FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 18 februari 2013

Tweede week wintertest Barcelona

Dinsdag start in Barcelona de tweede wintertestweek. De volgende coureurs komen in actie de komende week. Fernando Alonso zal voor de eerste deze winter zijn opwachting maken in de nieuwe Ferrari. 

Red Bull Racing
Dinsdag: nog niet bekend
Woensdag: nog niet bekend
Donderdag: nog niet bekend
Vrijdag: nog niet bekend

Scuderia Ferrari
Dinsdag: F. Alonso
Woensdag: F. Alonso
Donderdag: F. Alonso
Vrijdag: F. Massa

Vodafone McLaren Mercedes
Dinsdag: S. Perez
Woensdag: S. Perez
Donderdag: J. Button
Vrijdag: J. Button

Lotus F1 Team
Dinsdag: K. Raikkonen
Woensdag: K. Raikkonen
Donderdag: R. Grosjean
Vrijdag: R. Grosjean

Mercedes AMG Petronas
Dinsdag: N. Rosberg
Woensdag: L. Hamilton
Donderdag: N. Rosberg
Vrijdag: L. Hamilton

Sauber F1 Team
Dinsdag: E. Gutierrez
Woensdag: N. Hülkenberg
Donderdag: N. Hülkenberg
Vrijdag: E. Gutierrez

Sahara Force India
Dinsdag: P. di Resta
Woensdag: P. di Resta
Donderdag: A. Sutil
Vrijdag: J. Bianchi

Williams F1 Team
Dinsdag: P. Maldonado
Woensdag: V. Bottas
Donderdag: P. Maldonado/V. Bottas
Vrijdag: V. Bottas/P. Maldonado

Scuderia Toro Rosso
Dinsdag: D. Ricciardo
Woensdag: nog niet bekend
Donderdag: nog niet bekend
Vrijdag: nog niet bekend

Caterham F1 Team
Dinsdag: C. Pic
Woensdag: G. van der Garde
Donderdag: G. van der Garde
Vrijdag: C. Pic

Marussia Racing
Dinsdag: M. Chilton
Woensdag: nog niet bekend
Donderdag:nog niet bekend
Vrijdag: nog niet bekend

Producer verruilt Jurassic Park 4 voor Star Wars

Wat een luxeprobleem heb je als je moet kiezen tussen het maken van Jurassic Park 4 en Star Wars. Kathleen Kennedy kreeg met dit dilemma te maken en heeft inmiddels de productie van de vierde film over het dinosauruspark verlaten voor de green screens van Star Wars.

"Ze heeft raptors verruild voor TIE fighters," twitterde co-producer Frank Marshall. Het nieuws moet de voortgang van de productie van Jurassic Park 4 vooralsnog niet schaden. Universal Pictures en producer Steven Spielberg mikken vooralsnog op een wereldwijde release op 13 juni 2014. 

Er is nog niet zoveel bekend over Jurassic Park 4, behalve dat deze in 3D wordt uitgebracht en een script heeft wat geschreven is door Rick Jaffa en Amanda Silver. Spielberg zal zelf niet op de regiestoel plaatsnemen. Aan welke Star Wars-film Kennedy gaat werken is niet bekend.

Ian Malcolm doet een practicum chaos-theorie
Ian Malcolm doet een practicum chaos-theorie

Joss Whedon over S.H.I.E.L.D.

Joss Whedon is maar een druk mannetje. Hij heeft zo'n beetje al zijn tijd voor de komende jaren gereserveerd voor betrokkenheid bij alle Avengergerelateerde projecten. Inclusief een tv-serie over de organisatie S.H.I.E.L.D.

Schrijver en regisseur Whedon: "Het wordt een erg hoopvolle show. Het gaat niet over moord, het gaat niet over misdaad, niet over mensen die naar hun eigen navel staren. Het gaat over mensen die elkaar proberen te helpen. Dat trekt me ook aan in de strips. Er waren kostuums en coole slechterikken, maar het stónd ergens voor. Dat moet een show ook doen." Verder zei Whedon niet teveel bekende Marvel-gezichten te verwachten. "We hebben het er wel over, maar ik wil mensen eerst kennis laten maken met de personages die we voor de show gecreëerd hebben."

S.H.I.E.L.D. is de geheime antiterroristische veiligheidsdienst die geleid wordt door Nick Fury, die ook het Avengers Initiatief bedacht. De serie zal zich meer op deze dienst richten en minder op het superheldenaspect, al zullen superhelden in alle soorten en maten vast hun opwachting maken. Eerder is in ieder geval al aangekondigd dat de serie veel actie zal bevatten. Een manager van ABC, die de pilot besteld heeft, gaf eerder ook al aan dat het script "erg Joss" is en dus naast een spannende verhaallijn ook de nodige humor bevat.

Onlangs zijn de opnames afgerond voor de pilot aflevering. Vast staat dat Clark Gregg trugkeert als agent Phil Coulson. Andere rollen zijn voor Minga-Na (Stargate Universe), Chloe Bennet (Nashville), Elizabeth Henstridge en Iain De Caestecker. Het gerucht ging dat Cobie Smulders ook weer zou opduiken als Maria Hill, maar Whedon is voorzichting: "Haar schema staat weinig ruimte voor betrokkenheid toe, maar als we haar kunnen krijgen doen we dat zeker."

Wanneer de pilot te zien zal zijn bij ABC is nog niet duidelijk. Wel heeft de zender de productie versneld om hem zo snel mogelijk op tv te krijgen. Er is veel vertrouwen in het succes van de pilot, want Whedon is al bezig met verhaallijnen voor de serie. 

Cobie Smulders en Clark Gregg als Agent Hill en Agent Coulson
Cobie Smulders en Clark Gregg als Agent Hill en Agent Coulson

Overval op vliegtuig op Brussels Airport

Een vliegtuig van Swiss Air op de luchthaven van Brussel in Zaventem is maandagavond overvallen door acht zwaarbewapende overvallers. Volgens de Belgische televisiezender VTM waren ze uit op een waardetransport van de internationale geldfirma Brink's. Het Brusselse parket bevestigde alleen dat er een overval is gepleegd, meldde het persbureau Belga. Dinsdagochtend geeft het parket meer uitleg.

Rond 20.00 uur pleegden de gewapende mannen met volautomatische geweren een overval op het vliegtuig, dat klaarstond om naar Zürich te vliegen. Even voor 20.00 uur reden ze met twee auto's het terrein op, door een omheining. Er werden geen schoten gelost en niemand raakte gewond. De overval duurde enkele minuten en onmiddellijk daarna verlieten ze het luchthaventerrein.

Volgens VTM zouden de dieven goud en diamanten hebben buitgemaakt. Brussels Airport zei alleen dat de daders waardevolle goederen hebben meegenomen.

Een van de vluchtauto's werd later op de avond uitgebrand teruggevonden in Zellik, meldde de lokale politie.

Overval op vliegtuig op Brussels Airport
Overval op vliegtuig op Brussels Airport (Foto: ANP)

'Noord-Hollanders fuseren liefst met Zuid-Holland'

Inwoners van Noord-Holland willen het liefst dat hun provincie wordt samengevoegd met Zuid-Holland. Dat meldt Eenvandaag maandag op basis van een peiling. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) wil juist Noord-Holland, Flevoland en Utrecht smeden tot een megaprovincie in 2015.

Uit de enquête blijkt verder dat inwoners van Flevoland zeer verdeeld zijn wat betreft hun fusievoorkeur. Noord-Holland blijkt de populairste fusiepartner, maar slechts voor achttien procent van de inwoners.

Zuid-Hollanders vinden het prima om met Noord-Holland samen te gaan, 29 procent van de ondervraagden geeft deze provincie als voorkeur. Eenzelfde percentage van de Zuid-Hollanders gaat het liefste samen met Zeeland. Utrechters willen het liefst met Gelderland fuseren.

In het onderzoek werd inwoners gevraagd één provincie te noemen waarmee zij het liefst zouden fuseren. In totaal werden 29 duizend leden van het opiniepanel van het tv-programma bevraagd, onder wie achthonderd uit Flevoland, 4500 uit Noord-Holland en 2200 uit Utrecht.

MVV ten koste van Helmond naar tweede plaats

MVV is in de Jupiler League gestegen naar de tweede plaats. De Limburgers wonnen thuis met 2-0 van SC Veendam en passeren daardoor Helmond Sport, dat tegen De Graafschap bleef steken op 2-2. Beide ploegen hebben evenveel punten, maar MVV heeft twee wedstrijden minder gespeeld.

Sparta, dat maandagavond niet in actie kwam, blijft koploper. De Rotterdammers hebben 42 punten, eentje meer dan MVV en Helmond. Sparta heeft na de winterstop nog geen punt verspeeld.

MVV kwam tegen Veendam door een goal van Sven Braken al na zes minuten op voorsprong, Mark Veldmate maakte er vlak na rust 2-0 van. De Graafschap kwam in Helmond via Anco Jansen op voorsprong, maar daarna scoorden Emrullah Güvenc en Erik Quekel namens de thuisploeg. Santy Hulst zorgde in 77e minuut voor een gelijkspel.

SC Cambuur deed maandagavond uitstekende zaken. Door een 1-0 zege op Eindhoven klimt de Friese club van de zesde naar de vierde plaats. FC Den Bosch is na de veelbesproken bekerwedstrijd tegen AZ aan een uitstekende serie begonnen. Uit bij FC Dordrecht werd al de vierde zege op rij geboekt: 1-2.

Overige uitslagen Jupiler League maandag:

FC Emmen - Fortuna Sittard 3-2

Go Ahead Eagles - FC Oss 2-2

Charisteas beproeft geluk in Dubai

De 33-jarige Angelos Charisteas heeft een contract ondertekend bij Al-Nasr uit Dubai. Charisteas was in 2012 voor het laatst actief voor een voetbalclub. Hij speelde twee seizoenen voor het Griekse Panetolikos.

In zijn land van herkomst was hij al gestart met het afbouwen van zijn carrière. Nu vertrekt hij naar het Midden-Oosten om nog één keer een nieuwe uitdaging aan te gaan. De carrière van Charisteas voer onder meer langs Ajax en Feyenoord. Zowel in Amsterdam als Rotterdam was hij één seizoen actief. Hij was respectievelijk twaalf en negen keer trefzeker in de Eredivisie.

Daarna keerde hij terug naar Duitsland, waar hij eerst voor Werder Bremen speelde en daarna voor 1. FC Nürnberg, Bayer Leverkusen en Schalke 04. De lange spits maakte naam door zijn rol in de finale van het Europees Kampioenschap in 2004. Griekenland verraste door Portugal in de finale te verslaan. Charisteas maakte de enige treffer van het duel.

Trainer van Flipper en Lassie overleden

Voormalig dierentrainer Pat Derby is vrijdag op 69-jarige leeftijd overleden. Ze was onder meer werkzaam achter de schermen van Flipper en Lassie, de tv-series over respectievelijk een heldhaftige dolfijn en hond.

Derby was na haar carrière als dierentrainer actief als dierenactivist, naar aanleiding van het dierenleed dat ze meemaakte in Hollywood. Ze overleed in haar woning in Californië, aan de gevolgen van keelkanker.

Schoonzoon sleurt Spaanse vorst in schandaal

De schoonzoon van de Spaanse koning Juan Carlos, Iñaki Urdangarin, dreigt zijn schoonvader mee te slepen in een corruptieschandaal rond het Instituto Nóos. Spaanse media meldden maandag dat de schoonzoon in e-mails zijn schoonvader opvoerde om zijn doelstellingen als bestuurder van de stichting in de jaren 2004-2006 te bevorderen.

Urdangarin wordt er, inmiddels samen met medeoprichter Diego Torres van het instituut, van verdacht miljoenen euro's die de staat aan het instituut beschikbaar stelde, te hebben weggesluisd. Zaterdag droeg Torres e-mails uit die jaren over aan de Spaanse justitie.

Daarin noemde Urdangarin ook Alberto Aza, een van de meest naaste medewerkers van de koning, en Corinna Sayn Wittgenstein, een goede vriendin van Juan Carlos, als figuren die heel goed op de hoogte waren van wat hij met de stichting wilde.

Schoonzoon sleurt Spaanse vorst in schandaal
Schoonzoon sleurt Spaanse vorst in schandaal (Foto: ANP)

Doodvonnissen in bankschandaal Iran

Het hooggerechtshof van Iran heeft vier doodvonnissen die zijn uitgesproken in een grote bankfraudezaak gehandhaafd. Dat heeft de bekende Iraanse procureur Gholam Hossein Mohseni Ejehei maandag meegedeeld.

Voor de voltrekking van de vonnissen is nog geen datum vastgesteld.

De zwendel van bijna twee miljard euro is de grootste uit de Iraanse geschiedenis. In de fraudezaak zijn twee bankiers tot levenslang veroordeeld en hebben negentien andere verdachten, bijna allemaal leidinggevende ambtenaren, straffen van twee tot twintig jaar opgelegd gekregen. Hun proces heeft vragen opgeroepen over corruptie in de strak geleide Iraanse economie.

Gemeenten laten CPB decentralisatie onderzoeken

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft besloten zelf onderzoek te laten doen naar de gevolgen en uitvoerbaarheid van de extra taken en bevoegdheden die gemeenten krijgen. Het Centraal Planbureau wordt gevraagd dit onderzoek uit te voeren, laat de VNG maandag weten.

Gemeenten krijgen taken overgedragen op het gebied van de jeugdzorg, werk en langdurige zorg. Ze zijn 'gemotiveerd' om de verantwoordelijkheid voor de zogeheten decentralisaties te dragen, maar willen wel op tijd inzicht hebben in wat er op hen afkomt en of het voorstel financieel uitvoerbaar is. Het rijk stelt wel geld beschikbaar, maar vorig jaar ontstond al een conflict over sociale werkplaatsen, omdat hierop tegelijkertijd fors werd bezuinigd.

De bedoeling is niet om het proces te vertragen, maar om het te 'ondersteunen' met 'objectief feitenmateriaal'. "De algemene financiële positie van gemeenten maar ook de bezuinigingsdoelstellingen van het kabinet bij de decentralisaties baren gemeenten namelijk zorgen."

De VNG heeft er eerder tevergeefs bij het rijk op aangedrongen om samen onderzoek te doen, maar de gemeenten vingen bot bij het kabinet. Het zou volgens de regering op dit moment niet mogelijk zijn om een totaalbeeld te geven 'van de verschillende stadia van besluitvorming', aldus de VNG.

Somalië beloont tips over moordenaars journalisten

De Somalische regering looft vijftigduizend dollar (37.400 euro) uit voor informatie die leidt tot de veroordeling van mensen die journalisten vermoorden. Dat heeft premier Abdi Farfah Shirdon in het afgelopen weekeinde meegedeeld.

Somalië is volgens het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) een van de gevaarlijkste landen ter wereld voor journalisten. Vorig jaar werden achttien Somalische journalisten vermoord, zonder dat daar iemand voor werd opgepakt. Sinds 2007 kwamen in Somalië 45 journalisten om.

Volgens de Somalische journalistenvakbond is straffeloosheid een fundamenteel probleem in Somalië. Journalistengroepen zijn ook niet erg te spreken over de Somalische overheid. Onlangs werd een Somalische journalist veroordeeld, omdat hij een vrouw had geïnterviewd die beweerde te zijn verkracht door veiligheidstroepen. Net als de vrouw kreeg hij een jaar gevangenisstraf. Een collega die het in de rechtbank voor hem opnam werd opgepakt en zat ruim een week in hechtenis.

Feesten op Koninginnedag gaan gewoon door

Vrijwel alle festiviteiten die gepland stonden voor Koninginnedag gaan gewoon door. Maandagavond kwam de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen bijeen, en slechts tien van de vierhonderd gemeenten wijken af van het eerder opgestelde programma. Dat meldt een woordvoerder van de gemeente Amsterdam.

Sommige oranjeverenigingen vreesden dat door de troonswisseling hun viering in het water zouden vallen. Er gingen stemmen op om de festiviteiten te verplaatsen naar 27 april, de datum waarom voortaan Koningsdag wordt gevierd.

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan vond dit geen goed idee. Hij was bang dat er dan te veel mensen naar de hoofdstad zouden komen.

Revolutionaire DLC voor Crysis 3?

CEO Cevat Yerli heeft in een gesprek met CVG bekendgemaakt dat er grote plannen zijn voor Crysis 3-DLC. Spijtig genoeg wou hij geen concrete informatie geven over wat voor DLC het gaat.

“We’re still exploring that. We have some plans in mind that we can’t disclose yet, but we are going to wait a little bit to see how the beta’s running and how the game does for the first few days. We do have a big plan to support it.”

Crysis 3

Boom en Vanmarcke kopmannen Blanco bij Omloop

Lars Boom en Sep Vanmarcke zijn zaterdag de twee kopmannen van Blanco Pro Cycling tijdens de Omloop Het Nieuwsblad, de traditionele opener van het klassiekersseizoen. Naast Boom zijn nog drie Nederlanders geselecteerd: Rick Flens, Moreno Hofland en Maarten Tjallingii.

Met Vanmarcke en Maarten Wynants gaan twee Belgen van start, terwijl de Duitsers Paul Martens en Robert Wagner het achttal completeren. Boom heeft al bewezen prima in vorm te zijn. Zo was hij dit prille seizoen al de sterkste in de tijdrit van de Ronde van de Middellandse Zee en won hij zondag nog de slotrit in de Ronde van Haut Var.

Boom en Vanmarcke kopmannen Blanco bij Omloop
Boom en Vanmarcke kopmannen Blanco bij Omloop (Foto: ANP)

Kaka wil graag meer spelen bij Real

Kaká vindt het jammer dat hij nog steeds niet onomstreden is bij Real Madrid. De Braziliaan heeft geen basisplek in Spanje. Trainer Jose Mourinho stelde Kaká tegen Rayo Vallecano voor het eerst sinds tijden weer eens op in het basiselftal.

