AIPAC lobbyt in VS voor Syrië-oorlog

De lobby-organisatie AIPAC is naar eigen zeggen 'a major blitz' begonnen om een oorlog in Syrië door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en de Senaat te loodsen. Dat schrijft de Jerusalem Post.

AIPAC, ofwel het American Israel Public Affairs Committee, verdedigt en bepleit van oudsher in Washington de belangen van Israël. AIPAC zal vóór de stemming van aanstaande maandag 'rond de 250 Joodse leiders' op de Kamerleden afsturen. Daarmee hopen ze dit weekeinde 'praktisch elk Congreslid te benaderen.'

De organisatie heeft veel invloed op een aantal belangrijke personen, waaronder de leider van de oppositie en de Minority Whip. Dat is de man die de Republikeinen de goede (stem)richting op dient te sturen, een positie die in de Nederlandse Grondwet expliciet verboden is maar welig tiert in het VK, de VS, Ierland, Canada en een aantal andere (ex-)leden van het Britse Gemenebest.

Van de 100 Senaatsleden zijn er 24 vóór een aanval op Syrië en 24 tegen. 52 senatoren weten het nog niet. Het Huis, de evenknie van onze Tweede Kamer, telt 433 leden waarvan er 103 nog onzeker zijn of oorlog de juiste koers is. Dat zijn er genoeg om het tij te keren.

Of de lobbycampagne zal slagen kom je in de loop van de komende week vanzelf te weten.