FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 14 februari 2013

Henny Vrienten maakt documentaire over gitaristen

Henny Vrienten maakt samen met regisseur Erik de Bruyn een documentaire over bekende Nederlandse gitaristen. De zanger en gitarist van Doe Maar heeft voor de film Gitaarjongens gesprekken met muzikanten als Jan Akkerman, Anne Soldaat en Daniël Lohues. Dat maakte producent Keydocs donderdag bekend.

De documentaire gaat over de invloed van het muziekinstrument op de levens van de Nederlandse gitaristen. De Bruyn maakte in 2011 de speelfilm De President.

De aanleiding van de documentaire is de show Gitaarjongens die eenmalig in Carré wordt gehouden. De film wordt op 28 april uitgezonden op Nederland 3 door de NTR.

Patrick Lodiers maakt op zijn beurt een documentaire over Doe Maar. De film die wordt uitgezonden door BNN gaat over de band en de jaren tachtig, toen Doe Maar ongekend populair was in Nederland.


Henny Vrienten maakt documentaire over gitaristen (Foto: Novum)

[WTT] Ook Sijsling sneuvelt in Rotterdam

Igor Sijsling is er niet in geslaagd de kwartfinale van het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam te bereiken. De 25-jarige Amsterdammer verloor met 2-6, 4-6 van Martin Klizan uit Slowakije. Met Sijsling sneuvelt de laatste Nederlander in het enkelspel. Eerder op de avond werd Thiemo de Bakker uitgeschakeld door Roger Federer.

Sijsling kreeg zeven breakpoints, maar wist er geen één van te benutten. Klizan had bij de helft van zijn zes breekkansen succes. De Slowaakse nummer 31 van de wereld speelt in de kwartfinale tegen de Fransman Gilles Simon, die in Rotterdam als vijfde is geplaatst.

[WTT] Federer ten koste van De Bakker naar kwartfinale

Roger Federer heeft zonder veel problemen de kwartfinales bereikt van het ABN-Amro toernooi in Rotterdam. De Zwitser had geen moeite met onze landgenoot Thiemo de Bakker, hij won met 6-3 en 6-4.

De Bakker, die in de eerste ronde verrassend won van Mikhail Youhzny, kwam er tegen Federer geen moment aan te pas. In de eerste set werd De Bakker op 2-1 gebroken en Federer stond in de eerste set geen enkel break point toe. In de tweede set kreeg de Nederlander wel een breekkans, maar Federer produceerde op dat moment een onhoudbare service.

In de kwartfinale treft Federer de Fransman Julien Benneteau. Dat is geen onbekende voor de nummer één van de plaatsingslijst. Vorig jaar klopte Benneteau  Federer bijna op Wimbledon en won hij in 2009 tijdens het Masterstoernooi van Parijs.

Theater: Leids Cabaret Festival 2013 - 2e voorronde

"Fuck the crisis, let's play." Dat staat er op de shirts en programmaboekjes van het Leids Cabaret Festival. Het is al langer duidelijk dat het relatief dure theaterbezoek heeft te lijden onder de crisis. Elk jaar wordt het aantal theaterbezoekers minder. Des te meer reden om een statement te maken op een belangrijk theaterfestival. Al voor de 35e keer wordt het cabaretfestival gehouden in Leiden. Geen bekende cabaretiers, maar jonge honden. Alleen moet je ergens beginnen. Zo ook Lebbis en Jansen, Najib Amhali en Javier Guzman, die allen ooit het festival wonnen. Een ultieme kweekvijver voor potentieel talent dus.

Kamerleden weigeren eed op 30 april

SP-Kamerleden Sadet Karabulut en Farshad Bashir leggen bij de troonswisseling op 30 april niet de eed af aan koning Willem-Alexander. De twee vinden het overbodig omdat ze al een eed hebben afgelegd toen ze in de Tweede Kamer werden geïnstalleerd, zeiden ze donderdagavond in Nieuwsuur. Bovendien zijn ze republikein.

Karabulut zei het te ver te vinden gaan om opnieuw de eed aan de koning af te leggen. Bashir is met vakantie op 30 april en vond dat wel goed uitkomen.

Koning Willem-Alexander wordt 30 april in de Nieuwe Kerk in Amsterdam beëdigd in een verenigde vergadering van de Eerste en Tweede Kamer. Kamerleden spreken daarin een voor een de eed uit: "Wij zweren dat wij uw onschendbaarheid en de rechten van uw koningschap zullen handhaven".

Er zijn meer SP'ers die twijfelen of ze naar Amsterdam gaan om de eed uit te spreken. Kamerlid Jasper van Dijk wil er een discussie over in de SP-fractie. Ook bij de Partij voor de Dieren is twijfel. De partij laat juristen onderzoeken wat 'de rechten van het koningschap' precies inhouden.

De weigering van Kamerleden om de eed af te leggen heeft overigens geen gevolgen voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Die gaat gewoon door.


SP'ers weigeren eed af te leggen op 30 april (Foto: Novum)

Gerard Butler eist miljoenen voor afgeblazen film

Gerard Butler klaagt de producenten van de film Motor City aan. De film werd vorig jaar afgeblazen, maar de acteur wil toch vijf miljoen dollar zien. Naast zijn gage van vier miljoen dollar eist hij een schadevergoeding van 1,1 miljoen dollar. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite The Wrap.

Motor City werd een paar werken voor de start van de productie afgeblazen wegens geldgebrek. Volgens Butler, bekend van actiefilms als 300 en RocknRolla, staat in zijn contract dat hij hoe dan ook zou worden uitbetaald. Daarnaast zegt hij geld te zijn misgelopen omdat hij andere filmprojecten moest afwijzen.

Volgens de advocaten van de producenten is de aanklacht van Butler ongegrond, omdat het contract nooit is ondertekend. Motor City zou een thriller moeten worden over een ex-gevangene die de criminelen najaagt die hem hebben laten opdraaien voor hun misdrijf. Ook Adrien Brody had getekend voor een rol in de film.


Gerard Butler eist miljoenen voor afgeblazen film (Foto: Novum)

Hugh Laurie als slechterik naast George Clooney

Hugh Laurie hoopt op een rol in de sciencefictionfilm Tomorrowland. De Britse acteur zou in de film als slechterik te zien zijn naast George Clooney, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Brad Bird gaat de film regisseren. Hij is bekend van animatiefilms als The Incredibles en Ratatouille en maakte in 2011 de actiefilm Mission: Impossible - Ghost Protocol. De plot van de sciencefictionfilm wordt angstvallig geheim gehouden. Het scenario is geschreven door bedenker Damon Lindelof, die aan de wieg stond van de tv-serie Lost, en entertainmentjournalist Jeff Jensen.

Hugh Laurie is vooral bekend door zijn rol als arts in de Amerikaanse serie House M.D. De 53-jarige acteur is later dit jaar in de Nederlandse bioscopen te zien in de komedie The Oranges.


Hugh Laurie als slechterik naast George Clooney (Foto: Novum)

Lightning Returns heeft één einde

Motomu Toriyama, regisseur van Lightning Returns, heeft in een interview met VG247 onthuld dat het derde deel van de Final Fantasy XIII-reeks één definitief einde heeft. Toen het spel werd aangekondigd werd er gehint dat het spel meerdere eindes zou hebben, daar zijn ze nu dus van afgestapt.

Final Fantasy XII-2 heeft wél meerdere eindes, maar dat was mogelijk door het tijdreizen-concept. “The concept behind the design of Lighting Returns is that it will be the concluding chapter of the Lightning Saga,” aldus Toriyama. “Unlike in the previous title, there will not be multiple possible endings created from differently branching interpretations of history, but instead the story will lead to the one true ending."

“Having said that, the game is structured so that time is constantly ticking away during gameplay and the world moving and changing with it, meaning that every time you play through you can have a new experience.”

Lightning Returns wordt aan het einde van dit jaar verwacht.

Tweede Kamer tegen terugbrengen gaswinning

De Tweede Kamer wil niet dat de gaswinning in Groningen nu al wordt teruggeschroefd. Een motie daartoe van de SP werd donderdagavond verworpen. Alleen de oppositiepartijen CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren en de SP stemde voor de motie.

Eerder op de dag liet ook minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) al weten dat hij er weinig voor voelt om de gaswinning in Groningen nu al te verminderen. De gevolgen daarvan zullen direct merkbaar zijn voor de zeven miljoen huishoudens, waarschuwde hij tijdens een debat over de kwestie.

De bewindsman wil eerst een aantal onderzoeken afwachten over de aardbevingen die worden veroorzaakt door de gaswinning, voordat het kabinet een besluit neemt. Die onderzoeken worden in december verwacht.

De Tweede Kamer stemde wel in met een motie van de regeringspartijen PvdA en VVD om nu al voorbereidende maatregelen te nemen, mocht worden besloten om alsnog minder gas te winnen. Kamp liet eerder al weten dat hij daartoe bereid is.

De Kamer wil verder dat de informatievoorziening over de gaswinning verbetert. Ook moet de regering met een visie komen hoe het gas uit Groningen bijdraagt aan de duurzame energiedoelstellingen van het kabinet.

Pokémon Eevee evolueert opnieuw

We wachten al een tijdje op de nieuwe Pokémon X en Y, maar onlangs is er meer informatie beschikbaar gesteld over Eevee en de nieuwe evolutie van deze Pokémon.

Eevee zou een nieuwe evolutie hebben genaamd Sylveon (in het Japans Ninfia). Spelers met Eevee kunnen evolueren in een van de zeven evoluties, waaronder Vaporeon, Jolteon en Flareon. Sylveon wordt de achtste Eevee-evolutie.

Over deze achtste evolutie volgt meer informatie later deze maand. Voor een voorproefje kun je terecht bij het volgende filmpje:

Pokémon X en Y wordt wereldwijd uitgebracht in oktober 2013, exclusief voor Nintendo 3DS.

Leger des Heils gaat defensiekleding recyclen

Het Leger des Heils gaat oude militaire kleding en schoenen van defensie hergebruiken en recyclen. Daarvoor tekenden de beide 'legers' donderdag een contract. Naar verwachting zal zo'n zeshonderd ton kleding per jaar worden verwerkt.

Het kledingbedrijf van de krijgsmacht in Soesterberg recyclede al, maar dat ging gepaard met kosten. Nu verwacht defensie juist zo'n half miljoen euro per jaar te besparen.

Die opbrengsten moeten komen uit het hergebruik of het vervezelen van de oude uniformen en andere kleding, zodat die niet meer herkenbaar op de markt kunnen worden gebracht. Kleding waarvan niet direct is te zien dat die van het leger afkomstig is wordt verkocht, hergebruikt of gerecycled.

Voor de inzameling zal het Leger des Heils containers plaatsen op de kazernes. Ook kleding 'van thuis' is daar overigens welkom.


Leger des Heils gaat defensiekleding recyclen (Foto: Novum)

'Prototype van PS4-controller in beeld'

Destructoid heeft een foto verkregen die mogelijk een prototype van de PS4-controller toont. De controller heeft inderdaad een touchpad en lijkt een stuk dikker te zijn. Volgens Destructoid heeft Sony meerdere versies van de nieuwe controller getest, mogelijk is dit één van die versies.

Aan de afwerking van de controller kun je zien dat het niet bedoeld is voor de consumentenmarkt, maar het geeft ons alvast een idee van wat we op 20 februari kunnen verwachten.

OM wil agent die op inbrekers schoot niet straffen

Een 39-jarige agent krijgt als het aan justitie ligt geen straf voor het gericht schieten op twee inbrekers in Deventer. Het Openbaar Ministerie wil wel dat de man schuldig wordt bevonden. De rechtbank velt over twee weken een oordeel.

De twee slachtoffers werden in februari 2010 betrapt bij een inbraak in de Kijkshop aan de Bisschopstraat in de Overijsselse plaats. Toen ze de winkel wilden verlaten, stuitten ze op de 39-jarige agent. Bij hun aanhouding schoot hij op ze. Een van de inbrekers werd in zijn been geraakt en de ander in zijn hoofd.

Volgens justitie gaat het bij een van de inbrekers om poging tot doodslag en in het andere geval om het opzettelijk toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Het OM vindt echter dat de agent geen straf verdient omdat het in een 'split second' gebeurde dat hij het verkeerde middel koos. "Bovendien mag een agent niet vluchten in een dergelijke situatie maar moet hij optreden." Ook houdt justitie rekening met het feit dat de man al drie jaar in onzekerheid leeft over de afloop van de zaak.

Het OM besloot in 2011 al de agent te vervolgen, omdat sprake zou zijn van 'putatief noodweer', waarbij iemand denkt dat hij wordt aangevallen, maar later blijkt dat hij zich heeft vergist. Tegen die beslissing dienden beide slachtoffers een klacht in bij het gerechtshof in Leeuwarden. Die verklaarde de klacht vorig jaar ongegrond en bepaalde dat de vraag of de agent handelde uit putatief noodweer moest worden voorgelegd aan een strafrechter.

Justitie oordeelt nu op basis van nader onderzoek dat van (putatief) noodweer geen sprake was. "De inbrekers hebben zich niet dusdanig gedragen dat de agent kon en mocht aannemen dat hij daadwerkelijk werd aangevallen", aldus het OM. De mannen hadden alleen een moker bij zich en de agent had ze ook met zijn wapenstok of pepperspray kunnen uitschakelen.

IJsland wil pornocensuur op internet

IJsland werkt als eerste westerse democratie aan een verbod op pornografie op internet. IJsland wil daarvoor mogelijk hetzelfde soort filters gebruiken als China voor het weren van politiek onwelgevallige inhoud.

De wet is bedoeld om jongeren te beschermen en de waardigheid van vrouwen niet aan te tasten. Pornografie op papier is in IJsland al verboden, maar door de opkomst van internet is een leemte in die wet ontstaan, aldus de Britse krant Daily Telegraph donderdag.

Beelden van een oude Star Wars-game

Ontwikkelaar Josh Tsui, bekend van de Mortal Kombat-reeks, heeft al enige tijd een techdemo online staan van een onuitgebrachte Star Wars-game. De game werd ontwikkeld door Studio Gigante waar Josh Tsui destijds in dienst was.

Helaas moest Studio Gigante in 2005 zijn deuren sluiten, waardoor de ontwikkeling van de game is stilgezet. Het betreft hier om een vechtspel die gepland stond voor de originele Xbox. De techdemo laat een gevecht tussen Darth Maul en Anakin Skywalker zien.

 

[PL Darts] Van Barneveld wint weer

Raymond van Barneveld heeft een vervolg kunnen geven aan zijn goede start in de Premier League of Darts. Na een overwinning op Gary Anderson vorige week, was hij vanavond in Aberdeen met 7-2 te sterk voor Wes Newton.

Van Barneveld begon niet scherp aan het treffen met de Engelsman. Ondanks de problemen met het finishen kwam hij 2-1 in legs voor. Terwijl The Warrior geen moment in zijn ritme kwam, begon Barney de tripels en dubbels beter te raken. De Hagenaar liep met onder andere tweemaal een 116 en eenmaal een 117-finish uit naar 6-1 en nam zodoende een voorschot op de overwinning. Bij een 6-2 stand maakte Van Barneveld met dubbel acht een einde aan de wedstrijd.

Van Barneveld kwam in Schotland tot een gemiddelde van 100,19 punten, Newton bleef steken op 94,06. Later vanavond komt Michael van Gerwen nog in actie tegen Robert Thornton en neemt wereldkampioen Phil Taylor het op tegen Adrian Lewis.

Pirelli komt met opvallende bandenkeuze

Pirelli heeft een opvallende bandenselectie gemaakt voor de eerste vier races van het seizoen. De grootste verrassing is de keuze voor de superzachte en mediumband voor de Grand Prix van Australië.

Het is de eerste keer dat de Italiaanse bandenmaker de zachtste compound meeneemt naar Melbourne. Vorig jaar selecteerde de rubberfabrikant nog de zachte en de mediumband.

"De stap in de bandenkeuze moet zorgen voor een prestatieverschil tussen de wagens zodat de bandenstrategie belangrijker wordt", zo luidt de verklaring van Pirelli.

In Bahrein zal er gereden worden met de zachte en harde band. In 2012 mochten de teams daar nog de zachte en mediumband gebruiken.

Volgens Pirelli-baas Paul Hembrey is deze verandering met opzet gedaan. "We zagen dat halverwege het seizoen de teams zich helemaal aangepast hadden aan de compounds. In overleg met de FIA hebben we besloten de teams het iets moeilijker te maken."

  Zachte band Harde band
Australië Superzacht Medium
Maleisië Medium Hard
China Zacht Medium
Bahrein Zacht Hard

Hondje en baasje halen nat pak in Vondelpark

De brandweer heeft donderdagmiddag in het Vondelpark een hond en zijn baasje uit het water gered. De hond was in het Amsterdamse park het ijs op gegaan, maar zakte er doorheen en bleek geen zeehond te zijn. De vrouw ging haar huisdier achterna en haalde zelf ook een nat pak, meldt de brandweer.

