen tegemoet te komen, maar het is niet wat je noemt een volledige sociale agenda." Ze wijst erop dat Abbott als minister van werkgelegenheid in 2002 fel tegenstander was van verplicht zwangerschapsverlof. Later hield hij als minister van volksgezondheid uit religieuze overtuiging een abortuspil tegen.

[WK Kwalificatie] Ethiopië door naar play-offs, Zuid-Afrika niet

Ethiopië zich geplaatst voor de Afrikaanse play-offs na en 1-2 zege op bezoek bij de Centraal Afrikaanse Republiek. Zuid-Afrika won ook met 4-1 van Botswana, maar wordt op twee punten tweede in de groep en kan het wereldkampioenschap vergeten. De vijf winnaars van de play-offs gaan naar het WK in Brazilië. 

In de 23e minuut bracht Salif Keita Centraal Afrikaanse Republiek nog wel op voorsprong, maar na de rust wisten Salahdin Ahmed en Menyadel Teshome het doel te treffen namens Ethiopië. Na zes speelronden is Ethiopië groepswinnaar met dertien punten, Zuid-Afrika heeft er elf, Botswana zeven en Centraal Afrikaanse Republiek is hekkensluiter met twee drie. 

Vrijdag wist Ghana zich al te plaatsen voor de play-offs. Eerder hadden Ivoorkust, Egypte en Algerije zich al geplaatst.

Robben: "Moeten de defensie steunen"

Arjen Robben vindt het te makkelijk om na de teleurstellende 2-2 tegen Estland alle kritiek op de verdediging af te schuiven. Robben zorgde in Tallinn al na twee minuten voor de openingstreffer, maar toch stapte hij met een rotgevoel van het veld af. "Verdedigend moet het beter, dat weten we zelf ook wel. De experts zullen onze defensie wel weer afbranden, maar dat is zo makkelijk", reageerde hij tegen NUsport.

"Ze zijn jong en onervaren, juist nu hebben ze alle steun nodig. We moeten met elkaar verder." Overigens kreeg de vleugelspeler van Bayern München tijdens het duel een gele kaart. Hij is daardoor geschorst voor de WK-kwalificatiewedstrijd van aanstaande dinsdag in Andorra.

Na afloop bestempelde Robben zijn gele kaart als 'dom'. Bruno Martins Indi moet het duel met Andorra ook wegens een schorsing aan zich voorbij laten gaan.

Anjema verliest strijd om brons op EK squash

Laurens Jan Anjema is er zaterdag niet in geslaagd de bronzen medaille te winnen op het EK squash. De 30-jarige Hagenaar verloor in het Belgische Herentals in 78 minuten van de Fin Olli Tuominen: 7-11, 11-5, 11-13, 11-9, 11-7.

Anjema won in 2008, 2009 en 2011 wel brons. De finale wist hij nog nooit te bereiken. Natalie Grinham strijdt later zaterdag om het goud. De Nederlandse staat in de finale tegenover de Française Camille Serme.

Man fapt in rij voor kassa supermarkt

Sta je hier tegenwoordig zo weer buiten de supermarkt met de zelfscanners, in Zimbabwe hebben ze er nog nooit van gehoord. Een 25-jarige Zimbabwenees was dan ook zo flauw van het wachten voor de kassa, dat hij besloot middenin de rij pagga te slaan.

Meluleki Moyo moest donderdag voor de rechtbank van Bulawayo verschijnen. De beste man had afgelopen dinsdagmiddag in een supermarkt zijn zwarte zwaard tevoorschijn getoverd.

De fapneger liep tegen de lamp toen de 43-jarige vrouw voor hem in de rij een warme vloeistof over haar been voelde lopen. Moyo had zijn liefdesnectar op het slachtoffer gespoten. Het zaad droop langs haar kleren en been. De vrouw keek achterom en zag de zwarte, doch paarsgepunte lans van de man nog uit zijn broek hangen.

De vrouw zette het op een gillen. Moyo werd door andere supermarktklanten in bedwang gehouden tot hij door de politie kon worden opgepakt. De rechtszaak zal maandag van start gaan.

[F1] Uitslag kwalificatie Italië

Formule 1-coureur Sebastian Vettel (Red Bull) start zondag in het Italiaanse Monza van poleposition. De Duitse leider van het klassement bleek zaterdag tijdens de kwalificatie de snelste. Zijn ploeggenoot Mark Webber werd tweede, Nico Hulkenberg van Sauber start vanaf plek drie.

Giedo van der Garde van Caterham wist de tweede kwalificatieronde niet te bereiken en start vanaf plaats negentien. Lewis Hamilton (Mercedes), de nummer drie in het klassement, gaat van een teleurstellende twaalfde plek van start. De laatste vier races begon de Brit nog op poleposition.

Ook Lotus-coureur Kimi Räikkönen (4) deed het niet naar behoren. De Fin van Lotus start vanaf plek elf. Fernando Alonso (2) van Ferrari begint op de vijfde plek.

Uitslag kwalificatie

# Rijder Team Tijd Ronden
1. Sebastian Vettel Red Bull 1:23.755 15
2. Mark Webber Red Bull 1:23.988 18
3. Nico Hülkenberg Sauber 1:24.065 21
4. Felipe Massa Ferrari 1:24.132 21
5. Fernando Alonso Ferrari 1:24.142 15
6. Nico Rosberg Mercedes 1:24.192 26
7. Daniel Ricciardo Toro Rosso 1:24.209 24
8. Sergio Perez McLaren 1:24.502 17
9. Jenson Button McLaren 1:24.515 21
10. Jean-Eric Vergne Toro Rosso 1:28.050 20
11. Kimi Räikkönen Lotus 1:24.610 16
12. Lewis Hamilton Mercedes 1:24.803 14
13. Romain Grosjean Lotus 1:24.848 14
14. Adrian Sutil Force India 1:24.932 19
15. Pastor Maldonado Williams 1:25.011 19
16. Paul di Resta Force India 1:25.077 18
17. Esteban Gutiérrez Sauber 1:25.226 13
18. Valtteri Bottas Williams 1:25.291 11
19. Giedo van der Garde Caterham 1:26.406 9
20. Charles Pic Caterham 1:26.563 10
21. Jules Bianchi Marussia 1:27.085 11
22. Max Chilton Marussia 1:27.480 10

[Vuelta] Ratto wint op regenachtige dag

Wielrenner Daniele Ratto heeft zaterdag de 14e etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De 23-jarige Italiaan van Cannondale bekroonde een indrukwekkende solo door barre weersomstandigheden op de Collade de la Gallina in Andorra en boekte zo de grootste overwinning uit zijn carrière.

Ver achter Ratto toonden klassementsleider Vincenzo Nibali en tweevoudig etappewinnaar Chris Horner zich de sterkste klassementsrenners. De Italiaan was iets eerder bij de aankomst en breidde zijn voorsprong op de nieuwe nummer 2 van het klassement dankzij de bonificatieseconden nog wat uit.

Serero snapt commotie niet

Thulani Serero weet niet waarom de Zuid-Afrikaanse voetbalbond zegt dat hij om disciplinaire reden uit de selectie is gezet. De Ajacied stelt dat hij niet kan spelen omdat hij geblesseerd is en daarom het trainingskamp heeft verlaten. Bondscoach Gordon Igesund wil pas na het WK-kwalificatieduel tegen Botswana van zaterdag reageren op de zaak.

"Ik vraag me af wat hij gaat zeggen na de wedstrijd", zegt Serero op de website van zijn managementbureau. "Ik weigerde te spelen, want ik ben geblesseerd. Ik kan niet spelen, al zou ik dat graag willen." De middenvelder, die vorig weekeinde nog in de Ajax-basis stond, heeft last van zijn lies. De medische staf kon echter niets vinden.

Zuid-Afrika moet de wedstrijd tegen Botswana winnen om nog kans te maken op WK-deelname. Daarnaast moet de organisator van het vorige WK hopen dat de Centraal-Afrikaanse Republiek punten afsnoept van Ethiopië.

Greipel sprint naar zege in Brussel

André Greipel heeft zaterdag de Brussels Cycling Classic gewonnen. Het Duitse sprintkanon van Lotto-Belisol troefde zijn landgenoot John Degenkolb (Argos-Shimano) en de Fransman Nacer Bouhanni (FDJ) in de massasprint af.

Lars Boom gaf de eendagswedstrijd, die voor het eerst werd verreden, jeu door kort voor de eindstreep uit het peloton te rijden. De hardrijder van Belkin deed een moedige poging de rest voor te blijven, maar werd enkele honderden meters voor de finish gepakt door het peloton.

Greipel werd dit jaar Duits kampioen op de weg. Ook won hij onder meer etappes in de Tour de France en de Eneco Tour.

Squashster Grinham loopt derde Europese titel mis

Natalie Grinham heeft zaterdag de finale van het EK squash in het Belgische Herentals verloren. De Française Camille Serme prolongeerde haar titel door de Nederlandse met 11-3, 11-7, 4-11 en 11-6 te verslaan.

De 24-jarige Serme, die voor de tweede maal Europees kampioen werd, was vorig jaar ook al Grinhams plaaggeest in de finale. De 33-jarige Nederlandse won het toernooi in 2008 en 2011.

'Geen sprake van juridische stappen tegen KNSB'

Thialf is niet van plan juridische actie te ondernemen tegen de KNSB. Volgens directeur Eelco Derks krijgt de schaatshal nog een aanzienlijke hoeveelheid geld van de schaatsbond, 'maar dat is iets tussen Thialf en de KNSB'.

De Leeuwarder Courant schreef zaterdag dat Thialf 250 duizend euro wil zien van de KNSB. De bond zou hebben beloofd twintig procent van de kosten voor de verbouwing van de schaatshaal te betalen. De KNSB zou de laatste twee termijnen echter niet betaald hebben. Thialf was volgens de krant daarom bereid om naar de rechter te stappen.

"Er zijn inderdaad bepaalde afspraken gemaakt over de verbouwing van een aantal ruimtes binnen Thialf", zegt Derks. "Er is toen met onder andere de KNSB gesproken over hoe we dat zouden gaan invullen." Enige disputen worden echter uitgesproken tussen Thialf en de KNSB, aldus Derks.

Het Heerenveense Thialf wil net als Transportium in Zoetermeer en de Icedome in Almere de nieuwe topsportaccommodatie in Nederland worden. De KNSB heeft zijn voorkeur al uitgesproken voor de Icedome. Thialf en Transportium hebben beroep aangetekend tegen die beslissing.

Of die beslissing iets te maken heeft met de betalingsachterstand van de KNSB is niet duidelijk.

[Vuelta] Poels, Westra en Sanchez verlaten koers

Wout Poels en Lieuwe Westra hebben zaterdag opgegeven in de veertiende etappe van de Vuelta. Hun ploeg Vacansoleil geeft geen reden op, maar mogelijk speelde het slechte weer de renners parten. Belkin-renner Luis Leon Sanchez stapte af wegens onderkoeling.

Poels en Westra stonden respectievelijk 133e en 156e in het klassement. Sanchez ging zaterdag onderuit tijdens de afdaling van de Envalira, de hoogste berg tijdens deze Vuelta. De Spanjaard nam de 42e plek in.