De middenvelder bokst dit seizoen op tegen de zware concurrentiestrijd met Sami Khedira, Xabi Alonso en Luka Modric. "Ik moet meer inbrengen dan ik gewend ben. Ik zal mijn uiterste best doen en uiteindelijk beslist de trainer. Ik wil graag meer spelen bij Real, maar ik respecteer de keuzes die de trainer maakt. Mijn doel is om mijn naam alsnog waar te maken. Ik wil hier slagen", vertelde hij de pers.

Real Madrid maakte het zich tegen Rayo Vallecano onnodig moeilijk. Sergio Ramos kreeg al in de beginfase van het duel een rode kaart. "We hebben het op de goede manier aangepakt. Met tien man spelen is altijd moeilijk, want je moet meer lopen en harder vechten. We zijn weggegaan met een lach op ons gezicht."

Obama: geef meer kinderen de mogelijkheid om games te maken

Tijdens een virtueel interview dat werd gegeven op Google+, beantwoordde President Obama vragen van allerlei Amerikanen. Eén van die vragen was: "Toen ik nog op de middelbare school zat, moesten we een buitenlandse taal leren. Kunnen we het ook een eis maken dat onze leerlingen op de middelbare school ook een programmeertaal leren?"

Obama had daarop een verassend antwoord. Hij stelde dat mensen als Mark Zuckerberg, CEO van Facebook, geïnteresseerd zijn geraakt in programmeren door het spelen van games. Volgens Obama zouden een hoop jonge mensen geïnteresseerd zijn in het maken van games, en het maken van games vereist dat je verstand hebt van natuurkunde en wiskunde. Door kinderen hier al op de middelbare school kennis mee te laten maken, zou een motiverende werking hebben in de klas. Ook kan het belangrijk zijn bij het kiezen van een college.

"Gezien het feit dat computers en internet nu overal beschikbaar is, en hoe gefascineerd kinderen erdoor zijn, wil ik er zeker van zijn dat ze weten hoe ze ook dingen kunnen produceren met computers, en niet alleen consumeren."

Het volledige interview

Herstelde Boilesen maakt rentree bij Jong Ajax

De terugkeer van Nicolai Boilesen in de hoofdmacht van Ajax nadert. De verdediger speelde maandagavond één helft mee bij Jong Ajax. Boilesen raakte op 16 februari 2012 geblesseerd aan zijn hamstring. De Deen had er toen al een herstelperiode van vijf maanden opzitten door een andere blessure.

Hij maakte op Sportpark De Toekomst zijn rentree bij Jong Ajax in een duel met Jong NAC Breda. Volgens afspraak speelde hij alleen in de eerste helft mee bij de Amsterdammers.

Het belofteteam van Ajax maakte verder ook ruimte voor de selectiespelers die bij het eerste elftal de hele wedstrijd op de bank zaten. Miralem Sulejmani, Tobias Sana en Danny Hoesen kregen een basisplek toebedeeld voor het treffen met de Bredanaren. Zij speelden niet tegen RKC Waalwijk (0-2 winst).

Vara onderzoekt documentaire over Tim Ribberink

De Vara start een intern onderzoek naar de radioreportage over Tim Ribberink. Dat heeft de omroep maandag bevestigd na berichtgeving van NRC Handelsblad. In het radioprogramma Gids.FM werd vorige maand betoogd dat de afscheidsbrief van Tim, waarin hij zei dat hij werd gepest, nooit heeft bestaan.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Thom Meens, voormalig ombudsman van de Volkskrant. "We gaan dit onderzoek doen, omdat we vinden dat we als journalistieke organisatie altijd scherp naar onszelf moeten blijven kijken: de antwoorden kunnen ons helpen in de toekomst, en houden de journalistieke geest scherp", laat de Vara weten.

De radiodocumentaire ging over de 20-jarige Tim, die in november zelfmoord pleegde en in zijn afscheidsbericht schreef dat hij gepest werd. In het programma Gids.fm zette de journalist Bert Molenaar vraagtekens bij het bestaan van de afscheidsbrief van Tim, die door zijn ouders geplaatst werd bij zijn overlijdensadvertentie. Ook werd in twijfel getrokken dat Tim werkelijk werd gepest.

Na de ophef die over de documentaire ontstond stuurde de Vara een verklaring uit. "Aan de ouders en nabestaanden van Tim zullen wij onze excuses aanbieden in het geval wij pijnlijke grenzen hebben overschreden." De ouders van Tim Ribberink accepteren de excuses van de Vara niet. Volgens de vader van Tim voelde het programma 'als een moordaanslag'.

PSV uit zorgen over arbitrage

De laatste tijd worden steeds meer zorgen over de arbitrage op de Nederlandse velden geuit. Er gaan dan ook steeds meer geluiden op om het niveau te verbeteren. PSV heeft hier vandaag het voortouw in genomen.

De Eindhovense formatie heeft de Nederlandse voetbalbond (KNVB) eerder vandaag op de hoogte gesteld van hun mening over afgelopen zaterdag; de club speelde toen de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht en won deze met 2-1.

PSV heeft bij de KNVB een aantal noodzakelijke maatregelen neergelegd met betrekking tot de arbitrage. Over de inhoud van het schrijven werden verder geen mededelingen gedaan. De Eindhovense club wil echter wel aan andere ploegen laten zien dat de zorgen over de arbitrage in ons land worden gedeeld.

Uiteindelijk moet het streven zijn om het niveau van de arbitrage op de Nederlandse velden structureel te verbeteren.

Tieten Barbie nu nog groter!

Barbie heeft haar borsten voor de tweede keer laten vergroten. De 23-jarige realityster ging vorige week in Breda onder het mes, meldde RTL Boulevard maandagavond. Ze onderging haar eerste borstvergroting in september 2011.

Barbie, die eigenlijk Samantha de Jong heet, liet eind vorig jaar al doorschemeren te denken aan een tweede ingreep, maar wachtte daar toen nog even mee omdat ze die zomer moeder was geworden. Ook had ze te maken met de opnames van haar realitysoap.

Het management van Barbie was maandagavond niet bereikbaar voor verdere informatie.

Tietontwikkeling BarbieEn een relevante afbeelding voor de visueel ingestelden.

SNS-topman gevlucht

Sjoerd van Keulen, voormalig topman van SNS Reaal, is ondergedoken. Hij is naar het buitenland gegaan wegens ernstige bedreigingen aan zijn adres, meldt RTL Nieuws maandag op basis van bronnen.

Van Keulen zou het advies hebben gekregen om een aantal weken weg te blijven. Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Theo Bot is op de hoogte van de bedreigingen, maar zegt tegen de zender dat de lokale politie de kwestie afhandelt.

Na de nationalisatie van de bank en verzekeraar riep journalist Jelle Brandt Corstius op om Van Keulen met mailtjes te bestoken, met als doel dat de bankier zijn bonussen teruggeeft. Hij laat in een reactie weten dat hij juist had opgeroepen om het beschaafd te houden in de mails. De Telegraaf publiceerde op de voorpagina een luchtfoto van zijn riante woning in het Gooi.

Van Keulen bracht SNS Reaal in 2006 naar de beurs en werd in die tijd door collega's als een goede manager gezien. Hij was nauw betrokken bij de aankoop van SNS Property Finance, waarvan later bleek dat dat een kat in de zak was.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) besloot SNS Reaal op 1 februari te nationaliseren. Dijsselbloem leverde de nodige kritiek op Van Keulen, premier Mark Rutte (VVD) betichtte de bank van 'mismanagement.

Eigenaar LA Lakers overleden

Eigenaar Jerry Buss van de befaamde Amerikaanse basketbalclub Los Angeles Lakers is op 80-jarige leeftijd overleden. Dat maakte de profliga NBA maandag op de website bekend. Buss, die aan kanker leed en een nierziekte had, kocht de Lakers in 1979. Sindsdien won de glamourclub 10 titels in de NBA.

Buss liet het publiek in LA genieten van grootheden als Kareem Abdul-Jabbar, Magic Johnson, Kobe Bryant en Shaquille O'Neal. Twee volwassen kinderen van Buss hebben inmiddels leidinggevende functies bij de Lakers.

Twente voorlopig verder met McClaren

Een ontslag van trainer Steve McClaren bij FC Twente is voorlopig niet aan de orde. Dat liet voorzitter Joop Munsterman maandag weten op een persbijeenkomst. Twente wist dit jaar nog geen wedstrijd te winnen en heeft de achterstand op koploper PSV de afgelopen weken zien oplopen tot zes punten.

Munsterman zegt nog geen moment overwogen te hebben om McClaren te ontslaan. "We praten met elkaar om er samen uit te komen." De voorzitter wil echter niet zeggen of hij zijn trainer ook na een slecht resultaat zaterdag in Heerenveen de hand boven het hoofd blijft houden. "Dan kan er weer een heel andere situatie ontstaan."

McClaren begon in januari vorig jaar aan zijn tweede termijn bij Twente. Eerder had hij de club onder zijn hoede tussen 2008 en 2010. Na Twente naar de eerste landstitel uit de historie te hebben geloodst, vertrok de Engelsman naar het Duitse VfL Wolfsburg.

Nepmail van oplichters in omloop

Attentie, attentie! De politie waarschuwt voor een e-mail die in omloop is waarin wordt gepoogd mensen op te lichten. In de mail staat dat mensen al hun geld moeten overmaken naar een speciale rekening. De politie adviseert met klem om niet op het bericht in te gaan.

Ontvangers van de e-mail wordt wijsgemaakt dat ze slachtoffer zijn van skimming. Vervolgens wordt hun verzocht om de politie te helpen bij een onderzoek, door het hele saldo van hun rekening, op een euro na, over te maken op een speciaal hiervoor beschikbaar gesteld rekeningnummer.

In de mail, zogenaamd 'namens de politie' geschreven, staat dat als niet wordt meegewerkt, de rekening kan worden geblokkeerd en de weigering als verdacht kan worden gezien. De politie onderzoekt wie er achter de actie zit en wil hem/haar een baan aanbieden.

World Tour dit seizoen met negentien teams

De World Tour bestaat dit jaar eenmalig uit negentien in plaats van achttien teams. Dat heeft de UCI maandag bekendgemaakt. De beslissing om een extra team toe te laten is een logisch gevolg van een uitspraak van het CAS. Het sporttribunaal bepaalde vrijdag dat Katusha alsnog een licentie voor de belangrijkste divisie in de wielersport moet krijgen.

De UCI wilde Katusha buitensluiten om ethische redenen. Te veel renners van de ploeg zouden ooit in opspraak zijn geraakt, onder meer door dopinggebruik en omkoping. Het CAS ging echter niet in dat verhaal mee en floot de wielerbond vrijdag terug.

Het toelaten van Katusha had gevolgen kunnen hebben voor een van de andere teams, maar de UCI heeft aangegeven alle eerder verstrekte licenties te respecteren. Met Blanco, Vacansoleil en Argos maken drie Nederlandse teams deel uit van de World Tour. Deze ploegen hebben automatisch startrecht in alle grote wedstrijden.

Destiny komt niet in 2013

Afgelopen weekend heeft ontwikkelaar Bungie hun aanstaande spel Destiny aangekondigd via iets dat zij een ViDoc noemen. Vandaag heeft uitgever Activision bekendgemaakt dat de game in ieder geval niet in 2013 gaat uitkomen.

In een persbericht zegt de uitgever dat het spel niet in haar '2013-vooruitzicht' staat en dat 'er geen speculaties en verwachtingen moeten zijn op een ander resultaat'.

Destiny gaat uitkomen op PlayStation 3 en Xbox 360.

Sneak peek voor Bioshock Infinite-trailer

Gamestudio Irrational Games brengt morgen een trailer uit voor Bioshock Infinite. Het is al bekend dat de trailer de titel Land of Columbia gaat krijgen. Om iedereen al lekker in de mood te krijgen heeft de studio vandaag een negentien seconden durende sneak peek uitgebracht. Let dus goed op. Het is voorbij voor je er erg in hebt.

Bioshock Infinite komt 26 maart uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Everzwijnen zijn Belgische jagers te slim af

De groep Belgische everzwijnen leek bij voorbaat kansloos: in het noorden van België trokken maandag tweehonderd jagers ten strijde tegen 170 everzwijnen. Uiteindelijk wisten de jagers slechts een enkel zwijn buit te maken.

De jacht was georganiseerd omdat de everzwijnpopulatie in het gebied bij Postel de laatste tijd explosief is toegenomen. De zwijnen richtten schade aan op landerijen en zorgden voor problemen op landweggetjes.

Het plan was om de everzwijnen met een groep jagers naar één plek te drijven. Daar zaten de scherpschutters onder de jagers klaar om de zwijnen af te schieten. De jacht verliep echter niet zoals gehoopt. Toch wilde jager Jef Schrijvers niet spreken van een mislukking. "De jacht was perfect, veilig en correct. Alleen het eindresultaat viel tegen." Volgens Schrijvers was het een 'geslaagde generale repetitie' voor een volgende poging.

'Volgende PlayStation goedkoper dan PlayStation 3'

De opvolger van de PlayStation 3, die volgens de geruchten komende woensdag wordt aangekondigd, gaat 300 pond kosten. Omgerekend zou dit neerkomen op circa 350 euro. dat schrijft de Britse krant The Times op basis van uitgelekte interne documenten van Sony.

Als deze geruchten waar zijn zou dit een behoorlijk verschil in prijs gaan worden met de PlayStation 3. Deze kostte bij de start van de console 425 pond, ongeveer 490 euro. Of de volgende generatie eraan gaat komen en tegen welke prijs blijft verder een groot gokspel waar hopelijk woensdag meer duidelijkheid in gaat komen.

Verwarde man vernielt alle pinautomaten in dorp

Inwoners van Neede in de Achterhoek kunnen sinds zondagavond nergens in hun dorp meer geld uit de muur halen. Een verwarde plaatsgenoot vernielde alle vier pinautomaten die het dorp telt. De man is aangehouden, meldt een woordvoerder van de politie maandag.

Rond 21.30 uur kwam de melding binnen van een kapotgeslagen pinautomaat. Aan de hand van het signalement van de vandaal, die zich schijnbaar een keerl van stoahl voelde, kon de politie ruim een halfuur later een verwarde man van 35 jaar aanhouden. Na onderzoek bleken alle vier de pinautomaten in het dorp, een van ABN Amro, een van de Rabobank en twee van ING, te zijn vernield. Binnen in de banken is het nog wel mogelijk geld op te nemen. Uit andere muren is eventueel nog steeds een kroketje te trekken.

Maandag wordt een begin gemaakt met de reparatie van de pinautomaten. Hoe groot de schade is, wist de zegsvrouw niet. De man zit verlopig vast tussen steen, stoal en sentiment en wordt verhoord.

Dortmund hoopt op komst Kiessling

Stefan Kiessling staat op het verlanglijstje van Borussia Dortmund. De spits zou moeten overkomen van Bayer Leverkusen.

Dat bevestigt zijn zaakwaarnemer Ali Bulut aan diverse Duitse media. "Ik heb vernomen dat Dortmund interesse heeft", aldus Bulut. Kiessling maakt dit seizoen indruk met vijftien doelpunten in 22 wedstrijden voor Bayer.

Dortmund houdt rekening met een zomers vertrek van Robert Lewandowski. De Poolse aanvaller staat op het verlanglijstje van diverse Europese clubs en leek deze winter nog naar Bayern München te verkassen. Kiessling zou zijn vervanger moeten worden.

De Duitse spits trok niet alleen de aandacht van Borussia Dortmund. Volgens Bild is ook Dinamo Kiev geïnteresseerd in de diensten van de 29-jarige international, die jaren als een groot talent gold in Duitsland maar de verwachtingen eerder niet kon waarmaken.

Pedo opgepakt in Dordrecht

De politie heeft zaterdag in Dordrecht een 27-jarige man uit Schoonhoven opgepakt die begin deze maand een 7-jarig meisje zou hebben aangerand. Zaterdag benaderde hij een 11-jarig meisje, waarna de man kon worden aangehouden. Beide incidenten gebeurden in de wijk Stadspolders, meldt de politie maandag.

Het 11-jarige meisje werd zaterdagmiddag tussen het Frida Katzerf en het Aletta Jacobserf aangesproken door de man. Het kind spoedde zich vervolgens naar huis en waarschuwde haar vader. De man ging terug met zijn dochter, die de aanrander vervolgens aanwees. De vader maakte een foto van hem, pakte zijn portemonnee af en overhandigde die vervolgens aan de gealarmeerde agenten.

Op het bureau legde hij een bekentenis af. De man wordt dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris op verdenking van ontucht.

Ben Arfa: "Ik kan Messi inhalen"

Hatem Ben Arfa hoopt spoedig een vaste plek bij de Franse nationale ploeg te bemachtigen. De middenvelder beoogt een inhaalslag na een lange herstelperiode.

Ben Arfa stond maandenlang buitenspel na een charge van Nigel de Jong in een competitieduel met Manchester City. De Fransman, spelend voor Newcastle United, vindt dat hij sterker is teruggekomen. "Misschien dat ik nu wel net zo goed als Lionel Messi kan worden. Maar ik heb de tijd. Ik kan hem inhalen", zegt hij tegen Surface.

Door zijn langdurige afwezigheid en gedrag tijdens interlands kwam hij een tijd niet meer in aanmerking voor een invitatie bij de Franse nationale ploeg. Op het WK 2014 wil hij er weer staan. "Ik zal het mezelf nooit vergeven als ik dat WK niet kan spelen. Ik ben er constant mee bezig", vertelt hij.

Frankrijk is volgens hem een kanshebber op de winst. Daarvoor moet echter wel een echte leider opstaan, vindt hij. "Er is veel talent, maar geen ervaring. Iemand die volgens mij tot de leider van de ploeg kan uitgroeien? Als ik één naam moet noemen: Karim Benzema."