Gealarmeerde brandweerlieden haalden de hond uit het koude water en hielpen ook zijn eigenares op het droge. De vrouw is naar een ziekenhuis gebracht en de hond is opgevangen door de dierenambulance.

Adele wordt stripfiguur

Adele staat op het punt vereeuwigd te worden als stripfiguur. De Britse zangeres is niet de enige beroemdheid aan wie die eer is toebedeeld. Ook Nicki Minaj en Robbie Williams maken hun opwachting in een serie van Bluewater Comics, schrijft Billboard.

Nicki Minaj is, met haar woensdag verschenen striboek, de eerste van de nieuwe lichting stripfiguren die in de schappen ligt. Binnenkort wordt bekendgemaakt wanneer de avonturen met Adele en Robbie Williams uitkomen.

Bluewater Comics bracht onder de naam Fame eerder al stripboeken uit van artiesten als Lady Gaga, Katy Perry en Nick Jonas.

ProRail stuurt valentijnskaart aan NS

Spoorbeheerder ProRail heeft de NS donderdag een valentijnskaart gestuurd. Daarin staat dat de samenwerking soms wat stroef verloopt, maar dat de twee 'ook in moeilijke en koude tijden maatjes zijn gebleven.

ProRail noemt de NS een erg bijzondere partner omdat het bedrijf niet jaloers is dat ProRail 'wisselende contacten' heeft met vele andere vervoerders. "Al is soms de hele wereld tegen me: iedere ochtend kom je weer bij me terug." Lieve Valentijn, je bezorgt me hartkloppingen, besluit de spoorbeheerder de boodschap.

De twee bedrijven kwamen in de jaren negentig voort uit het staatsbedrijf NS. Sindsdien schuiven de twee staatsbedrijven de verantwoordelijkheid voor bij problemen op het spoor geregeld door naar elkaar. De aandelen van de twee verzelfstandigde spoorbedrijven zijn in handen van de overheid.

NS-topman Bert Meerstadt pleitte er ruim twee jaar geleden voor de splitsing van NS en ProRail ongedaan te maken om de problemen op het spoor effectief te kunnen oplossen.

[EL] Uitslag AFC Ajax - Steaua Boekarest

Ajax heeft de thuis in de Amsterdam ArenA met 2-0 gewonnen van Steaua Boekarest. De doelpunten werden gescoord door Toby Alderweireld en Ricardo van Rhijn. Dit is een goede uitgangssituatie voor de return van volgende week. 

In de eerste helft was Ajax de betere ploeg. Kolbeinn Sigthórsson, die voor het eerst sinds lange tijd weer in de basis staat, kreeg twee kansen maar wist deze niet te benutten. In de 29ste minuut was het wel raak. Toby Alderweireld stak boven de verdediging van Steaua uit en kopte de vrije trap van Christian Eriksen binnen. Ajax scoorde even later nog een keer, maar de goal werd afgekeurd omdat Sigthórsson buitenspel stond na een pass van Eriksen.

De tweede helft begon voor Ajax minder omdat doelman Kenneth Vermeer niet verder kon spelen. Hij werd vervangen door Jasper Cillessen. Een paar minuten later is de eerste kans in de tweede helft raak. Ajax komt er via een combinatie tussen Van Rhijn, Sigthórsson, De Jong en opnieuw Van Rhijn prima uit en de rechtsback schuift de bal laag in de verre hoek raak. Het is 2-0 voor de thuisploeg. Tien minuten na de 2-0 moet Cillessen twee keer redden. Hij blokkeerde de inzetten van Popa en Rusescu.

Na een uur spelen zakte het tempo van de wedstrijd. Beide clubs creërden nauwelijks kansen. De grootste kans kwam nog van Nikolic, maar een voetje van Alderweireld zorgde ervoor dat de bal niet het doel trof. In de slotfase kreeg Mihai Pintilii in drie minuten twee keer geel. De eerste voor protesteren en de tweede na een overtreding. Ajax speelde het duel verder prima uit om volgende week met een 2-0 voorsprong naar Boekarest af te reizen.

AFC Ajax

2 - 0

Steaua Boekarest

 28' Alderweireld
 48' v. Rhijn
   
 
 Gele kaart: Moisander, (AFC Ajax), Latovlevici, Bourceanu, (Steaua Boekarest)
 Rode kaart:  Pintilii (89/2xg) (Steaua Boekarest)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 48000
Arbiter: Todorov(Bul)
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer(Cillessen/46)
Van Rhijn
Alderweireld
Moisander
Blind
De Jong
Schöne
Eriksen
Cuenca(Poulsen/73)
Sigthórsson(Boerrigter/82)
Fischer
  Tatarusanu
Ripa
Gardos
Chiriches
Latovlevici
Bourceanu
Pintilii
Popa(Costea/82)
Rusescu(Sobrino/70)
Chipciu
Nikolic(Tatu/53)

Snowboarder De Jong dicht bij olympische kwalificatie

Snowboarder Dimi de Jong is dicht bij kwalificatie voor de Olympische Spelen in Sochi. Bij Wereldbekerwedstrijden op de olympische piste eindigde de Hagenees als zevende. Dit was na een achtste plaats in Park City zijn tweede top acht-klassering van deze winter.

"Ik heb begrepen dat die kwalificatie waarschijnlijk goedgekeurd gaat worden door NOC*NSF. Ik moet nu wel zorgen dat ik in de top veertig van de wereldranglijst blijf", aldus De Jong in Sochi. Hij plaatste zich vandaag rechtstreeks voor de finale, maar daarin ging het minder goed. "Het was niet supergoed, maar met die zevende plaats ben ik wel blij."

Franse dopingjagers mijden Parijs-Nice

Het Franse antidopingagentschap AFLD zal geen controles uitvoeren tijdens de rittenkoers Parijs-Nice. Dat is een gevolg van een conflict tussen de Fransen en de internationale wielrenunie UCI.

"Gezien de ernstige fouten die er zijn gemaakt heeft de AFLD besloten geen medewerking te verlenen aan de internationale federatie bij het uitvoeren van tests in Parijs-Nice", meldde het agentschap donderdag. De twee organisaties vliegen elkaar al jaren in de haren. Zo beschuldigen de Fransen de UCI ervan in de Tour de France van 2009 niet de juiste procedures te hebben gevolgd. De UCI spreekt de beschuldigingen tegen.

Tsjechische tennisster geschorst voor doping

Tennisster Barbora Zahlavova Strycova is voor zes maanden geschorst wegens dopinggebruik. Bij de 26-jarige Tsjechische zijn na het WTA-toernooi van Luxemburg in oktober vorig jaar sporen van het middel sibutramine gevonden. Dat maakte de internationale tennisbond ITF donderdag bekend.

Een middel dat Barbora Strycova gebruikte om gewicht te verliezen zou de verboden stof hebben bevat. Ze ontkent dat ze daarbij verkeerde bedoelingen heeft gehad.

Barbora Strycova bereikte in 2010 met de 39e plaats haar hoogste positie op de wereldranglijst. Momenteel staat ze 124e. Twee jaar geleden won de Tsjechische in het Canadese Quebec haar tot nu toe enige WTA-titel. Haar schorsing gaat met terugwerkende kracht in en eindigt op 15 april.

Martens bezorgt Blanco zege in Algarve

Paul Martens heeft donderdag de eerste etappe in de Ronde van de Algarve gewonnen. De Duitser van Blanco Pro Cycling, het voormalige Rabobank, was na 199 kilometer tussen Faro en Albufeira de snelste in de sprint. Zijn ploeggenoot Theo Bos werd derde, achter de Portugees Tiago Machado van Radioshack.

De teller staat voor Blanco in het nog prille wielerseizoen al op vier zeges. Tom-Jelte Slagter schreef een etappe en de eindzege in de Tour Down Under op zijn naam. Lars Boom won een rit in de Ronde van de Middellandse Zee.

Martens is dankzij zijn overwinning ook de eerste leider in de Ronde van de Algarve. De rittenkoers door het zuiden van Portugal duurt tot en met zondag.

Nederlandse pedo dood in Indiase cel

In India is een Nederlander gestorven in een gevangenis. Dat meldde het ministerie van Buitenlandse zaken desgevraagd. De woordvoerder wil verder niets kwijt over de identiteit van de man en de omstandigheden van het overlijden.

Volgens de Indiase krant Deccan Chronicle gaat het om een 60-jarige pedofiel, die vastzat in een cel bij de stad Chennai. Hij zou, na een eerdere veroordeling in 2002, in 2011 opnieuw zijn vastgezet voor mishandeling van kinderen en de verspreiding van kinderporno via het internet.

De Nederlander is volgens de krant woensdagochtend gestorven aan een acute astma-aanval.

Ouders nemen verkeerde kind mee

Twee drukke ouders maakten op het Pudong vliegveld in Shanghai de blunder van hun leven. Al telefonerend plukten ze hun bagage bij elkaar. Ook pakten ze het eerste de beste babymandje dat ze zagen en gingen er vandoor. Het kwaad was toen al geschied, want volgens de Shanghai Daily hadden ze het verkeerde babymandje mee gegraaid.

De ouders stonden achter elkaar in de rij bij de balie om hun paspoort te laten zien aan de immigratiedienst. Terwijl ze stonden te wachten, pleegden ze een paar telefoontjes. Toen de Chinezen door de controle konden, pakten ze zonder goed te kijken de verkeerde babymand. De beambte die het ene stel controleerde, zag meteen dat er iets niet klopte. Maar zijn collega die het andere paar hielp, had niets door. De ouders hadden een moment later wel door dat ze met het verkeerde kind opgescheept zaten. Ze riepen de hulp in van de politie zodat de verwisseling geen dramatische gevolgen had.

Bellende ouders nemen verkeerde kind mee
Bellende ouders nemen verkeerde kind mee (Foto: ANP)

'Overheid deed niets na cyberaanval'

De overheid weet welke bedrijven en overheidsinstellingen in het najaar werden getroffen door cybercriminelen, maar deed niets met die kennis. Dat meldt de NOS donderdag op basis van eigen onderzoek. Veel bedrijven en instellingen hebben nog altijd geen idee welke gegevens de criminelen hebben gestolen, is de conclusie.

De computerbestanden van duizenden bedrijven en instellingen, waaronder ministeries, gemeenten, ziekenhuizen en universiteiten kwamen in handen van Oost-Europese criminelen. De daders lopen nog vrij rond en hebben de bestanden mogelijk nog in handen.

Met een zogeheten botnet, een netwerk van computers, kregen de cybercriminelen toegang tot 150 duizend computers in Nederland. In totaal gaat het om 750 gigabyte aan data, wat overeenkomt met zo'n anderhalf miljoen boeken.

Na de aanval maakte het digitaal forensisch onderzoeksbureau Digital Investigation in september een einde aan het netwerk. Daarop kreeg de afdeling High Tech Crime van de politie in oktober een harddisk met een kopie van het databestand. Toen dat bestand onleesbaar bleek, besloot de politie geen verder onderzoek te doen. Naar aanleiding van het onderzoek van de NOS werd woensdag pas een nieuwe kopie gevraagd.

In de gestolen data, die de NOS mocht inzien, bevinden zich inlogcodes, e-mails, rapporten over bedrijfsprocessen, toegangscodes voor servers en creditcardgegevens. Met die gegevens zou heel Nederland platgelegd kunnen worden, meldt Rickey Gevers van onderzoeksbureau Digital Investigation aan de NOS. Hij is dan ook verbaasd dat overheid de betrokken bedrijven en instellingen niet heeft gecontacteerd.

Deskundige op het gebied van IT en bestuurskunde van de TU Delft, professor Michel van Eeten, relativeert de gevolgen van de cyberaanval. Volgens hem waren de cybercriminelen vooral op zoek naar bankgegevens en inlogcodes. Dat de gestolen informatie nu wordt gebruikt om bedrijven lam te leggen, acht hij onwaarschijnlijk.

Thais stel verbreekt zoenrecord

Een Thais stel heeft voor de tweede keer in drie jaar tijd het record voor de langste kus op zijn naam geschreven. Ekkachai en Laksana Tiranarat hielden in Bangkok de lippen 58 uur, 35 minuten en 58 seconden op elkaar gedrukt. Donderdag eisten ze hun heroverde titel op, hoewel Guinness World Records zich nog over hun prestatie buigt.

Het record leverde de twee naast eeuwige roem ook omgerekend 2500 euro aan prijzengeld en twee diamanten ringen op. In 2011 zegevierden ze voor het eerst, maar vorig jaar werd dat record door twee Thaise mannen verbroken.

Negen stellen stonden dinsdag aan de start. De deelnemers mochten niet zitten, rusten of slapen. Ook toiletbezoek moest met verstrengelde lippen worden ondernomen.

Kamer voor raadgevend referendum

De Tweede Kamer heeft donderdag ingestemd met de invoering van een raadgevend referendum. Als minstens driehonderdduizend mensen een referendum willen over een onderwerp, komt dat er.

Een meerderheid van PvdA, SP, D66, PVV, GroenLinks, 50Plus en de Partij voor de Dieren stemde in met het voorstel, dat afkomstig was van PvdA, D66 en GroenLinks. Het voorstel is ingediend in 2005. De behandeling in de Tweede Kamer heeft enkele jaren stilgelegen.

PVV-leider Geert Wilders blies het wetsvoorstel onlangs nieuw leven in, nadat PvdA-leider Diederik Samsom had gezegd niet bang te zijn voor een referendum over de Europese Unie. Wilders wil de nieuwe wet gebruiken om zo'n referendum te organiseren.

Weegschalen te positief over vetpercentage

Weegschalen die behalve het gewicht ook het vetpercentage in kaart brengen, zitten er met de vetmeting vaak behoorlijk naast. De apparaten schatten het vetpercentage te laag in. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond, die elf weegschalen testte. De testexemplaren gaven het gewicht wel vrij nauwkeurig weer.

Mensen die hun vetpercentage willen weten worden met de meeste weegschalen niet veel wijzer, aldus de bond. De gemiddelde afwijking van de weegschalen ten opzichte van een professioneel apparaat is 6,5 procent. Wie de toe- of afname van zijn vetpercentage wil volgen, kan de geteste weegschalen daarvoor wel gebruiken.

De slechtste vetmeting komt van de weegschaal van de HEMA. Iemand met een vetpercentage van dertig procent bestaat volgens de weegschaal van de winkelketen voor slechts achttien procent uit vet. De beste vetmeter zit op een weegschaal van Inventum. De vetmeting daarop wees 2,4 procent af van de professionele meting.

Hinder door gladheid in avondspits valt mee

Het verkeer heeft donderdag in de avondspits niet veel last gehad van gladheid door sneeuw of ijzel. De spits is volgens de ANWB iets drukker dan normaal, maar niet extreem. Op het hoogtepunt, rond 17.00 uur, stond het verkeer over 225 kilometer vast. Normaal staat er rond dat tijdstip zo'n 170 kilometer.

De grootste problemen deden zich voor rond Amsterdam. "Maar dat komt vooral doordat Rijkswaterstaat de spitsstroken heeft dichtgehouden", legt een woordvoerder uit. Rond Rotterdam en Den Haag stonden niet veel meer files dan normaal. Buiten de Randstad staan nauwelijks files vanwege de vakantie in sommige delen van het land.

Rijkswaterstaat heeft sinds woensdagavond zo'n 2500 ton zout gestrooid op de snelwegen. Er zijn vijfhonderd strooiwagens actief.

In de provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant, Noord-Holland, Utrecht en Flevoland geldt nog steeds code oranje vanwege ijzel. Eerder gold dat ook voor Zeeland, maar het KNMI trok de waarschuwing voor extreem weer voor die provincie aan het einde van de middag in.


Hinder door gladheid in avondspits valt mee (Foto: Novum)

Komende maanden meer Nintendobundels

Bij de Nintendo Direct van vandaag werd er meer verschillende nieuwe versies van Nintendo-hardware bekendgemaakt. Naast de nieuwe zwarte en witte versie van Nintendo 3DS XL verschijnen ook nieuwe bundels voor Nintendo 3DS XL en Wii U. Bovendien komt de nieuwe Nintendo 3DS XL Circle Pad Pro uit voor Nintendo 3DS XL.

Op 22 maart verschijnen in beperkte oplage bundels met Capcoms Monster Hunter 3 Ultimate voor Wii U en Nintendo 3DS XL. Het 'Wii U Limited Edition Monster Hunter 3 Ultimate Premium Pack' geeft drie keer woordwaarde en bevat niet alleen een zwart Wii U-systeem met 32GB opslagruimte waarvan 25G vrije ruimte, maar ook een zwarte Wii U Controller Pro en een exemplaar van het spel. Het 'Nintendo 3DS XL Monster Hunter 3 Ultimate Limited Edition Pack' bevat een zwarte Nintendo 3DS XL waarop het spel al is geïnstalleerd.

Spelers kunnen op Nintendo 3DS de wereld van Monster Hunter in hun eentje betreden of via draadloze communicatie met vier spelers tegelijk. Wii U-spelers kunnen naast het spel voor een enkele speler, online jachtgezelschappen van maximaal vier spelers vormen – of via draadloze communicatie met nabije Nintendo 3DS-spelers op jacht gaan. Vanaf 21 februari is via de Nintendo eShop een demo beschikbaar voor zowel de Wii U- als de Nintendo 3DS-versie van deze game.