Naast Poels en Westra zette ook Nick Nuyens van Garmin-Sharp en Orica-Greenedge-coureur Sam Bewley hun fiets aan de kant. De Vuelta kent zaterdag een zware bergrit naar Andorra, waarin regen en kou de renners teisteren.

Het aantal Nederlanders in de Spaanse ronde is sinds vrijdag drastisch gezakt. Toen gaven Laurens ten Dam en Stef Clement op met blessures.

[Video] Lekker neuken in de gracht

In Delft heeft een hitsig stelletje in de nacht op vrijdag voor heel wat commotie gezorgd. De twee waren flink aan het rampetampen in het water van de Oude Delft. Alles is vastgelegd door een oplettende cameraman, wellicht met één hand.

Het ging er nogal ruig aantoe in de oude stad. De vrouw werd dan ook snoeihard genomen. Hierbij maakte het stel zoveel lawaai, dat ruw uit hun slaap gerukte omwonenden de Heilige Hermandad belden.

Helaas voor hen duurde het dan ook niet lang, of Bromsnor kwam het seksfeestje verstoren. Eenmaal weer op de kant, kreeg het duo dan een flinke prent van Oom Agent.

De bewuste beelden, NSFW, maar welke pauper werkt er dan ook op zaterdag?

FOK!filmtip vd dag: If.... (1968)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

 If.... 1

Vandaag valt er weer te kiezen uit een uitgebreid aanbod van films op de tv. Zo kunnen liefhebbers van rampenfilms terecht op RTL7 waarop om 20,00 uur de film 10.5 te zien. Voor de liefhebbers van de betere animatiefilms heeft SBS6 de beide Kung Fu Panda-films op het programma staan en liefhebbers van de betere actiefilms kunnen kiezen tussen Source Code (20.00 uur op RTL5), Mercury Rising (22.00 uur op RTL5) en Law Abiding Citizen (22.00 uur op Veronica). Voor de FOK!filmtip van de dag moeten we echter weer bij de Vlaamse buren van Canvas op bezoek. Op die zender is namelijk om 22.55 uur de film If.... van Lindsay Anderson te zien.

 If.... 2

In If.... draait het om de rebelse student Mick Travis (Malcolm McDowell). Mick zit op een strenge Engelse kostschool maar verzet zich, samen met zijn vrienden Johnny (David Wood), Wallace (Richard Warwick), Bobby Philips (Rupert Webster) en 'The Girl' (Christine Noonan), tegen de dictaturiale regels. Als de oudere studenten, die de regels moeten handhaven, niet meewerken ontstaat er al snel een situatie die bloedig dreigt te eindigen.

If.... 3

If.... was de debuutfilm van Malcolm McDowell, een acteur die wereldberoemd zou worden in de film A Clockwork Orange. Met haar verwijzingen naar anti-Vietnam demonstraties, Mao en Che Guevara mag de film gedateerd overkomen, het thema in deze film kunnen we eigenlijk best tijdloos noemen. Want generatieconflicten zijn van alle tijden en zullen er ook altijd wel blijven. Ben je dus in de stemming voor een heerlijk absurdistische film, dan mag je dit zelden vertoonde pareltje eigenlijk niet missen.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

FOK!auto: het aircosysteem

Bijna elke auto heeft tegenwoordig airco. Vroeger was het een luxe-optie, tegenwoordig bijna standaard op elke auto. Maar hoe werkt een aircosysteem?

De eerste auto op de markt met een aircosysteem was de Chrysler Imperial. Dit systeem was een doorontwikkeling van de  Airtemp. De in 1954 gebouwde Nash Ambassador was de eerste Amerikaanse auto met een volledig HVAC-systeem (heating, ventilation and conditioning) dat als een unit in de auto was gebouwd. De Nash-auto's stonden daarom ook bekend als de 'all-weather eye'. General Motors (GM) was in 1954 met de Pontiac het eerste Amerikaanse merk met het complete HVAC-systeem onder de motorkap.
Een Chrysler Imperial uit 1953 met een Airtem-luchtventilatiegat. (bron: Wikipedia)

De eerste aircosystemen werden gevuld met het gas freon. Dit werd in 1996 verboden te gebruiken omdat het te schadelijk is voor het milieu. De opvolger van freon, R134A, belast de ozonlaag met 'slechts' een vierde t.o.v. het oude freon. Omdat de Europese Unie steeds verder streeft naar minder milieubelasting is er een nieuw koelmiddel gekozen. De nieuwste generatie koudemiddel heeft na intensieve testen van Mercedes ertoe geleid dat Mercedes voorlopig niet meer dit koudemiddel in hun auto's gebruikt, omdat het te brandbaar is. Het gevolg hier van is dat de Franse regering heeft besloten dat deze auto's voorlopig niet meer verkocht mogen worden.

Het aircosysteem is uit de volgende delen opgebouwd;
pomp
condensor
filter/droger
expansieventiel
verdamper

 Systeemoverzicht van het aircosysteem. (Bron: Wikipedia)

De aircopomp heeft 2 taken: ten eerste het systeem op druk brengen, (aan de hoge druk kan dit op lopen tot 20-25 bar), ten tweede het gas rondpompen. Het gas gaat na de pomp naar de condensor. De condensor koelt het gas af door middel van rijwindkoeling. Door de snelle koeling zet het gas zich om in een vloeistof. Na de condensor gaat de vloeistof door het filter en droger. Dit combinatie-element filtert er onzuiverheden uit, bijvoorbeeld slijpsel van de aircopomp, en haalt eventuel aanwezig vocht uit het vloeistof.

De gefilterde vloeistof gaat richting het H-ventiel (de naam H-ventiel komt vanwege de vorm), dit onderdeel verlaagt de druk, en laat minder vloeistof door dan er aangeleverd wordt. Als laatste gaat de vloeistof door de verdamper om de lucht die door de aanjager aangeleverd wordt af te koelen. Dit gebeurt door de warmte uit de lucht te trekken. Door dit proces zet de vloeistof zich om in een gas.

Het interieurfilter zit in het kachelhuis waar ook de verdamper van de airco zit. Het interieurfilter is in twee varianten te krijgen, namelijk een pollenfilter en een actief koolstoffilter. Het pollenfilter kan enkel grof vuil zoals bladeren en pollen filteren. Dit in tegenstelling tot het actief koolstoffilter, dat namelijk naast pollen en grofvuil ook geurtjes kan filteren. Dit komt door het laagje actief koolstof dat in het filter element zit.  Helaas heeft dit ook een nadeel: het onderdeel is aanzienlijk veel duurder.

Tussenrapport VN-team Syrië mogelijk eerder

Het onderzoeksteam van de Verenigde Naties dat in Syrië onderzoekt of er in augustus bij Damascus een gifgasaanval heeft plaatsgevonden kan eind volgende week al zijn voorlopige bevindingen presenteren. Dat heeft de Duitse krant Frankfurter Allgemeine zaterdag gemeld op gezag van bronnen bij het onderzoeksteam.

Het tussenrapport aan VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon bevat waarschijnlijk details over het gas, de munitie en de draagsystemen die zijn gebruikt bij de aanval die op 21 augustus aan honderden mensen het leven kostte.

De onderzoekers hebben volgens de krant bijna honderd monsters genomen op de plek van de aanval, waaronder stukjes rubber, scherven munitie, haar, weefsel, bloed en urine van mensen en dieren.

The Voice voorbij Oranje op vrijdagavond

The Voice of Holland heeft vrijdagavond meer kijkers weten te boeien dan het Nederlands elftal. Bijna 2,3 miljoen mensen bleven thuis voor de talentenjacht, terwijl 1,6 miljoen mensen zagen hoe Oranje in het WK-kwalificatietoernooi tegen Estland gelijkspeelde.

The Voice trok hiermee evenveel kijkers als vorige week, toen de eerste aflevering van het vierde seizoen werd uitgezonden. De talentenjacht voert hiermee de lijst met best bekeken programma's van de dag aan, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

De voetbalwedstrijd van Oranje eindigt op de derde plek in de kijkcijferlijst. Goede Tijden, Slechte Tijden was vrijdag goed voor bijna 1,8 miljoen kijkers en bezet de tweede positie.

'België voorbij Oranje op wereldranglijst'

Nederland is vanaf donderdag niet meer het beste voetballand van de Benelux. België wipt dan over Oranje heen, schrijven Belgische media zaterdag. De Rode Duivels stijgen door hun indrukwekkende resultaten in de WK-kwalificatie naar plek vijf of zes, en laten onder meer Nederland en Brazilië achter zich.

De Belgen kwamen nog nooit verder dan de huidige tiende plek. Mocht Italië komende dinsdag in eigen huis niet weten te winnen van Tsjechië, dan springt België naar plek vijf. Alleen regerend wereld- en Europees kampioen Spanje, Duitsland, Colombia en Argentinië blijven de Rode Duivels dan voor. Nederland zakt naar plek zeven.

België won zeven van zijn acht kwalificatieduels en is zo goed als zeker van WK-deelname. De equipe van bondscoach Marc Wilmots moet in de resterende twee duels twee punten pakken om zich van de eerste plek in de groep te verzekeren.

Kazachstan en China sluiten miljardendeals

Het Centraal-Aziatische land Kazachstan en China tekenen zaterdag 22 handelsovereenkomsten, waaronder verscheidene contracten in de olie- en gasindustrie. Daarmee is in totaal 30 miljard dollar (22,6 miljard euro) gemoeid. Dat heeft de Kazachstaanse president Nursultan Nazarbayev gezegd, na een ontmoeting met de Chinese president Xi Jinping.

'Er zitten grootschalige overeenkomsten tussen voor de olie- en gassector. Zo hebben we overeenstemming bereikt over de bouw van een nieuwe raffinaderij in Kazachstan, die we hard nodig hebben', aldus Nazarbayev.

Xi zei eerder op de dag dat China een belang krijgt in Kashagan, het grootste olieveld ter wereld. De Chinese staatsoliemaatschappij CNPC krijgt ruim 8 procent van de aandelen van het Kazachstaanse olieveld voor een bedrag van 5 miljard dollar.

Kazachstan en China sluiten miljardendeals
Kazachstan en China sluiten miljardendeals (Foto: ANP)

VS willen VN-rapport Syrië afwachten

Net als de Europese landen willen nu ook de Verenigde Staten een VN-rapport over Syrië afwachten, voordat zij de knoop doorhakken over een militair optreden tegen het Syrische regime.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, zou dat zaterdag hebben gezegd tegen zijn Europese collega's tijdens beraad over Syrië in de Litouwse hoofdstad Vilnius. Dat is van betrokkenen bij het overleg vernomen.

De VS bepleiten een militaire actie tegen de Syrische machthebbers na een aanval met gifgas eind vorige maand op burgers. De Amerikaanse maatregel zou zijn bedoeld om iedereen af te schrikken die chemische wapens wil gebruiken.

Volgens Washington is het duidelijk dat het regime achter de aanval zat. Volgens anderen is dat het niet. De VS willen nu met het onafhankelijke VN-rapport hun geloofwaardigheid vergroten.

