FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 13 februari 2013

[CL] Uitslagen achtste finales (13/02/2013)

Ook vanavond werden er twee duels afgewerkt in de achtste finales van de Champions League. Manchester United verschafte zich een prima uitgangspositie voor de return door met 1-1 gelijk te spelen op bezoek bij Real Madrid. Ook Borussia Dortmund boekte een goed resultaat. In Oekraïne speelden de Duiters met 2-2 gelijk tegen Shakthar Donetsk.

Real Madrid - Manchester United

Real Madrid was de gehele partij in de aanval, maar wist slechts eenmaal te scoren. Christiano ROnaldo wist met een schitterende kopbal het doel te vinden. Tien minuten daarvoor had Welbeck de Engelse ploeg op voorsprong gezet. Uit een hoekschop kopte hij de bal knap raak.

Ook na rust was Madrid de betere ploeg en de ploeg van trainer Mourinho kreeg veel kansen. Manchester United bleef via de counter echter ook gevaarlijk en kreeg via onder meer Van Persie een paar enorme mogelijkheden. Zo raakte onze landgenoot de lat en niet veel later zag hij een bal van de lijn gehaald. In blessuretijd had hij nog de 1-2 op zijn schoen.

Real Madrid

1 - 1

Manchester United

 30' C. Ronaldo    20' Welbeck 
 
 Gele kaart: Van Persie, Rafael, Valencia (Manchester United)
 
Stadion: Santiago Bernabéu, Madrid
Toeschouwers: 66.000
Arbiter: Brych (Dui)
 
Opstelling:   Opstelling:
López
Arbeloa
Ramos
Varane
Coentrão
Di María (Modric/75)
Khedira
Özil
Xabi Alonso (Pepe/84)
C. Ronaldo
Benzema (Higuaín/60)
  De Gea
Rafael
Ferdinand
J. Evans
Evra
Welbeck (Valencia/73)
Carrick
Jones
Kagawa (Giggs/64)
v. Persie
Rooney (Anderson/84)



Shakthar Donetsk - Borussia Dortmund

Borussia begon sterk en raakte via Hummels al snel de lat. Toch wist Shakthar zich snel te herpakken en wist via een benutte vrije trap van Srna op voorsprong te komen. De Duiters kwamen echter voor rust via Lewandowski weer op gelijke hoogte. Hij maaide in eerste instantie over de bal heen, waarmee hij Fernandinho en Chygrynskiy op het verkeerde been zette. Vervolgens schoot de Pool alsnog raak.

Teixeira kon voor rust echter de 2-1 aantekenen, maar hij profiteerde niet van chaos in de defensie van Dortmund. Na de pauze wist Shakthar wel op voorsprong te komen. Invaller Douglas Costa schoot knap raak. Shakthar leek stand te houden, maar incasseerde kort voor tijd toch de 2-2. Hummels kopte hard raak.

Shakthar Donetsk

2 - 2

Borussia Dortmund

 31' Srna
 68' D. Costa
    41' Lewandowski
87' Hummels 
 
Gele kaart: Fernandinho, (Shakthar Donetsk)
 
Stadion: Donbass Arena, Donetsk
Toeschouwers: 49.000
Arbiter: Webb (Eng)
 
Opstelling:   Opstelling:
Pyatov
Rat
Chygrynskiy
Rakitskiy
Srna
Hubschman
Fernandinho
Taison (D. Costa/62)
Mkhitaryan
Teixeira (Eduardo/84)
L. Adriano
  Weidenfeller
Piszczek
Felipe Santana
Hummels
Schmelzer
Blaszczykowski (Leitner/80)
Kehl
Götze
S. Bender
Reus (Schieber/90)
Lewandowski

Steve Martin op 67e voor eerste keer vader

Steve Martin is voor de eerste keer vader geworden. De 67-jarige acteur en zijn 41-jarige echtgenote Anne Stringfield hebben een kindje gekregen, bevestigt zijn management.

"We kunnen bevestigen dat Steve Martin en zijn vrouw kersverse ouders zijn en onlangs een kindje hebben verwelkomd", laat zijn management weten aan het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly. Het gerucht deed al enige tijd de ronde.

Martin, die was te zien in films als Father of the Bride en Bowfinger, en Stringfield beloofden elkaar in 2007 eeuwige trouw.

Onderzoek naar politici om naziberichten Facebook

Het Oostenrijkse openbaar ministerie heeft een onderzoek ingesteld naar twee leden van de uiterst rechtse Freiheitlichen Partei Österreichs (FPÖ), omdat ze op Facebook berichten hadden geplaatst die blijk gaven van pro-nazisentimenten. Dat is verboden in Oostenrijk.

De FPÖ heeft laten weten dat Fabian Wetter inmiddels is afgetreden als wethouder van Franking nadat hij de Duitse bondskanselier Angela Merkel een 'verraadster van haar vaderland' had genoemd. Op Facebook plaatste hij een bewerkte foto van Merkel met een davidster.

Het andere partijlid, Michael Linder, blijft de voorzitter van de jongerenafdeling van de FPÖ in Ried. Naar hem is een onderzoek ingesteld vanwege foto's op Facebook waarop hij is te zien in een T-shirt met het logo van een neonazistische metalband en een gedicht dat populair was onder de Hitlerjugend, de jeugdbeweging van nazi-Duitsland.

Azarenka maakt geen fout in Doha

Victoria Azarenka heeft zich woensdag voor de derde ronde van het WTA-toernooi in Doha geplaatst. De nummer één van de wereld had na een bye in de eerste ronde in haar tweedrondepartij geen moeite met Romina Oprandi uit Zwitserland: 6-2, 6-3.

Ook Agnieszka Radwanska (4) ging naar de derde ronde. De Poolse versloeg de Australische qualifier Anastasia Rodionova met 6-3, 6-2. Sara Errani kreeg maar een set weerwerk van Timea Babos. De Italiaanse (6) won met 6-4, 6-0. Caroline Wozniacki (10) klopte Sorana Cirstea uit Roemenië: 7-6 (7), 6-0.

Petra Kvitova (7) en Ana Ivanovic (13) hoefden zich niet te hard in te spannen. Kvitova zag Ekaterina Makarova uit Rusland na een set, die de Tsjechische met 6-4 had gewonnen, opgeven. Ook Ivanovic hoefde maar een set te spelen. Simona Halep uit Roemenië hield het nadat ze de eerste set met 3-6 had verloren voor gezien.

Marion Bartoli (9) en Sloane Stephens (16) waren de enige geplaatste spelers die woensdag sneuvelden. Bartoli ging onderuit tegen Svetlana Kuznetsova: 4-6, 4-6. Stephens boog na 2:41 uur voor Klara Zakopalova: 6-4, 6-7 (5), 6-7 (5).


Azarenka maakt geen fout in Doha (Foto: Novum)

Grote brand in Limburgse koeienschuur

In een schuur met koeien in het Zuid-Limburgse Nuth woedt woensdagavond een grote brand. In de stal stonden zo'n 140 koeien, maar volgens een brandweerwoordvoerder hebben brandweerlieden de meeste dieren weten te redden.

De brand in de schuur aan de Driessschenweg brak rond 20.30 uur door nog onbekende oorzaak uit. Het lijkt er volgens de zegsman op dat de aangrenzende boerderij gespaard blijft.

Noor aangehouden om dreigement bomaanslag

De politie in Noorwegen heeft een man gearresteerd die gedreigd had met een bomaanslag tegen het parlement. De straten in het centrum van Oslo werden enkele uren afgezet, zei politiecommissaris Roger Andresen woensdag.

De verdachte is een Noor van in de 20 die in het verleden vaker dreigementen uitte. Volgens dagblad VG heeft de verdachte banden met het extreemrechts anti-islamitische Noorse Defensieverbond. Hij deed de dreigementen dinsdagavond in een telefoongesprek in de bus.

In het appartement van de man zijn een kogelvrij vest en een gaspistool gevonden.

Brütal Legend eindelijk naar pc

De in 2009 verschenen adventure/RTS-game, gebasseerd op de metalmuziek, zal eindelijk naar de pc komen. Na 3 jaar kunnen de pc gamers dus ook genieten van het spel Brütal Legend.

 Het spel zal verbeterde graphics en performance hebben, en ook alle DLC zal beschikbaar zijn. Als je nu via Steam reserveert krijg je ook nog eens 25 procent korting op de prijs, toegang tot de multiplayer bèta en Eddie Rigg's pruik en gitaar voor Team Fortress 2.

Spelers kunnen ook de soundtrack, door Peter McConnell, aanschaffen voor ongeveer 5 euro, en als je deze samen met het spel koopt zal de prijs hiervan ook iets dalen. Om de release voor de pc te vieren zal er ook een artbook verkrijgbaar zijn met meer dan 600 stukken concept-art, een voorwoord van Tim Schafer en een introductie door de ontwerper Scott Campbell.

"By purchasing this game, you are waiving your legal rights to recourse if the fire beast Ormagöden bathes the world in flame and ushers in the Age of Metal," aldus Double Fine.

Bekijk hier onder de pc-trailer voor Brütal Legend.

[WTT] Federer simpel verder

Roger Federer heeft zonder veel problemen de tweede ronde bereikt van het ABN-Amro toernooi in Rotterdam. Hij versloeg in Ahoy de Sloveen Grega Zemlja in twee sets.

De nummer één van de plaatsingslijst was binnen een uur klaar de nummer 64 van de wereldranglijst. Het werd 6-3 en 6-1. In de tweede ronde treft Federer de Nederlander Thiemo de Bakker, die in de eerste ronde verrassend te sterk was voor Michail Youzhny. Die wedstrijd zal morgenavond worden gespeeld.

Politie schiet bij aanhouding inbrekers

Bij de aanhouding van twee inbrekers in Vlaardingen heeft de politie woensdagavond een waarschuwingsschot gelost. Een derde verdachte wist te ontkomen, meldt de politie.

De politie kreeg rond 18.15 uur een melding over een inbraak in een woning aan de Van der Duyn van Maasdamlaan. Agenten die poolshoogte gingen nemen zagen twee inbrekers vluchten via een steeg.

De agenten zetten de achtervolging in en sommeerden de twee verdachten te stoppen. Toen ze dat niet deden, loste een van de agenten een waarschuwingsschot, waarna de twee konden worden aangehouden. Het lukte de politie niet een derde verdachte, die tijdens de inbraak op de uitkijk stond, te arresteren.

Zelfverbranding met fatale afloop in Nantes

Een man heeft zich buiten een arbeidsbureau in de Franse stad Nantes in brand gestoken. Hij is bezweken aan zijn verwondingen. Het Franse ministerie van arbeid sprak woensdag van een 'schokkend drama'.

De vermoedelijk werkloze man, Djamal Chaab, zou in het arbeidsbureau hebben meegedeeld dat hij van plan was zich van het leven te beroven. De autoriteiten zouden echter niet op tijd hebben kunnen ingrijpen.

Net als in andere Europese landen is het werkloosheidscijfer in Frankrijk de afgelopen jaren flink gestegen. Met 10,3 procent ligt het cijfer op het hoogste niveau in meer dan tien jaar tijd, aldus het Franse bureau voor statistiek.

Adoptiekind na drie weken weer afgestaan

Een stel dat een meisje uit China had geadopteerd, heeft het kind na drie weken ondergebracht bij een pleeggezin zonder dat te melden bij instanties die bij de adoptie betrokken waren. Dat blijkt woensdag uit een rapport van de Inspectie Jeugdzorg.

Het meisje wees een van de adoptieouders voortdurend af. Al in China ging de interactie tussen het kind en de ouder niet goed. De ouder kon daar niet mee omgaan, waarna het stel geen andere uitweg zag het meisje bij een pleeggezin onder te brengen, aldus de inspectie.

Het meisje werd in augustus 2011 geadopteerd. De organisatie die heeft bemiddeld bij de adoptie, de Stichting Kind en Toekomst, kwam er pas een halfjaar later achter dat het kind bij pleegouders woonde, toen die bij Bureau Jeugdzorg om ondersteuning hadden gevraagd.

Volgens de inspectie is de bemiddeling niet goed verlopen. De adoptieorganisatie heeft zich geen 'compleet, actueel en betrouwbaar' beeld gevormd van het meisje en heeft niet goed afgewogen of de adoptieouders bij het kind pasten. Ook was de nazorg niet goed geregeld. Vanaf het moment dat het meisje in Nederland was aangekomen is er nauwelijks contact geweest met het adoptiegezin.

Jeugdzorg heeft inmiddels de voogdij over het meisje, dat wel nog steeds bij de pleegouders woont.

Gevangene in eigen auto in trailer Detour

Het doet denken aan de film Buried, deze claustrofobische trailer van de aankomende low-budget thriller Detour. De film speelt zich grotendeels af in een auto die onder de modder terecht is gekomen.

Het personage Jackson, gespeeld door Neil Hopkins die bekend is van de televisieserie Lost, heeft altijd wel een vlotte babbel. Nu bevindt hij zich plots in een hachelijke situatie waar hij zich niet zomaar uit kan kletsen. Het is een gevecht tegen moeder Aarde, letterlijk, zonder hulp van buitenaf.

Detour is geregisseerd door William Dickerson en heeft naast Hopkins ook rollen voor Brea Grant en John Forest. Het is nog niet bekend of de film ook in Nederlandse bioscopen zal draaien. Voor liefhebbers van het genre is dit er echter wel eentje om in de gaten te houden.

Paardenvlees in lasagne AH

De lasagne bolognese van het merk Euroshopper van Albert Heijn bevat naast rundvlees ook paardenvlees. AH had het product afgelopen vrijdag uit voorzorg al uit de winkels gehaald.

Dat maakte Albert Heijn woensdagavond bekend. De aanwezigheid van paardenvlees in de lasagne staat niet op het etiket vermeld.

"Mochten er klanten zijn die het product nog in hun bezit hebben, dan kunnen zij dit naar een Albert Heijnwinkel terugbrengen", liet het bedrijf weten

Seksschandaal in Frans topvoetbal

In het Franse topvoetbal dreigt opnieuw een seksschandaal. Televisiezender RTL onthulde woensdag dat een Franse international wordt verdacht van seksuele handelingen met een minderjarige prostituee. Het openbaar ministerie in Parijs zou de betreffende voetballer al in staat van beschuldiging hebben gesteld.