De Nintendo 3DS XL Circle Pad Pro voor Nintendo 3DS XL biedt een alternatieve besturingsmethode voor het spelen van Monster Hunter 3 Ultimate en sommige andere Nintendo 3DS-titels. Dit accessoire wordt ook op 22 maart in Europa gelanceerd.

Binnenkort komt de wereld van Fire Emblem: Awakening voor Nintendo 3DS ook beschikbaar voor Europese fans. Om dat te vieren verschijnt het 'Nintendo 3DS XL Limited Edition Pack', dat bestaat uit een exclusief blauw Nintendo 3DS XL-systeem met Fire Emblem-opdruk en het spel Fire Emblem: Awakening voorgeïnstalleerd op dit systeem. Deze bundel wordt tegelijk met het spel gelanceerd op 19 april.

In Fire Emblem: Awakening voert de speler het commando over een leger helden dat de strijd aangaat met een vijand die zo sterk is dat hij complete keizerrijken kan vernietigen. Bereid je voor op het gevecht, versterk je eenheden, help je helden verbonden te smeden en schrijf geschiedenis met doordachte aanvalstactieken. Vanaf begin april is een demo van het spel verkrijgbaar in de Nintendo eShop.

Tenslotte wordt het aanbod aan apart verkrijgbare Nintendo 3DS XL-systemen binnenkort uitgebreid met twee nieuwe kleuren; de witte Nintendo 3DS XL verschijnt op 15 februari, de zwarte versie op 28 maart.

Monster Hunter 3DS XL

Monster Hunter Wii U

Fire Emblem 3DS XL

Fire Emblem 3DS XL

Valve ontslaat 25 medewerkers

Jeri Ellsworth heeft via Twitter laten weten te zijn ontslagen bij Valve. Andere bronnen melden dat er meerdere mensen zouden zijn ontslagen bij de afdelingen Hardware & Android Developement van Valve. In totaal zou het gaan om 25 mensen.

De reden van de ontslagen is niet helemaal duidelijk, het zou gaan om "Grote beslissingen" en "Een grote opruiming". Valve heeft tot nu toe geen commentaar geleverd maar de 'Director of Business Development' is ondertussen ook weg met enkele ontwikkelaars die gewerkt hebben aan games zoals Half-Life en Portal.

Ming-dynastie centraal in Nieuwe Kerk

Bezoekers van De Nieuwe Kerk in Amsterdam kunnen dit najaar zien hoe het leven eruitzag ten tijde van de Ming-dynastie. De tentoonstellingskerk haalt voorwerpen naar Nederland die een kijkje geven in het leven van zowel de leden van het keizerlijk hof als de gewone Ming-onderdaan.

De Nieuwe Kerk werkt voor de tentoonstelling samen met het Nanjing Museum in China. Nanjing was destijds de hoofdstad. Naast schilderingen en porselein wordt ook goud, textiel, meubilair en kalligrafie uit de Ming-dynastie tentoongesteld. Het contract voor de bruiklenen is begin januari getekend, meldt De Nieuwe Kerk donderdag.

De heerschappij van de Ming-dynastie begon in 1368 en duurde tot 1644. Die periode staat bekend om de talrijke kunstzinnige prestaties en het ontstaan van een consumptiegerichte cultuur. Het keizerlijk hof had zelfs een schoonheidscommissie die toezag op de voortdurende productie van kunst.

Borsato populair bij zwijmelaars en ontroostbaren

Nederland zwijmelt en huilt het liefst met de nummers van Marco Borsato. De nummers Zij en Ik Leef Niet Meer voor Jou zijn donderdag, Valentijnsdag, uitgeroepen tot respectievelijk meest romantische nummer en favoriete 'break-upsong'.

Het nummer Zij bleek het populairst bij de zwijmelende luisteraars van de ochtendshow op 100% NL. Ook Pak Maar M'n Hand van Nick & Simon en Love You More van Racoon werden bestempeld als zeer romantisch.

Dat bij liefdesverdriet graag Borsato's Ik Leef Niet Meer voor Jou wordt opgezet blijkt uit onderzoek van Sky Radio en De Telegraaf. Verder bieden Anouks Lost, Love Hurts van Nazareth en Unbreak My Heart van Toni Braxton goede alternatieven om bij uit te huilen.

Borsato zegt in een reactie in De Telegraaf donderdagochtend trots te zijn dat zijn nummers goed passen bij 'echte gevoelens van mensen'. "Muziek is gekoppeld aan emotie. Daar ben ik mijn tekstschrijvers dankbaar voor", zegt hij. Borsato maakte Ik Leef Niet Meer Voor Jou met Han Kooreneef en Leo Driessen, Zij werd behalve door Kooreneef ook medegeschreven door Marco's rechterhand John Ewbank.


Borsato populair bij zwijmelaars en ontroostbaren (Foto: Novum)

Frankrijk geeft joodse families geroofde kunst terug

Frankrijk gaat zeven schilderijen teruggeven aan de joodse families van wie ze in de Tweede Wereldoorlog werden gestolen. Bruno Saunier van het bureau voor nationale musea zei donderdag dat het 'zeer zeldzaam' is dat een dergelijk groot aantal schilderijen kan worden teruggegeven.

Met de teruggave komt een einde aan een jarenlange strijd van de twee families, die vorig jaar door de Franse premier in het gelijk werden gesteld.

De olieverfschilderijen waren bedoeld voor een galerie die Adolf Hitler in gedachten had. Het gaat om werken van Alessandro Longhi, Sebastiano Ricci, Gaspare Diziani, Salavator Francesco Fontebasso, Gaetano Gandolfi, François-Charles Palko en Pieters Jansz van Asch.

Weer geen Ronde van Hangzhou

De Ronde van Hangzhou gaat voor het tweede jaar op rij niet door. Dat meldt de UCI donderdag nadat organisator Global Cycling Promotion (GCP) had besloten de Chinese koers van de kalender te halen. GCP meldde dat donderdag tijdens een vergadering van de Professional Cycling Council. De Ronde van Hangzhou zou van 9 tot en met 13 oktober verreden worden.

De Ronde van Hangzhou stond vorig jaar voor het eerst op het programma. Toen ging de race echter niet door omdat de organisatie niet op tijd klaar was met de voorbereidingen. Nu beseft het aan de UCI gelieerde GCP dat het niveau niet op korte termijn naar Worldtour-niveau kon worden getild, zoals vereist. Het project is daarom stopgezet.

De Ronde van Beijing wordt vervroegd door het wegvallen van de Ronde van Hangzhou. De rittenkoers in de Chinese hoofdstad stond dit jaar van 16 tot en met 20 oktober op de kalender. Dat is nu met vijf dagen eerder.

De PCC keurde op de vergadering ook een project goed om Worldtour-koersen aantrekkelijker te maken. Bij twee races mogen teams maar met zes renners aan de start verschijnen en worden bonuspunten uitgedeeld op basis van tussensprints. Bij welke twee races de proef wordt uitgevoerd wordt in de komende dagen bekendgemaakt.

[WTT] Del Potro naar laatste acht in Rotterdam

Juan Martin del Potro heeft zich donderdag bij de laatste acht geschaard in Ahoy. Hij won zijn tweederondepartij tijdens het ABN AMRO World Tennis Tournament met 7-6 (5) en 6-3 van Ernests Gulbis uit Letland. In de kwartfinale is Jarkko Nieminen de volgende tegenstander van de verliezend finalist van vorig jaar.

Del Potro had het niet makkelijk tegen Gulbis. De Let, in de eerste ronde nog veel te sterk voor Robin Haase, wist zijn goede spel door te trekken tegen de nummer zeven van de wereld. Del Potro, die zich regelmatig ontevreden toonde over zijn eigen spel, had daarom een tiebreak nodig om de set naar zich toe te trekken.

Ook in het tweede bedrijf legden de twee matadoren een goed niveau aan de dag. Weer ging de partij lang gelijk op, maar in de achtste game plaatste Del Potro de eerste break van de partij. De Argentijn serveerde de wedstrijd vervolgens uit.

Verken de straten met Wii U

Vanaf vandaag is Wii Street U powered by Google beschikbaar als gratis download in de Nintendo eShop van Wii U. In deze toepassing komen Nintendo en Google samen om gebruikers virtueel rondde wereld te laten reizen met de Wii U GamePad-controller.

Dankzij de kaartgegevens en 360° panoramische Street View-beelden die Google verzamelde, kun je de straten virtueel verkennen op Wii U. De Wii U GamePad ondersteunt Street View op diverse innovatieve en toegankelijke manieren. Zo kun je het touchscreen gebruiken om de adressen van je favorieten plaatsen snel en handig in te voeren. Dankzij de interne bewegingsbesturing van de controller kun je hem 360° bewegen om locaties van over de hele wereld te bekijken alsof je er middenin staat.

Het 360°-venster op de wereld verschijnt ook op het tv-scherm in de huiskamer, dus iedereen kan meekijken. Volg je eigen weg over de wereld, of vraag Nintendo om je gids te zijn. Naast je eigen plekken laat de applicatie je direct naar aanbevolen plaatsen reizen om die eens te verkennen.

Wii Street U

Survival of the fittest

“Jarig! 21 jaar, dus nu eindelijk officieel volwassen en financieel onafhankelijk!” Ja, u leest het goed: financieel onafhankelijk. Dat dacht iemand die ik kende afgelopen week automatisch te zijn geworden op haar 21e verjaardaag. Crisis? Recessie? Nee joh, niks daarvan, financieel onafhankelijk, niks aan het handje. Aan de ene kant vond ik het grappig toen ik het las op Twitter, maar aan de andere kant: ik kan me zo ergeren aan dergelijke domheid.

Eis 10 jaar cel voor bezwangeren dochter

De man uit Groningen die zijn 11-jarige dochter zwanger maakte, moet van het Openbaar Ministerie (OM) 10 jaar de gevangenis in. De dochter beviel in maart 2011 volkomen onverwacht tijdens een schoolreisje, nadat ze tijdens een fietstochtje ineens pijn in haar buik had gekregen. De vader staat in hoger beroep terecht in Leeuwarden.

Het OM berekende dat het meisje sinds ze 6 jaar was 300 keer is misbruikt. Het nu 13-jarige meisje zag dat misbruik als een normaal onderdeel van haar leven. Ze dacht dat alle vaders dit met hun dochters deden.

De rechtbank in Groningen veroordeelde de verdachte eerder ook al tot 10 jaar gevangenisstraf.

Calix W. ontkent dat hij zijn dochter stelselmatig heeft misbruikt. Hij erkent dat hij haar zwanger heeft gemaakt, maar hij zou haar niet vaker hebben misbruikt. De verklaringen van zijn dochter hierover vindt hij ongeloofwaardig. ,,Een kat in het nauw maakt rare sprongen’’, aldus de verdachte.

SBS stoft Nederland Muziekland af

Nederland Muziekland keert na een kleine twintig jaar terug op televisie. Het muziekprogramma wordt een jaarlijks terugkerend festival waarvan de registratie op de buis wordt uitgezonden, laat een woordvoerder van SBS 6 weten.

De eerste editie vindt op 22 juni plaats in het Brabantse Oosterhout met optredens van onder anderen Wolter Kroes, Waylon, Jeroen van der Boom, George Baker en Van Dik Hout. Het festival wordt afgesloten door de Barry Hay Flying V Formation. De presentatie is in handen van Nick Nielsen. Hij wordt geholpen door een 'mystery guest'.

Nederland Muziekland is van oorsprong een programma van Veronica. In 1981 werd de eerste aflevering uitgezonden. Vrijwel alle Nederlandse artiesten van naam, maakten hun opwachting in het programma, dat aan elkaar werd gepraat door Erik de Zwart en Chiel van Praag. In 1994 werd het programma van de buis gehaald.

Red band trailer: Trance

Regisseur Danny Boyle (Slumdog Millionaire, Trainspotting) komt met een gruwelijke film. De sterrencast belooft veel, het verhaal al net zo en met deze red band trailer kun je niet anders dan op het puntje van je stoel te gaan zitten en vol spanning afwachten op de release van deze psychische thriller.

Vincent Cassel
Vincent Cassel

Simon (James McAvoy) is een kunstveiler die een schilderij heeft verloren. Als hij in aanraking komt met een groep criminelen, die een moord zouden doen voor dit schilderij, wordt hij geacht het schilderij weer boven water te halen. Maar Simon is een deel van zijn geheugen kwijt en de criminelen doen er alles aan om zijn geheugen voor hem op te frissen, resulterend in lugubere en hardhandige ondervragingstechnieken.

Let op: Deze trailer is bestemd voor een publiek ouder dan 18 jaar.

De releasedatum van Trance is nog niet bekend voor Nederland. De film komt op 27 maart uit in de UK.

Mario and Luigi: Dream Team binnenkort op 3DS

Mario & Luigi: Dream Team wordt de nieuwste telg in de RPG-franchise, en komt deze zomer naar 3DS. De game speelt zich ditmaal af in de dromenwereld van Luigi.

Terwijl Mario wordt bestuurd op het bovenste scherm, kan een slapende Luigi op het onderste scherm gebruikt worden om allerlei puzzels op te lossen. Daarnaast is Luigi niet langer zijn laffe zelf, maar vervult hij glansrijk zijn rol als een dappere held.

De trailer hieronder biedt al een voorsmaakje:

Wargaming lijft Gas Powered Games in

Het noodlijdende Gas Powered Games heeft in Wargaming een nieuwe eigenaar gevonden. Wargaming wil samen met zijn nieuwe studio games voor meerdere soorten computers gaan uitgeven, zo maakte het gamebedrijf donderdag bekend. Tot op heden maakte het bedrijf alleen online spellen voor pc.

Gas Powered Games kwam in zwaar weer toen onder meer Microsoft in het najaar zijn contract met het bedrijf beëindigde. Het in 2011 uitgebracht Dungeon Siege 3 was geen commercieel succes en een inzamelingsactie voor de productie van het actierollenspel Wildman liep evenmin op iets uit.

In de voorbije maanden nam Wargaming, dat vooral bekend is dankzij het online spel World of Tanks voor pc, de Australische gamestudio Big World over. Daarnaast werd eind vorig jaar het Amerikaanse bedrijf Day 1 Studios opgekocht.


Wargaming lijft Gas Powered Games in (Foto: Novum)

Extra veiligheidsmaatregelen Boat Race

Er worden dit jaar extra veiligheidsmaatregelen getroffen rondom de Boat Race. Dat meldt de organisatie van de jaarlijkse roeiwedstrijd tussen de achten van de universiteiten van Oxford en Cambridge donderdag. Vorig jaar moest de race worden stilgelegd omdat een actievoerder in de Theems zwom.

Hoe de extra veiligheidsmaatregelen eruit gaan zien, meldt directeur David Searle van de organisatie niet. "Het is heel erg moeilijk om 13,5 kilometer rivieroevers te bewaken."

Actievoerder Trenton Oldfield zat voor zijn daad zeven weken in de gevangenis. Hij werd veroordeeld voor het veroorzaken van publieke hinder doordat hij in de baan van de boten was gezwommen. Oldfield wilde met zijn actie protesteren tegen elitarisme en ongelijkheid.

De Boat Race wordt dit jaar op 31 maart gevaren.


Extra veiligheidsmaatregelen Boat Race (Foto: Novum)

Poolse Dreamliners tot oktober aan de grond

De Poolse luchtvaartmaatschappij LOT houdt zijn twee Boeing 787 Dreamliners zeker tot oktober aan de grond, in afwachting van een oplossing van de Amerikaanse vliegtuigbouwer voor een potentieel veiligheidsprobleem dat in sommige Dreamliners is aangetroffen. Dat deelde LOT donderdag mee.

Wereldwijd staan Dreamliners werkeloos op het asfalt nadat er bij enkele toestellen een probleem met de accu's was geconstateerd dat zou kunnen leiden tot brand aan boord. LOT-directeur Sebastian Mikosz zei geen risico te willen nemen en voor de zomerperiode geen vluchten met de Dreamliners in te plannen.

De beslissing was een moeilijke. LOT is de nationale luchtvaartmaatschappij van Polen en de eerste in Europa die in het bezit van Dreamliners. Met de paradepaardjes hoopte de maatschappij financiële resultaten en marktpositie te verbeteren.

Ter vervanging van de Dreamliners heeft het bedrijf de huur van drie Boeings-767 verlengd. In de zomer moeten er twee van deze toestellen worden bijgehuurd.

Bram Moszkowicz baalt van bekendheid

Bram Moszkowicz heeft naar eigen zeggen spijt dat hij een bekende Nederlander is. "Maar als je doet wat ik doe, met mijn soort zaken, met mijn manier van optreden, dan is dat bijna onvermijdelijk", legt hij uit in weekblad Elsevier. "Toch heb ik er spijt van."