Willem Dafoe in The Fault In Our Stars

Willem Dafoe heeft een rol te pakken in The Fault In Our Stars, de nieuwste film van regisseur Josh Boone. Dafoe zal te zien zijn als de teruggetrokken auteur Peter Van Houten, aldus Boone op Twitter.

The Fault In Our Stars is gebaseerd op het gelijknamige boek van John Green. Shailene Woodley en Ansel Elgort zijn in de rolprent te zien als een tweetal tieners met kanker, die ondanks hun onzekere toekomst een relatie met elkaar beginnen. Laura Dern (Enlightened) en Sam Trammell (True Blood) zullen in de film te zien zijn als de ouders van Woodley.

De film zal worden geproduceerd door de Twilight-producers Wyck Godfrey en Marty Bowen. Scott Neustadter en Michael Weber, die eerder ook het script schreven voor (500) Days of Summer, leverden het scenario voor The Fault In Our Stars, die momenteel wordt opgenomen in Pittsburgh.

Het worden trouwens drukke tijden voor de liefhebbers van Willem Dafoe. De acteur zal namelijk ook te zien zijn in Scott Cooper's Out of the Furnace, Wes Anderson's The Grand Budapest Hotel, Anton Corbijn's A Most Wanted Man en Lars von Trier's Nymphomaniac.

EU maant VS aanval op Syrië uit te stellen

Europese ministers van buitenlandse zaken hebben zaterdag in Vilnius bij hun Amerikaanse ambtgenoot John Kerry aangedrongen op uitstel van een militaire aanval op Syrië, in afwachting van de resultaten van een onderzoek van inspecteurs van de Verenigde Naties. Die proberen te achterhalen of er vorige maand rond Damascus een chemische aanval is uitgevoerd.

De scepsis in Europa over een militaire aanval op Syrië werd pijnlijk duidelijk toen het parlement van Groot-Brittannië, van oudsher de belangrijkste bondgenoot van de Verenigde Staten, premier David Cameron terugfloot en diens wens om mee te doen aan zo'n operatie afwees. Frankrijk is tot dusverre de enige Europese grootmacht die zich achter een aanval schaart. Toch keerde ook de Franse president François Hollande op zijn schreden terug toen hij vrijdag aankondigde eerst het VN-onderzoek af te wachten.

Kerry zei de zorgen van de Europese ministers over te dragen aan het Witte Huis. Een van zijn woordvoerders liet doorschemeren dat de VS nog niet van plan zijn te wachten met een aanval. Wel wacht de regering van Barack Obama eerst een besluit van het Congres af.

De EU-lidstaten zijn het er onderling over eens dat 'alle informatie over de gifgasaanval in de richting van het bewind van de Syrische president Bashar Assad' wijst. De aanval was een 'grove schending van het internationaal recht, een oorlogsmisdaad en een misdaad tegen de menselijkheid', zei EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton.

Syrië stond in de Litouwse hoofdstad als gespreksonderwerp bovenaan de agenda, maar er werd ook gesproken over het vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen. Kerry vroeg zijn collega's een in juli ingesteld verbod op subsidiëring van Israëlische instituties in bezet gebied te heroverwegen. De Europese Unie steekt jaarlijks miljoenen in Israëlische universiteiten, bedrijven en onderzoekers, maar het landenblok is tevens ontevreden over de aanhoudende bouw in joodse nederzettingen op bezet gebied. Het verbod moet in 2014 van kracht worden.

Kerry reist door naar Parijs, waar hij spreekt met afgevaardigden van Arabische landen. Daarna reist hij door naar Londen voor een onderhoud met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Maandag staat nog een gesprek met de Britse minister van buitenlandse zaken William Hague op de agenda.

VS happy met 'sterke' EU-verklaring

De Verenigde Staten zijn dankbaar voor de verklaring van de Europese Unie over Syrië. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zaterdag gezegd. Hij sprak van een "sterke verklaring over de noodzaak voor verantwoording".

In de verklaring staat dat de gifgasaanval in Syrië, die naar alle waarschijnlijkheid vorige maand heeft plaatsgevonden, een ernstige schending van de mensenrechten was en een oorlogsmisdaad. Er zijn volgens de EU sterke aanwijzingen dat het Syrische regime achter de inzet van chemische wapens tegen burgers zat.

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken beraadden zich zaterdag over de Syrische burgeroorlog in de Litouwse hoofdstad Vilnius. Kerry was daar op eigen verzoek ook bij.

'Battlefield 4 heeft diepste wapencustomization ooit'

Battlefield 4 heeft volgens DICE de diepste en persoonlijkste wapenpersonalisering ooit in een Battlefield-game.

De ontwikkelaar laat zien hoe diep de aanpassingen gaan in hun nieuwste blog, zo vertellen ze dat Battlefield 4 drie keer zoveel accessoires en wapens heeft als Battlefield 3. Sommige wapens hebben zelfs 240.000 verschilllende combinaties als je alle accessoires en camouflages meerekent. Voor het eerst zal ook te zien zijn wat het exacte effect is van een bepaalde accessoire, zoals een laser sight.

In de nieuwe trailer zie je hoe je een wapen aanpast in Battlefield 4. Verder is ook te zien dat er ontzettend veel verschillende camouflages zijn die je je wapens kunt geven.

Battlefield 4 komt uit op 29 oktober voor pc, PlayStation 3 en Xbox 360. De game komt later ook uit op PlayStation 4 en Xbox One.

Beyoncé viert verjaardag op Nederlands jacht

Beyoncé heeft haar 32e verjaardag woensdag gevierd op een gehuurd megajacht in de Middellandse zee. Ze verbleef samen met manlief Jay-Z en dochter Blue Ivy op de Nederlandse boot. Dat berichtte entertainmentzender E! vrijdag.

Het 65 meter lange jacht, de Galactica Star, waarop het gezinnetje een week heeft rondgedobberd, werd in juni afgeleverd door jachtbouwer Heesen in het Brabantse Oss. Het jacht is voorzien van twaalf gastenverblijven en dertien slaapplaatsen voor het personeel. Verder heeft de boot onder meer een jacuzzi met glazen bodem en een Turks bad. De topsnelheid van het gevaarte bedraagt ruim vijftig kilometer per uur en de gasten kunnen het schip op en af met twee bijgeleverde speedboten of met een helikopter.

Van wie Beyoncé de boot heeft gehuurd en voor hoeveel, is niet bekend. Maar een specialist op het gebied van luxe huurjachten schat de huurprijs op zo'n kwart miljoen euro per week. Dat is de kale huurprijs, zonder brandstof en zonder eten en drinken. De vijftien liter fles Armand de Brignac Brut Gold champagne waarmee Jay-Z op de boot werd gespot, heeft het glamourkoppel dus nog apart moeten afrekenen. De vaart begon in Formentera in Spanje en eindigde in een badplaats onder de rook van Napels in Italië.

'Geen overtuigende strategie VS voor Syrië'

Voorzitter Wolfgang Ischinger van de jaarlijkse Veiligheidsconferentie in München heeft stevige kritiek geuit op de militaire acties die de Verenigde Staten willen uitvoeren in Syrië. Ischinger zei geen "duidelijke en overtuigende strategie" in de acties van de Verenigde Staten te zien. Dat zei de Duitse jurist en diplomaat vrijdagavond tegen televisiezender ZDF.

Militair ingrijpen is volgens Ischinger de "slechtste optie" na wegkijken. Een straf voor president Bashar al-Assad van Syrië zou het moorden in het land volgens hem niet stoppen. Hij betreurt ook dat er nog geen oplossing voor het conflict in Syrië is gekomen vanuit de Europese Unie. "Het buitenlandse beleid van Frankrijk en Duitsland heeft nog nooit zoveel van elkaar verschild", aldus Ischinger.

Op de Veiligheidsconferentie bespreken onafhankelijke experts jaarlijks internationale vraagstukken en het buitenlands beleid van staten. Dit jaar is bij de conferentie ook de voormalige Syrische oppositieleider Moaz al-Khatib aanwezig om te praten over de burgeroorlog in zijn land.

'Geen overtuigende strategie VS voor Syrië'
'Geen overtuigende strategie VS voor Syrië' (Foto: ANP)

GTA V voelt als next-gen

Hoewel Grand Theft Auto V in ieder geval voorlopig niet op PlayStation 4 en Xbox One uitkomt, voelt de game wel echt als next-gen voor Rockstar. De ontwikkelaars drijven de huidige consoles tot het uiterste.

Rockstar North technical director en combat designer Phil Hooker zegt dat de nieuwste versie van Grand Theft Auto aanvoelt als een game voor de nieuwe generatie, omdat het team van Rockstar nu heel vertrouwd is met de huidige generatie hardware.

“Every aspect of the game had to be better, richer in gameplay and more fluid and knowing we were launching on the same platforms meant we could focus on extracting the most out of those consoles and making the game as fantastic as possible,” aldus Hooker.

“In the end we surpassed our own expectations and during development I think everyone working on the game has been astounded by improvements to the graphics, or new mechanics, or AI, or mission scope along the way.

“Hopefully the gamers will see all of these improvements at once in one go, compared to GTA 4 this definitely feels ‘next generation’ to us.”

Grand Theft Auto V ligt op 17 september in de winkel voor PlayStation 3 en Xbox 360.

Grand Theft Auto V (Foto: Rockstar)

[upd] Mogelijk grondtroepen Syrië

Een militaire actie tegen Syrië zal niet uitlopen op een oorlog als die in Irak of Afghanistan. Dat heeft president Barack Obama het Amerikaanse volk zaterdag voorgehouden in zijn wekelijkse radiotoespraak.

Hij loopt daarmee waarschijnlijk vooruit op de toespraak die hij heeft aangekondigd voor dinsdag. Daarin zal hij de Amerikanen toespreken over de Syrië-crisis.

"Iedere actie die we ondernemen zal beperkt zijn, zowel in tijd als in omvang", aldus Obama. "Dit zal geen nieuw Irak of Afghanistan zijn." Volgens de president is de door hem gewenste aanval bedoeld om te voorkomen dat de Syrische regering opnieuw chemische wapens inzet.

Update 13.49 uur:
Russia Today meldt op basis van Reuters dat Obama in dezelfde toespraak heeft aangegeven dat hij niet uitsluit dat er naast luchtaanvallen toch een grondinvasie zal komen.

Om 'toekomstige chemische aanvallen te voorkomen' zou een beperkt aantal grondtroepen kunnen worden ingezet.

Obama: Syrië geen Irak of Afghanistan
Obama: Syrië geen Irak

Rus als enige Nederlandse naar finale Alphen

Tennisster Arantxa Rus is zaterdag doorgedrongen tot de finale van het challengertoernooi in Alphen aan den Rijn. De Monsterse versloeg in de halve finale Lesley Kerkhove met 6-4 en 6-2. Carina Witthöft zorgde ervoor dat de finale geen oranje gekleurde strijd wordt. De als eerste geplaatste Duitse versloeg Richel Hogenkamp (8) met 6-3 en 6-4.