Naast de nog onbekende international zouden ook een speler van Saint-Etienne, een rapper en een voormalige deelnemer aan een populaire Franse realityshow voor de rechtbank moeten verschijnen. De Franse politie kwam het viertal op het spoor na de arrestatie van een tiener wegens diefstal. Op diens mobieltje werden belastende foto's en berichten gevonden, die de zedenzaak aan het rollen brachten.

In juni moeten de Franse internationals Franck Ribéry (Bayern München) en Karim Benzema (Real Madrid) voor de rechter in Parijs verschijnen. Zij worden eveneens verdacht van seks met een minderjarige prostituee, in 2008 en 2009.

Voorlopige gasdeal Oekraïne en Turkmenistan

Oekraïne heeft woensdag een voorlopige overeenkomst bereikt met Turkmenistan over de hervatting van de import van aardgas uit het Centraal-Aziatische land. Het betekent een doorbraak voor Oekraïne, dat op zoek is naar alternatieven voor de import van Russische energie.

Tot 2006 voorzag Turkmenistan Oekraïne jaarlijks van 36 miljard kubieke meter gas in ruil voor geld en goederen.

De deal tussen Oekraïne en Turkmenistan vereist echter toestemming van doorvoerlanden Kazachstan en Rusland. Kazachstan stemt vermoedelijk wel in, maar Rusland, dat gasleveranties naar Europa wil domineren en in het verleden bittere energietwisten uitvocht met Oekraïne, zal waarschijnlijk niet zo toeschietelijk zijn.

Moskou probeert al lang controle over de Oekraïense pijpleidingen te krijgen die Russisch gas naar Europa transporteren en heeft Oekraïne proberen te bewegen zich bij een door Rusland gedomineerd economisch blok te voegen.

Hof akkoord met nieuw proces ministers Mubarak

Een Egyptisch hof van beroep heeft woensdag ingestemd met het verzoek van drie ministers uit de tijd van oud-president Hosni Mubarak om hun processen over te doen. De drie werden eerder veroordeeld tot gevangenisstraffen voor machtsmisbruik en misbruik van overheidsgeld.

Oud-premier Ahmed Nazif en oud-minister van binnenlandse zaken Habib el-Adly werden veroordeeld voor het verspillen van omgerekend zo'n 10,4 miljoen euro aan publiek geld en het profiteren van een contract dat ze - zonder andere partijen een kans te geven - aan een Duitse zakenman gaven. Een oud-minister van financiën werd in dezelfde zaak bij verstek veroordeeld.

Het hof accepteerde ook het verzoek tot herziening van een proces tegen oud-minister van toerisme Zuheir Garana, die in een andere corruptiezaak was veroordeeld.

'Doorgedraaide agent VS is dood'

De doorgedraaide Amerikaanse oud-agent Christopher Dorner is vrijwel zeker dood, maar de definitieve identificatie van zijn lijk kan nog dagen of zelfs weken in beslag nemen. Dat heeft onder anderen burgemeester van Los Angeles Antonio Villaraigosa woensdag gezegd.

De politie trof het verkoolde lijk aan in een uitgebrand huisje in Big Bear dat door een grote politiemacht was belegerd. De 33-jarige moordverdachte had zich daar verschanst. Een politieman werd tijdens een vuurgevecht dodelijk geraakt. Het huisje vatte vlam na een inval van het arrestatieteam.

De klopjacht op Dorner hield Zuid-Californië bijna een week in zijn greep. Hij zou vorige week in de plaats Irvine de dochter van een oud-collega en haar verloofde hebben doodgeschoten. Donderdag schoot hij in Riverside County drie agenten neer, van wie er één overleed. Hypernerveuze agenten schoten vorige week in twee gevallen op onschuldige burgers.

De man had vorige week op zijn Facebookpagina de oorlog verklaard aan zijn vroegere collega's, die hij verantwoordelijk houdt voor het verlies van zijn baan. Hij werd in 2008 ontslagen bij de politie van Los Angeles.

De autoriteiten waren afgelopen week met man en macht op zoek naar de oud-agent en kwamen hem dinsdagmiddag op het spoor. Hij had een stel vastgebonden en stal hun auto. Toen politiemensen de verdachte vonden, begon hij direct te schieten.

'Doorgedraaide agent VS is dood'
'Doorgedraaide agent VS is dood' (Foto: ANP)

'Nederlandse ondernemer spil in paardenvleesgate'

Een Nederlandse ondernemer speelt mogelijk een centrale rol in het Europese schandaal met paardenvlees. Het bedrijf Draap Trading, dat in handen is van de Nederlander Jan Fasen, kocht zestig ton paardenvlees op bij het Roemeense slachthuis waarvan paardenvlees als rundvlees opdook in diepvriesmaaltijden, schrijven Britse media.

Het in Cyprus geregistreerde Draap sloeg het vlees op in een koelcel van het Bredase bedrijf Nemijtek. Vanuit daar zou het doorgestuurd zijn naar de Franse leverancier van de diepvrieslasagnes waarin paarden- in plaats van rundvlees bleek te zitten.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) deed woensdag onderzoek bij het bedrijf in Breda. Volgens Nemijtek gebeurde dat verzoek van het bedrijf zelf. "We vertrouwden het niet en hebben de NVWA gebeld", aldus een woordvoerder tegen boerderij.nl. Het bedrijf zegt zelf niets met de zaak te maken te hebben. De NVWA wilde het onderzoek niet bevestigen.

De ondernemer werd begin vorig jaar nog veroordeeld in een vleesfraudezaak. Hij kreeg van de rechtbank in Breda een jaar cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk omdat hij Zuid-Amerikaans paardenvlees had verkocht als halal geslacht Nederlands rundvlees. Een Oosterhoutse vleeshandelaar kreeg een werkstraf voor medeplichtigheid.

De afgelopen weken werd in Groot-Brittannië, Zweden, Ierland en Polen paardenvlees aangetroffen in producten die werden gelabeld als rundvleesproduct. Verschillende diepvrieslasagnes van een Franse leverancier werden daarom uit de handel gehaald. Nederland werd dit weekend al door een Franse onderminister in verband gebracht met de producten.

De ministers van landbouw van landen die een rol spelen in het paardenvleesschandaal vergaderen woensdagavond in Brussel. Aanwezig zijn Frankrijk, Groot-Brittannië, Luxemburg, Zweden, Roemenië en Polen. Nederland is niet aanwezig, meldt een woordvoerder van staatssecretaris van Landbouw Sharon Dijksma (PvdA) desgevraagd. Wel volgt Dijksma de ontwikkelingen op de voet.

Flipperen tegen The Empire

Er is een video uitgebracht voor Star Wars Pinball. In de trailer zien we hoe je het moet opnemen tegen de donkere krachten op de flipperkast The Empire Strikes Back. Voor wie het niet droog houdt van de spanning, volgende week wordt een video uitgebracht voor de Boba Fett-kast.

Star Wars Pinball komt beschikbaar als DLC voor Zen Pinball 2 en is te spelen op PlayStation 3 en PlayStation Vita.

Avalanche Studios teaset spel

Christofer Sundberg van ontwikkelaar Avalanche Studios heeft via Instagram een afbeelding het internet op geslingerd van een spel dat op dit moment in ontwikkeling is bij de studio. Welk spel het is of enige andere vorm van informatie is helaas niet bekendgemaakt. De afbeelding is via deze link te bekijken.

Eerder al gingen de geruchten de wereld rond dat Avalanche werkt aan Just Cause 3 en aan een Mad Max-spel voor de volgende generatie consoles. Of deze afbeelding van één van de twee afkomstig is blijft gissen.

Van Praag klaagt over gedrag in FIFA 13

Bondsvoorzitter Michael van Praag van de KNVB heeft bij de FIFA een onderdeel van de videogame FIFA 13 onder de aandacht gebracht, waar de spelers protesteren bij de leiding.

Van Praag heeft de FIFA erop gewezen dat het vreemd is dat spelers in een computerspel protesteren tegen de wedstrijdleiding. Dat heeft hij naar eigen zeggen gedaan op veler verzoek van ouders in Nederland. In bepaalde situaties maken de poppetje hevige armbewegingen richting de scheidrechter, die het gedrag overigens negeert.

"Veel ouders storen zich eraan", liet Van Praag, tevens bestuurslid van de UEFA, woensdag op zijn Twitteraccount weten. "Alsof de FIFA jonge kinderen leert dat dit normaal is. Ik heb het verzoek van ouders overgebracht om de reactie van de speler aan te passen. Men pakt het op. Het is slechts een stukje van een legpuzzel", verwijst Van Praag naar het project VSK van sportbonden en minister Edith Schippers naar een veiliger sportklimaat.

Dijbeenblessure voor Gouweleeuw

Verdediger Jeffrey Gouweleeuw van sc Heerenveen is geblesseerd geraakt. De 21-jarige speler kreeg tijdens de training een knietje in zijn dijbeen. Hij was de eerste keer dat hij weer meetrainde met de Friese club na een kniekwetsuur.

Het is nog maar de vraag of Gouweleeuw zondag mee kan spelen in het duel met ADO Den Haag. "We moeten het van dag tot dag bekijken hoe de blessure zich ontwikkelt", liet fysiotherapeut Erik ten Voorde woensdag op de website van sc Heerenveen weten. "Ik denk dat we pas zaterdag kunnen zeggen of Jeffrey mee kan of niet."

Aapvrouw na 150 jaar begraven

Een Mexicaanse vrouw die in de negentiende eeuw aan een extreme vorm van overbeharing leed en om die reden de nieuwsgierigheid van natuurvorsers wekte, is ruim 150 jaar na haar dood in haar geboorteland ter aarde besteld. Al die tijd had de Universiteit van Oslo haar stoffelijk overschot in bewaring.

Met haar zwaar behaarde gelaat en lichaam, uitstekende onderkaak en andere fysieke afwijkingen werd Julia Pastrana al vlug de 'aapvrouw' genoemd. In 1854, toen ze 20 jaar oud was, verliet ze de Mexicaanse deelstaat Sinaloa om met de kermisexploitant Theodore Lent naar de Verenigde Staten te reizen.

Ze zong en danste voor betalend publiek en werd een fenomeen dat later ook Europa en Rusland zou aandoen. Ze trad met Lent in het huwelijk en kreeg een zoon. Door complicaties bij de bevalling kreeg ze koorts en zij en haar zoontje overleden in 1860 in Moskou. Haar lichaam werd naar Oslo verzonden.

De regering van Mexico en particulieren verzochten de universiteit de overblijfselen terug te sturen. Die willigde het verzoek in en overhandigde de kist met Pastrana's resten op 7 februari tijdens een officiële ceremonie aan de Mexicaanse ambassadeur in Oslo, waarna de kist per vliegtuig naar Sinaloa werd gestuurd.

"Julia Pastrana is thuisgekomen", zei Saul Rubio Ayala, burgemeester van Pastrana's geboortestadje Sinaloa de Leyva. "Julia is onder ons herboren. Laat het nooit weer gebeuren dat van een vrouw een commercieel product wordt gemaakt."

Na een katholieke mis in een plaatselijke kerk werd de kist met Pastrana's resten onder begeleiding van traditionele muziek op de plaatselijke begraafplaats ter aarde besteld.

De repatriëring van Pastrana is onderdeel van een omvangrijkere tendens onder musea en academische instellingen om menselijke overblijfselen die ten tijde van de Europese kolonisatie van Latijns-Amerika, Afrika en Azië werden verzameld terug te sturen naar hun land van oorsprong. Die trend werd eind jaren tachtig ingezet.

FOK!filmtips van de dag: Star Trek: the Wrath of Khan

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film duikt elke dag de tv-gidsen in op zoek naar de beste films. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Star Trek the Wrath of Kahn 1

Het is vanavond weer knokken om de afstandsbediening. Om 20.30 uur gaat de strijd tussen de nimmer vervelende Men In Black II op RTL7, het mierzoete romantische Ghost op RTL8 en voor de enkeling die echt geen smaak heeft de romkom Just Go With It op RTL5. Uiteraard gaat onze voorkeur dan uit naar het zeer humoristische Men In Black II waarin Will Smith en Tommy Lee Jones de strijd aangaan met allerlei buitenaards gespuis om de planeet te redden van totale vernietiging.

De crew van de USS Enterprise
De crew van de USS Enterprise

De FOK!filmtip van de Dag gaat echter naar de Star Trek-klassieker Star Trek: The Wrath of Khan. In de film van Nicholas Meyer zien we hoe de voormalige kapitein Kirk van baan is veranderd en nu de kost verdient als Starfleet Academy instructeur. Het ruimteschip Enterprise doet dienst als trainingsschip en Kirk voelt zich met de dag ouder worden. Als zijn oude aartsvijand Khan Noonien Singh opduikt verandert een onschuldige trainingsmissie in een strijd op leven en dood. Regisseur Nicholas Meyer maakte eerder naam met het eveneens indrukwekkende Time After Time, waarin HG Wells met zijn tijdmachine op Jack the Ripper jaagt. Vanavond om 22.10 uur op RTL7, Star Trek: The Wrath of Khan.

Kahn
Khan

Noorwegen eert Munch met postzegels

Noorwegen brengt ter gelegenheid van de 150e geboortedag van de expressionistische schilder Edvard Munch postzegels uit met afbeeldingen van vier van zijn bekendste werken. Dat betekent dat ook De Schreeuw, het duurste kunstwerk dat ooit werd geveild, op een postzegel komt.

Munch, die in 1944 overleed, maakte vier versies van De Schreeuw. Op de postzegel van twintig kroon (ongeveer 2,60 euro) komt een afbeelding van het exemplaar dat in het Nationale Museum in Oslo hangt.

De postzegels zijn vanaf vrijdag te koop.

Drogba mag voor Galatasary spelen

Didier Drogba mag voorlopig voor zijn nieuwe club Galatasaray spelen. Dat heeft de FIFA woensdag besloten. De wereldvoetbalbond nam dat besluit in afwachting van de behandeling van een klacht van Shanghai Shenghua. De Chinese club claimt dat Drogba daar nog tot 2014 onder contract staat.

Galatasaray trok Drogba vorige maand aan, enkele dagen na het vastleggen van Wesley Sneijder. Shanghai Shenghua maakte daarop direct bezwaar bij de FIFA. Als de Chinezen gelijk krijgen van de wereldvoetbalbond kan dat een schorsing voor Drogba en een transferverbod voor Galatasaray opleveren.

