FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 21 februari 2013

VN verwerpen schadeclaim slachtoffers cholera Haïti

De Verenigde Naties hebben een schadeclaim van meer dan vijfduizend Haïtianen die besmet raakten met cholera verworpen. De VN beroepen zich op diplomatieke onschendbaarheid.

De schadeclaim van enkele honderden miljoenen dollars werd in november 2011 namens de slachtoffers ingediend door het Instituut voor Gerechtigheid en Democratie in Haïti. De organisatie beweert dat de VN verantwoordelijk zijn voor de cholera-uitbraak, omdat vredesmilitairen in het land geen grondige medische controle zouden hebben ondergaan. De bron van de cholera-epidemie lag waarschijnlijk bij vredesmilitairen uit Nepal.

VN-woordvoerder Martin Nesirky zei dat de organisatie donderdag op de hoogte is gesteld van het besluit. Hij zei tevens dat VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon de Haïtiaanse president Michel Martelly heeft gebeld en hem de beslissing heeft meegedeeld. Ban benadrukte in het gesprek nog eens dat de VN toegewijd zijn aan het uitroeien van cholera in Haïti, aldus Nesirky.

[EL] Uitslag Steaua Boekarest - Ajax

Ajax is in de tweede ronde van Europa League uitgeschakeld. Tegen Steaua Boekarest werd een 2-0 voorsprong uit de heenwedstrijd verspeeld waarna de Roemenen na strafschoppen te sterk bleken.

Na een sterk begin van Steaua was het Ajax wat de eerste grote kans van de wedstrijd kreeg. Eriksen schoot echter tegen Chiriches aan. De thuisploeg kreeg echter na een half uur goede mogelijkheid om op voorsprong te komen. Vermeer pakte een terugspeelbal van De Jong in zijn handen, met een indirecte vrije trap in het strafschopgebied tot gevolg. De vrije trap belandde vervolgens echter in de muur. Vijf minuten later was het wel raak. Latovlevici scoorde.

Bij het begin van de tweede helft was duidelijk dat Steaua weer alle hoop had op een goede afloop, want de ploeg was nu een stuk sterker. Ajax kwam nog goed weg toen Popa op de paal schoot, een kwartier voor tijd gebeurde het onvermijdelijke, Chiriches bracht de ploegen over twee duels gezien weer in evenwicht. Hierna zakte het tempo bij de Roemenen en kreeg Ajax zelfs mogelijkheden. Boerrigter trof echter de paal en een kopbal van Van Rhijn werd op het nippertje gekeerd.

Een verlenging was vervolgens noodzakelijk, maar deze leverde amper kansen op. In de strafschoppenreeks die uiteindelijk de beslissing moest brengen faalden Schone en Moisander, terwijl Steau Boekarest hun penalties perfect raak schoot.


Ajax-speler Kolbeinn Sigthorsson in duel met met Steaua Boekarest-speler Iasmin Latovlevici (Foto: Pro Shots)

Steaua Boekarest

2 - 0

AFC Ajax

 38' Latovlevici
 76' Chiriches
   
 
 Rusescu
 Nikolic
 Filip
 Latovlevici

Steaua Boekarest wint na
strafschoppen met 4-2 

Eriksen 
Schone 
S. de Jong 
Moisander 
 Gele kaart: Gardos, Prepelita, Filip (Steaua Boekarest), Eriksen, S. de Jong, Poulsen (AFC Ajax)
 
Stadion: Stadionul National, Boekarest
Toeschouwers: 38.000
Arbiter: Tagliavento (Ita)
 
Opstelling:   Opstelling:
Tatarusanu
Rapa
gardos
Chiriches
Latovlevici
Leandro Tatu (Parvulescu/77)
Prepelita (Filip/46)
Tanase (Nikolic/66)
Popa
Rusescu
Chipciu
  Vermeer
v. Rhijn
Alderweireld
Moisander
Blind
Poulsen
S. de Jong
Eriksen
Cuenca (Boerrigter/70)
Sigthorsson (Schone/71)
Fischer (Serero/82)

Leerlingen in trance op school in Suriname

Op een middelbare school in het westen van Suriname is een groep leerlingen al enkele dagen in trance. Vanwege de onrust die dit brengt is de school donderdag en vrijdag gesloten. Geestelijken van verschillende signatuur proberen via gebeden de rust terug te brengen, meldde de Surinaamse nieuwssite dWT Online.

Het in trance raken heeft te maken met het Winti-geloof. In Suriname zijn het vooral Creolen die dit geloof aanhangen. Een onderdeel van het Winti-geloof is de verering van voorouders. Bij het in trance raken lijkt het erop alsof een geest tijdelijk bezit neemt van de betreffende persoon.

Kinderen of volwassenen die in trance zijn, raken buiten zichzelf en doen dingen die ze normaal niet doen. "Ze gillen en gooien met tafels en stoelen. Ze rennen door de klas en door de gang", beschrijft een studente het gedrag van haar in trance geraakte medestudenten. Het geschreeuw van de in extase geraakte leerlingen beïnvloedt anderen die hetzelfde gedrag gaan vertonen.

Ook in januari waren de kinderen twee dagen in trance, volgens het schoolhoofd. Ze rekent er op dat de rust terugkeert na de gebedsessies en dat er volgende week weer normaal les gegeven zal worden.

Leerlingen in trance op school in Suriname
Leerlingen in trance op school in Suriname (Foto: ANP)

FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 8

Voor het vierde opeenvolgende seizoen gaan redacteuren René van der Kroon en Martijn van Veen op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Ze proberen samen, maar vooral tegen elkaar de identiteit van de saboteur te ontrafelen. Net als voorgaande twee jaren worden zij ondersteund door overige crewleden. De tussenstand tussen René en Martijn is 1-1, vorig jaar werd de Mol door geen van beiden gevonden. Zal dit na het seizoen anders zijn? Wie zal dit jaar het aan het juiste eind hebben en belangrijker: Wie is de Mol?

Martijn zal de afgelopen aflevering bespreken en René gaat dieper in op de verborgen aanwijzingen en hints. René's column is de dag na de aflevering te lezen.

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Inleiding
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 1
Interview: Elise de Ruijter (Mol seizoen 4)
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 2
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 3
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 4
Interview: Sander de Heer (seizoen 5)
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 5
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 6
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 7

[EL] Uitslagen returns tweede ronde (21/02/2013)

Vanavond werden de returns gespeeld in de tweede ronde van de UEFA Europa League. Hieronder de uitslagen, doelpuntenmakers en eventuele bijzonderheden. De uitslag van de heenwedstrijd staat tussen blokhaken. Het geonderlijnde team is door naar de volgende ronde.  

Rubin Kazan (RUS) 0-1 Atlético Madrid (SPA) [2-0]

 0-1 Falcao 84' 
  Navas(Rubin Kazan) 88'

Lazio Roma (ITA) 2-0 Borussia Mönchengladbach (DUI) [3-3]

 1-0 Candreva 10'
 2-0 González 33'

Dnipro Dnipropetrovsk (OEK) 1-1 FC Basel (ZWI) [0-2]

 Kalinic(Dnipro) 64' 

 Frei(Basel) 75'
 
1-0 Seleznyov(Pen) 76'
 
1-1 Schär (Pen) 81'

Metallist Charkov (OEK) 0-1 Newcastle United (ENG) [0-0]

 0-1 Ameobi (pen) 64'

Olympique Lyon (FRA) 1-1 Tottenham Hotspur (ENG) [1-2]

 1-0 Gonalons 17'
 1-1 Dembélé 90'

Racing Genk (BEL) 0-2 VfB Stuttgart (DUI) [1-1]

 0-1 Boka 45'
 0-2 Gentner 59'

CFR 1907 Cluj (ROE) 0-3 Internazionale (ITA) [0-2]

 0-1 Guarín 22'
 0-2 Guarín 45+3'
 Camora (Cluj) 80'
 0-3 Benassi 89'  

Benfica (POR) 2-1 Bayer Leverkusen (DUI) [1-0]

 1-0 John 60'
 1-1 Schürrle 75'
 2-1 Matić 77'

Girondins Bordeaux (FRA) 1-0 Dinamo Kiev (OEK) [1-1]

 1-0 Diabaté 1-0

Chelsea (ENG) 1-1 Sparta Praag (TSJ) [1-0]

 0-1 Lafata 17'
 1-1 Hazard 90+2

Fenerbahçe (TUR) 1-0 BATE Borisov (WRU) [0-0]

 Baga(BATE, 2x geel) 20' 
 1-0 Cristian 45+1

Liverpool (ENG) 3-1 Zenit St. Petersburg (RUS) [0-2]

 0-1 Hulk 19'
 1-1 L. Suarez 28'
 2-1 Allen 43'
 3-1 L. Suarez 59'

Steaua Boekarest (ROE) WNS 2-0 Ajax (NED) [0-2]

 1-0 Latovlevici 38'
 2-0 Chiriches 76'

Hannover 96 (DUI) 1-1 Anzhi Makhachkala (RUS) [1-3]

 1-0 da Silva Pinto 70'
 1-1 Traoré 90+9

Olympiakos Piraeus (GRI) - Levante UD (SPA) [0-3]

 0-1 Martins 9'

Viktoria Plzeň (TSJ) 2-0 Napoli (ITA) [3-0]

 1-0 Kovařík 51'
 2-0 Tecl 74'

Achtste finales

Viktoria Plzeň - Fenerbahçe SK
Benfica - Dynamo Kiev  
Anzhi Makhachkala - Newcastle United FC 
VfB Stuttgart - S.S. Lazio
Tottenham Hotspur - Internazionale 
Levante UD - Rubin Kazan
FC Basel - Zenit St. Petersburg 
Steaua Boekarest - Chelsea FC


Meer reizigers met Thalys van en naar Nederland

Tussen Nederland en Parijs reisden vorig jaar meer mensen met de Thalys. Met 1,9 miljoen mensen was sprake van een stijging van 2,3 procent. Het aantal reizigers tussen Nederland en Brussel steeg met 5,5 procent.

In totaal maakten vorig jaar 6,6 miljoen mensen gebruik van de Thalys. Over het gehele netwerk gaat dat om een daling van een procent in vergelijking met het jaar ervoor. Met name op het stuk tussen België en Parijs daalden de reizigersaantallen, meldt een woordvoerder van Thalys International.

In verband met het wegvallen van de Fyra-trein tussen Amsterdam en Brussel kozen waarschijnlijk ook meer reizigers eind vorig jaar voor de Thalys, denkt de zegsvrouw. Van de maand december zijn echter geen losse cijfers bekend.

Voor het eerste deel van dit jaar wordt in ieder geval een flinke stijging verwacht in het aantal reizigers tussen Amsterdam en Brussel. "De treinen zijn op dat traject nu al zichtbaar voller. Daar verwachten wij dan ook een stijging in reizigersaantallen van meer dan tien procent ten opzichte van een jaar eerder", aldus de woordvoerder.

Man gewond door politievuur in Den Bosch

De politie heeft donderdagavond in Den Bosch na een achtervolging een verdachte neergeschoten. De man raakte zwaargewond, meldt een politiewoordvoerder. Agenten waren bezig met een drugsactie en wilden de man aanhouden toen die ervandoor ging.

Agenten zetten de achtervolging in, waarna de verdachte op de Merwedelaan vast kwam te zitten in het verkeer en agenten het vuur openden. De verdachte wist toch nog verder te rijden, om vervolgens tegen een kerk tot stilstand te komen.

De bestuurder is naar een ziekenhuis gebracht. Een vrouwelijke passagier is aangehouden. De identiteit van de twee is nog niet bekend.

Rusland overweegt importverbod op vlees uit EU

Rusland overweegt een verbod in te stellen op de import van vlees uit de Europese Unie vanwege het schandaal met paardenvlees dat kortgeleden aan het licht kwam. Het hoofd van de Russische gezondheidsdienst, Gennadi Onisjtsjenko, zei donderdag een brief te hebben gestuurd naar de Europese Commissie waarin hij garanties eist dat vleesproducten die aan Rusland worden verkocht geen paardenvlees bevatten.

Als de Europese Commissie geen garanties wil geven, dan zit er voor Rusland niets anders op dan de import van vlees uit EU-lidstaten op te schorten, aldus Onisjtsjenko. Hij drong er bij de Russische bevolking op aan om vlees uit eigen land te kopen.

Het paardenvleesschandaal blijft zich uitbreiden. Donderdag werd bekend dat ook in Bulgarije, Portugal en Spanje paardenvlees is aangetroffen in maaltijden waarin volgens de verpakking alleen rundvlees zou zitten.

Vier gewonden bij ongeluk in Zeeland

Bij een ongeluk in het Zeeuwse Kerkwerve zijn donderdagavond vier jongeren gewond geraakt. De auto waarin de vier zaten reed door nog onbekende oorzaak tegen een boom, meldt de politie.

De vier zijn door de brandweer uit het voertuig bevrijd. Ze waren allemaal aanspreekbaar en zijn naar verschillende ziekenhuizen in de omgeving gebracht. De politie onderzoekt de oorzaak van het ongeluk op de Kakkersweelweg.

Klacht over hondenpoep mondt uit in mishandeling

Een ruzie over hondenpoep is woensdagavond in Etten-Leur uitgelopen op een mishandeling. Een 36-jarige man uit de Brabantse plaats moest een klacht over de uitwerpselen van twee honden bekopen met een knietje en een klap van het baasje van de dieren, meldt de politie donderdag.

De 36-jarige man zag rond 22.00 uur twee honden hun behoefte doen voor zijn deur. Hij zag geen baasje, dus volgde hij de viervoeters en kwam uit bij een huis verderop in de wijk. Daar sprak hij de bewoonster aan.

Tijdens het gesprek kwam de 58-jarige man van de bewoonster naar buiten. Hij duwde zijn vrouw opzij en ging de klager te lijf.

De 36-jarige man heeft aangifte gedaan van mishandeling. Zijn belager is aangehouden. Hij gaf tijdens het verhoor toe dat hij fout zat met zijn gedrag. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Conclaaf zonder kardinaal Indonesië

Het conclaaf om een nieuwe paus te kiezen moet het zonder de hulp stellen van de Indonesische kardinaal Julius Darmaatjadja. De gepensioneerde aartsbisschop van Jakarta verklaarde donderdag dat hij vanwege zijn slechte ogen en het feit dat hij in de Sixtijnse Kapel niet kan terugvallen op een assistent ervoor kiest thuis te blijven.

Nu de 78-jarige Darmaatjadja zich heeft teruggetrokken komt het op de 116 andere kardinalen aan om een opvolger te kiezen voor paus Benedictus XVI die op 28 februari terugtreedt uit het pauselijke ambt.

Alle kardinalen die niet ouder zijn dan 80 mogen zich uitspreken over een opvolger van Benedictus. Als een kardinaal besluit niet naar Rome te komen, dan heeft hij daar de goedkeuring voor nodig van het voltallige College van Kardinalen. In het verleden heeft het College toestemming gegeven in het geval een kardinaal te ziek of fysiek niet in staat is om deel te nemen.

Wanneer het conclaaf precies zal plaatsvinden is nog steeds niet bekend.

Ibra ziet Marseille als titelkandidaat

Door een 3-2 verlies tegen FC Sochaux zag de rijke club Olympique Lyon en Olympique Marseille dichterbij komen. Lyon staat nu op drie punten van PSG, terwijl Marseille de koploper tot op vijf punten is genaderd.

En Marseille kan zomaar voor de titel meedoen, denkt PSG-aanvaller Zlatan Ibrahimovic. "Ze hebben een goed team. Ze staan in de top drie samen met ons en Lyon. Ze zijn onze grootste rivalen voor de landstitel", vertelde de Zweed aan PSG TV.

Aankomende zondag ontvangt zijn ploeg datzelfde Marseille in de competitie. En Ibrahimovic denkt dat de tegenstander een zware dobber zal worden. "Ze scoren veel goals, maar verdedigen ook erg goed. Het zal een spannende wedstrijd worden."

Kvitova klopt Radwanska in Dubai

Tennisster Petra Kvitova heeft donderdag de halve finale bereikt bij het WTA-toernooi van Dubai. De als zesde geplaatste Tsjechische was Agnieszka Radwanska (3) uit Polen met 6-2, 6-4 de baas. Bij de laatste vier neemt Kvitova het op tegen Caroline Wozniacki (8). De Deense bedwong Marion Bartoli uit Frankrijk in drie sets: 4-6, 6-1 en 6-4.

De andere halve finale bij het hardcourttoernooi in de Verenigde Arabische Emiraten is volledig Italiaans. Sara Errani (5) klopte Nadia Petrova uit Rusland met 6-4, 0-6 en 6-3, terwijl Roberta Vinci Samantha Stosur (7) verraste. De Australische ging met 2-6 en 4-6 ten onder.

Strenge richtlijnen voor isolatie met purschuim

Woningen mogen voortaan alleen nog worden geïsoleerd met purschuim als strenge veiligheidsmaatregelen in acht worden genomen. De Europese brancheorganisatie Isopa heeft dat besloten vanwege gezondheidsproblemen van tientallen mensen, meldt de NOS donderdag.

Bewoners werden waarschijnlijk ziek van chemische dampen die vrijkwamen toen hun vloer werd geïsoleerd met purschuim. De NOS en Nieuwsuur besteedden al eerder aandacht aan de gezondheidsproblemen van enkele bewoners.

Om een vloer van een woning te isoleren met purschuim worden twee chemische componenten samengevoegd en vervolgens in de kruipruimte tegen de vloer van de woning gespoten. Als dat gebeurt mogen bewoners meestal nog thuis blijven. Soms gaat er echter iets fout bij het mengen van de chemicaliën en komen er dampen vrij.

De branche ontkende lange tijd dat er een verband was tussen de klachten van bewoners en de isolatie, maar kondigen nu toch maatregelen aan. Zo mogen bewoners voortaan niet meer thuis zijn als de woning wordt geïsoleerd en moet er tijdens het werk grondig worden geventileerd.

Inmiddels hebben acht gezinnen hun woning moeten verlaten vanwege dampen die blijven vrijkomen. De gedupeerden openden donderdag een meldpunt voor lotgenoten. Mensen met klachten kunnen dat via meldpuntpurslachtoffers.nl kenbaar maken. Ook de verhalen van gedupeerde families staan op de site.

Advocaat beschoten in Waalre

Een 36-jarige man uit Waalre is donderdagochtend beschoten in zijn woonplaats. De man zat in zijn auto en werd niet geraakt, meldt de politie. Het slachtoffer is volgens Omroep Brabant advocaat Marcel Senders.

De schutter ging er volgens de politie na het incident aan de Vlasrootlaan in de Brabantse plaats vandoor op een fiets. De kantoorgenoot van de beschoten advocaat zei tegen de regionale omroep een sterk vermoeden te hebben van de identiteit van de dader. Hij wilde echter niet zeggen om wie het zou gaan.

De advocaat, die ook een incassobureau bestiert, meldde zich na het incident bij het politiebureau in Valkenswaard. Onderzoek van de politie heeft inmiddels uitgewezen dat er in de buurt van de Vlasrootlaan inderdaad is geschoten.

Man Barbie in beroep tegen taakstraf

Barbies man Michael gaat toch in beroep tegen de taakstraf die de Haagse rechtbank hem oplegde. Dat bevestigt de manager van het realitypaar tegenover Novum Nieuws. Michael werd begin vorige week veroordeeld tot tweehonderd uur werkstraf wegens mishandeling, terwijl het Openbaar Ministerie om vrijspraak had gevraagd.

"De straf van Michael staat haaks op de gevraagde vrijspraak", licht de manager toe. "Dat moet gewoon nog een keer bekeken worden door het hof."

Ook Barbie moet van de rechtbank poetsen, zij kreeg een werkstraf van 120 uur, terwijl het OM tweehonderd uur had geëist. Barbie, die werd geboren als Samantha de Jong, tekent geen beroep aan. "Zij heeft geen zin meer in alle negativiteit en media-aandacht rond deze zaak. Ze wil zich richten op haar baby en haar gezin."

Hennis bezoekt Patriot-eenheden in Turkije

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) reist vrijdag af naar Turkije voor een bezoek aan de Patriot-eenheden. De bewindsvrouw gaat samen met haar Duitse collega kijken hoe het gaat met de Nederlandse en Duitse eenheden, laat haar woordvoerder weten. Ze blijven twee dagen.

De Patriots werden vorige maand naar Turkije gestuurd nadat dat land de NAVO had gevraagd zijn bevolking en grondgebied te helpen beschermen langs de grens met het door een burgeroorlog verscheurde Syrië. Zo'n 270 Nederlandse militairen reisden mee.

Naast Nederland beschikken alleen de NAVO-landen Duitsland en de Verenigde Staten over Patriots. Ook die landen hebben hun raketafweersysteem ingezet voor Turkije.


Hennis bezoekt Patriot-eenheden in Turkije (Foto: Novum)

Nederlandse ruiterequipe wint in Abu Dhabi

De Nederlandse ruiterequipe is de winnaar geworden van de eerste wedstrijd om FEI Nations Cup 2013. In Abu Dhabi Nederland bleef de ploegen van Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk voor.

De Nederlandse equipe bestond in Abu Dhabi uit Eric van der Vleuten (Wan Architect), Aniek Poels (Baggio II), Maikel van der Vleuten (Kisby) en debutant Frank Schuttert (Winchester HS). Die laatste maakte indruk door tweemaal een foutloos parcours af te leggen. Maikel van der Vleuten hoefde in de tweede omloop niet eens meer in actie te komen omdat de Nederlandse zege al vaststond. Hij besloot echter te starten en met succes, na een foutloze ronde bleef verschil met de Britten en Duitsers bleef 6 strafpunten.

Duitse katholieken: morning-afterpil na verkrachting mag

Rooms-katholieke ziekenhuizen in Duitsland mogen voortaan de morning-afterpil voorschrijven aan vrouwen die verkracht zijn. Dat heeft de Duitse bisschoppenconferentie donderdag bekendgemaakt.

De kerk in Duitsland kwam onder druk te staan nadat twee rooms-katholieke ziekenhuizen in Keulen een verkrachte vrouw die de morning-afterpil wilde de deur hadden gewezen. Aartsbisschop Joachim Meisner zei vorige maand dat de kerk zich diep schaamt voor het incident, omdat het indruist tegen de christelijke missie van de kerk.

De ziekenhuizen mogen nog altijd geen middelen voorschrijven die leiden tot de dood van een embryo. De morning-afterpil heeft geen effect als een vrouw al zwanger is. Het medicijn kan alleen de eisprong of de bevruchting van een eicel voorkomen.

Ook paardenvlees in diepvriesmaaltijden Bulgarije

Ook in Bulgarije is in diepvriesmaaltijden paardenvlees aangetroffen, terwijl op de verpakking stond vermeld dat er alleen rundvlees in de maaltijd was verwerkt. Dat heeft de regering donderdag bekendgemaakt. Uit DNA-testen, die in Duitsland werden uitgevoerd, is gebleken dat in sommige diepvriesmaaltijden tot wel tachtig procent paardenvlees werd gebruikt.

De Bulgaarse regering had opdracht gegeven tot het onderzoek, nadat diepvrieslasagne uit de schappen van Bulgaarse winkels was gehaald.

In verscheidene Europese landen is paardenvlees aangetroffen in hamburgers, lasagne en pastasaus en in schoollunches en ziekenhuismaaltijden.

'Stuur Somalische asielzoekers niet terug'

Nederland moet uitgeprocedeerde Somalische asielzoekers niet terugsturen naar de Somalische hoofdstad Mogadishu. Daar dringt Human Rights Watch (HRW) bij de regering op aan. Volgens de mensenrechtenorganisatie is het er nog niet veilig genoeg.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) kondigde eind vorig jaar aan dat asielzoekers uit Somalië weer gedwongen kunnen worden teruggestuurd. Volgens hem is het veilig genoeg in Mogadishu. Het gaat om een paar honderd vluchtelingen die als het aan de bewindsman ligt, worden teruggestuurd.

Nederland heeft al enkele jaren geen Somalische asielzoekers teruggestuurd en wilde daar deze week juist weer mee beginnen tot een rechtbank verhinderde dat een Somaliër werd uitgezet. Hij mag het beroep tegen zijn uitzetting nu in Nederland afwachten.