Rus kan voor de tweede week op rij een toernooizege pakken, nadat ze vorig weekeinde de titel veroverde op het ITF-toernooi van het Belgische Fleurus. De Nederlandse, de nummer 290 van de wereld, treft in Witthöft zondag de nummer 188.

Ajacied Serero uit Zuid-Afrikaanse selectie gezet

De Zuid-Afrikaanse bondscoach Gordon Igesund heeft Ajacied Thulani Serero vrijdag om disciplinaire redenen uit de selectie gezet. De 23-jarige middenvelder komt daardoor zaterdag niet in actie in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Botswana. Dat meldt de Zuid-Afrikaanse voetbalbond.

Wat Serero heeft misdaan wil Igesund pas na het duel kwijt. Zuid-Afrika moet de wedstrijd tegen Botswana winnen om nog kans te maken op WK-deelname. Daarnaast moet de organisator van het vorige WK hopen dat de Centraal-Afrikaanse Republiek punten afsnoept van Ethiopië.

Serero lijkt bij Ajax de komende tijd op veel speeltijd te kunnen rekenen. Na het vertrek van spelmaker Christian Eriksen is Serero de eerste gegadigde om de plek van de Deen over te nemen.

Stroom vluchtelingen naar Italië houdt aan

De stroom vluchtelingen naar Italië, vooral uit Syrië, houdt aan. Vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag kwamen onder begeleiding van de kustwacht verschillende boten met aan boord ongeveer 700 vluchtelingen aan op de Italiaanse eilanden Sicilië en Lampedusa.

293 voornamelijk uit Syrië afkomstige vluchtelingen kwamen aan in Augusta in Sicilië. Onder hen waren 58 vrouwen en 111 minderjarigen. In het zuiden van Lampedusa kwam een boot met aan boord 207 vluchtelingen uit Ghana, Nigeria en Eritrea in de problemen. De Italiaanse kustwacht bracht de boot in veiligheid.

Samen met de ongeveer 200 vluchtelingen die eerder de Middellandse Zee per boot waren overgestoken zaten er zaterdag meer dan 400 mensen in het opvangcentrum in Lampedusa.

Er worden meer boten met vluchtelingen verwacht in het zuiden van Italië.

Magische kokosnoot verpest verkiezingen bijna

In veel landen is er geen tekort aan mensen om verkiezingen te verpesten. Of het nou opstandelingen zijn of zelfs de overheid zelf, er is altijd wel iemand bereid om een eerlijke stemming onmogelijk te maken. Behalve in de Maldiven dan. Daar werd die taak overgelaten aan een kokosnoot.

Let wel, het gaat hier niet om een gewone kokosnoot, maar om een vermeend magische kokosnoot. De kokosnoot is namelijk beschreven met Koranverzen. Volgens Maldivianen is dat dé manier om met zwarte magie kiezers bij de andere partijen weg te pikken.

De kokosnoot werd donderdag gevonden bij een school waar een stemlokaal gevestigd is. De politie werd gewaarschuwd. Die belde direct de kokosnoot opruimingsdienst (KOD), in de vorm van een lokale tovenaar. De tovenaar verklaarde gelukkig al snel dat de kokosnoot onschuldig is.

Uiteindelijk concludeerde de politie dat de kokosnoot een grap was om mensen bedacht te maken op het gevaar van magische kokosnoten. Vandaag mogen de Maldivinezen namelijk naar de stembus om hun nieuwe president te kiezen.

De Maldiven zijn één van de strengst religieuze landen ter wereld. Desondanks is het dominante soennisme vooral op het platteland sterk vermengd met andere, voor-islamitische bijgeloven in zwarte en witte magie.

Marechaussee schorst moslima

Een 26-jarige marechausseebeambte op Schiphol is geschorst door het ministerie van Defensie. De Verklaring van Geen Bezwaar van de vrouw, een moslima, werd ingetrokken op grond van een veiligheidsonderzoek door de inlichtingendienst MIVD. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie zaterdag na berichtgeving over de kwestie in De Telegraaf.

Gevreesd zou worden dat de vrouw een gevaar is voor de nationale veiligheid. Volgens de advocaat van de Haagse Sabra R., Michael Ruperti, denkt Defensie dat de vrouw mogelijk wordt beïnvloed door radicale moslims. De zegsman van Defensie zegt vanuit privacy-overwegingen niet verder op de zaak in te willen gaan.

De vrouw zou hebben gelogen over contact van haar man met een zus van een in 2008 veroordeeld lid van de Hofstadgroep. Zij had dit volgens de MIVD moeten melden. De vrouw, die eerder als beveiliger voor het Koninklijk Huis werkte, ontkent hier vanaf te hebben geweten. Zij heeft bezwaar gemaakt tegen de schorsing, aldus haar advocaat.

Kerry probeert EU over te halen

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry gaat proberen om zijn 28 ambtsgenoten in de EU over te halen om oorlog te voeren tegen Syrië. Dat schrijft het Iraanse persbureau Press TV zaterdag.

Washington geeft aan te weten 'dat er onderlinge verdeeldheid in de EU' is, maar Kerry verwacht 'een aardig gedetailleerde discussie' te voeren over Obama's oorlogsplannen.

John Kerry zal vanuit Rusland, waar de G20 de afgelopen dagen plaatsvond, naar Parijs vliegen voor besprekingen. Ook ontmoet hij binnenkort leiders van de Arabische Liga. Kerry geeft aan dat enkele leden van die Liga aangeboden hebben álle kosten van de oorlog op zich te nemen.

Bosschenaar mishandelt agent

Een 30-jarige man uit Den Bosch is zaterdagochtend in zijn woonplaats aangehouden voor het mishandelen van een agent. De agent werd daarbij over een balustrade gedrukt waardoor hij bijna naar beneden viel. Ook liep de agent oogletsel op.

De agent zag de man in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 03:00 uur aan de deuren van een winkel op de Kerkstraat trekken. Toen de agent de man aansprak werd hij agressief en beledigde de agent.

Bij zijn aanhouding bood de Bosschenaar hevig verzet. Hij sloeg de agent in het gezicht en drukte hem over de balustrade van een trapgat naar een fietsenkelder. Ook krabde de verdachte de agent in het gezicht, waardoor het hoornvlies van de agent beschadigd raakte.

Andere agenten konden de verdachte uiteindelijk aanhouden. De agent heeft zich laten behandelen in het ziekenhuis.

Robotverkenner NASA naar de maan

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft vrijdag een raket gelanceerd met een robotverkenner aan boord die de atmosfeer van de maan gaat onderzoeken. De lancering verliep niet vlekkeloos, maar de problemen zullen geen invloed hebben op de missie, aldus NASA.

Na drie rondjes om de aarde betreedt de Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer (LADEE) het zwaartekrachtveld van de maan. Dat zal ongeveer een maand duren. De verwachte aankomstdatum van de verkenner, van dezelfde omvang als een kleine auto, is 6 oktober.

Wetenschappers willen de samenstelling van de atmosfeer van de maan bestuderen en willen te weten komen hoe deze verandert. Een andere vraag die al decennia leeft is of stof boven het maanoppervlak dwarrelt.

De 280 miljoen dollar kostende missie duurt zes maanden en eindigt met een kamikazeactie van LADEE op de maan.

Egypte lanceert offensief in Sinaï

Het Egyptische leger heeft zaterdag een groot offensief geopend tegen islamitische opstandelingen die zich in de Sinaï schuilhouden. Met tanks en helikopters worden de schuilplaatsen van de militanten onder vuur genomen. Tientallen van hen zijn omgekomen of gewond geraakt, zei een bron bij de krijgsmacht.

Een colonne pantservoertuigen en vrachtwagens bracht zaterdag militairen naar het noorden van de Sinaï. Het offensief richtte zich aanvankelijk tegen dorpen rond de stadjes Rafah en Sheikh Zuweyid, niet ver van de grens met Gaza en Israël.

Islamitische extremisten in de Sinaï hebben gebruik gemaakt van de politieke chaos die ontstond na het afzetten van president Mohammed Morsi begin juli om steeds meer aanvallen te plegen. Het leger, dat de Sinaï in het verleden links liet liggen, reageerde eerder deze week al met aanvallen op de strijders.

EU: 'Assad achter gifgasaanval'

Het Syrische regime zat achter de dodelijke gifgasaanval vorige maand bij Damascus. Deze inzet van chemische wapens is een ernstige schending van het internationaal recht.

Dat zou in de afsluitende verklaring komen te staan van het beraad van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in de Litouwse hoofdstad Vilnius, zo is zaterdag van diplomaten vernomen.

Een "passende reactie" is nodig, maar eerst moet het rapport van de Verenigde Naties over de aanval worden afgewacht. Over het verantwoordelijkheid van het Syrische regime bestaat geen serieuze twijfel, stellen de ministers na hun beraad over de Syrische burgeroorlog.

Zij benadrukken dat voor het conflict in Syrië geen militaire oplossing bestaat. Zij hameren op de noodzaak om te zoeken naar een politieke oplossing.

'EU-landen: regime Syrië achter gifgasaanval'
Het maakt klaarblijkelijk niks uit wat Nederland of Duitsland van de aanstaande oorlog vindt.

Diplomaten VS weg uit Turkije, Libanon

De Amerikanen hebben een waarschuwing afgegeven voor Amerikanen die momenteel bivakkeren in (of van plan zijn af te reizen naar) Libanon en zuidoost Turkije.

Dit in verband met de mogelijkheid dat geweld vanuit Syrië naar die landen zal uitbreiden.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaf vrijdag aan dat Amerikaanse diplomaten inmiddels uit zuidoost Turkije en Libanon zijn vertrokken. Enkele weken geleden al vertrokken diplomaten uit Syrië zelf.

Woordvoerder Marie Harf gaf aan dat 'de veiligheid van onze mensen en onze faciliteiten in de regio enorm van belang is voor iedereen hier.'

Vrijwilliger randt gehandicapte vrouwen aan

Een seksverslaafde vrijwilliger blijkt twee ernstig gehandicapte vrouwen te hebben aangerand. Dat gebeurde in augustus vorig jaar in een woongroep in Amsterdam-Zuidoost. Dat heeft zorggroep Cordaan zaterdag bevestigd na berichtgeving van Het Parool.

Een van de slachtoffers was een 39-jarige vrouw met het verstandelijke vermogen van een baby. De verdachte betastte haar borsten. Ook vergreep de man zich aan een vrouw die vastgebonden in een rolstoel zat. De verdachte heeft bekend en staat dinsdag terecht.

Volgens Cordaan was de man wel "beoordeeld en gewogen", maar had hij geen Verklaring Omtrent Gedrag overgelegd. Voortaan mogen alleen mensen met zo'n verklaring voor Cordaan aan de slag.

Jinek vindt zichzelf een clown

Eva Jinek vindt zichzelf absoluut geen ijskonijn. De 35-jarige presentatrice krijgt dat stempel regelmatig op zich gedrukt. "Ik ben geen poezelig meisje met een kinderstem, maar ik denk dat niemand die mij kent, mij als ijskonijn zal typeren", vertelt Jinek in De Telegraaf. "Eerder als clown."