De 52-jarige Moszkowicz vindt dat zijn verschijning in RTL Boulevard losstaat van het BN'er zijn. "Dat doe ik als advocaat, ik beperk me tot juridische zaken. Ik vind het leuk om te doen."

De strafpleiter vindt het daarnaast 'te veel' dat zijn relatie met Eva Jinek, die in oktober op de klippen liep, zo breed werd uitgemeten in de pers. "Het knaagt aan je gevoel van veiligheid, van privacy. Het heeft gevolgen voor je omgeving, je kinderen."

Moszkowicz, die onlangs zijn prille relatie met Gaby Hingst zag stranden, erkent dat hij in zijn liefdesleven 'niet zo stabiel en gelukkig' is. "Mijn vader zei altijd: als jij de goede vrouw ontmoet, dan gedraag jij je. Ik ben nu 52. je verandert als mens. Het vinden van een goede partner heeft mijn prioriteit, ook al geniet ik even van de huiselijke rust."

De raadsman werd in oktober uit het ambt gezet door de Raad van Discipline. Moszkowicz ging in hoger beroep. Het Hof van Discipline behandelt dit volgende week en velt in het voorjaar een oordeel.

New Super Mario Bros. U krijgt Luigi-DLC

Later dit jaar krijgt New Super Mario Bros. U een uitbreiding die om Luigi zal draaien. Dat heeft Satoru Iwata, president van Nintendo, bekendgemaakt. 

Iwata vergeleek de ontwikkeling van de DLC met de ontwikkeling van een hele game. De uitbreiding zou alle bestaande levels in nieuwe omvormen. Aan het begin van de presentatie noemde Iwata 2013 overigens "het jaar van Luigi".

New Mario U

Treinen vertraagd door ijzel op bovenleiding

Op verschillende trajecten zijn donderdagmiddag treinen vertraagd en uitgevallen door ijzel aan de bovenleiding. Dat melden de NS en spoorbeheerder Prorail.

Treinen op het traject van Roosendaal naar Vlissingen hebben sinds het middaguur last van de ijzel. Op dit traject is de vertraging meer dan een uur en rijden er geen treinen, maar bussen, meldt Prorail. De problemen zijn naar verwachting rond 16.00 uur opgelost.

Tussen Alkmaar en Heerhugowaard was sinds 13.30 uur sprake van ijzelvorming. Twee uur later kwam het treinverkeer daar weer op gang. De NS zette eerder bussen in tussen Alkmaar en Heerhugowaard. Naar verwachting rijden de treinen rond 16.00 uur weer normaal.

Ook rond Haarlem loopt het treinverkeer vertraging op door het winterweer. Reizigers moeten hier rekening houden van een vertraging tot een halfuur. Deze problemen zijn naar verwachting rond 18.00 uur weer verholpen.

Donderdag rijdt de NS met een aangepaste dienstregeling vanwege het winterweer.


Treinen vertraagd door ijzel op bovenleiding (Foto: Novum)

Nieuwegeinse langer vast voor doodsteken huisgenoot

De 47-jarige vrouw uit Nieuwegein die ervan wordt verdacht zondagavond haar 68-jarige huisgenoot uit de Utrechtse plaats te hebben doodgestoken, zit voorlopig in de cel. De rechter-commissaris stelde haar donderdag voor veertien dagen in bewaring.

Het slachtoffer en de verdachte vrouw woonden in een pand van de Stichting Begeleid Wonen Utrecht aan de Frederik van Eedenhove. De stichting heeft in die straat zes woningen voor mensen met psychiatrische problemen.

De man raakte bij de steekpartij zwaargewond en overleed later in een ziekenhuis.

Staking op luchthavens Duitsland

Op de luchthavens van Düsseldorf en Hamburg hebben beveiligingsmedewerkers donderdag het werk neergelegd. Ze zijn in staking gegaan omdat loononderhandelingen op niets zijn uitgelopen. Door de werkonderbreking zijn in Düsseldorf 189 vluchten geannuleerd. In Hamburg ging het om negentig vluchten.

Vakbond ver.di had opgeroepen tot de staking nadat vorige week gesprekken met werkgevers over salarissen spaak waren gelopen. De vakbond wil een loonstijging van dertig procent voor de beveiligers. De werkgevers willen niet meer dan negen procent bieden.

[WTT] Baghdatis te sterk voor Gasquet

Marcos Baghdatis heeft zich bij de laatste acht in Rotterdam geschaard. In de tweede ronde versloeg de Cyprioot met solide tennis de als vierde geplaatste Richard Gasquet met 6-4 en 6-4.

In beide sets bleek de eerste servicebeurt van Gasquet cruciaal. Hij werd daar tweemaal in gebroken, waarna Baghdatis telkens tot het eind van de set zijn service wist te behouden.

In de kwartfinale neemt Baghdatis het op tegen de Bulgaarse Grigor Dimitrov, die gisteren Nikolay Davydenko versloeg.

Hogescholen gaan samen toetsen ontwikkelen

Hogescholen gaan samen toetsen ontwikkelen. Ook gaan docenten vaker als tweede beoordelaar toetsen nakijken die op een andere opleiding zijn gemaakt. Dat moet een extra garantie voor de diplomakwaliteit geven, schrijft minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) donderdag in een Kamerbrief. Zij heeft hierover afspraken gemaakt met de HBO-raad.

Om de scholen beter samen te laten werken stelt de minister acht miljoen euro beschikbaar. Aan het einde van deze kabinetsperiode moeten alle hbo-opleidingen kunnen aantonen dat ze beoordelaars van buiten de opleiding mee laten kijken bij het nakijken van hun toetsen. Volgend jaar komt er een tussenrapportage waaruit moet blijken hoe het ervoor staat.


Hogescholen gaan samen toetsen ontwikkelen (Foto: Novum)

Zwols stel opgepakt voor uitkeringsfraude

Een 59-jarige vrouw en een 66-jarige man uit Zwolle zijn donderdag opgepakt voor het plegen van uitkeringsfraude en heling. De twee zouden voor meer dan honderdduizend euro hebben gefraudeerd, meldt de Inspectie SZW donderdag.

De 59-jarige vrouw ontving sinds het overlijden van haar man een nabestaandenuitkering. In 2005 ging ze samenwonen met de nu 66-jarige man. Dat had zij door moeten geven aan instanties, omdat de uitkering dan omlaag gaat, maar de vrouw zweeg erover.

De man ontving sinds augustus 2011 een AOW-uitkering. Ook hij zweeg over zijn woonsituatie.

Bij doorzoekingen is onder meer administratie meegenomen. Ook is beslag gelegd op banktegoeden en onroerend goed.

Duizenden jaren oude tempel ontdekt in Peru

Archeologen hebben in Peru de resten gevonden van een tempel die mogelijk vijfduizend jaar oud is. Dat heeft het Peruaanse ministerie van cultuur bekendgemaakt. De resten werden gevonden bij het archeologische complex El Paraíso ten noorden van de hoofdstad Lima.

Geschat wordt dat de tempel werd gebouwd rond drieduizend voor Christus. Als die datering klopt, gaat het om een van de oudste overgeleverde gebouwen ter wereld, ouder dan de meeste eerdere opgravingen in Peru of de piramides in Egypte.

De afmetingen van de tempel, die de Vuurtempel is gedoopt, zijn met een kleine zeven bij acht meter bescheiden. De enige toegang is met een breedte van 48 centimeter zo beperkt dat er slechts een persoon tegelijk naar binnen kan.

Binnen in het bouwwerk bevindt zich de plek waar ceremonieel vuur werd gestookt en offers werden gebracht. De stenen muren zijn bedekt met gele klei, waar sporen op zijn gevonden van rode verf.

De vondst is volgens het Peruaanse ministerie van groot belang, omdat er nu belangrijk bewijs is dat de regio rond Lima een belangrijk centrum van de inheemse beschaving was. Daarnaast getuigt het complex bij El Paraiso, dat bestaat uit tien gebouwen verspreid over vijftig hectare, van een veel grotere schaal van contact en handel tussen de verschillenden Peruaanse samenlevingen uit die tijd.

Het terrein bij El Paraiso werd al in 1965 ontdekt. Het onderzoek bij de tempel begon half december. De werkzaamheden maken deel uit van een investering van omgerekend 1,3 miljoen euro om de monumenten de komende vijf jaar te restaureren en klaar te maken voor toerisme.

'Winterdienstregeling NS voorbeeld voor buitenland'

Met de veel bekritiseerde winterdienstregeling loopt de NS 'heel erg voorop' in de wereld. Buitenlandse spoorbedrijven kijken met jaloezie naar het Nederlandse systeem, stelt NS-directeur Bert Meerstadt donderdag in een interview met nu.nl.

Vanuit het buitenland komen veel aanvragen om het systeem van de NS te kopen, claimt de topman. "Nergens anders in de wereld kan een dag van tevoren nog besloten worden de hele dienstregeling aan te passen." Door met winters weer minder treinen te laten rijden, kunnen volgens de NS storingen sneller worden verholpen en bestaat er minder risico dat een storing zich als een olievlek over het land verspreidt.

Ook donderdag geldt een aangepaste dienstregeling. Een groot deel van de ochtend viel in een groot deel van het land echter nog geen vlokje sneeuw. Het is echter geen optie de winterdienstregeling maar voor een dagdeel te laten gelden. "Eerst konden we twee dagen van tevoren besluiten tot het aanpassen van de dienstregeling. Dat is nu al verbeterd naar één dag van tevoren."

De directeur sluit niet uit dat in de toekomst nog sneller ingrepen in de dienstregeling worden gedaan. "Maar we vragen ons dan wel af: komen we dan nog wel betrouwbaar over naar onze klanten als we pas op de dag zelf communiceren. De meeste mensen plannen hun reis toch een dag van tevoren."

De winterdienstregeling kost de NS volgens de directeur alleen al aan inkomstenderving een miljoen euro per dag. Daar komen nog andere kosten, zoals gratis koffie, bij.

De NS presenteerde donderdag zijn jaarverslag. Het komende jaar moet de communicatie richting de reizigers verbeteren. "In onze mededelingen hoort altijd direct een vorm van emotie te zitten." Het is volgens Meerstadt voor veel reizigers een klap in het gezicht dat bij de mededeling dat treinen niet rijden niet wordt gezegd dat het de NS spijt. Ook zou het te lang duren voordat erbij wordt verteld wat de alternatieve reisopties zijn en dat er gratis koffie is.

De communicatie bij verstoringen is al langer een punt bij de NS dat voor verbetering vatbaar is. Al in 2010 beloofden de directies van NS en Prorail na een overleg met bonden bij een verstoring beter te communiceren met treinreizigers.


'Winterdienstregeling NS voorbeeld voor buitenland' (Foto: Novum)

Hoogleraar UvA berispt om overschrijven leerboek

Een hoogleraar algemene rechtsleer aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), die een leerboek van een voorganger grotendeels heeft overgeschreven en onder eigen naam uitbracht, heeft 'onzorgvuldig gehandeld'. Het college van bestuur van de instelling neemt met dit oordeel de conclusie over van een commissie die de zaak onderzocht.

Hoogleraar Peter Rijpkema schreef een groot deel van het boek uit 2003 letterlijk over. Hij vermeldde alleen zijn eigen naam als auteur, en onder de kop verantwoording schreef hij dat hij 'voortborduurde op het werk van vele anderen'.

De commissie oordeelde dat de hoogleraar 'te lichtvaardig had gekozen voor aanduidingen en formuleringen die onvoldoende recht deden aan de auteursrechtelijke belangen van anderen'. Van niet-integer handelen of plagiaat was volgens de commissie echter geen sprake.

Rijpkema is inmiddels met het oordeel van de universiteit geconfronteerd. "Hem is verteld dat dit niet de handelwijze is die wordt verwacht van een hoogleraar aan onze universiteit", licht een woordvoerder van de UvA donderdag toe. Rijpkema is nog gewoon in functie. Wel komt er een gesprek waarin de kwestie wordt besproken.

Rijpkema was donderdag vanwege een vakantie niet bereikbaar voor commentaar.

[WTT] Nieminen bij laatste acht in Rotterdam

De Fin Jarkko Nieminen heeft zich donderdag geplaatst voor de kwartfinales van het ATP-toernooi in Rotterdam. In de tweede ronde was Hij te sterk voor de Duitse qualifier Matthias Bachinger. Het werd 6-3, 5-7 en 6-3.

Bachinger wist in de eerste ronde nog de als nummer zes geplaatste Andreas Seppi uit te schakelen. Ook tegen Nieminen hield hij lang stand, maar de Fin bleek in de derde set uiteindelijk toch te sterk. In de kwartfinale zal Nieminen spelen tegen de winnaar van het duel Ernests Gulbis/Juan Martin Del Potro.

Sauerbreij achtste in Sochi

Snowboardster Nicolien Sauerbreij is donderdag tijdens de eerste wereldbekerwedstrijd op de olympische piste van Sochi achtste geworden. De olympisch kampioene van Vancouver verloor in de kwartfinale van de parallelreuzenslalom van de Canadese Ariane Lavigne. De zege ging naar de Oostenrijkse Marion Kreiner die in de finale afrekende met de Duitse Amelie Kober.

Voor Sauerbreij was het de tweede klassering in de top acht binnen een week. Vorige week werd ze tweede tijdens de WB-wedstrijd in het Sloveense Rogla. Het waren lastige omstandigheden in Sochi. Het was er tien graden en daardoor konden de snowboarders in de aanloop van de wedstrijd ook niet trainen op de olympische piste. Dit om het parcours in optimale staat te houden voor de wedstrijd

Worley wereldkampioene op reuzenslalom

Tessa Worley is donderdag wereldkampioen geworden op de reuzenslalom. De Franse skiester, die in de eerste omloop al de rapste was, zette ook in de tweede heat de snelste tijd neer. Op 1,12 seconden werd de Sloveense Tina Maze tweede. Maze haalde in de tweede heat de Oostenrijkse vrouwen Anna Fenninger en Kathrin Zettel in.

Voor Worley is het haar tweede wereldtitel. Twee jaar geleden won ze met Frankrijk al eens de teamwedstrijd. Maze behaalde haar derde medaille dit WK. Eerder kroonde ze zich in Schladming tot de beste op de Super-G en werd ze tweede bij de supercombinatie.

Fenninger heeft met haar brons nu alle plakken behaald tijdens een WK. Twee jaar geleden won ze de supercombinatie en werd ze met Oostenrijk tweede in de landenwedstrijd.


Worley wereldkampioene op reuzenslalom (Foto: Novum)

Felicity Jones niet bang voor Hollywood

Felicity Jones blijft nuchter onder haar Hollywood-carrière. "Ik vind het alleen maar heel spannend", zegt de Britse actrice tegen Novum Nieuws. "Iedereen ervaart werkdruk, ik ben daar niet anders in." De Britse actrice gaat in The Amazing Spider-Man 2 spelen en heeft een rol het drama True Story naast James Franco.

"Bij iedere baan moet je dingen doen die voor stress zorgen en waar je veel zorgen over hebt", gaat de 29-jarige actrice verder. Jones, die twee jaar geleden doorbrak met haar rol in de romantische film Like Crazy, vindt het belangrijk om tijd voor zichzelf te nemen. "Het gaat allemaal om balans en dat af en toe ook met iets anders bezig bent."

Jones heeft veel zin in haar rol in The Amazing Spider-Man 2. "Ik heb nog nooit een superheldenfilm gedaan. Het is heel leuk om je als acteur in verschillende werelden te begeven en om te experimenteren." Ze mag nog niet zeggen welke rol ze heeft.

Jones is vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen te zien in het kostuumdrama Cheerful Weather for the Wedding. "Ik vind het heerlijk om een kostuumdrama te maken en nu mezelf te storten op een actiefilm", zegt de actrice over haar nieuwe uitdaging.

In Cheerful Weather for the Wedding is ze te zien naast haar goede vriend Luke Treadaway, die haar voormalige liefde Joseph speelt. Hij speelde al eens in de grote Hollywoodproductie Clash of the Titans. Treadaway heeft geen tips voor zijn collega-actrice. "Ik denk niet dat ik haar tips hoef te geven, zij redt zich wel."

De 28-jarige Brit hoopt op meer Amerikaanse filmrollen, maar verwacht er niet te veel van. "Het is gewoon een plek op aarde waar veel scenaristen en regisseurs zijn en waar veel films worden gemaakt, daarom ga ik erheen", vertelt hij."Als je daar bent realiseer je je dat het allemaal gewoon mensen zijn. Uiteindelijk wil ik gewoon graag goede films maken, of dat nou in de Verenigde Staten is, of Groot-Brittannië of Nederland."


Felicity Jones niet bang voor Hollywood (Foto: Novum)

Actrice Hanna Obbeek ziet filmen als vakantie

Voor de 14-jarige Hanna Obbeek is acteren meer ontspanning dan werken. "Ik zie het meer als een vakantie of als een weekendje weg", vertelt de jeugdige actrice aan Novum Nieuws. "Veel mensen doen als hobby aan sport en dit doe ik in de zomer het liefst."

Voor haar nieuwste film Bobby en de Geestenjagers heeft Hanna een deel van de zomer doorgebracht op de ss Rotterdam. "We mochten ook slapen op de boot en dat was echt heel gezellig."