HRW vindt dat Nederland moet wachten met het uitzetten van Somaliërs tot het veilig is in Mogadishu.

Van der Garde: "Hebben het hele plan afgewerkt"

Giedo van der Garde kwam vandaag in actie op de derde dag van de wintertests in Barcelona. De Formule 1-coureur van CAterham reed 93 rondes en zette de twaalfde en laatste tijd neer. Ondanks zijn klassering was Van der Garde tevreden.

"We hadden een positieve dag en hebben het gehele plan kunnen afwerken", zei de Nederlander op de website van zijn team. "We hadden een technisch probleem na de lunch, waardoor we geen gebruik konden maken van het KERS-systeem. Desondanks konden we verschillende set-ups uitproberen, waarmee we morgen weer verder kunnen."

"De focus ligt op het verbeteren van de stabiliteit aan de achterkant van de auto. De voorkant van de wagen is een stuk scherper dan vorig jaar, maar daar kunnen we morgen, mits het droog blijft, naar kijken."

Vier wildcards Parijs-Roubaix naar Franse ploegen

De ASO heeft de zes wildcards verdeeld voor Parijs – Roubaix. De vier Franse ploegen Bretagne-Séché, Cofidis, Sojasun en Europcar, het Zwitserse Team IAM en het Duitse Team NetApp mogen meedoen aan de 111e editie van de kasseiklassieker.

Naast deze zes teams mogen ook de negentien WorldTour-teams, inclusief Katusha, meedoen aan de klassieker die op 7 april verreden gaat worden. Vorig jaar was de Belg Tom Boonen de sterkste.

[EL] Poulsen verdringt Schöne uit basis bij Ajax

Ajax-coach Frank de Boer heeft in de basisopstelling van de wedstrijd van zijn club tegen Steaua Boekarest een plaatsje ingeruimd voor Christian Poulsen. Hij neemt in de wedstrijd voor de Europa League de plaats in van zijn landgenoot Lasse Schöne.

Het is de enige wijziging ten opzichte van de basis van vorige week. De opstelling; Vermeer; Van Rhijn, Alderweireld, Moisander, Blind; De Jong, Poulsen, Eriksen; Cuenca, Sigthorsson en Fischer. Ajax verdedigt in Boekarest een 2-0 voorsprong.

Zenden blij met rol als coach bij Chelsea

Boudewijn Zenden heeft het erg naar zijn zin bij Chelsea. De Nederlander is sinds een aantal maanden assistent-coach van manager Rafael Benitez. "Ik geniet van mijn rol hier. Het mooie is dat ik hier de kans krijg om bij alles betrokken te worden, zoals de wedstrijdanalyses, het voorbereiden van wedstrijden met videobeelden en trainingssessies. Dit zijn mijn eerste stappen als coach en ik kijk uit naar wat de toekomst mij brengt", sprak Zenden tegen Sky Sports.

Zenden heeft in Londen een contract tot het eind van dit seizoen. De situatie is niet altijd even makkelijk, aangezien er regelmatig kritiek is op manager Benitez. "Als we vijf of zes dingen goed doen en één ding fout, dan wordt het foute veel breder uitgemeten dan het goede. Maar de groep die anders denkt is klein, het is niet altijd maar negatief."

"Over het algemeen zijn de fans heel goed", gaat de oud-speler van onder meer PSV, Chelsea en Barcelona verder. "Ze steunen het team, de spelers en de manager. Er is altijd wel een minderheid die je moet zien te overtuigen."

Pastoor wil gesprek tussen arbiters en trainers

Alex Pastoor vindt het de hoogste tijd dat de trainer in Eredivisie om tafel gaan met arbiters. De laatste keer dat dat gebeurde was alweer een jaar geleden. "Zet alle hoofdrolspelers met elkaar aan tafel. Nu is de atmosfeer heet, dus nu moet er ook wat gebeuren", aldus de coach op de officiële website van N.E.C. Nijmegen.

Hij beschreef dat zo na de geleverde kritieken op de arbitrage van de afgelopen tijd. Onder andere Gert-Jan Verbeek en Marco van Basten lieten zich onlangs negatief uit over beslissingen van de scheidsrechter. "Lang geleden alweer hebben we een aantal sessies gehad met scheidsrechters, trainers en spelers. Dat waren prettige, open gesprekken waarin iedereen oor had voor elkaar. Dan was er veel interactie en werd er vrijuit met elkaar gesproken. Maar de laatste is alweer zeker een jaar geleden."

Pastoor denkt dat een gesprek de kwaliteit van de arbitrage doet bevorderen "Als we binnenkort weer met z'n allen om tafel zouden gaan, kan ook de mentaliteit om de arbitrage weer autoritair te maken sneller veranderen." Directeur Gerard Marsman van de Coaches Betaald Voetbal voert volgende week een gesprek met de KNVB over de kritiek op de scheidsrechters.

Derde testdag Barcelona (21/2/2013)

Fernando Alonso heeft de snelste tijd op de klokken gezet tijdens de derde testdag op het circuit van Barcelona. De Ferrari-coureur was in zijn thuisland bijna drie tienden sneller dan Nico Hülkenberg in zijn Sauber. Romain Grosjean reed de derde tijd. Giedo van der Garde kwam niet verder dan de twaalfde en langzaamste tijd.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 F. Alonso Ferrari 1:21.875 -.--- 97
2 N. Hülkenberg Sauber 1:22.160 +0.285 91
3 R. Grosjean Lotus 1:22.188 +0.313 119
4 N. Rosberg Mercedes 1:22.611 +0.736 108
5 P. Maldonado Williams 1:22.675 +0.800 79
6 V. Bottas Williams 1:22.826 +0.951 68
7 J. Button McLaren-Mercedes 1:22.840 +0.965 71
8 A. Sutil Force India 1:22.877 +1.002 78
9 M. Webber Red Bull Racing 1:23.024 +1.149 108
10 J.-E. Vergne Toro Rosso 1:23.366 +1.491 106
11 M. Chilton Marussia 1:25.690 +3.815 58
12 G. van der Garde Caterham 1:26.177 +4.302 93

[WK] Veldt grijpt net naast medaille

Tim Veldt is er bij het WK baanwielrennen in Minst niet in geslaagd een medaille te behalen op het onderdeel scratch. De voormalig baansprinter kwam in de sprint net tekort om een bronzen medaille te halen.

Het goud ging naar de Ier Marlyn Irvine, die voor de eerste mannelijke Ierse medaille zorgde in de historie van het WK. Op de ploegenachtervolging bij de games ging het goud zoals verwacht naar Groot-Brittannië, terwijl de Zuid-Koreaanse Lee Wai Zse goud haalde op de 500 meter tijdrit.

App maakt klassieke muziek

Liefhebbers van klassieke muziek kunnen voortaan genieten van een constante stroom aan nieuwe muziek. De Universiteit Antwerpen ontwikkelde een gratis applicatie voor smartphones die een oneindige hoeveelheid klassieke muziek componeert en afspeelt in de stijl van Bach, Beethoven en Haydn.

De ononderbroken stroom aan muziek wordt gegenereerd door een systeem bedacht door onderzoekers van de faculteit Toegepaste Economische Wetenschappen. De onderzoekers volgden daarbij de regels van contrapunt, het muzieksysteem dat aan de basis ligt van veel hedendaagse westerse muziek.

Gebruikers van de applicatie, die voorlopig alleen beschikbaar is voor apparaten met het besturingssysteem Android, kunnen zelf bepalen in welke mate de muziek die ze te horen krijgen kenmerken van de drie componisten bevat. Een eigen receptuur kan zo bestaan uit Bach, met een vleugje Beethoven en 25 procent Haydn, meldt de universiteit donderdag.

De wetenschappers scanden voor de applicatie een omvangrijke collectie bestaande muziekstukken in en distilleerden daaruit de stijlkenmerken van de drie componisten. Het daaruit afgeleide classificatiemodel combineerden ze met een algoritme dat volgens de regels van contrapunt muziek genereert.

De applicatie, Fux geheten, is volgens de onderzoekers niet alleen leuk voor de recreatieve gebruiker, maar kan ook dienen als inspiratie voor componisten, of als muziek voor 'liften en hotellobby's'.


App componeert non-stop klassieke muziek (Foto: Novum)

UCI experimenteert met zes renners per ploeg

De UCI wil dit seizoen in de Ronde van Polen en de Eneco Tour gaan experimenteren met ploegen van zes in plaats van acht renners. Dit bericht het Spaanse Velofutur. Dit zou de Internationale Wielerunie hebben besloten op aanraden van het CCP.

In het CCP, de Raad van het Professioneel Wielrennen, zetelen afgevaardigden van de organisatoren, renners en de wielerploegen. De partijen zouden willen nagaan of het spektakel van de koers omhoog zou gaan als er minder renners per ploeg zouden deelnemen. Tevens zou er ook een nieuw bonificatiesysteem uitgeprobeerd worden.

Lijfstraf voor huurder

Een huisbaas in de Amerikaanse staat Ohio wordt ervan beticht een huurder die achterliep met het betalen van zijn huur te hebben gegeseld. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De 53-jarige Ron Kronenburger is geweldpleging ten laste gelegd. Volgens de politie had de huurder een achterstand van 2800 dollar. "Als je je als een kind gedraagt zal ik je ook zo behandelen", zei Kronenburger volgens de politie tegen zijn huurder voordat hij hem vier keer met een riem op de blote billen sloeg. De huurder onderging de lijfstraf naar eigen zeggen omdat hij 'bang was en er gewoon vanaf wilde zijn'.

Dost: "Ik moet scherper zijn voor de goal"

Bas Dost is redelijk tevreden over zijn prestaties dit seizoen. De Deventenaar scoorde acht maal in de Bundesliga. "Dat is vrij goed", beoordeelde Dost zijn eigen productiviteit. "Als ik het seizoen beëindig met vijftien doelpunten, ben ik tevreden. Wel moet ik scherper zijn", zei hij in Bild.

Het 4-5-1-systeem van VfL Wolfsburg, waar hij de enige aanvaller is, is geen probleem voor de lange aanvaller. "In Heerenveen was dat namelijk ook het geval", aldus Dost. In zijn laatste seizoen in dienst van de Friese formatie kroonde Dost zich met 32 treffers tot Eredivisie-topscorer. Achter Dost lopen dit seizoen echter ook scorende spelers rond, zoals Ivica Olic, Ivan Perisic, Diego en Vieirinha.

Dost moest eerder deze maand zijn rijbewijs inleveren, nadat hij was gepakt voor te hard rijden. "Dat is waarom ik deze week een fiets ga kopen", glimlachte hij. Wolfsburg, dat teleurstellend vijftiende staat, bindt zondag de strijd aan met 1. FSV Mainz 05.

Zaak uitspraken Verbeek naar tuchtcommissie

De tuchtcommissie van de KNVB moet zich buigen over de vraag of AZ-trainer Gertjan Verbeek met uitspraken de regels heeft overtreden. Dat heeft de aanklager betaald voetbal donderdag besloten. De oefenmeester liet zich onder meer op de website van AZ en bij Eredivisie Live negatief uit over het proces van tuchtrechtspraak bij de voetbalbond.

De aanklager besloot de zaak niet zelf te behandelen omdat de uitspraken van Verbeek grotendeels over hem gaan. Hij vroeg de tuchtcommissie de zaak schriftelijk af te handelen.

Verbeek stelde dat aangeklaagden op de bondsburelen in Zeist 'disrespectvol, denigrerend en neerbuigend' worden behandeld. "Vooral de aanklager is verschrikkelijk en subjectief", liet Verbeek weten. Ook beklaagde hij zich erover dat bij het niet accepteren van een schikkingsvoorstel wordt gedreigd met een hogere straf.

In Voetbal International ging Verbeek deze week nog verder. "Het is één grote samenzwering in Zeist", verklaarde hij. "Aanklagers zijn verschrikkelijke mensen. Het is ongelooflijk hoe zij al jarenlang hun werk doen. Ze kunnen niet onafhankelijk zijn."

Het bestuur betaald voetbal vroeg de aanklager de uitspraken onder de loep te nemen. Het vindt dat Verbeek 'niet alleen de integriteit van de aanklager betaald voetbal, maar ook het gehele tuchtrechtelijke proces in twijfel trekt en daarmee de belangen van het betaald voetbal schaadt'.

Overvaller steekt bejaarde vrouw (80) neer

Een 80-jarige vrouw uit Delft is donderdagmiddag in haar woning neergestoken door een overvaller. De vrouw is naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie. Het is niet duidelijk hoe ze eraan toe is.

De overval aan de Patrimoniumstraat in de Zuid-Hollandse plaats vond rond 16.00 uur plaats. De dader ging er met een onbekende buit vandoor. De politie is op zoek naar mensen die een getinte jongeman van tussen de 16 en 20 jaar hebben gezien.

Kim Kardashian zwanger om miljoenen

Realityster Kim Kardashian is aan de leg gegaan om miljoenen te besparen. Dit meldt althans het Amerikaanse Star Magazine. Volgens het showbizzblaadje heeft de 32-jarige Kim, die nu 5 maanden zwanger is, het luttele bedrag van 22 miljoen dollar (zo'n 16,7 miljoen euro) bespaard door zich te laten bevruchten.

Ook verwijst de tabloid het verhaal van een 'spontane' verrassingszwangerschap naar het land der fabelen. Kim zou zwanger zijn geworden door in-vitrofertilisatie (IVF) en Kanye West, haar huidige vriend, zou 'gebruikt zijn voor zijn sperma'. De zwangerschap zou gepland zijn om een snelle scheiding van bijna ex-man Kris Humphries te verzekeren.

Humphries en Kardashian zijn al langere tijd in een strijd verwikkeld. Humphries, met wie ze maar liefst 72 dagen getrouwd was, wil een nietigverklaring van hun echtelijke verbintenis. Kris meent dat hun op tv uitgezonden huwelijk een publiciteitsstunt was en dat hij er ingeluisd is door onze favoriete realityster. Als Kim dit zou toegeven, zal ze hoogstwaarschijnlijk alle donaties van sponsoren voor hun huwelijk, met een totale waarde van zo'n 22 miljoen dollar, moeten terugbetalen. Ook loopt ze dan kans om aangeklaagd te worden voor fraude.

Gelukkig kan je altijd nog een baby nemen om dit soort problemen op te lossen.

Kunstenaar kan niet tellen

Een deel van de kunstenaars lijkt, op basis van de 'kunst' die ze produceren, iets teveel DNA gemeen te hebben met chimpansees. Eén kunstenaar heeft nu korte metten gemaakt met dat stereotype. Immers, zelfs chimpansees hebben niet zoveel moeite met tellen als hij.

De Belgische gemeente De Panne bestelde namelijk een kunstwerk van Norbert Attard, een Maltese kunstenaar. Deze besloot de gemeente voor 100.000 euro een kunstwerk aan te smeren dat bestaat uit een paar betonblokken waarop de reeks van Fibonacci staat.

Nou is het uitvinden van Fibonaccinummers geen wiskundig hoogstandje: een Fibonaccinummer is een optelsom van de twee voorgaande Fibonaccinummers, beginnende bij 1+1.  Toch wist Attard het te verknallen: 1.597 en 2.584 zijn volgens hem samen 4.541, terwijl dat volgens het calculatorhorloge van uw nederige verslaggever 4.181 is.

De burgemeester van De Panne kan er niet om lachen, en wil dat Attard het kunstwerk komt verbeteren. Attard is dat echter niet van plan, zo vertelt hij aan Het Nieuwsblad: "Het is inderdaad een kunstwerk over perfectie en oneindigheid, maar het is door een mens gemaakt, dus staat er een foutje in. Op zich past het dus perfect bij wat ik wilde zeggen."

Waarom ze niet gewoon voor een afbeelding van Mohammed hebben gekozen om perfectie uit te beelden, is op de redactie onbekend.Waarom ze niet gewoon voor een afbeelding van Mohammed hebben gekozen
om perfectie uit te beelden, is op de redactie onbekend.

Bioshock Infinite krijgt tenminste drie keer DLC

Vandaag heeft de ontwikkelaar van Bioshock Infinite een seizoenspas aangekondigd. In het persbericht staat dat er na het uitbrengen van de game, drie DLC packs uitgebracht zullen worden. Irrational heeft zelf nog niets verteld over DLC. Hiermee wordt dus bevestigd dat er weldegelijk DLC zal zijn.

De seizoenspas gaat ongeveer twintig euro kosten en zal ons ongeveer tien euro doen besparen op de DLC die ergens na de release uitgebracht gaan worden. Degene die de seizoenspas kopen zullen hiernaast ook de 'Early Bird Special Pack' ontvangen, met exclusieve voorwerpen.

This bonus pack contains four pieces of exclusive gear, a Machine Gun Damage Upgrade, a Pistol Damage Upgrade, a gold skin for both weapons and five Infusion bottles that allow players to increase their health, their shield durability or their ability to use Vigors by increasing the quantity of Salts they can carry.

Bioshock zal 26 maart uitgebracht worden voor Xbox 360, PS3 en PC

Bioshock Infinite

Retrogamebeurs Deurne aankomende zondag

In het Brabants dorpje Deurne vindt aankomende zondag een retrogamebeurs plaats. Het zalencentrum Den Draai is vanaf 10:00 tot 16:00 geopend voor alle gamers die een kijkje willen nemen. Een kaartje kost je 4,50 euro.

Er zijn zo'n 190 tafeltjes aan retrowaar te bekijken. Het is mogelijk om oldschool spullen te kopen bij handelaren, maar ook bij verzamelaars die een deel of hun gehele collectie van de hand doen. Er is genoeg om te bewonderen: denk bijvoorbeeld aan Atari, MSX of de wat recentere PlayStation.

Voor meer informatie kun je de website bezoeken.

Belaagde ambtenaar Almelo uit ziekenhuis

De 53-jarige ambtenaar van de gemeente Almelo die twee weken geleden op zijn werk belaagd werd door een man met een hamer, is weer thuis. Hij werd een week geleden ontslagen uit het ziekenhuis en werkt thuis aan zijn herstel, meldt een woordvoerder van de gemeente donderdag.

Woensdag werd bekend dat de 41-jarige man die de ambtenaar te lijf ging opnieuw langer vast blijft. De rechtbank in Almelo bepaalde dat zijn voorarrest met negentig dagen wordt verlengd.

Waarom de man uit Almelo zijn slachtoffer belaagde is nog onbekend. De politie onderzoekt de zaak. De belager had geen afspraak en had evenmin een klantrelatie met de gemeente, liet een woordvoerder van de gemeente eerder weten. De verdachte is een bekende van de politie en kampt met psychische problemen.

Çhampiöns Lig

Toine van Peperstraten probeerde het nog enthousiast te brengen: “Wij hebben vanavond gekozen voor een andere kraker: Galatasaray tegen Schalke 04!” Een andere kraker? Galatasaray en Schalke 04 uitzenden in plaats van de échte kraker van de avond, AC Milan tegen FC Barcelona? Belachelijk! Dan doen er misschien wel twee Nederlanders mee, maar dat maakt nog geen Messi. En dan zijn er misschien veel in Nederland wonende Turkse kijkers voor de NOS, maar nog veel meer anderen die gewoon Milan-Barça willen zien.

50Plus blijft groeien in peiling

Bejaardenlobby 50Plus blijft groeien, ook in de Politieke Barometer van Ipsos. De egoïstische partij van fractieleider Henk Krol krijgt zeventien zetels. Twee weken geleden waren dat er nog dertien. De partij heeft in de Tweede Kamer momenteel twee zetels.

Bij Maurice de Hond groeide de partij afgelopen weekeinde ook al, naar zestien zetels. In een peiling van TNS Nipo kwam 50Plus vorige week donderdag nog beter uit de bus: de ouderenpartij stond in die peiling op 24 zetels.

Bij de regeringspartijen is er verlies. De VVD zakt van 33 naar 32 zetels; coalitiegenoot PvdA verliest twee zetels en staat op 27. Verlies is er ook bij de PVV (van negentien naar zeventien) en het CDA (van twaalf naar elf). De SP stijgt een zetel van vijftien naar zestien, net als D66. Bij de ChristenUnie (vijf), GroenLinks (drie), SGP (drie) en Partij voor de Dieren (drie) verandert er niets.

Zelda naar Japanse 3DS eShop

Nintendo heeft vandaag bekendgemaakt dat The Legend Of Zelda: Oracle Of Ages en The Legend Of Zelda: Oracle Of Seasons op de Japanse eShop zullen verschijnen. Beide games kunnen via de Virtual Console gespeeld worden.

The Legend Of Zelda: Oracle Of Ages en The Legend Of Zelda: Oracle Of Seasons verschenen oorspronkelijk voor GameBoy Color en werden ontwikkeld door Capcom in plaats van Nintendo. Over een release in de Verenigde Staten of Europa is nog niets bekend. 

Monteur bedwelmt zichzelf

Een 64-jarige automonteur uit Almelo is woensdagavond onwel geworden door een brandstofpomp die hij zelf in elkaar had geknutseld. De man, die lijdt aan een longziekte, is ter controle naar een ziekenhuis in Amersfoort gebracht, meldt de politie donderdag.

Rond 19.30 uur kwam een melding binnen van een man die onwel was geworden in een auto op de A28 ter hoogte van Leusden. Ambulancepersoneel bekommerde zich om de automonteur, die het erg benauwd had gekregen en in de berm was gaan liggen.

Toen agenten de auto bekeken, bleek uit een open raampje een slang vanuit de auto onder de motorkap te verdwijnen. Ook roken de agenten 'een ongelooflijke' benzinelucht.

De vrouw van de automonteur verklaarde daarop dat de brandstofpomp van de auto het had begeven tijdens een bezoek in Culemborg en haar man voor de terugweg een hogedrukhandspuit had omgebouwd tot reservetank en brandstofpomp tegelijk.

De vrouw had de opdracht gekregen de pomp tussen haar benen te houden en al pompend de motor op gang te houden tussen Culemborg en Almelo. Tot aan Leusden leek het plan van de monteur te slagen, maar de combinatie van de benzinelucht en zijn longziekte gooide uiteindelijk roet in het eten.

Almeerders vast na vondst neushoornhoorns

In een bedrijfspand in Diemen zijn vijf neushoornhoorns gevonden. Een man en een vrouw uit Almere, die de hoorns te koop hadden aangeboden, zijn aangehouden. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) donderdag.

Neushoorns worden ernstig bedreigd door stropers. Daarom is niet alleen de handel in, maar ook het bezit van neushoornhoorns verboden. Vooral uit Aziatische landen is veel vraag naar de hoorns van de dieren, omdat ze worden gebruikt voor traditionele medicijnen en potentieverhogende middelen.

De hoorns, die volgens de NVWA in totaal ongeveer 125 duizend euro waard zijn, zijn in beslag genomen. De twee verdachten zitten vast voor verhoor.

Opstelten wil minder ongelukken met politieauto's

Ivo Opstelten (VVD) wil dat politieagenten minder brokken maken. De minister van Veiligheid en Justitie wil veelvoorkomende ongevallen tegengaan, schrijft hij in antwoord op Kamervragen van de SP. "Het spreekt voor zich dat ieder incident er één te veel is."

De bewindsman kan beleid gaan voeren op veel voorkomende ongevallen, aangezien alle regionale politie-eenheden sinds 1 januari zijn aangesloten bij dezelfde verzekeraar. Die registreert alle schadegevallen waarbij politievoertuigen zijn betrokken. Daarmee verwacht Opstelten meer inzicht te krijgen in het rijgedrag van zijn agenten en de meest voorkomende ongelukken.

Daarnaast worden nieuwe politievoertuigen opgeleverd met technische snufjes, zoals parkeersensoren en sidebars, schrijft de bewindsman. Ook is een werkgroep gevormd die als doel heeft het aantal aanrijdingen en schadegevallen te verminderen.

De minister noemt een goede rijvaardigheid van agenten van groot belang. "Het handelen in situaties als spoedmeldingen en achtervolgingen vraagt immers constante alertheid en professionaliteit van de bestuurder."