Jinek heeft er naar eigen zeggen alles voor over om iemand aan het lachen te maken. "Ook als ik mezelf daarvoor zwaar voor schut moet zetten", vertelt ze. "Toen Merel Westrik en ik vorig seizoen tijdens ons ontbijtprogramma de slappe lach kregen, was dat omdat ik net voor de uitzending het geluid van een krolse kat had nagedaan. Je had er misschien bij moeten zijn, maar de tranen stroomden over onze wangen."

Ook is het volgens Eva een 'misverstand' dat ze een glamourpoes is. "De afgelopen jaren heb ik maar een paar grote events bezocht, zoals de première van de film Nova Zembla, en dat was omdat ik ze mocht presenteren", aldus Jinek. "Op vrijdagavond vind je me bijna altijd thuis, soms in de kroeg om de hoek, meestal op mijn gympen."

Lijst schepen voor kust Syrië

Maandag zal het Huis van Afgevaardigden stemmen over de oorlog in Syrië. Tot nu toe lijkt het erop dat het net als in het Verenigd Koninkrijk een 'nee' gaat worden, hoewel minister van Buitenlandse Zaken John Kerry al aangaf dat een oorlog ook begonnen kan worden zónder toestemming van Congress en de Senaat.

Russia Today heeft een lijstje gemaakt met marineschepen die momenteel voor de kust van Syrië liggen of er heen aan het varen zijn. Het is kort gezegd erg druk in de wateren tussen Syrië en Cyprus:

Verenigde Staten
torpedobootjager USS Ramage
torpedobootjager USS Mahan
torpedobootjager USS Gravely
torpedobootjager USS Barry
torpedobootjager USS Stout
amfibisch transportschip USS Antonio
vliegdekschip USS Nimitz (in Rode Zee)

Rusland
korvet Shtil
fregat Smetlivy
fregat Neustrashimy
amfibisch transportschip Alexander Shabalin
amfibisch transportschip Admiral Nevelsky
amfibisch transportschip Peresvet
amfibisch transportschip Minsk
amfibisch transportschip Novocherkassk
verkenningsschip Priazovye
torpedobootjager Moskva
torpedobootjager Nastoichivy
torpedobootjager Ivanovets

Frankrijk
fregat Chevalier Paul
amfibisch transportschip Dixmude

Verenigd Koninkrijk
De Royal Navy's Response Force Task Group is op Syrië afgestuurd. Een aantal van de schepen in die groep:
helikoptercarrier HMS Illustrious
amfibisch oorlogsschip HMS Bulwark
fregat HMS Westminster
fregat HMS Montrose
kernonderzeeër HMS Tireless
zes hulpschepen van de Royal Navy

Italië
Het land heeft twee schepen gestuurd om 1100 Italiaanse militairen in Libanon indien nodig te beschermen.

Verkeerde wanbetaler café ontvoerd

Een verstandelijk beperkte man van 26 is vrijdagavond ontvoerd uit zijn huis in Heerenveen. Hij zou een rekening van enkele duizenden euro's hebben openstaan bij een café en iemand wilde hem dwingen te betalen.

De man werd met de dood bedreigd en met een auto meegenomen naar de kroeg in buurgemeente Skarsterlân. Daar werd echter ontdekt dat hij niets had misdaan. Een nog onbekende gast van het café had herhaaldelijk de naam van het slachtoffer gebruikt. De ontvoerder (31) is opgepakt.

De ontvoerder was geen eigenaar of medewerker van het café. Onderzoek moet duidelijk maken of hij op eigen houtje handelde of in opdracht van iemand, zo meldde de politie zaterdag.

Verkeerde wanbetaler café ontvoerd
Verkeerde wanbetaler café ontvoerd (Foto: ANP)

Syrië aan VS: 'Stem tegen'

De parlementsvoorzitter van Syrië, Jihad al-Laham, verzoekt Amerikaanse parlementsleden om tegen de oorlog in Syrië te stemmen. Dat melden Syrische en Iraanse persbureaus.

Al-Laham roept de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden John Boehner op tot samenwerking in de strijd tegen terrorisme in Syrië en drong aan op 'een geciviliseerde dialoog en niet een dialoog van bloed en vuur.'

"We schrijven jullie aan als vaders en moeders, als leden van families en gemeenschappen die heus niet zoveel verschillen van die van jullie. Daarnaast schrijven we jullie aan als mensen die vragen: als je ons bombardeert, zullen we dan niet bloeden? Er zullen onschuldige slachtoffers vallen."

Al-Laham vraagt de Amerikanen "zelf naar Syrië te komen voor men de knoop zal doorhakken [letterlijk: snijden], juist omdat wanneer men zal gaan snijden, men in mensenvlees zal snijden."

Wilmots: "22 op 24 staat heel mooi"

België staat na de 0-2 zege op bezoek bij Schotland op de drempel van het WK. De Rode Duivels hebben nog maar een punt nodig. Bondscoach Marc Wilmots houdt een slag om de arm. Over het vertoonde spel op Hampden Park was de Belgische bondscoach niet geheel tevreden.

"De eerste helft stonden we soms te ver van de Schotse goal en speelden sommigen niet kort genoeg op hun man", legt Wilmots uit in de Belgische media. "Ik maakte me niet echt kwaad, maar ik wou wel zien wat ik gevraagd had." Dat zijn ploeg altijd is blijven voetballen kan Wilmots wel bekoren.

"We hebben wel geduld getoond en de bal niet blind naar voor getrapt. Uiteindelijk zijn ze maar één keer gevaarlijk geweest en dat was dan nog via een afstandsschot, waar bij toch een viertal kansen hadden. Daar scoorden we de 0-1 ook uit." België was heer en meester in de tweede helft. Het goede spel werd vlak voor tijd beloond met de 0-2 van Marouane Fellaini. "We zijn blijven voetballen en zijn hebben nog veel achter de bal gelopen. Alleen op de 0-2 was het wat lang wachten."

In de achterhoede moest België het stellen zonder aanvoerder Vincent Kompany. Hij werd vervangen door Daniel van Buyten. "Je hebt trainers die wenen wanneer er spelers geblesseerd zijn. Ik heb een grote kern en heb iedereen nodig. Hier zijn geen ego's, alleen een ploeg. Mijn kern en technische staf werken hard."

Hoewel België nog maar een punt nodig heeft voor plaatsing, blijft Wimots waakzaam. "We zijn er nog niet. Wat ons nu nog kan overkomen? Er kan nog veel gebeuren. Laat ons Zagreb afwachten (op 11 oktober, red). Zolang we dat ticket niet op zak hebben, gaan we niet naar het WK. Maar die 22 op 24 staat natuurlijk heel mooi. Daar mogen en moeten we vanavond van genieten."

Klose op gelijke hoogte met Müller

Miroslav Klose is sinds gisteren alltime topscoorder van Duitsland, nog wel samen met Gerd Müller. De spitsen wisten beiden 68 goals voor Die Mannschaft te maken. Der Bomber had beduidend minder wedstrijden nodig om tot 68 interlandgoals te komen.

Het lukte de oud-spits zelfs in minder dan de helft dan het aantal duels van Klose: 62 wedstrijden om 129. Müller maakte zijn 68e treffer voor Duitsland destijds in 1974 in de WK-finale tegen Nederland.

De geboren Pool liet al weten dat hij na het WK van 2014 in Brazilie een punt achter zijn interlandcarriere zal zetten. Tot nu toe scoorde Klose, net als Müller, veertien goals op de eindronde van een WK. Koploper in dat lijstje is nog altijd de Braziliaan Ronaldo, die er vijftien wist te maken.

Na ruim een halfuur spelen opende Klose vrijdagavond de score voor Duitsland tegen Zweden. De Duitsers wonnen uiteindelijk met 3-0. De andere goals kwamen op naam van Toni Kroos en Thomas Müller. Duitsland leidt na zeven wedstrijden in groep C nu met negentien punten.

Joint wordt dure grap in Antwerpen

Antwerpen gaat strenger optreden tegen softdrugsgebruikers. Wie op straat met zelfs maar de kleinste hoeveelheid cannabis wordt betrapt, kan een boete van 75 euro verwachten. Dat schrijft de Gazet van Antwerpen zaterdag.

De Vlaamse stad is daarmee strenger dan de landelijke richtlijn. Daarin staat dat meerderjarigen niet worden vervolgd als ze minder dan 3 gram cannabis voor persoonlijk gebruik bij zich hebben. Antwerpen had in de strijd tegen softdrugs tot op heden zijn pijlen vooral gericht op drugsdealers.

NSA-directeur zegt congres Nederland af

Generaal Keith Alexander, directeur van de Amerikaanse geheime dienst NSA, komt toch niet naar Nederland voor een congres, zoals eerder aangekondigd.

Hij zou dinsdag spreken op een congres van KPN in Den Haag, maar het bedrijf maakte zaterdag bekend dat dat niet doorgaat. "De druk op zijn agenda heeft dit helaas verhinderd", liet KPN weten.

Het congres gaat over de bedreigingen en ontwikkelingen op het gebied van internetveiligheid. Een van de sprekers is Troels Oerting, hoofd Cybercrime van Europol.

Over de NSA ontstond onlangs veel ophef. Klokkenluider Edward Snowden onthulde enkele maanden geleden dat de dienst heimelijk op grote schaal telefoon- en internetgegevens verzamelt.

Dubbelslag Dennis in Alberta, Gesink vijfde

De derde etappe van de Tour of Alberta is gewonnen door de Australiër Rohan Dennis. De renner van Garmin-Sharp bleek na bijna 170 kilometer de snelste sprinter in een kopgroep van zes man, waaronder ook Robert Gesink.

Het verloop van de derde etappe in de Tour of Alberta werd voor een groot deel bepaald door de wind. Door het rijden in waaiers ontstonden er al snel drie groepen. Het eerste klimmetje van de dag was voor Robert Gesink het moment om een poging te doen weg te springen uit de voorste groep, waarna er nog zeventien renners konden volgen. Op de tweede en laatste klim van de dag ontstond de uiteindelijke kopgroep van zes renners.

Gesink kreeg steun van Brent Bookwalter, Steve Morabito (beiden BMC), Damiano Caruso (Cannondale), Patrick Gretsch (Argos-Shimano) en Dennis. Klassementsleider Peter Sagan had de slag gemist en liet het vervolgens lopen, waarna de kopgroep snel uit kon lopen. Na vele aanvallen in de slotkilometers kwam het uiteindelijk toch op een sprint aan.

Hierin bleek Dennis de sterkste; hij wist Bookwalter nog net van zich af te houden. Naast zijn overwinning neemt de Australiër ook de leiding in het klassement over van Sagan. Gesink deed een poging om mee te sprinten, maar hij moest genoegen nemen met de vijfde plaats. De renner van Belkin neemt echter wel de bergtrui over van zijn ploeggenoot Tom-Jelte Slagter.

De groep achtervolgers kwam uiteindelijk nog dichtbij, onder aanvoering van Aidis Kruopis kwamen ze een kleine tien seconden na Dennis over de finish. Leider Sagan kwam uiteindelijk in het peloton over de streep en verloor bijna zeventien minuten.