In Bobby en de Geestenjagers speelt de actrice het dappere meisje Sanne. Haar vader is een beroemde spokenjager en als hij wordt gevraagd geesten te verjagen op het historische stoomschip in Rotterdam, sluit Sanne zich daar graag bij aan.

"Het had iets heel magisch om rond te lopen op de ss, met al die mensen die waren verkleed als spoken", vertelt Obbeek. Eng vond de jeugdige actrice het niet. "Ik heb nog nooit een spook of geest gezien, dus ik geloof het niet zo." Geesten oproepen zou ze echter nooit doen. "Dan maak je jezelf een beetje gek."

Obbeek was vorig jaar naast haar moeder Johanna ter Steege te zien in de jeugdfilm Achtste-Groepers Huilen Niet. Haar moeder hoeft haar niet te waarschuwen voor het harde bestaan van een actrice. "Ik weet dat je altijd kunt worden afgewezen en dat is ook al heel vaak gebeurd."

Hanna gaat er daarom meestal van uit dat ze een filmrol niet krijgt. "En als het dan wel zo is, dan heb ik geluk." Bobby en de Geestenjagers draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen.


Actrice Hanna Obbeek ziet filmen als vakantie (Foto: Novum)

Game of Thrones-acteur Peter Dinklage in X-Men

Peter Dinklage heeft een rol in X-Men: Days of Future Past. "Ik wil Peter Dinklage van Game of Thrones graag officieel welkom heten", twittert regisseur Bryan Singer. "Heel, heel spannend." Welke rol hij gaat spelen, is nog niet bekend.

De 43-jarige Dinklage is bekend van zijn rol als Tyrion Lannister in de fantasyserie Game of Thrones. Voor zijn rol als een van de weinige weldenkende leden van de familie Lannister won hij vorig jaar een Emmy en een Golden Globe.

Eerder maakte Singer al bekend dat acteurs als Patrick Stewart, Ian McKellen, Jennifer Lawrence en Hugh Jackman ook zullen terugkeren voor zijn X-Men-film. De film moet volgend jaar in de bioscopen draaien. X-Men: Days of Future Past maakt een sprong naar de toekomst, waar veel mutanten zijn vermoord en de rest in concentratiekampen zit.


Game of Thrones-acteur Peter Dinklage in X-Men (Foto: Novum)

Regisseur creëerde afstand voor Ontmaagding

Debuterend regisseur Michiel ten Horn heeft met De Ontmaagding van Eva van End geprobeerd een aparte filmwereld te creëren. "Ik wilde zoveel mogelijk afstand van de werkelijkheid", vertelt hij aan Novum Nieuws over zijn tragikomedie. "De film is zo raar, omdat het niet te herkenbaar moest worden."

De zwarte komedie volgt de disfunctionele familie Van End. De levens van vader, moeder en hun drie kinderen worden opgeschud als dochter Eva een Duitse uitwisselingsstudent mee naar huis neemt. De blonde jongen is knap, lief, zorgzaam, grappig en confronteert de gezinsleden met hun eigen oneffenheden.

Het gezin Van End woont in een gigantisch huis. Dat is opvallend, want vader Evert, gespeeld door Ton Kas, werkt bij een frikadellenfabriek. "De filmwereld moest niet te Nederlands worden," vertelt Ten Horn over de keuze het huis. "Bovendien heeft Evert een hoge functie."

Jacqueline Blom speelt de moeder van het gezin. De 29-jarige Ten Horn vond het niet altijd eenvoudig om met de ervaren acteurs te werken. "Af en toe moest ik wat harder trekken om het vertrouwen te winnen, omdat de film niet standaard is. Dat vergt nog wat meer vertrouwen dan wanneer je een realistisch drama filmt."

Eva wordt gespeeld door nieuwkomer Vivian Dierickx. Zij vergeleek het werk van Ten Horn met dat van haar docent op school. "Ze is heel slim en heeft snel door waar ik het over had", vertelt de Limburgse Ten Horn. "Als ik dan een ingewikkelde regieaanwijzing gaf, zei ze gewoon: dus je wilt dat ik chagrijnig kijk? En daar moest ik haar dan gelijk in geven."

Ten Horn maakte in 2010 de korte film Alex in Amsterdam in samenwerking met scenarioschrijfster Anne Barnhoorn. Zij schreef het scenario van De Ontmaagding van Eva van End. De regisseur heeft een achtergrond in animatiefilms en graphic novels. Zijn debuutfilm draait vanaf donderdag in de bioscopen.

De Ontmaagding van Eva van End was vorig jaar al te zien op het filmfestival van Toronto. Een Canadese journalist vergeleek Ten Horn met de Amerikaanse regisseur Wes Anderson. Een vergelijking die sindsdien vaker is getrokken, tot blijdschap van Ten Horn. "Ik vind het een heel toffe filmmaker. We hebben wel overeenkomsten, met die kleuren en het grafische."


Regisseur creëerde afstand voor Ontmaagding (Foto: Novum)

Veel ongelukken door ijzel

IJzel zorgt donderdag voor veel aanrijdingen in Nederland. Rond het middaguur was het vooral raak in de regio van Rotterdam en Den Haag, waar zelfs op snelwegen nog maar 50 kilometer per uur mag worden gereden. Omstreeks 13.00 uur komen ook meldingen van ongelukken door gladheid in Noord-Holland binnen, meldt de ANWB.

Op onder meer de A20 bij Hoek van Holland heeft al een flink aantal slippartijen plaatsgevonden, aldus een zegsman van de ANWB. Om hoeveel ongevallen in Nederland door de gladheid het gaat, is volgens hem echter niet te zeggen.

Ook op de A9 in Noord-Holland begint het flink glad te worden. "En er is inmiddels ook een waarschuwing voor extreem weer voor Utrecht uitgegaan, dus daar gaat het waarschijnlijk straks ook mis."

Al in 2005 vraagtekens bij onervaren Fyra-fabrikant

De onervarenheid van de Italiaanse fabrikant van de Fyra met het bouwen van hogesnelheidstreinen werd al in 2005 door het toenmalige ministerie van Verkeer en Waterstaat als een probleem bestempeld. Dat blijkt uit een rapportage van de Tweede Kamer uit 2007 over de hogesnelheidslijn, die donderdag openbaar is gemaakt.

In 2005 werd definitief duidelijk dat Ansaldobreda de Fyra-treinen niet op tijd kon leveren. Exploitant HSA weet dat aan de inbouw van het nieuwe veiligheidssysteem ERTMS, maar Verkeer en Waterstaat bestreed dat, blijkt uit een bijlage bij een interne nota van het ministerie uit september van dat jaar.

De 'keuze voor een materieelleverancier (Ansaldobreda) zonder enige ervaring met de bouw van hogesnelheidstreinen' zijn debet aan de late levering, zo staat te lezen in het rapport.

Hoewel alle partijen al vroeg beseften dat een tijdige bestelling van het materieel 'cruciaal' was, gebeurde dat niet. Het rapport suggereert dat HSA de boel bewust vertraagde in een poging om onder de dure concessie uit te komen. Het is 'kenmerkend' dat HSA de verschillende problemen rond de hsl 'steeds koppelt' aan het bestellen van het materieel. "Al met al zal het hierdoor tot maart 2004 duren alvorens er daadwerkelijk treinen worden besteld."

Overigens was het rijk gebaat bij de late bestelling van het materieel. Wanneer de oplevering van de infrastructuur vertraging zou opleveren, liep de staat het risico dat de treinen op tijd werden geleverd maar de lijn nog niet klaar was. Dat zou hebben geleid tot claims van de vervoerder, aldus het rapport.

De tussenrapportage werd in 2007 afgerond, maar niet openbaar gemaakt. De Tweede Kamer besloot nu alsnog tot publicatie, aangezien de kwestie weer actueel is in het licht van de huidige problemen met de Fyra. Op verzoek van het ministerie van Infrastructuur en Milieu zijn persoonlijke beleidsopvattingen en bedrijfsgevoelige gegevens onleesbaar gemaakt.

In het rapport worden de problemen rond de ontwikkeling van de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Brussel op een rijtje gezet, van 1999 tot eind 2006. Oorspronkelijk zou de trein al in 2005 gaan rijden, maar deze datum moest keer op keer worden verzet. Behalve problemen met de treinbouwer werden de vertragingen veroorzaakt door problemen met het spoor, ERTMS, en geschillen met België en de HSA.

Al snel werd duidelijk dat de HSA de concessie om de treinen te mogen laten rijden voor te veel geld had gekregen en dat het ook in het meest optimistische scenario niet mogelijk is om treinen met winst te laten rijden. Al in 2003 werd voor het eerst gezinspeeld op een dreigend faillissement.

Hoewel de staat juridisch sterk staat, lijkt die toch aan het kortste eind te trekken. Als enige aandeelhouder van de NS draait de staat 'linksom of rechtsom' op voor de rekening, stelt het rapport. Die wordt uiteindelijk in 2011 betaald door minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD). De NS kreeg toen het recht om over de hsl te rijden. Daarmee wordt een faillissement van HSA afgewend, maar het kostte het rijk een miljard euro.

Uiteindelijk reden de snelle Fyra-treinen van AnsaldoBreda sinds 9 december naar Brussel. Enkele weken later werd de trein alweer uit de dienstregeling gehouden, na verschillende technische storingen. Ook bleek de trein niet bestand tegen het winterweer. Als tijdelijke oplossing rijdt vanaf maandag een intercity rijden tussen Brussel en Den Haag, over het klassieke spoor.

Tieners zetten spyware op laptops leraren

Twee leerlingen van een school in Schagen zijn donderdagochtend opgepakt voor het plaatsen van spyware op laptops van leraren van de school. Waarom de tieners van 17 en 18 jaar dat deden is nog onduidelijk, meldt een woordvoerder van de politie.

Medewerkers van het Regiuscollege ontdekten de spyware een paar weken geleden. De jongens worden verdacht van het plegen van computercriminaliteit. Ze zijn na hun arrestatie meegenomen naar een politiebureau. Een woordvoerder van de school was donderdagmiddag niet direct bereikbaar voor commentaar.

Spyware is software die informatie over de computergebruiker doorspeelt.

City verhuurt Rekik aan Blackburn

Karim Rekik maakt het seizoen af bij Blackburn Rovers. De 18-jarige Nederlander mag daar van Manchester City meer ervaring opdoen. City ziet in Rekik een speler voor de toekomst, getuige het feit dat hij onlangs een nieuw en verbeterd contract mocht ondertekenen. Veel speelminuten in het eerste elftal kreeg de jeugdinternational echter nog niet. Die kans krijgt hij bij Blackburn Rovers nu wel.

Rekik kwam in de zomer van 2011 over vanuit de jeugdopleiding van Feyenoord. City verhuurde het talent eerder al aan Portsmouth, waar de verdediger toen acht keer in actie kwam. Eerder dit seizoen liet Rekik al weten dat een verhuurperiode goed zou kunnen zijn voor zijn ontwikkeling. Rekik maakte dit seizoen tegen Reading (1-0) zijn competitiedebuut voor Manchester City. Ook mocht hij tweemaal opdraven in een bekerwedstrijd.

Ook allochtonenverbod in Gent

Gisteren werd bekend dat de gemeente Amsterdam het woord 'allochtoon' in de ban gaat doen. Dit kwam als een grote verrassing, niet alleen voor de Nederlanders, maar ook voor de schepen [Belgische wethouder, red.] van Gelijke Kansen in Gent. Hij was namelijk ook al een tijd bezig met hetzelfde plan.

Schepen Resul Tapmaz van de socialistische SP.a was er al uit met de gemeenteraad. Ook verschillende maatschappelijke organisatie waren akkoord, waaronder de vakbonden en het Minderhedenforum, een vereniging voor allochtonen in België. Er moest alleen nog een handtekening onder het akkoord, en op 21 maart zou er plechtig afscheid genomen worden.

De reden is volgens Tapmaz dat het woord uit het bestuursakkoord geschrapt zal worden omdat het 'kwetsend' en 'stigmatiserend' zou zijn, en omdat het zou aangeven dat iemand er niet bij hoort. Door bijvoorbeeld 'Gentse Turk' te zeggen, zeg je volgens Tapmaz slechts iets extra over de afkomst van iemand.

Tapmaz vertelt aan De Standaard dat het geen poging tot newspeak is: "Het is niet omdat we een bepaald woord niet meer gebruiken, dat alle samenlevings- en integratieproblemen opgelost zijn of dat we gaan doen alsof ze opgelost zijn." Hij hoopt dat ook andere steden en de overheden het besluit overnemen, zodat ze het woord volledig niet meer hoeven te gebruiken.

Rodriguez wint vierde rit in Oman

Joaquin Rodriguez heeft donderdag de vierde rit in de Ronde van Oman gewonnen. De Spanjaard van Katusha soleerde naar de top van Jabal Al Akhdhar. Hij bleef Chris Froome (Sky) vier seconden en Cadel Evans (BMC) 22 tellen voor. Alberto Contador werd op 27 seconden vierde.

Froome is nu de nieuwe leider in het algemeen klassement. Hij lost Peter Sagan af als drager van de rode trui. De etappe kreeg kleur door een vlucht van vijf renners die bijna vijf minuten kregen van het peloton. Aan de voet van de slotklim was die voorsprong echter nog maar een tiental tellen.

Alberto Contador (Saxo) was vervolgens de eerste grote naam die ontsnapte. De Spanjaard kreeg al snel gezelschap van Rodriguez, Evans en Froome en moest even later passen toen zijn landgenoot demarreerde. Froome kwam het dichtst in de buurt van de ontketende Rodriguez, maar kon hem niet meer achterhalen.

'Paardenvlees was altijd juist gelabeld'

De Nederlandse onderneming die een rol speelt in het paardenvleesschandaal heeft geen paardenvlees als rundvlees verkocht. Het vlees was altijd juist gelabeld, stelt eigenaar Jan Fasen van Draap Trading tegenover de Britse krant The Guardian. Hij kreeg vorig jaar een celstraf voor het verkopen van paardenvlees als rundvlees.

Het bedrijf speelt mogelijk een centrale rol in het Europese schandaal met paardenvlees. Het kocht zestig ton paardenvlees op bij twee Roemeense slachthuizen waarvan paardenvlees als rundvlees opdook in diepvriesmaaltijden door heel Europa.

Draap, overigens een omkering van het woord paard, verkocht het vlees aan Franse bedrijven. De eigenaar van het in Cyprus geregistreerde bedrijf werd begin vorig jaar nog veroordeeld voor het verkopen van Zuid-Amerikaans paardenvlees als halal geslacht Nederlands rundvlees. Hij kreeg een jaar cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Een Oosterhoutse vleeshandelaar kreeg een werkstraf voor medeplichtigheid.

Fasen verzekert dat de Roemeense leveranciers nooit fouten maakten in hun leveringen. "Er waren nooit problemen. Als ik paardenvlees bestelde, leverden zij paardenvlees. Er is nooit, maar dan ook nooit, paardenvlees als rundvlees geleverd. Ik was er honderd procent zeker van dat ik paardenvlees kocht."

Het werd volgens hem aan Spanghero in Frankrijk en bedrijven in België en Nederland verkocht. Daarbij zou duidelijk zijn aangegeven dat het om paard gaat. "Iemand heeft een fout gemaakt, maar wij waren het zeker niet."

Ook het Roemeense slachthuis benadrukt dat het vlees juist gelabeld was. Ook andere betrokkenen geven aan dat de fout niet bij hen ligt.

Het vlees van Draap werd opgeslagen in een koelcel van het Bredase bedrijf Nemijtek. Op uitnodiging van het bedrijf heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit daar volgens The Guardian woensdag een inspectie gehouden. De NVWA was donderdag niet direct bereikbaar om daar een toelichting op te geven.

Het verkopen van paardenvlees als rundvlees is niet toegestaan, maar financieel wel aantrekkelijk omdat paardenvlees goedkoper is. Met name in het Verenigd Koninkrijk wordt het eten van paardenvlees als 'not done' gezien. Veel Britten walgen dan ook van het idee dat zij misschien zonder het te weten paardenvlees hebben gegeten.

Id-kaartfraude voor tv-programma ontdekt

Een baliemedewerker van de gemeente Amsterdam heeft vorige week een vrouw betrapt die met een foto van een ander een identiteitskaart probeerde aan te vragen. Na aangifte bleek dat de vrouw de fraude pleegde als onderwerp voor een televisieprogramma, meldt de gemeente Amsterdam donderdag.

De vrouw wilde met de frauduleus verkregen identiteitskaart proberen een huwelijk aan te vragen. De baliemedewerkster merkte echter op dat zij niet haar eigen pasfoto had meegebracht.

Toen de fraude was ontdekt besloot de gemeente de werkwijze van de vrouw te onderzoeken. Vervolgens kwamen meer acties van identiteitsfraude door hetzelfde programma aan het licht. Om welk programma het gaat wil een woordvoerder van de gemeente niet zeggen.