Pakistanen boos om aanslagen

Zeker vijftienduizend sjiitische moslims zijn maandag in de Pakistaanse stad Quetta de straat opgegaan om te protesteren tegen de aanslag die zaterdag in de stad werd gepleegd. De aanslag op een drukke groente- en fruitmarkt kostte aan 89 mensen het leven. Ook in andere steden werd geprotesteerd.

Pakistan gaat al enkele jaren gebukt onder aanslagen, gepleegd door militante groeperingen zoals de Pakistaanse Taliban. Een aantal radicale soennitische bewegingen nemen steeds vaker sjiieten, die door de groepen als afvalligen worden gezien, op de korrel. De meeste aanslagen worden gepleegd in de zuidwestelijke provincie Baluchistan, waar de meeste Pakistaanse sjiieten wonen. Velen zijn Hazara, een etnische groep die meer dan een eeuw geleden van Afghanistan naar Pakistan is getrokken.

De aanslag van zaterdag was de tweede grote aanval op sjiieten in een maand tijd. In januari kwamen 86 mensen om bij een dubbele aanslag op een biljartclub in Quetta.

Volgens de sjiieten in Quetta doen de provinciale regering en de politie te weinig om hen te beschermen tegen groeperingen als Lashkar-e-Jhangvi, die de veranwoordelijkheid voor de recente bomaanslagen heeft opgeëist. De betogers eisen dat de regering het leger naar de stad stuurt om hen te beschermen. "We zullen onze martelaren niet begraven zolang onze eisen niet worden ingewilligd", zei een van de leiders van het protest maandag.

Europarlement dreigt met veto voor EU-begroting

De leiders van de verschillende partijen in het Europees Parlement (EP) dreigen een veto uit te spreken over de nieuwe begroting voor de Europese Unie. De Europarlementariërs zijn niet te spreken over de bezuinigingen die in de begroting zijn opgenomen. De EU-begroting moet worden goedgekeurd door het EP.

Volgens de christendemocratische EVP, de grootste groep in het parlement, moet de begroting van 960 miljard euro worden aangepast omdat de verantwoordelijkheden van de EU zijn toegenomen. Hannes Swoboda, de leider van de socialisten in het EP, noemde de begroting onacceptabel en zei dat een meerderheid van de Europarlementariërs er tegen is.

De regeringsleiders van de 27 EU-lidstaten bereikten vorige maand overeenstemming over een nieuwe begroting. Voor het eerst in de geschiedenis is er gesneden in de begroting.

Cel geëist tegen zwakzinnige voor misbruik meisjes

Een 27-jarige Groninger die ervan wordt verdacht vijf meisjes tussen de 12 en 16 jaar seksueel te hebben misbruikt, gaat als het aan justitie ligt drie jaar de cel in. Dat bleek maandag voor de rechtbank in Groningen.

Het misbruik vond plaats tussen 2007 en vorige zomer. De verstandelijk beperkte man had een van de meisjes via sociale media leren kennen en via haar kwam hij in contact met de andere meisjes. Onder hen was ook het zusje van het eerste slachtoffer. In ruil voor drank en sigaretten had hij seks met twee van de meisjes, van wie de jongste op dat moment 12 jaar was.

De man bekende na zijn aanhouding seks te hebben gehad met de meisjes. Volgens hem was er geen sprake van dwang. De advocaat van de Groninger vroeg de rechter rekening te houden met de verstandelijke beperking van zijn cliënt.

Naast de drie jaar cel eiste justitie ook een jaar voorwaardelijke celstraf, een behandeling in een psychiatrische kliniek en een traject bij de reclassering. De rechter doet over twee weken uitspraak.

Weer geweld mijnwerkers Zuid-Afrika

In een platinamijn in Zuid-Afrika zijn mijnwerkers van verschillende bonden elkaar maandag met steek- en vuurwapens te lijf gegaan, meldt de politie. Zij kan nog niet zeggen hoeveel gewonden zijn gevallen en of er ook doden zijn.

Bij de gevechten zijn leden betrokken van de mijnwerkersbond NUM, de concurrerende AMCU en beveiligingspersoneel van de mijn, die eigendom is van Anglo American Platinum.

Vorig jaar leidde de rivaliteit tussen de mijnwerkersbonden tot langdurige en gewelddadige stakingen bij een platinamijn van Lonmin. Het geweld culmineerde in optreden van de politie, waarbij 34 stakers werden gedood.

Duitse miljardair Otto Beisheim overleden

De Duitse miljardair Otto Beisheim is op 89-jarige leeftijd overleden. Beisheim was een van de oprichters van Metro, het moederconcern van onder meer Makro, Mediamarkt en Saturn. Dat maakte het pr-bureau Brunswick maandag namens het bedrijf van Beisheim bekend.

Brunswick bevestigde eerdere berichten in de media dat Beisheim in zijn huis in Rottach-Egern in het zuiden van Duitsland zelfmoord heeft gepleegd. In een verklaring stelt het bureau dat Beisheim aan een ongeneeslijke ziekte leed en 'uit het leven is gestapt vanwege de uitzichtloosheid van zijn gezondheidssituatie'.

De miljardair was in 1964 een van de oprichters van Metro. Beisheim had nog ongeveer tien procent van de aandelen van het beursgenoteerde bedrijf in handen. Metro heeft 280 duizend medewerkers in 32 landen. Op de beurs is het bedrijf 7,9 miljard euro waard.

Beisheim stond bekend als filantroop. Hij geeft geld aan goede doelen en culturele projecten. Hij heeft geen erfgenamen en zijn vermogen gaat naar twee goede doelen.


Duitse miljardair Otto Beisheim overleden (Foto: Novum)

N.E.C. twee wedstrijden zonder geschorste Will

N.E.C. Nijmegen speelt de komende twee wedstrijden zonder Nathaniel Will. De verdediger heeft het schikkingsvoorstel van drie duels, waarvan een voorwaardelijk, geaccepteerd. Will kreeg vrijdag in de met 2-1 verloren thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo een directe rode kaart na een overtreding op Bryan Linssen.

Will mist door de schorsing de wedstrijden tegen Willem II en Feyenoord. De rechtsback stond dit seizoen in elf van de 23 competitieduels in de basis.

Nieuwe sancties tegen Noord-Korea

De Europese Unie heeft maandag nieuwe sancties ingesteld tegen Noord-Korea vanwege kernproef die het land vorige week uitvoerde. Dat hebben de ministers van financiën van de 27 EU-lidstaten maandag bekendgemaakt.

Met de beslissing van de ministers zijn nu tegen 26 Noord-Koreanen reisverboden van kracht. De tegoeden van dezelfde 26 personen zijn bevroren. Daarnaast vallen nu 33 Noord-Koreaanse bedrijven onder Europese sancties. Ook geldt nu een verbod op de handel in Noord-Koreaanse staatspapieren en op de export van onderdelen voor ballistische raketten naar Noord-Korea.

De ministers zeiden in een verklaring de kernproef 'in de sterkste bewoordingen te veroordelen'. Ze eisen dat Pyongyang afziet van verdere proeven met atoombommen.

Ecclestone wil races in Midden-Oosten uitbreiden

Als het aan Bernie Ecclestone ligt gaan we wat vaker naar het Midden-Oosten toe. De 82-jarige Brit bekijkt of er mogelijkheden zijn om in Qatar of  Dubai te rijden naast de twee huidige races in Bahrein en Abu Dhabi.

"Het is niet zo dat Abu Dhabi binnen de Verenigde Arabische Emiraten het alleenrecht heeft om een Grand Prix te houden, dus het is niet uitgesloten dat we in de toekomst naar Dubai gaan", aldus Ecclestone die onlangs een groot sponsorcontract heeft afgesloten met luchtvaartmaatschappij Emirates.

Voordat het Formule 1-circus naar Qatar of Dubai gaat afreizen, moeten er eerst nog enkele contractuele  hobbels genomen worden. Zo staat er in Dubai nog niet vast waar er eventueel gereden gaat worden. Er zijn twee opties, of er gaat op het Dubai Autodrome gereden worden of op een tijdelijk straten circuit in de hoofdstad.

EU versoepelt sancties tegen Zimbabwe

De Europese Unie heeft maandag besloten een aantal sancties tegen Zimbabwe te versoepelen. Reden voor het besluit is een overeenkomst die politieke partijen in Zimbabwe hebben gesloten over een nieuwe grondwet. De bevolking van Zimbabwe stemt daar op 16 maart over in een referendum.

De ministers van buitenlandse zaken van de EU-lidstaten zeiden maandag de 'significante' vooruitgang die in Zimbabwe is geboekt te willen erkennen. De reisverboden die golden tegen zes leden van de Zimbabwaanse regering zijn opgeheven. Daarnaast zijn een reeks andere sancties tegen 21 personen en een bedrijf uit Zimbabwe ingetrokken.

Criminaliteit grensregio Limburg aangepakt

De internationale aanpak van grensoverschrijdende criminaliteit in Limburg wordt opgeschroefd. De Nederlandse, Belgische en Duitse opsporingsdiensten gaan nog intensiever samenwerken. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) heeft daarover maandag in Maastricht afspraken gemaakt met zijn Duitse en Belgische collega's.

Politie en justitie van Nederland, België en Duitsland werken al samen in de grensregio. Daarvoor is het Bureau voor Euregionale Samenwerking (BES) opgericht. Afgesproken is om deze samenwerking te 'optimaliseren'. Dan gaat het onder meer om het beter delen van informatie en ervaringen, zodat sneller kan worden opgetreden.

Verder is afgesproken dat de aanpak van rondtrekkende criminele groepen, woninginbraken, drugscriminaliteit, mensenhandel, 'car- and homejacking' en criminele motorbendes prioriteit heeft.

Ook is besloten om rechtshulpverzoeken voortaan via goed beveiligde e-mail te versturen. In de regio gaan jaarlijks vele duizenden rechtshulpverzoeken rond, maar die worden nu nog steeds per post verstuurd, wat met de nodige administratieve handelingen gepaard gaat.

Volgens de drie ministers leent de regio zich 'bij uitstek' als ideale proeftuin voor verdere grensoverschrijdende samenwerking. Op basis van de ervaringen in Limburg zal worden bezien of deze werkwijze in het hele grensgebied met België en Duitsland kan worden ingevoerd.

Liesbeth List krijgt oeuvreprijs Radio 5

Liesbeth List wordt onderscheiden met de Radio 5 Nostalgia Oeuvreprijs. Ze krijgt de prijs over twee maanden overhandigd tijdens een concert in het Delamar Theater in Amsterdam, maakte de zender maandag bekend.

Het radiostation eert de chansonnière voor haar bijdrage aan de Nederlandse lichte muziek. "Sinds jaar en dag weet Liesbeth een miljoenenpubliek te bekoren met haar prachtige stem, haar mooie liedjes en bovenal haar warmte en persoonlijkheid", zegt muziekmanager Ron Stoeltie van Radio 5 in een verklaring.

De 71-jarige List treedt tijdens de uitreiking op 2 april nog een keer op met liedjes als Pastorale, Brussel en Non, Je Ne Regrette Rien. In januari hield ze een afscheidstournee.

Eerdere ontvangers van de oeuvreprijs waren Cliff Richard, Willeke Alberti, Lee Towers en George Baker. Aan de onderscheiding is een bedrag verbonden van vijfduizend euro, dat List kan weggeven aan een door haar gekozen goed doel.

Israël wil Obama onderscheiden

Israël wil de Amerikaanse president Barack Obama tijdens zijn aanstaande bezoek een hoge presidentiële onderscheiding geven.

Volgens het bureau van de Israëlische president Shimon Peres verdient Obama de medaille vanwege zijn 'unieke en significante bijdrage aan de versterking van de staat Israël en de veiligheid van zijn burgers'.

Obama brengt in maart zijn eerste bezoek als president aan Israël. Zijn relatie met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu was vaak moeizaam vanwege het Israëlische nederzettingenbeleid op de Westelijke Jordaanoever en het gebrek aan vooruitgang in het vredesproces met de Palestijnen. Maar Peres en het comité achter de onderscheiding wijzen op de vriendschap met Obama en diens steun voor het Israëlische verdedigingssysteem tegen raketten.

Carice van Houten in College Tour

Carice van Houten schuift aan in College Tour. De 36-jarige actrice wordt op 6 maart aan de tand gevoeld door presentator Twan Huys en studenten. Het resultaat wordt op 5 april uitgezonden door de NTR, maakte de omroep maandag bekend.

Van Houten voegt zich bij onder anderen Richard Gere, Guus Hiddink en Whoopi Goldberg, die dit seizoen ook te gast zijn in College Tour. De actrice, die ook actief is als zangeres, is momenteel te zien in de Emmy Award-winnende serie Game Of Thrones.

Kim Holland om tafel met uitgever

Kim Holland gaat dinsdag om de tafel met Prometheus. De lelijke pornoactrice en -producente en de uitgever liggen met elkaar in de clinch om het boek De Meisjes van Mevrouw De Wit, waarin wordt beweerd dat Holland zaken doet met loverboys.

"Morgen een gesprek met uitgeverij Prometheus met als uitgangspunt het door het boek van mij ontstane beeld recht te zetten", twitterde ze maandagmiddag. Holland kan naar eigen zeggen bewijzen dat de aantijgingen niet kloppen en eist een rectificatie van 'dit afschuwelijke verhaal'. "Zo niet, dan juridische stappen om een 'recall' van het boek en misschien zelfs aangifte doen", heeft ze laten weten aan Novum Nieuws.

Holland, die eigenlijk Yvonne Meulendijk-van Zelderen heet, noemde de beschuldigingen van schrijfster Patricia Perquin eerder 'belachelijk' en 'krankzinnig'. Zondag heeft ze met haar advocaat 'de tactiek tegen de anonieme leugens uitgestippeld'.

Toch geen ander wapen voor koning Wimlex

Koning Willem-Alexander voert vanaf de dag van zijn inhuldiging hetzelfde wapen als zijn moeder. Eerder werd gemeld dat hij een nieuw koninklijk wapen zou krijgen, maar dat is niet het geval, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst maandag.

Het koninklijk wapen, dat onder meer wordt gebruikt op briefpapier, is sinds de stichting van het koninkrijk maar één keer gewijzigd. Dat gebeurde in 1907 op initiatief van koningin Wilhelmina. Het aantal kronen in het wapen werd teruggebracht tot een.

De Rijksvoorlichtingsdienst meldde eerder, een dag nadat koningin Beatrix haar troonsafstand aankondigde, dat de kroon in het koninklijk wapen werd vervangen door een helm. Het wapen dat Beatrix na haar troonsafstand voert is gelijk aan dat van haar zussen.

Zeldzaam zeeroversboek ontdekt bij tv-programma

Bij opnames van het tv-programma Tussen Kunst & Kitsch is een zeldzaam boek ontdekt, waar voor zover bekend drie andere exemplaren van bestaan. Het gaat om het boek De Americaensche Zee-roovers uit 1678, maakte de AVRO maandag bekend.

De titel lijkt de lading niet helemaal te dekken want het werk vertelt het verhaal van Europese zeerovers in West-Indië, geschreven door een Franse scheepsarts. Deze man baseerde zijn boek op avonturen die hij als ooggetuige in de zeevaart had meegemaakt.

Volgens de boekenkenner van het tv- programma, Bas Hesselink, die dit boek ondanks de zeer beperkte oplage tòch gelezen schijnt te hebben,heeft onder anderen schrijver Daniel Defoe zich voor zijn Robinson Crusoe laten inspireren door de zeeroversverhalen. Hoeveel het oude geschrift nu waard is, wordt woensdagavond duidelijk als het programma wordt uitgezonden.

Of Tim Kuik ook nog een rol speelt in het boek is niet bekend.

Geld? Wat is dat eigenlijk?

De laatste jaren verbaas ik mij steeds meer over de simpele dingen in het leven. Één daarvan is het fenomeen “geld”. De crisis is een paar jaar geleden ontstaan doordat eigenlijk niemand meer begreep hoe de financiële wereld in elkaar zat; hoe kan je in hemelsnaam aflossingsvrije hypotheken verpakken en doorverkopen als investering? Hetzelfde lijkt nu te gebeuren met geld an sich. Want wat is geld eigenlijk? Waarom vinden wij een papiertje waar een vijf op staat evenveel waard als twee bier plus fooi?

Leerlingen bekennen brand in school

Drie leerlingen van 12 en 13 jaar zijn maandag aangehouden in verband met brandstichting in hun middelbare school in Naaldwijk vorig week. De leerlingen van het ISW Hoogeland hebben volgens de politie verklaard dat het niet de bedoeling was brand te stichten.

De brand in de gymzaal aan de Professor Holwerdalaan ontstond dinsdag rond 14.30 uur. Vanwege de brand werd de school ontruimd en vier medewerkers moesten door de GGD worden nagekeken. De schade bedraagt enkele tienduizenden euro's. Vermoed werd dat brand was gesticht in een prullenbak.

Tijdens het onderzoek kwam de recherche het drietal op het spoor. Vanwege hun jonge leeftijd werden ze opgeroepen zich maandag op het bureau te melden, waar ze hun verklaring aflegden. Aan het einde van de middag mochten de drie weer naar huis.

Fischer tekent bij in Amsterdam

Viktor Fischer blijft nog tot 2017 bij Ajax. Dat meldden de Amsterdammers maandag. De 18-jarige Deense middenvelder had een contract dat tot de zomer van 2014 liep. Hij speelt sinds de zomer van 2011 bij Ajax dat hem overnam van FC Midtjylland.

Fischer geldt als een enorm talent en is inmiddels een vaste waarde in het team van trainer Frank de Boer. Hij debuteerde begin augustus in het eerste tijdens het duel om de Johan Cruijff Schaal, maar de teller staat inmiddels op 21. In die wedstrijden scoorde hij acht keer.