Agenten die regelmatig achter het stuur zitten moeten een keer per drie jaar een rijvaardigheidstraining volgen. Volgens de minister wordt de laatste paar jaar intensief deelgenomen aan deze training. Het aantal deelnemers is gestegen van 1718 in 2009 tot 7884 in 2012.

Het wagenpark van de politie bestond in 2011 uit meer dan veertienduizend voertuigen. Er waren 9538 aanrijdingen. Daarmee komt het gemiddeld aantal schademeldingen per voertuig uit op minder dan een, aldus Opstelten.

Vrijgelaten Taliban vechten vrolijk verder

Minstens de helft van de Afghaanse Taliban die uit Pakistaanse gevangenissen zijn ontslagen heeft de wapens weer opgevat. Dat heeft een medewerker van de Pakistaanse inlichtingendiensten gezegd. De Afghaanse regering had om de vrijlatingen gevraagd als een gebaar van goede wil om een vredesproces op gang te brengen.

Een westerse zegsman heeft tegenover persbureau AP bevestigd dat 'sommige' recentelijk vrijgelaten Taliban naar het slagveld zijn teruggekeerd.

De ontwikkeling toont hoe lastig het zal worden om een politiek akkoord met de Taliban te sluiten voordat de terugtrekking van de buitenlandse troepen uit Afghanistan eind 2014 voltooid zal zijn. Ook veel Taliban die zijn vrijgelaten uit de Amerikaanse gevangenis in Guantanamo Bay zijn weer ondergronds gegaan.

Ondanks enkele recente signalen dat de Taliban bereid zijn de macht te delen en een burgeroorlog te vermijden, lijken de militanten 2014 te willen afwachten. Dat is ook wanneer de Afghanen een opvolger moeten kiezen voor president Hamid Karzai, die door de Taliban als een Amerikaanse marionet wordt beschouwd.

De Taliban hebben lang geweigerd met Karzai of diens regering te onderhandelen. Ze zeggen dat ze alleen willen praten met de Verenigde Staten, waarmee in het geheim besprekingen zijn gevoerd in Qatar. Op aandringen van Karzai proberen de VS de Taliban te bewegen om rechtstreeks met de Afghaanse regering te praten, maar volgens westerse functionarissen is daar nog niets van terecht gekomen.

Op verzoek van de Afghaanse Hoge Vredesraad heeft Pakistan eind vorig jaar 24 gevangenen vrijgelaten, in de hoop de Afghaanse Taliban te bewegen tot vredesoverleg met de Afghaanse regering. De helft heeft zich echter weer aangesloten bij de opstand. Dit heeft de toch al wankele relatie tussen Afghanistan en Pakistan verder onder druk gezet en Amerikaanse verwijten ontlokt dat Pakistan de vrijgelaten Taliban onvoldoende in het oog heeft gehouden.

Een aanwijzing dat sommige vrijgelaten gevangenen zich weer bij de Taliban hebben aangesloten kwam vorige maand toen de Taliban namens Nooruddin Turabi, de in december vrijgelaten ex-minister van justitie, een verklaring uitgaven. 'Wij, de vrijgelaten gevangenen uit Pakistan', kondigden daarin aan pas over hun toekomstige koers te zullen beslissen 'wanneer de overige gevangenen zijn vrijgelaten en na ruggespraak met hen'. Pakistan houdt nog ruim honderd Afghaanse Taliban gevangen.

Opheusdenaar niet vervolgd voor vuurwerkknutselbom

Een 39-jarige man uit Opheusden die eind vorig jaar zwaargewond raakte toen een zelfgemaakte vuurwerkbom op zijn zolder ontplofte, wordt niet vervolgd. Volgens het functioneel parket van het Openbaar Ministerie heeft een strafrechtelijke vervolging geen meerwaarde, laat een woordvoerder donderdag weten.

De man raakte door de ontploffing in november zwaargewond aan zijn onderlichaam, armen en gezicht. Hij moet beide onderarmen missen. De zolder en het dak van het huis aan de Fazantstaat raakten zwaar beschadigd. Dertien woningen in de omgeving moesten worden ontruimd.

De zegsvrouw wilde niet zeggen of het feit dat de man zo zwaargewond raakte aanleiding is om de man niet te vervolgen. "Alle factoren zijn meegewogen."

In het huis werd twee weken na de explosie opnieuw zwaar illegaal vuurwerk gevonden. Mogelijk was dat tijdens het eerdere onderzoek in de woning onontdekt gebleven.

Gay Krant gebukt onder financiële problemen

De Gay Krant verkeert in financiële problemen. Dat hebben betrokkenen bij het blad donderdag bevestigd. Het tijdschrift voor homo's en lesbiennes zou onder meer te lijden hebben onder de slechte advertentiemarkt. Het liquiditeitstekort bedraagt ongeveer twee ton.

Henk Krol, die jarenlang hoofdredacteur was van de Gay Krant, denkt dat de problemen te overzien zijn als zich de komende dagen enkele geldschieters melden die aandelen willen kopen. "Als iedereen die vroeger niet kon trouwen en dat nu wel mag een tientje zou geven, zouden de problemen zijn opgelost." Zelf zou het huidig Tweede Kamerlid ook willen bijdragen, als dat in zijn positie is toegestaan.

Het liquiditeitsprobleem kan op termijn ook worden opgelost met de verkoop van het pand van de Gay Krant in Best. Dat zou zorgen voor een financiële injectie. De vraag om steun aan betrokkenen moet volgens de organisatie dan ook worden gezien als overbrugging.

Eerder deze week maakte Krol bekend afstand te doen van zijn aandelen in het tijdschrift, onder meer om de liquiditeitspositie van het blad te verbeteren. De Gay Krant werd in 1979 opgericht door Krol. Nu is de voormalig bladenmaker fractievoorzitter van 50Plus in de Tweede Kamer.

München wil finale EK 2020

München heeft zich als eerste Duitse stad aangemeld als kandidaat voor het EK 2020. De Zuid-Duitse stad meldde zich donderdag aan bij de Duitse voetbalbond DFB. Behalve drie groepswedstrijden en een wedstrijd in de knock-outfase wil de Beierse hoofdstad ook gastheer zijn van de halve finales en finale van het toernooi, stelde Bayern München voorzitter Karl-Heinz Rummenigge.

Rummenigge maakte de kandidatuur samen met de Beierse premier Horst Seehofer en burgemeester Christian Ude van München bekend. "Beiers hebben zich ontelbare malen zeer tolerante gastheren getoond", liet Rummenigge weten. "Dat is ons sterkste punt."

Het EK van 2020 wordt in dertien Europese landen gehouden, maakte de UEFA vorige maand bekend. Ieder land mag een stadion aanmelden voor het toernooi waar 24 landen aan meedoen. De Europese bonden hebben nog tot september om een kandidaat-gaststad te kiezen en voor te dragen. De UEFA kiest precies een jaar later de steden die daadwerkelijk wedstrijden mogen organiseren.

Breedlove mogelijk nieuwe commandant NAVO

De bevelhebber van de Amerikaanse luchtmacht in Europa, Philip Breedlove (Fokliefde, red.), wordt mogelijk de nieuwe commandant van de NAVO en de Amerikaanse strijdkrachten in Europa. Dat heeft een bron bij de NAVO donderdag gezegd.

Eerder deze week kwam de positie vrij. De Amerikaanse generaal John Allen heeft voor de functie bedankt en kondigde aan met pensioen te gaan om voor zijn zieke vrouw te zorgen.

Als Breedlove daadwerkelijk wordt voorgedragen door de Amerikaanse Senaat, dan is hij de eerste generaal van de luchtmacht sinds 2003 die de post gaat bekleden. Breedlove volgt dan admiraal James Stavridis op.

Rechtbank mag verlies maken

De Raad voor de Rechtspraak gaat niet langer eenzijdig op productie en geld sturen, maar op de totale prestaties. Als hierdoor gerechten in de rode cijfers komen, 'dan zij dat zo'. Dat stelt de raad donderdag in een brief aan zijn leden.

De beleidswijziging is de uitkomst van een rondgang van de Raad voor de Rechtspraak langs bijna alle rechtbanken en hoven. Aanleiding is een manifest dat door honderden rechters werd getekend, waarin zij onder meer de werkdruk aan de kaak stelden. Zij zouden worden afgerekend op het aantal behandelde zaken, wat de kwaliteit onder druk zet. Ook leefde onder hen het gevoel dat de raad hun belangen niet dient.

De 'productiedruk' was bij alle bijeenkomsten het meest besproken onderwerp, schrijft de raad, die de zorgen 'heel serieus' neemt. De raad onderkent zelf te hebben bijgedragen aan de 'dominantie van productie en financiën' bij overleggen met gerechtsbesturen.

De raad herziet daarom zijn opstelling. "Er zal minder eenzijdig op productie gestuurd dienen te worden." Als blijkt dat gerechten alleen in staat zijn de kwaliteit te handhaven door in de rode cijfers te gaan, dan is dat maar zo.

"De Raad zal hiervoor de verantwoordelijkheid nemen en regering en parlement nadrukkelijk voorhouden dat de samenleving te allen tijde verzekerd moet zijn van kwalitatief goede rechtspraak." Van de gerechten wordt tegelijkertijd verwacht dat zij het 'maximale doen' om hun budget in te zetten voor het primaire proces van de rechtspraak.

Ten aanzien van de vertegenwoordiging belooft de raad 'beter en actiever' uit te dragen welke standpunten namens de rechtspraak worden ingenomen tijdens gesprekken met het ministerie van Veiligheid en Justitie en het parlement.

De rechters waren ook ontevreden over de benoeming van gerechtsbesturen, waarop ze geen invloed zouden hebben gehad. Dit onderwerp heeft relatief weinig aandacht gekregen tijdens de gesprekken. Niettemin is duidelijk geworden dat maar weinig bekend was over de benoemingsprocedures. "Verbetering van de lokale communicatie is dringend noodzakelijk", schrijft de raad.

Het blijft niet bij een brief. De Raad voor de rechtspraak wil het 'gesprek' voortzetten in een tweede serie bijeenkomsten. De ideeën die naar voren zijn gebracht kunnen dan verder worden besproken. Een goed functionerende rechtspraak is namelijk 'van essentieel belang voor de Nederlandse samenleving en de welvaart in ons land', aldus de raad.

'Regering verergert werkloosheid'

De opeenstapeling van bezuinigingen van het huidige kabinet en eerdere kabinetten hebben de werkloosheid zo hoog opgedreven. Zo luidt de reactie van FNV op de werkloosheidscijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Volgens de vakcentrale heeft de werkloosheid een onaanvaardbaar niveau bereikt.

"Als de werkloosheid oploopt tot zeshonderdduizend mensen moet de politiek niet blijven roepen dat de werkloosheid in Nederland relatief laag is", zegt FNV-vicevoorzitter Leo Hartveld donderdag. "Dat is een verkeerd signaal. We hebben nu banen nodig, geen schadelijke bezuinigingen. Stop daarom met de blinde focus op het huishoudboekje en investeer in werk voor mensen."

Uit cijfers van Centraal Bureau voor de Statistiek bleek donderdag dat de werkloosheid in januari is gestegen tot 7,5 procent. In december stond de werkloosheid nog op 7,2 procent. Het totaal aantal werklozen bedroeg in januari 592 duizend. De jeugdwerkloosheid is opgelopen tot vijftien procent.

Vijf provincies blijven tegen akkoord rijk

Vijf provincies verzetten zich tegen het onderhandelaarsakkoord dat het rijk heeft gesloten met de lagere overheden over de financiën. Dat staat in een brief die de Gelderse gedeputeerde Jan Markink mede namens Friesland, Limburg, Noord-Brabant en Overijssel heeft gestuurd aan het Interprovinciaal Overleg (IPO).

De provincies betitelden het akkoord eerder al als een 'fundamentele aantasting' van de autonomie van provincies. De vijf provincies eisen nu dat het IPO tijdens een gesprek met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) 'de harde toezegging' krijgt dat provincies ruimte houden voor investeringen en niet worden beperkt in hun autonomie.

De gedeputeerden vinden dat het IPO hun bezwaren tegen het akkoord onvoldoende verwoordt richting Dijsselbloem. Het IPO moet die alsnog 'met kracht' onder de aandacht van het kabinet brengen. Dan gaat het bijvoorbeeld om de maximering van het btw-compensatiefonds, waartegen zij zich verzetten. Dat zou leiden tot 'onzekere budgettaire situaties'.

Ook voelen de provincies zich beknot in hun mogelijkheden om leningen te verstrekken aan andere publieke organisaties. De provincies laten het niet bij een brandbrief aan het IPO. Zij kondigen ook 'aanvullende gezamenlijke activiteiten' aan.

In het onderhandelaarsakkoord is onder meer afgesproken dat de lagere overheden hun begrotingstekort gaan terugdringen van een half procent van het bruto binnenlands product dit jaar, naar 0,2 procent in 2017. Ook is afgesproken dat decentrale overheden hun overtollige geld in principe bij de staat moeten stallen.

Terim kritisch op Sneijder en Drogba

Wesley Sneijder en Didier Drogba hebben de hooggespannen verwachtingen niet waargemaakt bij hun Europese debuut voor Galatasaray. Beide sterren konden zich woensdag amper onderscheiden tijdens de eerste confrontatie met Schalke 04 in de achtste finale van de Champions League.

Trainer Fatih Terim, die Sneijder al in de rust wisselde, was dan ook niet tevreden over zijn sterren. "We konden onze tegenstander niet voldoende onder druk zetten, omdat Sneijder, Drogba en Burak Yilmaz voorin niet voor genoeg pressie zorgden", bromde de 59-jarige succestrainer. Terim ziet het bereiken van de kwartfinales somber in. "Voor Schalke is deze 1-1 in Istanbul een voordeel."

Hamit Altintop, voormalig speler van Schalke, keek met gemengde gevoelens terug op de thuiswedstrijd. "Helaas konden we niet laten zien wat we wilden. Schalke speelde beter dan we hadden verwacht, wij konden niet brengen wat de trainer van ons had gevraagd. Toch geloven we dat we door kunnen gaan."

Prins Laurent verlaat ziekenhuis

Prins Laurent verlaat donderdag het ziekenhuis in Innsbruck. Dat heeft de woordvoerder van het ziekenhuis laten weten aan de Belgische krant De Standaard. Details over zijn toestand zijn niet bekendgemaakt.

De 49-jarige prins raakte dinsdag gewond tijdens zijn skivakantie in het Oostenrijkse Lermoos. De Tiroler Tageszeitung schreef dat hij zwaargewond was maar het Koninklijk Paleis sprak dat tegen en hield het op 'inwendige bloeduitstortingen'. Laurent moest wel in het ziekenhuis blijven voor onderzoek.

Prins Laurent is de derde zoon van de Belgische koning Albert II en koningin Paola. Hij is sinds april 2003 getrouwd met Claire Coombs. Op 6 februari 2004 beviel zijn vrouw van prinses Louise. Eind 2005 kwamen daar twee zoons bij, een tweeling met de namen Nicolas en Aymeric.

Afgelopen zondag was het precies een jaar geleden dat de Nederlandse prins Friso tijdens de jaarlijkse wintersportvakantie van de Oranjes in het Oostenrijkse Lech werd bedolven onder een lawine. De prins liep door het ongeluk zware hersenschade op door zuurstofgebrek en ligt nog altijd in coma in een ziekenhuis in Londen.

Herstel na operatie valt Nance zwaar

Nance heeft het moeilijk met haar herstel. De presentatrice had een hernia en onderging anderhalve week geleden een zware operatie. "Ik vind het zwaar en het valt me enorm tegen", laat Nance donderdag via haar woordvoerder weten. "Maar ik ben dankbaar dat mijn benen weer gevoel hebben."

De 39-jarige presentatrice werd met spoed opgenomen toen ze uitvalsverschijnselen kreeg. In het ziekenhuis bleek dat een verkalkte ader door haar ruggenmergvlies prikte en op een zenuw drukte. Volgens Nance' behandelend arts kroop de presentatrice door het oog van de naald en was ze bijna verlamd geweest.

"Vanaf nu kijk ik niet meer achterom", stelt Nance. "Iedere dag een stapje dichter naar huis zetten is nu mijn wens en motto, daarna kijk ik verder." Voorlopig moet de blondine nog in het ziekenhuis blijven. "De wil om naar huis te gaan is er, maar het kan gewoon nog niet", vertelt haar woordvoerder aan Novum Nieuws. "Zolang je nog gekoppeld ligt aan allerlei apparatuur kun je niet weg."

Ondanks de zware herstelperiode doet Nance het volgens de hoogleraar die haar behandelt goed. "Er lijken vooralsnog geen complicaties te zijn." Wanneer Nance wel naar huis mag, is nog niet bekend. "Het wordt van dag tot dag bekeken", weet de woordvoerder van de presentatrice. "Nance realiseert zich dat ze nog niet naar huis mag, ze kan nog niet zonder professionele zorg."

NEC mist Rieks tegen Willem II

N.E.C. moet het vrijdagavond tegen Willem II stellen zonder middenvelder Søren Rieks. De 25-jarige Deen is geblesseerd, laten de Nijmegenaren donderdag weten. De al langer uitgeschakelde Evander Sno en Youri Loen zijn ook niet van de partij in Tilburg.

Nathaniel Will liep afgelopen weekeinde tegen een rode kaart aan en is geschorst. Willem II mist onder meer Mitchell Piqué. De verdediger raakte dinsdagochtend tijdens de training ontwel en ligt in het ziekenhuis. Wat Piqué precies mankeert is onduidelijk.

Stank verraadt drugslab

In Helmond is donderdag een groot amfetaminelaboratorium gevonden. In de schuur van een voormalige boswachterswoning in een bosgebied in de Noord-Brabantse plaats werden volgens een politiewoordvoerder grondstoffen voor synthetische drugs gemaakt. Een man is aangehouden. Zijn identiteit is nog niet bekend.

Een agent was donderdagochtend in de buurt met een medewerker van Staatsbosbeheer voor een andere zaak. Toen hij een vreemde geur rook, ging hij op onderzoek uit en stuitte hij op het lab.

De zegsman kon nog niet zeggen hoeveel grondstoffen er zijn aangetroffen. "Dat moet nog blijken, maar het gaat in ieder geval om een groot laboratorium." De politie is volgens hem de rest van de dag bezig met het ontmantelen van het lab.

Vleesverwerker Oss vrijdag weer open

Vleesverwerker Willy Selten in Oss gaat vrijdag weer open. Dat meldt de juridisch adviseur van het bedrijf, Frank Peters, donderdag. Het bedrijf werd maandag gesloten door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vanwege mogelijke fraude met paardenvlees.

Na de sluiting spande de vleesverwerker een kort geding aan, maar donderdag kwamen de partijen er onderling uit, meldt een woordvoerder van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven in Den Haag.

"Het bedrijf brengt geen risico voor de volksgezondheid met zich mee en daarom gaan we morgen om 06.00 uur weer open", zegt Peters. De NVWA heeft volgens hem erkend dat er geen risico is. De familie Selten is volgens Peters 'heel blij' met de uitkomst.

Een woordvoerder van NVWA zegt niet op het kort geding of de uitkomst in te willen gaan. Het onderzoek naar het bedrijf uit Oss loopt nog en het geldt ook nog als verdachte van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen, meldt de zegsman.

Maandag deed de NVWA een inval bij Willy Selten. Het bedrijf wordt ervan verdacht paardenkarkassen uit Nederland en Ierland tot vleessnippers te hebben verwerkt en deze te hebben vermengd met rundvleessnippers.

Moszkowicz begrijpt dat hij straf verdient

Bram Moszkowicz erkent dat hij fouten heeft gemaakt en begrijpt dat hij daarvoor wordt bestraft. Maar hij vindt niet dat hij geschrapt moet worden van het tableau, wat zou betekenen dat hij zijn 'geliefde vak' niet meer zou mogen uitoefenen. "Mijn lot is in uw handen", sprak hij deemoedig in zijn slotwoord tegen het Hof van Discipline in Den Bosch.

Advocaat Gabriel Meijer, die Moszkowizc donderdag bijstond, pleitte voor een voorwaardelijke schorsing van een jaar. Mocht de bekende strafpleiter toch onvoorwaardelijk geschorst worden, dan zou hij in ieder geval de gelegenheid moeten krijgen om lopende zaken af te handelen.

Deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten Germ Kemper eiste vorig jaar in eerste aanleg een schorsing van een jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De Raad van Discipline bestrafte Moszkowicz echter met een levenslange schorsing.

Kemper liet zich donderdag niet uit over een passende strafmaatregel. Hij laat dit aan het hof, dat op 22 april uitspraak doet.


Moszkowizc begrijpt dat hij straf verdient (Foto: Novum)

Verdachte schietpartij Oosterwolde op vrije voeten

De 29-jarige verdachte van een fatale schietpartij in het Friese Oosterwolde vorige maand is voorlopig op vrije voeten gesteld. De man geldt nog wel als verdachte in de zaak. De rechtbank zag donderdag onvoldoende redenen om de voorlopige hechtenis te verlengen.

Het slachtoffer, een 51-jarige man uit Oosterwolde, werd 9 januari door een vrouw in de achtertuin van haar woning aan de Hooge Esch aangetroffen. De man overleed ter plaatse. Kort na de schietpartij kon de verdachte worden aangehouden.

In de woning waarbij het slachtoffer werd gevonden, werd een grote hoeveelheid henneptoppen aangetroffen. De politie stelde een onderzoek in of die vondst iets met het schietincident te maken had.

Het Diner negende op bestsellerlijst New York Times

De vertaling van Herman Kochs Het Diner is in de Verenigde Staten binnengekomen op de negende plaats van de bestsellerlijst van The New York Times. Het boek ligt in de VS sinds twee weken in de schappen, maar schrijft volgens uitgeverij Ambo Anthos nu al geschiedenis. Niet eerder heeft een oorspronkelijk Nederlandse roman zo'n hoge notering gehad op een Amerikaanse bestsellerlijst, meldt de uitgever donderdag.

De Amerikaanse vertaalrechten van Het Diner werden vorig jaar verkocht voor een zescijferig bedrag. Hoeveel er precies voor is betaald, is niet bekengemaakt. Aan de aankoop door Hogarth ging naar verluidt een hevige biedingsstrijd vooraf. Over de Amerikaanse vertaalrechten van Kochs Zomerhuis met Zwembad wordt nu onderhandeld.

Van Het Diner zijn wereldwijd in verschillende talen ruim een miljoen exemplaren verkocht. De Nederlandse verfilming van het boek draait dit najaar in de bioscoop.

Helft staatsobligaties in handen ECB zijn Italiaans

De helft van de staatsobligaties die de Europese Centrale Bank (ECB) op de balans heeft staan zijn van de Italiaanse overheid. Dat blijkt uit de donderdag gepubliceerde jaarrekening van de centrale bank van de eurozone.

De centrale bank begon in mei 2010 staatsobligaties van de zwakkere eurolanden op te kopen, toen de schuldencrisis in Griekenland begon. De centrale bank had hierdoor eind 2012 voor 218 miljard euro aan staatsobligaties in de boeken. Hiervan is 102,8 miljard euro Italiaans.

Staatsobligaties van de Spaanse overheid zijn nummer twee met een waarde van 44,3 miljard euro. De centrale bank heeft daarnaast nog Griekse (33,9 miljard euro), Portugese (22,8) en Ierse (14,2) staatsobligaties in bezit.

De ECB maakte in 2012 een winst van 2,2 miljard euro. Een jaar eerder was dat nog 1,9 miljard euro. De centrale bank maakt winst op eigen fondsen en rente-inkomsten uit onder meer de opkoopprogramma's van obligaties.

Van de winst is 1,2 miljard euro in de reservepot gestort, die hiermee op ruim 7,5 miljard euro is uitgekomen. De helft van de resterende winst, 575 miljoen euro, is eind januari overgemaakt aan de nationale centrale banken, zoals De Nederlandsche Bank (DNB). De overige 423 miljoen euro wordt 25 februari overgemaakt.

Mede door de winsten gemaakt in Europa maakt DNB tot en met 2017 3,2 miljard euro aan dividend over aan de Nederlandse staat, zo werd vorige week bekendgemaakt. Dit jaar kan minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem hiervan al achthonderd miljoen euro bijschrijven.