Een persoon bleek erin te zijn geslaagd een id-kaart aan te vragen met de pasfoto van een andere programmamaker. Toen dat lukte, ging de man met de valse identiteitskaart in ondertrouw met een vrouwelijke programmamedewerker. Ook de datum voor het huwelijk was al aangevraagd. De gemeente ontdekte de fraude nog op tijd om de ondertrouw en het huwelijk in te trekken.

De afgegeven id-kaart met de verkeerde foto is inmiddels onbruikbaar gemaakt. Ook heeft de gemeente aangifte gedaan tegen alle betrokkenen.

Tot op het bot belazerd

Ouderdom komt met gebreken. Dat is een waarheid als een koe. Het is niet leuk, maar het is nou eenmaal een feit dat op een gegeven moment je tanden uit je bek beginnen te vallen, dat je krimpt als een polyester shirt dat in de kookwas is geweest, dat je of grijs wordt, of kaal, of allebei  tegelijk. Je eens zo gladde huid lijkt nu op een ongestreken overhemd en hier en daar ontstaat een bruine ouderdomsvlek.  Om over de kwaaltjes en de pijntjes nog maar te zwijgen.

Wilders wil verkiezingen om uit recessie te komen

Geert Wilders stelt dat er verkiezingen nodig zijn om uit de recessie te komen. "Zolang dit kabinet de lasten voor de hardwerkende burgers en ouderen met miljarden verzwaart, zal de Nederlandse economie alleen maar verder het moeras in zakken", stelt de PVV-leider donderdag in een verklaring. Eerder donderdag werd bekend dat Nederland in een recessie verkeert.

Wilders houdt het kabinet van VVD en PvdA verantwoordelijk voor het toenemend aantal faillissementen in Nederland en de oplopende werkloosheid. "We hebben belastingverlaging nodig om uit de recessie te komen en geen belastingverhoging", zegt de leider van de oppositiepartij. "Hoe eerder we verkiezingen krijgen hoe beter."

Ook GroenLinks-leider Bram van Ojik stelt dat het kabinet de economische problemen verergert. "De cijfers tonen aan dat de politiek van bezuinigen ons de crisis niet uithelpt, maar juist dieper erin", stelt Van Ojik. Hij wil dat werken goedkoper wordt gemaakt, maar roept niet op tot nieuwe verkiezingen.

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) gaf direct na het nieuws van de recessie aan dat het kabinet zijn hervormingen gewoon doorzet. Volgens Kamp zijn de maatregelen van het kabinet juist nodig om het vertrouwen in de economie weer te herstellen.

Alexander Pechtold stelt op Twitter dat alleen al de term 'recessie' slecht is voor de economie. Hij wijst erop dat de krimp van 0,2 procent in het vierde kwartaal 'marginaal' is. In het derde kwartaal kromp de economie nog met een procent. Na twee kwartalen van krimp is sprake van een recessie.


Wilders wil verkiezingen om uit recessie te komen (Foto: Novum)

Zelfverbranding op luchthaven Rome

Een man heeft zichzelf donderdag op de luchthaven Leonardo da Vinci in Rome in brand gestoken. Politieagenten wisten de vlammen te doven en hebben de man naar het ziekenhuis gebracht.

Volgens berichten in Italiaanse media gaat het om een man uit Ivoorkust die via de luchthaven Italië zou worden uitgezet. Woordvoerders van de luchthaven konden dit echter niet bevestigen.

De man was nog niet door de douane heen toen hij in de vertrekhal tot zijn daad kwam.

Afghaanse vrouwen houden protestmars tegen geweld

Tientallen Afghaanse mannen en vrouwen hebben op Valentijnsdag actie gevoerd tegen de mishandeling van vrouwen. Mensenrechtenorganisaties zeiden vorig jaar dat Afghaanse vrouwen nog steeds geregeld slachtoffer van geweld worden, ondanks dat de daders steeds vaker worden vervolgd.

Volgens rechtenactiviste Humaira Rasouli willen de betogers dat geweld tegen vrouwen 'wordt geëlimineerd of in ieder geval wordt teruggedrongen'. Volgens Rasouli neemt het aantal incidenten echter dagelijks toe.

De oproerpolitie was ingezet om de protestmars richting het Darul Aman-paleis, even buiten Kabul, in goede banen te leiden, maar ingrijpen was niet nodig. De mars verliep vreedzaam.

Coach Ferrera stapt plotseling op bij Charleroi

Yannick Fererra is onverwachts opgestapt als trainer van Charleroi. Dat maakt de Belgische club donderdag bekend. "De directie heeft met verbazing kennisgenomen van het vertrek van de trainer", luidt het. De club neemt de tijd om over de beslissing van Ferrera na te denken en een nieuwe trainer aan te stellen.

De 32-jarige Ferrera was aan zijn eerste seizoen bezig bij Charleroi, zijn eerste club als hoofdcoach. Met 27 punten uit 25 duels staat de promovendus verdienstelijk elfde in de Eerste Klasse. Charleroi is daardoor dicht bij lijfsbehoud.

Bronzen plak Armstrong krijgt geen nieuwe eigenaar

De bronzen medaille die Lance Armstrong won op de tijdrit tijdens de Olympische Spelen van 2000 in Sidney, zal geen nieuwe eigenaar krijgen. Zo heeft het IOC laten weten. Armstrong werd derde achter Viatcheslav Ekimov en Jan Ullrich. 

Armstrong moest zijn medaille inleveren nadat hij vorige maand in gesprek met Oprah Winfrey bekende jarenlang doping te hebben gebruikt. De Spanjaard Abraham Olano die vierde werd zal deze medaille niet toegewezen krijgen. "De medaille wordt niet aan iemand anders gegeven", liet Thomas Bach, de vice-president van het olympisch comité, weten aan persbureau AFP. Het besluit van het IOC komt overeen met de beslissing van de UCI om geen nieuwe Tourwinnaars aan te wijzen voor de periode 1999-2005, de jaren waarin Armstrong domineerde.

Worley leidt na eerste omloop reuzenslalom

De Franse skiester Tessa Worley gaat na de eerste omloop van de reuzenslalom bij het WK aan de leiding. Ze had in Schladming 1.04,90 minuten nodig om de 42 poortjes te ronden. Daarmee bleef ze haar Oostenrijkse concurrenten Kathrin Zettel en Anna Fenninger respectievelijk 52 en 85 honderdsten voor. De Sloveense Tina Maze werd op 1,09 seconden vierde.

De Nederlandse vrouwen hebben al een ruime achterstand op Worley. Adriana Jelinkova gaf 6.25 seconden toe op de Française. Mandy Dirkzwager deed het ietsje slechter en had 7,04 tellen meer nodig dan Worley.

Niersteen noopt Villa tot nieuw ziekenhuisbezoek

David Villa is opnieuw in het ziekenhuis opgenomen met een niersteen. 'Aanhoudende pijn' dwong de 31-jarige aanvaller van Barcelona ertoe zich opnieuw te laten behandelen, meldt de Catalaanse club donderdag. Maandag werd Villa ook al opgenomen, maar na behandeling mocht hij een dag later weer naar huis.

Door de nieuwe opname is het hoogst onwaarschijnlijk dat Villa zaterdag voor Barça kan spelen in de uitwedstrijd tegen Granada. De spits heeft dit seizoen zijn basisplaats sowieso nog niet heroverd. Hij maakte in augustus zijn rentree nadat hij eind 2011 zijn been had gebroken. Bij slechts de helft van zijn zestien competitieoptredens deze jaargang startte hij in de basis.

[Upd] FOK! wat een weer...Sneeuw en mogelijk ijzel

Goedemorgen! Er staat ons opnieuw een dag met sneeuwval te wachten, maar mogelijk komt het ook tot ijzel. In de ochtend bereikt de sneeuw het westen en trekt dan langzaam verder naar het oosten toe. In de loop van de middag komt er iets zachtere lucht binnen, echter de problemen lijken mogelijk wat langer aan te houden.

Vooral het westen- en zuidwesten zijn belangrijke aandachtspunten. De sneeuw kan daar later dus overgaan in ijsregen of ijzel en vervolgens lijkt de neerslag verder te transformeren in motregen met temperaturen die gaan oplopen. In de avond zakt de temperatuur ook daar weer iets terug en dan kan het lokaal opnieuw tot ijzel komen. Even goed in de gaten houden dus. In de rest van het land blijft de neerslag nog langere tijd in de vorm van sneeuw vallen. Op veel plekken valt er wel een aantal centimeter sneeuw. Exacte hoeveelheden zijn lastig aan te geven en daar waag ik mij ook niet aan, want het front kan activeren of stagneren. In beide gevallen kun je dan totaal andere hoeveelheden krijgen.

De komende dagen ligt het kwik overdag ruim boven nul, maar in de nachten komt het vriespunt toch weer akelig dichtbij. Zodoende blijft er elke nacht en ochtend nog wel kans op gladheid door opvriezing. Verder is er vrij veel bewolking aanwezig en zullen we de zon nauwelijks te zien krijgen.

Update 11.55 uur 
De neerslag in het westen is inmiddels behoorlijk geactiveerd en bestaat uit diverse vormen. Sneeuw, ijsregen en ijzel. Het is dus goed opletten op de weg. De neerslag trekt nu langzaam het binnenland in, maar zal daarbij iets in activiteit gaan afnemen. De zachtere lucht komt pas vanavond ons land binnen en ook in het westen- en zuidwesten blijft het vanmiddag gewoon oppassen geblazen.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Winter in het bos Winter in bos bij Eemnes. Zomer of winter...KlapMongeaul wandelt het hele jaar door en maakt tijdens zijn wandelingen vaak fraaie plaatjes.

Sniper Elite binnenkort met zombies

Het sluipschietspel Sniper Elite V2 wordt omgebouwd tot zombieschietspel. Rebellion werkt aan Sniper Elite: Nazi Zombie Army voor pc. Het spel, dat eind deze maand beschikbaar komt via Steam, is met maximaal vier spelers tegelijk te doorlopen. Dat heeft de gamestudio bekendgemaakt.

Hoewel het gaat om een aangepaste versie van Sniper Elite V2, hoeven spelers dit vorig jaar uitgegeven schietspel niet te kopen. Sniper Elite: Nazi Zombie Army is namelijk een opzichzelfstaand spel.

In Sniper Elite: Nazi Zombie Army spelen gamers de rol van Karl Fairburne. Hitler heeft een zombieleger ingezet en het is aan Fairburne en andere soldaten die nog leven om de zombieplaag een halt toe te roepen.

[Voorbeschouwing] Premier League Darts, week 2

Voor de tweede week van de Premier League of Darts verhuizen we naar Schotland. De tien beste spelers van de wereld zullen vanavond in Aberdeen de onderlinge strijd voortzetten. Het Aberdeen Exhibition and Conference Center is de speelgelegenheid waar het langst gespeeld wordt in de Premier League. In 2006 waren de spelers er voor het eerst te gast en ze zijn sindsdien ieder jaar trouw teruggekeerd. Aberdeen is een populaire stop bij veel spelers, er is namelijk altijd veel sfeer. Nu er voor het eerst twee Schotten aan de oche komen zal het publiek er alles aan doen om de punten in Schotland te houden. De Nederlandse troeven zijn Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld. Zullen zij zich staande houden in Aberdeen? We blikken vooruit:

Speelschema week 2:
Wes Newton v Raymond van Barneveld
Andy Hamilton v James Wade
Gary Anderson v Simon Whitlock
Adrian Lewis v Phil Taylor
Robert Thornton v Michael van Gerwen


"Barney" (Foto: ProShots)

Wes Newton – Raymond van Barneveld
Raymond van Barneveld is goed begonnen aan de Premier League 2013 met een overwinning op Gary Anderson. Debutant Wes Newton moest vorige week nog wennen aan de typische Premier League sfeer, hij verloor van routinier James Wade. Winnen in Aberdeen zal niet eenvoudig zijn voor “The Warrior”, want Schotland is als een thuiswedstrijd voor Van Barneveld. Hij speelt er graag en heeft altijd veel, luidruchtige, steun. Van de zeven keer dat hij in de Premier League speelde in Aberdeen verloor hij slechts twee maal. Vier keer won hij en 1 keer moest hij genoegen nemen met een gelijkspel. Als Wes Newton punten wil meenemen uit Schotland zal hij in ieder geval beter moeten finishen. Tegen James Wade gooide hij slechts 4 van de 23 pijlen in de dubbel. Beide heren hadden slechts twee eerdere ontmoetingen voor de camera’s, en tweemaal was Van Barneveld te sterk voor de Engelsman.


"Mighty Mike" (Foto: ProShots)

Robert Thornton – Michael van Gerwen
Voor de tweede week op rij speelt Michael van Gerwen in het laatste duel van de avond. In week twee wacht hem weer een zware opgave als hij in Schotland zal aantreden tegen Robert Thornton. De Schot begon goed aan zijn Premier League debuut met een zege op Andy Hamilton. Vooral de finishes van “The Thorn” waren uitstekend. Ondanks het feit dat Van Gerwen tevreden kon zijn met een gelijkspel tegen wereldkampioen Phil Taylor weet hij dat er meer in had gezeten. Hij miste vijf matchdarts tegen “The Power” om de volledige twee punten te pakken. Ook Thornton en Van Gerwen kwamen elkaar nog niet vaak tegen op televisie. In 2008 won de Schot met 9-7 op de UK Open en vorig jaar was het Van Gerwen die op de Grand Slam of Darts won in de poulefase met 5-3. In het treffen van morgen is de Nederlander favoriet. Het is echter de vraag of Van Gerwen zich zal laten beïnvloeden door het fanatieke Schotse publiek. Het laatste duel van de avond belooft hoe dan ook vuurwerk.

Alle wedstrijden van de Premier league zijn elke donderdag live te volgen via de live-stream van RTL7darts.nl. Op tv is de Premier League vanavond te zien op RTL7 rond de klok van 23:30 uur. Op vrijdag is er een ruime samenvatting van de gespeelde wedstrijden te zien vanaf 22.00 uur.

Meer winst voor NS

De NS heeft vorig jaar 264 miljoen euro winst gemaakt, een stijging ten opzichte van de 211 miljoen euro die in 2011 overbleef. Dat meldt de treinmaatschappij donderdag. De NS zegt wel steeds meer last te krijgen van de economische crisis in Nederland.

De omzet van de NS steeg fors, van 3,6 miljard euro in 2011 naar 4,6 miljard euro vorig jaar. Dat komt onder meer doordat de NS sinds vorig jaar rijdt op een traject in Groot-Brittannië. Meer dan een miljoen passagiers daar zorgden voor een extra omzet van 650 miljoen euro.

Topman Bert Meerstadt spreekt in een toelichting van een 'bewogen jaar' en van een 'moeilijke start' van de Fyra naar Brussel. De NS ziet dat Nederlandse reizigers vanwege de crisis steeds vaker goedkopere ov-abonnementen nemen. Ook merkt het bedrijf dat er minder forenzen zijn.


Meer winst voor NS (Foto: Novum)

Dodental noodlanding Oekraïne gestegen

Het dodental als gevolg van een vliegtuigongeluk in de Oekraïense stad Donetsk is opgelopen tot vijf. Dat heeft het Oekraïense ministerie van noodsituaties donderdag laten weten. Het toestel, een kleine Antonov-24, miste woensdag de landingsbaan, sloeg over de kop en brak in tweeën.

In totaal waren er 44 passagiers en bemanningsleden aan boord van het toestel. Wat de oorzaak is van het ongeluk is nog niet bekend. Volgens een passagier 'scheurde het vliegtuig open' en vloog het in brand. Hij zei tegen de Oekraïense nieuwssite Korrespondent informatie te hebben gekregen dat de crash veroorzaakt is door motorproblemen.

De meeste inzittenden van het vliegtuig waren voetbalfans die de Champions League-wedstrijd tussen Shakhtar Donetsk en Borussia Dortmund wilden bijwonen. Voorafgaand aan de wedstrijd werd een minuut stilte in acht genomen.

Zeven militairen dood bij aanval FARC

Bij een aanval van de guerrillabeweging FARC op een stadje in het zuiden van Colombia zijn woensdag zeven regeringsmilitairen om het leven gekomen, meldt het Colombiaanse leger. De aanval door ongeveer 150 guerrillastrijders op het stadje Milan werd afgeslagen.

Eind januari sneuvelden vier regeringsmilitairen bij gevechten elders in Colombia.De gevechten vinden plaats terwijl de regering en de rebellen in Cuba vredesonderhandelingen voeren. De FARC kondigde aan het begin van het overleg een eenzijdig staakt-het-vuren af dat op 20 januari is afgelopen. De regering ging niet mee in het staakt-het-vuren, omdat dit de FARC de kans zou geven zich te hergroeperen.

Onrust op tweede verjaardag opstand Bahrein

Op de tweede verjaardag van de opstand in Bahrein hebben antiregeringsbetogers donderdag op verschillende plaatsen wegversperringen opgericht en de confrontatie met ordetroepen opgezocht. Oppositiegroepen hebben ook opgeroepen tot een landelijke algemene staking.