Hivert wint, Valverde blijft leider Ruta del Sol

De Fransman Jonathan Hivert (Sojasun) heeft maandag de eerste etappe van de Ruta del Sol gewonnen. Hij bleef in finishplaats Ubrique Alejandro Valverde zeven seconden voor. Bauke Mollema (Blanco) werd derde in de rit, zijn ploeggenoot Robert Gesink kwam als achtste over de finish.

Movistar-kopman Valverde won zondag al de proloog van de rittenkoers in Andalusië. In het algemeen klassement staat de Spanjaard vier seconden voor op de Belg Jurgen van den Broeck (Lotto-Belisol) en elf op Mollema.

Valverde won de Zuid-Spaanse koers vorig jaar ook. Joost Posthuma was in 2009 de laatste Nederlandse winnaar. De Ruta del Sol duurt nog tot en met woensdag.

Britse acteur Richard Briers (79) overleden

De Britse acteur Richard Briers is zondag op 79-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de BBC maandag gemeld. Hij was vooral bekend door zijn rol van Tom Good in de televisieserie The Good Life uit de jaren '70. De serie werd in Nederland door de VARA uitgezonden onder de naam Terug naar de natuur. Briers kampte al enkele jaren met een longziekte. Hij zei zelf dat het te maken had met zijn rookgedrag.

Briers speelde in talloze films, waaronder Henry V (1989), Peter's Friend (1993) en Mary Shelley's Frankenstein (1994). Hij was in 2012 nog te zien in de film Cockneys vs. Zombies. Sinds 1987 was hij ook actief in het theater.

Britse acteur Richard Briers overleden
Britse acteur Richard Briers overleden (Foto: ANP)

Choco Bruce op Japanse première 'A Good Day to Die Hard'

Een opmerkelijke vertoning op de Japanse rode loper van de film A Good Day to Die Hard; actielegende Bruce Willis kon helaas niet aanwezig zijn bij de première van de nieuwste telg in de Die Hard franchise, zodoende besloten de Japanners een levensgrote chocoladesculptuur van de actieheld de rode loper op te rollen!

Japan kon zich, naast de chocolade versie van Bruce, ook vergapen aan de minder eetbare, doch sprekend lijkende Japanse look-a-like van Bruce Wrirris! Oordeel zelf:

[Upd] PvdA: Verbod op hoerenlopen

De PvdA onderzoekt of hoerenlopen strafbaar moet worden gemaakt. Kamerlid Myrthe Hilkens reist donderdag naar Zweden om te bekijken of het strenge beleid daar helpt om gedwongen prositutie tegen te gaan, schrijft het AD maandag.

Wie in Zweden een prostituee betaalt, kan een boete of celstraf krijgen. "Een groot deel van de prostituees wordt dag in dag uit verkracht", stelt het Kamerlid. Volgens haar doet vijftig tot tachtig procent van de prostituees in Nederland haar werk onder dwang van een mensenhandelaar of pooier.

De PvdA was dertien jaar geleden medeverantwoordelijk voor de afschaffing van het bordeelverbod. Tegelijk werd in Zweden hoerenlopen strafbaar gesteld. Hilkens zegt met een open geest te kijken wat Nederland van Zweden kan leren. "Het is niet mijn inzet meteen na mijn reis hoerenlopen te verbieden, maar ik sta er wel voor open."

Als het Zweedse beleid betekent dat vrouwen waar nu nog 'een beetje' zicht op is in flatjes verdwijnen, heeft het Nederlandse systeem volgens Hilkens misschien de voorkeur. De belangrijkste vraag is volgens haar of het illegale circuit in Zweden niet is gaan bloeien door het verbod.

Het was volgens haar naïef om van prostitutie een legaal beroep te maken. "Als het een gewoon beroep was, zou jij het heel normaal vinden als jouw zus morgen vertelt dat ze haar lichaam op de Wallen gaat verkopen om de rekeningen te betalen. Dat vind ik heel ongewoon en laten we dat vooral zo houden."

Dat hoerenlopen zo oud is als de mensheid zelf is volgens haar geen argument. "Moord is ook zo oud als de mensheid."

Update 17:03 uur:
Het strafbaar stellen van prostitutie is een 'totaal idioot plan'. Dat zegt Metje Blaak, voormalig woordvoerder van de belangenvereniging voor prostituees De Rode Draad. PvdA-Kamerlid Myrthe Hilkens meldde maandag dat zij gaat onderzoeken of een verbod op hoerenlopen helpt om de misstanden in de branche tegen te gaan. Blaak vindt een verbod een zeer slecht idee.

"Een verbod helpt de vrouwen helemaal niet", stelt Blaak, die zich jarenlang namens De Rode Draad inzette voor de belangen van prostituees. De Rode Draad ging in de zomer van 2012 failliet. "Alles gaat dan ondergronds, met alle negatieve gevolgen van dien."

Hilkens gaat deze week samen met ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers naar Zweden om te kijken of de strenge aanpak in dat land vruchten afwerpt. "Ik ken het Zweedse model maar al te goed", zegt Blaak. "Alles gebeurt daar illegaal, wat de vrouwen die als prostituee werken ook chantabel maakt."

De PvdA was dertien jaar geleden medeverantwoordelijk voor de afschaffing van het bordeelverbod. Volgens Blaak heeft de politiek de legalisering sindsdien 'kapotgemaakt'. "Prostitutie wordt nog steeds niet voor volwaardig aangezien."

Prostituees moeten zich in Nederland laten registreren. Dat moet zicht geven op de seksbranche, waarmee misstanden worden aangepakt. Het bezoeken van prostituees die illegaal werken of minderjarig zijn is strafbaar.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) kondigde twee jaar geleden aan dat een speciaal informatienummer in het leven zou worden geroepen voor hoerenlopers. Via dat nummer kunnen ze informeren of de prostituee legaal werkt.

Blaak heeft sindsdien niets meer vernomen van die infolijn. "Dat is helemaal niet doorgegaan. Ik denk dat Opstelten beseft heeft dat zijn plan te absurd voor woorden was."

"Prostitutieverbod totaal idioot" (Foto: Novum)

'Alec Baldwin hoekt fotograaf'

Alec Baldwin heeft het weer aan de stok gehad met een fotograaf. De acteur kreeg zondagochtend in New York ruzie met de man en een journaliste, die beiden in dienst zijn van de Amerikaanse krant New York Post.

De vrouw vroeg Baldwin voor zijn appartement om een reactie op een rechtszaak die onlangs is aangespannen tegen zijn vrouw, waarop hij haar bij de arm zou hebben gegrepen. Ook zou hij hebben gezegd dat hij haar wilde wurgen. Vervolgens ging de acteur los op de zwarte fotograaf, die hij 'drugsverslaafde' en 'drugshandelaar' noemde, die waarschijnlijk 'net uit de gevangenis' was.

"Hij had heel veel andere dingen kunnen zeggen, maar gebruikte alle stereotypen die met zwarte mensen in verband worden gebracht", tekent de New York Post op uit de mond van de fotograaf, die aangifte van intimidatie deed. De acteur deed op zijn beurt aangifte tegen de man. De twee zouden elkaar ook heen en weer hebben geduwd.

Een woordvoerder van Baldwin ontkent dat de acteur zich racistisch heeft uitgelaten en noemt de beschuldigingen 'volledig onjuist'. Baldwin heeft wel een verleden van woedeuitbarstingen tegen fotografen. Vorig jaar was hij twee keer binnen twee weken tijd handtastelijk tegen een paparazzo.

Henk Krol doet Gay Krant van de hand

Henk Krol is binnenkort niet langer eigenaar van de Gay Krant. Hij doet zijn belang in de Gay Krant over aan een stichting, laat de Gay Krant maandag weten. Reden is dat Krol nu fractievoorzitter is van 50Plus in de Tweede Kamer.

De aandelen worden overgedaan aan de Stichting Vrienden van de Gay Krant, die ze vervolgens verkoopt aan belangstellenden. Zij krijgen hiermee invloed op het tijdschrift. Bijkomend voordeel is dat de liquiditeitspositie van het bedrijf kan worden verbeterd.

Behalve eigenaar is Krol oud-hoofdredacteur van de Gay Krant, die hij in 1979 oprichtte. De Stichting Vrienden van de Gay Krant werd in 1983 opgericht en heeft als doel de emancipatie van homoseksuele mannen en lesbische vrouwen in Nederland te bevorderen.

Dief rijdt op scooter winkel in

Winkelpersoneel van een warenhuis in Leidschendam heeft te maken gekregen met een wel heel brutale dief. Deze reed op zijn scooter de winkel binnen, stalde deze onderaan een trap, liep naar de eerste verdieping, 'winkelde’ daar en reed vervolgens met de gestolen spullen weer weg.

Beveiligers konden de 49-jarige Hagenaar, die een bekende veelpleger bleek te zijn, aanhouden. Hij werd in de politiecel gezet, waar hij sinds vrijdag al zit.

Dat meldde de politie maandag.

Dief rijdt op scooter winkel in
Dief rijdt op scooter winkel in (Foto: ANP)

Jennifer Lawrence weer in film van David O. Russell

Jennifer Lawrence gaat weer samenwerken met regisseur David O. Russell. De actrice heeft getekend voor een rol in zijn film over het corruptieonderzoek Abscam van de FBI, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. De actrice is genomineerd voor een Oscar voor haar rol in Russells komedie Silver Linings Playbook.

Christian Bale, Bradley Cooper, Amy Adams, Louis C.K. en Jeremy Renner hebben ook rollen in de film die eerder nog American Bullshit zou gaan heten. De 22-jarige Lawrence zal te zien zijn als de vrouw van Christian Bale, die de man speelt die het FBI-project Abscam leidde in de jaren zeventig en tachtig.

Door het grootschalige corruptieonderzoek, genaamd Abscam, rolden nogal wat politieke koppen. Onder meer een Amerikaanse senator en vijf leden van Huis van Afgevaardigden werden gearresteerd wegens corruptie. De operatie werd in het leven geroepen om gestolen waar terug te vinden.

Cooper is overigens ook al te zien in Silver Linings Playbook en is voor zijn rol tevens genomineerd voor een Oscar. Hij speelt in de duistere komedie een man die na een opname in een inrichting weer bij zijn ouders gaat wonen. Lawrence speelt een voormalige seksverslaafde die ook met psychische problemen kampt. De Oscars worden zondagnacht uitgereikt.


Jennifer Lawrence weer in film van David O. Russell (Foto: Novum)

Demonstranten slaags met politie bij staking Iberia

Demonstranten zijn maandag op het vliegveld van Madrid slaags geraakt met de politie. Personeel van Iberia is maandag aan een staking van in totaal vijftien dagen begonnen om te protesteren tegen het verlies van 3800 banen bij de Spaanse luchtvaartmaatschappij. Er zijn nog geen berichten van gewonden.

De politie gebruikte wapenstokken om te voorkomen dat honderden demonstranten de terminal van het vliegveld binnendrongen. Ook op andere vliegvelden wordt gestaakt door Iberia-personeel. De staking van maandag duurt nog tot vrijdag. Daarna volgen nog twee stakingsperioden in maart. De vakbond van piloten doet niet mee met de staking.

Volgens Iberia leiden de stakingen tot meer dan twaalfhonderd geannuleerde vluchten in drie weken tijd. Maandag zijn 236 vluchten komen te vervallen. De overheid heeft via een decreet bedongen dat onder meer negentig procent van de lange afstandsvluchten gewoon doorgaan. Ook moet 46 procent van alle binnenlandse vluchten gewoon doorgang vinden. De overheid heeft vakbonden en de werkgever opgeroepen om tot een akkoord te komen en de staking te beëindigen.

Iberia meldt dat het voor het gros van de zeventigduizend gedupeerde passagiers vervangende vluchten heeft kunnen regelen. Het bedrijf stelt dat de reorganisatie noodzakelijk is vanwege de economische tegenwind. Iberia fuseerde in 2011 met British Airways tot de International Airlines Group.


Demonstranten slaags met politie bij staking Iberia (Foto: Novum)

Russell Brand noemt komedie Arthur 'fout'

Russell Brand vindt dat hij de komedie Arthur beter niet had kunnen maken. De remake van de gelijknamige film uit 1981 flopte twee jaar geleden. "Ik voelde me gekneusd", zegt de komiek tegen het Britse tabloid The Sun. "Ik voelde dat ik een fout had gemaakt."

"Ik dacht dat ik alles kon", verklaart de 37-jarige Brit. "Ik wist toen nog niet veel over scenario's. Nu weet ik meer." In Arthur speelt hij een aan alcohol verslaafde miljonairszoon die erop los leeft. Helen Mirren speelt zijn oppas die nog altijd voor hem moet zorgen. De film werd door critici met de grond gelijk gemaakt.

Brand speelde vorig jaar in de muziekfilm Rock of Ages, die het ook niet best deed in de bioscopen. De komiek is nog dit jaar te zien in komedie Paradise. De film is het regiedebuut van Juno-scenariste Diablo Cody.


Russell Brand noemt komedie Arthur 'fout' (Foto: Novum)

Davis Cupteam op gravel tegen Roemenen

Het Nederlands Davis Cupteam moet het op gravel opnemen tegen Roemenië. Dat heeft tennisbond KNLTB maandag bekendgemaakt. Het gemalen baksteen wordt in een hal in Cluj neergelegd. Het duel in de tweede ronde van de Europees/Afrikaanse zone staat van 5 tot en met 7 april op de kalender. De winnaar gaat naar een play-off voor een plaats in de wereldgroep.

Vorig jaar speelde Oranje ook in de tweede ronde tegen Roemenië. Toen werd in de Amsterdamse Sporthallen Zuid op hardcourt met 5-0 gewonnen. De toppers ontbraken toen echter bij Roemenië.

IJshockeybond straft vechtende scheidsrechter

Scheidsrechter Juri de Wit is door de Nederlandse IJshockeybond (NIJB) geschorst na een vechtpartij. Dat maakte de bond maandag bekend. De Wit ging zaterdag na twee periodes van het eerstedivisieduel tussen Eindhoven High Techs en Nijmegen op de vuist met een Nijmeegse fan. Het duel werd vervolgens gestaakt.

De Wit, die inmiddels zijn excuses heeft aangeboden, is de rest van het seizoen op non-actief gesteld. De scheidsrechter schrijft in zijn excuusbrief dat hij en zijn linesmen al de hele wedstrijd werden uitgescholden en beledigd, waarbij een supporter opviel.

"Na afloop van de tweede periode ging ik van het ijs af, richting de kleedkamer. De individu die gedurende de wedstrijd het nodige had geschreeuwd riep nu opnieuw een, niet te herhalen, grove belediging naar mij", verhaalt De Wit. "Helaas werd het toen rood voor mijn ogen en voor ik het wist stond ik op de tribune."

Naast de daad van de scheidsrechter stelt de NIJB ook het schelden naar scheidsrechters en tegenstanders aan de orde. "De vanzelfsprekendheid waarmee arbitrage, tegenstanders en dergelijke verbaal worden beledigd is stuitend", klinkt het in de oproep om het over een andere boeg te gooien.

Huntelaar hervat training bij Schalke

Klaas-Jan Huntelaar mag weer trainen. Dat meldt zijn Duitse club Schalke 04 maandag. De aanvaller van de Königsblauen kreeg na een onderzoek bij de specialist het groene licht nadat hij ruim een week aan de kant had gestaan met een gesprongen ader in zijn linkeroog.

Huntelaar is woensdag inzetbaar als Schalke het in de Champions League opneemt tegen Galatasaray. De Oranje-international scoorde dit seizoen al vier keer in het kampioenenbal. Ibrahim Afellay zit nog wel in de ziekenboeg met een spierscheuring.

Square Enix teaset nieuwe detective-game

De afgelopen dagen heeft Square Enix losse stukjes informatie vrijgegeven over een nieuwe game die dit jaar uit moet komen. De game heet Murdered: Soul Suspects en zal waarschijnlijk een detective/adventure-game zijn die je 'de moeilijkste zaak ooit' laat oplossen. De game wordt ontwikkeld door Eidos Interactive.

De getoonde plaatjes laten een vreemd teken en een vermoorde man zien. Op de site Murdered.com zul je misschien iets meer te weten komen. Wanneer je naar murdered.com/evidence gaat en het wachtwoord 'Ronan' invult, krijg je een pakketje dat je kunt downloaden met meer informatie. Waarschijnlijk horen we binnenkort meer.

Bekijk de beelden hieronder.

Murdered: Souls Suspects

Murdered: Soul Suspects

Murdered: Soul Suspects

Tbs verkrachter verlengd ondanks te laat verzoek

De rechtbank in Middelburg heeft maandag de tbs van een 30-jarige man verlengd, ondanks dat de officier van justitie het verzoek tot verlenging te laat had ingediend. Daardoor is de man, die tot drie jaar cel en tbs werd veroordeeld voor een verkrachting en twaalf aanrandingen, ruim een jaar in een kliniek behandeld zonder dat de verlenging officieel was vastgelegd.

De tbs van de man ging in op 23 december 2007 en werd twee jaar later, zoals wettelijk wordt voorgeschreven, opnieuw beoordeeld en vervolgens verlengd. Het volgende verzoek tot verlenging had uiterlijk eind november 2011 moeten zijn ingediend door justitie, maar dat gebeurde pas ruim een jaar later, op 21 december 2012.

De officier van justitie gaf als reden voor de vertraging dat de man per ongeluk uit het systeem van de Dienst Justitiële Inrichtingen was verwijderd. Dat gebeurde na de omzetting in tbs met dwangverpleging. Het verzoek werd alsnog ingediend, direct nadat de fout aan het licht was gekomen.