[WK Kwalificatie] Costa Rica maakt einde aan zegereeks VS

Na twaalf overwinningen kwam er een einde aan de zegereeks van de Verenigde Staten. Costa Rica wist de ploeg van bondscoach Jürgen Klinsmann met 3-1 te verslaan en name nsaarmee de leiding namen in de WK-kwalificatiegroep van Noord- en Midden-Amerika.

Costa Rica stond in San José al na tien minuten met 2-0 voor door doelpunten van Johnny Acosta en Celso Borges. Een benutte strafschop door Clint Dempsey bracht de Amerikanen nog voor rust terug in de wedstrijd.  Joel Campbell een kwartier voor tijd aan de winstaspiraties van de VS door 3-1 te scoren. Oud-Twentespeler Brian Ruiz een basisplaats bij Costa Rica. Amerikaan en voormalig AZ-spits Jozy Altidore viel in, kreeg geel en moet daardoor dinsdag belangrijke thuisduel tegen Mexico missen.

Uitslagen 

Land Land Uitslag
Mexico Honduras 1-2
Panama Jamaica 0-0
Costa Rica Verenigde Staten 3-1

Stand 

# Land Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Goals voor Goals tegen
1 Costa Rica 7 4 2 1 14 10 4
2 USA 7 4 1 2 13 8 6
3 Honduras 7 3 1 3 10 8 8
4 Mexico 7 1 5 1 8 4 4
5 Panama 7 1 4 2 7 5 7
6 Jamaica 7 0 3 4 3 2 8

'Minder bezuinigen is meer vertrouwen'

Het vertrouwen van beleggers is langzaam aan het stijgen. Maar dat vertaalt zich nog niet in grote aankopen. Dat gebeurt pas als de overheid minder bezuinigt en de werkloosheid daalt. Dat blijkt uit de BeleggersBarometer die ING zaterdag heeft gepubliceerd.

Van de ondervraagde beleggers noemt 83 procent een verlaging van de overheidsbezuinigingen als manier om meer vertrouwen in de economische situatie te krijgen. De helft hoopt op een daling van de werkloosheid en een kwart noemt een stijging van de huizenprijzen.

ING peilt iedere maand het vertrouwen onder particuliere beleggers door middel van een representatieve steekproef.

Madrid, Istanbul en Tokyo strijden om Spelen 2020

Dit weekeinde wordt er vanuit Spanje, Turkije en Japan vol spanning naar het Argentijnse Buenos Aires gekeken. Het IOC beslist daar zaterdag of Madrid, Istanbul of Tokyo de gastheer wordt van de Olympische Zomerspelen van 2020. Alle drie de steden deden al eerder een gooi naar het organiseren van het grootste sportevenement ter wereld. Wie is de favoriet en wat zijn de voors en tegens van de drie kandidaten?

Tokyo

De Japanse hoofdstad is bij de bookmakers het hoogst aangeschreven en kreeg ook in een evaluatierapport van het IOC vrijwel alleen maar goede cijfers. Het belangrijkste minpunt was de gemiddeld hoge hotelprijs. Pluspunten waren onder meer compacte Spelen, een uitstekend openbaar vervoersysteem en veel ervaring met het organiseren van grote evenementen.

Een mogelijke negatieve factor is de kernramp in de centrale van Fukushima. De gouverneur van Tokyo probeerde onlangs de angst voor radioactieve straling al weg te nemen door er op te wijzen dat er in New York en Parijs net zoveel straling is als in zijn stad. Fukushima ligt 250 kilometer van de hoofdstad.

Tokyo, dat in 1964 al eens de Spelen organiseerde nadat het eerder al de niet afgewerkte Spelen van 1940 toegekend had gekregen, deed ook al een gooi naar de Spelen van 2016. Vier jaar geleden werd Tokyo, na Chicago, echter als tweede van vier kandidaatsteden weggestemd.

De laatste Zomerspelen in Azië waren die in Beijing in 2008. De Winterspelen van 2018 zijn echter in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. Japan had in 1998 voor het laatst een Olympiade. Toen waren de Winterspelen in Nagano. In 1972 waren de Winterspelen in Sapporo.

Istanbul

De grootste stad van Turkije staat bij de bookmakers op de tweede plaats. Istanbul doet al voor de vijfde keer een poging om de Spelen te mogen organiseren. Twee keer werd de stad aan de Bosporus afgekeurd in de eerste evaluatie. Voor de Spelen van 2000 was Istanbul een van de vijf kandidaatsteden, maar viel het als eerste af. Acht jaar later werden de Turken vierde van de vijf kandidaatsteden.

In de evaluatie was de chaotische verkeerssituatie in Istanbul als belangrijkste minpunt gezien. Enkele voorgestelde verbeteringen werden volgens het IOC door de organisatie te positief ingeschat. Groot voordeel van het Turkse bid is de onvoorwaardelijke steun van de overheid. De Turkse regering ziet de Olympische Spelen als een prestigeproject en is er veel aan gelegen om Turkije als modern land af te spiegelen. De bevolking staat bovendien massaal achter de kandidatuur. Ook de economische groei die Turkije het afgelopen decennium doormaakte kan de balans positief door doen slaan.

De potentiële politieke instabiliteit is een zwak punt voor Turkije. De afgelopen zomer werd in Istanbul gekenmerkt door massaprotesten tegen de regering van premier Recep Tayyip Erdogan. Het harde politieoptreden dat volgde schokte de wereld. Daar komt de escalerende oorlog in buurland Syrië nog bij.

Een reeks sportschandalen doen de Turkse kansen eveneens slinken. De afgelopen maanden werden onder meer tientallen Turkse atleten, gewichtheffers en worstelaars op doping betrapt. Het Turkse voetbal wordt bovendien al enkele jaren geteisterd door omkopingsschandalen. Als gevolg daarvan mogen Fenerbahçe en Besiktas de rest van het seizoen niet uitkomen in Europa.

Madrid

Madrid verloor de strijd om de Spelen van 2016 pas in de laatste stemronde van Rio de Janeiro. De Spaanse hoofdstad kreeg in de eerste stemronde zelfs nog de meeste stemmen, maar legde het uiteindelijk ruimschoots af. Voor de Spelen van 2012 was Madrid ook in de race. Toen werd de stad derde. In de tweede stemronde kregen de Spanjaarden toen de meeste stemmen.

Madrid heeft net als Tokyo vrijwel alle sporten in een klein gebied ondergebracht. Enige dissonant is het zeilen dat in Valencia zou moeten worden afgewerkt. Madrid hoeft niet veel nieuwe stadions te bouwen omdat het veel bestaande locaties moderniseert. Sommige stadions zouden dan echter slechts enkele maanden voor de Spelen af zijn, zodat het houden van testtoernooien vrijwel onmogelijk is.

De financiële crisis heeft bovendien zijn sporen achtergelaten in Spanje, wat mogelijk tot financieringsproblemen zou kunnen leiden. De bevolking heeft dan ook gemengde gevoelens. Na Istanbul is er het grootste enthousiasme, maar tegelijkertijd is er ook een stevige kritische houding.

Ook heeft Spanje de nodige problemen met doping. Het lukte Spanje niet om een enkele wielrenner die bij Operacio Puerto betrokken was te veroordelen. De Spaanse justitie leek daarnaast nauwelijks geïnteresseerd in de andere klanten van Eufemiano Fuentes die volgens de arts zelf uit onder meer het voetbal, tennis en boksen kwamen. Een verzoek om de in beslag genomen bloedzakken te mogen onderzoeken, werd tot veler verbazing door de Spaanse rechtbank afgewezen.

[WK Kwalificatie] Luis Suarez redt Uruguay

Luis Suarez heeft zijn land weer eens een goede dienst bewezen. In het WK-kwalificatieduel met Peru scoorde hij tweemaal, waardoor Uruguay met 2-1 van Peru won.

In de 42e minuut opende Suarez de score vanaf de strafschopstip. Even daarvoor had de 26-jarige aanvaller zelf de penalty versierd. Vlak voor rust kwam Peru, na de rode kaart van Yoshimar Yotun, met tien man te staan. In de tweede helft verdubbelde Suarez de score, waarna Jefferson Farfán nog tegen scoorde voor Peru, maar het werd niet meer spannend in Lima.

Uruguay staat in de Zuid-Amerikaanse groep op de vijfde plek, met zeven punten achterstand op de koplopers Argentinië en Colombia. Er zijn nog drie kwalificatieduels te gaan.De eerste vier plekken krijgen rechtstreeks toegang tot het WK voetbal van volgend jaar in Rio de Janeiro.

De nummer vijf treft in de play-offs een Aziatische tegenstander. De achterstand van de Uruguayanen op nummer vier Ecuador bedraagt slechts twee punten. Peru staat zevende en heeft vijf punten minder dan Suarez en de zijnen.

Uitslagen

Land Land Uitslag
Colombia Ecuador 1-0
Paraguay Bolivia 4-0
Chili Venezuela 3-0
Peru Uruguay 1-2

 Stand

# Land Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Goals voor Goals tegen
1 Argentina 13 7 5 1 26 25 9
2 Colombia 13 8 2 3 26 22 7
3 Chile 14 8 0 6 24 24 21
4 Ecuador 13 6 3 4 21 17 13
5 Uruguay 13 5 4 4 19 20 22
6 Venezuela 14 4 4 6 16 10 17
7 Peru 13 4 2 7 14 13 19
8 Paraguay 13 3 2 8 11 13 23
9 Bolivia 14 2 4 8 10 15 28

Veel nieuwe Ubisoft-titels gelekt

Er is een plaatje gelekt met aankomende titels van Ubisoft. Website Kotaku heeft bevestigd dat dit echt is en dat ze dinsdag er van alles over mogen schrijven omdat dan het embargo vervalt.

Naast enkele bekende titels zijn er ook nieuwe titels te vinden, waaronder twee Assassin's Creed-games. Nieuwe Rayman-, Rabbids- en Endwar-game komen er ook aan:

  • Assassin's Creed Liberation HD
  • Assassin's Creed Pirates
  • Autodance II
  • Child of Light
  • Endwar Online
  • Rabbids: Big Bang
  • Rayman: Fiesta Run
  • Valiant Hearts: The Great War

Voor welke platformen is niet bekend, al gokken we dat Assassin's Creed: Liberation HD voor current-gen uit gaat komen.

Gelekte titels

'Vreselijke lessen bij ingrijpen Syrië'

Als het Westen militair ingrijpt in Syrië zullen we daar "vreselijke en buitengewoon serieuze lessen van leren". Dat zegt Jaap de Hoop Scheffer, oud-NAVO-chef en oud-minister van Buitenlandse Zaken, in een interview zaterdag in NRC Handelsblad.

De Hoop Scheffer vindt dat de Verenigde Staten "geen enkele politieke strategie" hebben en dat ingrijpen "een politieke oplossing eerder verder weg dan dichterbij brengt".

De Amerikaanse president Barack Obama heeft het Congres gevraagd om toestemming om Syrië aan te vallen. Aanleiding is een gifgasaanval vorige maand, volgens Obama gepleegd door het Syrische bewind. Obama had eerder gezegd dat het regime een "rode lijn" over zou gaan als het chemische wapens gebruikte. De Hoop Scheffer vindt het "onverstandig" dat Obama die woorden gebruikte. De president heeft "een fout gemaakt waarmee hij nu wordt geconfronteerd".

