D66 doet aangifte tegen oud-wethouder Vlissingen

De D66-fractie in Vlissingen doet volgende week aangifte van valsheid in geschrifte tegen oud-wethouder Jacques Damen (VVD). De partij vindt het niet genoeg dat hij heeft toegezegd onterecht gedeclareerde reiskosten terug te betalen. "Dan kun je zeggen: zand erover, je betaalt het terug en het is klaar. Nee, je hebt gewoon iets gedaan wat niet kan, dat moet maar eens worden uitgezocht door de officier van justitie", zei D66-gemeenteraadslid Niek Peters zaterdag op Omroep Zeeland.

Donderdag vergaderde de gemeenteraad van Vlissingen over een rapport waaruit bleek dat de afgelopen jaren een declaratiecultuur was ontstaan bij de burgemeester en wethouders van Vlissingen. Uit het onderzoek bleek onder meer dat het een gewoonte was de drank rijkelijk te laten vloeien bij etentjes en de rekening vervolgens naar de gemeente te sturen.

Burgemeester René Roep maakte kort voor de vergadering bekend op te stappen. Hij zei in een verklaring dit te doen om de stad bestuurbaar te houden na de commotie rond zijn persoon. Eerder werd al bekend dat Roep 4500 euro aan onterecht ontvangen vergoeding voor dubbele woonlasten moet terugbetalen.

D66 probeerde bij de vergadering al een meerderheid te vinden voor een aangifte, maar vond die niet. De partij wil de komende week kijken of met twee andere oppositiepartijen, GroenLinks en SP, aangifte kan worden gedaan. Als dat niet lukt, stapt D66 alleen naar justitie.

Als voorbeeld noemde Damen een rit heen en terug van Vlissingen naar Utrecht, waar hij een vergadering had. Voor dezelfde dag declareerde hij ook een reiskostenvergoeding voor de heen- en terugreis van zijn huis in Leersum naar Vlissingen. "Na die vergadering is hij niet eerst helemaal naar Vlissingen gereden om van daar weer naar Leersum te rijden. Hij is gewoon naar huis gegaan."