De advocaat van de man wilde dat de officier niet-ontvankelijk zou worden verklaard. Hij wees daarbij op de extreme overschrijding van de termijn. De officier van justitie beriep zich op de speciale omstandigheden van de zaak.

De rechtbank liet weten zich voor een 'welhaast duivels dilemma' gesteld te zien, maar besloot de noodzaak van behandeling van de man en de bescherming van de maatschappij het zwaarst te laten wegen. De rechtbank besloot daarom de tbs van de man met twee jaar te verlengen met ingang van 23 december 2011.

Strontgolf over veebedrijf

Een gescheurde mestsilo heeft zondagnacht gezorgd voor een 'tsunami' aan mest op het erf van een veebedrijf in het Brabantse Rijkevoort. Zo'n vijftienhonderd kuub mest stroomde daardoor over de weilanden, in een schuur en op straat, meldt een woordvoerder van de brandweer maandag. Niemand raakte gewond.

Een koeienstal van het bedrijf aan de Walsert werd door de golf aan mest verwoest. Een deel van het dak kwam naar beneden. Een dertigtal koeien en een stier die daar stonden bleven ongedeerd en zijn geëvacueerd. Behalve een grote ravage veroorzaakte de explosie van de mestsilo ook een enorme stank op het terrein. Die trok in de loop van de ochtend weer weg.

Een deel van de mest kon direct worden weggepompt naar een buurman. De milieuschade bleef beperkt doordat snel een dam werd opgeworpen voor sloten op het erf. Daardoor kon de mest niet in het water terechtkomen.

De mestsilo klapte rond middernacht uit elkaar. Hoe dat kon gebeuren is onduidelijk. "Mogelijk bezweek de silo onder de druk", stelt de zegsman. De silo was echter recent nog gecontroleerd en goedgekeurd.

Het duurt naar verwachting nog twee dagen voordat alle mest van het terrein is opgeruimd, aldus de woordvoerder.

KNVB onderzoekt uitspraken Verbeek

De KNVB laat uitzoeken of AZ-trainer Gertjan Verbeek met uitspraken over straffen van de voetbalbond de regels heeft overtreden. Dat meldt de bond maandag. De aanklager betaald voetbal gaat de uitspraken toetsen aan de reglementen en de gedragscode van de bond.

Verbeek liet op de website van AZ en afgelopen zaterdag bij Eredivisie Live zijn ongenoegen blijken over de procedures bij de KNVB. "Het is ons-kent-ons in Zeist. De manier waarop je daar als aangeklaagde wordt behandeld is disrespectvol, denigrerend en neerbuigend. Vooral de aanklager is verschrikkelijk en subjectief", liet hij op AZ.nl aantekenen.

De KNVB vindt dat Verbeek 'niet alleen de integriteit van de aanklager betaald voetbal, maar ook het gehele tuchtrechtelijke proces in zijn geheel in twijfel trekt'. Daarmee zou hij de belangen van het betaald voetbal schaden.

Als de aanklager vindt dat de uitspraken een overtreding vormen, kan hij een vooronderzoek beginnen. Hij kan de zaak dan ook direct voorleggen aan de tuchtcommissie. Dat kan alleen als de uitlatingen in een zaak aan het adres van de aanklager gericht zijn.

'Russen trekken eigen sporters voor'

Met de Olympische Winterspelen in Sochi minder dan een jaar weg, lijken de Russen hun eigen sporters voordeel te bezorgen. Snowboardster Nicolien Sauerbreij en bobsleester Esmé Kamphuis klagen maandag op Twitter dat Russische sporters worden voorgetrokken bij het gebruiken van de olympische locaties.

"Blijft een raar land dat Rusland", is het oordeel van Sauerbreij. "Om onduidelijke redenen mogen we niet trainen op officiële pistes. Russisch team uiteraard wel."

Sauerbreijs frustraties werden herkend door Kamphuis. "Hmm, dat klinkt als zelfde vreemde praktijken als op en rond de bobbaan afgelopen weken", reageert zij. "Cheat to success lijkt slogan van Rusland."

IOC wil vrede tussen WADA en sportbonden

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) wil dat het mondiale antidopingbureau WADA en diverse internationale sportbonden weer normaal met elkaar kunnen praten. Het IOC heeft een speciale conferentie gepland om de verslechterde verhoudingen te verbeteren. De bijeenkomst staat voor eind april, begin mei gepland in Lausanne.

WADA heeft bijzonder kritisch gereageerd op het dopingbeleid van diverse sportbonden. Vooral de internationale wielrenunie UCI kreeg er van langs. Die bond had meer kunnen doen om het alom aanwezige dopegebruik tegen te gaan, aldus WADA. "De relatie met het WADA is dramatisch verslechterd. De kritiek op hun sportpartners en de daaruit voortvloeiende schending van vertrouwen moeten worden besproken", aldus de Italiaan Francesco Ricci Bitti, de voorzitter van de vereniging van alle 26 olympische zomersporten (Asoif).

'Wilders moet op zijn woorden passen'

Geert Wilders hangt vervolging in Australië boven het hoofd als hij in zijn toespraken over de schreef gaat en wetten tegen religieuze haatzaaierij overtreedt. Daarvoor waarschuwt de voorzitter van de Multiculturele Commissie van de deelstaat Victoria aan de vooravond van de eerste lezing van de PVV-voorman.

"Hij heeft recht op zijn mening, zoals iedereen in Australië. Maar hij moet heel voorzichtig zijn dat hij niet voorbij het punt gaat waarop het een overtreding wordt van de wet van dit land, van de verwachtingen en van wat we hier in Australië waarderen", aldus voorzitter Chin Tan in The Daily Telegraph van maandag. "In het geval dat hij iets zegt of op een bepaalde manier brengt wat juridische consequenties heeft, ben ik er zeker van dat iemand of de politie dit oppakt."

"Het belasteren van groepen op grond van hun waarden en waar ze in geloven zorgt voor tweespalt" en is volgens Chin Tan een vorm van aanzetten tot haat.

[Upd] Dutroux blijft in cel

De Belgische kindermoordenaar Marc Dutroux hoort maandag 18 februari of hij onder elektronisch toezicht vrij komt. Een speciale rechtbank wil om 14.00 uur het besluit bekendmaken in het paleis van justitie van Brussel. De uitspraak is openbaar.

Dutroux die geldt als de bekendste misdadiger van België, werd in 2004 veroordeeld tot levenslang en tbs voor onder meer moord, ontvoering, marteling en verkrachting van minderjarige meisjes. Hij zit zijn straf uit in de gevangenis van Nijvel.

Volgens de Belgische wet kunnen veroordeelden hun straf buiten de gevangenis ondergaan. Zij worden dan onder meer door elektronische middelen gecontroleerd en moeten over een adres beschikken. De kans dat Dutroux met een elektronische enkelband uit de gevangenis mag, is echter zeer gering, menen kenners.

Zijn handlangster en voormalige echtgenote, Michelle Martin, kwam eind vorig jaar voorwaardelijk vrij. Zij werd opgevangen in een klooster.

Update 08:52 uur:
De moeder van de Belgische kindermoordenaar Marc Dutroux hoopt dat haar zoon niet vrijkomt. "Het is een recidivist in hart en ziel", waarschuwt ze maandag in Soir Magazine.

Dutroux hoort maandag of hij met elektronisch toezicht vrijkomt, maar zijn moeder ziet hem liever achter de tralies. "Hij zal nieuwe delicten plegen. Ik voel niet de minste behoefte dat hij vrijkomt", stelt de 78-jarige vrouw.

Volgens Jeanine L. heeft haar zoon geen realiteitszin. "Marc is niet klaar om te worden vrijgelaten omdat hij de verantwoordelijkheid voor zijn daden altijd bij anderen wil neerleggen", aldus de vrouw die voor het eerst in lange tijd naar buiten treedt.

De relatie tussen de moordenaar en zijn familie is overigens slecht. "Wist je dat hij me vertelde dat hij mij en zijn vader zou doden om sneller te erven?", verzucht ze.

Update 14:31 uur:
De Belgische kinderverkrachter en -moordenaar Marc Dutroux blijft in de cel. Zijn verzoek om onder elektronisch toezicht vervroegd vrij te komen werd maandag door een speciale rechtbank in Brussel afgewezen. Dutroux was niet aanwezig bij de zitting.

Het vonnis komt niet als een verrassing. Kenners hadden al aangegeven dat de kans zeer klein zou zijn dat Dutroux vrij zou komen. De rechtbank vond zijn verzoek onvolledig en onvoldoende gefundeerd. Zo was niet duidelijk, wat Dutroux na zijn vervroegde vrijlating wilde gaan doen.

Dutroux werd in 2004 veroordeeld tot levenslang en tbs voor onder meer moord, ontvoering, marteling en verkrachting van minderjarige meisjes. Hij zit zijn straf uit in de gevangenis van Nijvel.

Zijn handlangster en voormalige echtgenote, Michelle Martin, kwam eind augustus voorwaardelijk vrij. Zij werd opgevangen in een klooster in Malonne, bij Namen. 

Dutroux hoort of hij cel uit mag
Dutroux hoort of hij cel uit mag (Foto: ANP)

'Marokkaanse kinderen massaal terug naar Nederland'

Kinderen in Marokko die een Nederlands paspoort hebben worden volgend jaar 'teruggehaald' naar Nederland. Reden is het besluit van de regering om de export van kinderbijslag aan banden te leggen, zegt de Marokkaanse topambtenaar Mohammed Bernoussi maandagavond in een interview met Nieuwsuur.

Het gaat mogelijk om 'duizenden kinderen', vooral tieners, meldt het televisieprogramma. Eenmaal terug in Nederland hebben ze weer recht op de volledige kinderbijslag. Volgens Bernoussi hebben de vaders 'geen keus'.

Nederland wil de uitkeringen stopzetten van Marokkanen die in Nederland hebben gewerkt, maar weer terug zijn gekeerd naar hun thuisland. Het gaat daarbij om de kinderbijslag en het kindgebonden budget. Nederland wil het verdrag dat daarover is gesloten met Marokko aanpassen. Is Marokko hiertoe niet bereid, dan wil het kabinet het verdrag opzeggen.

Daarnaast zijn de andere uitkeringen per 1 januari van dit jaar aangepast aan het welvaartsniveau van Marokko, waardoor het bedrag lager uitvalt. Bernoussi snapt niet waar de korting op is gebaseerd. "Ze hebben zeker alleen stokbroden vergeleken", zegt hij volgens Nieuwsuur. Hij vindt de verlaging 'onacceptabel'.

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) liet hierover in januari weten dat hij niet snapt dat Marokko hierover boos is. De uitkering is bedoeld om te voorzien in het levensonderhoud, niet om er rijk van te worden, zei hij. De woede van Marokko is onterecht, aldus de vicepremier.

Final Fantasy XIV: A Realm Reborn pc-bèta begint 25 februari

Square Enix kondigde vandaag aan dat de bèta voor de pc-versie van Final Fantasy XIV: A Realm Reborn  op 25 februari zal beginnen. De bèta, genaamd Phase One, zal het 'Full Active Time Events' systeem bevatten. Dit zijn willekeurige events die spelers kunnen overkomen.

De Phase One-bèta is gelimiteerd tot gebieden rondom de Gridania-natie. Ook is er een instance met boss battle beschikbaar voor spelers die level 30 bereiken. Voor meer informatie is kun je een kijkje nemen op het officiële forum.

Wil jij je inschrijven voor de Final Fantasy XIV: A Realm Reborn-bèta? Neem dan hier een kijkje op de officiële website van de game.

Final Fantasy XIV: A Realm Reborn

Sam Mendes keert mogelijk terug voor Bond 24

Sam Mendes (Skyfall, American Beauty) gaat waarschijnlijk ook de volgende Bond-film regisseren. Waar de meeste regisseurs het na een film genoeg vinden, lijkt het er nu op dat de producenten Sam Mendes misschien toch weleens zo ver kunnen krijgen.

De producenten zijn in dit geval Barbara Broccoli en Michael Wilson. Zij waren niet gecharmeerd van John Logan's (The Last Samurai) idee om Bond 24 en 25 als aansluitende films te maken en pleiten daarom voor een terugkeer van Sam Mendes die ook in deze bondfilm weer wordt bijgestaan door Daniel Craig.

Tot dusver is er nog niets zeker. Blijkbaar zou Mendes voor 75% zeker zijn van een heroptreden in de Bond-franchise, maar hoeveel zekerheid de bioscoopganger kan putten uit zulke percentages is natuurlijk ook zeer discutabel.

Sam Mendes en Daniel Craig
Sam Mendes en Daniel Craig

FOK!filmtips van de dag: Karakter

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

2005 was een bijzonder vruchtbaar jaar voor regisseur Martin Koolhoven. Eerst wordt multicultikomedie Het Schnitzelparadijs een bioscoophit en daarna volgt familiefilm Knetter als arthousesucces. De film wint de Publieksprijzen tijdens Cinekid en het Nederlands filmfestival in 2005 en 2006.  

Bonnie, een rol van Jesse Rinsma en haar moeder Lis, gespeeld door Carice van Houten, houden van olifanten. Lis is wel een lieve maar geen gewone moeder. Soms is ze heel druk en vrolijk en dan weer heel somber. Bonnie's vriendje Koos, een rol van Tom van Kessel, heeft een heleboel broertjes en zusjes en eigenlijk wil Bonnie ook graag een broertje. Maar dat vindt haar moeder niet zo'n goed idee. Baby's krijg je niet zomaar, dan kan je beter een huisdier nemen, vindt Lis. Om haar dochter te verrassen neemt Lis op een dag een olifant mee naar huis. Hoe zal dit uiteindelijk aflopen voor Bonnie? Je kan het bekijken op Nederland 3 om 15:32.

In 1998 wint het Nederlandse Karakter een Oscar voor Beste niet-Engelstalige film. Vanavond is de film te zien op RTL8 om 20:30. Deurwaarder Dreverhaven is een machtig man. Wanneer zijn huishoudster Joba een kind van hem verwacht, wil zij niet met hem trouwen en verlaat zijn woning. Ook na de geboorte van hun zoon weigert ze iets van hem aan te nemen. Dreverhaven ervaart dit opnieuw als een afwijzing en vanaf dat ogenblik dwarsboomt hij zijn onwettige zoon zoveel mogelijk. Jan Decleir en Fedja van Huêt geven deze twee mannen gestalte.

Het leven lijkt perfect voor John Brennan. Totdat zijn vrouw Lara opgepakt wordt voor een gruwelijke moord die ze niet heeft gepleegd. Drie jaar later doet John er alles aan om zijn gezin bij elkaar te houden. Hij voedt hun zoon op, geeft les op school en doet er tevens alles aan om haar onschuld te bewijzen. Als ook het laatste beroep wordt afgewezen en Lara suïcidaal wordt besluit John dat er maar één oplossing mogelijk is; hij moet zijn vrouw uit de gevangenis bevrijden. Hij bedenkt een gedetailleerd vluchtplan en stort zich in een gevaarlijke en onbekende wereld. Uiteindelijk zet hij  dat ‘alles’ op het spel voor de liefde van zijn leven. The Nex Three Days is een remake van de Franse film Pour Elle. De cast bestaat onder andere uit Russell Crowe, Elizabeth Banks, Liam Neeson en Michael Blue. Te zien om 20:30 op SBS6.

Eidos Montreal kondigt binnenkort nieuwe titel aan

Op een LinkedIn-profiel van een medewerker van Eidos Montreal wordt gesproken over een onaangekondigde titel die in de komende maanden aangekondigd gaat worden. Deze UI-programmer heeft al eerder gewerkt aan games als Deus Ex: Human Revolution en Tomb Raider

Fans Speculeren dat het hier om een release gaat voor de PS4 en/of Xbox 720. Eerdere geruchten wezen er al op dat de game Thief 4 in ontwikkeling is. Volgens dit profiel zou het dus kunnen betekenen dat Thief 4 in de maak is voor de volgende generatie consoles.

Vorig jaar werden er al beelden gevonden van een onbekende game die erg op de Thief-serie leek. Misschien dat we met de aankondiging van Sony's nieuwe console meer horen. Bekijk de gevonden beelden hieronder.

'Resident Evil 6 komt naar Wii U'

Volgens gameswebsite Dual Pixels zal dit jaar een speciale editie van Resident Evil 6 uitbrengen. Resident Evil 6: Final Hope moet volgens de site ook uitkomen voor Nintendo Wii U. De volgende quote van de website vertelt ons meer over dit gerucht.

"A special edition of Resident Evil 6 called “Final Hope” will be release with bug & gameplay fixes, new sequel scenario DLC with one involving Claire, modes, asymmetrical gamepad play, off TV gamepad play and an HD port of Resident Evil: Revelations. The next Resident Evil Operation game is in the works for PS3, 360, Wii U, Vita and Omni called Terrestrial Fear."

Het vreemde aan de quote is dat er ook gepraat wordt over een nieuwe Resident Evil: Operations-game. Deze game gaat volgens de site uitkomen voor de gameconsole 'Omni'. Wordt dit de uiteindelijke naam van de volgende PlayStation-console of is het hele gerucht misschien uit de spreekwoordelijke duim gezogen. De tijd zal het leren.

Resident Evil 6

A Virus Named Tom komt naar Vita en Playstation Mobile

De indiegame A Virus Named Tom komt deze zomer naar Playstation Vita en naar Playstation Mobile. De game is al sinds augustus 2012 uit op Steam, maar komt nu ook naar de twee Sony-platformen. Om het feestje te vieren, staat de game voor de helft van de prijs in de Steam Store.

A Virus Named Tom is een indie puzzlegame van de hand van developer Misfits Attic. In het spel ben je een virus gemaakt door een excentrieke professor die wegens ontslag is doorgedraaid. Het doel van het spel is, hoe kan het ook anders, de samenleving te ontwrichten en wraak te nemen op de mensheid. Natuurlijk laat men dit niet zomaar gebeuren, waardoor je al puzzelend je doel moet bereiken.