Door de voorlopige beslissing van de FIFA kan Galatasaray de Ivoriaanse spits echter officieel registreren. Hij kan vrijdag zijn debuut maken in de Super Lig als Galatasaray op bezoek gaat bij Akhisar. Volgende week kan hij ook voor de roodgelen uitkomen in de Champions League tegen Schalke 04.

Mutant Mudds 2 komt in 2014

Jools Watsham, ontwikkelaar van Renegade Kid, zei in een interview met Nintendolife dat de opvolger van de old-school platformer pas in 2014 het levenslicht zal zien. Ondertussen bevestigde Watsham een tweede kwartaal-release voor Mutant Mudds Deluxe op Wii U.

“We have a lot of projects going on right now, and Mutant Mudds 2 is one of them. But, it’s going to be a while before we can share any more information on it. Due to our busy schedule, it is looking like Mudds 2 will be a 2014 release". Renegade Kid maakte eerder bekend bezig te zijn een FPS-shooter voor de 3DS eShop.

'Meer details omtrent PS4-controller gelekt'

De PlayStation 4-controller zou inderdaad een touchpad hebben waar de start- en selectknoppen normaliter zijn. Dat heeft een anonieme bron tegenover VG247 bevestigd. Dat de nieuwe controller een touchpad zou hebben, vergelijkbaar met die aan de achterkant van de PlayStation Vita, was al eerder uitgelekt.

De bron van VG247 heeft echter ook nieuwe informatie. Zo zouden de start- en selectknoppen qua functionaliteit niet vervangen worden door de touchpad, ze zijn simpelweg verplaatst. De nieuwe controller heeft ongeveer dezelfde vorm als de Dualshock 3. De L2- en R2-triggers zijn herontworpen en zouden nu beter zijn.

Over precies 1 week weten we wat hier van klopt. Dan onthult Sony waarschijnlijk de PlayStation 4 in New York.


Mockup, gemaakt door een user van NeoGAF

Superman rijdt tuin aan gort

Een als Superman verklede man uit Budel is dinsdagnacht aangehouden, nadat hij met zijn auto een tuin had vernield en er daarna vandoor was gegaan. De 22-jarige man met blauw-rode outfit klom na het ongeval over een schutting, om vervolgens doodleuk in een vijver te belanden, meldt de politie woensdag.

Het voorval vond rond 02.00 uur plaats. Agenten waren kort daarvoor gepasseerd door een auto die met hoge snelheid over de weg vloog. Even later zagen de agenten het voertuig in de vernielde tuin bij een woning in de Willem de Zwijgerlaan staan. De auto was leeg, de verlichting en de radio stonden nog aan.

Met hulp van omwonenden wisten de agenten te achterhalen dat iemand over de schutting van een tuin was geklommen en vervolgens in een vijver was beland. De agenten troffen de verklede man uiteindelijk aan op de schutting van een tuin.

De vermoedelijke carnavalsvierder is meegenomen naar een politiebureau. Hij heeft zijn rijbewijs moeten inleveren en er is proces-verbaal tegen hem opgemaakt. Hij heeft geen nachtje hoeven door te brengen in een telefooncel.

Barry Atsma en Sylvia Hoeks in historisch drama

Barry Atsma en Sylvia Hoeks spelen in het zestiende-eeuwse drama Kenau. Dat maakte distributeur Dutch Filmworks woendag bekend. Monic Hendrickx had al getekend voor de titelrol van Kenau Simonsdochter Hasselaer, die de strijd aangaat tegen de Spaanse bezetter. Atsma speelt de gouverneur van Haarlem en Hoeks Magdalena, die zich bij de verzetsgroep van Kenau aansluit.

De film gaat over het waar gebeurde verhaal van de Haarlemse Kenau. De heldhaftige vrouw runde een scheepswerf toen Haarlem in 1572 werd belegerd door de Spanjaarden. Nadat haar jongste dochter werd geëxecuteerd, begon ze uit haat een vrouwenleger. Ze dreigde daarmee echter ook haar oudste dochter te verliezen.

Sallie Harmsen en Lisa Smit spelen de twee dochters van Kenau. De film wordt geregisseerd door Maarten Treurniet, bekend van De Heineken Ontvoering. Het scenario is geschreven door Karen van Holst Pellekaan en Marnie Blok, die eerder samen Jackie en De Gelukkige Huisvrouw schreven.

Kenau moet in februari volgend jaar in de Nederlandse bioscopen gaan draaien.

Barry Atsma en Sylvia Hoeks in historisch drama (Foto: Novum)
Barry Atsma en Sylvia Hoeks in historisch drama (Foto: Novum)

Online stalken in WildStar

Na de aankondiging van de game WildStar vorige week heeft Carbine Studios vandaag twee video's en meer informatie vrijgegeven over de tweede WildStar-factie die beschikbaar is voor spelers wanneer ze op avontuur gaan op planeet Nexus.

David "Scooter" Bass, Senior Community Manager bij Carbine Studios, vertelt meer over de rassen van de Dominion-factie en de nieuwe stealth-klasse, de Stalker, op de WildStar-blog.

De Dominion Factie: De Dominion is een machtig interstellair rijk dat de Melkweg met militaire kracht, religieus fanatisme en geavanceerde wapens en technologie regeert. De Dominion, ruim 1.000 jaar geleden gesticht door de Eldan, hebben Nexus nu als hun eigen planeet opgeëist en stoppen niet tot de legendarische planeet volledig onder hun bewind staat. Enkele rassen waar de Dominion-factie uit bestaat:

  • Cassian: Gezegend met ambitie en intelligentie heeft dit menselijke ras van planeet Cassus meer dan 2.000 jaar geleden een periode van razendsnelle technologische vooruitgang meegemaakt, waardoor ze nu in staat zijn om door de ruimte te vliegen en interstellaire verkenningstochten op te zetten.
  • Mechari: De Mechari zijn ontwikkeld door de Eldan zelf en vormen een ras van bijzonder effectieve moordmachines die erop gespitst zijn verraders en spionnen op Nexus te elimineren.
  • Draken: De draken zijn geschapen in de hitte en stof van hun wilde thuisbasis en zijn naar Nexus gekomen om te bewijzen dat zij de meest woeste krijgers van de Melkweg zijn.

Daarnaast is er een vierde klasse: de stalker maakt gebruik van een combinatie van sluipen en technologische vaardigheden om zijn vijanden te overmeesteren. De stalker beschikt over nanotechnologie en is een stille moordenaar; door gebruik te maken van geavanceerde stealth-vaardigheden weet hij zijn vijanden te besluipen en hen met zijn dodelijke klauwen uit te schakelen. Stalkers zijn ook meesters in tactische combat, door op strategisch niveau het slagveld te beheersen met beweging geactiveerde mijnen en in hun kielzog een behoorlijke stapel lijken. Voor stalkers vormt verrassing het ultieme wapen.

Hieronder zie je twee video's, de eerste gaat over de Dominion-factie en in de tweede zien we de stalker in actie.

WildStar moet in 2013 voor pc uitkomen.

Religieuze omroepen verdwijnen

Levensbeschouwelijke omroepen krijgen geen zendtijd meer. Dat blijkt uit de toelichting op de Mediawet, die staatssecretaris van Media Sander Dekker (VVD) woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In het regeerakkoord hebben VVD en PvdA al afgesproken dat het budget voor zendgemachtigde kerkgenootschappen en genootschappen op geestelijke grondslag - de zogeheten 2.42-omroepen - vervalt. Het kabinet vindt dat nu het budget komt te vervallen er 'geen goede redenen' meer zijn om de genootschappen als omroepinstellingen te handhaven. De toekenning van zendtijd aan deze omroepen, waaronder de IKON, de Zendtijd voor Kerken, de Boeddhistische Omroep Stichting en de Humanistische Omroep, wordt daarom geschrapt.

Wel blijft levensbeschouwing een wettelijke taak voor de hele publieke omroep. Dekker gaat daarom met de raad van bestuur van de publieke omroep (NPO) afspraken maken over een 'goede inbedding' van levensbeschouwelijke programma's en de betrokkenheid daarbij van de genootschappen.

Hoofd van de katholieke omroep RKK Leo Fijen heeft kritiek op Dekkers voorstel. Hij spreekt van een 'pijnlijk uitroepteken in een onvermijdelijk proces'. "Hiermee komt een einde aan meer dan 55 jaar omroepgeschiedenis." Fijen vindt het 'moeilijk te aanvaarden' dat een 'succesvolle' religieuze omroep als de RKK niet verder kan, maar vertrouwt erop dat de succesvolle programma's van zijn omroep 'op wat voor manier' dan ook verdergaan bij de publieke omroep.

Als onderdeel van de bezuinigingen wordt het aantal omroepen teruggebracht van 21 nu tot acht in 2016. De AVRO gaat samen met de TROS, de VARA met BNN en de KRO met de NCRV. De VPRO, de EO en MAX blijven, net als de NOS en NTR, zelfstandig.

Tom Cruise zoekt antwoorden in Oblivion-trailer

De nieuwste trailer voor het sci-fi avontuur Oblivion is online. Oblivion is de tweede film van regisseur Joseph Kosinski die in 2010 zijn regiedebuut TRON: Legacy presenteerde. 

De film speelt zich af in het jaar 2073. De planeet Aarde is het decor geweest van een decennialange oorlog met een buitenaards ras. Tom Cruise kruipt in de huid van Jack Harper, één van de laatste reparateurs die in staat is om drones te onderhouden die op hun beurt essentiële grondstoffen oogsten op de nagenoeg onleefbare planeet. Zijn taak is bijna ten einde, tot de komst van een onbekende vrouw Jacks leven overhoop gooit en hem met veel onbeantwoorde vragen opzadelt.

Naast Tom Cruise spelen ook Morgan Freeman, Olga Kurylenko, Andrea Riseborough, Nikolaj Coster-Waldau, Melissa Leo en Zoe Bellen rollen in de film.

Het budget van de film wordt geschat op maar liefst 140 miljoen dollar, en de onderstaande trailer neemt daar alle twijfel over weg.

Oblivion draait vanaf 11 april in de Nederlandse bioscopen.

'Afrikaanse paus zou wonder zijn'

Het zou "een groot wonder" zijn als een zwarte Afrikaan paus Benedictus XVI zou opvolgen. Dat zegt de Ghanese aartsbisschop Matthias Kobena Nketsiah. Hij denkt dat een kandidaat uit de ontwikkelingslanden het extra moeilijk heeft om tot leider van de Rooms-Katholieke Kerk te worden gekozen, omdat er bij de kardinalen mogelijk weerstanden tegen bestaan.

Nketsiah (70) volgde in 2010 Peter Turkson op, nadat die was benoemd tot president van de pauselijke Raad voor Gerechtigheid en Vrede van het Vaticaan. Turkson wordt genoemd als kandidaat voor de opvolging van Benedictus. Hij zou de eerste niet-Europese paus in meer dan 1000 jaar zijn.

'Anass pleegde zeker zelfmoord'

De 13-jarige Anass Aouragh pleegde zelfmoord. Dat heeft forensisch technisch onderzoek uitgewezen. Het onderzoek heeft geen aanwijzingen opgeleverd die duiden op een misdrijf, meldt de politie woensdag. Eerder al gaf de politie al aan uit te gaan van zelfmoord.

Woensdag vindt nog een onderzoek plaats bij het natuurgebied waar het lichaam van de jongen vorige week werd gevonden. De politie gaat van 17.00 tot 20.00 uur op zoek naar mensen die rond die tijd het gebied passeren. De politie hoopt meer informatie te krijgen die kan helpen bij het maken van een reconstructie van de avond en nacht waarin de jongen vermist was.

De politie stelt dat het onderzoek naar het overlijden van de jongen complex is. "Het team moet veel getuigen horen, onder wie minderjarigen. Het horen van minderjarigen vereist meer tijd en speciale verhoorfaciliteiten." Volgens de politie is het vanwege de maatschappelijke impact en voor de nabestaanden van het grootste belang dat het onderzoek zorgvuldig wordt uitgevoerd.

De vader van de 13-jarige jongen zou eerder deze week nog tegen het Marokkaanse staatspersbureau MAP hebben gezegd dat zijn zoon geen zelfmoord heeft gepleegd. Op de hals van Anass zouden vingerafdrukken zijn gevonden. Ook zou hij hebben gezegd dat Anass met drie mensen gezien was die hem iets aan zouden hebben willen doen.

Anass kwam vorige week woensdag niet thuis na het rondbrengen van folders. De politie liet vanwege de vermissing een Amber Alert uitgaan. Donderdag werd het lichaam van de jongen gevonden in een natuurgebied in Wassenaar.

Verbeek blij met Van Gaal als bondscoach

Gertjan Verbeek moest Adam Maher vorige week afstaan aan Louis van Gaal. De trainer van AZ zag zijn sterspeler naar behoren presteren tegen Italië.

Volgens Verbeek stelt Maher zelden teleur in grote wedstrijden. "Adam is nu eenmaal een speler die graag zijn verantwoordelijkheid neemt. Dat vind ik te prijzen", citeert Voetbal International. "Het scheelde dat Andrea Pirlo geen slager is en ook zijn eigen wedstrijd wil spelen. Daar rendeert Adam goed bij. Zowel bij balbezit als bij balverlies heeft hij het goed gedaan."

De uitstekende prestatie van Maher is volgens Verbeek niet in de laatste plaats te danken aan het beleid van Louis van Gaal. De transparante aanpak van de ervaren bondscoach spreekt Verbeek aan. "Ik ben blij met Louis van Gaal als bondscoach."

"Hij is heel duidelijk in zijn commentaar; doet wat hij zegt en zorgt wel dat spelers niet verslappen. Hoewel AZ geen goed seizoen draait, is Adam niet uit beeld geraakt. Louis ziet ook dat hij goed presteert en meer minuten maakt dan Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart", besluit Verbeek.

Rogge laconiek onder kritiek worstelaars

Jacques Rogge blijft laconiek onder de wereldwijde kritiek die hij kreeg op het besluit van het Internationaal Olympische Comité het worstelen uit het programma van de Spelen te schrappen. Dat zei de voorzitter van de organisatie vandaag. "We wisten dat we veel over ons heen zouden krijgen. Dat was ook gebeurd als we een andere discipline hadden geschrapt."