De sjiitische meerderheid in Bahrein eist een grotere politieke stem in het soennitische koninkrijk, de thuisbasis van de Amerikaanse Vijfde Vloot.

Tijdens de twee jaar durende onrust zijn ten minste 55 mensen omgekomen.

'Ministerie te laks met misbruikrapport'

Sinds de presentatie van het rapport van de commissie die seksueel kindermisbruik in overheidsinstellingen en pleeggezinnen onderzocht, is het oorverdovend stil geworden rond deze kwestie. Dat stelt voormalig procureur-generaal Rieke Samson, die de inmiddels ontbonden commissie voorzat, donderdag in Trouw.

Samson vindt dat het kabinet een bestuurlijk zwaargewicht moet benoemen om vaart te zetten achter het uitvoeren van de aanbevelingen van de commissie. Volgens haar ontbreekt het nu aan overzicht en aansturing bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Het ministerie schuift veel van de aanbevelingen van de commissie weg naar bijvoorbeeld de taskforce onder leiding van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. Die taskforce ziet toe op het actieplan voor de aanpak van kindermishandeling. Ook naar de commissie-Rouvoet, die door Jeugdzorg Nederland is ingesteld om een kwaliteitskader op te zetten, worden aanbevelingen doorgeschoven, zegt Samson

Maar op het ministerie verandert volgens Samson niets. VWS is nog even afstandelijk als altijd, aldus de voormalig procureur-generaal. "Het ontbreekt aan actie." Tijdens een hoorzitting donderdag in de Tweede Kamer is Samson voorts van plan te zeggen dat slachtoffers van seksueel misbruik sinds de ontbinding van de commissie niet meer weten waar ze met vragen en problemen terechtkunnen.

'Clingendael ziet geen nut voor JSF in krijgsmacht'

De omstreden Joint Strike Fighter is alleen nodig als Nederland met de Verenigde Staten en grote Europese landen wil meedoen in de openingsfase van militaire interventies. Dat brengt echter hoge kosten met zich mee en daardoor kunnen andere belangrijke taken van de krijgsmacht, zoals het bestrijden van piraten, niet meer worden uitgevoerd. Dat schrijft instituut Clingendael donderdag in een advies aan minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD), meldt de Volkskrant.

Door de JSF in te zetten zou Nederland wel invloed op het internationale toneel houden en een belangrijke bijdrage aan onder meer de NAVO leveren. Toch is een krijgsmacht met de JSF volgens het instituut het minst aantrekkelijke scenario voor de toekomstige Nederlandse krijgsmacht.

Het instituut ontwikkelde vier modellen over hoe de krijgsmacht er in de toekomst uit kan zien. In drie van de vier modellen komt de JSF, officieel F-35 genoemd, niet voor. De JSF zit in het minst aantrekkelijke model, waarbij de deelname aan vredesmachten en de bijdrage van de krijgsmacht om mensenrechten te beschermen in het geding komen.

"Er moeten keuzes worden gemaakt", staat volgens de krant in het rapport. Door de vele bezuinigingen op Defensie is het volgens het instituut onvermijdelijk dat de doelstellingen worden bijgesteld. Het instituut ziet een scheefgroei tussen ambities, beschikbaar budget en de structuur van de krijgsmacht.

Een 'robuuste stabilisatiemacht' dient de Nederlandse belangen volgens het instituut het best. Daarin doet Nederland niet mee in de openingsfase van militaire interventies, maar draagt het vooral bij aan operaties die veiligheid en stabiliteit bevorderen. De onderzeedienst wordt in dit scenario opgeheven en de JSF is niet per se nodig. Wel koopt Nederland enkele andere vliegtuigen. Dit scenario scoort negen sterren, het scenario met de JSF scoort er slechts vijf.

Het kabinet neemt eind dit jaar een besluit of wordt overgegaan tot de aanschaf van de JSF als opvolger van de oude F-16?s. Nederland neemt deel aan de ontwikkeling van het toestel en heeft zich verplicht twee testtoestellen af te nemen. Het eerste daarvan moet voor eind volgende maand worden overgedragen. Het JSF-project wordt al jarenlang geplaagd door vertragingen en oplopende kosten.


'Clingendael ziet geen nut voor JSF in krijgsmacht' (Foto: Novum)

Jongen (15) gepakt om doodsbedreigingen via Twitter

Een 15-jarige jongen uit Apeldoorn is woensdag opgepakt voor het bedreigen met de dood van leeftijdsgenoten via Twitter. De politie noemt de dreigementen ernstig. De tweets werden veelvuldig doorgestuurd en zorgden voor onrust omdat ze herleidbaar waren naar Apeldoornse jongeren, meldt de politie donderdag.

De verdachte is inmiddels verhoord. Bij de politie is aangifte gedaan van bedreiging. Bekeken wordt nog of meer jongeren aangifte willen doen.

Mortal Kombat mag in Australië verschijnen

Het vechtspel Mortal Kombat mag voor het eerst in de geschiedenis in Australische winkels liggen. Keuringsdienst OFLC heeft het bloederige vechtspel een leeftijdsaanduiding voor achttien jaar en ouder gegeven. Deze aanduiding bestaat in Australië pas sinds begin dit jaar.

Warner Bros. diende vorige maand een verzoek in om Mortal Kombat: Komplete Edition te mogen uitgeven in Australië. Het vechtspel werd in Europa en de Verenigde Staten al in 2011 uitgegeven.

Voor de invoering van de nieuwe aanduiding was de leeftijdsaanduiding voor zestien jaar en ouder de hoogste categorie. Daardoor konden gewelddadige spellen niet op de Australische markt verschijnen. De actiegame Ninja Gaiden 3: Razor's Edge voor Wii U was het eerste spel dat in Australië een keuring voor volwassenen kreeg.

Trailer: Monsters University

Met de re-release van Finding Nemo, een tweede Nemo in de maak en een prequel van Monsters, Inc in aantocht lijkt animatiekoning Pixar zich dit jaar te richten op het verleden. Dat is niet noodzakelijkerwijs slecht, zoals al te zien was in de korte Monsters University preview die Pixar eerder vrijgaf. De nieuwste trailer laat meer van Mike en Sulley in hun studiejaren zien.

Monsters University, een film over het studieleven van de monsters uit Monsters, Inc, gaat draaien op 10 juli en zal ook te zien zijn in 3D. De hoofdrollen zijn ook in deze prequel voor John Goodman en Billy Crystal.

Nederland blijft achtste op FIFA-lijst

Het Nederlands elftal staat opnieuw achtste op de wereldranglijst van de FIFA. De 1-1 tegen Italië vorige week heeft daar geen verandering in gebracht. De Azzurri zakten zelfs een plaats en staan nu vijfde. Engeland klimt over ze heen naar de vierde plaats. Spanje blijft de nummer één, voor Duitsland en Argentinië.

Nigeria maakt dankzij het winnen van de Afrika Cup een reuzensprong op de ranglijst. De Super Eagles klimmen liefst 22 plaatsen naar de dertigste stek. Verliezend finalist Burkina Faso stijgt zelfs 37 posities naar plaats 55. Ivoorkust blijft het hoogst geklasseerde Afrikaanse land op plaats twaalf. Ghana staat negentiende.

The Last of Us uitgesteld

Het actieavontuur The Last of Us is ruim een maand uitgesteld. In plaats van begin mei ligt de game voor PlayStation 3 nu 14 juni in de winkels. Gamestudio Naughty Dog zou de extra tijd nodig hebben om de game aan zijn hoge kwaliteitseisen te laten voldoen. Dat heeft Sony Computer Entertainment bekendgemaakt.

"We zijn trots op de hoge kwaliteit van onze games", zei Naughty Dog in een verklaring. Met The Last of Us denkt het bedrijf de lat nog hoger te hebben gelegd.

The Last of Us zou het langste verhaal moeten zijn dat Naughty Dog ooit gemaakt heeft. De Amerikaanse gamestudio is onder meer verantwoordelijk voor de Jak and Daxter- en Uncharted-reeks.

'Sluit alle scholen met minder dan 100 leerlingen'

Alle basisscholen met minder dan honderd leerlingen moeten worden gesloten. Wanneer een basisschool sluit, is altijd op redelijke afstand wel een andere school bereikbaar, schrijft de Onderwijsraad in een advies dat donderdag aan staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) is overhandigd.

De raad onderzocht hoe het onderwijs ook in krimpgebieden op peil kan worden gehouden zonder dat de kosten te hoog oplopen. Tussen nu en 2020 daalt het aantal leerlingen met 6,6 procent, honderdduizend in totaal. In de Achterhoek kan dit percentage oplopen tot twintig procent.

Kleine scholen zijn volgens de Onderwijsraad vaker zwak. Ook zou het voor de leerlingen niet goed zijn als ze maar weinig andere leeftijdsgenoten ontmoeten. Door de kleinere scholen te schrappen worden die problemen volgens de raad aangepakt, zonder dat dit de keuzevrijheid van ouders en leerlingen hoeft te bedreigen.

Voor middelbare scholen hoeven volgens de Onderwijsraad geen andere normen te worden ingevoerd.


'Sluit alle scholen met minder dan 100 leerlingen' (Foto: Novum)

Take-Two pikt WWE op

Take-Two Interactive heeft de rechten verworven om games te maken rond de WWE-worstelcompetitie. De overname door het gamebedrijf voorkomt dat de failliete uitgever THQ een miljoenenclaim aan zijn broek krijgt van gamestudio Yuke's en sportorganisatie WWE. Dat schrijft de financiële nieuwsdienst Bloomberg.

Met het verkrijgen van de licentie voor de WWE heeft Take-Two Interactive, het moederbedrijf van 2K Games en Rockstar Games, een populaire vechtreeks in handen. Binnen de WWE-reeks zijn grofweg vijftig miljoen spellen verkocht.

Het Amerikaanse gamebedrijf THQ werd in 1989 opgericht en ging vorige maand kopje onder. Alle onderdelen van het gamebedrijf gingen onder de hamer. Onder meer Ubisoft, Crytek, Koch Media en Sega kochten spellen en gamestudio's op.

Verdachten dood grensrechter blijven vast

Drie jongens die worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van Richard Nieuwenhuizen van de Almeerse voetbalvereniging Buitenboys blijven langer vastzitten. Hun voorarrest is donderdag voor de derde keer verlengd met dertig dagen. Dat meldt de rechtbank in Lelystad.

Tegen de drie zijn volgens de rechtbank nog voldoende verdenkingen. Ook het feit dat het onderzoek nog in volle gang is en de ernst van het incident hebben meegespeeld bij de beslissing van de raadkamer van de rechtbank.

De drie verdachten, een van 15 en twee van 16 jaar, zitten sinds begin december vast. Ze worden verdacht van doodslag, mishandeling en het plegen van geweld.

Behalve deze drie zitten nog vier andere verdachten vast. De raadkamer bepaalt woensdag wat met hen moet gebeuren. Op 11 maart wordt de zaak op een zogenoemde pro-formazitting behandeld. De rechtbank hoopt de zaak voor de zomer inhoudelijk te kunnen behandelen.

De 41-jarige Nieuwenhuizen overleed begin december, nadat hij na een wedstrijd ernstig was mishandeld.

Interview: Marlon Wayans

Onlangs spraken we Marlon Wayans over zijn nieuwe film A Haunted House. In deze parodie op horror-films als Paranormal Activity neemt Wayans samen met zijn vriendin intrek in een huis dat blijkt te spoken. Iedereen die Scary Movie kent, weet wat die kan verwachten van een film als dit. Dit keer schreef Wayans de film zonder zijn broer. We spraken hem over zijn afwezigheid in de filmzalen en over zijn grootste angsten...


Sneeuw hindert verkeer pas echt in avondspits

De voorspelde sneeuwval in de Randstad en Zeeland tijdens de ochtendspits lijkt mee te vallen. De eerste lichte neerslag heeft het westen van het land bereikt, over het algemeen gaat het nu nog om lichte sneeuw, meldde het KNMI.

De sneeuw breidt zich in de loop van de ochtend uit over de westelijke helft van het land. Donderdagmiddag sneeuwt het in het hele land. "Er valt dan 5 tot 8 centimeter", verwacht een woordvoerder.

Door de sneeuwval krijgt het verkeer donderdag vermoedelijk te maken met een drukke avondspits. "Hou rekening met veel vertraging en moeilijke rijomstandigheden", meldde de ANWB.

Weerplaza waarschuwde donderdagochtend voor ijzel in Zeeland. "Het gebied met ijzel breidt zich uit tot in het westen van Noord-Brabant." Zeeland, het westen van Noord-Brabant, Zuid-Holland en Noord-Holland moeten volgens Weerplaza rekening houden met "steeds lastigere omstandigheden op de weg".

Klopp: "Was een heksenketel hier"

Borussia Dortmund speelde met 2-2 gelijk bij Shakhtar Donetsk in de achtste finale van de Champions League. Trainer Jürgen Klopp was blij met het resultaat in Oekraïne. "Ik ben totaal tevreden", zei de coach na de remiste. "Het was een heksenketel hier. Mijn ploeg heeft twee keer een achterstand prima weggewerkt." Robert Lewandowski maakte de 1-1, Mats Hummels tekende vlak voor tijd voor de tweede gelijkmaker.

De spelers van Dortmund waren minder tevreden."Ik heb het gevoel dat we onszelf tekort hebben gedaan met 2-2", zei doelpuntenmaker Hummels. "Aan de andere kant, als je twee keer achter komt te staan, mag je met een gelijkspel uiteindelijk niet klagen."Over twee weken volgt de return in Dortmund. "Thuis moeten we het kunnen afmaken", denkt aanvoerder Sebastian Kehl.

Nederland opnieuw in recessie

De Nederlandse economie is in het laatste kwartaal met 0,2 procent gekrompen ten opzichte van een kwartaal eerder. Doordat de economie in het derde kwartaal ook al met 0,9 procent kromp, zit Nederland voor de derde keer sinds de kredietcrisis in een recessie. Dat blijkt donderdag uit de eerste raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De Duitse economie kromp in dezelfde periode met 0,6 procent, de Franse met 0,3 procent.

Atleet Sedoc niet op NK

Atleet Gregory Sedoc zal komende weekeinde niet starten tijdens het Nederlands kampioenschap atletiek indoor in Apeldoorn. De man van de 60 meter horden liet woensdag weten het indoorseizoen te laten schieten. Hij heeft nog te veel last van een blessure aan de hamstring.

De Europees kampioen indoor van 2007 nam vorig jaar zomer deel aan de Olympische Spelen. Wegens zijn blessure stapte hij in de halve finale al na enkele stappen uit.

S. Fischer op stage in Engeland

Sander Fischer gaat proberen een contract te verdienen bij Bury FC. De 24-jarige verdediger traint vanaf donderdag mee met The Shakers. De club staat momenteel 22ste in de League one, het derde profniveau in Engeland. Fischer zal ook een proefwedstrijd spelen bij de club.

Zijn oude club AGOVV ging failliet, daardoor is Fischer transfervrij. De voetballer uit Rhoon trainde tot voor kort mee bij Excelsior.

Lucescu baalt van blunders Shakhtar

Mircea Lucescu vond het 2-2 gelijkspel van Shakhtar Donetsk tegen Borussia Dortmund een terechte uitslag. De coach van de Oekraïners baalde wel van de fouten van zijn ploeg. "Helaas hebben we ons doel niet bereikt", zei Lucescu na de remise. "Maar ik moet wel toegeven dat de uitslag terecht was. Onze tegenstander heeft nog maar eens aangetoond goed voorbereid te zijn. Ze speelden agressief en zorgden bij ons voor een hoop problemen. We hebben door fouten twee keer de voorsprong weggegeven en dat mag niet."

"We maakten kinderlijke fouten", vervolgt de coach. "We hebben lang gepraat over het verdedigen bij standaardsituaties, maar deden dat alsnog helemaal fout. Daarom hebben we nog wel wat werk te verzetten voor de return', die op 5 maart plaats heeft."

Shakhtar speelde tegen Dortmund zijn eerste officiële wedstrijd in twee maanden. "En daarom waren we bij het begin wat onzeker. Maar de goal van Srna kwam daarom op een perfect moment. Helaas hebben we in de laatste minuten aangetoond een goed resultaat momenteel niet te kunnen verdedigen."

Sir Alex: "Niet zoals we normaal voetballen"

Manchester United keerde tevreden huiswaarts met een gelijkspel in de Champions League-wedstrijd bij Real Madrid. Toch was manager Sir Alex Ferguson kritisch.

"Voor mij is het teleurstellend dat we in de eerste helft te afwachtend waren en Real Madrid de ruimte gaven te spelen rond ons strafschopgebied. Dat is niet zoals we normaal voetballen", oordeelde de Schot na het 1-1 gelijkspel in Madrid. Danny Welbeck kopte United naar de voorsprong, Cristiano Ronaldo scoorde met zijn hoofd gelijk.

"Onze doelman David De Gea heeft drie, vier fantastische reddingen laten zien, maar hun keeper redde in de laatste minuut ook geweldig en Robin van Persie raakte nog de lat", zag Ferguson.

