Foto's: Wereldrecord jongste persoon om solo de wereld rond te vliegen

Al vanaf zesjarige leeftijd wist de Australische Ryan Campbell (19) wat zijn passie was: Vliegen. Hij had maar één droom en dat was om solo de wereld rond te vliegen. Na ruim 24.000 nautical miles (ca. 45.000 kilometer) en, na 33 tussenlandingen, werd deze droom vandaag op het Illawarra Regional Airport werkelijkheid. Rond 10:00 Australische tijd zette Ryan zijn eenmotorig vliegtuig, de Cirrus SR22, perfect aan de grond en verbrak daarmee het wereldrecord om als jongste persoon alleen de wereld rond te vliegen.

Toen Ryan zestien jaar was, wist hij het zeker. Hij wilde alleen in een vliegtuig de hele aarde rond vliegen. Zonder het ook maar tegen iemand te zeggen, stuurde hij twee e-mails. Eén naar Dick Smith, een succesvol Australisch businessman en vliegenier, en Ken Evers. Tot Ryan's grote verbazing ontving hij een reactie van Dick Smith terug, waarin Dick Smith zei dat alles mogelijk was, zolang hij zijn droom werkelijkheid durfde te maken.
Van Ken Evers kwam ook een reactie, een heel korte reactie: "Let's do this!". Vanaf dat moment is Ken Evers Ryan's mentor en heeft hij Ryan begeleid door het hele proces om het wereldrecord te verbreken.
Op 30 juni stond Ryan met zijn hele team klaar in Wollongong (90 km ten zuide van Sydney) om vanaf het Illawarra Regional Airport aan zijn 70 dagen durende tocht te beginnen. 

Vandaag, circa 180 vlieguren verder, landde hij op het vliegveld waar hij drie maanden geleden was vertrokken. Het welkomstcommité bestond, naast de familie van Ryan, niet alleen uit honderden bezoekers, maar ook het bekende Roulette Aerobatic Team. Deze groep van normaal zes piloten, voerden voor de landing van Ryan spectaculaire manoeuvres uit in de lucht. Het publiek vond het geweldig!
Na ruim een uur wachten in de felle zon, kwam de helikopter van een landelijk nieuwsprogramma aanvliegen en dat kon maar één ding betekenen: Ryan komt eraan!
Na een ereronde over het vliegveld, zette Ryan zijn vliegtuig vlekkeloos aan de grond en opende zijn cockpit, om als niets minder dan een held onthaald te worden. De pers vloog om zijn nek, maar natuurlijk was het eerst tijd voor Ryan's familie.

Tot slot werden er zeer inspirerende toespraken gehouden door onder andere de burgemeester van Shellharbour, waar het vliegveld zich bevindt, Ryan's mentor en natuurlijk Ryan Campbell zelf. Hij mag zich nu de jongste persoon die solo rond de aarde vloog noemen.

"If you have a dream, set your mind to it and do it!" 

FOK!Fotograaf Kevin Lieberwirth onthaalde Ryan op het vliegveld en maakte de volgende reportage. (Klik op de foto's voor grotere versies)

© FOK.nl / Kevin Lieberwirth
Het lokale radiostation zond live vanuit het regionale vliegveld uit

© FOK.nl / Kevin Lieberwirth
Roulettes Aerobatic Team staat klaar om haar kunsten te vertonen

© FOK.nl / Kevin Lieberwirth
Jonge fotograaf maakt een foto van een vliegtuig van het Roulettes Aerobatic Team

© FOK.nl / Kevin Lieberwirth
Roulettes Aerobatic Team gaat opstijgen

© FOK.nl / Kevin Lieberwirth
Roulettes Aerobatic Team

© FOK.nl / Kevin Lieberwirth
Roulettes Aerobatic Team

© FOK.nl / Kevin Lieberwirth
Het landelijke nieuws was ook aanwezig

© FOK.nl / Kevin Lieberwirth
Het eerste oogcontact met het thuisfront

© FOK.nl / Kevin Lieberwirth
Ryan Campbell wordt als een held onthaald door het Roulettes Aerobatic Team

© FOK.nl / Kevin Lieberwirth
Ryan Campbell en zijn familie herenigd

© FOK.nl / Kevin Lieberwirth
De mentor van Ryan Campbell aan het woord

Ryan Campbell">© FOK.nl / Kevin Lieberwirth
"If you have a dream, set your mind to it and just do it"

© FOK.nl / Kevin Lieberwirth
Ryan Campbell wordt als held gegroet door honderden omwonenden

© FOK.nl / Kevin Lieberwirth
Het besef: Het wereldrecord is echt verbroken!

Voor meer informatie zie de website van Teen World Flight.