Helft staatsobligaties in handen ECB zijn Italiaans (Foto: Novum)

Nederland bevordert mensenrechten in Indonesië

Nederland start op verzoek van Indonesië een project op Papoea en de Molukken om de 'verstandhouding tussen politie en burgers' te verbeteren. Dat is een van de uitkomsten van het gesprek dat minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) donderdag in Jakarta had met zijn Indonesische ambtgenoot Marty Natalegawa. Dat laat Timmermans' woordvoerder weten.

Bij het project zal onder meer aandacht zijn voor de 'mensenrechten en culturele verschillen'. Beide ministers willen met meer 'transparantie en openheid' de positie van Papoea's verbeteren. Timmermans ontvangt volgende week in Den Haag de baas van een Indonesische werkgroep voor sociaaleconomische ontwikkeling op Papoea.

Separatisten strijden in dit gebied al meer dan veertig jaar tegen de Indonesische heerschappij. In 1969 werd de voormalige Nederlandse kolonie ingelijfd door Indonesië, zelf ook een oud-kolonie van Nederland. De beweging Vrij Papoea strijdt sindsdien voor zelfbestuur. Timmermans en zijn collega waren het donderdag eens over het belang van tolerantie tegenover religieuze en andere minderheden, zowel in Indonesië als Nederland.

Timmermans brengt deze week een tweedaags bezoek aan Indonesië. Vorig jaar raakte de relatie tussen Nederland en Indonesië bekoeld doordat het land afzag van de aankoop van Nederlandse tanks. In de Tweede Kamer was discussie ontstaan over de deal, die tweehonderd miljoen euro zou opleveren, omdat Indonesië de mensenrechten zou schenden. Het land kocht vervolgens de tanks van Duitsland.

De Indonesische ambassadeur Retno Marsudi in Nederland liet daarop weten dat zij het opgeheven vingertje van Nederland over de mensenrechten beu is. "Het lijkt meer een algemeen verwijt. Als die discussie maar blijft voortduren kan dat onze bilaterale band beschadigen", zei ze in een interview met De Telegraaf.

Timmermans liet woensdag in die krant optekenen dat hij geen reden ziet voor excuses vanwege de afgeketste tankdeal. "Ik heb niet de indruk dat onze band beschadigd is geraakt", meldde hij. "Indonesië is een zelfbewust land dat er uiteindelijk zelf voor koos de tankdeal af te blazen."

Na afloop van het gesprek met zijn collega zegt Timmermans dat Indonesië en Nederland samen een geschiedenis van vierhonderd jaar hebben. "We delen dna, ook letterlijk." Hij wijst erop dat het land zich snel ontwikkelt en in de regio een 'belangrijke en constructieve rol' speelt. "Indonesië is voor ons een prioriteit", aldus de minister.

Afgesproken is verder om de onderlinge samenwerking te versterken op het gebied van watermanagement, infrastructuur, stadsplanning en landbouw.

Raffinaderij fors beboet voor illegale Roemenen

Een Rotterdamse raffinaderij heeft een boete van 1,9 miljoen euro gekregen voor het illegaal inhuren van Roemeense werknemers. Het Roemeense uitzendbureau dat de arbeidskrachten moet eenzelfde bedrag betalen. Dat maakte de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid donderdag bekend.

De inspectie trof 242 Roemeense arbeiders aan bij een fabriek in aanbouw in het Rijnmondgebied. Bedrijven in Nederland mogen alleen met een vergunning Roemenen aan het werk zetten. Omdat zowel de raffinaderij als het Roemeense uitzendbureau geen vergunningen konden overleggen, werden zij beboet.

De raffinaderij heeft bezwaar gemaakt tegen de bestraffing, maar heeft de boete wel betaald. Het Roemeense uitzendbureau heeft de rechter om uitstel van betaling gevraagd.

Dissidente filmmaker Aleksej German (74) overleden

De Russische filmmaker Aleksej German is overleden. De regisseur is bekend van zijn kritische werk over het Stalin-tijdperk. Hij is 74 jaar oud geworden. German overleed in een ziekenhuis in Sint-Petersburg aan hartfalen, zo meldt zijn zoon.

German verwierf internationale bekendheid door zijn film Moj Droeg Ivan Lapsjin (Mijn Vriend Ivan Lapsjin) uit 1986. Het drama gaat over een rechercheur die een criminele bende onderzoekt. De censuur wist de film twee jaar op de planken te houden. De autoriteiten waren het niet eens met de manier waarop de regisseur de terreur onder dictator Josef Stalin schilderde.

Germans oorlogsdrama Provjerka na Dorogach (Controle Onderweg) werd door het ministerie van cultuur van de Sovjet-Unie nog langer tegen gehouden. Hij nam de film in 1971 op, maar ook dat drama werd pas uitgebracht nadat Michail Gorbatsjov in 1985 aan de macht kwam.

In 1998 maakte German het komische drama Chroestaljov, Masjinu! (Chroestaljov, Mijn Auto!) over de laatste dagen van Stalin. Die productie werd negatief ontvangen op het filmfestival van Cannes, maar bereikte later een cultstatus.

Brussel zwijgt nog over steun SNS

De Europese Commissie maakt donderdag nog niet bekend of het toestemming geeft voor de nationalisatie van SNS Reaal. Dat meldt een woordvoerder donderdag aan Novum Nieuws. De landsadvocaat stelde vorige week bij de rechtszitting bij de Raad van State dat de commissie donderdag een oordeel zou vellen over de zaak.

Volgens de woordvoerder legt de Europese Commissie zich bij dergelijke gevoelige besluiten niet vast op een bepaald publicatietijdstip. De woordvoerder kon dan ook niet zeggen wanneer het besluit wel valt.

Mededingingscommissaris Joaquín Almunia bekijkt alle gevallen waarin sprake is van staatssteun aan bedrijven. Zo werd de Nederlandse steun aan ING en ABN AMRO alleen onder bepaalde voorwaarden goedgekeurd door de commissie. De banken mogen bijvoorbeeld geen overnames doen.

SNS Reaal werd begin deze maand voor 3,7 miljard euro genationaliseerd, omdat de problemen bij vastgoedtak Property Finance te groot waren. Als het aan minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) ligt, verliezen aandeelhouders en mensen die achtergestelde leningen verschaften aan de bank en verzekeraar, al hun geld.

De Raad van State oordeelt maandag of minister Dijsselbloem in zijn recht stond om SNS te nationaliseren. Als Dijsselbloem gelijk krijgt, besluit de Ondernemerskamer later over een eventuele vergoeding voor de gedupeerde beleggers.


Brussel zwijgt nog over steun SNS (Foto: Novum)

Barcelona verklaart Abidal fit

Verdediger Éric Abidal is weer inzetbaar voor Barcelona. De lange Fransman is volledig hersteld van de levertransplantatie die hij vorig jaar april onderging, nadat een jaar eerder een levertumor was verwijderd. Dat meldt de Catalaanse club donderdag.

De 33-jarige Abidal kwam vorig jaar februari voor het laatst in actie. Het is nog niet bekend of de oud-speler van Olympique Lyon zaterdag in Camp Nou tegen Sevilla al zijn rentree maakt.


Barcelona verklaart Abidal fit (Foto: Novum)

Toch cel voor oud-AIVD'ers voor lek aan Telegraaf

Twee oud-AIVD'ers die in 2009 staatsgeheimen aan een journaliste van De Telegraaf lekten, hebben in hoger beroep alsnog celstraf gekregen. Het hof in Den Haag veroordeelde de man en de vrouw donderdag tot respectievelijk acht en zestien maanden. De rechtbank in Haarlem had de twee in 2010 nog vrijgesproken. Justitie was in beroep gegaan.

Bij een huiszoeking in de gezamenlijke woning van de twee werden staatsgeheime documenten aangetroffen. Ook schond de vrouw opzettelijk haar ambtsplicht door de AIVD-informatie ook aan de man te verstrekken, zo oordeelt het hof. Van de man acht het hof niet bewezen dat hij wist van de aanwezigheid van de documenten.

Op twee punten vindt het hof dat er onvoldoende bewijs was. Daarom was de straf minder zwaar dan de eis van justitie. Tegen de vrouw had het OM drie jaar geëist, waarvan vijftien maanden voorwaardelijk. De man had twee jaar, waarvan elf maanden voorwaardelijk, tegen zich horen eisen.

Steeds meer universiteiten geven gratis online les

Steeds meer topuniversiteiten uit de hele wereld beginnen online colleges en hele vakken aan te bieden. Het is echter nog de vraag of studenten hun diploma's deels met online colleges kunnen halen.

De Amerikaanse bedrijven Coursera en edX, twee van de grote aanbieders van online colleges, kondigden donderdag aan een fors aantal nieuwe universiteiten te hebben aangetrokken. EdX, dat vorig jaar mei werd opgericht door de gelauwerde universiteiten Harvard en MIT, heeft zes nieuwe universiteiten aangetrokken. Vijf zijn van buiten de Verenigde Staten, waaronder de TU Delft. Coursera gaat samenwerken met 29 nieuwe universiteiten. Gedurende de komende maanden voegt Coursera negentig nieuwe vakken toe aan zijn assortiment. Sommige vakken zullen in het Frans, Spaans, Italiaans en Chinees te volgen zijn.

Miljoenen mensen hebben zich het afgelopen jaar ingeschreven voor de zogenoemde Massive Online Open Courses (MOOC). Mensen overal ter wereld worden in staat gesteld om onderwijs te volgen van gelauwerde universiteiten. Het mooiste is misschien wel dat het allemaal gratis is.

Coursera biedt momenteel 220 vakken van 33 verschillende universiteiten. Bijna 2,8 miljoen mensen hebben in totaal tien miljoen vakken gevolgd. Slechts een fractie van de mensen maakt een vak ook af. De drempel is laag omdat het inschrijven eenvoudig en gratis is.

De TU Delft is de eerste partner van edX die zijn vakken als het ware als 'open source' aanbiedt. Andere universiteiten kunnen leentjebuur spelen bij de TU en de Nederlandse colleges verwerken in hun eigen curriculum.

De grote vraag is of de MOOC's in de toekomst ook studiepunten kunnen opleveren. Tot dusver geldt dat slechts voor een klein aantal vakken, maar dat kan veranderen als universiteiten bepalen dat de online vakken voldoen aan hun normen. Eerder deze maand deed de Amerikaanse Onderwijsraad een aanbeveling om voor vijf vakken van Coursera studiepunten te geven.

Volgens critici maken veel te veel mensen die zich inschrijven de online vakken niet af en zijn de MOOC's niet geschikt voor mensen die juist meer begeleiding nodig hebben. EdX vindt dat universiteiten de MOOC's juist moeten gebruiken als aanvulling op hun bestaande curriculum, niet als vervanging.

Studenten van de San Jose University volgden onlangs een ingenieursvak dat deels online en deels in klaslokalen werd gegeven. De studenten presteerden aanzienlijk beter dan studenten die het vak volledig op de ouderwetse manier volgden. "Ik geloof echt dat deze mix een belangrijke manier is om het onderwijs te verbeteren", aldus edX-directeur Anant Agarwal.

Richard Gere: bankiers zijn pubers

Volgens Richard Gere zijn de meeste financiële types onvolwassen mannetjes. "Ze zijn emotioneel nog niet helemaal af", zegt de acteur voor de camera van Novum Nieuws. "Ze hebben een soort jongensachtig enthousiasme en zien nooit ergens problemen. Daardoor gaan ze vaak grof de fout in, maar het heeft ook wel iets aandoenlijks."

In zijn nieuwe film Arbitrage speelt de 63-jarige Gere de hoofdrol van de puissant rijke hedgefondshandelaar Robert Miller die in de problemen komt omdat hij iets te creatief met zijn boekhouding is omgegaan. "Ik weet niet of ik het met deze man ook maar een dag zou uithouden", geeft de acteur toe. "Maar het is een rol om je vingers bij af te likken. Die kom ik niet vaak meer tegen."

"Die opportunistische beleggers zijn zeker niet de stoffige, statige bankiers van weleer", legt Gere uit. "Tegenwoordig zijn het gokkers, cowboys. Ze zitten vol energie en creativiteit. Robert weet dat hij diep in de problemen zit, maar die ziet hij ook wel weer als een enorme uitdaging. Een gokker wil ook eigenlijk eerst verliezen en zich dan weer terugknokken."

"En Robert heeft een goed hart", gaat Gere verder. "Hij heeft eigenlijk geen moment echt kwaad in de zin. Hij heeft het beste voor met zijn vrouw en kinderen en als het fout gaat wil hij hen koste wat het kost buiten schot houden." Dat blijkt echter vrijwel onmogelijk omdat zijn vrouw, een rol van Susan Sarandon, en zijn dochter die bij hem in dienst is ook niet op hun achterhoofd gevallen zijn.

De vergelijking met mannen als Bernie Madoff, de Amerikaanse ex-zakenman die in 2005 werd opgepakt omdat hij zijn klanten met een piramidespel voor 65 miljoen dollar had opgelicht, is snel gemaakt. "Als acteur is het de kunst om juist voor dit soort personages een bepaalde sympathie te ontwikkelen. Zelfs de grootste misdadiger vindt vaak dat hij eigenlijk fundamenteel gelijk heeft en dus vanuit het goede handelt."

"Dan zie je ook dat deze film eigenlijk niet zozeer over die financiële wereld gaat. Dat is wel de achtergrond, de plot, maar niet de hoofdzaak. Het is een verhaal over zeer uiteenlopende mensen uit allerlei lagen van de bevolking die allemaal met hun eigen problemen worstelen. En geen van hen is echt helemaal brandschoon. Iedereen heeft ergens wel een kwaad geweten. Niet alleen Robert, ook de politieagent, de rechter, de chauffeur. Daar kan iedereen zich mee identificeren."

Gere heeft al vaker aangegeven dat acteurs vooral goed moeten kunnen liegen. Zijn antwoord op de vraag of hij zelf een goede beurshandelaar of financieel adviseur zou zijn, is dan ook simpel. "Absoluut", zegt hij lachend. "Ik heb echter geen enkele affiniteit met dat vak. Ik geef niets om cijfers en eigenlijk ook niet zo om geld."

Bovendien heeft hij zelf geen al te beste ervaringen met beleggen. "Zo'n twintig jaar geleden kwam een goede vriend, een filmproducent, met een tip. Hij noemde een bedrijf en zei dat ik daar hoe dan ook in moest beleggen, het kon niet misgaan. Uiteraard kelderden binnen een week de aandelen en was ik mijn geld kwijt. Daarmee had ik het meteen afgeleerd."


Richard Gere: bankiers zijn pubers (Foto: Novum)

Hennis wil vrouwentoilet in nieuwe onderzeeërs

In nieuwe onderzeeboten worden mogelijk gescheiden voorzieningen voor mannen en vrouwen ingebouwd. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) wil dat daar rekening mee wordt gehouden, zegt ze in een donderdag gepubliceerd interview met Elsevier. Op termijn zou dat kunnen leiden tot het toelaten van vrouwen bij de Onderzeedienst. Daar worden vrouwen nu geweerd vanwege het gebrek aan privacy aan boord van een onderzeeër.

Elsevier refereert in het interview aan de Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta, die onlangs gevechtsfuncties openstelde voor vrouwen. Op de vraag of het haar aanspreekt, vrouwen in onderzeeboten en bij de mariniers, antwoordt Hennis dat het geslacht haar niet uitmaakt. "Mannetje, vrouwtje. Doet er niet toe. Hetero of homo, het interesseert mij geen bal."

Hennis laat weten dat ze heeft bekeken hoe 'geslachtsbepaald' de beroepsactiviteiten zijn bij het Korps Mariniers en de Onderzeedienst. "Daar ontbreekt elke vorm van privacy. Gescheiden slaapruimten en gescheiden sanitaire voorzieningen zijn onmogelijk. Maar als bij de bouw van een nieuwe generatie onderzeeboten rekening kan worden gehouden met gescheiden voorzieningen, kan dat tot een wijziging leiden", aldus de minister in Elsevier.

Dat Hennis ook vrouwen in gevechtsfuncties wil, zoals Elsevier online kopt, is niet correct, licht een woordvoerder van de minister toe. "Vrouwen in gevechtsfuncties zijn er al, zoals bijvoorbeeld bij de luchtmacht. Alleen bij het Korps Mariniers en de Onderzeedienst worden nu uit praktische overwegingen geen vrouwen toegelaten." Concrete plannen om nieuwe onderzeeboten te laten bouwen zijn er overigens niet, aldus de zegsman.

Geen extra bijstand voor inrichten babykamer

Bijstandsgerechtigden die een baby krijgen en zich genoodzaakt zien allerlei nieuwe spullen voor de familie-uitbreiding aan te schaffen, hoeven niet bij de overheid aan te kloppen voor een bijdrage. Ouders in verwachting kunnen de kosten zien aankomen en hebben genoeg tijd om geld opzij te zetten of een lening af te sluiten, oordeelt de Centrale Raad van Beroep in een uitspraak die donderdag is gepubliceerd.

Een stel in de bijstand met een baby in aantocht vond dat de sociale dienst moest bijspringen in de kosten voor de babyuitzet. De sociale dienst wees hun verzoek af, waarop de ouders naar de Centrale Raad van Beroep stapten. Die rekent de babyuitzet tot de 'incidenteel voorkomende algemene noodzakelijke kosten van het bestaan'. Onder die noemer vallen bijvoorbeeld ook de elektriciteitsrekening of de aanschaf van kleding. Deze kosten moeten met de uitkering worden betaald.

Van bijzondere omstandigheden was volgens de raad geen sprake. Daarom krijgen zij geen extra geld. De ouders, die al nul op het rekest van de gemeente en de rechtbank hadden gekregen, kunnen niet in hoger beroep. De Centrale Raad van Beroep is de hoogste rechter op het gebied van sociaal bestuursrecht.


Geen extra bijstand voor inrichten babykamer (Foto: Novum)

Polen willen diakritische tekens bewaren

Poolse taaldeskundigen zijn een campagne begonnen om het ingewikkelde systeem van diakritische tekens in de Poolse taal te bewaren. De haakjes, punten en streepjes beginnen achterhaald te raken onder druk van IT en snelheid.

De Raad voor de Poolse Taal lanceerde donderdag een campagne om de diakritische tekens niet verloren te laten gaan. De tekens zijn een visueel en bepalend kenmerk van de Poolse taal die aan de betekenis bijdragen en de uitspraak verrijken, zei linguïst Jerzy Bralczyk.

De campagne vormt onderdeel van de internationale dag voor de moedertaal van de Unesco.

Luchtaanval op veldhospitaal opstandelingen Syrië

Bij een luchtaanval op een veldhospitaal van Syrische opstandelingen zijn donderdag achttien mensen om het leven gekomen, melden activisten van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. De aanval vond plaats in de zuidelijke stad Daraa, waar de opstand tegen president Bashar Assad bijna twee jaar geleden begon.

Onder de doden zijn volgens het Observatorium acht strijders, drie ziekenverzorgers en zeven andere burgers, onder wie een vrouw en een vader met kind.

Groothuis: "Ik ben echt kierewiet geweest"

Voordat schaatser Stefan Groothuis vorig jaar in Calgary de wereldtitel sprint veroverde, ging hij door een diep dal. "Ik ben echt kierewiet geweest", zegt hij in een onthullend interview dat vrijdag verschijnt in NUsport. "Die zware depressie was veruit het belangrijkste dat jaar. Natuurlijk, ik werd in dat schaatsseizoen wereldkampioen. Fantastisch. Maar er was ook een andere kant. Het is echt overleven geweest."

Volgens Groothuis had zijn zware depressie diverse oorzaken. De gecompliceerde koop van een eigen woning, de geboorte van zijn zoon en zijn geringe eigenwaarde speelden daarin een rol. Hij bleef met bètablokkers en valium op de been. Over die paniekperiode zegt hij: "Ik voelde me een zombie".

Zijn vrouw Ester heeft hem door de "zwarte mist" heen gesleept. "Wat er was gebeurd als zij er niet was geweest, weet ik niet. Ik heb moeilijke momenten gehad, laat ik het daar bij houden."

Groothuis: ik ben echt kierewiet geweest
Groothuis: ik ben echt kierewiet geweest (Foto: ANP)

Schalke bekijkt of Drogba speelgerechtigd is

Schalke 04 onderzoekt of Galatasaray-spits Didier Drogba wel speelgerechtigd is in de Champions League. De club van Klaas-Jan Huntelaar en Ibrahim Afellay twijfelt daaraan, laat Schalke donderdag weten.

De twee clubs staan tegenover elkaar in de achtste finales van het prestigieuze toernooi. De eerste ontmoeting eindigde woensdag in 1-1.

Drogba kwam vorige maand over van het Chinese Shanghai Shenhua. Die club claimt dat de spits daar nog tot 2014 onder contract staat en heeft een klacht ingediend bij de FIFA. De wereldvoetbalbond besloot echter dat Drogba voorlopig gewoon voor Galatasaray mag uitkomen.

Mocht Shanghai Shenhua alsnog gelijk krijgen dan hangt Drogba een schorsing boven het hoofd en kan Galatasaray een transferverbod krijgen.

Fifty Shades of Grey-film komt in 2014

De verfilming van het populaire boek Fifty Shades of Grey moet volgend jaar zomer eindelijk in de bioscopen draaien. Dat blijkt uit uitspraken van Adam Fogelson, baas van filmstudio Universal Pictures, tegen het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. De studio krijgt veel kritiek op de trage totstandkoming van de film. "Het is zeker een prioriteit van ons."

Universal kocht vorig jaar maart al de filmrechten van de trilogie van E.L. James, maar heeft nog geen scenarist of regisseur aangesteld. Fogelson begrijpt de kritiek dat de film te lang op zich laat wachten. "Ik geloof niet dat James interesse had om snel een studio in te duiken", legt hij uit. "Ik denk niet dat een vervolg of derde deel daar profijt van heeft."

De studiobaas ontkent dat Angelina Jolie is gevraagd voor de regie van het boek over de BDSM-relatie tussen een jonge vrouw en een miljardair. "Maar we hebben echt heel interessante gesprekken gehad met getalenteerde, serieuze filmmakers."

Naast de onthullingen over Fifty Shades of Grey bevestigt Fogelson dat Kristen Stewart speelt in het vervolg op Snow White and the Huntsman. Regisseur Rubert Sanders, wiens huwelijk stukliep door zijn affaire met Stewart, heeft geen interesse in de regie. Ook kondigde hij vervolgfilms aan op de horrorfilm Mama en de komedie Identity Thief.


Fifty Shades of Grey-film komt in 2014 (Foto: Novum)

Lego groeit

Lego heeft de omzet vorig jaar met 25 procent zien toenemen tot 23,4 miljard Deense kroon (3,1 miljard euro). De vraag naar een nieuwe serie Lego voor meisjes was zo groot dat de productie het niet kon bijbenen. Dat maakte het Deense bedrijf donderdag bekend.

De winst van het bedrijf steeg met 38 procent tot 5,6 miljard kroon. De Star Wars en Ninja-series zijn volgens het concern het populairst. De nieuwe serie voor meisjes, Lego Friends, doet het echter veel beter dan verwacht. Zelfs na een verdubbeling van de productie kon niet aan de vraag worden voldaan.

Het bedrijf haalt meer dan zestig procent van zijn omzet uit nieuwe series.

Volgens topman Jørgen Vig Knudstorp komen de goede cijfers voort uit het feit dat 'kinderen wereldwijd Lego bovenaan de wensenlijstjes hebben staan'. Lego verwacht ook voor dit jaar een robuuste groei, maar niet zo hoog als in 2012.


Forse groei voor Lego (Foto: Novum)

NAVO-baas: stop gesnoei in defensie

De NAVO dringt er bij haar lidstaten op aan hun bezuinigingen op defensie-uitgaven te staken. Al te strenge bezuingingen brengen de veiligheid in het geding, zei NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen.

De bezuinigingen zijn 'reden tot zorg', zei Rasmussen voorafgaand aan een overleg met de 28 NAVO-ministers van defensie in Brussel. Op de top zal naar manieren worden gezocht om door middel van samenwerking te besparen op de kosten van het bondgenootschap.

