Giftrein ondanks gepruts ProRail niet ontspoord

Zonder dat de inwoners van Groningen er erg in hadden blijkt de stad vorig jaar ontsnapt te zijn aan een mogelijke treinramp. Door geklungel van spoorbeheerder ProRail belandde een trein met gevaarlijke stoffen op 6 maart op een verkeerd spoor, zo blijkt uit een rapport van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Het incident op het emplacement bij het huidige station Groningen Europapark gebeurde door een verkeerd aangelegde wissel. Dat kon gebeuren omdat de tekeningen waarvan bij werkzaamheden aan het emplacement gebruik gemaakt werden door ProRail nog niet aangepast was aan de actuele situatie. Hierdoor reed een trein naar een ander spoor dan door de treindienstleider ingesteld was.

Uiteindelijk liep het met een sisser af, doordat de machinist van de giftrein de fout bemerkte en de trein door hard remmen tot stoppen bracht, zodat de schade beperkt bleeft tot een kapotte wissel. Volgens een rapport van de ILT heeft ProRail zich niet aan de veiligheidseisen gehouden en treft de spoorbeheerder daardoor blaam.