Dubbelslag Dennis in Alberta, Gesink vijfde

heywoodu

De derde etappe van de Tour of Alberta is gewonnen door de Australiër Rohan Dennis. De renner van Garmin-Sharp bleek na bijna 170 kilometer de snelste sprinter in een kopgroep van zes man, waaronder ook Robert Gesink.

Het verloop van de derde etappe in de Tour of Alberta werd voor een groot deel bepaald door de wind. Door het rijden in waaiers ontstonden er al snel drie groepen. Het eerste klimmetje van de dag was voor Robert Gesink het moment om een poging te doen weg te springen uit de voorste groep, waarna er nog zeventien renners konden volgen. Op de tweede en laatste klim van de dag ontstond de uiteindelijke kopgroep van zes renners.

Gesink kreeg steun van Brent Bookwalter, Steve Morabito (beiden BMC), Damiano Caruso (Cannondale), Patrick Gretsch (Argos-Shimano) en Dennis. Klassementsleider Peter Sagan had de slag gemist en liet het vervolgens lopen, waarna de kopgroep snel uit kon lopen. Na vele aanvallen in de slotkilometers kwam het uiteindelijk toch op een sprint aan.

Hierin bleek Dennis de sterkste; hij wist Bookwalter nog net van zich af te houden. Naast zijn overwinning neemt de Australiër ook de leiding in het klassement over van Sagan. Gesink deed een poging om mee te sprinten, maar hij moest genoegen nemen met de vijfde plaats. De renner van Belkin neemt echter wel de bergtrui over van zijn ploeggenoot Tom-Jelte Slagter.

De groep achtervolgers kwam uiteindelijk nog dichtbij, onder aanvoering van Aidis Kruopis kwamen ze een kleine tien seconden na Dennis over de finish. Leider Sagan kwam uiteindelijk in het peloton over de streep en verloor bijna zeventien minuten.