Bolt wint bij seizoensfinale in Brussel

In Brussel is het seizoen in de Diamond League afgesloten met de Memorial Van Damme in het Koning Boudewijnstadion. Nadat het klassement op de eerste zestien onderdelen vorige week in Zürich al beslist werd was het nu de beurt aan de deelnemers op de resterende onderdelen.


Technisch begin van de avond

Zoals altijd begon de avond met een aantal technische nummers. Het hink-stap-springen bij de vrouwen werd gewonnen door wereldkampioene Caterine Ibargüen. Een afstand van 14,49 meter was voldoende om Kimberly Williams en Olha Saladukha achter zich te houden. Bij het hoogspringen won de Russische wereldkampioene Svetlana Shkolina, voor haar landgenote Anna Chicherova en de Zweedse Emma Green Tregaro. Het discuswerpen werd gewonnen door de Kroatische Sandra Perkovic. Zij nam revanche op de Amerikaanse Gia Lewis-Smallwood die haar eerder deze week in Zagreb versloeg.

Het kogelstoten bij de mannen werd met een worp van 21.,45 meter gewonnen door de Amerikaan Ryan Whiting, voor de verrassende Bulgaar Georgi Ivanov en de Tsjech Ladislav Prasil. Het polsstokhoogspringen was een prooi voor Renaud Lavillenie met een fraaie hoogte van 5 meter en 96 centimeter.

Wereldkampioenen winnen opnieuw

De 400 meter horden voor mannen zorgde voor een spannend gevecht om de titel in de Diamond Race; het klassement over het hele Diamond League-seizoen. Wereldkampioen Jehue Gordon wist de wedstrijd te winnen in een tijd van 48,32 seconden, maar doordat Javier Culson een fractie van een seconde voor Michael Tinsley als derde over de streep kwam, was het Culson die de titel voor zich opeiste.

Zoals verwacht ging de zege op de 100 meter bij de vrouwen naar Shelly-Ann Fraser-Pryce. De wereldkampioene was veel te sterk voor een relatief matig bezet deelnemersveld. Verolgens was het de beurt aan de eerste Nederlander, Churandy Martina, die vierde werd op de 200 meter. Warren Weir verzekerde zichzelf van de eindzege in de Diamond Race door te winnen in 19,87. 

De steeplechase bij de vrouwen werd een gevecht tussen de vrouwen die we dit hele seizoen al vooraan gezien hebben. Kort voor het einde moest de Keniaanse Lydia Chepkurui, winnares van de eerste twee wedstrijden, het tempo van haar landgenote Milcah Chemos laten gaan. Alleen de twee Ethiopische vrouwen, Hiwot Ayalew en Sofia Assefa, konden nog volgen. Uiteindelijk werd de sprint gewonnen door wereldkampioene Chemos, die hiermee ook de strijd om de Diamond Race in haar voordeel beslechte. Assefa werd tweede, gevolgd door Ayalew.

Het hink-stap-springen bij de mannen ging, net als op het WK, naar de Fransman Teddy Tamgho. Hij sprong ruim een meter verder dan de Amerikaan Christian Taylor en diens landgenoot Will Claye. Ondertussen was het de Fin Tero Pitkämäki die de speer het verst wist te werpen. Met 87,32 meter was hij te sterk voor de Tsjech Vitezslav Veselý en de tweede Fin, Antti Ruuskanen.

Bolt imponeert

Misschien wel het hoogtepunt van de avond was de 100 meter bij de mannen. Het bleek een snelle race te worden, waarin uiteindelijk maar liefst vijf mannen onder de tien seconden wisten te blijven. Usain Bolt was, weinig verrassend, de snelste. Zijn tijd van 9.80 was een tiende beter dan die van de Amerikaan Michael Rodgers, die gevolgd werd door Nesta Carter. Ook Justin Gatlin en Kemar Bailey-Cole wisten nog onder de tien seconden te blijven.

Een beste wereldjaarprestatie was er voor de Ethiopiër Mohammed Aman op de 800 meter. Na perfect hazenwerk van onze landgenoot Bram Som kwam Aman tot een tijd van 1:42.,37 waarmee hij als eerste dit seizoen onder de 1:43 dook. De eindzege in de Diamond Race was eveneens voor Aman.

De overwinning op de 400 meter ging naar de Amerikaanse Natasha Hastings. De nummer twee van het WK, Amantle Montsho uit Botswana, won dankzij haar tweede plaats de Diamond Race op dit onderdeel. Dawn Harper-Nelson wist met 12,48 een zeer snelle tijd te klokken op de 100 meter horden. De Amerikaanse kwam op het WK nog net buiten de medailles terecht, maar hier wist ze de Diamond Race binnen te halen met haar overwinning.

Valpartij onthooft 1500 meter

Spektakel was er op de 1500 meter voor vrouwen, maar niet in positieve zin. Met nog ongeveer een ronde te gaan ging een aantal loopsters tegen de vlakte, waaronder de nummer twee van het WK Jenny Simpson. Hierdoor werd de wedstrijd gelijk ontdaan van de beloofde strijd tussen Simpson en wereldkampioene Abebe Aregawi, die na de val relatief makkelijk naar de overwinning liep. Susan Kuijken en de toekomstige Nederlandse Sifan Hassan werden allebei opgehouden door de valpartij en kwamen niet in de buurt van een goede klassering of een snelle tijd.

Op de vijf kilometer bij de mannen nam Yenew Alamirew enigszins revanche voor zijn mislukte race op het WK. De Ethiopiër wist in de eindsprint de Amerikaan Bernard Lagat te verslaan en de overwinning te pakken. Doordat zijn landgenoot Hagos Gebrhiwet "slechts" derde werd, ging de zege in de Diamond Race naar Alamirew, waardoor hij een slordige 40.000 dollar bij mag schrijven.

De avond werd afgesloten met een wedstrijd over 400 meter die, net als de 100 meter, niet meetelde voor de Diamond League. Waar dit het feestje van de Belgen had moeten worden met alle drie broers Borlée in de startblokken, ging de overwinning naar de Brit Martyn Rooney. Na bestudering van de finishfoto bleek dat hij net een fractie van een seconde eerder over de finish kwam dan de Belg Jonathan Borlée. Kevin Borlée werd vierde, jongste broertje Dylan werd uiteindelijk negende en laatste.