Moordverdachte zaak-Wiels pleegt zelfmoord

Luigi F., verdachte in de moordzaak van de Curaçaose politicus Helmin Wiels, heeft in zijn cel op Curaçao zelfmoord gepleegd. Zijn lichaam werd in de nacht van vrijdag op zaterdag (lokale tijd) gevonden. Dat heeft de officier van justitie op het eiland bekendgemaakt.

F. was net overgeplaatst van een zwaarbeveiligde marinekazerne naar een politiecel. Hij wordt verdacht van de moord op Raul M., die door de politie wordt beschouwd als een van de daders van de moord op Helmin Wiels. De Curaçaose politicus werd op 5 mei doodgeschoten.

In verband met de zaak zit momenteel ook nog een Curaçaose vrouw vast.

Moordverdachte zaak-Wiels pleegt zelfmoord
Moordverdachte zaak-Wiels pleegt zelfmoord (Foto: ANP)

Leger Nigeria doodt 50 moslimextremisten

Het leger van Nigeria zegt bij een aanval op een kamp in het noordoosten van het land minstens vijftig opstandelingen te hebben gedood. Het kamp werd twee dagen lang onder meer vanuit de lucht bestookt.

Volgens een legerwoordvoerder was bij de aanval een nieuwe divisie betrokken, die speciaal voor het bestrijden van de moslimextremisten in het noordoosten is gevormd.

Inwoners van de streek meldden dat donderdag negen mensen waren gedood bij een aanval van de extremisten bij het dorp Bulabulin-Ngabura, vijftig kilometer ten noorden van Maiduguri. Onder de doden was een adviseur van de regering van de deelstaat Borno, zei een getuige. Hij zei dat de aanvallers ook een gezin van vier personen hadden ontvoerd.

FOK!filmblik: The Warrior and the Sorceress (1984)

Aan het begin van de tachtiger jaren waren sciencefiction films enorm populair. Films als Star Wars en Mad Max hadden vele filmmakers weten te inspireren en zo kon het gebeuren dat op 7 september 1984 de Argentijns-Amerikaanse fantasy film The Warrior and the Sorceress in de bioscopen verscheen.

The Warrior and the Sorceress

The Warrior and the Sorceress was geregisseerd door John C. Broderick en kende een cast met David Carradine, Maria Socas en Luke Askew in de belangrijkste rollen. Het scenario van de film was duidelijk gebaseerd op Akira Kurosawa's Yojimbo, al zat er in deze verfilming behoorlijk veel meer naakt en bloedig geweld.

The Warrior and the Sorceress 1

Het verhaal van The Warrior and the Sorceress speelt zich af op de woestijnplaneet Ura. Twee rivaliserende bendes, onder leiding van Zeg the Tyrant (Luke Askew) en Bal Caz (William Marin), vechten op de planeet om de enige nog te gebruiken waterbron. De huurling Kain (Carradine) zegt te willen vechten voor de hoogste bieder en weet zo de bendes tegen elkaar uit te spelen.

The Warrior and the Sorceress 2

The Warrior and the Sorceress is een film die duidelijk de sfeer van een Roger Corman film uitstraalt. De film was dan ook een groot succes in de Amerikaanse drive-in theaters en de grindhouse theaters waar de rolprent tot in de vroege uurtjes te aanschouwen was. Voor de lage kosten van een bioscoopkaartje had je wel een film met: Maria Socas topless, nog meer tetten, een dikke kerel met een chagrijnige hagedis, een chick met vier tieten (jawel dat leest u goed: vier tieten) en dan nog ook eens David Carradine.

Man opgepakt in Buckingham Palace

Een man is vrijdagavond laat gearresteerd nadat hij het hek van Buckingham Palace in Londen had beklommen. De man wordt verdacht van inbraak, huisvredebreuk en opzettelijke vernieling. Een mogelijke handlanger werd voor het hek gearresteerd. Dat meldde de BBC zaterdag.

De vermeende inbreker werd opgepakt in een gebied dat overdag geopend is voor publiek, liet de politie weten. Beide mannen zijn op borgtocht vrij.

De Britse koningin was tijdens het incident niet in het paleis aanwezig. Buckingham Palace is een van de bekendste paleizen die de koninklijke familie in haar bezit heeft.

Man opgepakt in Buckingham Palace
Man opgepakt in Buckingham Palace (Foto: ANP)

Google: betere beveiliging tegen spionage

Internetbedrijf Google heeft de ontwikkeling van betere beveiliging van informatie versneld, om spionage moeilijker te maken. Betere encryptie van databestanden die tussen de computers van Google worden uitgewisseld, moet geheime diensten buiten de deur houden. Dat meldde The Washington Post zaterdag.

Het bedrijf zou in juni de snelheid van de ontwikkeling van betere beveiliging hebben opgeschroefd. Dat is de maand waarop de eerste documenten werden gepubliceerd over de spionagepraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Vrijdag werd bekend dat de NSA technologiebedrijven ook zou betalen, zodat die hen toegang konden verlenen tot vergrendelde data.

Microsoft en Yahoo reageerden zaterdag geschokt op de berichten. Yahoo vreest "een aanzienlijk gevaar voor misbruik".

Google: betere beveiliging tegen spionage
Google: betere beveiliging tegen spionage (Foto: ANP)

Albert Heijn opent aanval op Lidl

Albert Heijn gaat vanaf maandag de prijzen van ongeveer 1000 artikelen verlagen. Dat kondigt topman Sander van der Laan aan in het AD zaterdag. Het is niet bekend hoe ver de prijzen omlaag gaan en hoe lang de actie duurt. Ook is niet duidelijk of de concurrenten meegaan.

Albert Heijn richt de kortingsaanval voorop op rivaal Lidl. "Wij zien dat met name Lidl een heel stevige ontwikkeling doormaakt. Als marktleider kunnen wij niet stilzitten en dat laten gebeuren. We zien dat de klant acties en voordeel zoekt."

Eind 2003 kondigde Albert Heijn ook een grote prijsverlaging aan. Dat leidde tot een prijzenoorlog onder de supermarkten.

Natuurhistorisch Museum doet botten in verkoop

Het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam verkoopt een hele berg botten. Het gaat om beenderen van onder meer mammoeten, wisenten, paarden en walvissen die zijn opgevist uit de Noordzee en ongeveer tien- tot dertigduizend jaar oud zijn, meldt het museum op de website.

De botten zijn nu nog onderdeel van een tentoonstelling die eind september afloopt. Voor de tentoonstelling is een flinke berg met fossiele botten opgeworpen. Het museum heeft echter geen ruimte om alles te bewaren.

Bezoekers van het museum mogen volgende week zondag ieder een fossiel bot meenemen voor een euro. Daarbij worden certificaten van echtheid uitgereikt, waarop staat welk soort fossiel de bezoeker heeft uitgezocht.

Nauwelijks treinverkeer Schiphol dit weekeinde

Rond Schiphol is dit weekeinde nauwelijks treinverkeer mogelijk vanwege werk aan het spoor. Reizigers moeten rekening houden met een extra reistijd van een kwartier tot een uur. Wie van of naar Schiphol reist met de trein, krijgt te maken met extra overstappen, omreizen of vervangend busvervoer.

Tussen de luchthaven en de stations Amsterdam Bijlmer Arena, Diemen Zuid en Amsterdam Sloterdijk rijden geen treinen. Ook wordt de dienstregeling van de nachtnettreinen aangepast. Deze treinen stoppen niet op Schiphol. De Thalys rijdt dit weekend evenmin via Schiphol.

De werkzaamheden, die moeten zorgen voor een uitgebreidere treindienst tussen het noordoosten en westen van het land, duren tot maandag 05.00 uur.

'Oplopende tekorten voedselbanken'

Voedselbanken in Nederland moeten hun voedselpakketen verkleinen en wachtlijsten aanleggen door een toestroom van nieuwe armen en een afname van de hoeveelheid voedsel die wordt aangeboden. Dat meldt de Volkskrant zaterdag op basis van een rondgang.

Supermarkten en producenten hebben minder voedsel over vanwege de crisis en burgers zijn om die reden minder vrijgevig, stelt de krant. Voedselbanken in Drenthe, Noord-Holland en Arnhem zijn genoodzaakt kleinere pakketten te maken. In Limburg-Zuid en Utrecht zijn wachtlijsten ingevoerd voor honderden gezinnen.

De Nederlandse regering maakt al jaren geen gebruik van een Europees voedselhulpprogramma voor armen, omdat zij armoedebeleid een nationale kwestie vindt. "Een ten hemel schreiend standpunt, als je weet dat veel armen in Nederland nu niet geholpen kunnen worden door de Voedselbank", zegt voorzitter van Voedselbanken Nederland Leo Wijnbelt in de krant. "Tienduizend kinderen gaan 's morgens met honger naar school. Dat zou niet nodig hoeven zijn."

Nederland telt honderdvijftig voedselbanken die wekelijks zeventigduizend huishoudens van voedsel voorzien.

[US Open] Titelverdedigster Williams bereikt finale

Serena Williams heeft zich vrijdag geplaatst voor de finale van de US Open. De titelverdedigster was in de halve finale met 6-0 en 6-3 de baas over de Chinese Na Li. De als eerste geplaatste Williams treft in de finale Victoria Azarenka (2).

De Amerikaanse won het toernooi in New York al vier keer, in 1999, 2002, 2008 en 2012. Williams was in de finale van vorig jaar nog te sterk voor Azarenka.

Li (5) bleek in de eerste set geen partij voor Williams. Na een halfuur stond er al 6-0 op het scorebord. De Chinese kwam aan het begin van de tweede set sterk terug, maar ze wist haar hervonden vorm niet vast te houden. Na meer dan een handvol matchpoints maakt Williams het karwei op 5-3 af.

FOK! wat een weer... Buien in het binnenland

Regen- en onweersbuien trokken gisteren over het land, waarbij de zwaarste exemplaren over de oostelijke helft trokken. Op zich was dat niet heel bijzonder, want daar liepen de temperaturen nog het hoogst op. Op sommige plaatsen viel er zelfs méér dan 35 millimeter. Ik kreeg te maken met een voor mijn deur uitstervende bui. Drie donderslagen en een paar millimeter regen, dat was het wel.

Ook de afgelopen nacht viel er hier en daar een bui en bovendien ontstonden er enkele mistbanken. Vandaag hebben we te maken met een afwisseling van wolkenvelden en perioden met zon. In het binnenland vallen er enkele buien en zeker in het oosten is daar opnieuw onweer bij mogelijk. Het kwik moet fors inleveren en ligt gemiddeld over het land gezien rond de 22 graden. Er staat maar weinig wind.

Morgen kan wel eens kletsnat worden, maar de grootste regenliefhebber lijkt weer eens ontzien te worden...

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Appels1

 Een fruitige reportage van qltel vandaag. Hij heeft veel fruitbomen in zijn tuin staan, waaronder 25 soorten appels. We mogen een kijkje nemen.

