Syrische rebellen doden VN-medewerkers

De humanitaire chef van de VN, Valerie Amos, gaf vrijdag aan dat 'mensenrechtenschendingen en geweld [tegen onschuldigen] toenemen' in Syrië. Dat schrijft Russia Today. 

Amos zei na een bezoek aan Damascus dat geweld en bedreigingen steeds vaker voorkomen bij VN-medewerkers in de afgelopen weken en maanden.

11 doden, enkele gijzelaars
De obstructies, ontvoeringen en moordpartijen komen van de (voor een deel aan Al-Qaida gelieerde) rebellen en hebben inmiddels minstens 11 VN-medewerkers het leven gekost. Daarnaast werden verschillende ontvoeringen genoemd, waarbij nog onzeker is of de gijzelaars de ontvoering zullen overleven. 

Amos: "We nemen alle bedreigingen serieus." Ze gaf aan dat 'ondanks de moeilijke en gevaarlijke omstandigheden' humanitaire hulp gegeven blijft worden aan de burgers in Syrië.

4500 VN-medewerkers, noodplannen opgesteld
De aanwezige VN-organisaties blijven ondanks het gevaar van fanatiekelingen en terrorisme aan het werk. Ongeveer 4500 medewerkers zijn in Syrië werkzaam in zowel gebieden die door de rebellen zijn veroverd, als regio's waar de Syrische overheid de macht behoudt.

Amos gaf ook aan dat de VN inmiddels noodplannen gemaakt heeft voor een eventuele aanval op Syrië. "We updaten onze noodplanning voortdurend. (...) In Syrië zelf is het beschermen van burgers het allerbelangrijkste. De toename in sektarisch geweld, verkrachtingen en mensenrechtenschendingen wordt zeer serieus genomen."

100.000 doden, 6.000.000 vluchtelingen
Sinds het conflict in 2011 uitbrak, zijn er ruim 100.000 mensen vermoord en meer dan 6 miljoen Syriërs uit hun huizen gedwongen, verjaagd of gevlucht. Amos zei 'positieve ontmoetingen' te hebben gehad in Damascus met Assads officials. De gesprekken gingen over 'de uitdagingen rondom goedkeuring voor veldoperaties, konvooien en visa's voor humanitaire medewerkers.'

Het Syrische volk gaf volgens Amos aan dat ze "zich in de steek gelaten voelen door de internationale gemeenschap en dat ze graag zouden zien dat de internationale gemeenschap samen actie onderneemt om een politieke oplossing te vinden in Syrië. Mensen blijven angstig en een hoop mensen zijn bang omdat de toekomst zo onzeker is."