Ook bevat de pc-versie een lokale co-op multiplayer zodat je gezamenlijk de samenleving kan ontwrichten. Of Vita/Mobile ook multiplayer krijgt, is nog niet zeker. Wel krijgt de port enkele nieuwe levels en features.

Milan Baros terug bij jeugdliefde Banik

Aanvaller Milan Baros speelt de komende anderhalf jaar voor Banik Ostrava. De 31-jarige spits keert daarmee na 11,5 jaar terug bij de club waar zijn profcarrière begon. Baros was transfervrij sinds hij vorige week zijn contract bij de Turkse grootmacht Galatasaray liet ontbinden.

Baros vertrok in 2001 bij Banik voor een avontuur bij Liverpool. Met de Reds won hij in 2005 de Champions League. Later kwam hij ook uit voor Aston Villa, Olympique Lyon en Portsmouth voor hij in 2008 voor Galatasaray koos. Baros blijft echter hoop houden op een buitenlands avontuur. In zijn contract bij Banik liet hij een clausule opnemen dat de Tsjechen hem bij interesse uit het buitenland aan het einde van dit seizoen laten gaan.

Paris Hilton viert verjaardag in ziekenhuis

Paris Hilton heeft haar 31e verjaardag in het ziekenhuis moeten vieren. Het vriendje van de socialite ging onderuit tijdens het skiën en moest naar een hospitaal.

"Wat een enge dag op de piste", twitterde Paris over haar verjaardag. "Toen ik de wond op River Viiperi's been zag, viel ik bijna flauw. Ik heb nog nooit zo'n diepe snee gezien." Over hoe Viiperi aan de diepe snee komt, laat Paris niets los.

Wel deelt de socialite mede dat ze trots is op haar tien jaar jongere scharrel. "Hij is zo moedig. Ik kan me niet voorstellen hoe veel pijn hij vandaag heeft gehad." Vanwege Viiperi's ongeval braken hij en Paris hun skivakantie af. "Na een druk verjaardagsweekeinde bij Lake Tahoe gaan we weer terug naar Los Angeles."

Eenmaal thuis sprak Viiperi zijn dank uit via Twitter. "Weer veilig thuis dankzij mijn schitterende blondine Paris, die altijd zo goed voor me zorgt." Voorlopig is het Spaanse model, dat sinds september met Paris scharrelt, nog zoet met zijn ski-ongeval. "Twaalf dagen met hechtingen en daarna weer terug naar bijna normaal. Het had erger kunnen zijn."

'Let beter op geestelijke gezondheid'

Wat betreft de lichamelijke gezondheid is men relatief goed geïnformeerd. Men weet wat men moet doen om gezond te blijven, en dankzij voorlichting herkent men kwalen bij zichzelf en bij anderen. Als er iets mis is, aarzelt men niet om naar de dokter te gaan. Professor Barbara Sahakian pleit nu voor eenzelfde zorg voor de geestelijke gezondheid.

Ze vindt namelijk dat het daaraan schort: "Als een samenleving nemen we onze geestesgesteldheid voor lief. Maar, net als bij het lichaam, is het belangrijk ook de geest gezond te houden." Jaarlijks valt ongeveer een kwart van de volwassenen ten prooi aan een geestesziekte, met depressie en angststoornissen als grootste boosdoeners.

Sahakian pleit voor eenzelfde voorlichting voor geestelijke problemen als voor lichamelijke problemen: "Dikwijls wachten mensen te lang met het zoeken van hulp, waardoor hun toestand moeilijker te behandelen wordt. We moeten het publiek leren waar ze op moeten letten en hen bewust maken van het belang van een tijdige diagnose en behandeling."

Naast deze maatregelen ziet Sahakian een grote rol weggelegd voor technologie. Enerzijds wordt het met spelletjes en trainingen op computers, tablets en consoles een stuk makkelijker om de geest fit te houden. Anderzijds kunnen met moderne apparatuur de fysiologische oorzaken en gevolgen van een geestelijk probleem eerder ontdekt worden.

Sahakian benadrukt wel dat het geen strijd om aandacht moet worden tussen fysieke en geestelijke gezondheid. De twee zijn intrinsiek vervlochten: een gezond lichaam zorgt voor een gezondere geest, en een gezonde geest maakt het krijgen van een gezond lichaam makkelijker.

Abu Dhabi opnieuw stop tijdens Volvo Ocean Race

Abu Dhabi is tijdens de volgende Volvo Ocean Race opnieuw een van de halteplaatsen. Dat heeft de organisatie van de zeilrace rond de wereld, die in het najaar van 2014 weer van start gaat, maandag bekendgemaakt. Het emiraat doet ook weer met een eigen boot mee, net als in de editie van 2011-2012.

Abu Dhabi wordt de finishplaats van een etappe die in het Braziliaanse Recife begint. "De etappe wordt de langste en uitdagendste in de geschiedenis van de Race", verklaart directeur Knut Frostad van de Volvo Ocean Race. "De Zuidelijke Oceaan is nooit makkelijk en deze route zal de zeilers tot het uiterste testen."

Met Abu Dhabi zijn nu zeven etappeplaatsen bekend. De race start in het Spaanse Alicante en de eerste etappe voert naar Recife. Van daar gaat de tweede etappe naar Abu Dhabi. Later in de race staat er een etappe van het Nieuw-Zeelandse Auckland naar de tweede Braziliaanse halteplaats Itajai op het programma.

De etappe daarna voert van Itajai naar Newport in de Verenigde Staten. Göteborg is de finishplaats. De overige halteplaatsen worden de komende tijd bekendgemaakt. Abu Dhabi Ocean Racing is de derde inschrijving voor de twaalfde editie van de zeilrace. De vrouwenboot van Team SCA en een Braziliaanse boot meldden zich al eerder aan.

Mortal Kombat: Legacy II komt binnenkort

De makers van onder andere Mortal Kombat: Rebirth en Mortal Kombat: Legacy laten het bij de laatstgenoemde webserie niet slechts bij een enkel seizoen. De makers zullen in samenwerking met Warner Brothers een tweede deel op de webserie uit 2010 maken en hier episodes van uitbrengen.

In de trailer zien we veel bekende gezichten. Zo nemen Kitana en Mileena het tegen elkaar op, zien we Ermac en Scorpion en doet Shang Tsung uiteraard ook zijn opwachting. Verder dan 'Koming Soon' kan de trailer ons niet vertellen over een releasedatum. De trailer zelf doet in elk geval al wonderen.

Bekijk de trailer hieronder.

Schadelijke fruitvlieg vestigt zich in Nederland

De schadelijke Aziatische fruitvlieg is vorig jaar voor het eerst opgedoken in Nederland. Dat melden Biocontrole Onderzoek en Advies en de Wageningen Universiteit maandag op natuurbericht.nl. De vlieg kan in korte tijd een groot deel van de fruitoogst vernietigen.

De fruitvlieg is afkomstig uit Zuidoost-Azië en heeft zich via de handel verspreid door Europa. In 2011 werd hij voor het eerst in België aangetroffen en vorig jaar is het beestje ook op diverse locaties in Nederland aangetroffen. De fruitvlieg tast, anders dan de normale fruitvlieg, fruit en bessen aan als ze gaaf of zelfs nog onrijp zijn. De gewone fruitvlieg komt alleen af op rijp en rottend fruit.

Volgens de onderzoekers is het voor telers, supermarkt of veiling moeilijk om al het fruit te controleren. De vrouwtjes zijn bovendien niet met het blote oog te onderscheiden van de gewone fruitvlieg. De mannetjes hebben een zwarte vlek op de vleugel.

Op dit moment lopen er allerlei projecten gericht op beheersing van de fruitvlieg. Ook wordt in de loop van het jaar in kaart gebracht hoeveel Aziatische fruitvliegen er precies zijn.

Josh Brolin in eerste afbeelding Sin City 2

Hieronder is de eerste afbeelding te bewonderen van Sin City: A Dame to Kill For. De kenmerkende, grauwe Sin City sfeer is ook in deel twee weer goed vertegenwoodigd.

Brolin neemt in de Sin City prequel de rol van Dwight Mccarthy op zich, een rol die in Sin City wordt vertolkt door Clive Owen. Aangezien het personage in A Dame to Kill For plastische chirurgie ondergaat, is de keuze voor Brolin goed te verantwoorden. Naast Josh Brolin spelen onder meer Bruce Willis, Joseph Gordon-Levitt en Jessica Alba een rol in de film. Sin City: A Dame to Kill For is in het najaar in de bioscoop te zien.

Langeveld kopman Orica-GreenEdge in Omloop

Wielrenner Sebastian Langeveld heeft zaterdag bij de Omloop Het Nieuwsblad een beschermde status. De 28-jarige Zuid-Hollander gaat in Gent van start als kopman van zijn Australische ploeg Orica-GreenEdge. Dat maakte ploegleider Lorenzo Lapage maandag bekend. Samen met ploeggenoot Jens Keukeleire gaat Langeveld woensdag het parcours nog eens verkennen.

Langeveld won de Omloop, traditioneel de opening van het West-Europese wielerseizoen, 2 jaar geleden als renner van Rabobank. Vorig jaar zegevierde de Belg Sep Vanmarcke. Langeveld heeft zaterdag in ieder geval geen last van tweevoudig winnaar Philippe Gilbert. De Belg vindt de Omloop niet in zijn programma passen.

Bedelende oplichter ontmaskerd

Een manke bedelaar in de Amsterdamse Kalverstraat blijkt kerngezond als hij niet 'aan het werk' is. Dat blijkt uit beelden van verslaggever en cameraman Frank Buis die de oplichter een tijdje heeft gevolgd.

De 'gehandicapte' man is regelmatig te vinden op de Nieuwendijk en op de Bloemenmarkt en loopt dan met een wandelkruk heel moeilijk te doen met zijn voeten. Ondertussen vraagt hij het winkelend publiek wat geld te gooien in een bekertje.

Een moment later blijkt de man een fitte kievit. Frank Buis volgt de bedelaar terwijl hij naar een gokhal loopt. Daar wint hij in ieder geval niet de jackpot, want vervolgens haalt hij weer zijn kruk op om opnieuw te gaan bedelen.

Half miljoen 'slimme' energiemeters

Steeds meer consumenten gebruiken een zogeheten slimme meter, waarmee ze hun energieverbruik dagelijks in de gaten kunnen houden. Naar verwachting hebben eind dit jaar een half miljoen huishoudens zo'n meter, schrijft minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

De bewindsman is positief over deze ontwikkeling. "Dankzij de slimme meter krijgen mensen inzicht in wat ze verbruiken. Daardoor kunnen mensen makkelijker energie besparen en daarmee hun energierekening verlagen", schrijft hij. "Een goede zaak voor zowel de consument als het milieu." Bovendien zorgt de meter voor minder administratieve lasten bij het doorgeven van de meterstanden.

De slimme meter wordt standaard geïnstalleerd bij nieuwbouwhuizen. Mensen die in bestaande huizen wonen kunnen hun energiebedrijf vragen om een slimme meter te plaatsen. Volgens de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) maken consumenten 'nauwelijks' bezwaar tegen het plaatsen van de meters of het op afstand uitlezen van de meterstanden, stelt Kamp. Het apparaat zou meer moeten worden gepromoot, stelt de NMa.

Slimme meters zijn pas sinds 2011 toegestaan, toen de Eerste Kamer ermee instemde. De senaat lag geruime tijd dwars, omdat in het wetsvoorstel dat de slimme meter mogelijk maakte onvoldoende waarborgen waren ingebouwd voor de privacy van consumenten. Uiteindelijk werd vastgelegd dat consumenten zelf mogen bepalen of zij hun meterstanden op afstand laten uitlezen.

Ook mogen de standen maar beperkt worden uitgelezen. Zo valt niet af te lezen of mensen thuis zijn en of bepaalde apparaten zijn ingeschakeld of niet.

De slimme meter is een voorwaarde voor de totstandkoming van 'intelligente energienetten', waarbij de plaatselijke energievraag en het aanbod veel beter op elkaar kunnen worden afgestemd.

'Schalke 04 zet zinnen op Heynckes'

Schalke 04 wil volgend seizoen Jupp Heynckes voor de groep zetten. Dat meldt Bild. De 67-jarige trainer is dit seizoen werkzaam bij Bayern München maar met komende zomer plaatsmaken voor Josep Guardiola.

Schalke 04 is nog op zoek naar een nieuwe vaste hoofdtrainer sinds het vertrek van Huub Stevens. Momenteel staat Jens Keller voor de groep bij de club uit Gelsenkirchen. Die doet het slechter dan zijn voorganger Stevens. Na 22 wedstrijden staat Schalke 04 op de negende plaats in de Bundesliga. Heynckes was al eerder werkzaam voor Schalke. In 2004 eindigde hij zevende met de club. Na een slechte start van het volgende seizoen werd de oefenmeester op straat gezet.

Argo en Zero Dark Thirty winnen scenarioprijzen

De CIA-thrillers Argo en Zero Dark Thirty hebben de twee belangrijkste prijzen gewonnen van de Writers Guild of America. Mark Boal won zondagavond in Los Angeles de WGA Award voor zijn originele scenario van Zero Dark Thirty over de jacht op Osama Bin Laden en Chris Terrio won voor zijn scenario Argo, dat hij baseerde op een artikel uit het tijdschrift Wired.

Naast Boal en Terrio won regisseur Malik Bendjelloul de WGA Award voor zijn documentaire Searching for Sugar Man over de Amerikaanse muzikant Rodriguez. Hij was in de jaren zeventig razend populair in Zuid-Afrika, maar had daar zelf geen weet van.

De WGA Awards werden ook uitgereikt aan schrijvers van tv-series. In de categorie drama wonnen de scenaristen van Breaking Bad, voor komedie wonnen de schrijvers van Louie met de Amerikaanse komiek Louis C.K., die zelf ook meeschrijft. De prijs voor beste nieuwe serie werd gewonnen door de komedie Girls van Lena Dunham.

De uitreiking van de WGA Awards is de laatste grote prijsuitreiking voor de Oscars die zondagnacht worden uitgereikt. Argo van Ben Affleck is favoriet in de categorie beste film. De thriller won eerder al een Bafta, een Golden Globe en prijzen van de regisseurs-, acteurs en producentenvakbonden. Ook Zero Dark Thirty is genomineerd voor een Oscar voor beste film.

Argo gaat over zes Amerikaanse diplomaten die weten te ontsnappen aan een gijzeling tijdens de Iraanse revolutie in 1979. De CIA wil ze het land uit smokkelen door te doen of het filmmakers zijn. Voor Zero Dark Thirty sprak Boal met betrokkenen bij de jacht op Osama Bin Laden. De Amerikaanse overheid onderzoekt of de CIA geheime informatie heeft gelekt.


Argo en Zero Dark Thirty winnen scenarioprijzen (Foto: Novum)

Agenten gewond door rondvliegend glas

Twee agenten zijn zondagavond in Utrecht gewond geraakt toen een verdachte de ruit van zijn voordeur insloeg. Ze werden beiden in het gezicht geraakt door rondvliegend glas, meldt de politie maandag.

De agenten gingen kort voor middernacht af op een melding over burenruzie op de Vreuchdenberchdreef in de wijk Overvecht. Een 31-jarige bewoner had de hond van een buurvrouw afgepakt en wilde het dier niet teruggeven.

Toen agenten het hondje aan de buurvrouw overhandigden begon de man hen uit te schelden. Ze probeerden hem rustig te krijgen en brachten hem terug naar zijn woning. Toen ze net wegliepen hoorden ze een harde knal en bleek de man de ruit van zijn voordeur te hebben ingeslagen.

De 31-jarige Utrechter is aangehouden voor mishandeling. De agenten zijn in een ziekenhuis behandeld aan hun verwondingen.

Playmate Zimra mishandeld in Utrechtse discotheek

Playmate Zimra Geurts is naar eigen zeggen mishandeld in een Utrechtse discotheek. "We waren aan het dansen met nog twee vriendinnen toen mijn zusje ineens een harde duw kreeg", vertelt de 21-jarige Zimra aan De Telegraaf. "Toen ik vroeg waarom dat was, kneep een van de meiden mijn keel dicht."

Vervolgens werd Zimra's jongere zusje Simcha naar de grond gewerkt. "Het was vreselijk. Ze bleven met zijn vieren tegen haar hoofd aan schoppen terwijl ze met haar knieën opgetrokken op de grond lag."

Ook toen de politie, die door de bewaking werd ingeschakeld, aanwezig was, ging het duwen en trekken door. "Terwijl ik met een agent stond te praten werd ik nogmaals door een van die meiden in mijn rug gestompt", vertelt Zimra. "Zij en haar vriendinnen zijn meteen meegenomen naar het bureau en zitten nu nog vast."

Zimra en Simcha hebben aangifte gedaan. "Er zijn heel veel getuigen dus ik denk dat het wel goed komt", zegt de Playmate, die onlangs nog te zien was in Sterren Dansen op het IJs. "Zelf heb ik last van kneuzingen, schrammen en blauwe plekken. Maar ik maak me vooral zorgen om mijn zusje. Zij heeft sinds de vechtpartij vreselijke hoofdpijn."

[Darts] Harms wint Schotland Open

Darter Wesley Harms heeft de Schotland open gewonnen. In de finale was hij met 5-4 te sterk voor de Welshmen Jim Williams.

Harms won na een geweldige finale de titel. Met 4-4 op het scorebord won Williams het bullen en opende de beslissende leg met een 140 score waarna hij negen darts voor de wedstrijd miste. Ook Sparky miste meerdere pijlen voor de overwinning maar wist toch als eerste de buitenste ring te raken.