Wel zei de Belg verheugd te zijn over de wijze waarop de overkoepelende federatie van de worstelaars heeft gereageerd. "Dat was heel genuanceerd. We gaan ook nog wel een keer om de tafel zitten. In elk geval heeft men aangegeven werk te maken van de verdere ontwikkeling van de sport en ervoor wil knokken ook in 2020 in de olympische familie te blijven."

Wolff wil Mercedes in top-vier zien eindigen

Motorsportbaas Toto Wolff wil zijn teqam Mercedes dit jaar bij de top vier zien eindigen. Dit in tegenstelling tot voorzitter Niki Lauda die op een top 3 plaats rekent. "Als het team dit jaar bij de eerste vier eindigt in het constructeurskampioenschap en regelmatig voorin te vinden is", aldus Wolff.

Volgens Wolff bestaat er geen enkele onduidelijkheid over de hierarchie binnen Mercedes. "De machtsstructuur is eigenlijk vrij helder. Niki is voorzitter van de raad van bestuur, wat inhoudt dat hij zich niet bezighoudt met de dagelijkse gang van zaken binnen het team, maar meer in algemene zin de belangen van het team behartigt. Dan is er nog het college van bestuur, dat het team feitelijk runt. Daar maak ik deel van uit. Ik houd me vooral bezig met de commerciële kant, terwijl Ross Brawn als teambaas de leiding heeft over het raceteam. Nick Fry is nog steeds directeur."

Beugelsdijk: "Ik kick op vliegende tackles"

Ten tijde van Marco van Bastens dienstverband bij Ajax vond het woord mooiweervoetballer zijn oorsprong. Tom Beugelsdijk behoort in ieder geval niet tot die categorie.

De centrale verdediger van ADO Den Haag is niet de meest begaafde voetballer, maar teert op passie en strijd. "Ik kick op vliegende tackles, op harde kopballen in de kou. Wat bijna alle spelers verafschuwen, vind ik de schoonheid van het voetbal", zegt hij in gesprek met Voetbal International.

Trainer Maurice Steijn kan die woorden uit ervaring beamen. "Je hoeft Tommie nooit te motiveren, je moet hem eerder afremmen", zegt de Haagse trainer over de boomlange verdediger, die na twee huurperioden bij FC Dordrecht doorbreekt in de Hofstad.

"Hij heeft een geweldige mentaliteit, je kan altijd van hem op aan", vervolgt Steijn. "Het is alleen nu zaak dat hij ook voetballend zichzelf door ontwikkelt en daar zijn we heel bewust mee bezig. Hij heeft het allemaal zelf afgedwongen en ik ben ervan overtuigd dat er nog veel meer in zit."

Rotterdam valt af voor Jeugdspelen 2018

Rotterdam heeft naast de organisatie van de Olympische Jeugdspelen van 2018 gegrepen. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) schrapte de havenstad vandaag net als het Mexicaanse Guadalajara van de shortlist. Buenos Aires, Glasgow en Medellín zijn de overgebleven kandidaten. De Jeugdspelen zijn een internationaal sportevenement voor sporters van 14 tot 18 jaar.

Begin juli maakt het IOC bekend welke stad met de organisatie van de derde Jeugdzomerspelen aan de haal gaat. In 2010 werd het evenement in Singapore voor het eerst georganiseerd, begin vorig jaar volgde de eerste wintereditie in het Oostenrijkse Innsbruck. Nanjing en Lillehammer zijn respectievelijk in 2014 en 2016 aan de beurt.

MacBook verbeterd en goedkoper

Apple heeft de MacBook Pro verbeterd. Alle versies binnen de laptopreeks zijn voorzien van snellere processoren. Daarnaast heeft het technologiebedrijf de prijzen van enkele laptops met grofweg tweehonderd euro verlaagd. Dat heeft Apple woensdag bekendgemaakt.

De 13-inch MacBook Pro met 128 GB flashopslag kost nu 1529 euro. De nieuwe versie met de verbeterde 2,6-GHz processor en 256 GB flashopslag kost 1729 euro. Daarnaast is de 13-inch MacBook Air goedkoper geworden.

Apple gebruikt in zijn laptops flashgeheugen in plaats van reguliere harddisks. Dit zorgt ervoor dat data sneller geladen kan worden. Zo kan er direct op de MacBook gewerkt worden wanneer deze wordt aangezet. Het nadeel is dat flashgeheugen veel kost en er niet bijzonder veel data opgeslagen kan worden.


MacBook verbeterd en goedkoper (Foto: Novum)

Al tien maanden geen bank overvallen

Sinds vorig jaar april is in Nederland geen bank meer overvallen. Het aantal bankovervallen is gedaald van 570 in 1992 naar vier in het afgelopen jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

De daling wordt toegeschreven aan het feit dat bankpersoneel niet langer toegang heeft tot grote sommen geld. "Daardoor heeft een bankoverval voor criminelen geen zin meer", zegt hoofd criminaliteitsbestrijding van de NVB Yvonne Willemsen in een verklaring.

Het aantal plofkraken van geldautomaten steeg vorig jaar met vier procent naar 127. Het aantal ramkraken daalde van zeven naar vier. Bij een plofkraak proberen criminelen met een explosie de kluis van de geldautomaat te kraken. Hierdoor ontstaat veel schade aan gebouwen en automaat, terwijl er nauwelijks geld buit wordt gemaakt.

De daders zijn volgens de belangenverenging van banken vaak zware en ervaren criminelen die systematisch te werk gaan. De banken werken intensief samen met de politie om de aanpak van plofkraken meer prioriteit te geven.

De Boer vindt kritiek van Koeman lulkoek

Frank de Boer vindt dat collega-coach Ronald Koeman de plank misslaat met zijn opmerking dat Ajax geen plan B heeft tijdens lastige wedstrijden. "Dat is lulkoek", reageerde de Amsterdamse coach woensdag geagiteerd. Feyenoord-trainer Koeman stelde zondagavond in Studio Voetbal dat Ajax een breekijzer mist om in zware wedstrijden iets te kunnen forceren.

"En wat is het plan B van Feyenoord dan?", kaatste De Boer de bal terug op een persconferentie voorafgaand aan het Europa Leagueduel met Steaua Boekarest. "Dat hebben ze niet. Ze spelen alle lange ballen op Pellè toch."

De Boer moest tijdens het vragenuurtje vooral in de verdediging. Zo werd hem ook gevraagd wat hij vond van de opmerking van Steaua-eigenaar Gigi Becali, die blij was dat zijn club tegen 'kinderen' had geloot. "We hebben bewezen dat niet te zijn", counterde De Boer. "Het is gewoon een spelletje. Dat hoort erbij."

De oud-international geeft zijn ploeg uitstekende papieren om zich een goede uitgangspositie voor de return in Roemenië te verschaffen. "In eigen huis is Ajax zeker favoriet. Maar over twee weken kunnen we pas echt zeggen of we favoriet waren."

De Boer hield in het midden of Kolbeinn Sigthorsson donderdag een basisplaats krijgt. De IJslander kreeg woensdag op de training wel een hesje tijdens het afsluitende partijspel, doorgaans een teken dat een basisplaats in het verschiet ligt. "Ik weet niet of hij negentig minuten kan spelen. Kolbeinn laten starten is zeker een optie."

Ajax lijkt in het tweeluik conditioneel in het voordeel. Steaua speelde zijn laatste competitieduel op 10 december. Over anderhalve week wordt de Roemeense Liga 1 hervat. Steaua moet het in de Arena stellen zonder de geschorste vedette Cristian Tanase.


De Boer vindt kritiek van Koeman lulkoek (Foto: Novum)

OM verwijt verdachte Schipholbrand wederom opzet

In oktober 2005 veroorzaakte de Libiër Ahmed Al-J. brand in het cellencomplex op Schiphol door een brandende sigaret achteloos weg te gooien in de richting van het voeteneinde van zijn bed. Hierbij kwamen elf personen om het leven. Ahmed Al-J. liep bij dit incident ernstige brandwonden op. Het Openbaar Ministerie kwalificeert het handelen van verdachte als opzettelijke brandstichting en hoopt op strafrechtelijke vervolging van Ahmed Al-J. voor opzet of schuld.

De zaak wordt voor de tweede keer behandeld door het gerechtshof in Den Haag. In 2007 werd Al-J. veroordeeld tot drie jaar cel voor opzettelijke brandstichting. Zowel de verdachte als justitie gingen daarop in beroep, waarna het gerechtshof in Amsterdam besloot tot anderhalf jaar cel, omdat de verdachte niet aansprakelijk zou zijn voor het overlijden en gewond raken van de slachtoffers. Al-J. ging hiertegen in cassatie. De Hoge Raad constateerde dat het hof fouten had gemaakt in het proces en verwees de zaak daarop terug naar het gerechtshof in Den Haag, waar de zaak nu opnieuw inhoudelijk zal worden behandeld.

Deze behandeling zal in fasen geschieden. In de eerste fase bekijkt het hof de standpunten van justitie en de verdediging over de vraag of er sprake was van opzet of schuld in het handelen van verdachte.

Volgens het OM heeft de verdachte 'willens en wetens de aanmerkelijke kans aanvaard en op de koop toegenomen' dat door het wegschieten van de sigaret, waarvan hij niet zeker wist dat deze uit was, brand zou kunnen ontstaan. Daarom is er volgens justitie sprake van 'voorwaardelijke opzet'; de laagste gradatie van opzet.

Naar verwachting doet het hof op 1 maart uitspraak over de vraag of de verdachte strafrechtelijk mag worden vervolgd voor opzet of schuld. Als het hof daarvan overtuigd is, zal worden bekeken of verdachte daadwerkelijk heeft gehandeld zoals justitie beweert en of dit de oorzaak van de brand is geweest.

Veendam heeft met spoed anderhalve ton nodig

SC Veendam zit opnieuw in financiële problemen. De club uit de Jupiler League heeft binnen veertien dagen 150.000 euro nodig om het seizoen af te kunnen maken. "Zoals de zaken er nu voorstaan, kan de club het seizoen niet uitspelen, maar we zijn met een aantal partners in gesprek om een oplossing te vinden", aldus interim-directeur Piet Scholtens van Veendam tegen De Telegraaf.

"De huidige financiële problemen zijn niet van dit seizoen. We dragen het verlies van vorig jaar met ons mee. Daarnaast zouden we de komende drie jaar geen huur hoeven te betalen, maar de gemeente heeft besloten dat we vanaf 1 januari toch weer huur moeten betalen. Die kosten had ik dus niet in de begroting opgenomen." De Groningse club moet van de KNVB voor 1 maart een plan van aanpak in moet leveren. De interim-directeur blijft positief: "Ik heb er veel vertrouwen in dat het goed komt, omdat er echt mogelijkheden liggen. In de voetbalwereld is wel vaker gebleken dat het vijf voor twaalf moet zijn voordat er een oplossing komt."

Veendam zit al een lange tijd krap bij kas. In april van 2010 werd het faillissement van de club aangevraagd, nadat de club problemen had gekregen met het rondkrijgen van de begroting. Nadat de club succes had in het hoger beroep tegen de uitspraak werd Veendam uiteindelijk gered. Eerder dit seizoen verloor de Jupiler League een club toen AGOVV failliet werd verklaard.

Slachtoffers klagen BBC en erven Savile aan

De Britse omroep BBC en de erven van Jimmy Savile zijn gedagvaard door 31 mensen die zeggen te zijn misbruikt door de vroegere BBC-presentator. Dat heeft Alan Collins, die de slachtoffers bijstaat, woensdag gezegd. Het aantal klagers 'neemt met de dag toe', aldus Collins.

"Het doel van de dagvaarding is het beschermen van de positie van onze cliënten. Ook willen we richtlijnen van de rechtbank zodat de schadeclaims zo efficiënt mogelijk worden afgehandeld. We kunnen op dit moment nog niet in detail treden over de aard van de zaken of de beschuldigingen die zijn gedaan. De beschuldigingen variëren van ongepast gedrag tot zwaar seksueel misbruik."

Een woordvoerder van de BBC zei niet in detail te willen treden over schadeclaims die tegen de omroep zijn ingediend. Op de nalatenschap van Savile, met een waarde van vier miljoen pond (rond de 4,6 miljoen euro) is reeds beslag gelegd. Een andere advocaat, die meer dan vijftig slachtoffers van Savile bijstaat, heeft eerder al gezegd dat haar cliënten een schadevergoeding gaan eisen.

Overlast door sneeuw in donderdagavondspits

Het verkeer krijgt donderdag in de avondspits naar verwachting veel last van sneeuwval. Dat meldt de ANWB woensdag, die weggebruikers adviseert rekening te houden met veel vertraging en moeilijke rijomstandigheden.

De Verkeersinformatiedienst (VID) verwacht een totale filelengte van maximaal 225 kilometer, maar spreekt van een reguliere spits.

Het gaat naar verwachting in de loop van de middag vanuit het westen sneeuwen. Het KNMI waarschuwt voor sneeuwval in het hele land. Tijdens de spits sneeuwt het waarschijnlijk in een groot deel van het land. In totaal wordt tussen de drie en vijf centimeter sneeuw verwacht. De VID waarschuwt dat zelfs ijsregen mogelijk is.

Popelende Poels maakt donderdag rentree

Wout Poels kan niet wachten om donderdag aan de Ronde van de Algarve te beginnen. De coureur van Vacansoleil-DCM rijdt dan zijn eerste koers, sinds hij vorig jaar juli tijdens de Ronde van Frankrijk zwaar ten val kwam. Daarbij brak hij drie ribben en liep hij longkneuzingen, een gescheurde milt en een gescheurde nier op.

"Ik voel me als een nieuweling die morgen een waaierklassieker moet rijden. Ik sta echt te popelen", aldus de klimmer op de website van zijn ploeg. "Ik heb het gevoel dat ik er klaar voor ben en dat ik mee moet kunnen met het peloton."

Hij start zonder verwachtingen. "Ik moet hier zien welk niveau ik heb. De ritten zijn van een mooie lengte om wedstrijdkilometers te maken. Daarna krijg ik langzaam meer inzicht in de doelen die ik kan stellen."

Naast Poels starten in Portugal nog zes andere renners uit de Lage Landen. Behalve landgenoten Lieuwe Westra en Bert-Jan Lindeman, zijn dat de Belgen Thomas De Gendt, Björn Leukemans, Willem Wauters en Frederik Veuchelen. Ook Blanco Pro Cycling staat donderdag in Faro aan de start.