De secretaris-generaal hoopt dat als de economie aantrekt, landen weer meer zullen investeren in defensie.

Franse heli doodt moslimextremisten

Een Franse gevechtshelikopter heeft in het noorden van Mali een pickup-truck met jihadisten onder vuur genomen. Daarbij zijn volgens een legerwoordvoerder rond de tien opstandelingen omgekomen.

Het incident speelde zich woensdag af in Adrar des Ifoghas, een bergketen aan de grens met Algerije waar extremisten zich hebben verschanst. Franse en Malinese troepen proberen de militanten te verjagen. Bij gevechten in het gebied kwamen dinsdag een Franse legionnair en meer dan twintig jihadisten om het leven.

EU akkoord met steun Franse hypotheekbank

De Europese Commissie heeft goedkeuring verleend aan de Franse steun voor hypotheekbank Crédit Immobilier de France. In ruil voor de staatsgarantie van achttien miljard euro moet de bank binnen zes maanden met een herstructureringsplan komen. Dat maakte de Europese Commissie donderdag bekend.

Frankrijk besloot vorige zomer de garantie af te geven, omdat het bedrijf in geldnood zat na een forse kredietverlaging door kredietbeoordelaar Moody's. De bank heeft voor ongeveer 35 miljard euro aan hypotheken uitstaan bij mensen met een laag inkomen.

Zonder de staatsgarantie zou de bank failliet zijn gegaan. Volgens de commissie zou een faillissement grote gevaren met zich meebrengen voor het Franse financiële systeem.

Frankrijk moet binnen zes maanden het herstructureringsplan bij de Europese Commissie inleveren. Tot die tijd mag de bank geen overnames doen of dividend uitkeren.

Haagse kaasstolp onderwerp toneelstuk

Het Nationale Toneel (NT) komt met een toneelstuk over Nieuwspoort, het perscentrum van het Binnenhof waar parlementair journalisten samenkomen met voorlichters, politici en lobbyisten. Regisseur Casper Vandeputte onderzoekt voor het Haagse gezelschap de beelden van de werkelijkheid die mensen door politici en media krijgen voorgeschoteld.

Het stuk Nieuwspoort staat vanaf september samen met achttien andere stukken op het programma voor het komende theaterseizoen, maakte het NT donderdag bekend. Het centrale thema van de werken is 'de zoektocht naar moraal' in tijden van crisis. Het toneelgezelschap schakelt daarbij de hulp van historische schrijvers als Oscar Wilde en William Shakespeare en van hedendaagse filosofen als Peter Sloterdijk en Slavoj Zizek.

Het NT trapt het theaterseizoen 2013/2014 dit najaar af met de vertolking van Het Stenen Bruidsbed van Harry Mulisch. Voor de bewerking van Oscar Wildes De Ideale Man werkt het Haagse toneelgezelschap samen met de Vlaamse collega's van NTGent. Ook heeft het gezelschap nieuwe acteurs aan zich gebonden, onder wie Hannah Hoekstra en Reinout Scholten van Aschat.

Palestijnen slaags met militairen op Westoever

Zo'n tweeduizend Palestijnse betogers zijn donderdag slaags geraakt met Israëlische militairen op de Westelijke Jordaanoever. De demonstranten waren de straat opgegaan om zich solidair te tonen met Palestijnen die in Israël gevangen zitten.

De betogers kwamen samen bij een controlepost van het Israëlische leger en wilden vanaf daar optrekken naar een nabijgelegen legergevangenis. Toen ze staande werden gehouden door de militairen begonnen de demonstranten met stenen te gooien en autobranden in brand te steken. De militairen zetten traangas en rubberkogels om de demonstranten te verjagen.

Directeur vleesbedrijf naar Zweden voor uitleg

Directeur Joost Beimer van het Enschedese vleesverwerkingsbedrijf Beimer Meat gaat naar Zweden om uitleg te geven over de aanwezigheid van de EHEC-bacterie in vlees van zijn fabriek. Dat meldt RTV Oost donderdag. Een medewerker van het bedrijf wilde niet direct op het bericht reageren.

De uitsnijderij meldde dinsdag dat het besmette vlees alleen naar een bedrijf in Zweden is gegaan. Dat zou blijken uit een zogenoemde tracering die met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is uitgevoerd. Het vlees was in september geleverd en is waarschijnlijk al opgegeten. Om te voorkomen dat eventuele ingevroren partijen worden geconsumeerd is toch een waarschuwing uitgevaardigd.

De besmetting kwam aan het licht toen twee kinderen in Zweden ziek werden na het eten van hamburgers. De uitsnijderij stelde eerder dat de EHEC-bacterie nog in het vlees kon zitten doordat anderen de 'verhittingsinstructie' niet goed hebben opgevolgd.

De EHEC-bacterie bevindt zich in het maag-darmkanaal van het rund en kan via een onhygiënisch slachtproces op het vlees terechtkomen. Het besmette vlees van Beimer kwam van slachthuizen uit Hongarije, Polen, het Verenigd Koninkrijk en Letland. Die bedrijven halen hun vlees weer van verschillende boeren.

Meer huiseigenaren moeten woning verkopen

Het aantal huiseigenaren dat hun woning vanwege betalingsproblemen gedwongen moet verkopen, is de afgelopen jaren toegenomen. Dat schrijft minister voor Wonen Stef Blok (VVD) donderdag in antwoord op Kamervragen van het CDA.

Er zijn geen openbare gegevens beschikbaar van het aantal zogeheten onderhandse verkopen. Blok baseert zich op gegevens van De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten. Zij hebben bij veertien kredietverstrekkers informatie opgevraagd over de onderhandse verkopen de afgelopen jaren. Dan gaat het om woningen die worden verkocht nadat een betalingsachterstand is ontstaan van meer dan negentig dagen.

Uit de gegevens blijkt dat het aantal onderhandse verkopen is gestegen van 1356 in 2008 tot 3847 in 2011. Deze stijgende trend lijkt zich ook in 2012 door te zetten, schrijft Blok. De Nederlandse Vereniging van Banken schat het aantal onderhandse verkopen in dat jaar op 4500.

Het aantal huizen dat via een executieveiling wordt verkocht is vorig jaar afgenomen, van 2670 tot 2488. Dat blijkt uit cijfers van het Kadaster. Het zijn er echter wel meer dan in 2010 (2186). Volgens Blok is de daling het afgelopen jaar te danken aan inspanningen van de banken, het Waarborgfonds Eigen Woningen en andere financiële instellingen om te voorkomen dat een huis gedwongen wordt geveild.

Zij besteden meer aandacht aan een vroegtijdige signalering van betalingsproblemen en proberen door goede begeleiding te voorkomen dat het huis moet worden verkocht. Is verkoop niettemin onafwendbaar, dan proberen zij een executieveiling zo veel mogelijk te voorkomen door met een onderhandse verkoop de opbrengst te 'optimaliseren', aldus Blok.

Drie zusjes verkracht en vermoord in India

In het westen van India zijn drie zusjes in de leeftijd van 5 tot 11 jaar verkracht en vermoord. De politie zei donderdag een klopjacht te hebben geopend op een groep mannelijke verdachten.

De lichamen van de meisjes werden 14 februari gevonden in een waterput in de deelstaat Maharashtra. Woedende inwoners van het dorp wierpen woensdag een blokkade op op een snelweg die door het gebied loopt en eisten gerechtigheid voor de zusjes.

Israël laat naar olie boren in Golan

Israël heeft toestemming verleend voor proefboringen naar olie in de Hoogten van Golan, een strategische hoogvlakte die het in de oorlog van 1967 op Syrië heeft veroverd.

De vergunning is woensdag door het ministerie voor energie en water afgegeven aan het Amerikaans-Israëlische bedrijf Genie Energy, dat geleid wordt door Effi Eitam, een voormalige Israëlische minister.

Israël heeft de Golan-hoogten in 1981 geannexeerd, maar internationaal staan ze nog steeds als bezet gebied te boek. Vergunningen om er naar olie te zoeken werden twintig jaar geleden opgeschort toen Israël en Syrië onderhandelingen begonnen over een mogelijke teruggave, maar het overleg heeft nooit iets opgeleverd.

[WK] Huizenga vijfde op individuele achtervolging

Jenning Huizenga is donderdag bij de wereldkampioenschappen baanwielrennen in Minsk vijfde geworden en liep daardoor net de strijd om het brons mis. Huizenga eindigde in de kwalificatie met een tijd van 4.23,278 als vijfde. Dat was een halve seconde te langzaam om te mogen strijden om het brons.

Om het brons gaan de Australiër Alexander Morgan en de Zwitser Stefan Küng de baan op. De strijd om de wereltitel zal gaan tussen Michael Hepburn uit Australië (4.18,456) en de Ier Martyn Irvine (4.20,260). Hepburgn en Irvine waren de snelste in de kwalificatie. Dion Beukeboom kwam er niet aan te pas. De 24-jarige renner eindigde als achttiendde.

Roeibond neemt afscheid van coaches

De Nederlandse roeibond (KNRB) zal dit voorjaar afscheid nemen van drie bondscoaches. Dave McGowan, Diederik de Boorder en Rob Robbers zullen niet meer in dienst zijn van het nationale roeiteam. Het trio past niet meer in de technische organisatie van de roeibond. "We maken de keuze voor een uniforme filosofie van coachteam, trainingsaanpak en verplichting. De Boorder, Robbers en McGowan zijn zeer professioneel en hebben een grote bijdrage geleverd aan het roeien in Nederland. Ik hoop dat ze een bijdrage zullen blijven leveren aan het roeien in Nederland", liet interim-manager Joop Alberda weten.

Wie het roeiteam moet begeleiden naar Rio 2016 is door het vertrek van het drietal nog niet bekend. De nieuwe technisch directeur van de KNRB, Hessel Evertse, neemt vanaf 1 maart het roer over van Alberda en zal dan zijn team kunnen samenstellen. 

Start beachvolleybalseizoen maand verschoven

De beachvolleyballers kunnen een een maand langer trainen om fit aan de start van nieuwe seizoen te staan. De internationale federatie FIVB heeft de start verschoven van eind maart naar eind april. Het World Tour-seizoen begint nu in China met de Fuzhou Open. Na de grandslamtoernooien van Shanghai en het Argentijnse Corrientes strijken de beachvolleyballers half juni neer in Scheveningen.

Het wereldkampioenschap beachvolleybal staat gepland voor begin juli in de Poolse stad Stare Jablonski. Het seizoen loopt tot half december, als in het Zuid-Afrikaanse Durban het laatste toernooi op het programma staat. Ieder evenement zal dit jaar beginnen met een groepsfase voordat het knockoutsysteem ingaat. Het totale prijzengeld bedraagt 5,6 miljoen euro, iets meer dan vorig jaar.

Giro start volgend jaar in Belfast

De Giro begint volgend jaar in het Noord-Ierse Belfast. De renners rijden drie etappes op het eiland en doen ook Armagh en de Ierse hoofdstad Dublin aan, laat de organisatie van de koers donderdag weten.

Het is de eerste keer dat de Giro Ierland en Noord-Ierland aandoet. De Ronde van Frankrijk, die volgend jaar start in het Britse Yorkshire, ging de Italiaanse koers in 1998 al eens voor.

Onderzoek naar wangedrag Australische zwemmers

De Australische zwembond gaat vermeend wangedrag van de zwemmers onderzoeken. De sporters zouden tijdens de Olympische Spelen in Londen onder meer misbruik hebben gemaakt van alcohol en medicijnen. Dat meldt de bond donderdag. Ook zouden de zwemmers mensen hebben lastig gevallen en 's avonds te lang zijn weggebleven.

De Australische zwemmers keerden uit Londen terug met een keer goud, zes keer zilver en drie keer brons voor de Australische zwemmers, het slechtste resultaat sinds Barcelona 1992.

Het onderzoek wordt gedaan door een speciaal in het leven geroepen commissie. Wanneer het klaar moet zijn is niet bekendgemaakt.

The Witcher 3 ook naar Playstation 4

The Witcher 3: Wild Hunt moet ook verschijnen op de PlayStation 4. Dat heeft de Poolse gamestudio CD Projekt donderdag bekendgemaakt. De game waarin het verhaal van premiejager Geralt wordt afgesloten werd begin deze maand aangekondigd voor de pc. The Witcher 3 moet begin volgend jaar in de winkel liggen.

"Omdat we vanaf het begin met de nieuwe spelcomputer kunnen werken, kunnen we de grenzen opzoeken", meldt de Poolse gamestudio. The Witcher 3: Wild Hunt behoort tot de eerste lichting spellen voor de PlayStation 4, die woensdag officieel werd aangekondigd.

De eerste generatie games voor een nieuwe spelcomputer is doorgaans niet zo indrukwekkend in vergelijking met latere spellen. Tijdens de onthulling van de PlayStation 4 hamerde Sony er woensdag echter op dat de spelcomputer 'voor en door gameontwikkelaars' is gemaakt. Zo maakt de spelcomputer gebruik van een x86-64 AMD Jaguar-processor. Die lijkt op een rekenprocessor voor een pc en vertrouwd voor gameontwikkelaars.


The Witcher 3 ook naar PlayStation 4

Oscaruitreiking in het teken van muziek

De Oscaruitreiking zit dit jaar vol muzikale optredens. Doorgaans zijn alleen de genomineerde liedjes te horen, maar dit jaar pakt de Academy of Motion Picture Arts and Sciences flink uit. Onder meer presentator Seth MacFarlane en musicalactrice Kristin Chenoweth verzorgen een muzikale afsluiting.

Adele is genomineerd met het Bondnummer Skyfall en treedt voor het eerst op sinds haar zwangerschap. Ook Norah Jones neemt de microfoon ter hand. Ze is genomineerd voor een liedje uit de komedie Ted. De twee concurreren met een nummer uit de docu Chasing Ice, het lied Pi's Lullaby van Life of Pi en Suddenly uit Les Misérables.

De Academy houdt het daar niet bij. De acteurs van Les Misérables - Russell Crowe, Anne Hathaway en Hugh Jackman - brengen zondagnacht live een muzikale ode aan musicals tijdens de prestigieuze prijsuitreiking. Ook Richard Gere en Catherine Zeta-Jones van de muziekfilm Chicago uit 2002 zijn daarvoor uitgenodigd.

Het was al bekend dat Barbra Streisand voor het eerst in 36 jaar weer op het Oscarpodium zal zingen. Voor welk nummer de diva kiest, blijft nog een verrassing. De Britse diva Shirley Bassey brengt haar drie bekende Bondnummers ten gehore.

De Oscaruitreiking wordt geproduceerd door Craig Zadan en Neil Meron. De twee producenten zijn verantwoordelijk voor talloze muziekfilms, zoals Footlose, Hairspray en Chicago. De Oscars worden zondagnacht voor de 85e keer uitgereikt in Los Angeles. Het drama Lincoln is met twaalf nominaties de grootste kanshebber.


Oscaruitreiking in het teken van muziek (Foto: Novum)

Mila Kunis offert carrière op voor gezin

Mila Kunis is bereid haar acteercarrière op te offeren om een gezin te stichten. "Ik wil een moeder zijn die er ook echt is", vertelt de 29-jarige actrice aan de Amerikaanse editie van Playboy.

Kunis, bekend van films als Black Swan en Friends with Benefits, is door haar werk nooit lang op dezelfde plek. "Hoe kan ik dan ooit een gezin stichten? Je moet compromissen sluiten", vindt ze. "Als dat betekent dat ik één film per jaar kan doen, prima."

Mila, die een relatie heeft met Ashton Kutcher, vindt dat ze een keuze moet maken. "Wil je een leven of een carrière? Soms vind je een mooie middenweg, maar in deze wereld is dat zeldzaam."

De actrice heeft naast acteren nog een passie. "Ik wil producent worden", bekent Mila. "Dat is wat ik echt wil doen, want ik hou van dit werk op een rare, zieke manier." Toch vindt ze haar privéleven het belangrijkst. "Ik wil een gezin. Niet morgen, maar wel ooit."


Mila Kunis offert carrière op voor gezin (Foto: Novum)

Roken weer populairder

Het aantal rokers in Nederland is vorig jaar flink toegenomen. Daalde het percentage rokers in 2011 nog van 27 naar 25, vorig jaar rookte ongeveer 26 procent van de Nederlanders van 15 jaar en ouder. Dat meldt antirooklobby Stivoro donderdag na onderzoek van TNS Nipo onder achttienduizend mensen in opdracht van de antirookorganisatie.

Stivoro stelt dat de toename komt doordat de overheid vorig jaar nauwelijks aandacht besteedde aan tabaksontmoediging. "Integendeel. Er kwam een einde aan de vergoeding van stoppen-met-rokenprogramma's, er werden geen campagnes meer gevoerd en er werden ook geen andere beleidsmaatregelen genomen om het roken te ontmoedigen."

Sinds 1 januari worden programma's om te stoppen met roken overigens weer vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Ook zijn er plannen om de leeftijdsgrens voor het kopen van tabak te verhogen van 16 naar 18 jaar. Verder is de accijns op tabak verhoogd en wil een meerderheid in de Tweede Kamer een volledig rookvrije horeca. "Gelukkig beweegt de politiek zich langzaam richting een effectievere aanpak van het roken", aldus Stivoro.


Roken weer populairder (Foto: Novum)

Deel tuchtzaak Moszkowicz toch besloten

Het hoger beroep in de tuchtzaak tegen advocaat Bram Moszkowicz vindt toch niet in zijn geheel in de openbaarheid plaats. De behandeling van een klacht van een cliënt, die zegt 75 duizend euro betaald te hebben en daarvoor niet de bijstand kreeg die hij verwachtte, wordt achter gesloten deuren behandeld. Dat bepaalde het Hof van Discipline in Den Bosch donderdag.

Moszkowicz had er al eerder op aangedrongen dat de klachten van zijn voormalige cliënten in beslotenheid zou worden behandeld. Hij vreest dat hij zijn geheimhoudingsplicht moet schenden als hij in de aanwezigheid van pers in de rechtszaal de zaken toelicht. Het hof verwierp zijn verzoek, maar besloot later dat in een specifieke zaak de behandeling toch achter gesloten deuren plaatsvindt.

Moszkowicz zei dat hij al begonnen is met het terugbetalen van het geld dat hij in rekening heeft gebracht. Ook aan een andere klager betaalt de strafpleiter geld terug, beloofde hij.

De zaak wordt om 13.15 uur achter gesloten deuren voortgezet. Later op de middag is de pers weer welkom.


Deel tuchtzaak Moszkowicz toch besloten (Foto: Novum)

Treinverkeer Utrecht urenlang ontregeld

Het treinverkeer rond Utrecht is donderdag aan het begin van de middag ontregeld door storingen. De NS verwacht dat de problemen tot ongeveer 15.00 uur gaan duren.

De vertraging kan oplopen tot ruim een uur, laat Prorail weten. De spoorbeheerder maakte verder melding van een aanrijding tussen Utrecht en Breukelen.

Reizigers tussen Utrecht en Amsterdam of Schiphol wordt geadviseerd via Hilversum te reizen. Tussen Amsterdam Sloterdijk, Amsterdam-Zuid, RAI, Bijlmer Arena en Holendrecht kunnen treinreizigers met de metro rijden, waar hun treinkaartje geldig is.

Stellingen PKK bestookt door Turkse luchtmacht

Turkse gevechtsvliegtuigen hebben woensdag vermoedelijke bolwerken van Koerdische rebellen in het noorden van Irak bestookt. Dat heeft het Turkse persbureau Dogan donderdag gemeld.

Twaalf stellingen van de PKK bij de berg Wandil, niet ver van de grens met Irak en Iran, werden door acht straaljagers onder vuur genomen. Of er slachtoffers zijn gevallen is niet bekend.

De Turkse regering maakte geen gewag van de operatie, de Koerdische nieuwssite Firat News meldde de aanvallen wel.

Hypotheekleed DSB stopt

Pieter Lakeman stopt met zijn stichting Hypotheekleed. Volgens Lakeman is het overgrote deel van de gedupeerden tevreden met de vergoeding die zij kregen uit de failliete boedel van DSB Bank. Dat maakt Lakeman, die opriep tot een bankrun bij DSB, donderdag bekend.

Lakeman riep in 2009 de rekeninghouders van DSB op om hun geld bij de in problemen verkerende bank weg te halen. Daardoor namen de problemen bij de bank van Dirk Scheringa verder toe. De bank ging uiteindelijk failliet.

Lakeman richtte de stichting Hypotheekleed op om gedupeerden van het faillissement bij te staan. Hij zegt blij te zijn dat er mede onder druk van de stichting uiteindelijk vijfhonderd miljoen euro is toegezegd.

Het overgrote deel van de 3500 gedupeerden die bij de stichting zijn aangesloten is "tevreden met het aanbod dat de curatoren hen deden. Een klein aantal wil op eigen kosten verder procederen en hoopt zo een nog beter resultaat te bereiken. Maar daar hoeven we niet langer een volledige organisatie voor overeind te houden."

'Asielaanvraag kind in verblijfland behandelen'

Als minderjarigen zonder familie in de Europese Unie een asielaanvraag bij meerdere lidstaten indienen moet die worden behandeld in het land waar zij zelf verblijven. Dat adviseert de advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie in een zaak rond een Irakese en twee Eritrese minderjarigen die asiel hadden aangevraagd in Nederland, Groot-Brittannië en Italië.

De aanvraag van meerderjarige asielzoekers wordt behandeld in het land waar ze de EU binnenkwamen. Bij minderjarigen die zonder begeleiding binnenkomen wordt de aanvraag in het land behandeld waar familieleden legaal wonen. Er is echter nog geen regeling voor minderjarigen die meerdere asielaanvragen indienen en nergens familie hebben.

De drie minderjarigen uit Eritrea en Irak die in Groot-Brittannië opdoken stelden de Britten dan ook voor een dilemma. Zij vroegen het Europees Hof om raad.

De advocaat-generaal adviseert nu dus dat de Britten de aanvraag zelf moeten behandelen. Voor hen is het bijvoorbeeld het gemakkelijkst om de kinderen zelf te horen. Hij erkent dat dit het risico in de hand werkt dat minderjarige asielzoekers massaal naar het land met de gunstigste regeling trekken, maar dat risico is volgens hem gerechtvaardigd omdat alleen zo de nodige aandacht aan het hogere belang van de minderjarige kan worden gegeven. Het hof doet later uitspraak in deze kwestie.

Mark Hamill keert waarschijnlijk terug in Star Wars

Na Harrison Ford als Han Solo is er nu ook sprake van dat Mark Hamill, 61, zal terugkeren als Luke Skywalker in de nieuwe Star Wars saga. Maar volgens Hamill zelf zijn er nog geen contracten getekend.

In de aanloop naar het daadwerkelijke maken van de films worden we vrijwel wekelijks getrakteerd op interessant Star Wars gerelateerd nieuws. Zo vertelt Hamill aan Entertainment Tonight dat enkele dagen voordat bekend werd dat Disney Lucasfilms zou overnemen, George Lucas met hem en Carrie Fisher (Prinses Leia) rond de tafel ging om hen het heuglijke nieuws te vertellen: Disney zou graag de acteurs zien terugkeren in hun originele rollen. Mochten zij echter geen interesse hebben dan kiest Disney ervoor om de iconen niet door andere acteurs te laten spelen. In plaats daarvan krijgen ze dan de Hicks-behandeling uit Alien 3. Een roemloze dood buiten het grote scherm. Hamill vertelt verder dat hij binnenkort een afspraak heeft met Michael Arndt, schrijver van de nieuwe delen, om zijn rol te bespreken. Hamill voorspelt een Obi-Wan Kenobi achtige rol voor Luke Skywalker. "Als de mooiste vrouw van het universum je zus blijkt te zijn, dan eindig ik waarschijnlijk net als Alec Guiness alleen als kluizenaar op een verre planeet met slechts enkele robots als gezelschap."