James Wilson en Gary Robson wonnen het toernooi voor koppels door in de finale af te rekenen met Remco van Eijden en Benito van de Pas. Big Robo gooide een magische 141 finish voor een 3-2 overwinning. Bij de dames kwamen Tamara Schuur en Sharon Prins tot de halve finales. Zij verloren met 3-1 van de latere winnaars Sue Gulliver en Paula Jacklin.

Bungie negeert Destiny voor pc

Het schietspel Destiny wordt niet gemaakt voor de pc. Volgens gamestudio Bungie worden schietspellen niet vaak meer op de pc gespeeld. Dat zei een vertegenwoordiger van het gamebedrijf in een interview met gameweblog Destructoid. In de top tien pc-spellen op gamedienst Steam zitten echter zes schietspellen.

Het populairste schietspel, Call of Duty, verkoopt het meest op de Xbox 360 en de PlayStation 3. Gamers die graag op een pc spelen, zijn teleurgesteld in de keuze van Bungie. Onder meer op weblog Rock Paper Scissors wordt met onbegrip gereageerd.

Destiny werd zondag onthuld als een online schietspel voor de Xbox 360, PlayStation 3 en toekomstige spelcomputers. Hoewel de game gericht is op online samenspelen, kunnen gamers met verschillende spelcomputers elkaar niet online tegenkomen.

Topman Eric Hirschberg van uitgever Activision sprak over een online wereld waarbinnen gamers samen of alleen het spel kunnen doorlopen. Naar verluidt zou het verhaal vormgegeven worden door de handelingen van gamers.

Er werd met veel verwachting uitgekeken naar Destiny, het nieuwste spel van Bungie. Bungie brak in 2010 met Microsoft om voor tien jaar een samenwerking aan te gaan met Activision. Samen met Microsoft maakte Bungie de schietspelreeks Halo. Halo wordt gezien als een mijlpaal voor het schietspelgenre op spelcomputers.


Bungie negeert Destiny voor pc (Foto: Novum)

De Bakker nadert beste honderd

Tennisser Thiemo de Bakker is weer een stap dichter bij de top honderd van de wereld. De Westlander stijgt dankzij het behalen van de tweede ronde bij het ABN AMRO World Tennis Tournament afgelopen week twaalf plaatsen en staat nu 111e. Igor Sijsling, die ook de tweede ronde haalde, gaat zes plaatsen omhoog naar de 71e positie. Robin Haase blijft 50e.

Aan de top van de wereldranglijst verandert niets. Novak Djokovic blijft eerste voor Roger Federer, Andy Murray, David Ferrer en Rafael Nadal. Juan Martin del Potro stijgt ondanks zijn eindzege in Rotterdam ook niet. Hij blijft zevende.

Woningverkopen in januari gekelderd

De verkoop van woningen is vorige maand sterk gekelderd. In januari registreerde het Kadaster 6260 verkochte woningen, tegen 17.364 in december. Dat betekent een daling van 63,9 procent, blijkt uit cijfers die het Kadaster maandag publiceerde.

In de maand december worden altijd meer koopakten bij het Kadaster aangeboden. In januari volgt er meestal een daling, ziet het Kadaster. Vorig jaar werden er in januari ook maar 7082 woningen verkocht. Dat het aantal registraties nu ook 11,6 procent lager uitpakt dan in 2012, komt vermoedelijk doordat veel huizenkopers eind vorig jaar nog profiteerden van voordelige hypotheekregels.

Woningverkopen in januari gekelderd
Woningverkopen in januari gekelderd (Foto: ANP)

Tomb Raider pre-order goodies‏

Op 5 maart verschijnt het nieuwe avontuur van Lara Croft in de winkel en natuurlijk worden we aangemoedigd om het vooraf te bestellen. In de Benelux verschijnt de game exclusief als 'Benelux Edition' met allerlei goodies. 

Deze editie is voorzien van twee gratis DLC packs: Explorer Pack en Combat Strike Pack. Hiermee unlock je direct vijf upgrades en een extra tombe om te ontdekken. Daarbij geeft Square Enix via een aantal retailers ook nog eens bijzondere goodies weg bij het bestellen van de game. Het Costume Pack bestaat uit drie nieuwe outfits voor Lara:

  • Hunter: In deze outfit bedekt Lara zich met een dikke modderlaag, als in een actiefilm.
  • Aviatrix: Met deze outfit verkleedt Lara zich als een klassieke jaren '30 avonturier, vliegeniersjack inbegrepen.
  • Guerrilla: In deze outfit ziet Lara er als een jungleguerrilla uit.
 De verschillende deelnemende ketens en de bij hen aangeboden goodies staan hieronder.

Preorders

En voor de mensen die willen weten hoe de hoes eruit ziet: u vraagt, wij draaien.

iPhone hoes

 

NVWA onderzoekt besmetting Nederlands rundvlees

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoekt berichten dat Nederlands rundvlees is besmet met de EHEC-bacterie. Dat heeft een woordvoerder maandag gezegd. Hij kon niet direct zeggen op welke bedrijven het onderzoek zich richt.

In Zweden is in rundvlees van een Nederlandse slager de dodelijke EHEC-bacterie gevonden. Het vlees is volgens Zweedse media de afgelopen vier maanden door het hele land verkocht en zat in hamburgers en kebab. Het vlees is verspreid door een handelaar in Stockholm, die het inkocht bij een Nederlandse slager. Welke slager dat was, is niet bekend.

De Zweedse autoriteiten kwamen de besmetting op het spoor toen twee kinderen in januari ziek werden na het eten van hamburgers in Västerås, zo'n 75 kilometer ten westen van Stockholm. De kinderen overleefden de besmetting.

De NVWA heeft deze periode veel werk aan de Nederlandse vleessector. Vorige week werd een grootschalig onderzoek ingesteld naar fraude met paardenvlees. Vrijdag deed de autoriteit een doorzoeking bij een vleesverwerker in Noord-Brabant vanwege mogelijke fraude met paardenvlees dat als rundvlees is verkocht.

De EHEC-bacterie zorgde in de zomer van 2011 voor onrust in Europa. In Duitsland overleden vijftig mensen aan de gevolgen en ook in Frankrijk, de Verenigde Staten en Zweden viel een dode. In Nederland raakten elf mensen besmet, maar niemand overleed.

Playstation Vita in prijs verlaagd in Japan

De prijs van de Playstation Vita gaat zakken. In Japan moet de draagbare spelcomputer binnenkort zo'n twintigduizend yen kosten, omgerekend grofweg tweehonderd euro. Dat is een verlaging van zo'n twintig procent. Sony Computer Entertainment heeft nog geen prijsverlaging bekendgemaakt voor de Europese of Amerikaanse markt.

In december 2011 werd de Vita in Japan op de markt gebracht, waarna de draagbare spelcomputer in februari ook in de Verenigde Staten en Europa verkrijgbaar was. De verkoop valt tot nu toe tegen, met naar schatting bijna drie miljoen verkochte exemplaren wereldwijd.

Ook in Japan, het thuisland van Sony, blijft de verkoop van de Playstation Vita achter. In november bereikte de spelcomputer een dieptepunt. Toen werden in een week tijd slechts vierduizend exemplaren verkocht. De zes jaar oudere voorloper, de PSP, ging in diezelfde week twaalfduizend keer over de toonbank.


Playstation Vita wordt in prijs verlaagd

Personeel Iberia staakt vijf dagen

Cabinepersoneel en grondmedewerkers van de Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia zijn maandag begonnen met staken. Ze protesteren tegen de plannen om 4500 banen te schrappen bij het bedrijf. In totaal heeft het personeel vijftien stakingsdagen aangekondigd. Maandag zijn 236 vluchten afgelast.

Volgens Iberia zorgen de stakingen ervoor dat in totaal zo'n twaalfhonderd vluchten aan de grond blijven. De stakingen vinden plaats tussen 18 en 22 februari, tussen 4 en 8 maart en tussen 18 en 22 maart. Iberia heeft voor het merendeel van de 70.000 passagiers stoelen gevonden op andere vluchten.

De reorganisatie werd vorig jaar aangekondigd door moederbedrijf International Airlines Group, dat ook eigenaar is van British Airways. In de plannen verdwijnt 23 procent van de banen omdat de Spaanse luchtvaartmaatschappij naar eigen zeggen moet vechten voor haar bestaan.

Schiphol ondervindt geen hinder van de staking bij Iberia, zegt een woordvoerder.

Enorme belangstelling voor fotosessie Oranjes

Het aantal aanmeldingen voor de fotosessie die maandagmorgen in Lech wordt gehouden met koningin Beatrix en het gezin van prins Willem-Alexander is groter dan ooit. Meer dan 75 journalisten, fotografen, cameramensen en technici hebben zich opgegeven. Er zijn televisieploegen uit Oostenrijk, Nederland, België, Duitsland en Frankrijk en fotografen uit nog veel meer landen. Volgens een voorzichtige schatting is dat een derde meer dan gebruikelijk.

De enorme belangstelling voor het fotokwartiertje op een skihelling in de favoriete vakantieplaats van de Oranjes is terug te voeren op het ski-ongeluk van prins Friso een jaar geleden en op de aankondiging van haar aftreden door koningin Beatrix. Dat de koninklijke familie terugkeerde naar Lech is ook buiten Nederland nieuws en de kans om de vorstin voor het laatst in die hoedanigheid te fotograferen wilden ook veel media niet missen.

Voorwaarde voor deelname aan de fotosessie is wel dat de koninklijke familie daarvoor en daarna met rust wordt gelaten, inclusief de familieleden die niet meedoen met de fotovoorstelling zoals prins Constantijn en zijn gezin. Prinses Mabel die met haar dochters in Lech verblijft, heeft nadrukkelijk gevraagd om rust en privacy. Tot dusver is die ook gerespecteerd.

Enorme belangstelling voor fotosessie Oranjes
Enorme belangstelling voor fotosessie Oranjes (Foto: ANP)

Theater: Leids Cabaret Festival 2013 - Finale

Eén van de beste plekken om nieuw cabarettalent te ontdekken is het Leids Cabaret Festival. Voor de 35e keer werd deze gehouden in de Leidse Schouwburg. De winnaar(s) van de felbegeerde titel kan zich in het rijtje scharen van Lebbis en Jansen, Micha Wertheim en Najib Amhali. Een goed moment om je carrière te starten dus. Wie wordt/worden de winnaar(s) van de jury- en de publieksprijs van het prestigieuze festival?

'Drie managers SNS aangemerkt als verdachte'

In het fraudeonderzoek naar de vastgoedtak bij SNS Reaal zijn drie inmiddels geschorste interim-managers aangemerkt als verdachte. Justitie verdenkt hen net als voormalig interim-topman Buck Groenhof van berokkenheid bij omkoping, oplichting en witwassen. De verwachting is dat er meer arrestaties volgen, schrijft De Telegraaf maandag op basis van ingewijden.

De managers werkten net als Groenhof bij de vastgoedtak, SNS Property Finance. Groenhof en zijn voormalige assistent Angelique S. werden dinsdag opgepakt. Het OM verdenkt hen ervan in georganiseerd verband fraude te hebben gepleegd bij de vastgoedtak. Het voorarrest van Groenhof werd vrijdag met twee weken verlengd. Zijn assistent werd vrijgelaten, maar moet zich aan bepaalde voorwaarden houden. Zo mag ze geen contact hebben met oud-collega's.

In het onderzoek worden volgens de krant ook enkele vennootschappen verdacht. Justitie deed vorige week onder meer een inval bij Consus Services, een adviesbedrijf van Groenhof.

De vastgoedtak van de bank en verzekeraar had grote problemen met vastgoedleningen. Begin deze maand werd SNS voor 3,7 miljard euro genationaliseerd omdat de verliezen bij Property Finance te groot werden. Op de bankrekening van Groenhof en zijn assistent is beslag gelegd.

[NBA] Westen wint van Oosten in All-Star game

De Amerikaanse basketballer Kevin Durant was zondag de productiefste speler in de ploeg van de Western Conference in de All-Star game van de NBA tegen de Eastern Conference. De vedette van Oklahoma City Thunder leidde het 'Westen' met 30 punten naar de zege op het 'Oosten': 143-138.

De titel van 'meest waardevolle speler' ging naar Chris Paul van de Los Angeles Clippers. Hij maakte 20 punten en voegde 15 assists toe. Carmelo Anthony van de New York Knicks maakte de meeste punten voor de ploeg van de Eastern Conference. De teller bleef steken op 26. Dwyane Wade en LeBron James, sterspelers van Miami Heat, kwamen tot 21 en 19 punten.

De Western Conference was voor het derde jaar op rij de beste in de traditionele NBA All-Star game.

Derde titel op rij voor Raonic in San Jose

De Canadese tennisser Milos Raonic heeft voor het derde jaar op rij het toernooi van San Jose in de Amerikaanse staat Californië gewonnen. Het 22-jarige servicekanon versloeg zondag (plaatselijke tijd) in de finale de Duitse 'veteraan' Tommy Haas in twee sets: 6-4 en 6-3.

Het was een waardevolle zege voor Raonic, want hij kan volgend jaar zijn titel niet verdedigen. De tennisorganisatie ATP schrapt San Jose, dat voor het eerst in 1889 werd gehouden, van de kalender. "Ik vind het echt vreselijk jammer dat dit toernooi verdwijnt. Het was altijd een 'must' in mijn programma", aldus de Canadees, die tegen de 34-jarige Haas 19 aces sloeg, waarvan de hardste met 238 kilometer per uur.

Live: PlayStation Vita spring showcase

Om 9.00 uur begint een Japanse videoconferentie waarin Sony aankondigingen gaat doen voor PlayStation Vita. We hebben nog geen idee of en wat er verteld gaat worden, maar we gaan wel proberen om jullie live op de hoogte te houden.

De stream is te vinden via Ustream en is stiekem al vooraf opgenomen. Wat zijn jullie verwachtingen?

9.00 uur: we zijn gestart en de show wordt gepresenteerd door hoofd van Sony Japan: Hiroshi Kawano

9.02 uur: Vita zal in Japan in prijs verlaagd worden vanaf 28 februari. De prijs voor het 3G model daalt naar 19.980 Yen (mogelijk 199 euro in Europa). De prijs van het Wifi-only model blijft gelijk op 19.980.

9.04 uur: PlayStation Plus zal een week lang gratis te proberen zijn (tussen 28 februari en 18 maart) in Japan zodat men kan proeven aan de service en de vele gratis games.

9.06 uur: Sony zet de PlayStation Store in het zonnetje en geeft nieuwe gebruikers 200 Yen korting bij hun eerste gebruik. Voor PS+ komen o.a. Uncharted en Ridge Racer beschikbaar.

9.08 uur: Trailer voor Phantasy Star Online 2 wordt getoond. 28 februari te koop.

9.10 uur: Tegelijk met Phantasy Star Online 2 komt een nieuwe kleur Vita: Ice Silver (wit?). De witte Vita is tevens verkrijgbaar in een bundel met de game

9.10 uur: Toukiden (Tecmo Koei) wordt kort getoond. Game komt ook naar PSP en beide versies kunnen communiceren met elkaar. Release komende zomer.

9.14 uur: Soul Sacrifice is de volgende game die getoond wordt. Vanaf 7 maart in Japan te koop.

9.17 uur: Er is nu een hoop geouwehoer over Vita van o.a. developer Inafune. Eind deze maand is Soul Sacrifice speelbaar op een event in Akihabara in Tokyo.

9.18 uur: Er komt een rode Vita met Soul Sacrifice voor 24.980 Yen.

9.22 uur: Valhalla Knights 3 wordt getoond. De game komt in mei.

9.23 uur: Eiyuu Densetsu: Sen no Kiseki wordt getoond, een RPG van Falcom, vroeg in developmentfase.

9.24 uur: Een mech-game genaamd Gundam Breaker wordt getoond. Komt ook naar PS3.

9.26 uur: God Eater 2 aangekondigd, inclusief trailer.

9.27 uur: Een meneer van Bandai Namco vertelt over God Eater, terwijl op zijn bureau allemaal action figures van de game staan.

9.31 uur: Er volgt een trailer van Dragon's Crown van Atlus, een 2D fighter/RPG.

9.33 uur: Final Fantasy X HD leeft nog, we zien zelfs beelden.

9.35 uur: Herstel, geen beelden, enkel wat character modellen. Binnenkort wordt er meer verteld over FFX HD.

9.36 uur: We sluiten deze PlayStation Direct af met een video die allerlei verschillende Vita-games toont die binnenkort gaan verschijnen in Japan.

Vakbonden trekken voor het eerst vakbondsleden voor

Voor het eerst hebben vakbonden overeenkomsten met bedrijven gesloten waarin vakbondsleden meer krijgen dan hun collega's. De leden krijgen een extra vrije dag voor studie of voor duizend euro scholing, schrijft het AD maandag. De afspraken zijn omstreden.

De afspraken zijn gemaakt tussen De Unie, de FNV en twee bedrijven. Bij PGI, een producent van schoonmaakmiddelen in Cuijk, krijgen leden een extra vrije dag om zich via de bond om te scholen. Bij pensioenbedrijf Timeos in Amsterdam krijgen leden scholing ter waarde van duizend euro. Tot nu toe werden altijd afspraken gemaakt die voor alle werknemers gelden.

Een baan voor het leven bestaat niet meer, zegt voorzitter van De Unie Reinier Castelein in de krant. "Dus ook geen werkgever die in je blijft investeren. In mijn visie neemt de vakorganisatie die rol over en begeleiden we je tijdens je hele carrière." De nieuwe afspraak zou een opmaat naar modern vakbondswerk zijn. "Dit is nog maar het begin."

Ondernemingsorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland noemen de afspraken in de krant sociaal onwenselijk en praktisch onuitvoerbaar. Werkgeversvereniging AWVN wijst er in de krant op dat de werkgevers 17,50 euro per werknemer betalen voor vakbondswerk. Daarom zouden bonden voor alle werknemers moeten spreken.