Leider Sagan slaat weer toe in Ronde van Oman

Cannondale-renner Peter Sagan heeft zijn tweede dagzege op rij geboekt in de Ronde van Oman. De 23-jarige Slowaak was woensdag oppermachtig in de derde etappe. Sagan verwees na een rit van 190 kilometer de Belg Greg Van Avermaet en Tony Gallopin uit Frankrijk naar de ereplaatsen. Alberto Contador werd vierde.

Sagan verstevigde door de zege zijn leidende positie in het algemeen klassement. Gallopin volgt nu op zestien seconden, waar zijn achterstand voorafgaand aan de rit nog negen seconden bedroeg. Van Avermaet staat derde op 26 seconden.

De Nederlander Bobbie Traksel van Champion System was wederom lang in de aanval, maar toen de prijzen verdeeld werden was de Gelderlander al lang en breed gezien.

De Ronde van Oman duurt tot en met zaterdag. Donderdag staat er een etappe van 152,5 kilometer op het programma, die het peloton van Samail naar Jabal Al Akhdhar brengt. De finish ligt op ruim twaalfhonderd meter hoogte.

Reservekeeper Vandenbussche langer bij Heerenveen

Brian Vandenbussche speelt ook volgend seizoen voor sc Heerenveen. De Friese club heeft de optie in het aflopende contract van de 31-jarige Belgische doelman gelicht, waardoor hij nu tot de zomer van 2014 vastligt. Vandenbussche is momenteel bezig aan zijn negende seizoen in het Abe Lenstra Stadion en is het langstzittende lid van de selectie.

Vandenbussche keepte vorig seizoen nog 28 competitieduels, maar deze voetbaljaargang is hij tweede doelman achter Kristoffer Nordfeldt. Niettemin is technisch directeur Johan Hansma blij met het aanblijven van de drievoudig international. "Met Brian hebben we een ervaren doelman in huis die de club door en door kent", zegt hij op de clubsite. "Hij is ook dit seizoen weer een paar keer een goede stand-in gebleken voor Kristoffer Nordfeldt.''

Vandenbussche kwam in 2004 over van Sparta Rotterdam. Sindsdien kwam hij tot 178 competitieduels.

[WTT] Gasquet, Simon ronde verder

Het is nu alvast een goede dag voor Franse tennissers in Rotterdam. Zowel Richard Gasquet als Gilles Simon wonnen vandaag hun wedstrijd op het World Tennis Tournament.

Gasquet stond in de eerste ronde tegenover Viktor Troicki. De Fransman was de gehele eerste set de betere speler, maar vergat op 5-3 uit te serveren, waardoor hij de set via een tiebreak moest binnenslepen. Daarna liet Troicki het volledig gaan, waardoor Gasquet de tweede set eenvoudig met 6-1 won.

Ook Gilles Simon had een makkelijke ochtend tegen de Italiaanse Matteo Viola; hij won met 6-3 6-1. Viola's landgenoot Andreas Seppi was eenzelfde lot beschoren, want de als zesde geplaatste Italiaan verloor verrassend van qualifier Matthias Bachinger met 6-3 6-4.

Vandaag komen nog twee Fransen in actie in de Maasstad, en ook Roger Federer speelt vandaag zijn eerste wedstrijd.

Conclaaf voor nieuwe paus begint half maart

Het conclaaf waarin de kardinalen een nieuwe paus kiezen, begint op vrijdag 15 maart of in de dagen erna. Dat heeft het Vaticaan woensdag laten weten. Paus Benedictus XVI kondigde maandag geheel onverwacht zijn aftreden aan per 28 februari om 20.00 uur.

Het conclaaf begint tussen 15 en 20 dagen na het aftreden van Benedictus XVI, maakte de woordvoerder van het Vaticaan bekend.

Na zijn aftreden komen de kardinalen jonger dan 80 jaar bijeen om een opvolger te kiezen voor de Duitser Joseph Ratzinger. Dat zogenoemde conclaaf wordt in de Sixtijnse Kapel gehouden. Het Vaticaan hoopt dat er medio maart witte rook uit de schoorsteen komt.

Totdat de nieuwe paus is gekozen, bestuurt kardinaal-camerlengo Tarcisio Bertone met de kardinalen de Rooms-Katholieke Kerk. Hij blijft dat doen tot de kardinalen eruit zijn. Bertones belangrijkste taak is de organisatie van het conclaaf.

Conclaaf voor nieuwe paus begint half maart
Conclaaf voor nieuwe paus begint half maart (Foto: ANP)

Schultz schrapt wegen in regio

De verdere ontwikkeling van de N23 in Noord-Holland, het vernieuwen van het aquaduct in de A6 ter hoogte van Scharsterburg in Friesland en de verbreding van de A67 tussen Leenderheide en Geldrop worden wegens bezuinigingen geschrapt. Ook de verbeteringen aan de A67 in het zuidoosten van het land, de N35 tussen Wijthmen en Nijverdal en de N50 bij Kampen gaan niet door.

Dat maakte minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) woensdag bekend. Verder zullen de verbeteringen aan het spoor tussen Schiphol en Lelystad minder duur moeten gaan uitpakken. Daarnaast komt er minder ruimte voor goederenvervoer over het spoor naar Oost-Nederland en wordt een programma voor zwaardere goederentreinen geschrapt.

Al met al levert dat een bedrag van 670 miljoen euro op, aldus Schultz. Verder zal een aantal projecten worden vertraagd of uitgesteld, zoals de tram naar de Uithof in Utrecht, een deel van de A6/A9 en aanpassingen bij het knooppunt Hoevelaken. Dat levert 500 miljoen euro per jaar zal op. "Het overgrote deel van de projecten gaat dus gewoon door, alleen later", benadrukte Schultz.

Schultz schrapt wegen in regio
Schultz schrapt wegen in regio (Foto: ANP)

Eva van End naar internationale festivals

De Ontmaagding van Eva van End is geselecteerd voor internationale filmfestivals. De Nederlandse tragikomedie wordt vertoond op het filmfestival van Hong Kong, het Mexicaanse Guadalajara International Film Festival en op het Zweedse jeugdfilmfestival BUFF in Malmö. Dat maakte distributeur Benelux Film Distributors woensdag bekend.

De Nederlandse film van Michiel ten Horn gaat over het gezin Van End. Als dochter Eva een knappe en nagenoeg perfecte Duitse uitwisselingsstudent mee naar huis neemt, raakt de balans in het gezin zoek. De familieleden worden geconfronteerd met hun onvolkomenheden en weten zich geen raad. Het scenario is geschreven door Anne Barnhoorn.

De Ontmaagding van Eva van End was vorig jaar al geselecteerd voor het filmfestival van Toronto en dit jaar voor het International Film Festival Rotterdam. De komedie zal ook te zien zijn in de Verenigde Staten en draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen.

Kranten verwijzen vaakst naar Telegraaf

Andere kranten verwijzen in hun berichtgeving het vaakst naar De Telegraaf. NRC Handelsblad en de Volkskrant volgen op ruime afstand. Dat meldt onderzoeksbureau Publistat woensdag na onderzoek.

De onderzoekers bekeken de vermeldingen van de Volkskrant, De Telegraaf, NRC Handelsblad, Trouw, Algemeen Dagblad (AD), Het Financieele Dagblad (FD) en weblog Geenstijl. Het onderzoek richtte zich op letterlijke vermeldingen. 'Witgewassen nieuws', nieuws dat is overgenomen van andere media zonder de bron te noemen, is buiten beschouwing gelaten.

Het onderzoek wijst uit dat de onderzochte media vorig jaar 6695 keer naar elkaar verwezen. De Telegraaf is met 2061 goed voor het grootste aantal vermeldingen. NRC Handelsblad volgt met 1567 en de Volkskrant met 1393 vermeldingen.

Opvallend is dat De Telegraaf met 157 keer zelf nauwelijks andere kranten noemt. De Volkskrant verwijst met 1816 keer het vaakst naar andere kranten.

De Telegraaf is volgens de onderzoekers zowel vaker zichtbaar als bron van nieuws als onderwerp van gesprek. Kritiek overheerst, bijvoorbeeld op de rol van De Telegraaf als actiekrant tijdens de Tweede Kamerverkiezingen.

De Volkskrant wordt door andere media vooral als nieuwsbron aangehaald, terwijl NRC Handelsblad vaak zelf wordt besproken. Ook hier overheerst kritiek, bijvoorbeeld over de berichtgeving over prins Friso.

Als het over NRC Handelsblad ging, was dat in 23 procent van de gevallen om te vermelden dat de krant werkgever is van journaliste Jannetje Koelewijn en hoofdredacteur Peter Vandermeersch. Koelewijn was de journalist achter de bekritiseerde berichtgeving over prins Friso van de krant en Vandermeersch heeft daar geregeld uitlatingen over gedaan.

De hoeveelheid vermeldingen over Koelewijn en Vandermeersch is veel groter dan het gemiddelde van tien procent van medewerkers bij andere kranten. De onderzoekers vragen zich daarom af of sprake is van een nieuw fenomeen: de bekende journalist.

Scarlett Johansson verslagen door Anne Hathaway

Scarlett Johansson heeft zonder succes auditie gedaan voor de rol van Fantine in de muziekfilm Les Misérables. "Ik heb de longen uit mijn lijf gezongen", zegt de blonde actrice tegen de Amerikaanse musicalwebsite broadway.com. De rol ging uiteindelijk naar Anne Hathaway, die er een Oscarnominatie mee in de wacht sleepte.

De 28-jarige Johansson vond het geweldig om auditie te doen. "Het musicalmeisje in mij was dolgelukkig", vertelt de Amerikaanse. Ze was ziek tijdens het moment suprême, maar zette toch door. "Ik heb alles uit de kast gehaald." Johansson begrijpt dat regisseur Tom Hooper voor Hathaway koos. "Ik had die uitvoering nooit kunnen overtreffen. Het was perfect, eerlijk en precies zoals het moest zijn."

Johansson staat momenteel in New York op de planken met het toneelstuk Cat on a Hot Tin Roof. De actrice bracht in 2008 een cd uit getiteld Anywhere I Lay My Head.

Of Hathaway een Oscar wint voor haar rol als Fantine wordt op 24 februari bekendgemaakt.

Giftrein ondanks gepruts ProRail niet ontspoord

Zonder dat de inwoners van Groningen er erg in hadden blijkt de stad vorig jaar ontsnapt te zijn aan een mogelijke treinramp. Door geklungel van spoorbeheerder ProRail belandde een trein met gevaarlijke stoffen op 6 maart op een verkeerd spoor, zo blijkt uit een rapport van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Het incident op het emplacement bij het huidige station Groningen Europapark gebeurde door een verkeerd aangelegde wissel. Dat kon gebeuren omdat de tekeningen waarvan bij werkzaamheden aan het emplacement gebruik gemaakt werden door ProRail nog niet aangepast was aan de actuele situatie. Hierdoor reed een trein naar een ander spoor dan door de treindienstleider ingesteld was.

Uiteindelijk liep het met een sisser af, doordat de machinist van de giftrein de fout bemerkte en de trein door hard remmen tot stoppen bracht, zodat de schade beperkt bleeft tot een kapotte wissel. Volgens een rapport van de ILT heeft ProRail zich niet aan de veiligheidseisen gehouden en treft de spoorbeheerder daardoor blaam.

Parkinson mag debuteren in volleybalselectie

Bondscoach van de volleybalmannen Edwin Benne heeft een debutant opgenomen in de voorlopige selectie voor het komende seizoen. Michaël Parkinson van het Belgische Noliko Maaseik behoort voor het eerst tot het nationale team, zo maakte volleybalbond Nevobo woensdag bekend.

Benne selecteerde ook Sjoerd Hoogendoorn, die na een jaar afwezigheid terugkeert. Tony Krolis viel buiten de boot vanwege een blessure aan zijn achillespees. Voor Nederland breekt een belangrijk jaar aan met een aantal grote toernooien. Het eerste meetmoment staat eind mei op het programma als Oranje gaat proberen kwalificatie voor het WK af te dwingen. Een week later gaat de prestigieuze World League van start. In september volgt als slagroom op de taart het EK.

De bondscoach heeft besloten weinig mutaties door te voeren. "De heren die hebben bijgedragen aan het succes van vorig jaar krijgen nu de mogelijkheid om op het hoogste niveau in actie te komen", zegt hij. "Dit programma is een waardige opvolging van een succesvol 2012 en geeft een grote uitdaging en kans om ons met een relatief jong team nog verder te bewijzen."

[WTT] De Bakker en Galung te sterk voor Haase en Sijsling

Voor Igor Sijsling en Robin Haase heeft het dubbelspel van het ABN AMRO World Tennis Tournament slechts een ronde geduurd. Het Nederlandse koppel, vorige maand nog verliezend finalist op de Australian Open, moest woensdag zijn meerdere erkennen in hun landgenoten Jesse Huta Galung en Thiemo de Bakker. De wedstrijd werd door Huta Galung en De Bakker beslist in een supertiebreak: 2-6, 6-3, 10-2.

Aanvankelijk leken Sijsling en Haase de touwtjes stevig in handen te hebben. Binnen twintig minuten werd een 4-0 voorsprong gepakt, waarna de eerste set met 6-2 werd binnengesleept. Huta Galung en De Bakker kwamen gedurende de wedstrijd echter steeds beter in hun ritme.

De tweede set verliep tot 4-3 op serve, waarna Huta Galung en De Bakker een break noteerden. Het bleek voldoende om de stand in sets gelijk te trekken. De supertiebreak, die de beslissing moest brengen, verliep eenzijdig. De Bakker en Huta Galung namen een 4-0 voorsprong en wonnen uiteindelijk met 10-2.

Voor Haase betekende het zijn tweede nederlaag in twee dagen tijd. Dinsdag sneuvelde hij ook al direct in het enkelspel tegen Ernests Gulbis. De Bakker en Sijsling wisten wel de tweede ronde te bereiken. Huta Galung slaagde er niet in via de kwalificaties een startbewijs af te dwingen.

'Mijo béer, Orwell i dit en probleem'

Belg Ludwig Van den bossche heeft jaren als diplomaat in de VS gewerkt. Onlangs is hij door z'n overheid teruggeroepen naar België. Zijn wagen, een Kia, heeft hij meegenomen van over de grote plas.

Alleen wil het niet erg opschieten met de inschrijving van de auto: hij moet al acht maanden wachten op een nieuw kenteken Daarom besloot hij eens een mailtje te sturen naar staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet.

