EU maant VS aanval op Syrië uit te stellen

Europese ministers van buitenlandse zaken hebben zaterdag in Vilnius bij hun Amerikaanse ambtgenoot John Kerry aangedrongen op uitstel van een militaire aanval op Syrië, in afwachting van de resultaten van een onderzoek van inspecteurs van de Verenigde Naties. Die proberen te achterhalen of er vorige maand rond Damascus een chemische aanval is uitgevoerd.

De scepsis in Europa over een militaire aanval op Syrië werd pijnlijk duidelijk toen het parlement van Groot-Brittannië, van oudsher de belangrijkste bondgenoot van de Verenigde Staten, premier David Cameron terugfloot en diens wens om mee te doen aan zo'n operatie afwees. Frankrijk is tot dusverre de enige Europese grootmacht die zich achter een aanval schaart. Toch keerde ook de Franse president François Hollande op zijn schreden terug toen hij vrijdag aankondigde eerst het VN-onderzoek af te wachten.

Kerry zei de zorgen van de Europese ministers over te dragen aan het Witte Huis. Een van zijn woordvoerders liet doorschemeren dat de VS nog niet van plan zijn te wachten met een aanval. Wel wacht de regering van Barack Obama eerst een besluit van het Congres af.

De EU-lidstaten zijn het er onderling over eens dat 'alle informatie over de gifgasaanval in de richting van het bewind van de Syrische president Bashar Assad' wijst. De aanval was een 'grove schending van het internationaal recht, een oorlogsmisdaad en een misdaad tegen de menselijkheid', zei EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton.

Syrië stond in de Litouwse hoofdstad als gespreksonderwerp bovenaan de agenda, maar er werd ook gesproken over het vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen. Kerry vroeg zijn collega's een in juli ingesteld verbod op subsidiëring van Israëlische instituties in bezet gebied te heroverwegen. De Europese Unie steekt jaarlijks miljoenen in Israëlische universiteiten, bedrijven en onderzoekers, maar het landenblok is tevens ontevreden over de aanhoudende bouw in joodse nederzettingen op bezet gebied. Het verbod moet in 2014 van kracht worden.

Kerry reist door naar Parijs, waar hij spreekt met afgevaardigden van Arabische landen. Daarna reist hij door naar Londen voor een onderhoud met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Maandag staat nog een gesprek met de Britse minister van buitenlandse zaken William Hague op de agenda.