 Appels2

Appels3

Pruim
Er staan ook een aantal pruimenbomen in zijn tuin.

Appel5

 Appeltaart
En als klap op de vuurpijl maakte Rewimo een heerlijk zelfgemaakte appeltaart uit eigen tuin. Heerlijk!

 

 

 

 

 

 

 

EU-landen mogen olie kopen van Iran

De Verenigde Staten hebben België, Nederland en acht andere lidstaten van de Europese Unie voor een halfjaar ontheffing verleend van sancties die tegen Iran zijn ingesteld. Hierdoor kunnen zij na een onderbreking van een jaar weer olie importeren uit Iran.

Eerder verleenden de VS al ontheffing aan Japan en enkele andere, voornamelijk Aziatische landen, die erg afhankelijk zijn van Iraanse olie. De ontheffing wordt door de VS verleend op voorwaarde dat landen hun olie-importen uit Iran drastisch verminderen.

De hele Europese Unie heeft sinds 1 juli 2012 geen olie uit Iran geïmporteerd.

Iran is een van de grootste olieproducenten in de wereld. De VS proberen die inkomstenbron van het land af te sluiten om de regering in Teheran te dwingen tot openheid over haar nucleaire activiteiten.

Volgens de VS is de Iraanse olie-export sinds eind 2011 al met 58 procent gedaald. Bovendien kan Iran moeilijk aan het daarmee verdiende geld komen, omdat het vast staat op buitenlandse rekeningen en door financiële sancties niet naar Iran kan worden overgeschreven.

Volgens economen vindt Iran wel manieren om de sancties te omzeilen. Bovendien heeft het Europese Gerechtshof vrijdag strafmaatregelen tegen acht Iraanse banken en bedrijven ongeldig verklaard, omdat hun betrokkenheid bij het Iraanse atoomprogramma niet is aangetoond. De VS toonden zich vrijdag teleurgesteld over die uitspraak.

'Nederland moet excuses aanbieden om Srebrenica'

Nederland moet excuses aanbieden aan slachtoffers van de val van de moslimenclave Srebrenica in 1995 en directe nabestaanden van slachtoffers. Dat zei oud-Kamerlid Bert Bakker (D66), die de parlementaire enquêtecommissie voorzat die de val van Srebrenica in 2002 onderzocht, vrijdag in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Bakker reageerde daarmee op het vonnis van de Hoge Raad, die vrijdag oordeelde dat de Nederlandse staat verantwoordelijk is voor de dood van drie moslimmannen in 1995 in Srebrenica. De uitspraak van de Hoge Raad verheugt het oud-Kamerlid. Met het vonnis komt volgens hem een einde aan een lange tijd van onzekerheid 'voor de mensen om wie het ging'.

Daarbij doorbreekt het vonnis misschien de politieke huiver die er lang is geweest om verantwoordelijkheid en mede-verantwoordelijkheid te erkennen, zei hij. "Dat is iets waar we het in Nederland toch vaak erg moeilijk mee hebben."

De commissie die Bakker voorzat oordeelde destijds al dat het niet genoeg was wanneer Nederland alleen maar wijst naar de Verenigde Naties of de Serviërs, aldus Bakker. "We hebben daar ook een eigen verantwoordelijkheid gehad. We hebben daar allerlei keuzes gemaakt. Zowel toen we mensen van Dutchbat daar naartoe stuurden, alsook tijdens de val van Srebrenica en als dat zo is, dan draag je ook medeverantwoordelijkheid. En de rechter heeft vandaag geoordeeld dat dat ook betekent juridische aansprakelijkheid. Die duidelijkheid mocht er wel eens komen."

Bakker stelt zelf nooit zo veel te hebben begrepen van de 'huiver' van de Nederlandse regering om excuses aan te bieden. Maar nu de Hoge Raad de juridische aansprakelijkheid heeft vastgesteld, zou het volgens Bakker in de richting van de directe slachtoffers en hun nabestaanden 'heel chique zijn om dat nu ook te laten volgen door verontschuldigingen'. "Dat staat los van het bepalen van de hoogte van de schadevergoeding."

Bolt wint bij seizoensfinale in Brussel

In Brussel is het seizoen in de Diamond League afgesloten met de Memorial Van Damme in het Koning Boudewijnstadion. Nadat het klassement op de eerste zestien onderdelen vorige week in Zürich al beslist werd was het nu de beurt aan de deelnemers op de resterende onderdelen.


Technisch begin van de avond

Zoals altijd begon de avond met een aantal technische nummers. Het hink-stap-springen bij de vrouwen werd gewonnen door wereldkampioene Caterine Ibargüen. Een afstand van 14,49 meter was voldoende om Kimberly Williams en Olha Saladukha achter zich te houden. Bij het hoogspringen won de Russische wereldkampioene Svetlana Shkolina, voor haar landgenote Anna Chicherova en de Zweedse Emma Green Tregaro. Het discuswerpen werd gewonnen door de Kroatische Sandra Perkovic. Zij nam revanche op de Amerikaanse Gia Lewis-Smallwood die haar eerder deze week in Zagreb versloeg.

Het kogelstoten bij de mannen werd met een worp van 21.,45 meter gewonnen door de Amerikaan Ryan Whiting, voor de verrassende Bulgaar Georgi Ivanov en de Tsjech Ladislav Prasil. Het polsstokhoogspringen was een prooi voor Renaud Lavillenie met een fraaie hoogte van 5 meter en 96 centimeter.

Wereldkampioenen winnen opnieuw

De 400 meter horden voor mannen zorgde voor een spannend gevecht om de titel in de Diamond Race; het klassement over het hele Diamond League-seizoen. Wereldkampioen Jehue Gordon wist de wedstrijd te winnen in een tijd van 48,32 seconden, maar doordat Javier Culson een fractie van een seconde voor Michael Tinsley als derde over de streep kwam, was het Culson die de titel voor zich opeiste.

Zoals verwacht ging de zege op de 100 meter bij de vrouwen naar Shelly-Ann Fraser-Pryce. De wereldkampioene was veel te sterk voor een relatief matig bezet deelnemersveld. Verolgens was het de beurt aan de eerste Nederlander, Churandy Martina, die vierde werd op de 200 meter. Warren Weir verzekerde zichzelf van de eindzege in de Diamond Race door te winnen in 19,87. 

De steeplechase bij de vrouwen werd een gevecht tussen de vrouwen die we dit hele seizoen al vooraan gezien hebben. Kort voor het einde moest de Keniaanse Lydia Chepkurui, winnares van de eerste twee wedstrijden, het tempo van haar landgenote Milcah Chemos laten gaan. Alleen de twee Ethiopische vrouwen, Hiwot Ayalew en Sofia Assefa, konden nog volgen. Uiteindelijk werd de sprint gewonnen door wereldkampioene Chemos, die hiermee ook de strijd om de Diamond Race in haar voordeel beslechte. Assefa werd tweede, gevolgd door Ayalew.

Het hink-stap-springen bij de mannen ging, net als op het WK, naar de Fransman Teddy Tamgho. Hij sprong ruim een meter verder dan de Amerikaan Christian Taylor en diens landgenoot Will Claye. Ondertussen was het de Fin Tero Pitkämäki die de speer het verst wist te werpen. Met 87,32 meter was hij te sterk voor de Tsjech Vitezslav Veselý en de tweede Fin, Antti Ruuskanen.

Bolt imponeert

Misschien wel het hoogtepunt van de avond was de 100 meter bij de mannen. Het bleek een snelle race te worden, waarin uiteindelijk maar liefst vijf mannen onder de tien seconden wisten te blijven. Usain Bolt was, weinig verrassend, de snelste. Zijn tijd van 9.80 was een tiende beter dan die van de Amerikaan Michael Rodgers, die gevolgd werd door Nesta Carter. Ook Justin Gatlin en Kemar Bailey-Cole wisten nog onder de tien seconden te blijven.

Een beste wereldjaarprestatie was er voor de Ethiopiër Mohammed Aman op de 800 meter. Na perfect hazenwerk van onze landgenoot Bram Som kwam Aman tot een tijd van 1:42.,37 waarmee hij als eerste dit seizoen onder de 1:43 dook. De eindzege in de Diamond Race was eveneens voor Aman.

De overwinning op de 400 meter ging naar de Amerikaanse Natasha Hastings. De nummer twee van het WK, Amantle Montsho uit Botswana, won dankzij haar tweede plaats de Diamond Race op dit onderdeel. Dawn Harper-Nelson wist met 12,48 een zeer snelle tijd te klokken op de 100 meter horden. De Amerikaanse kwam op het WK nog net buiten de medailles terecht, maar hier wist ze de Diamond Race binnen te halen met haar overwinning.

Valpartij onthooft 1500 meter

Spektakel was er op de 1500 meter voor vrouwen, maar niet in positieve zin. Met nog ongeveer een ronde te gaan ging een aantal loopsters tegen de vlakte, waaronder de nummer twee van het WK Jenny Simpson. Hierdoor werd de wedstrijd gelijk ontdaan van de beloofde strijd tussen Simpson en wereldkampioene Abebe Aregawi, die na de val relatief makkelijk naar de overwinning liep. Susan Kuijken en de toekomstige Nederlandse Sifan Hassan werden allebei opgehouden door de valpartij en kwamen niet in de buurt van een goede klassering of een snelle tijd.

Op de vijf kilometer bij de mannen nam Yenew Alamirew enigszins revanche voor zijn mislukte race op het WK. De Ethiopiër wist in de eindsprint de Amerikaan Bernard Lagat te verslaan en de overwinning te pakken. Doordat zijn landgenoot Hagos Gebrhiwet "slechts" derde werd, ging de zege in de Diamond Race naar Alamirew, waardoor hij een slordige 40.000 dollar bij mag schrijven.

De avond werd afgesloten met een wedstrijd over 400 meter die, net als de 100 meter, niet meetelde voor de Diamond League. Waar dit het feestje van de Belgen had moeten worden met alle drie broers Borlée in de startblokken, ging de overwinning naar de Brit Martyn Rooney. Na bestudering van de finishfoto bleek dat hij net een fractie van een seconde eerder over de finish kwam dan de Belg Jonathan Borlée. Kevin Borlée werd vierde, jongste broertje Dylan werd uiteindelijk negende en laatste.

Opschepperige snelheidsduivel gepakt

Hij deed een rondje Manhattan in 24 minuten. Hij legde het vast met een dashboardcamera en schepte er over op op YouTube. Met de beelden van verkeerscamera's reconstrueerde de politie zijn dollemansrit en met behulp van kentekenherkenning speurde zij de bestuurder op.

De 30-jarige Christopher Adam Tang werd donderdagavond opgepakt. Ook zijn BMZ Z4 uit 2006 werd in beslag genomen, meldt de New York Times.

De politie klaagde Tang aan voor zes verkeersovertredingen. Opvallend genoeg stopte hij wel voor rood. Desondanks haalde hij op het 42,65 kilometer lange traject een gemiddelde snelheid van 106,2 kilometer per uur. Met een dergelijke prestatie wilde hij wel in de boeken, zei Tang tegen Jalopnik, een website voor autofanaten.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.