Hij kon echter niet veel met het antwoord. Dat ving aan met: "Mijo béer, Orwell i dit en probleem van belasting of van inschrijving". Nu weten we allemaal dat Vlamingen een beetje raar Nederlands spreken, maar dit is ook voor hen schier onbegrijpelijk.

De rest van de mail is niet veel beter: "Dus financien of vervoer. Is dit kia komende van vs. Waarom betalen als u hebt nog Geen kentekenplaat." Het is duidelijk geschreven door iemand voor wie het Nederlands niet de moedertaal is.

Van den bossche kan er wel de humor van inzien, maar toch is hij kritisch: "Wat als dit met een Amerikaanse zakenman gebeurt die we overtuigd hadden om in België te investeren? Die verhuist meteen zijn hele business."

Staatssecretaris Wathelet, die zelf nagenoeg perfect tweetalig is, betreurt het taalgebruik van zijn medewerker. In een verklaring laat het ministerie weten dat Wathelet er waarde aan hecht dat iedereen in z'n eigen taal antwoord krijgt.

Het goede nieuws is dat Nederlanders nu misschien ook eens kans maken om Tien Voor Taal te winnen.

[De hoofdletters in 'Van den bossche' zijn juist: Vlaams-Nederlands kent andere conventies wat betreft hoofdletters in namen dan het Nederlands-Nederlands, red.]

Nieuw virus mogelijk overgebracht van mens op mens

Een mysterieus virus dat verwant zou zijn aan SARS wordt mogelijk overgebracht van mens op mens. Dat hebben de Britse gezondheidsautoriteiten woensdag gezegd. Wereldwijd zijn inmiddels elf besmettingen bekend. De elfde besmetting werd dinsdag vastgesteld. De patiënt is waarschijnlijk besmet door een familielid.

Het nieuwe virus werd vorig jaar voor het eerst aangetroffen in het Midden-Oosten en tien mensen die besmet zijn geraakt zijn allemaal in het Midden-Oosten geweest. De elfde patiënt is daar echter nooit geweest, maar had wel lichamelijk contact met iemand die het virus bij zich droeg. De patiënt ligt nu op de intensive care van een ziekenhuis in Birmingham.

Volgens de gezondheidsautoriteiten zijn er 'sterke aanwijzingen' voor overdracht van mens op mens. Het risico voor de volksgezondheid wordt vooralsnog als laag gezien.

Het is niet bekend hoe ernstig het nieuwe virus precies is. Het gaat om een coronavirus, de veroorzaker van verkoudheid en SARS. Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu schrijft op zijn website dat het virus ernstige luchtwegklachten, gepaard met hoge koorts, hoesten, kortademigheid en ademhalingsproblemen kan veroorzaken.

Dragonborn vanaf vandaag op PlayStation 3

Dragonborn, de langverwachte uitbreiding voor Skyrim, is vanaf vandaag eindelijk verkrijgbaar op PlayStation 3. De DLC werd de afgelopen maanden meerdere keren uitgesteld en verscheen eerder al voor Xbox 360 en pc. 

Dragonborn verscheen gisteren al in de Verenigde Staten, en om de lange wachttijd enigszins goed te maken wordt de DLC tijdelijk aan halve prijs aangeboden. Het is nog niet duidelijk of dit in Europa ook het geval is. 

Dragonborn

Zes journalisten opgepakt in afluisterschandaal

De Britse politie heeft zes voormalige journalisten van de boulevardkrant News of the World gearresteerd. De drie mannen en drie vrouwen werden aangehouden in het kader van het onderzoek naar het afluisterschandaal rond hun vroegere krant.

Zij worden ervan verdacht voicemails te hebben afgeluisterd in 2005 en 2006.

In verband met het schandaal zijn tot nu toe al meer dan dertig mensen gearresteerd.

Eerste patch voor Aliens: Colonial Marines verschenen

Na de internationale release van Aliens: Colonial Marines gisteren, heeft Gearbox reeds een eerste patch uitgebracht. De patch, die zowel voor pc als voor consoles verscheen, zou problemen in verband met de singleplayer en de multiplayer moeten verhelpen.

De volledige lijst vind je hieronder:

General

  • General user interface improvements.
  • Various performance improvements.
  • Fixed issue where a door may not function properly if a Xeno was killed while opening it.
  • Addressed issue where players could become stuck in a close encounter after killing a Lurker that had pounced them.
  • Fixed collision issue where bullets would not pass through certain open doorways.
  • Fixed an issue related to clients incorrectly interrupting Xeno melee encounters.
  • Addressed an issue where doors would sometimes not open properly.
  • Addressed an exploit where players could melee while throwing a grenade or placing a claymore.
  • Fixed some collision detection issues that could result from a close encounter.
  • Prevented campaign pop-ups from appearing outside of campaign.

Campaign

  • Fixed an issue that could prevent NPCs from getting on the elevator in the Sulaco.
  • NPCs no longer attempt to open doors while being welded.
  • Fixed issue where Raven could sometimes pass through welded door.
  • Implementing a message to warn players that campaign progress will be overwritten if they try to start an offline campaign game from within the co-op campaign UI.
  • Adjusted the distance between players before they're warped to the location of furthest player in co-op.
  • Fixed issue where torch would sometimes appear incorrectly to co-op clients.
  • Fixed issue where difficulty could sometimes become stuck incorrectly after switching modes.
  • Fixed issue where co-op player would not recover properly after being saved from a close encounter.
  • Fixed issue where Russian players could not drop into a co-op match in some missions.
  • Updated late-game close encounter moment to disable player input, which could cause them to become stuck.
  • Splitscreen: Weapon Radial menu no longer appears for other players when the pause menu is opened.
  • Splitscreen: Fixed issue where if the Game Menu is opened while accessing the Weapon Radial, it stays up on does not function properly.

Multiplayer

  • Resolved issue where campaign Motion Tracker could incorrectly in multiplayer loadouts.
  • Fixed issue where clients would sometimes be invisible after spawning in No Hope in Hadleys.
  • Multiplayer teams are now randomized (parties excluded) if percentage difference in scores is greater than 15%
  • 'Switch Teams' option removed from the Pause menu.
  • Corrected issue where server and client could get out-of-sync when switching out of a power-up while firing.
  • Fixed issue where controller would vibrate during the scores screen if Rage ability was active upon match end.
  • Fixed issue where Cloak ability would not conceal the Lurker when walking or jogging.
  • Corrected bug where clients appeared to spawn outside of world before match start.
  • Removed placeholder text from appearing on scoreboard in certain situations.
  • Improved camera transition when Xeno enters a vent.
  • Fixed issue where Xenomorph HUD could sometimes appear in the wrong color.
  • Fixed issue with Spitter acid sometimes preventing players from deploying a Sentry Turret for a short while.
  • Spitter's "Acid Spray" now originates from the mouth.
  • Escape: Fixed issue where Xenos could spawn in unplayable space.
  • Escape: Fixed issue where Xeno players could lose functionality if warped to next area while in a vent.
  • Escape: Addressed issues where players would spawn with no weapon if they were the last Marine to die in Escape.
  • Escape: Fixed issue where Cat-Like Reflexes ability would not properly complete in an Escape match.
  • Escape: Improved timing and placement of warp locations in Emergency Evac map.
Wii U-versie Aliens Colonial Marines komt later (Foto: Novum)

Met zwavelzuur overgoten vrouw alsnog overleden

Een vrouw uit Zoetermeer die in 2011 door haar ex-vriend werd overgoten met zwavelzuur, is dinsdag overleden. Dat heeft de familie van het slachtoffer aan Omroep West bevestigd, meldt de regionale omroep woensdag.

Regillio K. verminkte zijn ex-vriendin in augustus 2011. Hij sloeg haar op hun slaapkamer in de boeien en schoor met een tondeuse haar haar af. Daarna gooide hij tot twee keer toe zwavelzuur over haar heen, terwijl hun 3-jarige dochter toekeek. De vrouw, moeder van twee kinderen, raakte zwaar verminkt in haar gezicht. Ze onderging talloze behandelingen, huidtransplantaties en operaties om weer op de been te komen.

De ex-vriend werd in mei veroordeeld tot zestien jaar cel en tbs met dwangverpleging. De straf was gelijk aan de eis van justitie.

K. is in hoger beroep gegaan tegen zijn straf. Hij wil onderzocht worden door het Pieter Baan Centrum, omdat hij naar eigen zeggen geen persoonlijkheidsstoornis heeft zoals de rechtbank eerder oordeelde. Het hoger beroep dient waarschijnlijk pas aan het einde van de zomer, aldus Omroep West.

Heineken rekent niet op Europa voor groei

Heineken rekent er niet op dat in West- en Zuid-Europa de komende jaren nog sprake zal zijn van groei. Die zal moeten komen uit de opkomende markten, die in de terminologie van Heineken dan ook "hoge groeimarkten" heten. In dat deel van Europa dat getroffen is door economische problemen zet Heineken in op verbetering van het marktaandeel door middel van onder meer innovaties. Dat zei topman François van Boxmeer woensdag bij de presentatie van de jaarcijfers. Heineken realiseerde in 2012 opnieuw winst- en omzetgroei, waarbij alleen op de moeilijke markt in West- en Zuid-Europa minder bier werd verkocht dan in 2011.

De omzet over heel 2012 steeg met 7,4 procent tot 18,4 miljard euro. De groei op autonome basis bedroeg 3,9 procent. Operationeel en exclusief eenmalige kosten nam de winst toe met 8 procent tot 2,8 miljard euro, waarbij op autonome basis echter sprake was van een zeer lichte daling van de operationele winst, onder meer door hogere inkoopkosten. Het biervolume steeg met 3,4 procent tot 221,2 miljoen hectoliter.

De opkomende markten bieden Heineken een groeiende, relatief jonge, bevolking, een snelle mate van verstedelijking en veelal economische voorspoed. Deze bepalende factoren voor groei ontbreken vrijwel in West- en Zuid-Europa, waardoor Heineken voor de komende jaren daar niet meer rekent op echte groei. In 2012 daalden de volumes met 2,4 procent. De omzet in West-Europa steeg wel licht.. In Europa probeert Heineken de markt te masseren door de introductie van nieuwe producten, zoals de merken Sol en El Dorado, zo liet Van Boxmeer weten. Op deze manier lukt het concern soms ook om marktaandeel te winnen.

De expansie in de opkomende markten gaat intussen door. Heineken zette in 2012 een grote stap met de overname van Asia Pacific Breweries (APB), waardoor het concern zijn reikwijdte in de opkomende Aziatische markten sterk uitbreidde. "Een jaar van sterke vooruitgang", noemde Van Boxmeer de afgelopen periode.

De bierbrouwer profiteerde vorig jaar ook van een toenemende populariteit van het Heineken-merk. Dat was onder meer het gevolg van veel reclame rond de James Bond-film Skyfall en sponsoring van de Olympische Spelen in Londen.

Voor het lopende jaar verwacht Heineken een "aanhoudende omzet- en volumegroei". De groeiregio's zullen daarbij de verwachte lagere volumes in de Europese markten compenseren. De inkoopkosten zullen dit jaar minder hard stijgen dan in 2012.

Heineken rekent niet op Europa voor groei
Heineken rekent niet op Europa voor groei (Foto: ANP)

Naaldbroodjes in vliegtuigen blijven mysterie

In de zaak van de naaldbroodjes die afgelopen zomer werden gevonden in broodjes op vluchten van Schiphol naar de Verenigde Staten is nog altijd geen verdachte gevonden. Dat laat een woordvoerder van het Openbaar Ministerie op Schiphol woensdag weten.

In het onderzoek zijn onder anderen alle werknemers van het Amsterdamse cateringbedrijf gehoord. Ook zijn beelden van beveiligingscamera's bekeken en dienstroosters uitgeplozen. Dit heeft niet tot oplossing van de zaak geleid. De zaak is niet volledig afgedaan, aldus de zegsvrouw. Mocht nieuwe informatie binnenkomen, dan wordt die onderzocht.

De naalden in de broodjes werden ontdekt op vluchten van Delta Airlines. In totaal zijn vijf naaldbroodjes gevonden, laat een woordvoerder van de marechaussee weten. De broodjes werden bereid bij de Amsterdamse vestiging van cateraar Gate Gourmet.

Nicolas Cage krijgt hoofdrol in Tokarev

Er is een nieuwe film in aantocht met Nicolas Cage in de hoofdrol. De acteur heeft getekend voor de rol van ex-crimineel Paul Maguire in de thriller Tokarev. Dat meldt Deadline.

De film zal geregisseerd worden door Paco Cabezas die hiermee zijn debuut maakt in Amerika. Jim Agnew en Sean Kelle hebben het script geschreven.

Voor zover bekend lijkt het verhaal sterk op de vorige film waarin Cage de hoofdrol speelde, Stolen. Tokarev gaat ook over een voormalig crimineel (Cage) die zijn dochter uit de handen van haar ontvoerders moet redden.

Wanneer de film in productie gaat is nog onbekend.

Roof Supermanstrip van Nicolas Cage wordt verfilmd (Novum)
Nicolas Cage tekent voor hoofdrol in Tokarev

Van Dale komt met Oranje Boekje

Woordenboekenuitgever Van Dale publiceert in aanloop naar de troonswisseling op 30 april een speciaal Oranje Boekje met alle woorden die verband houden met de inhuldiging. Het woordenboekje is online te lezen en wordt wekelijks bijgewerkt, meldt Van Dale woensdag.

Tot nu toe hebben woorden als abdicatie, Koningsdag en koningssloep het woordenboek gehaald. Ook andere minder voor de hand liggende namen als hoedjesoekaze, dubbelkop, netwerkkoning, oranjefriet en trixit staan vermeld. Het Oranje Boekje is een knipoog naar het bestaande Witte en Groene Boekje.

'Oude games werken niet op nieuwe PlayStation'

Het is niet mogelijk om op de volgende generatie Xbox of PlayStation oudere games te spelen. Dat beweert financieel directeur Blake Jorgensen van game-uitgever Electronic Arts in een gesprek met investeerders. De PlayStation 3, Nintendo Wii, Nintendo 3DS en Wii U maken het wel mogelijk games van eerdere spelcomputers te spelen.

