EU-landen mogen olie kopen van Iran

De Verenigde Staten hebben België, Nederland en acht andere lidstaten van de Europese Unie voor een halfjaar ontheffing verleend van sancties die tegen Iran zijn ingesteld. Hierdoor kunnen zij na een onderbreking van een jaar weer olie importeren uit Iran.

Eerder verleenden de VS al ontheffing aan Japan en enkele andere, voornamelijk Aziatische landen, die erg afhankelijk zijn van Iraanse olie. De ontheffing wordt door de VS verleend op voorwaarde dat landen hun olie-importen uit Iran drastisch verminderen.

De hele Europese Unie heeft sinds 1 juli 2012 geen olie uit Iran geïmporteerd.

Iran is een van de grootste olieproducenten in de wereld. De VS proberen die inkomstenbron van het land af te sluiten om de regering in Teheran te dwingen tot openheid over haar nucleaire activiteiten.

Volgens de VS is de Iraanse olie-export sinds eind 2011 al met 58 procent gedaald. Bovendien kan Iran moeilijk aan het daarmee verdiende geld komen, omdat het vast staat op buitenlandse rekeningen en door financiële sancties niet naar Iran kan worden overgeschreven.

Volgens economen vindt Iran wel manieren om de sancties te omzeilen. Bovendien heeft het Europese Gerechtshof vrijdag strafmaatregelen tegen acht Iraanse banken en bedrijven ongeldig verklaard, omdat hun betrokkenheid bij het Iraanse atoomprogramma niet is aangetoond. De VS toonden zich vrijdag teleurgesteld over die uitspraak.