[US Open] Djokovic naar finale na zege op Wawrinka

Boris (borisz)

Novak Djokovic heeft ten koste van Stanislas Wawrinka de finale van de US Open bereikt. De nummer één van de wereld knokte zich zaterdag in vijf sets langs de verrassende Zwitser: 2-6, 7-6 (4), 3-6, 6-3, 6-4. Het is voor Djokovic de derde keer op rij dat hij in de eindstrijd staat in New York.

De als negende geplaatste Wawrinka schakelde in de kwartfinale al titelverdediger Andy Murray uit en begon ook tegen Djokovic voortvarend. Hij profiteerde optimaal van de vele fouten van de Serviër en trok daardoor vrij eenvoudig de eerste set naar zich toe.

Ook in het tweede bedrijf kwam Wawrinka al snel een break voor. Djokovic wist zijn foutenlast echter omlaag te brengen en knokte zich terug. Hij sleepte een tiebreak uit het vuur en trok daarin aan het langste eind. Die vorm kon hij in de derde set niet doortrekken, waardoor zijn opponent weer op voorsprong kwam.

De Zwitser kreeg in de vierde set last van een bovenbeenblessure en daarmee leek hij zijn kansen op een finaleticket in rook te zien opgaan. Hij gaf zijn voorsprong uit handen en had vervolgens alle moeite op zijn eigen opslag.

In de meer dan twintig minuten derde game van de beslissende set toonde Wawrinka zich nog wel strijdlustig door vijf breakpunten weg te slaan, maar twee games later forceerde Djokovic alsnog de beslissing.

De winnaar van 2011 neemt het maandag in de finale op tegen de winnaar van de partij tussen Rafael Nadal (2) en Richard Gasquet (8).