Jorgensen deed deze uitspraak toen investeerders vroegen naar een eventuele FIFA-game voor de nieuwe Playstation, mocht deze rond de kerst op de markt komen. "Gamers wachten niet en willen met hun vrienden spelen", zei de topman. Het is daarom niet waarschijnlijk dat sportspellen halverwege het seizoen nog een keer worden uitgegeven voor een nieuwe spelcomputer.

De nieuwste delen in bijvoorbeeld de Madden NFL- en de FIFA-reeks liggen in respectievelijk augustus en september in de winkel. Deze releases vallen veelal samen met de start van het nieuwe sportseizoen.


(Foto: Novum)

Honderd Apple-medewerkers bezig met smartwatch

Apple werkt met een team van honderd man aan een horloge. Het horloge zou bepaalde functies van de iPhone en iPod over kunnen nemen en draadloos met deze apparaten verbonden kunnen zijn. Dat schrijft nieuwsdienst Bloomberg op basis van anonieme bronnen. Apple heeft nog iets gemeld over een eigen smartwatch.

Het lijkt te gaan om een horloge dat grotendeels van glas is. Volgens de Amerikaanse krant The New York Times is dat de reden dat Apple al ruim een jaar met beeldschermen met gebogen glas experimenteert.

Horloges verbinden aan een smartphone is niets nieuws. Sony heeft een smartwatch geïntroduceerd die draait op het besturingssysteem Android. Daarnaast hebben verschillende startende bedrijven, waaronder Pebble en IMWatch, horloges ontwikkeld die aan smartphones gekoppeld kunnen worden.

Sandy dodelijkste storm in VS in veertig jaar

Superstorm Sandy was de dodelijkste storm in het noordoosten van de Verenigde Staten in veertig jaar. Daarnaast was het de op een na kostbaarste storm in de geschiedenis van het land. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd rapport van het National Hurricane Center.

In totaal maakte Sandy 72 dodelijke slachtoffers. Nog eens 87 mensen verloren indirect het leven door Sandy. Zij overleden aan onderkoeling als gevolg van stroomstoringen, door koolmonoxidevergiftiging of bij opruimwerkzaamheden na de storm. In veertig jaar tijd waren door toedoen van een orkaan niet zoveel doden gevallen. In 1972 kwamen 122 mensen om het leven toen de VS werden geteisterd door orkaan Agnes. Een orkaan die in 1900 het Texaanse Galveston trof maakte tussen de acht- en twaalfduizend slachtoffers.

De schade die Sandy aanrichtte beloopt vijftig miljard dollar (37,3 miljard euro). Alleen orkaan Katrina richtte in 2005 meer schade aan. De kosten liepen toen op tot 108 miljard dollar, wat gecorrigeerd voor de huidige waarde van de dollar neerkomt op 128 miljard dollar (95,4 miljard euro).

De gevolgen van Sandy waren in een groot gebied merkbaar. Sandy richtte voornamelijk vernielingen aan in de Amerikaanse oostkust, maar er werden windstoten waargenomen tot in de staat Wisconsin in het westen en tot in Canada in het noorden. Als gevolg van de storm steeg het waterpeil in een gebied dat zich uitstrekt van Florida tot Maine. Meer dan 650 duizend huizen werden verwoest of raakten beschadigd en meer dan acht miljoen mensen kwamen zonder stroom te zitten.

Haarlemse tandartspraktijk moet direct dicht

De veiligheid voor patiënten was dusdanig in het gevaar, dat tandarts Wiers in Haarlem per direct de praktijk moet sluiten. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de tandarts het bevel gegeven de praktijk onmiddellijk te sluiten en geen patiënten meer te behandelen.

Groot probleem was onder meer dat de instrumenten niet op een goede manier gereinigd en gedesinfecteerd werden in de praktijk. Ook wasten de tandarts en de assistentes niet hun handen op de juiste manier.

De praktijk mag pas weer open als er verantwoorde zorg geleverd wordt, zo heeft de IGZ woensdag laten weten.

Haarlemse tandartspraktijk moet direct dicht
Haarlemse tandartspraktijk moet direct dicht (Foto: ANP)

VN: in 118 landen sprake van mensensmokkel

Miljoenen mensen worden jaarlijks door mensensmokkelaars seksueel uitgebuit of aan dwangarbeid onderworpen. De slachtoffers komen uit 136 landen en zijn in zeker 118 landen aangetroffen. Het gaat merendeels om vrouwen, maar het aantal kinderen dat ten prooi valt aan mensensmokkelaars neemt toe. Dat staat in een rapport van het drugs- en misdaadagentschap van de Verenigde Naties (UNODC).

In 58 procent van de gevallen werden de slachtoffers van mensensmokkel seksueel uitgebuit. Iets meer dan een derde, 36 procent, van de slachtoffers werd gedwongen te werk gesteld. Dat is een verdubbeling ten opzichte van vier jaar geleden.

Over het algemeen zijn de smokkelaars volwassen mannen die in of vanuit hun eigen land opereren. Het komt echter steeds vaker voor dat vrouwen en buitenlanders zich met mensensmokkel inlaten.

"Deze wereldwijde misdaad levert voor de smokkelaars miljarden dollars winst op", aldus UNODC-directeur Joeri Fedotov. Mensensmokkel met seksuele uitbuiting als doel komt in Europa, Centraal-Azië en Noord- en Zuid-Amerika vaker voor. Terwijl in Afrika, het Midden-Oosten en Azië smokkel om mensen gedwongen te werk te stellen vaker voorkomt. Daarnaast werden mensen gesmokkeld voor hun organen, om te bedelen, vanwege een uithuwelijking en voor illegale adoptie.

Volgens het rapport van UNODC wordt er vooruitgang geboekt bij de bestrijding van mensensmokkel. In 134 landen zijn wetten aangenomen die mensensmokkel strafbaar maken.

De grappigste Far Cry 3 review ooit

Vaak verschijnen er user-reviews online die echt werkelijk te verschikkelijk zijn voor woorden. Echter er zijn altijd uitzonderingen en hoewel je op het eerste gezicht dit direct zal afzetten. Is het toch de mooite waard om te blijven kijken. Want dit is één van de leukste reviews van de laate tijd.

Mocht je het je afvragen ‘shite tickets' is trouwens wc-papier en het is wellicht ook handig om de ondertiteling aan te zetten.

Onderzoek naar alternatief ov-studentenkaart

Wilma Mansveld (PvdA) gaat op hoofdlijnen in kaart brengen wat de gevolgen zijn van het afschaffen van de ov-studentenkaart voor het openbaar vervoer. Dat zegde de staatssecretaris van Infrastructuur woensdag toe tijdens het debat over de invoering van het sociaal leenstelsel.

Het kabinet wil de huidige ov-kaart voor studenten afschaffen en vervangen door kortingskaart. Hoe die er precies uit gaat zien is, nog niet bekend. Vragen over de gevolgen voor het spoor kon de bewindsvrouw dan ook moeilijk beantwoorden. Om diezelfde reden was zij huiverig voor het instellen van een gedetailleerd onderzoek, waar verschillende fracties voor pleitten.

Mansveld toonde zich wel bereid tot een onderzoek op hoofdlijnen naar de verschillende scenario's die mogelijk zijn. Dan gaat het bijvoorbeeld om het effect op de spits, waar studenten een groot deel aan bijdragen. Als zij buiten de spits moeten gaan reizen, dan heeft dat een 'enorm effect' op de kosten voor de NS en het aantal treinen dat moet worden ingezet, zei de staatssecretaris.

Alle vijf fracties stemmen in met woonakkoord

Alle vijf fracties die betrokken zijn bij het woonakkoord, hebben woensdagochtend ingestemd met het resultaat van de onderhandelingen over de woningmarkt. D66, ChristenUnie, SGP, PvdA en VVD hebben woensdagochtend ingestemd. Minister Stef Blok (Wonen) zal de plannen later op de ochtend presenteren.

In het dinsdagavond gesloten akkoord wordt een aantal kabinetsplannen voor de huurmarkt verzacht. Ook komt er geld om de bouwsector te stimuleren en worden hypotheekregels versoepeld. De onderhandelingen met D66, ChristenUnie en SGP waren nodig geworden omdat een eerdere poging om het met het CDA eens te worden, maandag was gestrand.

Het kabinet heeft voor de woningmarktplannen steun van oppositiepartijen nodig omdat het kabinet in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft. Met D66, ChristenUnie en de SGP erbij is die er wel, zij het nipt: 38 zetels.

Maatregelen
Mensen die hun huis willen verbouwen, zijn de komende tijd goedkoper uit. De btw op renovatie gaat een jaar lang van 21 naar 6 procent. Ook de hypotheekregels worden minder streng dan coalitiepartijen VVD en PvdA aanvankelijk in het regeerakkoord hadden afgesproken. Zo gaat de aflossingstermijn voor nieuwe hypotheken van 30 naar 35 jaar. Kopers van huizen krijgen de mogelijkheid maar de helft van hun hypotheek af te lossen. Daardoor moet het voor starters op de woningmarkt makkelijker worden een huis te kopen. Dat leidt er wel toe dat er minder hypotheekrente kan worden afgetrokken.

Ook huurders profiteren van het akkoord. Zo stijgen de huren niet 9 procent, maar maximaal 6,5 procent. Huurders die er in inkomen op achteruit gaan, krijgen onder bepaalde omstandigheden huurverlaging.

Volgens Vereniging Eigen Huis was het nodig dat er iets veranderde aan het beleid voor de woningmarkt. De organisatie verwacht dat bedrijven extra lucht krijgen door de afspraken.

Aedes, branchevereniging van woningcorporaties, reageerde kritisch. "Het akkoord helpt woningcorporaties niet. De investeringscapaciteit van woningcorporaties gaat er waarschijnlijk op achteruit. De verhuurdersheffing wordt weliswaar verlaagd, maar door het akkoord zullen corporaties ook fors minder aan huurinkomsten binnenkrijgen. Daardoor kunnen wij minder investeren, in bijvoorbeeld nieuwbouw.'' Aedes ziet ook geen structurele aanpak van de problemen op de woningmarkt.

Alle vijf fracties stemmen in met woonakkoord
Alle vijf fracties stemmen in met woonakkoord (Foto: ANP)

[NBA] Weer zege Miami, record LeBron James

Miami Heat heeft in de NBA met een record van LeBron James zijn zesde opeenvolgende overwinning geboekt. Portland Trail Blazers werd met 117-104 verslagen, mede door dertig punten van LeBron James. De forward werd daarmee de eerste speler uit de NBA-historie die zes wedstrijden op rij minimaal dertig punten scoorde en daarbij minimaal zestig procent van zijn schoten raak mikte.

Overigens werd LeBron James geen topscorer van het duel. Ploeggenoot Chris Bosh kwam tot 32 punten, terwijl Portland-guard Damian Lillard er 33 noteerde. Miami blijft door de zege aan kop in de Eastern Conference, met 35 overwinningen uit 49 duels.

Oklahoma City Thunder slikte een nederlaag bij Utah Jazz. De nummer twee van het westen verloor met 109-94. De 33 punten van Oklahoma-vedette Kevin Durant mochten niet baten. De zege van Utah was een echte teamprestatie. Liefst zes spelers eindigden in de dubbele punten. Van hen was Al Jefferson met 23 punten het schotvaardigst.

Voor Oklahoma was het de dertiende seizoensnederlaag. Daar staan 39 overwinningen tegenover. Alleen San Antonio Spurs kan met 41 zeges en twaalf verliespartijen betere rapportcijfers weerleggen.

Overige uitslagen
Toronto - Denver 109-108
Memphis - Sacramento 108-101
LA Lakers - Phoenix 91-85
Golden State - Houston 107-116


Weer zege Miami, record LeBron James (Foto: Novum)

Kostbaarste deel gestolen monstrans achtergebleven

De dieven die vorige maand op klaarlichte dag een monstrans uit het Utrechtse museum Catharijneconvent roofden, hebben het meest kostbare deel met de edelstenen achtergelaten in het museum. Dat heeft de politie woensdag bekendgemaakt. Eerder werd al bekend dat er een deel van de monstrans was achtergebleven, maar de politie wilde tot nu toe niet zeggen om welk deel het ging.

De stukken bleven achter omdat de daders werden gehinderd door medewerkers. Na een schermutseling lieten zij hun tas staan en sloegen op de vlucht.

Volgens de politie is de monstrans als kunstvoorwerp niet meer compleet en onverkoopbaar. Ook als het de dieven om het goud te doen is, komen zij bedrogen uit. Het omsmelten is een moeilijke klus en de opbrengst zal in verhouding zeer gering zijn.

Het regionale opsporingsprogramma op RTV Utrecht laat woensdagmiddag beelden van de kunstroof zien. Woensdagavond besteedt ook Hart van Nederland op SBS6 aandacht aan de diefstal.

Het gestolen object, een achttiende-eeuwse vergulde zilverenstralenmonstrans, was een van de topstukken van het museum. Het heeft een verzekerde waarde van 250 duizend euro. In een monstrans wordt in de katholieke kerk een geconsacreerde hostie bewaard. Het voorwerp was geleend van de Heilige Drie-eenheid in Amsterdam.

Tot dinsdag kwamen er bij de politie tussen de tien en twintig tips binnen. Een woordvoerder liet toen weten nog geen zicht te hebben op de daders.


Kostbaarste deel gestolen monstrans achtergebleven (Foto: Novum)

Inflatie stijgt naar drie procent

De inflatie in Nederland is in januari verder gestegen tot drie procent. Dat is de hoogste inflatie in ruim vier jaar. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag bekend.

In december lagen de prijzen voor consumenten gemiddeld nog 2,9 procent hoger dan een jaar eerder. De verdere stijging in januari komt vooral door duurdere verzekeringen. Gemiddeld lagen de premies 7,7 procent hoger dan een jaar eerder. Per januari ging de assurantiebelasting omhoog van 9,7 naar 21 procent.

Benzine had juist een verlagend effect op de inflatie. De prijzen aan de pomp lagen weliswaar 3,2 procent hoger dan een jaar eerder, maar in december was dat nog 6,7 procent. Ook vakanties naar het buitenland hadden een drukkend effect op de inflatie.

De inflatie werd voor 1,4 procentpunt beïnvloed door btw en de assurantie- en energiebelasting. Dat is het grootste aandeel sinds 1992. Naast de hogere assurantiebelasting kwam dat door de hogere aankoopbelasting op nieuwe auto's en een hogere energiebelasting. Ook de btw-verhoging per 1 oktober speelt nog altijd mee.