In het interview sprak Hamill verder zijn hoop uit op een gematigd gebruik van CGI (computereffecten) en in plaats daarvan, zoals in de originele trilogie, veel gebruik van praktische effecten. Ook is Hamill enthousiast over de losse Star Wars films. "De rijkdom van het Star Wars universum zonder de investering in het grote verhaal van de nieuwe trilogie laat ruimte over voor een frisse aanpak. Een beetje zoals in het James Bond universum." Op de vraag over welk karakter Hamill het liefst een stand-alone zou zien zegt hij: "Het zou over iedereen kunnen gaan, de meest insignificante bijfiguur is interessant genoeg. Wat is bijvoorbeeld het verhaal van de band in de Cantina, wat is hun deel in het geheel?"

Gevluchte leider drugsbende krijgt acht jaar cel

De leider van een bende die in Nederland ruim 62 ton hasj verhandelde heeft maandag van de rechtbank in Arnhem acht jaar cel gekregen. Zijn 49-jarige halfbroer uit het Marokkaanse Al Hoceima kreeg vier jaar cel. De straffen komen overeen met de eis van justitie. De broers verblijven in Marokko, dat geen onderdanen uitlevert.

Het onderzoek naar de bende begon in 2008 met huiszoekingen in onder meer Arnhem en Westervoort. Daarbij werden aantekeningen gevonden die volgens de rechtbank de hasjboekhouding van de 38-jarige leider uit Arnhem vormen. Daarin stonden de hoeveelheden drugs die werden verhandeld, wie de afnemers waren en wat voor prijzen werden gerekend.

Uit de aantekeningen concludeert de rechtbank dat de hoofdverdachte ruim vijf ton hasj vanuit Marokko heeft ingevoerd. Het grootste deel werd met zeiljachten naar Nederland gevaren. Uit de totale hoeveelheid verhandelde hasj (62 ton) blijkt dat de verdachte ook op andere manieren aan drugs kwam.

In totaal heeft de Arnhemmer volgens de rechtbank 24 miljoen euro witgewassen. Het geld werd contant naar Spanje en Marokko gebracht, daar op bankrekeningen gestort en geïnvesteerd in onroerend goed in Marokko, Spanje en Nederland. Voor de drugshandel werden vier zeiljachten gekocht. Verder kocht de leider twaalf exclusieve auto's en investeerde hij meer dan een miljoen euro in de bouw van drie zeiljachten in Turkije.

Zijn halfbroer kreeg cel opgelegd omdat hij hielp bij het witwassen van het geld. Eerder werden al panden, auto's, boten, geld en banktegoeden in Nederland, Spanje en Marokko in beslag genomen. De rechter bepaalt dat de twee hun goederen niet terugkrijgen.

De acht jaar cel die de hoofdverdachte kreeg is het hoogste wat een rechtbank voor een dergelijk vergrijp kan opleggen. Iemand die zulke grote hoeveelheden drugs heeft verhandeld en zo veel geld heeft witgewassen, verdient volgens de rechtbank de maximale straf.

De hoofdverdachte en zijn halfbroer zijn nooit gepakt en dus ook nooit door de politie of door de rechter gehoord. Mede daardoor heeft de hoofdverdachte volgens zijn advocaat geen eerlijk proces gehad. Volgens de verdediging had meer moeten worden gedaan om de twee te horen. De rechtbank vindt echter dat er al een goed beeld van de zaak is omdat andere getuigen zijn gehoord.

In de zaak zijn eerder twaalf andere verdachten veroordeeld tot celstraffen tot drie jaar en werkstraffen voor witwassen en drugshandel.

Manke Nelis van de Kalverstraat

Klootzakken zijn het, allemaal. Helemaal die idioot van AT5 die het gore lef in zijn donder had om mij stiekem te filmen en dat filmpje op de site van AT5 en op YouTube te zetten. Laat me gewoon met rust, ik doe toch niemand kwaad? Het is zeker komkommertijd bij AT5 dat ze hun tijd verdoen met het lastigvallen van onschuldige burgers. Want dat ben ik namelijk. Een goudeerlijke vent.

Fans helpen Lady Gaga operatie door

Lady Gaga heeft veel aan de steun van haar fans. De 26-jarige zangeres werd woensdag geopereerd vanwege een scheurtje in haar heup. "Jullie hebben me veel kracht gegeven vandaag", schrijft de excentrieke zangeres op haar website.

"Jullie hebben mijn leven veranderd", zegt Gaga tegen haar fans, die ze 'little monsters' noemt. "Ik hou van jullie en ben trots dat ik deel mag uitmaken van jullie levens."

Toen Lady Gaga de operatiekamer in werd gereden, dacht ze aan alles wat haar fans hebben meegemaakt en aan hun doorzettingsvermogen. "Dus ik dacht: ik leef, ik leef mijn droom en dit is slechts een hobbel op de weg."

A9 dicht na botsing acht voertuigen

De A9 van Alkmaar richting Amstelveen is donderdagochtend afgesloten na een botsing waarbij acht voertuigen betrokken zijn. Bij het ongeval zou een gewonde zijn gevallen, meldt de Verkeersinformatiedienst (VID). Mogelijk is het ongeluk gebeurd door de laagstaande zon.

Het ongeval vond plaats bij Badhoevedorp. De VID verwacht dat het nog wel tot 12.30 uur kan duren voordat de rijbaan kan worden vrijgegeven. De acht voertuigen moeten allemaal worden geborgen. Ook moet de politie ter plaatse onderzoek verrichten.

Het verkeer wordt vanaf knooppunt Raasdorp omgeleid via de A5. Weggebruikers richting Amsterdam of Utrecht kunnen bij de afrit Hoofddorp keren en via de A4 hun weg vervolgen.

7: Beste games gebaseerd op tekenfilms

Tekenfilms en games zijn tegenwoordig niet meer los te zien van elkaar. Als er een nieuwe tekenfilm uitkomt die ook maar een klein beetje aanslaat bij het publiek weet je al bijna zeker dat de game niet lang op zich laat wachten. Ondanks dat er natuurlijk games zijn die volledig de plank misslaan, kozen zeven FOK!games-redacteuren een game naar keuze waarbij de game en tekenfilm bij hen een speciaal plekje heeft gekregen. Je leest het hieronder.

Verdachte matchfixing opgepakt in Milaan

De Italiaanse politie heeft donderdag op het vliegveld van Milaan een man opgepakt die verdacht wordt van betrokkenheid bij omvangrijke fraude rond voetbalwedstrijden. Volgens juridische bronnen gaat het om Admir Suljic, een naaste medewerker van Tan Seet Eng. De laatste, ook bekend onder zijn bijnaam Dan Tan, iséén van de hoofdverdachten in een onderzoek naar internationale matchfixing.

Tegen Tan, die vanuit Singapore zijn illegale organisatie aanstuurt, loopt in Italië een arrestatiebevel. Diens handlanger Suljic kwam uit Singapore en kon door een tip worden aangehouden.

Op basis van een gezamenlijk onderzoek door Europol, de Europese organisatie voor misdaadbestrijding, en het Italiaans Openbaar Ministerie worden inmiddels 680 wedstrijden in verband gebracht met omkoping. Daaronder bevinden zich ook duels uit de Champions League en kwalificatiewedstrijden voor het EK en WK.

Verdachte matchfixing opgepakt in Milaan
Verdachte matchfixing opgepakt in Milaan (Foto: ANP)

Rechter in EU mag onderzoek in Nederland gelasten

Een rechter uit een ander land van de Europese Unie mag een deskundige opdracht geven tot onderzoek op Nederlands grondgebied. Dat heeft het Europese Hof van Justitie donderdag bepaald in een door spoorbeheerder Prorail aangespannen zaak. Dat betekent dat Nederland dus niet om toestemming hoeft te worden gevraagd.

De zaak waarin het hof in Luxemburg zich uitsprak draait om de ontsporing van een goederentrein in november 2008 in Amsterdam. De zaak leidde zowel in Nederland als in België tot rechtszaken.

Prorail spande in België een kort geding aan tegen onder meer DB Schenker, de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS en een fabrikant van wagononderdelen. Een Brusselse rechter besloot in 2009 een deskundige aan te stellen die onder meer moest kijken of de door Prorail beheerde infrastructuur in Nederland het ongeval mede kon hebben veroorzaakt.

Het hof oordeelt nu dat grensoverschrijdende bewijzen door Europese regels eenvoudig, efficiënt en snel moeten kunnen worden verkregen. "De EU-regels zijn bedoeld om de mogelijkheden voor nationale rechters uit te breiden en samenwerking te bevorderen." Een rechter is dus niet verplicht Europese verordeningen te volgen waarin staat dat lidstaten om toestemming moeten worden gevraagd, aldus het hof.

Door de ontsporing van negen van de 24 wagons van de goederentrein met kalk ontstond een grote ravage aan het spoor die het treinverkeer rond Amsterdam ruim een week ontregelde. Van de zes sporen bij het station raakten er vier beschadigd.

Doden bij aanval op moskee in Kenia

Gewapende mannen hebben in het oosten van Kenia het vuur geopend op een moskee. Zeven mensen werden gedood. Dat heeft het bestuur van de Keniaanse gemeente Garissa donderdag gezegd.

Zo'n acht mannen vielen de moskee in het dorp Malele, nabij de grens met Somalië, met AK-47's aan. Het motief van de aanvallers is niet bekend.

De regio is een broeinest van aan Al-Qaida gelieerde strijders uit Somalië. Leden van de radicale Somalische beweging Al-Shabab hebben gezworen Kenia te teisteren met aanslagen, uit wraak voor een Keniaans offensief in Somalië eind 2011.

Over twee weken worden in Kenia algemene verkiezingen gehouden. Er wordt gevreesd dat Al-Shabab de stembusgang met aanslagen zal proberen te verstoren.

Vijf doden bij vliegtuigongeluk VS

Bij een ongeluk met een klein straalvliegtuig in de Amerikaanse staat Georgia zijn woensdagavond vijf inzittenden om het leven gekomen. Twee anderen zijn met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, meldt de politie. Hoe zij eraan toe zijn is nog niet bekend.

Het toestel verongelukte aan het einde van de startbaan van het vliegveld van Thomson, vijftig kilometer ten westen van de stad Augusta. De oorzaak wordt onderzocht.

[NBA] Miami zet zegereeks voort

Miami Heat heeft woensdagavond zijn achtste zege op rij geboekt in de NBA. Atlanta Hawks werd met 103-90 verslagen. De koploper van de Eastern Conference maakte in het vierde kwart een achterstand van tien punten goed, onder meer dankzij topscorer LeBron James (24 punten).

James Harden van Houston Rockets zorgde eigenhandig voor winst tegen Oklahoma City Thunder: 122-119. De basketballer scoorde 46 punten, het hoogste aantal in zijn carrière. Jeremy Lin, vorig seizoen succesvol bij New York Knicks, maakte er 29 voor de Rockets, dat achtste staat in de Western Conference. Thunder staat tweede.

Overige uitslagen
Toronto - Memphis 82-88
Charlotte - Detroit 99-105
Cleveland - New Orleans 105-100
Indiana - New York 125-91
Milwaukee - Brooklyn  94-97
Minnesota - Philadelphia 94-87
Dallas - Orlando 111-96
LA Lakers - Boston 113-99
Golden State - Phoenix 108-98

Geen moskee voor foute imam

Den Haag heeft op het laatste moment een huurovereenkomst voor een oud schoolgebouw ingetrokken toen bleek dat de omstreden imam Fawaz Jneid er een moskee wilde beginnen. Een moskee past niet in het bestemmingsplan, zegt een woordvoerder van de gemeente donderdag.

De gemeente onderhandelde met de stichting Qanitoen, die had gezegd in het gebouw aan de Beresteinlaan aan maatschappelijk werk te willen doen en er een bedrijf te willen openen. Een journalist van De Telegraaf had de gemeente vragen gesteld over de huurplannen, waarop de gemeente op onderzoek uitging. Toen de gemeenten Qanitoen vroeg of het klopte dat Jneid er een gebedshuis wilde openen, gaf de stichting toe.

Het huurcontract had woensdag moeten worden getekend, maar dat ging niet door. Qanitoen had de sleutel al gekregen, maar levert die donderdag weer in bij de gemeente.

Het bestuur van de Haagse As Soennah-moskee schorste de imam vorig jaar. De rechtbank in Den Haag bepaalde in juni dat hij toch weer aan het werk mocht, omdat de schorsing niet volgens de regels was verlopen. De verhoudingen waren toen echter al danig verstoord.

Fawaz Jneid verwierf landelijke bekendheid toen hij enkele weken voor de moord op Theo van Gogh zowel de cineast als Ayaan Hirsi Ali vervloekte.

Moszkowicz vecht voor laatste kans

"Het wordt een spannende dag." Dat zei advocaat Bram Moszkowicz donderdagochtend voor aanvang van het hoger beroep in de tuchtzaak tegen hem. Moszkowicz verdedigt zich donderdag bij het Hof van Discipline in Den Bosch tegen zes klachten die tegen hem zijn ingediend. De zaak begon om 10.00 uur. De uitspraak wordt over enkele weken verwacht.

De advocaat zal zich deemoedig op moeten stellen wil hij zijn beroep blijven uitoefenen. In recente interviews gaf hij al aan spijt te hebben van zijn misstappen. "Ik ga proberen het hof ervan te overtuigen dat het misschien toch wel een goed idee is om mij nog een aantal jaren advocaat te laten zijn", zei Moszkowicz donderdagochtend in Den Bosch.

Moszkowicz werd 30 oktober door de Raad van Discipline uit zijn ambt gezet. De Orde van Advocaten was een zaak tegen de strafpleiter begonnen en had een schorsing van een jaar, waarvan een halfjaar voorwaardelijk geëist. Het oordeel van de Raad van Discipline viel aanzienlijk zwaarder uit.

De 52-jarige advocaat werd geschrapt van het tableau omdat hij grote contante betalingen aannam. Ook kwam hij toezeggingen om cliënten zelf bij te staan niet na en verleende hij hun slechte rechtsbijstand. Verplichte bijscholingscursussen volgde de strafpleiter niet. Verder maakte hij niet duidelijk waar contante voorschotten van tienduizenden euro's aan werden besteed en stuurde hij rekeningen voor werk dat niet was gedaan.

Ook deponeerde Moszkowicz zijn jaarrekeningen niet op tijd. Begin deze maand zei hij dat voor de behandeling van het hoger beroep de jaarstukken ingeleverd zouden zijn. Woensdag bleek uit navraag van Novum Nieuws bij de Kamer van Koophandel dat daar nog niets was binnengekomen. Moszkowicz verklaarde donderdag voor aanvang van de zaak dat hij de stukken bij zich had.

De laatste jaarrekeningen die bij de KvK waren gedeponeerd dateren van 2007. Jaarverslagen moeten binnen dertien maanden na afloop van het boekjaar binnen zijn. De boete bij overtreding kan oplopen tot 19,5 duizend euro.


Moszkowicz vecht voor laatste kans (Foto: Novum)

Leger Indonesië aangevallen in Papoea

Gewapende sujetten hebben donderdag in de oostelijke Indonesische provincie Papoea bij twee verschillende aanvallen op Indonesische troepen zeven mensen gedood. Dat heeft een woordvoerder van de krijgsmacht gezegd.

Gewapend met geweren en kapmessen lieten de aanvallers een legervoertuig in een hinderlaag lopen. Drie sergeanten, een soldaat en twee burgers werden bij de aanval gedood. Eerder op de dag werd een militair om het leven gebracht bij een aanval op een legerpost in Tinggi Nambut, een dorp in het bergachtige district Puncak Jaya.

Separatisten strijden in dit gebied al meer dan veertig jaar tegen de Indonesische heerschappij. In 1969 werd de voormalige Nederlandse kolonie Papoea ingelijfd door Indonesië. De beweging Vrij Papoea strijdt sindsdien voor zelfbestuur.

Export goederen op recordniveau

De Nederlandse export van goederen is vorig jaar met vijf procent gestegen tot 431 miljard euro. Dat is het hoogste niveau ooit. De export groeide voornamelijk door buitenlandse producten door te voeren. Machines en brandstoffen zijn de belangrijkste exportproducten. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De export groeide vorig jaar met 22 miljard euro. Twee derde van die stijging komt voor rekening van de wederuitvoer. Op de doorvoer van goederen verdient Nederland minder dan op de export van eigen producten.

Nederland voerde voor ruim 110 miljard euro aan machines en vervoersmiddelen uit. Brandstoffen kwamen met 83 miljard euro op de tweede plaats, gevolgd door chemische producten, met een waarde van 77 miljard euro.

Het belangrijkste exportland voor Nederland is Duitsland, met een exportwaarde van ruim honderd miljard euro. Nederland exporteert voornamelijk naar Europese landen. In de top tien zijn de Verenigde Staten op de vijfde plek en China op de negende plek, de enige niet-Europese landen. Toch groeit de export buiten het continent snel. 44 procent van de groei kwam uit de export naar niet-Europese landen.

'Sneijder weer bestverdienende Nederlandse sporter'

Wesley Sneijder was ook vorig jaar de bestverdienende Nederlandse sporter. De middenvelder, die vorige maand Internazionale verruilde voor Galatasaray, verdiende ruim twaalf miljoen euro. Dat blijkt donderdag uit de Inkomens Top 100 van Nusport. Sneijder voerde de lijst vorig jaar ook aan.

Robin van Persie steeg op de lijst door zijn overstap van Arsenal naar Manchester United, waar hij meer verdient, van plek elf naar plek twee. Hij streek bijna twaalf miljoen euro op. Arjen Robben van Bayern München is nummer drie met iets minder dan 9,5 miljoen euro.

De lijst bestaat, net als andere jaren, vooral uit voetballers. 21 niet-voetballers haalden de lijst. Dressuurrijdster Anky van Grunsven is op plek 45 de enige vrouw. In de tijd dat Nusport een lijst publiceert verdienden sporters niet eerder zo veel. In totaal konden ze 190 miljoen euro op hun rekeningen bijschrijven.

Bij het opmaken van de ranglijst wordt gekeken naar het totale, sportgerelateerde, bruto-inkomen. Daarbij horen ook tekengelden, bonussen en inkomsten uit sponsoring en reclame.


'Sneijder weer bestverdienende Nederlandse sporter' (Foto: Novum)

'De console is maar een kastje', waarom PS4 niet getoond werd

Shuhei Yoshida, directeur van Sony Computer Entertainment, heeft uitgelegd waarom de PlayStation 4 afwezig was tijdens de presentatie van vannacht. De console is minder belangrijk dan de boodschap van de nieuwe mogelijkheden en controller.

"The console is just a box. The controller was very important to show because it has the share button, but the console is just a console", zegt Yoshida in een interview. Of de PS4 op E3 getoond wordt, is ook niet zeker. "We’re still trying to decide that."

Achttien wietkwekerijen in Brabant geruimd

De politie heeft woensdag in veertien Brabantse steden en dorpen achttien wietkwekerijen ontruimd. De grootste, met bijna veertienhonderd planten, zat in een loods in Oisterwijk, meldt de politie. Elf verdachten werden aangehouden. In totaal zijn ruim 5700 planten en drieduizend stekjes gevonden. De politie schat de waarde op een half miljoen euro.

Op nog eens vijf adressen waren geen planten meer aanwezig, maar was er volgens de politie genoeg bewijs om aan te tonen dat er wiet was geoogst. De kwekerijen lagen behalve in Oisterwijk onder meer in Eindhoven, Tilburg, Breda, Roosendaal, Oss, Oosterhout en Bergen op Zoom. Ook in Etten-Leur, Boxtel, Dongen, Mill, Waspik en Dorst werden kwekerijen aangetroffen.

Bij de invallen werden twee voertuigen en twee dure televisies in beslag genomen. Op alle 23 locaties waar invallen werden gedaan werd illegaal stroom afgetapt. De netbeheerder gaat de geleden schade alsnog in rekening brengen.

Forse stijging werkloosheid

De werkloosheid is in januari gestegen tot 7,5 procent. In december stond de werkloosheid nog op 7,2 procent. Het totaal aantal werklozen bedroeg in januari 592 duizend. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De werkloosheid stijgt al sinds juni 2011 vrijwel onafgebroken. Toen was de werkloosheid nog vijf procent en waren er 392 duizend werklozen. Vorig jaar kwamen er elke maand gemiddeld tienduizend werklozen bij.

Het aantal mensen met een WW-uitkering kwam in januari uit op 369 duizend, tegenover 340 duizend in december.

België dreigt Nederlands meisje uit te zetten

Een Nederlands meisje van 12 jaar dat jarenlang is misbruikt, dreigt België uit te worden gezet door fouten bij justitie in België en Nederland. Dat melden Belgische media. Het kind werd zo'n zes jaar geleden door een Nederlandse rechter in een Vlaams gezin geplaatst, maar die familie kreeg onlangs te horen dat het meisje terug moet naar Nederland omdat ze geen geldig identiteitsbewijs heeft.

Het zwakbegaafde meisje werd in 2006 in het gezin geplaatst, nadat ze zwaar was misbruikt en verwaarloosd. In het gezin zou het steeds beter met het kind zijn gegaan.

Begin vorige week zou het gezin een bericht van de Dienst Vreemdelingenzaken hebben gekregen waarin stond dat het meisje wegens het gebrek aan een geldig identiteitsbewijs binnen dertig dagen terug moet naar Nederland. Omdat het meisje 12 jaar is geworden, zou het kind een identiteitsbewijs moeten krijgen.

Het kind heeft zo'n bewijs niet omdat de Nederlandse rechter zou hebben nagelaten de voogdij aan de pleegouders te geven. Het parket van Turnhout zou daarnaast hebben verzuimd het kind onder een jeugdrechter te plaatsen.

Waar het kind terechtkomt als ze daadwerkelijk België uit wordt gezet, is nog onduidelijk. Haar pleegmoeder vreest dat het meisje in instellingen belandt, wat het kind geen goed zou doen.

De Dienst Vreemdelingenzaken stelt in een reactie in de Belgische media overigens dat het niet de bedoeling is het meisje inderdaad binnen dertig dagen uit te zetten. De dienst zou vooral een signaal hebben willen afgeven aan de pleegouders 'om zich eindelijk als voogd te laten aanwijzen'.

Weer aanslag in Pakistan

Een bomaanslag in een winkelcentrum in het noordwesten van Pakistan heeft donderdag aan ten minste één persoon het leven gekost. Ook vielen er twaalf gewonden. Dat heeft de Pakistaanse politie gezegd.

De aanslag vond plaats in de wijk Hashat Nagri, in de stad Peshawar. Met name zaakjes waar mobiele telefoons verkocht worden, werden getroffen door de explosie.

De verdenking valt op islamitische opstandelingen die het vaker gemunt hebben op verkooppunten voor cd's en mobieltjes en internetcafés, die volgens hen vunzigheden verspreiden.

'Ontwikkelkosten PS4 vallen best mee'

Hermen Hulst, managing director bij Guerilla Games, heeft aangegeven dat de ontwikkelkosten voor PlayStation 4 helemaal niet zo hoog zijn als mensen zullen denken.

Wel geeft Hulst toe dat de kosten zijn gestegen, en dat is logisch aangezien het een nieuw platform is, maar het is niet zo erg als mensen hadden voorspeld. Voor Killzone Shadow Fall gebruikt de ontwikkelaar slechts 25 man meer dan met de eerste twee Killzone-delen.

Hulst zegt dat dit te danken is aan efficiëntere devkits en dat de nieuwe console draait op het idee alles slimmer aan te pakken. Sony zelf heeft vannacht aangegeven dat de PlayStation 4 voor en door ontwikkelaars is gebouwd, dus wat die boodschap betreft valt Hulst in lijn met wat Sony naar buiten wil brengen.

Koopwoning in jaar tien procent goedkoper

De prijs van bestaande koopwoningen is in een jaar tijd met bijna tien procent gedaald. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. In januari werd voor een huis gemiddeld 9,6 procent minder betaald dan in dezelfde maand een jaar eerder. Het is de grootste prijsdaling op jaarbasis sinds de cijfers sinds 1995 in een index worden bijgehouden.

De daling heeft volgens het CBS mogelijk te maken met de nieuwe hypotheekregels die 1 januari ingingen. Die zorgden eind vorig jaar voor een opleving van de huizenverkoop omdat mensen nog wilden profiteren van de oude regels.