Ook zou het risico bestaan dat bedrijven vakbondsleden niet meer aannemen omdat die duurder zijn dan niet-leden. "Dat verzwakt de positie van de bond juist", stelt AWVN.

Winter kouder dan gemiddeld

De huidige winter gaat de boeken in als kouder dan gemiddeld. Met een nieuwe vorstperiode in het vooruitzicht verwacht Meteoconsult uit te komen op een gemiddelde temperatuur van 3 graden, bijna een halve graad minder dan normaal.

De winters van 2009, 2010 en 2011 waren volgens de weerdienst ook al kouder dan gemiddeld. Ook in de vorige winter was het soms zeer koud, maar omdat de temperatuur toen nog meer schommelde dan in de huidige winter was het toen uiteindelijk toch zachter dan gemiddeld.

Volgens de weerdienst is deze winter er een van grote tegenstellingen. Na periodes van sneeuw in december, volgde aan het einde van die maand en het begin van januari een 'historisch milde' periode met grijs, maar zacht weer. Daarop aansluitend kwam het tot de langste reeks ijsdagen sinds de Elfstedentocht van 1997.

Meteoconsult verwacht dat dinsdag vanuit het noordoosten koude lucht het land binnenstroomt. Vanaf woensdag komen de temperaturen overdag nauwelijks boven het vriespunt en vriest het 's nachts licht tot matig.


Winter kouder dan gemiddeld (Foto: Novum)

Vervolging om heksenmoord Papoea-Nieuw-Guinea

De politie in Papoea-Nieuw-Guinea heeft maandag besloten tot de vervolging van twee personen die verdacht worden van de moord op een vrouw die van hekserij was beticht. De vrouw werd eerder deze maand de kleren van het lijf getrokken, vastgebonden en vervolgens in brand gestoken. Het gruwelijke spektakel trok honderden toeschouwers, onder wie veel kinderen. Sommigen namen foto's van het gebeurde.

De 20-jarige Kepari Leniata was door verwanten van een 6-jarig jongetje dat in het ziekenhuis was overleden beticht van hekserij. Zij zou de dood van het kind hebben veroorzaakt. De verwanten en hun medestanders grepen de vrouw, bewerkten haar met een gloeiend hete ijzeren staaf, bonden haar vast op een hoop oude autobanden en vuilnis, overgoten haar met benzine en lieten haar levend verbranden. Dat gebeurde in Mount Hagen, de hoofdstad van de provincie Western Highlands.

De twee verdachten zouden de moeder en een oom van het 6-jarige jongetje zijn. Aanvankelijk werden veertig personen aangehouden, maar de anderen werden uiteindelijk wegens een gebrek aan bewijsmateriaal weer vrijgelaten. Volgens de politie zullen er nog wel nieuwe aanhoudingen volgen.

In Papoea-Nieuw-Guinea worden onfortuinlijke gebeurtenissen vaak geweten aan hekserij. Van oudsher was het de taak van medicijnmannen om met hun toverkunsten deze hekserij ongedaan te maken. De laatste jaren echter wordt steeds vaker tot grof geweld overgegaan.

[Primeira Liga] Benfica ontsnapt in extra tijd met penalty

Benfica heeft met Ola John een benauwde overwinning geboekt op Académica. Pas in de vierde minuut van de blessuretijd wisten As Aguías de zege op te eisen (1-0). Benfica moest winnen om in het spoor te blijven van medekoploper FC Porto. Trainer Jorge Jesus zal bijzonder opgelucht zijn dat zijn ploeg op de valreep drie punten pakte zondagavond. Benfica komt dankzij de zege weer naast Porto. Beide ploegen hebben nu 49 punten uit negentien wedstrijden. De zege was erg zwaarbevochten.

Benfica was weliswaar de betere ploeg in Estadio da Luz, maar met Ola John in de basis kon de thuisploeg het overwicht niet in de stand tot uitdrukking brengen. Académica bleek een zeer taaie tegenstander en wist lang overeind te blijven in Lissabon. Rodrigo, Maxi Pereira en Lima zagen hun doelpogingen niet verzilverd worden.

In de tweede helft was ook John nog dichtbij een treffer. De buitenspeler profiteerde van zwak uitverdedigen bij Académica, maar de paal stond een doelpunt voor de Oranje-international in de weg. John werd niet veel later gewisseld. Vanaf de bank zag hij dat Lima in de 94e minuut vanaf elf meter mocht aanleggen en niet faalde.

'Dutroux verdient goed op de beurs'

Marc Dutroux is misschien wel de rijkste gedetineerde in de gevangenis van Nijvel. Dat schrijft de Belgische krant Het Laatste Nieuws maandag. De beruchte kindermoordenaar speculeert volgens de krant al jaren op de beurs. De families van zijn slachtoffers krijgen van zijn winsten geen cent te zien.

De bekende misdadiger weet behendig te voorkomen dat nabestaanden zijn geld kunnen claimen. Zijn winsten belanden volgens de krant op de rekening van zijn zoon. "Zijn vader verdient er aardig aan: elke week doet hij een ruime bestelling bij de supermarkt die hier levert", vertelde een bron in de gevangenis aan de krant.

Dutroux heeft in zijn cel weliswaar geen toegang tot het internet, maar wel een abonnement op meerdere kranten. Zo weet hij de beurskoersen toch op de voet te volgen. Een paar keer per dag belt hij met zijn zoon om opdrachten te geven. "Zo weet de zoon welke aandelen hij moet kopen en verkopen", aldus de bron.

Intercity herrijst uit as Fyra

Sinds maandagochtend zijn Den Haag en Brussel na het uitvallen van de Fyraverbinding verbonden met een directe intercityverbinding. De eerste trein vertrok om 07.29 uur vanuit Den Haag. Vanuit Brussel is de eerste trein om 06.18u vertrokken. De trein rijdt voorlopig twee maal per dag, maar vanaf 11 maart acht maal.

Het traject wordt afgelegd in twee uur en een kwartier. Deze tijdelijke trein vervangt de Fyra tussen Amsterdam en Brussel, die sinds 17 januari niet meer rijdt vanwege problemen met de treinen van de Italiaanse producent Ansaldobreda.

De intercity, die net als de voormalige Beneluxtrein over het 'klassieke' spoor rijdt, rijdt nog niet door naar Amsterdam. Reizigers uit de hoofdstad met een kaartje voor de tijdelijke verbinding naar België kunnen tot Rotterdam toeslagvrij gebruikmaken van de binnenlandse Fyra en daar overstappen. Voor de intercity Den Haag - Brussel geldt geen toeslag. In het weekend rijdt die overigens in verband met werkzaamheden aan het Belgische spoor alleen tussen Den Haag en Antwerpen.

De Fyra reed sinds begin december, maar werd na een reeks technische problemen stilgezet. De NS en de Belgische NMBS hebben Ansaldobreda in gebreke gesteld. De fabrikant heeft drie maanden de tijd gekregen om de problemen te verhelpen. De tijdelijke intercity blijft rijden totdat NS en NMBS de Fyra-treinen weer veilig en betrouwbaar in kunnen zetten.


Intercity tusssen Den Haag en Brussel vervangt Fyra (Foto: Novum)

Leider Libië maant tot eenheid

De Libische leider Mohamed el-Megarif heeft zondag op de tweede verjaardag van de opstand tegen Moammar Gadhafi opgeroepen tot eenheid. Hij deed dat in Benghazi, de stad in het oosten van Libië waar de revolte begon.

El-Megarif riep zijn landgenoten op de rijen te sluiten 'en onze geschillen terzijde te leggen om ons land op te bouwen'. Hij beloofde armoede en 'marginalisering' te bestrijden, en zwoer dat hij niet zal toestaan dat Libië 'een broedplaats van terrorisme en geweld' zal worden. Om fundamentalisten te paaien zegde hij toe dat de islam in de volgende grondwet uitdrukkelijk tot staatsreligie zal worden verklaard en dat de sharia de voornaamste bron van wetgeving zal vormen.

Verder kondigde El-Megarif aan zich te zullen inzetten voor wetten die overblijfselen van het Gadhafi-regime moeten 'isoleren'. Het is veel militanten een doorn in het oog dat leden van het vroegere regime het in veel departementen en bij de veiligheidsdiensten nog steeds voor het zeggen hebben.

Rondom de herdenking van de opstand waren uitgebreide veiligheidsmaatregelen getroffen. Legervoertuigen blokkeerden wegen naar de plaats waar El-Megarif sprak en scherpschutters bemanden de daken van gebouwen rondom. Toch werd de toespraak van El-Megarif meermalen onderbroken door jongeren die vijandige leuzen aanhieven. In de hoofdstad Tripoli was de sfeer minder gespannen.

Sponsors blijven Pistorius voorlopig trouw

De van moord beschuldigde atleet Oscar Pistorius mag voorlopig blijven rekenen op de steun van zijn sponsors. Onder meer Nike en Oakley hebben laten weten de contractuele verplichtingen met de 26-jarige atleet na te komen. Dat heeft zaakwaarnemer Peet van Zyl na een bezoek aan Pistorius op het politiebureau in Pretoria laten weten.

Pistorius blijft nog zeker tot en met woensdag vastzitten. Op die dag wordt besloten of de Zuid-Afrikaan op borgtocht vrijkomt. Zelfs als Pistorius zijn proces in vrijheid mag afwachten, zal hij voorlopig geen races lopen. "Al zijn wedstrijden voor de komende tijd zijn gecanceld", meldt Van Zyl. "Hij moet al zijn energie op zijn verdediging richten."

Pistorius schoot zijn vriendin Reeva Steenkamp op Valentijnsdag dood in zijn appartement in Pretoria. Naar eigen zeggen zag hij haar aan voor een inbreker, maar die lezing wordt door verschillende bronnen tegengesproken. Zuid-Afrikaanse media melden zondag dat er een bebloede cricketbat in het bewuste huis is aangetroffen. Daarmee zou Pistorius voor de fatale schoten zijn vriendin hebben aangevallen.

Blade Runner, die als kind zijn onderbenen kwijtraakte, geldt als een van de bekendste atleten ter wereld. Hij haalde als gehandicapte sporter de Olympische Spelen, waar hij de halve finale op de 400 meter haalde. Ook is hij zesvoudig paralympisch kampioen.


Sponsors blijven Pistorius voorlopig trouw (Foto: Novum)

Bacterie in vlees uit NL in Zweden

In rundvlees van een Nederlandse slager is in Zweden de dodelijke EHEC-bacterie gevonden. Het vlees is de afgelopen vier maanden door het hele land verkocht en zat in hamburgers en kebab, melden Zweedse media.

Achttien ton vlees zou zijn teruggeroepen. Het gaat niet alleen om de partij waarin het besmette vlees werd gevonden, maar ook om leveringen voor en na deze partij.

De autoriteiten kwamen de besmetting op het spoor toen twee kinderen in januari ziek werden na het eten van hamburgers in Västerås, zo'n 75 kilometer ten westen van Stockholm. De kinderen overleefden de besmetting. Het vlees is door een handelaar in Stockholm verspreid, die het inkocht bij een Nederlandse slager.

De handelaar, Sven P., stelt in Svenska Dagbladet (Zweeds Dagblad) dat waarschijnlijk bij het slachten een mes of iets anders in de darm van een dier terechtkwam, waardoor bacteriën uit de darm in het vlees belandden.

Het is de tweede keer in korte tijd dat Nederlands vlees in opspraak raakt. Vrijdag deed de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit een doorzoeking bij een vleesverwerker in Noord-Brabant vanwege mogelijke fraude met paardenvlees dat als rundvlees is verkocht.

De EHEC-bacterie zorgde in de zomer van 2011 voor onrust in Europa. In Duitsland overleden vijftig mensen aan de gevolgen en ook in Frankrijk, de Verenigde Staten en Zweden viel een dode. In Nederland raakten elf mensen besmet, maar niemand overleed.

FOK! wat een weer...Licht winters

Goedemorgen! Het is rustig weer in de Benelux en daar komt voorlopig weinig verandering in. In het afgelopen weekend zagen we dat in sommige gebieden de bewolking soms hardnekkig bleef, terwijl er andere plaatsen waren die volop zon hadden. Met name in een brede strook over het midden van het land was het gisteren een prachtige dag.

Ook vandaag zal dit het geval zijn. De meeste bewolking lijkt voor het noorden bestemd te zijn en de meeste zon voor het zuiden. Het midden zit hier een beetje tussenin. Droog blijft het wel en met 6 graden is het ook niet echt koud te noemen. Wind is er niet of nauwelijks. Morgen kan er plaatselijk wat regen vallen en met een iets dalende temperatuur is ook natte sneeuw niet geheel uitgesloten.

De dagen erna verlopen verder droog en de zon breekt er overal weer wat vaker doorheen. Kouder wordt het wel met temperaturen die overdag stijgen tot nét iets boven het vriespunt en in de nachten vriest het over het algemeen licht tot matig.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Zon, Zee en Strand. ZZS. En het blijft nog even koud in ons land. Van mij mag de winter wel gaan vertrekken nu. Zon, zee, strand en vakantie, ik kan niet wachten!

Veolia: één tarief op spoor lastig haalbaar

De invoering van één tarief op het spoor is lastig. Dat zegt directeur Manu Lageirse van vervoerder Veolia Transport Nederland maandag in Metro. Het is volgens de directeur in strijd met de wet om prijzen vast te stellen zonder instemming van de provincies.

De NS pleitte zaterdag voor de invoering van een enkel tarief voor alle treinvervoerders. "Het principe is mooi, maar lastig haalbaar", reageert Lageirse. Hij verwijt de NS de reiziger 'ijdele hoop' te geven.

Treinvervoerders kunnen volgens Lageirse niet om de provincies heen bij het sleutelen aan tarieven, wat volgens de directeur de verschillen verklaart tussen het landelijke en regionale spoor. "Als bijvoorbeeld Gelderland geen goedkoper kaartje wil, gaat het niet door."

Poch bepleit onschuld in rechtbank

Voormalig Transavia-piloot Julio Poch grijpt maandag zijn kans om de rechtbank in Buenos Aires ervan te overtuigen dat hij onschuldig is. Naar eigen zeggen komt hij ook met bewijsmateriaal. Volgens zijn Argentijnse advocaat Gerardo Ibañez neemt Pochs pleidooi minimaal vijf uur in beslag.

De verdediging van de voormalige vlieger, die sinds september 2009 vastzit, dient deze week opnieuw een verzoek in tot voorlopige invrijheidstelling. Dat wordt ondersteund door Nederland. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) bevestigde zondag dat hij een verzoek tot voorlopige invrijheidstelling op humanitaire gronden ondersteunt. Eerdere verzoeken om vrijlating waren vruchteloos.

De 60-jarige Poch zit al bijna 3,5 jaar in voorarrest omdat hij een rol zou hebben gespeeld bij de dodenvluchten tijdens de laatste Argentijnse dictatuur (1976-1983). Bij die vluchten werden tegenstanders gedrogeerd uit vliegtuigen in zee gegooid. Poch zou deze vliegtuigen hebben gevlogen.

De rechtszaak gaat om 10.00 uur Argentijnse tijd van start. Door de lengte van de verklaring moet Poch zijn betoog mogelijk in een volgende zitting afmaken. Na Pochs verklaring krijgt advocaat Ibañez tijd om de onschuld van de piloot aan te tonen.

Het proces ging eind november van start en duurt vanwege het grote aantal verdachten en getuigen vermoedelijk jaren. In totaal staan 68 verdachten, vooral oud-militairen, terecht voor 789 zaken die verband houden met mensenrechtenschendingen. De in 2009 in Spanje opgepakte Poch wordt aangeklaagd in 27 zaken. Hij vreest een politiek en dus oneerlijk proces.


Julio Poch bepleit onschuld in rechtbank (Foto: Novum)

Borgen / Burcht / Burg / Bury

Deens lijkt een mysterie. Tot je er meer en meer van ziet, liefst uitgespeld via ondertitels, Google Translate en op het televisiescherm zelf. Dan blijkt plots dat in die Noord-Germaanse wildernis van onbekendheid, af en toe een Nederlandse vesting opduikt. Vaak zijn het losse woorden, soms delen van zinnen, soms een hele zin, maar met een basiskennis van NL, EN en DU gaat er tig keer per Borgen-aflevering een taalkundig lichtje van herkenning branden.

[Ligue 1] PSG en Van der Wiel lijden pijnlijk verlies

Paris Saint-Germain heeft een teleurstellende nederlaag geleden op bezoek bij FC Sochaux. De Parijzenaars verloren met 3-2 bij de laagvlieger in de Ligue 1.

PSG ging zondag voor het eerst sinds 1 december onderuit in de competitie. De doorgaanse betrouwbare doelman Salvatore Sirigu maakte geen goede indruk in Sochaux. De Italiaanse goalie zag tot zijn opluchting een slechte uittrap niet afgestraft worden en een prachtig doelpunt werd afgekeurd vanwege buitenspel.

PSG wankelde in Sochaux, maar kwam wel aan de leiding. Voormalig PSV'er Alex knikte de 0-1 binnen bij een corner. De voorsprong was tegen de verhoudingen in en de snelle gelijkmaker kwam niet als een verrassing. Sebastien Roudet bracht de thuisploeg op 1-1 met een streep. Sochaux zette na de pauze de goede lijn door.

Giovanni Sio zag Sirigu in de fout gaan bij de 2-1 na een klein uur spelen. PSG ging hierna iets meer naar voren spelen en kreeg via Zlatan Ibrahimovic en basisspeler Gregory van der Wiel nog kansen. Een eigen doelpunt van Jerome Roussillon leek PSG in de slotfase aan een punt te helpen, maar het ging zes minuten voor tijd toch mis. Cedric Bakambu schoot de 3-2 binnen. PSG ziet Olympique Lyon door het verlies tot drie punten naderen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.