Inflatie stijgt naar drie procent (Foto: Novum)

SNS Reaal doet aangifte tegen vastgoeddirecteur

SNS Reaal heeft aangifte gedaan tegen een voormalig directielid van de geplaagde vastgoedtak Property Finance vanwege mogelijke belangenverstrengeling. Vijf andere ingehuurde medewerkers zijn afgelopen maandag op non-actief gesteld. Dat bevestigt een woordvoerder van SNS Reaal woensdag.

Het gaat om het voormalige directielid Buck Groenhof. In november berichtte Het Financieele Dagblad al over een mogelijk aangifte tegen de in oktober afgetreden interim-manager. SNS Reaal zegt in een verklaring sinds vorig jaar onderzoek te doen naar mogelijke belangenverstrengeling van Groenhof. De bank en verzekeraar doet 'in het belang van het onderzoek geen nadere mededelingen'.

De vijf op non-actief gezette medewerkers waren allen werkzaam op de afdeling van de vastgoedafdeling die zich bezighield met probleemleningen. Ze zouden allen nauw verbonden zijn met Groenhof. Volgens De Telegraaf is een van de medewerkers inmiddels zelf opgestapt.

Volgens de ochtendkrant heeft de mogelijke belangenverstrengeling te maken met Herstructeringsgroep Nederland. Via die stichting zouden Groenhof en de andere in opspraak geraakte medewerkers zijn ingehuurd om orde op zaken te stellen bij Property Finance. De via de stichting ingehuurde medewerkers zouden te veel hebben gedeclareerd en tonnen aan persoonlijke vergoedingen hebben opgestreken.

Die betalingen zouden de ondergang van Property Finance hebben versneld. De grote verliezen op de vastgoedtak waren de reden dat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zich anderhalve week geleden genoodzaakt zag SNS Reaal te nationaliseren. De bezittingen van Property Finance zijn ondergebracht in een 'vuilnisbank'.

'Duizenden militairen niet fit genoeg'

Veel Nederlandse militairen slagen niet voor hun jaarlijkse conditietest. Vorig jaar haalden 3300 soldaten het sportexamen niet. Nog eens 15.500 van de in totaal 43 duizend militairen legden de test niet af vanwege ziekte of een blessure. Dat schrijft het AD woensdag op basis van cijfers van het ministerie van Defensie.

De basisconditietest is sinds 2009 verplicht voor iedere militair. Zonder een voldoende kunnen militairen niet worden uitgezonden. Volgens de krant zou de proef voor iedere gezonde militair makkelijk te doen moeten zijn, maar brengt in de praktijk een groot deel het er belabberd van af.

De militaire vakbonden reageren bezorgd op de cijfers. "We hebben er alle belang bij dat onze mensen in een goede conditie blijven", aldus Wim van Burg van AFMP.

Volgens Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp betekenen de cijfers niet dat alle negentienduizend militairen die de test niet haalden of deden onvoldoende fit zijn. "Daar hoeft niemand aan te twijfelen", reageert hij in de krant. Middendorp legde de test vorig jaar eveneens niet af vanwege een langdurige blessure.

Middendorp geeft wel toe dat er meer aandacht moet komen voor het afleggen van de proef. Aan het niet halen van de test worden mogelijk personele consequenties verbonden.

KLM laat reiziger betalen voor ruimbagage

Luchtvaartmaatschappij KLM gaat vanaf april geld vragen voor bagage die meegaat in het ruim. Bij het van tevoren inchecken van bagage gaat het om vijftien euro, wie op Schiphol een niet-aangemelde koffer mee wil nemen, betaalt dertig euro. De KLM maakt de maatregel deze week bekend, schrijft de Volkskrant woensdag.

De KLM gaat daarnaast het gewicht en de afmetingen van handbagage strenger controleren. Wie een tas of koffer groter dan 55 bij 25 bij 35 centimeter bij zich heeft, of een die zwaarder is dan twaalf kilo, moet deze alsnog inleveren als ruimbagage. Daarvoor moet dan direct dertig euro worden betaald in onlangs geïnstalleerde pinautomaten bij de gates.

In de praktijk reizen veel zakenmensen al alleen met handbagage. De nieuwe prijzen zullen naar verwachting met name vakantiegangers treffen.

KLM hoopt met de maatregelen extra opbrengsten binnen te halen. Wie met KLM-dochter Transavia reist, betaalt nu al tussen de tien en honderd euro voor ruimbagage. Ook bij Air France-dochter HOP! moet tussen de vijftien en dertig euro worden betaald voor een koffer in het ruim.

De tarieven passen volgens de krant in de trend dat vliegmaatschappijen per vlucht steeds meer opties en prijzen aanbieden. Zo kunnen reizigers nu al kiezen uit wel of geen extra beenruimte, wel of geen stoelkeuze of tegen bijbetaling beter eten dan de andere passagiers.

'Opel nieuwe hoofdsponsor Feyenoord'

De kans is groot dat de Duitse autofabrikant Opel de nieuwe hoofdsponsor van Feyenoord wordt. Na maandenlang intensief onderhandelen zijn beide partijen er bijna uit, meldt het Algemeen Dagblad woensdag. Opel was tussen 1984 en 1989 al shirtsponsor van de Rotterdamse club.

Opel wordt de opvolger van verzekeringsbedrijf ASR, dat sinds 2009 hoofdsponsor was. Overigens prijkt sinds eind januari Diergaarde Blijdorp op het shirt van Feyenoord. ASR schonk Blijdorp kosteloos het sponsorpodium tot het einde van het seizoen om de Rotterdamse dierentuin een steuntje in de rug te geven in moeilijke tijden

Algemeen directeur Eric Gudde kondigde tijdens de nieuwjaarsreceptie al aan dat het vinden van een nieuwe hoofdsponsor topprioriteit genoot. De door hem gestelde deadline van 1 april wordt ruimschoots gehaald. Hoeveel Opel bereid is in Feyenoord te steken, is niet bekend. Wel liet de Rotterdamse club eerder al weten dat de plek op het shirt een waarde van zes miljoen euro vertegenwoordigd.

Immobiele Lady Gaga stelt optredens uit

Lady Gaga heeft 'met pijn in haar hart' vier optredens verplaatst. De zangeres zegt vanwege een blessure, die ze een tijdje geleden opliep tijdens een show, niet te kunnen lopen.

Gaga kampt met synovitis, een gewrichtsaandoening. Drie optredens in de Verenigde Staten en een in Canada van deze week zijn vanwege haar blessure uitgesteld. "Hopelijk ben ik snel weer beter", zei Gaga op Twitter. "Ik haat dit. Ik haat dit heel erg. Ik hou van jullie en het spijt me."

De 26-jarige zangeres liep al geruime tijd rond met pijn. "De laatste maand is het erger geworden. Ik heb gebeden dat het beter zou worden." Gaga hield de blessure verborgen voor haar fans en medewerkers. "Ik wilde mijn fans niet teleurstellen", schreef ze dinsdagavond. "Maar na mijn optreden van gisteravond kon ik niet meer lopen en dat kan ik nu nog steeds niet."

Lady Gaga hoopt dinsdag haar Born This Way Ball-toer te kunnen voortzetten. Nieuwe datums voor de afgelaste shows worden later bekendgemaakt.

Civilization V Gold Edition nu beschikbaar op Steam

Uitgever 2K Games heeft een nieuwe bundel van Sid Meier's Civiliation V aangekondigd die vanaf nu beschikbaar is via Steam. Civilization V Gold Edition beschikt over de uitbreiding Gods and Kings en alle DLC die ooit voor de game is uitgekomen. 
 

Wanneer je alles los zou kopen, zou dit hele pakket een waarde van €97,87 hebben. Met deze actie op Steam kunnen we de bundel nu kopen voor €39,99 en vanaf 1 maart 2013 ligt deze goude editie ook in de winkels. 
 
 
Sid Meier's Civilization V Gold EditionSid Meier's Civilization V Gold Edition
 

'Kwaliteit ziekenhuizen niet beter na fusie'

Fusies tussen ziekenhuizen leiden niet tot betere kwaliteit van de zorg. Ook leidt het dikwijls niet tot lagere kosten. Dat schrijft de Volkskrant woensdag op basis van onderzoek van het Consortium Onderzoek Kwaliteit van Zorg.

Bestuurders zeggen bij fusies of een samenwerking dat de kwaliteit van de zorg toeneemt omdat behandelingen op een locatie worden geconcentreerd. Volgens de onderzoekers willen ze in werkelijkheid vooral hun strategische positie ten opzichte van omringende ziekenhuizen versterken en efficiencywinst behalen.

Volgens het consortium is er geen bewijs dat de kwaliteit beter wordt naarmate een arts meer patiënten behandeld. Ook worden vraagtekens gezet bij het argument dat een fusie leidt tot kostendaling. Een samengaan kost juist geld door bijvoorbeeld verhuizing of nieuwbouw.

Aanleiding voor het onderzoek was de golf ziekenhuisfusies die in 2011 begon en nog altijd niet klaar is. Vorig jaar keurde de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) zeven fusies goed, dit jaar worden er opnieuw zeven verwacht.

Ancelotti snapt niets van rood Zlatan

De verrassing was dinsdagavond van het gezicht van Paris Saint Germain-trainer Carlo Ancelotti te lezen, nadat zijn sterspeler Zlatan Ibrahimovic in de slotfase van het Champions League-duel met Valencia met rood van het veld was gestuurd.

De Zweed trapte met zijn noppen vooruit richting de enkel van Andres Guardado, maar volgens Ancelotti was er niet zoveel aan de hand. "Ik begrijp er niets van", zei de Italiaan na afloop. "Hij maakte een tackle, maar hij verdiende het niet om eraf gestuurd te worden. Maar goed, dat is voetbal."

Zonder de markante Zweed, die een schorsing wacht, verdedigt PSG over drie weken in eigen huis een 2-1-voorsprong.

Ancelotti snapt niets van rood Zlatan
Ancelotti snapt niets van rood Zlatan (Foto: ANP)

Rafaëlla Paton had drank- en drugsprobleem

Rafaëlla Paton was verslaafd aan verdovende middelen. Dat schrijft De Telegraaf op basis van weekblad Privé. "Ik heb grote problemen met alcohol en drugs gehad", aldus de zangeres, die in 2006 de derde editie van Idols op haar naam schreef.

"Ik heb in een kliniek gezeten en was echt helemaal de weg kwijt", vertelt de 29-jarige Paton. De zangeres, die momenteel te zien is in tv-programma De Beste Zangers van Nederland, ging voor behandeling naar Thailand. "Mijn therapeut zei: kijk naar Amy Winehouse. Als je zo doorgaat, ben je eind 2013 dood."

FOK! wat een weer...Af en toe zon

Goedemorgen! We hebben vandaag een afwisseling van wolkenvelden en af toe zon. Ook vandaag zou er in het uiterste noorden nog een lichte sneeuwbui kunnen vallen, maar elders blijft het droog. De zwakke wind komt vandaag uit het oosten en de temperatuur loopt op naar ongeveer 2 graden.

Na morgen gaat het iets zachter weer worden, maar echt van harte gaat het allemaal niet. In de nachten blijft het kwik rond het vriespunt hangen en overdag stijgen de temperaturen naar 4 tot 6 graden. In de loop van donderdag neemt de kans op sneeuw toe, maar de timing is nog niet helemaal duidelijk. Na deze neerslag neemt de invloed van een hogedrukgebied weer toe en nemen de neerslagkansen weer af.

Een actief lagedrukgebied zorgt voor erg veel regen in Italië en prompt sloeg de bliksem in de Sint-Pieter op het moment dat Paus Benedictus zijn aftreden bekend maakte. Deze blikseminslag is vastgelegd op foto, maar over de echtheid hiervan doen inmiddels de wildste geruchten de ronde.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Blikseminslag Vaticaan De bewuste blikseminslag in het Vaticaan. De foto is afkomstig van de BBC.





[MLB] Hernandez best betaalde pitcher

Felix Hernandez heeft met zijn Amerikaanse honkbalclub Seattle Mariners overeenstemming bereikt over een nieuw contract. Dat maakt de Venezolaan tot de best betaalde pitcher in de Major League. Manager Jack Zduriencik maakte de deal dinsdag bekend in Arizona, waar de selectie een trainingskamp heeft belegd ter voorbereiding op de start van de competitie.

De 26-jarige Hernandez had nog een verbintenis voor 2 jaar ter waarde van ruim 40 miljoen dollar, 27 miljoen euro. Naar verluidt strijkt hij de komende zeven seizoenen in totaal 175 miljoen dollar (130 miljoen euro) op bij de Mariners. Dat is een paar miljoen per jaar meer dan Carsten Charles "CC" Sabathia van de New York Yankees krijgt voor zijn gewaardeerde diensten.

Principe-akkoord over woningmarkt

Er ligt een principe-akkoord over de woningmarkt. Dat zei minister Stef Blok voor Wonen dinsdagavond laat. Hij maakte geen details bekend, maar had het over een pakket maatregelen dat een impuls zal geven aan de bouwsector en voor doorstroming op de woningmarkt zal zorgen. De betrokken fracties in de Tweede Kamer bespreken het akkoord woensdag. Het is de bedoeling dat er daarna een persconferentie volgt, waarop nadere details bekend worden gemaakt.

Blok zei dat hij 'erg tevreden' is. Volgens premier Mark Rutte zijn de kosten van de aanpassingen van de plannen beperkt. Blok zei dat de besprekingen het hele kabinet raakten en dat Rutte er daarom bij was. Dat er nu een overeenkomst is, is een 'goede zaak'. Het is 'heel goed' en in het belang van de economie dat er nu een akkoord is, vindt Blok.

Blok: Principe-akkoord over woningmarkt
Blok: Principe-akkoord over woningmarkt (Foto: ANP)

Baldur's Gate Enhanced Edition

Een veel gehoorde opmerking van geroutineerde gamers is tegenwoordig 'alle nieuwe games zijn te kort en vooral te makkelijk', uitzonderingen zoals Dark Souls natuurlijk daargelaten. Heb je deze gedachten ooit gehad? Heb je je altijd al afgevraagd waarom die gamers dat altijd roepen? Vind je het niet vervelend om zo nu en dan grote stukken tekst te lezen? Dan is Baldur's Gate Enhanced Edition de perfecte game voor jou!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.