Vorige maand werd voor een woning ongeveer hetzelfde betaald als in het voorjaar van 2003. Ten opzichte van augustus 2008, toen de prijzen een piek bereikten, bedraagt de prijsdaling ruim negentien procent.

Er werden in januari 6260 woningen verkocht. Dat is bijna twaalf procent minder dan een jaar ervoor.

Friese boerderij uitgebrand

Een grote brand heeft woensdagavond een boerderij in het Friese Wyns grotendeels in as gelegd. In de boerderij woonden naast de twee hoofdbewoners zestien studenten, meldt de politie. Er vielen geen gewonden.

De studenten van de agrarische hogeschool in Dronten verbleven voor een stage in appartementen in de boerderij, zegt een woordvoerder van de gemeente Tytsjerksteradiel, waar Wyns onder valt. De studenten, tussen de 21 en 24 jaar, zijn net als de bewoners opgevangen in een boerderij in de buurt.

Het is nog niet bekend wat er met de studenten gaat gebeuren. "Misschien dat ze hun stage op een andere manier afmaken, maar het is ook mogelijk dat ze terugkeren naar hun opleiding", zegt een woordvoerder van de gemeente.

Een rieten dak en een gastenverblijf gingen verloren. Bij de brand is asbest vrijgekomen. Uit voorzorg werd omwonenden geadviseerd ramen en deuren te sluiten. Achteraf zou zijn gebleken dat er geen gevaar voor de volksgezondheid is geweest.

Enkele bewoners zeggen volgens de politie dat de houtkachel in een gezamenlijke ruimte plotseling erg begon te roken en dat er vuur bij de schoorsteenpijp ontstond. De politie onderzoekt wat er mis is gegaan.

Argentijn rijdt 18 kilometer met lijk op auto

Een dronken automobilist in Argentinië is zondag opgepakt omdat hij bijna 18 kilometer lang rondreed met een dode man op zijn motorkap. Daarover berichtte het Argentijnse persbureau DYN donderdag.

De 28-jarige man reed 's ochtends een fietser van 53 aan in het plaatsje Tortuguitas, vlakbij Buenos Aires. De fietser belandde op de motorkap, maar dat was voor de automobilist geen reden tot stoppen. Pas toen hij bijna 18 kilometer verder op de internationale snelweg Panamaricana vaart minderde voor een tolpoortje, werd hij aangehouden door de politie. Hij had bijna drie keer zo veel alcohol in zijn bloed als toegestaan.

Argentijn rijdt 18 kilometer met lijk op auto
Argentijn rijdt 18 kilometer met lijk op auto (Foto: ANP)

Consumenten nog nooit zo negatief gestemd

Het consumentenvertrouwen is in februari op een historisch dieptepunt uitgekomen. De index voor het consumentenvertrouwen kwam negen punten lager uit op -44. Sinds het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in 1986 op deze manier het vertrouwen begon te meten heeft de index nog niet zo laag gestaan.

Het CBS meldt donderdag dat vooral het vertrouwen in de eigen financiële situatie is gedaald. De koopbereidheid kwam twaalf punten lager uit op -32. Ook het oordeel over het economische klimaat verslechterde.

In januari was nog sprake van een opleving. Toen kwam de index vier punten hoger uit op -35 en waren consumenten juist minder pessimistisch over het economische klimaat en nam de koopbereid iets toe. Over heel 2012 schommelde de index tussen de -30 en -40.

PlayStation-app wordt tweede scherm tijdens spelen

Met de nieuwe PlaySation-app, die Sony gaat uitgeven op Android en iOS, wil het bedrijf een tweedeschermervaring aanbieden, net zoals Microsoft doet met SmartGlass.

De app kan bijvoorbeeld tijdens het spelen een kaart van de omgeving laten zien, maar je kunt onderweg ook aankopen doen in de online winkel of andere spelers hun spel zien spelen.

Dat lijkt allemaal een beetje op wat Microsoft doet met de combinatie Xbox 360 en tablet/smartphone. Maar het streamen van games naar de PlayStation Vita valt bijvoorbeeld ook onder de mogelijkheden van de app, waardoor er toch meer lijkt te kunnen dan met SmartGlass. Dat komt omdat Microsoft zelf geen handheld dedicated gaming device heeft.

PlayStation 4 speelt tweedehands spellen af

De PlayStation 4, die Sony vannacht heeft aangekondigd, kan tweedehands spellen afspelen. Dat heeft Sony Worldwide Studios-baas Shuhei Yoshida bevestigd in een interview.

Er doen al weken geruchten de ronde dat de volgende generatie spelcomputers ontwikkeld en ontworpen worden met het idee geen tweedehands spellen af te kunnen spelen. Sony's eigen patent om een disc aan een gebruiker te koppelen voedde dat idee.

'NOS eist dat Boogerd eerlijk is over verleden'

Oud-wielrenner Michael Boogerd moet eerlijk zijn over eventueel dopinggebruik als hij weer aan de slag wil als commentator bij de NOS. Dat meldt het AD donderdag. "Ik zou hem best terug willen zien", zegt hoofdredacteur sport Maarten Nooter in de krant. "Maar daarvoor wil ik eerst van hem weten hoe het precies zit en wat er nou allemaal wel en niet is gebeurd."

De Hagenaar reed jarenlang voor de voormalige Rabobankploeg. Oud-renners van de equipe hebben de afgelopen tijd, veelal anoniem, uit de school geklapt over dopinggebruik binnen de ploeg. Boogerd, die altijd heeft ontkend doping te hebben gebruikt, liet eerder weten geen kop van Jut te willen zijn. "Ga eerst maar eens bij mijn ploeggenoten langs", zei hij.

Het Openbaar Ministerie in België stelde onlangs een strafrechtelijk onderzoek in naar Geert Leinders, een ploegarts van de Rabobankploeg. Volgens oud-renners van de ploeg verstrekte de arts verboden middelen en was hij verantwoordelijk voor het dopingprogramma binnen het team.

Microsofts eerste reactie op PlayStation 4

Nu er eindelijk duidelijkheid is over de mogelijkheden van de PlayStation 4, was het wachten op de eerste reactie van Microsoft. Via Twitter liet Larry Hryb, beter bekend als Mayor Nelson, weten dat naast de aankondiging van de games het opvallend was dat de console zelf niet werd getoond.

"Een console aankondigen zonder een console te laten zien? Dat is ook een manier", aldus Hryb. Sony zal er vast een reden voor hebben gehad om dit nu niet te doen. In Japan hangt het succes van een nieuw apparaat ook deels af van het design, omdat japanners daar nu eenmaal gevoelig voor zijn.

Natuurkundige Robert Richardson overleden

Robert Coleman Richardson, hoogleraar aan de Amerikaanse Cornell University en winnaar van een Nobelprijs voor natuurkunde, is dinsdag in Ithaca aan een hartaanval overleden. Dat heeft de universiteit woensdag bekendgemaakt. Richardson was 75 jaar.

Richardson en zijn medeonderzoekers aan Cornell, David Lee en Douglas Osheroff, ontvingen de Nobelprijs in 1996 voor hun onderzoek naar de isotoop helium-3. Hun onderzoek droeg bij aan de kennis van eigenschappen van materie op microscopische schaal als aan de astrofysica.

Op het Virginia Polytechnic Institute behaalde de in Washington geboren Richardson zijn bachelor en master. Hij promoveerde aan de Duke University, waar hij onderzoek deed met fysicus Horst Meyer. In 1968 trad hij toe tot Cornell, waar hij in 1987 werd benoemd tot Floyd R. Newman hoogleraar in de natuurkunde. Van 1998 tot 2003 werd hij de eerste rector voor onderzoek van Cornell.

Bos wint eerste etappe in Langkawi

Theo Bos heeft donderdag de eerste etappe van de Ronde van Langkawi gewonnen. De renner van Pro Blanco Cycling was in de massasprint sneller dan Bryan Coquard (Europcar) en Andrea Guardini van Astana.

Bos voert nu zowel het algemeen als het puntenklassement aan in Maleisië. Het was de tweede ritzege van het seizoen voor de geboren Gelderlander. Eerder was hij de snelste in een etappe in de Ronde van Algarve. De Ronde van Langkawi duurt tot en met 2 maart.

Doodvonnissen voltrokken in Japan

Japan heeft donderdag het vonnis voltrokken van drie ter dood veroordeelden. Een van hen was veroordeeld wegens de moord op een schoolmeisje. Het waren de eerste executies die onder de nieuwe in december geïnstalleerde regering zijn uitgevoerd.

De laatste executie in Japan vond plaats in september. Momenteel zitten nog 134 gedetineerden in dodencellen.

Mensenrechtengroepen hebben felle kritiek op de doodstraf in Japan, maar een groot deel van de bevolking is voorstander. De regering in Tokyo is doorgaans weinig mededeelzaam over executies, terwijl ter dood veroordeelden pas vlak van tevoren over de voltrekking van het vonnis worden ingelicht. De executies vinden plaats door middel van ophanging.

Afghaanse vluchteling Giessenlanden naar België

De Afghaanse vluchteling Rafiq Naibzay heeft een verblijfsvergunning in België gekregen en vertrekt uit Nederland. Dat meldt de gemeente Giessenlanden, die begin vorig jaar weigerde de politie mee te laten werken aan zijn uitzetting. Burgemeester Els Boot vreesde dat de uitzetting 'rampzalige gevolgen' zou hebben voor het achterblijvende gezin, omdat de depressieve vrouw van de man zelfmoord zou plegen.

Het kwam door de zaak tot een conflict tussen de gemeente en het vorige kabinet. Het kabinet vond dat de burgemeester niet gaat over de vreemdelingentaak van de politie. Veertig gemeenten schaarden zich echter achter Boot. In een brandbrief aan toenmalig minister voor Immigratie, Integratie en Asiel Gerd Leers (CDA) onderstreepten zij haar punt dat een burgemeester medewerking mag weigeren als de openbare orde in het geding is.

Naibzay kreeg geen verblijfsvergunning omdat hij tijdens de Russische overheersing in Afghanistan voor het ministerie van Defensie werkte. Daarmee zou hij worden verdacht van oorlogsmisdaden. Nederland is volgens Giessenlanden het enige land in de Europese Unie dat mensen op die basis verdenkt van oorlogsmisdaden.

De gemeente vroeg Leers meerdere keren de situatie te onderzoeken, maar daar zou nooit gehoor aan zijn gegeven. Na de brandbrief van veertig gemeenten werd een overleg beloofd over wat er moet gebeuren met soortgelijke gevallen, maar er is volgens de gemeente nog geen oplossing gevonden. Wel is inmiddels gesproken met de nieuwe staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, Fred Teeven (VVD). Hij zou hebben toegezegd de kwestie te bekijken.

Naibzay wilde dat volgens de gemeente niet meer afwachten. Hij heeft de hoop opgegeven, schrijft de gemeente Giessenlanden donderdag in een verklaring. "Ruim vijftien jaar heeft de man gestreden om net als zijn gezin een Nederlands paspoort te krijgen." Hij zou er nu voor kiezen zijn 'rechteloze situatie' in Nederland achter zich te laten en in België een nieuw bestaan op te bouwen.

Zijn buurtgenoten zijn volgens de gemeente teleurgesteld dat hij niet in Nederland kan blijven. "In de afgelopen jaren zijn zij gehecht geraakt aan Rafiq Naibzay en zijn gezin. Hij stond altijd voor iedereen klaar en heeft laten zien dat hij bij uitstek iemand is die actief mee doet in de samenleving." Het is volgens de gemeente voor veel mensen onbegrijpelijk dat mensen als Naibzay in Nederland 'geen eerlijk proces krijgen, maar in andere EU-landen wèl toegelaten worden'.

Arcadis gaat aan hoogste gebouw ter wereld werken

Dochteronderneming EC Harris van Arcadis gaat meewerken aan de bouw van de Kingdom Tower in Saudi-Arabië. In samenwerking met Mace neemt het bedrijf het projectmanagement op zich voor het meer dan een kilometer hoge gebouw. Dat maakte het Nederlandse ingenieursbureau donderdag bekend.

EC Harris heeft al vaker samengewerkt met Mace bij bouwprojecten in het Midden-Oosten. Voor de nieuwe Kingdom Tower-opdracht krijgen zij 1,2 miljard dollar (negenhonderd miljoen euro).

De Burj Khalifa in Dubai is met 829 meter op dit moment nog het hoogste gebouw ter wereld. De bouw van de Kingdom Tower begint dit jaar en moet ruim vijf jaar gaan duren. Oorspronkelijk zou de toren zo'n 1600 meter hoog worden, maar om technische redenen is de geplande hoogte teruggebracht tot ruim 1000 meter.

'Bouw zorgt voor helft krimp Nederlandse economie'

De krimp van de Nederlandse economie is voor de helft te wijten aan de malaise in de bouw. Van de 0,9 procent krimp van de economie vorig jaar, komt 0,44 procentpunt door de gekrompen bouwsector. Dat stelt het economisch bureau van ABN AMRO donderdag.

De omzet van de bouw kromp vorig jaar met 7,2 procent. Daarmee trok de bouw de economie dus fors naar beneden. De bank verwacht dat de omzet dit jaar met nog eens 4,5 procent daalt. Dat komt volgens het economisch bureau van ABN AMRO doordat de bouw niet meteen aantrekt als de gehele economie aantrekt. De bouw is een zogenoemde laatcyclische sector.

De bank becijfert dat de gestegen zorg- en overheidsuitgaven de economie juist met ruim 0,2 procentpunt stimuleerde.


'Bouw zorgt voor helft krimp Nederlandse economie' (Foto: Novum)

Ministerie verdedigt bijwonen zaak Poch

De Nederlandse ambassadeur in Argentinië was enkel aanwezig bij de zaak tegen Julio Poch omdat de verdachte voor het eerst zelf aan het woord kwam. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Argentijnen beklaagden zich over de aanwezigheid van de diplomaat.

De organisatie Hijos, die nabestaanden van slachtoffers van de dictatuur (1976-1983) bijstaat liet weten verbijsterd te zijn over de aanwezigheid van ambassadeur Hein de Vries. Poch heeft de Nederlandse en Argentijnse nationaliteit. Hijos wil nu dat Nederland officieel laat weten 'genocideplegers' niet te steunen. Het ministerie heeft hier niet op gereageerd.

De nabestaanden stoorden zich er met name aan dat De Vries tussen de familieleden van de verdachten zat toen hij de zaak volgde. Ook zou hij Poch hebben gegroet. Volgens de zegsman van het ministerie was de plek op de publieke tribune waar De Vries zat hem toegewezen door de rechtbank.

Eerder werd bekend dat Nederland het verzoek tot Poch's voorlopige vrijlating, waar zijn advocaten voor pleiten, steunt. Hij zit, met ruim 3,5 jaar cel, volgens het ministerie al 'zeer lang' vast. "Dit impliceert op geen enkele wijze een oordeel over de schuld of de onschuld van de heer Poch en is op geen enkele wijze bedoeld als oordeel over de rechtsgang of beïnvloeding van de uitslag daarvan", laat de woordvoerder weten.

Poch wordt ervan verdacht de vluchten des doods te hebben gevlogen, waarbij tegenstanders van de junta gedrogeerd uit vliegtuigen in het water werden gegooid. Hij heeft dit altijd ontkend en lichtte zijn standpunt in de verklaring toe.

Het gebeurt vaker dat de Nederlandse ambassade consulaire bijstand verleent aan Nederlanders die in het buitenland vastzitten. Zo worden rechtszaken bijgewoond. Daarbij is het niet altijd zo dat de ambassadeur dit in eigen persoon doet. De ambassadeur was volgens Poch zelf eerder bij hem in de gevangenis op bezoek geweest.

'Nog maanden voordat startershypotheek er is'

Het duurt nog zeker enkele maanden voordat huizenkopers gebruik kunnen maken van de nieuwe hypotheek zoals die in het woningmarktakkoord is afgesproken. Banken hebben nog veel vragen over de extra lening die mensen mogen afsluiten om hun hypotheek mee af te lossen. Dat stelt Het Financieele Dagblad donderdag.

De banken zouden bijvoorbeeld nog niet weten of de extra lening onder de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) valt. Als dat niet zo is, loopt de bank extra risico. Ook vrezen banken dat de door de politiek bedachte constructie wellicht te ingewikkeld is, terwijl de roep om simpele producten juist toeneemt. Daardoor kan toezichthouder AFM, of de eigen risicobeheerafdeling wel eens gaan dwarsliggen.

In het woningmarktakkoord tussen het kabinet en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP werd eerder deze maand afgesproken dat huizenkopers een extra lening mogen afsluiten van maximaal vijftig procent van de waarde van de woning. Met het geld van deze lening kunnen zij in de loop van de jaren hun hypotheek aflossen. Daardoor vallen de maandlasten de eerste jaren lager uit, maar over de gehele looptijd zijn de kosten juist hoger. Vooral starters zouden gebaat zijn met de lagere maandlasten in het begin van de looptijd.

Minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD) komt begin maart met een brief waarin meer details over de hypotheekplannen staan. Volgens het FD gaan de banken ervan uit dat het nog zeker enkele maanden duurt voordat er genoeg duidelijkheid is om de nieuwe hypotheekvorm ook daadwerkelijk te kunnen aanbieden.

'Tientallen buurthuizen bedreigd met sluiting'

Vele tientallen buurthuizen worden met sluiting bedreigd en zeker honderd buurthuizen zijn al gesloten. Zo is in Amsterdam en den Haag al een derde van de traditionele wijkcentra gesloten, concludeert de Volkskrant donderdag uit een inventarisatie.

Gemeenten moeten miljoenen euro's bezuinigen en besparen daarom op de buurthuizen. Zij vragen vrijwilligers om de resterende wijkcentra overeind te houden. Het beheer, de exploitatie en het onderhoud zijn voor de vrijwilligers echter vaak te ingewikkeld, schrijft de krant.

Activiteiten zoals Engelse les en klaverjassen kunnen vaak ook in een sportkantine of een zaaltje worden gehouden, maar burgers kunnen een buurthuis niet runnen, zegt de brancheorganisatie voor welzijn en maatschappelijke dienstverlening MOgroep in de krant. Hoogleraar bestuurskunde Bas Denters zegt dat vrijwilligers dreigen te worden overvraagd. "Dat ze activiteiten overnemen, is prima voor te stellen. Maar je kunt niet ook de administratie en het secretariaat met een sierlijke boog over het hek gooien", zegt hij in de krant.

In Limburg worden volgens de vereniging van zelfstandige gemeenschapsaccomodaties Spirato 290 van de 720 centra met sluiting bedreigd. Toch zou het met het nodige werk vaak nog lukken de huizen open te houden.

Xander de Buisonjé mist Hazes nog steeds

Xander de Buisonjé denkt nog vaak aan André Hazes. "Zo'n puur, echt mens", zegt de zanger in De Telegraaf. "Ik begrijp goed dat Nederland nog steeds veel van hem houdt. Ik mis hem ook."

Xander treedt in juni op tijdens Holland Zingt Hazes in de Ziggo Dome. De zanger trad eerder op met Hazes zelf, die in 2004 overleed, en Xander kan zich dat nog goed herinneren. Hij voelde zich gesteund nadat hij Wendy van Dijk had bedrogen.

"Ik had net mijn privédebacle beleefd en moest met hem het podium op in Ahoy", vertelt De Buisonjé. "André nam het voor me op en vroeg een applaus voor iemand die iets heeft gedaan wat iedereen kan gebeuren. Ik vergeet dat nooit."

Ombudsman onderzoekt zorg voor asielzoekers

De Nationale ombudsman onderzoekt of uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland de zorg krijgen waar zij recht op hebben. Artsen die vorig jaar uitgeprocedeerde asielzoekers in het tentenkamp in Ter Apel hielpen hebben bij hem geklaagd over de gebrekkige zorg die deze mensen kregen, meldt ombudsman Alex Brenninkmeijer donderdag.

De asielzoekers hadden verschillende aandoeningen, maar bleven volgens de artsen langdurig verstoken van medische zorg. Brenninkmeijer onderzoekt nu in hoeverre de overheid goede en toegankelijke medische zorg voor de asielzoekers waarborgt.

De asielzoekers kregen in het asielzoekerscentrum nog wel de zorg die ze nodig hadden, maar toen ze eenmaal waren uitgeprocedeerd niet meer. Het gaat volgens de ombudsman om mensen die niet terug kunnen naar hun land van herkomst. De artsen die bij Brenninkmeijer hebben geklaagd verzorgden de asielzoekers vrijwillig en op eigen kosten.

Brenninkmeijer heeft inmiddels in Amsterdam-Zuidoost gesproken met vluchtelingen die zijn opgevangen in een kerkgebouw. Ook sprak hij met artsen van Dokters van de Wereld, een organisatie die vluchtelingen helpt. Een knelpunt is volgens hem dat regelingen niet bekend zijn bij uitgeprocedeerde asielzoekers. Ook huisartsen, tandartsen en ziekenhuizen zouden vaak niet bekend zijn met regelingen voor asielzoekers.

Een ander probleem is volgens de ombudsman dat onder meer de zorg en de psychiatrische zorg voor de vluchtelingen vaak te ver weg zijn omdat ze geen vervoermiddel hebben. Ook moeten steeds weer nieuwe artsen zich in de situatie van de patiënten verdiepen omdat zij vaak worden overgeplaatst. Als een patiënt dreigt te worden uitgezet geeft dat ook problemen. De ombudsman hoopt het onderzoek voor de zomer af te ronden.

Rechercheur zaak-Pistorius zelf voor de rechter

De rechercheur die het politieonderzoek naar de Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius leidt, moet zelf voor de rechter verschijnen voor poging tot moord, in verband met een schietincident enkele jaren geleden. Hilton Botha moet in mei voor de rechter verschijnen, zei een woordvoerder van de Zuid-Afrikaanse politie donderdag.

Botha en twee andere politiemensen openden destijds het vuur op een bestelbusje, in een poging het voertuig tot stilstand te brengen. Volgens Zuid-Afrikaanse media waren de drie op dat moment onder invloed van alcohol. De aanklachten werden aanvankelijk ingetrokken, maar woensdag zou alsnog besloten zijn de zaak voor de rechter te brengen.

In het proces van Pistorius werd woensdag duidelijk dat de politie in het onderzoek fikse blunders heeft begaan.

Ratelband moet mond houden over schansspringen

Emile Ratelband mag niks meer zeggen over Vliegende Hollanders: Sterren van de Schans. Volgens hem dreigt producent MasMedia een boete van vijftigduizend euro te geven als hij nog een keer uit de school klapt. "Een paar van mijn medekandidaten, zoals Dean Saunders, twittert constant over het programma. En nu mag ik niets meer zeggen", vertelt Ratelband aan het AD.

"Het is mij zelfs verboden om interviews te geven", gaat de positiviteitsgoeroe verder. "Ik weet zeker dat ik de enige ben die deze brief heeft gekregen."

Emile ging eerder de fout in en maakte opnames van een medekandidaat die van de schans ging. "Ik dacht dat het leuk was om die filmpjes op tv te laten zien, maar daar dachten ze dus anders over. Ik heb m'n excuses maar aangeboden." Het programma wordt vrijdag voor het eerst uitgezonden.

Ratelband was ook niet blij toen hij woensdag voor de rechter moest verschijnen. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij een poging tot brandstichting. "Die officier van justitie is een hond!", twitterde Emile. "Hij komt nog aan de beurt."

Maaskant: "Begrijp dat publiek sceptisch is"

Voor FC Groningen en Robert Maaskant verloopt het seizoen vooralsnog niet zoals gehoopt. De oefenmeester heeft begrip voor de kritische supporters. Groningen is momenteel terug te vinden op de tiende plaats in de Eredivisie en dat zorgt voor onvrede bij de fans van de Noorderlingen. Maaskant vindt dat niet vreemd. "Ik begrijp helemaal dat ons publiek dit seizoen sceptisch is."

"Het laatste jaar is er te weinig succes geweest", beseft Maaskant in gesprek met het FC Groningen Journaal. "Misschien moeten onze spelers naar de achterban nog meer uitstralen dat ze voor de supporters voetballen. We zijn bezig de spelers hiervan te overtuigen, voor je publiek voetballen en alles geven."