In de rust deed de manager een omzetting om meer grip op de wedstrijd te krijgen. "We zetten Danny Welbeck dicht op Xabi Alonso gezet en dat deed de wedstrijd minder heen en weer golven. We hadden misschien niet zoveel balbezit als we hadden gewild. Maar ik moet tevreden zijn. De spelers hebben stand gehouden en we keren terug naar Old Trafford met een mooie kans."

Spoorwerkers steken middelvinger op

Spoorwerkers leggen in de nacht van woensdag op donderdag het werk neer op het baanvak Meppel-Steenwijk. Een tiental medewerkers doet dat uit protest tegen aanbestedingsbeleid van spoorbeheerder ProRail. Dat liet een woordvoerder van FNV Bondgenoten weten.

De actie duurt de gehele nacht heeft geen gevolgen voor treinreizigers.

Volgens FNV Bondgenoten is het de zevende keer in korte tijd dat spoorwerkers het werk neerleggen. Eerder gebeurde dat toen onderhoudsmedewerkers staakten rond Breda, Tilburg en op het traject Meppel-Leeuwarden. Geplande werkzaamheden aan het spoor gingen daardoor niet door.

Australië steekt middelvinger op

Australië heeft een bezoek van Noord-Koreaanse diplomaten tegengehouden. De regering besloot daartoe na de atoomtest die het stalinistische land deze week uitvoerde, zei minister van Buitenlandse Zaken Bob Carr donderdag tegen een parlementscommissie.

De Noord-Koreaanse delegatie wilde dit weekend op zoek gaan naar een locatie om een nieuwe ambassade te vestigen, maar daar voelt Australië even niets voor. Minister Carr bestempelde het uitstellen van het bezoek als een "gebaar na de ontploffing."

De grenzen gaan volgens Carr niet definitief dicht voor vertegenwoordigers van het stalinistische regime. Het staat de Noord-Koreanen op termijn vrij om alsnog een diplomatieke missie te vestigen in Canberra. Noord-Korea had vroeger al een ambassade in de Australische hoofdstad, maar moest het gebouw wegens geldgebrek sluiten in 2008.

Gaga's heupen steken middelvinger op

Zangeres Lady Gaga heeft op last van haar arts de rest van haar wereldtournee afgezegd vanwege een ernstige heupaandoening. Ze heeft dat bekendgemaakt via een woordvoerder.

Het gaat om 25 optredens in de Verenigde Staten in het kader van haar Born This Way Ball-tour. Eerder deze week werden al drie concerten in Amerika afgezegd. De 26-jarige Gaga liet toen weten dat ze na een optreden niet meer kon lopen. Ze had de aandoening lange tijd geheim had gehouden en had gebeden dat het vanzelf zou weggaan. Ze moet een operatie ondergaan.

Gaga schrapt tournee vanwege heupaandoening
Gaga schrapt tournee vanwege heupaandoening (Foto: ANP)

Zuid-Korea steekt middelvinger op

Zuid-Korea laat zijn militaire spierballen zien in reactie op de wereldwijd veroordeelde atoomproef dinsdag door buurman Noord-Korea. Donderdag verspreidde het land een video met beelden van een lange afstandsraket die het kantoor van de leiders in het noorden zou kunnen raken.

Verder zijn er sinds woensdag grote militaire oefeningen ter land ter zee en in de lucht van de Zuid-Koreaanse strijdkrachten. Bij de oefeningen door de luchtmacht doen ook Amerikaanse toestellen mee.

Zuid-Korea laat militaire spierballen zien
Zuid-Korea laat militaire spierballen zien (Foto: ANP)

Blade Runner gearresteerd na dood partner

De Zuid-Afrikaanse gehandicapte atleet Oscar Pistorius is donderdag gearresteerd vanwege het doodschieten van zijn partner. De politie heeft bevestigd een 26-jarige man te hebben gehouden.

De hardloper, vanwege zijn protheses Blade Runner genoemd, heeft zijn vriendin in zijn eigen huis in Pretoria doodgeschoten. Vooralsnog is niet precies duidelijk wat er gebeurd is, maar volgens lokale media wordt gedacht dat Pistorius zijn vriendin aanzag voor een inbreker.

Pistorius zou vier keer op zijn vriendin hebben geschoten, waarbij ze in haar hoofd en arm is geraakt. Een woordvoerster van de politie wil niets over de mogelijke toedracht zeggen. In Zuid-Afrika ligt het aantal inbraken en gewelddadige incidenten enorm hoog. Veel huiseigenaren dragen wapens om zichzelf te verdedigen.

Pistorius is de eerste sporter met protheses die meedeed aan een olympisch loopnummer.

Allochtonenverbod in Amsterdam

De gemeente Amsterdam heeft de termen allochtoon en autochtoon in de ban gedaan. Het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten inwoners die afkomstig zijn uit het buitenland voortaan naar Amerikaans voorbeeld te omschrijven als bijvoorbeeld een Marokkaanse Amsterdammer of Turkse Amsterdammer.

Aanleiding voor het besluit is een initiatief van de PvdA die de woorden allochtoon en autochtoon binnen de gemeente wilde schrappen. Volgens de gemeente is de tegenstelling tussen allochtoon en autochtoon de afgelopen jaren scherp aangezet. "Die tegenstelling past niet bij de missie van de gemeente Amsterdam, die er voor alle Amsterdammers wil zijn", staat in een verklaring.

Eerder kregen de termen gastarbeider, nieuwe Nederlander, buitenlander, turk, migrant, immigrant, asielzoeker, marokkaan en nieuwkomer al een negatieve bijklank, waardoor deze telkens werd vervangen door een andere variant. 

Het besluit zou betekenen dat Nederlandse Amsterdammers Amsterdammers heten, en alle andere Amsterdammers de toevoeging van hun nationaliteit krijgen. Waaraan de PvdA denkt te kunnen afleiden welke komaf de Amsterdammer in kwestie heeft is niet bekendgemaakt.

Update: Bericht aangevuld.

Mourinho: "Geen slecht resultaat"

Trainer José Mourinho van Real Madrid rekent op een "zeer open" return begin maart tegen Manchester United op Old Trafford. "Ik denk dat het tot aan de laatste minuut spannend blijft", liet de Portugese coach woensdagavond na de 1-1 in Madrid voor de Champions League weten. "Ik vind 1-1 geen slecht resultaat, maar we hadden in deze wedstrijd meer kunnen scoren."

De Spaanse gelijkmaker kwam op naam van Cristiano Ronaldo, die zijn fraaie doelpunt tegen zijn voormalige club ingetogen vierde. "Ik heb 6 jaar bij Manchester gespeeld. Ik houd veel van die club, zoals iedereen weet. United is defensief momenteel heel sterk. Daar hadden we de nodige problemen mee. Maar met de kansen die we hebben gehad in deze wedstrijd, hadden we meer moeten scoren."

Ronaldo, die in 2009 naar Real Madrid vertrok en toen de duurste speler van de wereld werd met een afkoopsom van ruim 90 miljoen euro, geeft zijn ploeg in de return over 3 weken een goede kans. "Er is nog niets beslist. Als we op Old Trafford gaan scoren, gaan we door ook."

Mourinho: geen slecht resultaat
Mourinho: geen slecht resultaat (Foto: ANP)

Van Nistelrooy denkt aan trainersloopbaan

Oud-international Ruud van Nistelrooy is van plan op een trainerscarrière in gang te zetten. "Ik geniet nu nog van mijn vrijheid", liet de 36-jarige Brabander woensdagavond bij de NOS weten. "Ik weet nog niet waar mijn toekomst ligt. Maar ik ben wel met mensen in gesprek om aan een trainerscursus te beginnen, in Nederland ja. Ik wil me op dat gebied verder ontwikkelen."

Van Nistelrooy heeft een rijke loopbaan als aanvaller van onder meer PSV, Manchester United, Real Madrid en Hamburger SV achter de rug. In mei 2012 maakte hij als speler van Málaga bekend dat hij zou stoppen als profvoetballer. Hij speelde 70 interlands.

Van Nistelrooij denkt aan trainersloopbaan
Van Nistelrooy denkt aan trainersloopbaan (Foto: ANP)

[WTT] Federer onderschat De Bakker niet

Roger Federer denkt dat zijn partij in de tweede ronde van het ABN AMRO World Tennis Tournament tegen Thiemo de Bakker zeker geen formaliteit zal worden. "Zijn huidige positie op de wereldranglijst zegt me niet zoveel. Hij heeft beduidend hoger gestaan. Bovendien kunnen spelers voor eigen publiek vaak net wat meer", zei de voormalig nummer één na zijn zege in twee sets op de Sloveen Grega Zemlja (6-3, 6-1).

Federer en De Bakker staan donderdagavond om 19.30 uur in Ahoy in Rotterdam voor de tweede keer tegenover elkaar. Vorig jaar was de Zwitserse tennislegende in de Davis Cup in Amsterdam in straight sets te sterk voor de Nederlander, die momenteel 123e staat. Federer is de nummer twee van de wereld.

Dit jaar kan Federer in Rotterdam een historische prestatie neerzetten. Na zijn zeges in 2005 en 2012 wordt hij mogelijk de eerste tennisser die het toernooi in de Maasstad drie keer wint. "Alles is er nu op gericht om de titel te pakken. Ik vind het altijd heerlijk om hier te spelen. Als je wat ouder wordt, kan je het je veroorloven om alleen nog naar de toernooien te komen waar je het naar je zin hebt."

Gezien zijn leeftijd en zijn indrukwekkende staat van dienst heeft de 31-jarige Federer toestemming gekregen om minder toernooien te spelen. Zo laat hij in maart het masterstoernooi van Miami links liggen. "Mijn schema is nu wat rustiger en dat vind ik erg prettig. Daarom kan ik me volledig focussen op de toernooien die ik speel."

Groot onderzoek naar dopinggebruik Australië

De Australische antidopingauthoriteit Asada stelt een groot onderzoek naar dopinggebruik in. Dat heeft de organisatie donderdagochtend lokale tijd bekendgemaakt. Honderdvijftig atleten, functionarissen en ondersteunend personeel worden de komende tijd ondervraagd.

Het onderzoek wordt ingesteld naar aanleiding van een rapport van de Australian Crime Commission naar criminele activiteiten in de sport dat vorige week uitkwam. Daarin werd gesteld dat dopinggebruik in Australië wijdverbreid was.

De interviews richten zich volgens Asada in eerste instantie op twee grote sporten. Alom wordt gemeld dat het om rugby league en Australian football gaat. Als 'nieuwe aanwijzingen' daar aanleiding toe geven kan het aantal verhoren worden uitgebreid. Asada is tijdens het onderzoek niet van plan de namen van betrokken clubs en sporters bekend te maken.

Flirtueel

'Gezellig,' zegt De Vrouw. 'Zit je een beetje naar die meid te kijken of zo? Ben je jaloers op zulk jong geluk?'
'Ik? Jaloers? Laat me niet lachen!'
'Gaan wij trouwens nog iets doen aan Valentijnsdag?'
'Dat doen we toch nooit? Dat hebben wij toch niet nodig?'
'Dat is waar.'
'Waar hadden we het over?'
'Over onze vaste lasten.'

'Banken beleggen in kernwapens'

Zeven Nederlandse banken investeren gezamenlijk ruim anderhalf miljard euro in twintig producenten van kernwapens. Dat blijkt uit onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer, een initiatief van Oxfam Novib, FNV, Amnesty International, Milieudefensie, Dierenbescherming en IKV Pax Christi.

Het gaat om ABN AMRO, Aegon, ING, Delta Lloyd, Rabobank Groep, SNS Reaal en Van Lanschot. Drie van de tien onderzochte bankgroepen, ASN, NIBC en Triodos Bank, hadden met geen enkele kernwapenproducent een financiële relatie.

De Eerlijke Bankwijzer liet de financiële relaties tussen tien Nederlandse bankgroepen en twintig bedrijven die betrokken zijn bij de ontwikkeling, productie, onderhoud en opslag van kernwapens tegen het licht houden door onderzoeksbureau Profundo. Het gaat om bedrijven in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk en India en het Nederlandse bedrijf Eads.

De onderzoekers vonden bij de vermogensbeheerdochters van ING Groep, Aegon, Rabobank Groep, ABN AMRO, Delta LIoyd, SNS Reaal en Van Lanschot investeringen in kernwapenproducenten. Zo zou ING aandelen en obligaties beheren van twintig verschillende kernwapenproducenten met een totale waarde van ruim 658 miljoen euro. Aegon beheert aandelen en obligaties van achttien verschillende kernwapenproducenten en bij de Rabobank gaat het om vijftien bedrijven.

De Eerlijke Bankwijzer roept banken op alle vormen van investeringen in bedrijven die zich bezighouden met kernwapens uit te sluiten en duidelijk en transparant te zijn over hun wapenbeleid. Delta Lloyd liet naar aanleiding van het onderzoek al weten investeringen in kernwapenproducenten voortaan uit te sluiten. Rabobank geeft aan nieuw wapenbeleid te hebben ingevoerd en SNS Reaal zegt nader onderzoek te doen naar het bedrijf waarin een investering gevonden is.

'Vliegende Hollanders misdragen zich in hotel'

De deelnemers van Vliegende Hollanders: Sterren van de Schans hebben zich misdragen in hun hotel. Het gezelschap, dat voor de opnamen van het SBS-programma in Duitsland verblijft, zou na een avond doorzakken flink tekeer zijn gegaan, meldt RTL Boulevard woensdagavond. Een aanwezige woordvoerder van SBS weet echter van niets.

De kandidaten, onder wie Lange Frans, Emile Ratelband en Jody Bernal, zouden een doorn in het oog zijn geweest van personeel en gasten van het hotel. Naar verluidt overwoog de eigenaar zelfs om ze eruit te zetten. Hij heeft aan RTL Boulevard laten weten dat er iets is voorgevallen, maar wil niet zeggen wat.

Een woordvoerder van SBS zegt geen idee te hebben waar het verhaal vandaan komt en dat er van een gedwongen vertrek al helemaal geen sprake is geweest. "We zitten gezellig hier met z'n allen aan het diner. We hebben geen problemen."

Pixelachtige Valentijn met Ace of Spades

Jagex onthult vandaag de nieuwste DLC voor de Minecraft-like shooter Ace of Spades, met als thema het beruchte St. Valentine’s Day bloedbad eind jaren ’20 in Chicago.

Valentijnsdag wordt weer eens helemaal anders met deze DLC. De uitbreiding heeft namelijk als thema het beruchte St Valentine’s Day bloedbad met daarin nieuwe mappen, gebaseerd op de iconische locaties van San Francisco’s legendarische gevangenis, Alacatraz. Ontdek de door de mafia geteisterde straten tijdens de drooglegging in Chicago en een nieuwe gangsterklasse, uitgerust met een Tommy Gun, Snub Nosed Pistool, Crowbar en Molotov Cocktail.

De DLC bevat ook twee nieuwe game-modi die de gangstersfeer uit de jaren ’20 goed weergeeft. In 'Territories' vechten spelers om verschillende delen van de kaart met tot doel macht over de stad te verkrijgen. De tweede modus, 'VIP' genaamd, introduceert twee nieuwe personages die door hun gangs beschermd moeten worden als zij hun vijand proberen uit te schakelen. Als een VIP van het team wordt vermoord betreedt dat team de Sudden Death-modus. Dan zijn respawns uitgeschakeld en de achtergebleven spelers verliezen langzaamaan hun gezondheid om de druk erop te houden!

Ace of Spades is de first-person shooter, waarmee je je eigen slagveld kunt creëren, vernietigen en weer opnieuw kunt opbouwen. Tot maar liefst 32 spelers kunnen uit vier unieke klassen kiezen en in teamverband meedoen aan gevechten op de eindeloze slagvelden, om te bouwen, te vernietigen of tegenstanders uit te schakelen.

De Valentine’s Day-DLC breidt dit verder uit met:

  • 6 nieuwe character skins
  • 1 nieuwe character class
  • 4 nieuwe wapens - Tommy Gun, Snub Nosed Pistol, Crowbar en Molotov Cocktail
  • 2 nieuwe kaarten (Chicago en Alcatraz)
  • 2 game modes(VIP en Territories)

De 'Valentine’s Day Massacre' is vanaf vandaag verkrijgbaar op Steam voor €3,99 en is de eerste week van lancering te koop met 20% korting. Ace of Spades zelf is beschikbaar op Steam en kost €7,99.

Ace of Spades

Ace of Spades

Ace of Spades

Ace of Spades

Wat niet te doen op valentijnsdag

Eén dag per jaar hebben we de dag van de liefde. Valentijnsdag. De dag waarop de liefde van je leven, of zij het zelf nu al weet of niet, centraal staat in alles wat je doet en zegt. Dit is ook de dag dat je van alles samen met deze vrouw moet gaan doen, want het is valentijnsdag. Er zijn zelfs mannen die de grootste fout allertijden maken. Zij gamen op valentijnsdag samen met hun vriendin. Als je iets niet moet doen is het wel gamen met je vriendin en ik zal aan de hand van een aantal voorbeelden haarfijn uitleggen waarom niet.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.