In zijn tijd als trainer van NAC Breda kreeg de keuzeheer minder kritiek te verwerken van de fans. "De Groningse fans zijn wat kritischer en meer afwachtend. In Breda is de steun vanuit de supporters altijd aanwezig, ook als het slecht gaat. Dat ligt in Groningen wat anders heb ik gemerkt. Er wordt sneller gekeken met een kritische blik."

FOK!filmtips van de dag: A Fish Called Wanda

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

In het grootste deel van Nederland is het nog steeds Krokusvakantie. Het zou dus best goed kunnen dat er al een hoop kinderen, ouders of grootouders bijtijds wakker zijn. Voor deze vroege vogels zendt Veronica om 08:15 Disney’s A Ring of Endless Light uit. Vicky gaat de komende zomervakantie naar het eiland van haar opa. Ze is vooral in jongens geïnteresseerd, maar studeert tussendoor ook voor haar toelatingsexamen natuurkunde. Ze ontmoet een jongen, die dol is op dolfijnen. Zelf voelt ze ook een band tussen haar en de dolfijnen en daarom klikt het meteen. Maar dan wordt ze ook verliefd op de zoon van een visser. De film is gebaseerd op een boek van Madeleine L'Engle. Fans van Ryan Merriman, Jared Padalecki en Mischa Barton hebben een fijne start van de dag.

A Fish Called Wanda is een succesvolle Engelse komedie rondom een diamantroof met het vierkoppige gezelschap John Cleese, Jamie Lee Curtis, Kevin Kline en Michael Palin. Samen plegen ze een gewapende overval en maken daarbij een grote hoeveelheid diamanten buit. De sexy Wanda en de Amerikaanse huurmoordenaar Otto willen de buit niet delen en verraden hun leider George bij de politie. Die heeft de diamanten echter op een veilige plek verborgen dus proberen Wanda en Otto er via Archie Leach, de advocaat van George, achter te komen waar de diamanten verstopt zijn. Tot slot is er nog de stotterende inbreker Ken, die een getuige van de overval uit de weg moet ruimen.

De met een bescheiden budget gemaakte film wordt een razend succes in de bioscopen. De typisch Engelse humor blijkt ook in Amerika aan te slaan. Met de inbreng van Monty Python-leden John Cleese en Michael Palin zit het met de hoeveelheid absurde grappen wel goed  en ook Kevin Kline laat zien over komisch talent te beschikken. Voor zijn rol van de Amerikaanse psychopaat Otto wordt hij genomineerd voor een Oscar. Om 20:30 te bekijken op Veronica.

Het is onmogelijk om de Titanic te laten zinken, beloven de bouwers. Twee van de reizigers op het schip zijn Rose en Jack. Ze zijn geliefden, maar hun liefde is onmogelijk. Want de rijke Rose reist eersteklas met haar onsympathieke verloofde Cal en Jack is een armoedzaaier in de derde klas. Een kleiharde strijd tussen Jack en Cal brandt los, en wanneer het schip zinkt wordt het een strijd op leven en dood. Laat je meevoeren met Kate Winslet en Leonardo DiCaprio op de Titanic, ze kiezen het ruime sop om 20:30 op RTL8.

Als je nog niet naar bed toe wil, kan je om 00:05 kijken naar Comandante op Nederland 2. Deze documentaire biedt een uniek beeld van één van ’s werelds notoire leiders; Fidel Castro, die bekend staat om zijn baard, sigaar en de bijbehorende legerkleding. Tijdens de dagen die  regisseur Oliver Stone al filmend doorbracht op Cuba, heeft hij meer dan 30 uur aan interviews en gesprekken opgenomen. Waaruit een treffend en direct portret tevoorschijn komt van de leider. Fidel Castro vertelt over zijn staatsgreep, de huidige situatie in Cuba, het Amerikaanse handelsembargo en de evenzo iconische Che Guevara, Charlie Chaplin, Birgitte Bardot en zijn zorgvuldig verborgen gehouden liefdesleven. Stone schuwt tijdens de interviews niet om samen met Castro in beeld te komen. Daardoor ontstaat er een openhartige sfeer, waarin de Cubaanse leider ingaat op vragen die in andere situaties onbeantwoord zouden zijn gebleven.

FOK! wat een weer...Iets minder wind

Goedemorgen! De noordoostelijke wind neemt vandaag iets in kracht af, zodat het wat prettiger is om buiten te zijn. Verder schijnt de zon geregeld, maar komen er ook wolkenvelden voor. Een enkele vlok sneeuw is hierbij niet uitgesloten. De middagtemperatuur ligt hierbij net iets boven het vriespunt.

Doordat er vaak bewolking aanwezig is zakken de temperaturen in de nachtelijke uren niet ver naar beneden en blijft het bij lichte vorst. De komende dagen ligt de temperatuur overdag rond de 2 graden en is het vrijwel overal droog. De zon zal daarbij ook zeker niet verstek laten gaan. De wind blijft uit het noordoosten waaien en is over het algemeen matig van kracht.

Zoals verwacht is het nu erg slecht weer in Spanje en zelfs aan de Costa Del Sol kwam de regen met bakken naar beneden. Deze buien breiden zich nu uit in de richting van Italië.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Kale bomen De bomen zien er ook in Weesp nog wat kalig uit. Verder redelijk weer, maar veel te koud.


De Boer rekent zich nog niet rijk tegen Steaua

Frank de Boer weet dat ondanks de goede uitgangspositie een plaats in de volgende ronde van de Europa League voor Ajax nog niet binnen is. "Wij zullen zeer geconcentreerd moeten spelen en niet denken dat we er al zijn", waarschuwt de trainer op de persconferentie in Boekarest, waar zijn club donderdag een 2-0 voorsprong verdedigt tegen Steaua. "Anders krijgen we een lastige avond."

Dat De Boer waakt voor onderschatting betekent niet dat hij wegloopt voor de favorietenrol. "Stel dat we scoren, dan moeten zij er al vier maken", rekent hij voor. "Maar Steaua is een goede ploeg. In Amsterdam heb ik een goede indruk van ze gekregen. Zij zetten ons vroeg onder druk en hebben hun kansen gehad. Die zullen ze nu, zeker met de steun van het eigen publiek, ook krijgen."

Ondanks de wat tegenvallende kaartverkoop zou het donderdagavond in de Roemeense hoofdstad wel eens een heksenketel kunnen worden. Viktor Fischer, ook op de persconferentie aanwezig, loopt daar niet voor weg. "Ik ben een type dat graag voor veel publiek wil spelen. Het wordt zeker mooi morgen. Europees voetballen is toch wat ik het liefste wil."

PlayStation 4-specificaties en andere informatie

Sony heeft na de PlayStation Meeting een drietal pdf's gepubliceerd die de specificaties van de console, de controller en de bijgeleverde camera nader uitleggen. Een aantal opvallende elementen uit de pdf 1, 2 en 3:

  • 8GB GDDR5 RAM. Tot nu toe gaven alle geruchten aan dat de PS4 4GB van de supersnelle (en relatief dure) GDDR5 RAM zou bevatten, maar dat blijkt dus 8GB te zijn geworden.
  • De PS4 Eye-camera kan je via gezichtsherkenning op het systeem inloggen. De Eye bevat vier microfoons en lijkt ongeveer hetzelfde als Kinect te doen.
  • De Dualshock 4 heeft een 'light bar' aan de bovenkant die verschillende kleuren kan tonen. De kleuren kunnen informatie weergeven, zo kan het bijvoorbeeld rood worden als je personage aan de rand van de dood is.
  • De PS4 komt met een meegeleverde headset. De relatieve stilte bij PlayStation online-games is dus straks voorbij.
  • Start en select zitten nu onder een 'options'-knop.
  • De Dualshock 4 kan worden opgeladen terwijl de PS4 op standby staat. Verder kan het ook opgeladen worden met smartphone-opladers via USB.

Watch_Dogs komt naar PS4 en Wii U

Ubisoft was met Watch_Dogs aanwezig op de PlayStation Meeting waar de PS4 werd onthuld. Na de show maakte Ubisoft officieel bekend dat de game naast de reeds bevestigde PS3- en Xbox 360-versies ook voor pc, Wii U en PS4 gaat uitkomen.

Ubisoft maakte gebruik van de gelegenheid en liet nieuwe gameplaybeelden van Watch_Dogs zien. De beelden zijn afkomstig van de pc-versie, maar zijn volgens een van de ontwikkelaars mogelijk op de PS4.

Soft Machine-zanger Kevin Ayers overleden

De Britse muzikant Kevin Ayers is op 68-jarige leeftijd in zijn huis in Montolieu in Frankrijk overleden. Ayers was in de zestiger jaren één van de oprichters van de legendarische psychedelische band the Soft Machine en had vanaf de jaren zeventig een succesvolle solocarrière.

Ayers werd op 16 augustus 1944 in Herne Bay, Kent geboren. Vanaf het midden van de zestiger jaren zong Ayers in het bandje the Wilde Flowers. In 1966 richt Ayers samen met Daevid Allen, Robert Wyatt en Mike Ratledge de succesvolle Canterbury-band the Soft Machine op. Na het verschijnen van het debuutalbum van de band verkocht Ayers zijn basgitaar aan Mitch Mitchell van de Jimi Hendrix Experience en ging zich richten op een eveneens succesvolle solocarrière.

In 1969 verscheen zijn eerste soloalbum Joy Of A Toy, gevolgd door klassieke albums zoals Shooting At The Moon, Whatevershebringswesing, The Confessions Of Dr. Dream And Other Stories en Bananamour. Gedurende zijn leven woonde de zanger in onder meer Maleisië, Spanje en Frankrijk.

Sucker Punch onthult inFamous: Second Son

Sucker Punch onthulde tijdens de PlayStation Meeting hun PlayStation 4-game. inFamous: Second Son speelt zich af in een nieuwe stad en heeft een nieuwe held. Het verhaal lijkt geïnspireerd te zijn door Orwell's 1984.

De trailer die getoond is bij de onthulling bevat geen gameplay. Het introduceert wel het verhaal, die de toezicht-maatschappij waarin we leven bekritiseert. Hoe moet je tegen de autoritaire regering vechten? Met superkrachten natuurlijk.

"Surrounded by a society that fears them, superhumans are ruthlessly hunted down and caged by the Department of Unified Protection. When Delsin Rowe discovers his powers he's forced to run, searching for other superhumans in order to save those he loves from the oppressive D.U.P. now hot on his tail. The choices he makes along the way change the future of everyone around him."


Blizzard brengt Diablo III naar PlayStation

Blizzard maakt het actierollenspel Diablo III voor de PlayStation 3 en PlayStation 4. Dat onthulde topman Chris Metzen woensdagnacht tijdens een presentatie in New York. Het spel is echter nog niet getoond. Het is voor het eerst in dertien jaar dat het Amerikaanse bedrijf met een game voor een spelcomputer komt.

De laatste game van Blizzard voor een spelcomputer was Starcraft voor de Nintendo 64. Dit spel werd echter gemaakt door gamestudio Mass Media, onder toezicht van Blizzard. Daarna wilde Blizzard de actiegame Starcraft: Ghost nog uitgeven voor spelcomputer, maar hier zag het later vanaf.

De PlayStation-versie van Diablo III wordt volledig geüpdatet naar de laatste versie die beschikbaar is voor de pc en Mac. De game zou volgens Metzen bovendien met vier spelers tegelijk op een scherm te spelen moeten zijn. "Op deze manier willen we de wereld veroveren", grapte de topman tijdens zijn presentatie.

Het is niet bekend wanneer Diablo III voor de PlayStation 3 en PlayStation 4 in de winkel ligt. De pc- en Mac-versie van Diablo III is sinds de release in mei wereldwijd twaalf miljoen keer verkocht.

PlayStation 4 eind dit jaar verkrijgbaar

De PlayStation 4 ligt eind dit jaar in de winkel. Dat heeft Sony woensdagnacht onthuld tijdens een presentatie in New York. De spelcomputer is echter niet getoond. Wel bevestigde Sony dat eerder uitgelekte beelden van de controller accuraat waren. Het is niet bekend hoeveel de spelcomputer moet kosten.

De controller beschikt inderdaad over een aanraakvlak. Daarnaast wordt het lichtgevende vlak op de controller gebruikt voor identificatie van de speler. Een speciale camera kan de beweging van de controller nauwkeurig volgen.

Het PlayStation-netwerk speelt een centrale rol voor de PlayStation 4. Gamers kunnen online, via tablets en smartphones, inloggen om mee te kijken met vrienden. Er kan live met elkaar gesproken worden en gamers kunnen tijdelijk de controle van andermans spelcomputer overnemen om hem in een game te helpen.

Dankzij een samenwerking met streamingdienst Gaikai kunnen gamers direct testversies van games spelen alvorens de volledige spellen te kopen. Er zou geen downloadtijd meer nodig zijn. Daarnaast kan elke PlayStation-game op elk apparaat gespeeld worden via het online netwerk. Zo moet een spel voor de PlayStation 3 via het Playstation Netwerk te spelen zijn op een smartphone van Sony.

Guerrilla werkt aan Killzone Shadow Fall

De Amsterdamse gamestudio Guerrilla Games werkt aan het schietspel Killzone Shadow Fall voor de PlayStation 4. Dat heeft Sony Computer Entertainment woensdagnacht bekendgemaakt tijdens een presentatie in New York. Het is nog niet bekend wanneer Killzone Shadow Fall moet verschijnen.

Het is de afgelopen twee jaar stil geweest rond Guerrilla Games. Na het afronden van Killzone 3 voor de PlayStation 3 heeft de Amsterdamse gamestudio in het diepste geheim gewerkt aan het nieuwe schietspel.

Killzone Shadow Fall is de zesde game in de reeks. De eerste game werd in 2004 uitgegeven voor de PlayStation 2. Daarna volgenden het tweede en derde deel voor de PlayStation 3. Killzone Liberation voor de PSP werd gemaakt door een andere gamestudio. Killzone: Mercenary voor de PlayStation Vita wordt dit najaar verwacht.



Live: PlayStation 4 onthulling

Om 0.00 uur vannacht houdt Sony een event waarop ze, hoogstwaarschijnlijk, de PlayStation 4 gaan onthullen aan het grote publiek. De afgelopen dagen zijn er een flink aantal hype-treinen vertrokken en hopelijk komen ze op tijd aan.

FOK!games zal er alles aan doen om jullie up-to-date te houden en zoveel mogelijk bijhouden wat Sony te vertellen heeft. Blijf jij ook wakker?

ps423.42 uur: Er zijn verschillende locaties waar je het event live kunt kijken. Zo is er de site van PlayStation zelf, maar ook GameKings en GameTrailers zenden het uit.

23.52 uur: Je kunt nu nog even wat te drinken inschenken en een plaspauze houden. Het gaat over een aantal minuten los.

23.58 uur: De eerste beelden vanuit de zaal duiken op

ps4

0.00 uur: Het begint! 

0.02 uur: PlayStation wants to win the war against reality. Dat lijkt het thema van het openingsfilmpje van het event. Kippenvel begint stiekem al te komen!

0.04 uur: Andrew House is de eerste persoon on stage en hij heeft een hippe sik. Sick.

0.06 uur: De speler staat centraal, niet het apparaat. Mobiliteit en het delen van de ervaring zijn belangrijke speerpunten van PlayStation op dit moment en in de toekomst.

0.07 uur: Vita is krachtig blabla. Toch nog wat aandacht voor de minder-populair-dan-gedachte handheld van Sony.

0.08 uur: ZzZzZz

0.10 uur: Het is officieel: De opvolger van PlayStation 3 heet PlayStation 4

0.11 uur: De eerste gastspreker komt on stage; Mark Cerny. Hij is de bedenker van Marble Madness en hielp mee met o.a. Jak & Daxter.

0.16 uur: Het apparaat is een supercharged pc met een X86 CPU en een pc GPU. De PS4 heeft 8GB aan RAM-geheugen.

0.17 uur: De eerder uitgelekte plaatjes van de controller waren echt. De Dual Shock 4 ziet eruit als een controller uit 1995, maar nu met touch pad, een share-knop en een gekleurde lichtbalk achterop. Er wordt een dual-camera meegeleverd die de diepte van camera tot controller kan meten. Ook kun je jouw koptelefoon in de controller steken.

0.20 uur: Er zijn wat mini tech demo's getoond, allemaal real time bla bla. Mark laat tevens de eerste beelden van zijn nieuwe game zien. We zien oorlogsbeelden, maar dan in de stijl van bijvoorbeeld Pixar. De game heet Knack en heeft in de hoofdrol een figuurtje genaamd Mac of Knack, of Nek. Het heeft wat weg van Ratchet & Clank.

0.24 uur: Je kunt de power knop indrukken tijdens het gamen om de game op pauze te zetten en de console in standby. Vergelijkbaar met 3DS en Vita.

0.25 uur: Het is mogelijk om tijdens het gamen video's te uploaden van jouw gameplay. Tevens is het mogelijk om in een game van een vriend de controller over te nemen en hem of haar te helpen. Hulp of afstand, afgekeken van Windows 95 zeg maar.

0.27 uur: De PlayStation 4 leert jou kennen en kan voorspellen welke toekomstige games je kunt gaan kopen. Games kunnen zo voorgeladen worden. 

0.30 uur: David Perry, de CEO van Gaikai, komt on stage. Gaikai is een gaming streaming service.

0.33 uur: Gaikai op PS4 kan gekoppeld worden aan Facebook en Ustream

0.36 uur: Remote Play wordt nog belangrijker en Vita is een belangrijke partner voor PS4. Knack kun je bijvoorbeeld direct via Remote Play op je Vita spelen. Vita has games!

0.38 uur: Netflix (in Nederland ook wel bekend als Notflix), Hulu Plus, etc komen ook allemaal naar PS4

0.40 uur: Er komen verschillende Cloud Services beschikbaar. Niet allemaal tegelijk en David kan er nog niet al te veel over vertellen.

0.41 uur: Verschillende developers vertellen hoe tof het hele gebeuren is. Enkele kernwoorden van de verschillende developers: Simpel. Elegant. Balans. Persoonlijk.

0.45 uur: Michael Denny nu on stage. Hij geeft aan dat PlayStation 4 nieuwe mogelijkheden biedt aan developers zodat ze niet meer gelimiteerd worden door bijvoorbeeld hardware. Guerrilla Studio is nu on stage. Tijd voor Killzone 4 dus! Neerlands trots op PlayStation.

0.48 uur: De eerste beelden van Killzone Shadowfall worden getoond. Net als bij PlayStation 3 wordt de Killzone-franchise dus gebruikt om de kracht van PlayStation te tonen. Dit keer is het echter vele malen kleurrijker dan in eerdere delen van de serie. 

0.52 uur: In de beelden die we zien gebeurt ontzettend veel. Overal wordt geschoten, zijn er explosies en staan er zaken in de fik. Het laat goed zien wat de next-gen PlayStation 4 kan op grafisch gebied.

0.56 uur: Driveclub wordt aangekondigd. De gaafste auto's in de mooiste omgevingen. De makers hebben gewacht op hardware die hun ideeën kun waarmaken, de naam is al jaren geleden geregistreerd. De game druipt van de sociale features en het is de bedoeling dat je in groepen gaat spelen.

1.01 uur: Het detail in Driveclub is ontzettend hoog, tot aan de stof in de stoel en het vastklikken van je gordel.

1.03 uur: De eerste gameplaybeelden van Driveclub worden getoond. Het is een first person racer en kent talloze mogelijkheden om via de sociale features van PS4 zaken te delen.

1.07 uur: Weer een nieuwe game. Sucker Punch presenteert inFamous Second Son, exclusief voor PS4. In deze game draait het allemaal om onze 'veiligheid' en wat we er voor op moeten geven: onze vrijheid.

1.09 uur: Er wordt nu gesproken over The Witness. In deze game los je puzzels op en de makers geven aan de er geen filler content is en de puzzels niet zomaar verplicht zijn maar zorgen voor een diepere gameplay. Er wordt direct een trailer getoond.

1.15 uur: De sfeer in de trailer doet denken aan een combinatie van Zelda: Windwaker en Riven. 

1.15 uur: David Cage van Quantic Dream (Heavy Rain) nu on stage. Uiteraard begint hij over emotie en de intensiteit van een game. Vanaf de stomme film tot aan de huidige techniek probeert iedere filmmaker of gamedeveloper de gamer te raken.

1.20 uur: We zien een oude man, gerenderd door PlayStation 4. Het detail is zo groot dat developers meer detail en emotie dan ooit in een game kunnen stoppen. The only limit is your own imagination.

1.22 uur: Media Molecule (LittleBigPlanet) nu on stage. Ze zijn verliefd op Move.

1.24 uur: Dankzij Move is het nu gemakkelijker dan ooit om gamers iets te laten maken. User generated content gaat verder dan ooit. Ze bewijzen dit met een dansscène tussen twee in 'game' personages.

1.27 uur: Yoshinori Ono (Capcom) komt op terwijl er muziek van God of War speelt. Ono gaat NIET praten over Street Fighter.

1.28 uur: We gaan snel door de geschiedenis van Capcom op PlayStation heen en beginnen met Resident Evil op PSOne. Vervolgens zien we de Emotion Engine van PS2 die terugkomt in bijvoorbeeld Onimusha. Via Monster Hunter op PSP en Resident Evil 5 op PS3 komen we aan bij PlayStation 4.

1.31 uur: Onder code name Panta Rhei werkt Capcom aan een engine die games tot een geheel nieuw niveau moet tillen. Allemaal dankzij de kracht van PS4. De eerste game die draait op Panta Rhei wordt getoond en heet Deep Down (werktitel). We zien een groep krijgers door een grot lopen en daar het gevecht aan gaan met een enorme draak. Spirituele opvolger van Dragon's Dogma?

1.35 uur: Square Enix is nu aan de beurt.

1.36 uur: Square Enix toont een tech demo die we al eerder hebben gezien en de Luminous Engine laat zien.

1.40 uur: Square Enix heeft ook iets nieuws. Shinji Hashimoto vertelt ons dat men werkt aan een Final Fantasy. Deze laten ze zien op de komende E3. Nog even geduld dus.

1.43 uur: Ubisoft in de vorm van Yves Guilemont on stage nu. 

1.45 uur: Watch Dogs komt naar PlayStation 4, zoals we eigenlijk allemaal al wel verwacht hadden. We krijgen nieuwe beelden van de game te zien. 

1.52 uur: Na Ubisoft is het nu de beurt aan Blizzard. De eerste keer dat ze iets presenteren voor een console. Voorheen was Blizzard eigenlijk enkel pc-only.

1.54 uur: Blizzard brengt Diablo III naar PS4. Ook naar PS3 trouwens.

1.57 uur: Activision nu. Ze komen met meerdere franchises naar PS4 en zetten er eentje in de spotlights: Bungie.

1.59 uur: Bungie is zoals we weten bezig met Destiny en deze game komt dus ook naar PlayStation 4. Dit is natuurlijk een flinke stap nadat ze met Halo exclusief voor Xbox ontwikkelden.

2.05 uur: En dat was het. PlayStation 4 komt tijdens de feestdagen, rond december dus. Welterusten!

Sony onthult nieuwe PlayStation

Vannacht heeft Sony haar nieuwe console aangekondigd. In een speciale bijeenkomst in het teken van de toekomst van PlayStation toonden ze de PlayStation 4. Een releasedatum zal waarschijnlijk snel onthuld worden.

Sony zet hiermee als tweede speler een stap in de volgende generatie. Vorig jaar bracht Nintendo al Wii U uit. Het wachten is nu nog op een antwoord van Microsoft die volgens geruchten ook dit jaar haar console aankondigt.

PS4

DmC: Devil May Cry

Mag ik jullie even voorstellen aan Dante. Dante is een losbandige jongen die zijn tijd besteedt aan drinken, vrouwen versieren en zijn kater uitslapen in een armoedige trailer. Werken doen we niet aan want daar voelen we ons te bad boy voor. Het verleden denken we niet aan want tsja, dat is toch maar klote. Tot op een dag een groot monster jou aanvalt en daarbij je trailer vernielt. Steden aanvallen is allemaal leuk en aardig maar van de trailer blijf je af! DmC: Devil May Cry gaat van start.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.